Dodaj do ulubionych

prezent - founde?

03.12.13, 17:29
tak sobie wymyśliłam, ze kupię w prezencie zestaw do founde, jednak nie mam o tym urządzeniu żadnego pojęcia, stąd moja prośba o pomoc. Czy jest sens kupienia zestawu na podgrzewacze? No i cenowo najlepiej by było do 70 zł. Wiem, że mało pewnie, ale może coś doradzicie? Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: prezent - founde? 03.12.13, 18:25
      Jak dla mnie to mebel zagracający dom. Szybko się nudzi.
      Poza tym zestaw do fondue najczęściej jest na 6 osób, co ogranicza nieco jego zastosowanie.
    • budzik11 Re: prezent - founde? 03.12.13, 18:47
      Bardzo dobry pomysł. Można zrobić i na słodko (czekoladowe) i na słono (serowe, mięsne). Na podgrzewacze - tak, chociaż będzie szybciej tężało niż na pastę czy spirytus.
      Czy się znudzi? No przecież nikt nie będzie jadał codziennie, na tej samej zasadzie nie warto kupować tostera, frytkownicy, gofrownicy czy nic poza garnkami i patelniami, bo wszystko może się znudzić - ale fondue to atrakcja na "od czasu do czasu". Ja mam np. urządzenie do czekoladowej fontanny (w sumie trochę podobne do fondue), jest używane średnio 2x w roku i zawsze jest wielką atrakcją, od lat się nie znudziło.
      W Lidlu 9.12 będzie zestaw do f. www.lidl.pl/cps/rde/SID-AF9B8476-213F1F92/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?action=showDetail&id=5117 - niby piszą, że do czekolady, ale nie wiem, czy nie można w nim zrobić np. fondue serowego.
      • budzik11 Re: prezent - founde? 03.12.13, 18:50
        kol.3 napisała:

> Poza tym zestaw do fondue najczęściej jest na 6 osób, co ogranicza nieco jego
        > zastosowanie.

A to już argument całkiem od czapy. Co stoi na przeszkodzie, żeby w zestawie na 6 osób zrobić mniej "sosu", tylko np. dla 2 osób? Na tej samej zasadzie można by nie kupować czajnika o poj. 1,5l, bo tylko jedna osoba będzie z niego korzystać i potrzebuje 1 szklankę na raz.
        • kol.3 Re: prezent - founde? 04.12.13, 18:22
          Ale "bystra" kobieta. Wiadomo, że jak fondue jest na 6 osób to można użyć dla mniejszej liczby gości ale dla większej niż 6 już nie. Jak masz 6 szklanek to nie możesz zrobić herbaty dwóm osobom?
          • budzik11 Re: prezent - founde? 04.12.13, 19:37
            kol.3 napisała:

>Wiadomo, że jak fondue jest na 6 osób to można użyć dla
            > mniejszej liczby gości ale dla większej niż 6 już nie.

Przeciętny człowiek ma w domu widelce czy nawet patyczki do szaszłyków. Nie muszą być specjalne widelczyki do fondue.
            • kol.3 Re: prezent - founde? 06.12.13, 06:27
              Ale to już nie jest to. Przyjęcie ma być eleganckie. Gdybyś dostała u kogoś w gosciach sztućce albo talerze nie od kompletu czułabyś się mniej komfortowo.
              • sangrita Re: prezent - founde? 06.12.13, 13:32
                > Ale to już nie jest to. Przyjęcie ma być eleganckie. Gdybyś dostała u kogoś w g
                > osciach sztućce albo talerze nie od kompletu czułabyś się mniej komfortowo.

?? OT: ja tam jestem prosta baba ze wsi, ale nie, nie czułabym niekomfortowo tylko dlatego, że dostałam talerz w inny wzorek, bo pani domu nie miała 11 identycznych. Jeżeli jestem w znajomych albo rodziny, to jakoś nie widzę potrzeby udawania, że jestem w restauracji.
              • angazetka Re: prezent - founde? 06.12.13, 17:22
                Na eleganckim przyjęciu nie je się founde, bo to potrawa typowo biesiadna wink
      • pamana Re: prezent - founde? 03.12.13, 19:12
        Znam dwa przypadki, które dostały taki zestaw- kazda z tych rodzin uzyła ich dwa razy: raz na słodko i raz na słono. Od 5-10 lat leżą nie używane big_grin

Co do argumentu mozna nie kupowac frytownicy, itp-ja nie mam frytownicy, gofrownicy.Toster mam i używam 6 razy w tygodniu smile

Dla mnie to zbedny grat, ale może ktoś gustuje w founde to wtedy ok.
        • budzik11 Re: prezent - founde? 03.12.13, 19:57
          pamana napisała:

> Znam dwa przypadki, które dostały taki zestaw
          (...)
          > Dla mnie to zbedny grat, ale może ktoś gustuje w founde to wtedy ok.

Jak ktoś w fondue nie gustuje, to raczej nie kupi - a jak dostanie taki nietrafiony prezent, to faktycznie spróbuje i grat będzie zawalał miejsce.
    • roseanne Re: prezent - founde? 03.12.13, 19:45
      pewno
      mam zarowno na podgrzewacz -na czekolade
      jak i elektryczny, na serek
    • nowaczek1 Re: prezent - founde? 06.12.13, 13:40
      Moim zdaniem to jedno z ustrojstw, które bardzo łatwo może stać się nietrafionym prezentem.
      Ja, na ten przykład, nie widziałbym nigdy w naszym domu okazji do użycia tegoż. Sądzę, że to coś z gatunku, który każdy może sobie sam kupić, gdy bardzo chce i będzie używał.
    • mkw98 Re: prezent - founde? 06.12.13, 17:55
      Co człowiek, to opinia - ja uważam, że to bardzo fajny prezent. Ja mam nawet dwa: taki malutki zestaw do fondue czekoladowego (można w nim też zrobić serowe, tylko wcześniej trzeba ser sobie rozpuścić w normalnym garnku na gazie) oraz "prawdziwy" zestaw, który dostaliśmy w prezencie ślubnym. Używa się tego rzadko, fakt, ale np. bombek choinkowych też się używa raz w roku, a miło mieć. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka