Dodaj do ulubionych

remont internet pomocy

04.06.14, 16:08
Drogie WDPD, czy macie w domach tak sprytnie rozprowadzoną instalacje internetową?
Jak macie to rozwiązane?

Jestesmy na takim etapie remontu, trzeba cos zdecydowac, a ja nie za bardzo rozumiem, to co google mi wypluwa.

W budynku jest instalacja tpsa, nie ma kablowki żadnej, do tej pory była antena sat.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: remont internet pomocy 04.06.14, 16:21
      Mamy internet bezprzewodowy.
    • autumna Re: remont internet pomocy 05.06.14, 08:49
      Jeśli chcesz mieć kable, możesz poprowadzić je w specjalnych listwach przypodłogowych. Mieści się od 3 do 5 kabli, w zależności od rodzaju listwy. Ja mam u siebie listwy Aspro. Są demontowalne, więc łatwo jest coś dołożyć/wyjąć w razie czego.
      • siata2 Re: remont internet pomocy 05.06.14, 10:25
        Ja mam ruraż poprowadzony do pokojów, ale najlepiej to kupić ruter i puścić bezprzewodowo.
        • mala_mujer Re: remont internet pomocy 05.06.14, 17:05
          siata2 napisała:

> Ja mam ruraż poprowadzony do pokojów, ale najlepiej to kupić ruter i puścić bez
          > przewodowo.
          >
          >
          no właśnie ja zakładałam, że to tak będzie, a teraz słyszę, że rozprowadzanie kabli to norma i dlatego się pytam
          • budzik11 Re: remont internet pomocy 06.06.14, 09:37
            mala_mujer napisała:

> no właśnie ja zakładałam, że to tak będzie, a teraz słyszę, że rozprowadzanie k
            > abli to norma i dlatego się pytam

ale te kable mają być tylko do internetu? Bo jak bezprzewodowo, to naprawdę nie potrzeba. Jak masz inne kable (tv czy jakis sprzęt grający, to wtedy myślisz - mozna w listwach).
      • mala_mujer Re: remont internet pomocy 05.06.14, 17:05
        my jesteśmy chwilę przed wylewkami, więc możemy jeszcze puścić coś pod podłogą, dlatego ta kwestia teraz wynikła
        • nafnaf4 Re: remont internet pomocy 05.06.14, 23:36
          U nas jest tak, że w przedpokoju mamy nisko na ścianie taką płytkę i za nią jest "kablowisko". Z tego do 2 pokoi idzie pod podłogą jakaś rurka do kontaktów, z tego możemy podłączyć internet, kablówkę czy co tam chcemy. Już raz zmienialiśmy firmę od kablówki i musieli założyć swoje kable i bez problemu to wykorzystali.
        • ookaa Re: remont internet pomocy 06.06.14, 11:42
          W ramach remontu wymieniałam również instalację elektryczną. Poprosiłam elektryków o wpuszczenie w ściany oprócz przewodów prądowych również kabla do internetu i tv, i tak też zrobili, a we wskazanych miejscach założyli odpowiednie gniazda. Błąd, jaki zrobiłam, to to, że nie przypilnowałam odpowiednio wysokiej jakości kabla, a panowie elektrycy kupili jakiś tani, o czym nie wiedziałam. W rezultacie jedna z firm kablówkowych nie chciała potem puścić mi sygnału po tych przewodach i koniecznie chciała okablować mi mieszkanie swoimi, po wierzchu oczywiście. Ale w końcu jednak się dogadaliśmy, puścili po tych w ścianach i wszystko jakoś działa. Jeśli w ramach remontu prujesz ściany, zrób tak jak ja. Możesz też puścić w podłodze. W każdym razie dokładnie przemyśl, gdzie będą stały telewizor(y) i komputer(y). No i kup dobry, gruby kabel.
    • kwiat_aloesu Re: remont internet pomocy 07.06.14, 18:29
      Mam kabel poprowadzony w ścianie do pracowni, w pracowni stoi router.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka