Dodaj do ulubionych

operacja- endoproteza kolana

24.02.15, 13:22
mama z dnia na dzień postanowiła poddać się operacji. U nas życie przewróciło się o 180 stopni- nie mamy doświadczenia w tym temacie. Mamy odebrać ze szpitala w piątek lub sobotę .
Mieszka na III p bez windy więc wiadomo zaopiekujemy się u nas w domu. Jestem na etapie załatwiania rehabilitanta, wiadomo prywatnie w domu - z NFZ terminy b. odległe z tego co mi wiadomo.Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi: co warto kupić , załatwić aby mogła się sprawnie poruszać, ćwiczyć , co ułatwi jej życie codzienne.... - zdaję sobie sprawę ,że wymaga to czasu ... ale już teraz chcę wszystko zorganizować. Nie wiem czy załatwić karetkę aby przewiozła do nas na I p.( aby tylko sobie czegoś nie nadwyrężyła) czy samemu pojechać ..... w głowie mi pulsuje od tych myśli....
Obserwuj wątek
    • kasiek-kd Re: operacja- endoproteza kolana 24.02.15, 16:28
      na szybko:
      ciocia miała taka operację przed rokiem,
      przez 2 mies mieszkała u swojej siostry (mojej mamy)
      weszła na wys prawie I-go piętra z pomoca 2 mężczyzn i wykorzystując zdrowa nogę;
      bo potrzebna jest pomoc na cały dzien (pierwsze 2-3 tyg tylko do WC chodziła odprowadzana)
      bardzo przydały sie wilgotne chusteczki dla niemowląt - bo mycie jest kłopotliwe
      codziennie miała pomoc przy rozruszaniu się - taka bierna, delikatna gimnastyka dla niej;
      stale urzywa kuli (ważna, zeby była leciutka i regulowana!)
      przydac sie moze- do rehab - rower stacjonarny,
      potem moze "normalny" ale w wersji 3-kołowej (żeby uniknąc przewrócenia)
      • kasiek-kd Re: operacja- endoproteza kolana 24.02.15, 22:41
        ojej!
        UŻYWA
    • annakate Re: operacja- endoproteza kolana 24.02.15, 19:43
      www.dziennikpolski24.pl/artykul/3292946,endoproteza-kolana-przed-i-po-operacji,id,t.html?cookie=1

Z prostych a ułatwiających życie rzeczy to nakładka na sedes podwyższająca, jesli macie możliwośc to wypożyczcie łóżko rehabilitacyjne, balkonik a przynajmniej kule (kule będą konieczne i nie kosztują dużo). Przewiezienie do domu transportem medycznym jest do rozważenia - może nie być łatwo takiej osobie wsiąść do osobowego zwłaszcza niedużego samochodu, a tak to zostanie wniesiona na miejsce.
    • stara.mostowiakowa Re: operacja- endoproteza kolana 24.02.15, 23:17
      niezbędne będą zimne okłady na kolano - w aptece można kupić takie worki wypełnione żelem, chłodzi się je w zamrażarce i takie schłodzone kładzie na kolano.
    • squirk Re: operacja- endoproteza kolana 25.02.15, 03:00
      Znajomej po operacji (nie kolana ale też mocno utrudniającej życie) bardzo przydawał się taki, jak to ująć, chwytak na długim drążku, kijek zakończony szczypcami które zaciskało się dzięki mechanizmowi połączonemu ze szczypcami linką i bez problemu dawało się coś podnieść, przysunąć itp.
      • ivonn44 Re: operacja- endoproteza kolana 25.02.15, 10:41
        fajne podpowiedzi, dziękuję, te szczypce to kupiłam dla mojego już od kilku miesięcy nieżyjącego taty...mam nadzieję ,że mama gdzieś je w domu ma ...to poszukamy- zapomniałam o tym !- bardzo dziękuje. Kule muszę kupić...wiadomo teraz już wiem ,że regulowane. Rehabilitanta już też załatwiam. Nasadkę na ubikację moim zdaniem też trzeba o tym pomyśleć - moja mam na razie nie chce o tym słyszeć ....oj nie jest niekiedy łatwo....
        • ivonn44 Re: operacja- endoproteza kolana 25.02.15, 12:00
          jestem zła , ponieważ dowiedziałam się przed chwilą ,że mama po operacji nie będzie odwieziona karetką a to zapewnia rzekomo NFZ po takich operacjach.... Czy ktoś zna się na tym.. ? możecie mi powiedzieć jak to prawidłowo powinno się odbywać ? Rehabilitant mi mówił ,że powinna karetka odwieźć chorego do domu...
    • gra_zaw26 Re: operacja- endoproteza kolana 25.02.15, 14:59
      Przed odbiorem Mamy ze szpitala wymuś skierowanie na poszpitalną rechabilitację. Oczywiście na CITO - moja Mama czekała tylko 6 tygodni. Z czystym sumieniem mogę polecić CKR w Konstancinie. Przyjmują pacjentów z całego kraju. Pozdrawiam Grażyna
      • ivonn44 Re: operacja- endoproteza kolana 25.02.15, 16:04
        dziękuję bardzo !
      • abc143 Re: operacja- endoproteza kolana 27.02.15, 21:25
        Po operacji endoprotezy biodra nawet mowy nie było o odwiezieniu / transport dotyczy chyba tylko osób leżących / i 200 km samochodem osobowym jakoś udało się wrócić Rehabilitacje za to szpital w którym miałam operacje po 2 miesiącach gwarantował bez problemu i była to rehabilitacja profesjonalna 1 miesieczna. Polecam świetny osrodek ze wspaniałym personelem w Korfantowie
        • lisia312 Re: operacja- endoproteza kolana 28.02.15, 21:42
          w Ustroniu, też nikt teściowej nie odwoził do domu transportem medycznym, ale po 2 miesiącach miała 2 tygodniowy turnus w tym samym szpitalu. Do tego czasu miała sama rehabilitować biernie. Miała wtedy 79 i 81 lat ( dwie nogi). Teraz śmiga sama, bez kul, ma 83 lata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka