ja.dorcia 17.02.17, 14:56 Bardzo lubię bób w formie przekąski, bez dodawania do konkretnego dania. Czy jeżeli kupię mrożony bób, da się go przyrządzić tak, jak świeży, w sezonie? Jeżeli tak, jak trzeba go gotować? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenazu Re: bób mrożony 17.02.17, 19:49 Gotowałam tak jak świeży, młody bób. Po ugotowaniu jest trochę bardziej miękki ale zimą innego nie ma Odpowiedz Link
linn_linn Re: bób mrożony 17.02.17, 20:30 Jest: bob suszonyw lupinach i bob suszony luskany. Odpowiedz Link
irenazu Re: bób mrożony 18.02.17, 09:36 Bób suszony gotowała moja mama już bardzo, bardzo dawno temu, wtedy jeszcze nie było tylu mrożonek. Ale pamiętam, że bardzie przypominał gotowaną fasolę niż świeży bób. Dlatego wolę ten mrożony. Odpowiedz Link
roseanne Re: bób mrożony 19.02.17, 18:38 w sezonie mroze, tylko wyluskany w zimie wrzucam na osolony wrzatek i gotuje do miekkosci Odpowiedz Link
tmk123 Re: bób mrożony 19.02.17, 22:18 kupowałam bob z Prostych historii. Niestety ostatni wyglądał i smakował jak fasola. podobnie jak kiesyś kupiłam bób w puszce. Jestem fanką bobożerem Odpowiedz Link
roseanne Re: bób mrożony 19.02.17, 22:20 puszkowy zawsze mi smakowal, jak suchy namoczony, do zupy owszem, ale do salatek , dipow i przegryzek poza sezonem tylko mrozony Odpowiedz Link
panikaskas Re: bób mrożony 21.02.17, 15:56 Uwielbiam bób, jednak taki mrożony, normalnie potem gotowany mi nie smakuje. Zauważyłam jednak, że gotując go na parze smak wychodzi dokładnie taki jak latem Nawet dziś planuję pojeść takiego bobu Odpowiedz Link
banieczka Re: bób mrożony 01.03.17, 19:40 Często gotuję mrożony bób (uwielbiam w sałatkach). Tyle że gotuję go króciutko, dosłownie chwilę po tym, jak woda ponownie zawrze po wrzuceniu mrożonki. Przy dłuższym - choćby parę minut - gotowaniu robi się papka. Odpowiedz Link