Dodaj do ulubionych

Pralka AMICA AWX 712DJ

24.04.15, 19:51
odradzam, odradzam i raz jeszcze odradzam
nie wiwiruje pojedynczej rzeczy, ani trzech zresztą też nie, bo ma za bardzo układ wyważania
a pani w serwisie mówi, że jak wiruje na pusto (bez rzeczy znaczy się) to nie jest zepsuta
no i w związku z tym pytanie - po co produkować pralkę, która nie spełnia swojej funkcji?
PS chciałam odwirować mocno farbujący czerwony sweter z białym kołnierzykiem, coby kołnierzyk nie zabarwił się, dorzuciłam dodatkowo 2 mokre ręczniki licząc, że ten układ wyważający zadziała, bez rezultatu
Obserwuj wątek
    • tuvalu1 Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 24.04.15, 22:10
      U mnie odwirowanie z prania ręcznego działa. Nawet pojedynczych rzeczy. Z tym że zanim zacznie, trwa to dobrych kilka minut.
      • jag_2002 Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 24.04.15, 22:19
        czekanie zajęło mi 2 godziny, najpierw zablokowała się na 11 minucie przy praniu szybkim, tym 1 godzina, a potem na 8 minucie na wirowaniu, potem spróbowałam dorzucić ręczniki, ze względu na rodzaj swetra zdecydowałam się zaryzykować ich zafarbowanie, bez skutku, też zablokowała się na 8 minucie
        • tuvalu1 Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 24.04.15, 22:59
          Dawno nie wirowałem więc zrobiłem test dla odświeżenia pamięci. Zamoczyłem sweter. odcisnąłem by nie chlapać. Wrzuciłem, ustawiłem wirowanie na 800. włączyłem. Przez 2 minuty nie działo się nic. później 5 min. przerzucania z prawa na lewo, później 8 minut wirowania i znów kilka razy przerzuciło wte i we wte. Razem 17 minut. Odpompowało ok 0.5 litra wody. Sweter jest dość wilgotny.
          W twoim przypadku pewnie jest to jednak jakieś uszkodzenie. W końcu wirowanie po ręcznym to jedna z podstawowych funkcji. Oczywiście zakładam że to nie jest nowa pralka tylko taka która już ma kilkanaście prań za sobą i nie ma jakiś głupotek typu włączona blokada przed dziećmi czy czekanie na dodatkowy detergent.
    • ebes Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 24.04.15, 22:32
      W zeszłym miesiącu kupiłam nową pralkę chociaż moja Amica miała dopiero 2,5 roku. Wciąż walczyłam z jej fochami z wirowaniem. Dywanika łazienkowego zazwyczaj nie chciała odwirowywać, ale czasem jednak odwirowała. Kurtki nie. Pościeli nie. Koca nie. W zasadzie wirowała tylko takie codzienne prania ubraniowe. Prała też fatalnie - jak włożyłam do prania ścierkę złożoną na cztery, to w takiej samej formie wyciągałam. Płukała też fatalnie. Np. wymieniony wcześniej dywanik wrzucałam nieraz na szybkie pranie tylko dla odświeżenia - bez dodawania proszku i takie pranie się bardzo pieniło - musiało zostać dużo niewypłukanego detergentu, a ja dodaję naprawdę niedużo.
      Nigdy więcej Amiki. Moja nowa pralka wiruje jak marzenie i nie widać żeby wkładała w to jakikolwiek wysiłek jak tamto stękające dziadostwo. Ja miałam inny model, to był jakiś Navigator System, ale nr nie pamiętam, musiałabym poszukać.
      Myślałam, że może mnie się trafił felerny egzemplarz, ale może to taka cecha Amiki.
      • jag_2002 Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 25.04.15, 12:14
        więc (nie zaczyna się od więc) tez pewnie nie wytrzymam i kupię nową, a tę wystawię na allegro albo gdzieś
        nie ma jeszcze roku, narzekałam na Elektroluxa, ale w porównaniu z nim, ta naprawdę nie spełnia swojej funkcji
        • linn_linn Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 25.04.15, 13:32
          Pralki Amica nigdy nie mialy dobrych opinii, wiec skad decyzja o jej kupnie?
          • jag_2002 Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 25.04.15, 17:57
            odpowiedzialam w innym watku - gwarancja 5 lat
            • linn_linn Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 26.04.15, 07:31
              Nawet gdyby byla na 10, nie kupilabym:
              forum.gazeta.pl/forum/w,653,76323067,,Pralka_Amica_czy_to_naprawde_taki_szajs_.html?v=2
              • tuvalu1 Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 26.04.15, 20:00
                Ja mam i nie narzekam, ale wy narzekajcie! Dzięki temu moja następna amica będzie tańsza wink
                • linn_linn Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 27.04.15, 07:18
                  Ja nie narzekam. Mam inna pralke: ma 6 lat i zadnych problemow / gwarancja 3 lata /.
          • ebes Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 25.04.15, 19:50
            Hm, najpierw kupiłam, bo jako jedyna pasowała mi parametrami, rozmiarem i ceną, potem dopiero przeczytałam opinie. Teraz robię odwrotnie smile.
    • jag_2002 Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 27.04.15, 22:32
      no więc pralka to pomyłka, ale uświadomiłam sobie, że 2 kuchenki Amici mają w tej chwili pewnie ze 20 lat każda i tylko w jednej ze 2 lata temu wymienialiśmy grzałkę
    • jag_2002 Re: Pralka AMICA AWX 712DJ 24.04.17, 09:56
      ciąg dalszy przygody z Amicą - wylała wodę na łazienkę, no więc, ponieważ była kupiona z powodu długiej gwarancji, zadzwoniliśmy do serwisu -i guzik z gwarancji, bo oprócz rejestracji internetowej, trzeba było wysłać papierową, czego nie uczyniliśmy, bo informacji takowej na stronie nie było
      stracili klienta - jesteśmy na etapie zakupu płyty gazowej i piekarnika, więc to już na pewno nie Amiki, pralki następnej tez od nich nie kupimy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka