sirja 03.10.07, 14:53 Zgodnie z tym co zadeklarowałam zakladam wątek na jutro Naszym zadaniem na dzień jutrzejszy jest....coś łatwego - uporządkowanie apteczki. Pzrypominam, iż przeterminowanych leków nie wyrzucamy do kosza lecz traktujemy jako odpady niebezpieczne !!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romanticca Re: ZADANIE NA ... 04 X 03.10.07, 17:58 Mam posprzątaną!!! )) Robię to regularnie. Odpowiedz Link
moofka Re: ZADANIE NA ... 04 X 03.10.07, 19:08 ja tez ale skoro juz o tym, gdzie i w czym trzymacie leki? i co to znaczy, jak odpady niebezpieczne? przyznam, ze w nieswiadomosci zawsze wrzucalam do kosza Odpowiedz Link
romanticca Re: ZADANIE NA ... 04 X 03.10.07, 19:15 moofka napisała: > przyznam, ze w nieswiadomosci zawsze wrzucalam do kosza ja też, ale wolałam się nie przyznawać Ja trzymam w pudełku po butach (wiem, koszmar) na wysokiej półce (dziecko) w garderobie. Jest to rozwiązanie tymczasowe (od jakichś 2 lat). Odpowiedz Link
to-wlasnie-ja Re: ZADANIE NA ... 04 X 03.10.07, 20:21 Ja od czasu uswiadomienia mnie oddaje przeterminowane leki po prostu do apteki. W zadnym wypaku nie powinno sie ich wyrzucac do smieci, bo to i nieekologiczne i niebezpieczne. Odpowiedz Link
sirja Re: ZADANIE NA ... 04 X 04.10.07, 07:22 Wyrzucanie leków do kosza jest niebezpieczne bo nie wiadomo kto lub co je stamtąd wyciągnie, dlatego są 2 możliwości: oddać leki przeterminowane w aptece lub (tak jest np u mnie w mieście) do firmy zajmującej się zbiórką odpadów. U mnie raz w miesiącu na każdym osiedlu stoi sobie przez kilka godzin samochód i czeka na te odpady. Acha - ja też trzymam w pudełku po butach bo tam najwygodniej, nie mam ich aż tak dużo, a robienie dla nich specjalnej szafki jest dla mnie bez sensu. W puddełku są stłoczone więc nic sie nie rozwala Odpowiedz Link
visacka Re: ZADANIE NA ... 04 X 04.10.07, 08:20 Ja wyrzucam do śmieci, ale każda pigułkę oddzielnie, a stare syropki wylewam. Odpowiedz Link
dancewithme Re: ZADANIE NA ... 04 X 04.10.07, 08:57 Piszę się na dzisiejsze sprzątanie apteczki! A właściwie szuflady z lekami. Zdaje się, że przez 2,5 roku tego nie robiłam, więc... trochę mi pewnie dzisiaj przybędzie miejsca w szufladzie p.s. Tak, przeterminowane leki tylko do apteki. Mają obowiązek przyjąć. Odpowiedz Link
lorenai Re: ZADANIE NA ... 04 X 04.10.07, 09:02 Nie należy wylewać syropów z antybiotykami do ogólnych ścieków. Niby mikroskopijne ilości, ale nigdy nie wiadomo. Inne płyny rzeczywiście wylewam do zlewu, zwykle to są jakieś syropy na kaszel. Reszta - do pojemników na przeterminowane w aptekach. Też nie mam szafki, przechowuję w dużym plastikowym pudełku, które trudno wyciągnąć. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: ZADANIE NA ... 04 X 04.10.07, 08:59 O, jak fajnie, mam luz Zrobiłam to wczoraj poszukując espumisanu na biedny brzuszek mojego Dużego Dziecka czyli Małego Żonka Leki pakuję w reklamówkę i znoszę piętro niżej do apteki. Parę lat temu była w moim mieście akcja, gdy pielęgniarki z przychodni wywaliły do śmietnika leki zapakowane w reklamówkę, a dzieci to wyciągnęły i zeżarły. Potruły się okropnie Odpowiedz Link
astra161 Re: ZADANIE NA ... 04 X 04.10.07, 09:20 Ja apteczkę mam uporządkowaną.Mam lekką obsesję,żeby nie pomylić leków naszych z lekiem małego.Wszystkie lekarstwa stoją w plastikowych ,podpisanych koszyczkach.Leki małża,leki moje,leki dziecka.Ot taki fijoł.A i tak zanim podam dziecku syrop obracam go w rękach dobrą chwilę.... Odpowiedz Link
sadida Re: ZADANIE NA ... 04 X 04.10.07, 09:51 Ja chetnie skorzystam z sugestii i posprzatam nie tylko apteczke ale cała szafke. Lekarstewka ze względu na dzieci przechowuję w szafce nad lodówką oczywiście w koszyczku ale pomysł na segregacje wg uzytkownika przypadł mi do gustu. Odpowiedz Link
gonia225 Re: ZADANIE NA ... 04 X 04.10.07, 09:51 Mam posprzątaną. Problem tylko gdzie wyrzucać te przeterminowane leki. Chyba zaniosę do apteki. Odpowiedz Link
sadida Re: ZADANIE NA ... 04 X 05.10.07, 10:00 Zadanie wykonane. Znalazłam dwa przeterminowane leki i kilka opakowań zupełnie nowych pełnych zakupionych w nadmiarze. Proponuję drogie WDPD zrobic liste takich leków i przed wykupieniem kolejnej recepty sprawdzic co tam w domowej apteczce "piszczy". Odpowiedz Link
dancewithme Re: ZADANIE NA ... 04 X 05.10.07, 10:04 Znalazłam sporo leków do wyrzucenia, przeterminowanych. Najpierw się zmartwiłam, że tyle pieniążków muszę wyrzucić, a potem stwierdziłam, że jednak głupia jestem, bo powinnam się cieszyć, że - odpukać - tak rzadko chorujemy. Odpowiedz Link
beata.m Porządki w domowej apteczce... ;) 07.11.07, 09:55 Wklejam tu, żeby nie powielać tematów. pl.youtube.com/watch?v=rN2DU3ctMVw Pozdrawiam BeataM Odpowiedz Link
trusiaa Re: Porządki w domowej apteczce... ;) 07.11.07, 11:00 Haaaahahahaa!!! Ale fajny! Nie znałam tego skeczu - dodałam do ulubionych. Odpowiedz Link
hela6 Re: Porządki w domowej apteczce... ;) 07.11.07, 17:36 Apteczkę mam w barku Jak ktoś się uśmierci tymi lekami ze śmietnika to wyzwalacz może za kratkami skończyć. Wystarczy np że śmieciarzowi się usypie a jakie dziecko pozbiera "lentilki" czy inne cukiereczki i będzie kiepsko, więc wysypywanie luzem nie jest sposobem. Znajomej dzieci zatruły sie lekami bo bawiły się w szpital Więc dużo nie trzeba. Odpowiedz Link