Dodaj do ulubionych

karnisze i firanki

28.04.14, 11:37
na jakiej szerokości ściany/okna macie?

jestem przeciwniczką firan wszelakich ale jednak żaluzje przy otwartym wiecznie /oknie balkonie nie zasłonią kina i widoku w wewnątrz domu, zwłaszcza ciekawskich balkonowych palaczy z bloku nieopodal, zaglądających mi w kwiatki.

jaką szerokość karnisza zamówić do 2,5m okna umieszczonego na 3,20m ścianie?

@---$-$-$---
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: karnisze i firanki 28.04.14, 16:16
      te 2.5 m to szerokosc okna? Ja mam karnisze montowane nad oknem wychodzaca z dwoch stron poza szerokosc okna o 30 cm. Czyli karnisz do 2.5 m okna mniej wiecej 3.10m powinien miec minimum.
    • nostress.ka21 Re: karnisze i firanki 29.04.14, 11:40
      To zależy jakie chcesz karnisze, a ich rodzaj wpływa na firany/zasłony.

Jeśli nie masz bardzo wysokiego mieszkania, to ja na Twoim miejscu zapewne zdecydowałabym się na listwę na suficie. Rozwiązanie niezbyt drogie, a wtedy możesz zasłonić całą ścianę z oknem. I nie zbiera kurzu tak bardzo jak karnisze typowe smile

Co do karnisza to jeśli ściana ma te 320 cm a okno 250 cm to jakoś tego nie widzę. Czy okno jest centralnie w ścianie zamontowane? masz z obu stron taką samą odległość?

Wygląda to tak: 250 cm okna + karnisz jakieś 20 cm szerszy z każdej strony od niego i robi się już karnisz 290 cm, zostaje po 15 cm z każdej strony. Jakoś estetycznie mi to nie pasuje.
      • pamana Re: karnisze i firanki 29.04.14, 14:00
        Teoria mówi, aby dodawać po 20-30 cm do kazdej strony karnisza, czyli 2,5 m+ 60 cm= dł karnisza.
      • dzedlajga Re: karnisze i firanki 29.04.14, 16:26
        Zgadzam się, że takie zostawione po bokach 10cm będzie źle wyglądało. Też byłabym za sufitowym karniszem na całą szerokość ściany
      • prunio4 Re: karnisze i firanki 29.04.14, 19:52
        właśnie o to chodzi, że okno nie jest centralnie na ścianie.
        chciałam karnisz w antycznym złocie, bo w takiej tonacji mam salon.
        • kol.3 Re: karnisze i firanki 29.04.14, 20:46
          To kup sobie karnisz postarzany mosiądz, albo połącz dwa w jeden.
          • prunio4 Re: karnisze i firanki 01.05.14, 18:00
            ale czy w szerokości całkowitej sufitu czy tylko na długość niesymetrycznie ułożonego okna?

@---$-$-$---
            • nostress.ka21 Re: karnisze i firanki 01.05.14, 20:54
              A jaka jak to wygląda względem wymiarów?
              Pasuje Ci brak symetrii czy chcesz to wyrównać?

Podaj wymiary ściany, z uwzględnieniem - ściana - okno - okno balkonowe-ściana czy jak tam to masz i wtedy będziemy miały lepsze wyobrażenie o tym smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka