Dodaj do ulubionych

Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi!

21.11.13, 06:33
A ja go tak lubię! Był problem smierdzacej pralki u mnie jakis czas temu, ale puscilam na pusto w 90 stopniach ze szklanka octu i jest ok. Wszystkie rzeczy juz normalnie pachna po praniu. Tylko ten jeden sweter! A wiadomo - nie wypiore w wyzszej temp niz 40 stopni...Jest dobrze suszony tez - po ostatnim praniu juz nawet przy kaloryferze...
da sie cos zrobic?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 21.11.13, 07:50
      Może też go trzeba potraktować wodą z octem? Oczywiście nie na gorąco.
    • dzidaa Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 21.11.13, 08:34
      może jest z domieszką wełny, wełna po namoczeniu ma specyficzny zapach sierściuchowy smile
      • miodowa13 Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 21.11.13, 08:40
        może go w woreczek foliowy i do zamrażalki !!! na kilka dni Czasem pomaga !
      • kasiak37 dzidaa 21.11.13, 10:06
        usun linki z sygnaturki.To oferta sprzedazy jest.
        • kasiak37 sorry link,nie linki n/t 21.11.13, 10:08

• misiowazona Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 21.11.13, 08:53
      Wywiesić na dworze na 24 h, byle na niego deszcz nie padał.
    • dorada9999 Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 21.11.13, 09:13
      Spróbuj namoczyć w wodzie z dość dużą ilością sody. 2 paczki sody, na kilka godzin powinno pomóc. Potem zwyczajnie wypierz. (może ręcznie? sweter jest już chyba czysty, chodzi tylko o zapach).
      • ofelia1982 Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 21.11.13, 23:06
        dzięki. Ale czy soda nie zareaguje z tym octem, którym przepłukałam pralkę jakiś czas temu?
        • anu_anu Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 22.11.13, 00:24
          Tego octu już dawno nie ma w pralce.
    • claratrueba Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 22.11.13, 06:48
      Znam problem, choć smród nie z pralki pochodził. Po prostu wełna wciąga smrody ale oddawać ich nie lubi. Włóż do torebki foliowej i wsyp do niej 2-3 torebki sody, zawiąż i potrząsaj żeby soda dotarła do wszystkich fragmentów swetra. Zostaw tak na kilkanaście godzin a potem wypierz normalnie razem z tą sodą.
      Moim zdaniem, soda na sucho działa lepiej na smród niż rozpuszczona w wodzie.
      • ofelia1982 Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 24.11.13, 10:43
        Dzieki, dzis sprobuje z soda
        • dorada9999 Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 27.11.13, 11:04
          Napisz, Ofelio co zrobiłaś i jaki efekt.
    • myszanka Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 24.11.13, 22:12
      a ten sweter tak smierdzi od poczatku? Może to być wina jego składu. Mam podobnie z 2 parami dresów i 2 koszulkami z decatlonu. Smierdzą lekko niezależnie od tego, jak je piorę. Po godzinie używania śmierdzą mocniej. Nadają się tylko do tego, żeby w nich potrenować i wrzucić do pralki od razu. Jestem przekonana, że to wynika z ich "sztuczności".
      • aagnieszkaa1 Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 25.11.13, 15:13
        Też sugeruję winę swetra. Małż ma taki sweterek. Zawsze po praniu nieziemsko smierdzi. Potem jak sobie poleży w szafie to jakos się ten smrodek rozchodzi. Ale wystarczy np wilgoć z powietrza jesienią (jak chodzi się jeszcze bez kurtki a pada deszcz) i smrodek powraca.
        • svia Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 06.12.13, 01:15
          Nie płukać swetra w płynie zmiękczającym. Przed rozwieszeniem odcisnąć w suchy ręcznik, zabierze on resztę wilgoci. Wysuszyć przy kaloryferze, tak aby sweter jak najszybciej wysechł.
    • jadzka2000 Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 06.12.13, 10:37
      Też jestem za tą sodą, którą postanowiłaś wypróbować.
      Z doświadczenia mogę też polecić wypłukanie swetra w roztworze wody z octem (proporcje jakieś 2 cześci wody do jednej części octu). Wypłukać, niech wyschnie, a potem jeśli będzie czuć zapach octu jeszcze raz normalnie wyprać (bez płynu do płukania). Daj znać jak poszło po wszystkich próbach smile Powodzenia!
    • ofelia1982 Re: Piorę i piorę sweter, a on śmierdzi! 06.12.13, 11:16
      Soda pomogła!
      Najpierw wsypałam 2 torebki do woreczka, włożyłam sweter i majtałam we wszystkie strony. Poleźal kilka godzin w tym, a potem wsypalam to wszystko do cieplej wody i znowu leżal. Potem normalnie wyprałam i jest ok. Dzieki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka