Dodaj do ulubionych

fajne,sprawdzone przepisy na ges

22.12.13, 17:58
podzielcie sie prosze.Wolalabym cos innego niz standard,czyli przyprawy,ziola i do brytfanny.
Obserwuj wątek
    • marysia191 Re: fajne,sprawdzone przepisy na ges 22.12.13, 20:07
      Zastanawiałam się chwilę, co to jest ten ges? wink
      A to o gęś chodzi... smile
      • nawalonych7krasnali Re: fajne,sprawdzone przepisy na ges 22.12.13, 20:34
        Jak się nauczy pisać to może ktoś odpisze, bo też się zastanawiałem o co chodzi.
        • dolmadakia Re: fajne,sprawdzone przepisy na ges 22.12.13, 20:38
          Co prawda-to prawda. Niechlujstwo językowesad
          • kryklu Re: fajne,sprawdzone przepisy na ges 22.12.13, 21:03
            No właśnie. Obawiam się, że nikt tu przepisu na gęś nie poda bo zaglądają tu osoby ciekawe, cóż to takiego ten ges smile
            • irenazu Re: fajne,sprawdzone przepisy na ges 22.12.13, 21:30
              E tam, czepiacie się. Co prawda ja gęsi nie robię, bo mąż nie lubi, ale pamiętam, że mama piekła ją nadzianą kwaśnymi jabłkami. Niestety, tylko na taką pieczoną znam przepis. Ale bardzo nam smakowała. Gęś należy na kilka godzin przed pieczeniem natrzeć solą i majerankiem. Kwaśne jabłka pokroić na ćwiartki, posypać majerankiem i włożyć je do środka. Gęś piecze się kilka godzin, ale jest potem dobra i na ciepło, i na zimno. Ja nawet wolałam na zimno.
    • squirk Re: fajne,sprawdzone przepisy na ges 22.12.13, 21:38
      kasiak37 napisała:

> podzielcie sie prosze.Wolalabym cos innego niz standard,czyli przyprawy,ziola i
      > do brytfanny.

Sama jej nie piekłam bo smakowo nie moja bajka (odrzuca mnie od wszystkiego, co słodkie), ale koleżanka upiekła i bardzo chwalili całą rodziną, więc wrzucam jako poniekąd sprawdzone
      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/ges/ges_pieczona_w_calosci/przepis.html
      Sama piekłam tylko udka ale bez jakichś ceregieli.
      smile
      • kasiak37 czepiacie sie 22.12.13, 21:52
        nie zadne niechlujstwo jezykowe tylko : primo, nie pisze z PL,secundo- mam niemiecka klawiature.Jak ktos taki madry to prosze podzielic sie ze mna informacja co zrobic, by pisac z polskimi znakami.
        • zla_wiedzma No więc... 23.12.13, 09:10
          Ja też przymierzam się do upieczenia gęsi. Na razie czeka w zamrażarce wink. Szperałam za przepisami wink i najbardziej pasuje mi ten przepis.
          Jak byś miała jakieś pomysły to podrzuć wink
          • zla_wiedzma aaa 23.12.13, 09:12
            i w kuchni Alex znalazłam przepis na wykorzystanie resztek gęsi i smalcu. smile
        • 0oo.owieczka Re: czepiacie sie 23.12.13, 19:56
          kasiak37 napisała:

> nie zadne niechlujstwo jezykowe tylko : primo, nie pisze z PL,secundo- mam niem
          > iecka klawiature.Jak ktos taki madry to prosze podzielic sie ze mna informacja
          > co zrobic, by pisac z polskimi znakami.

Kraj, z którego piszesz nie ma znaczeniawink Ja równie często piszę z Niemiec, jak z Polski.
          Piszę też z różnych komputerów, w tym z tzw. niemiecką klawiaturą. Nie wiem, jaki masz system operacyjny, więc szczegółów podać nie mogę, ale musisz skorzystać z przycisku z prawym dolnym rogu ekranu. W opcjach językowych musisz ustawić polski programisty. Klawisze będą miały inne znaczenie, np. klawisz ä będzie teraz ą, ü - ż itd.
          Poczytaj w poradach:
          office.microsoft.com/pl-pl/publisher-help/przeaczanie-miedzy-roznymi-jezykami-za-pomoca-paska-jezyka-HA010362283.aspx?CTT=5&origin=HA010354267
          Lub pytaj o szczegóły na forum komputer.
          • kasiak37 Re: czepiacie sie 23.12.13, 20:28
            apple,system op. MAC. I co ma zrobic zeby miec polskie znaki?
            • 0oo.owieczka Re: czepiacie sie 23.12.13, 20:59
              Nie znam się na applesad Spytaj się forumowiczów z komputerów:
              forum.gazeta.pl/forum/f,34,Komputer.html
      • zla_wiedzma Re: fajne,sprawdzone przepisy na ges 23.12.13, 11:04
        Nie wiem być może to fantastyczne połączenie ale jakoś nie przemawia do mnie przyprawa piernikowa do mięsa. Do śledzi jeszcze ok ale do mięsa ...
        • kasiak37 Wiedzma 23.12.13, 16:07
          a ja wlasnie zrobie te gesine z mandarynkami,gozdzikami i sosem sliwkowym z przyprawa do piernika.
          Robilam juz kiedys kaczke z pomaranczami,miodem i cynamonem i byla swietna.I tez mialam mieszane uczucia przed pieczeniemwink
          • squirk Re: Wiedzma 23.12.13, 20:46
            kasiak37 napisała:

> a ja wlasnie zrobie te gesine z mandarynkami,gozdzikami i sosem sliwkowym z prz
            > yprawa do piernika.
            > Robilam juz kiedys kaczke z pomaranczami,miodem i cynamonem i byla swietna.I te
            > z mialam mieszane uczucia przed pieczeniemwink

Z pomarańczami też robiłam ale bez miodu, za to z miodem i sokiem jabłkowym robiłam udka i żeberka wg przepisu Nigelli i dzięki dodatkowi sosu sojowego wcale nie było słodkie i dziwne więc się powoli przekonuję. Mąż koleżanki, która taką "upierniczoną" gęś piekła to znawca mięs, sam wędzi, robi szynki itp, więc to, że on był przepisem zachwycony, to dla mnie poważna rekomendacja. Mam nadzieję, że podzielisz ten zachwyt jeśli z przepisu skorzystasz, kaczka sama w sobie jest wspaniała (acz nie spotkałam jeszcze przepisu lepszego, niż na kaczkę z jabłkami i majerankiem, długo pieczoną w niskiej temperaturze) i naprawdę trudniej ją zepsuć złym czasem i temperaturą pieczenia niż przyprawami.
            smile
            • kasiak37 Re: Wiedzma 23.12.13, 21:01
              podziele sie wrazeniamismile Juz przypuszczam,ze to bedzie niebo w gebiebig_grin
              • squirk Re: Wiedzma 23.12.13, 21:14
                kasiak37 napisała:

> podziele sie wrazeniamismile Juz przypuszczam,ze to bedzie niebo w gebiebig_grin

Jestem nieco obłąkana na punkcie kaczek i gęsi, namówiłam do ich pieczenia, nie przesadzając, kilkanaście osób, dzielę się przepisem, namawiam i prawie zawsze mam gęsie udka i kaczkę w zamrażalniku, a czasem trzy kaczki wink więc nie wyobrażam sobie nawet, żeby to nie było niebo w gębie, poza tym autorka Kwestii Smaku ma świetne przepisy, bardzo dopracowane, nie sądzę, żeby zaryzykowała chwalenie i polecanie czegoś, co nie jest tego warte. Dzięki niej polubiłam ośmiornice a nie wierzyłam, że to możliwe, teraz za nimi przepadam. Świetne jest ptactwo i przyznam, że już teraz, kilka tygodni przed przeprowadzką, wyszukałam w nowym miejscu sklep w którym dostanę kaczki i gęsi, BARDZO je lubimy wink
            • squirk Re: Wiedzma 23.12.13, 21:16
              squirk napisała:

Coś tu pomieszałam i od przepisu na gęś płynnie przeszłam do kaczki ale to z powodu mojej wielkiej do ptactwa miłości i kaczych, z majerankiem, planów na pojutrze wink To moja ostatnia kaczka w Polsce więc stanę na rzęsach żeby wyszła bajecznie, i dokupię jeszcze w styczniu gęsie udka żeby się "doptaszyć" przed wyjazdem smile
              • kasiak37 Re: Wiedzma 23.12.13, 22:45
                a gdzie wyjezdzasz?Z postu wnioskuje,ze gdzies na stale?
                • squirk Re: Wiedzma 24.12.13, 00:07
                  kasiak37 napisała:

> a gdzie wyjezdzasz?Z postu wnioskuje,ze gdzies na stale?

Odbierasz @ gazetowego? Nie chcę zarzucać grupy swoimi sprawami i tym jak bardzo bardzo strasznie przeraża mnie wizja wyprowadzania się z Myszami za granicę, jak Wam zacznę marudzić to prędko nie skończę, lepiej nie pozwalać mi zaczynać wink)
                  • kasiak37 Re: Wiedzma 26.12.13, 21:43
                    odbieramsmile
                    A gaska wyszla palce lizac,do niej sos sliwkowo-mandarynkowy z przyprawa piernikowasmile
                    Jutro cos z resztek,wlasnie szukam inspiracjismile
                    • squirk Re: Wiedzma 26.12.13, 23:05
                      kasiak37 napisała:

> odbieramsmile

To ja się odezwę jakoś niedługo smile

> A gaska wyszla palce lizac,do niej sos sliwkowo-mandarynkowy z przyprawa pierni
                      > kowasmile

Ha! Bardzo się cieszę że się przepis przydał. smile

> Jutro cos z resztek,wlasnie szukam inspiracjismile

Może wariacja nt kaczki po pekińsku? Potrzebowałabyś małych naleśniczków i chrupiących/świeżych dodatków, jak tutaj www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/chinskie_nalesniki_z_kaczka/przepis.html
                      smile
                      • squirk Re: Wiedzma 27.12.13, 00:32
                        Takie coś jeszcze znalazłam, myślę, że z kawałkami gęsi też byłyby świetne:
                        www.nithaskitchen.com/2013/02/chicken-stuffed-soft-buns-dinner-rolls.html
                        smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka