Dodaj do ulubionych

Marmurowe parapety -jak doprowadzic do porzadku?

10.12.13, 19:16
Nabylam marmurowe parapety droga kupna, razem z domem smile
Sa juz w slusznym wieku - pewnie ze 30 lat maja, no i tak sobie na ten wiek wygladaja: czyli porysowane pewnie doniczkami , jakies plamki, no i doszly do tego plamy z silikonu po remoncie.
Chce sie nimi teraz zajac i doprowadzic do swietnosci, ale czym i jak? Na razie probowalam strasznie drogiego preparatu do nablyszczania marmuu, ale bez wiekszego efektu, tylko troszke pomoglo. Czym czyscic plamy po piance silikonowej uszczelniajacej? Skrobac, szorowac? Na razie nie robie nic smile
Obserwuj wątek
    • maria10344 Re: Marmurowe parapety -jak doprowadzic do porzad 10.12.13, 21:59
      Pani,która sprzedała mi parapety wyraźnie mi powiedziała,że tylko profesjonalną szlifierką można zlikwidować plamy i zacieki.Najpierw spróbowałam wodą z octem/gdzieś wyczytałam/ i dopiero narobiłam sobie bigosu.
    • piegoosek Re: Marmurowe parapety -jak doprowadzic do porzad 11.12.13, 00:37
      Szczerze mowiac, to zadzwonilabym do firmy sprzedajacej kamien naturalny i poprosilabym o parade. Dodatkowo znajdziesz mnostwo porad w necie:
      www.tanienagrobki.com.pl/galeria/porady/41-kamien/88-marmur-prawidlowa-pielegnacja-i-czyszczenie.html
      Jest tez troche gotowych, profesjonalnych srodkow, ale nie chce robic nikomu reklamy, Bo mnie wytna wink
      Ja kiedys mialam taka paste polerska z marketu bud. Mozna zmatowic usuwajac plamy, ale po tym zabiegu trzeba znowu zabezpieczyc powierzchnie. W tym zalaczniku wyzej pisza o tym.
    • ookaa Re: Marmurowe parapety -jak doprowadzic do porzad 11.12.13, 08:30
      Odradzam próby samodzielne. To może przynieść więcej szkody niż pożytku. Marmur to kamień bardzo piękny, ale i chimeryczny. Łatwo mu zaszkodzić. Lepiej powierzyć renowację profesjonalnej firmie. Skoro na parapetach są rysy i plamy, to potrzebne będzie szlifowanie, a później być może krystalizacja lub inne zabezpieczenie. Do tego potrzebny jest specjalistyczny sprzęt i materiały. Zmierz więc sobie powierzchnię parapetów i uderz do firm, które zajmują się renowacją marmuru z prośbą o wycenę. Takie usługi świadczą niektóre firmy sprzątające, zakłady kamieniarskie itp.
    • micha83 Re: Marmurowe parapety -jak doprowadzic do porzad 11.12.13, 08:40
      popieram dziewczyny,sama raczej niewiele zdziałasz dobrego a wielce prawdopodobne,że możesz uszkodzić marmur. tak sobie myślę,że jeżeli masz w okolicy zakład kamieniarski ( robiący nagrobki) to może tam popytaj? na pewno mają sposoby by taki kamień oczyścić,"zaimpregnować" itp. i może nie skasują Cię za tę usługę mocno.
      pozdrawiam
    • kokoszanel Re: Marmurowe parapety -jak doprowadzic do porzad 11.12.13, 09:56
      Dziekuje za porady, najwaniejsze, zeby bardziej nie zniszczyc. Ja z takimi, jakie sa tez bede sobie milo mieszkac, na zadne firmy mnie nie stac. Najwazniejsze, ze potwierdzilyscie to o cifie, occie i cytrynie, tak przypuszczalam. Od silikonu sa plamy rozmazane (roztarte), moze jak dluzej bede czyscic gabka od zmywania, to po paru miesiacach zadziala smile
      Do kamieniarza po porade tez zajrze, na cmentarz po prostu.

Pozdrawiam swiatecznie, Koko
    • kasiak37 dzedlajga 11.12.13, 09:57
      usun prosze swoja sygnaturke.
    • baas1 Re: Marmurowe parapety -jak doprowadzic do porzad 12.12.13, 15:18
      Ja kiedyś mieszkałam z marmurowymi parapetami, zrobiła się na nich żółta plama, chyba od doniczki i pamiętam, że wyczytałam w jakimś poradniku, że plamy z marmuru usuwa się perhydrolem. Niestety, nie zdążyłam nabyć perhydrolu, bo mieszkanie sprzedałam, więc nie wiem czy rada skuteczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka