Dodaj do ulubionych

zamiast drzwi

06.11.13, 19:21
w swojej nowej kuchni nie mam drzwi.
raczej już ich nie wstawię, bo jest po remoncie.

czy podpowiecie jak zasłonić wejście do niej z korytarza?

myślałam o takich drewnianych/bambusowych frędzlach.
ale czy takie nie będą gryzły się z w miarę nowoczesnym wnętrzem?

----/***----/**----/***----/***/----/***
"...gdy wszystko dobiegło końca, król i dworzanie śmieli się do rozpuku...w każdym głębokim smutku kryje się odrobina komizmu"
www.youtube.com/watch?v=-THzVLmGbrM
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: zamiast drzwi 06.11.13, 19:46
      Przy jakichkolwiek zasłonkach/fredzlach/koralikach dostałabym białej gorączki- toto przeszkadza przy każdej wyprawie z talerzami, włazi w obiad, brudzi sie zanurzając w kubkach z kawą. No, chyba, ze jedyny stół macie w kuchni i nigdy nie wynosicie jedzenia i picia z kuchni.
      • sigrid.storrada Re: zamiast drzwi 06.11.13, 19:52
        Zgadzam się z kk345.
        I wydaje mi się, że będzie się to gryzło z nowoczesnym wnętrzem. Ja nie mam drzwi w kuchni i zupełnie mi to nie przeszkadza - o porządek w miarę dbam.

Ale jeśli chcesz tę kuchnię zasłonić, to może coś takiego?
        212.180.250.160/galeria/zdjecie_przesony-zamiast-drzwi,82_572_2102.html
        • mitta Re: zamiast drzwi 06.11.13, 20:44
          Frędzlom zdecydowanie mówimy NIE.
          A czy koniecznie musi coś tam być, bo nie sądzę, żeby się toto dobrze prezentowało.
    • kwiat_aloesu Re: zamiast drzwi 06.11.13, 21:18
      Przy remoncie pozbyłam się drzwi z kuchni, bo strasznie zawadzały. Jest tylko framuga, oddzielająca optycznie przedpokój od kuchni. Czasem żałuję, kiedy w kuchni robi się coś bardzo pachnącego albo głośnego, ale mam dobry wyciąg, a kuchnia jest otwarta na przedpokój, nie na pokój. Rodzina przez chwilę lobbowała za drzwiami harmonijkowymi (nienawidzę) albo suwanymi (nie ma raczej miejsca), ale dała spokój. Koraliki i zasłonki nie wchodziły w grę, kurzy się toto i strasznie jest niepraktyczne przy noszeniu, a na dodatek mi się nie podoba.
      • prunio4 Re: zamiast drzwi 07.11.13, 09:49
        drzwi faktycznie nie wchodzaw rachubę.

framugi są w świeżym regipsie, u góry zamontowany jest drążek (do podciągania?). może na nim jakąś zasłonkę? myślałam też o makaronikach-firance.

denerwuje mnie to, że wchodząc do domu po szybkim poranku widzę zlew i kuchenkę, w których nie ma ładu i porządku.

no i kiedy wchodzi do mieszkania gość np w weekend, widzi bajzel od podłogi do sufitu spełniającej się w kuchni gospodyni.
        "...gdy wszystko dobiegło końca, król i dworzanie śmieli się do rozpuku...w każdym głębokim smutku kryje się odrobina komizmu"
        • ookaa Re: zamiast drzwi 07.11.13, 11:13
          Nie no, zapomnij o wieszaniu tam czegokolwiek. Już lepszy widok niepozmywanych garów niż koralików, pasków, makaronów czy innych szmat. U mnie kuchnia otwarta na jadalnię wyzwoliła w końcu odruch większej dbałości o porządek. Nawet w czasie intensywnego gotowania da się zachować trochę dyscypliny i nie zamieniać kuchni w pobojowisko. Spróbuj, poćwicz. Ja, bałaganiara Ci to mówię. A jak nie dasz rady, to pogódź się z widokiem nieporządku i tyle. No i jeszcze pozostaje w zanadrzu rozwiązanie ostateczne - przywrócenie drzwi.
        • horpyna4 Re: zamiast drzwi 07.11.13, 16:22
          Powieś zasłonę. Chodzi o to, żeby normalnie była odsunięta, a zasuwana tylko w sytuacjach awaryjnych. Ładnie dobrana zasłona nie szpeci, zwłaszcza że odsunięta na bok nie jest zbyt widoczna i nie rzuca się w oczy.

I żadne tam makaroniki, czy inne półśrodki, które tylko przeszkadzają. Normalna nieprzezroczysta zasłona, żebyś nie odczuwała dyskomfortu podczas czyjejś niespodziewanej wizyty: dzwonek do drzwi, kiedy w kuchni chwilowy bałagan - zaciągasz zasłonę, a potem otwierasz drzwi. Myślę, że będziesz wtedy lepiej się czuła.
    • piegoosek Re: zamiast drzwi 07.11.13, 09:23
      A czy ktoras z Was pamieta???:
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80163253/
    • dzioucha_z_lasu Re: zamiast drzwi 07.11.13, 13:15
      Rany! Żadnych pasków, koralików i zasłonek! Już lepiej przeboleć pełny zlew big_grin Wyobraź sobie - idziesz z talerzem zupy, by pożreć w wygodnym fotelu przed TV albo przy książce, a taki pasek folii czy koralików przeciąga się przez tę zupę, majta w te i wewte i chlapie po świeżo pomalowanej ścianie. A to był barszcz!
      big_grin
    • budzik11 Re: zamiast drzwi 07.11.13, 14:51
      Może drzwi harmonijkowe? Albo drzwi przesuwne, które nachodzą na ścianę (nie w ścianę), szklane lub inne: www.szklanaelegancja.com.pl/drzwi-przesuwne.html
      Koraliki czy inne paski pasują dobrze raczej tylko do wnętrza folkowego/hippisowskiego czy "vintage PRL". No i są niepraktyczne. Mnie kojarzą się z ceratowymi, kolorowymi paskami, jakie się widywało w letnich kuchniach na wsi, takich przeciwko muchom wink
      • kk345 Re: zamiast drzwi 07.11.13, 21:43
        > Może drzwi harmonijkowe?

Drzwi jednoczesnie harmonijkowe i ładne nie występują w naturze, to sprzecznosć sama w sobiewink
    • jarka63 Re: zamiast drzwi 07.11.13, 23:02
      W Ikei są takie panele (zamiast zasłon), chyba lepiej się sprawdzą w kuchni niż luźno wisząca tkanina.
      • prunio4 Re: zamiast drzwi 08.11.13, 16:15
        panele zamiast zasłon?
        a o jakis link mogę do tych paneli prosić?

wnętrze mam nowoczesne z nutą rustykalną.
        dlatego myslałam o frędzlach drewnianych/z naturalnego materiału.

a co do wpadania w barszcz ich (wyobraziłam to sobie prawie czując big_grin )
        to wychodzę z założenia, że kuchnia służy do jedzenia. i talerzy z upą nie noszę poza nią.
        tv nie posiadam, więc i przy nim nie jadam.
        • procesor Re: zamiast drzwi 08.11.13, 19:28
          www.ikea.com/pl/pl/search/?query=panel
          taki super szeroki wertikal smile
        • procesor Re: zamiast drzwi 08.11.13, 19:29
          a w ogóle można na drzwiami zamontowac po prostu roletę jak w oknie i w sytuacjach awaryjno-zapachowych rozwijać ją
    • stara-a-naiwna Re: zamiast drzwi 16.07.14, 20:12
      skoro masz futryne to moze coś takiego?
      www.leroymerlin.pl/drzwi-wewnetrzne-i-schody/drzwi-oscieznice/drzwi-harmonijkowe/drzwi-harmonijkowe-st-10-standom,p71163,l146.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka