agava07 28.10.07, 21:17 Pieczecie już pierniczki na święta BN? Chyba pora, nieprawdaż? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poziomka001 Re: Pierniczki już czas? 28.10.07, 21:20 Dobrze że mi przypomniałaś, najwyzsza pora zabrac się za świąteczne przygotowania, w tym i za pieczenie pierniczków Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Pierniczki już czas? 28.10.07, 21:35 Ciasto na pierniczki to właśnie teraz trzeba nastawić, a piec dwa tygodnie przed świętami. Im dłużej ciasto leżakuje tym pierniczki smaczniejsze. Odpowiedz Link
emamutek Re: Pierniczki już czas? 28.10.07, 21:54 Czy można poprosić o jakiś dobry, sprawdzony przepis??? Odpowiedz Link
jezowka Re: Pierniczki już czas? 28.10.07, 22:33 Na Forum Kuchnia od paru lat chodzi przepis na piernik dojrzewający - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8888209&a=8927161 Ponoć bomba Odpowiedz Link
tabita_1 Re: Pierniczki już czas? 29.10.07, 08:16 To jest słynny piernik apolki. Rzeczywiście bomba. Kto nie próbował zachęcam gorąco. W zeszłym roku robiłam po raz pierwszy, był prawdziwym hitem. Radzę zrobić od razu z podwójnej ilości, bo szybko znika,nadaje się też na prezent. Ciasto przygotowuje się już teraz a piecze jak ktoś wspomniał na ok.2 tyg.przed świętami. Odpowiedz Link
jezowka Re: Pierniczki już czas? 29.10.07, 10:02 Ciasto przygotowuje się teraz... ale są dziewczyny z FK, które ciasto robią hm, gdzieś w styczniu-lutym Sądzę jednak, że teraz z pewnością wystarczy Odpowiedz Link
tabita_1 Re: Pierniczki już czas? 29.10.07, 10:09 > Ciasto przygotowuje się teraz... ale są dziewczyny z FK, które > ciasto robią hm, gdzieś w styczniu-lutym Dawniej zarabiano gdy w domu rodziła się córka - na jej wesele Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Pierniczki już czas? 29.10.07, 16:08 Z tego ciast robię także wspaniałe pierniczki. Polecam. Odpowiedz Link
romanticca Re: Pierniczki już czas? 29.10.07, 19:59 Rany, nigdy nie robiłam pierniczków, ale w tym roku najprawdopodobniej wyprawiamy Święta, więc będę musiała. Mam stresa jak nie wiem co... Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Pierniczki już czas? 29.10.07, 21:13 Nie stresuj się. Ja za pierwszym razem też się bałam co z tego wyjdzie, ale było super. Tylko trzymaj się ściśle przepisu a piernik, czy pierniczki będą się rozpływały w ustach. Odpowiedz Link
chmuraa Re: Pierniczki już czas? 29.10.07, 22:11 piernik apolki piekę już od 3 lat, na chwilę obecną w zakonspirowanym pudełku mam jeszcze kilka sztuk pękatych pierników (na czarną godzinę) z zeszłego roku! są pachnące i mięciutkie i same włażą do dzioba...mniam Odpowiedz Link
zapracowana6 Re: Pierniczki już czas? 30.10.07, 09:42 W tamtym roku piekłam pierniki z ciasta j/w, z tym, że zamiast masła dałam smalec. Były bardzo dobre. W tym roku spróbuję też z masłem. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Pierniczki już czas? 30.10.07, 22:53 Na Forum Kuchnia od paru lat chodzi przepis na piernik dojrzewający - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8888209&a=8927161 Ponoć bomba Odpowiedz Link
tabita_1 Re: Pierniczki już czas? 31.10.07, 07:21 Ależ my cały czas o tym przepisie mówimy Odpowiedz Link
molla7 Re: Pierniczki już czas? 01.11.07, 15:40 juz poraz drugi moje dziecko bedzie uczestniczyło aktywnie w wypieku pierniczków. Bedzemy sie kłócic, bić wałkami od ciasta i obsypywać maką. Słabo znosze apodaktyczność mojej córki przy stolnicy (np upiera się ze rozwałkuje kawał ciasta, a przeciez piernikowe jest trudne do rozwałkowania), ale poswiecę sie bo widze jaką frajdę ma z wycinania pierników Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Pierniczki już czas? 15.12.07, 19:33 Przepraszam, ale to nie jest mój wpis. Co się stało? Nie rozumiem. Odpowiedz Link
agava07 Re: Pierniczki już czas? 03.11.07, 00:31 Apolce i in. bardzo dziękuję za przepis Odpowiedz Link
4umka Re: Pierniczki już czas? 04.11.07, 15:55 A że to nasze pierwsze poślubne święta to i ja spróbuję.... Lista zakupów przygotowana - oj chyba będzie sie działo... ;p dziękuje Odpowiedz Link
kami-lla Re: Pierniczki już czas? 04.11.07, 23:01 Dziewczyny, Gdzie przechowujecie i w czym to ciasto ? Zrobiłam jedną porcję - wychodzi tego całkiem sporo - włożylam do zwykłej ceramicznej michy i do lodówki. Zaplanowałam jednak że zrobię z co najmniej dwóch porcji - niestety nie mam juz miejsca w lodówce ( Czy to musi być w stałej temperaturze ? Bo myślałam żeby to wrzucić na balkon ! Pomóżcie Kamilla Odpowiedz Link
tabita_1 Re: Pierniczki już czas? 05.11.07, 08:43 Ja przechowuję w dużej makutrze (bo porcja podwójna), nakryte ręcznikiem kuchennym. Trzymam w pomieszczeniu gospodarczym. Wiem że niektórzy trzymają na balkonie owiniete grubo aby zawsze była temp.plusowa. Dużo na ten temat było w oryginalnych watkach o pierniku apolki na Forum Kuchnia. Odpowiedz Link
hela6 Re: Pierniczki już czas? 05.11.07, 09:49 Piernik robię na smalcu i mące żytniej, przechowuję w woreczku foliowym w lodówce bardzo długo, bo zwykle zużywam po kawałku. Surowe ciasto przechowywane bywa "jak znalazł" w różnych okolicznościach. Pamiętajcie piec zaledwie w 150°C i nie czekajcie aż ciasto w piecu zeschnie na piernik. Wyjmuje się mięciutkie, sztywnieje w trakcie stygnięcia, jeśli potrzebujemy pokroić np. do przełożenia, róbmy to gdy jeszcze ciepłe. Odpowiedz Link
ayamei Re: Pierniczki już czas? 05.11.07, 11:01 w przepisie są jajka. Czy to na pewno dobry pomysł, żeby przez kilka tygodni w cieście były surowe jajka? Odpowiedz Link
zeberkaa Re: Pierniczki już czas? 05.11.07, 11:48 Nie wiem czy pomysł dobry ale wypróbowany, ciasto nie śmierdnie i nie psuje się, nikomu jeszcze nie zaszkodziło. pewnie sprawia to bezmiar cukru i korzeni, które mają działanie konserwujące. Odpowiedz Link
ayamei Re: Pierniczki już czas? 05.11.07, 12:12 ok, dzieki za odpowiedż . Ciasto już w lodówce Odpowiedz Link
miko_mama Re: Pierniczki już czas? 05.11.07, 12:18 Och super przypomniałyście mi o pierniczkach, ja co roku robie właśnie pierniczki, a nie piernik, potem je pięknie dekoruje (kolorowy lukier produkuję), wrzucę przepis jak znajdę bo są super. Robie ich mnóstwo, nie wiem jak będzie w tym roku bo teraz po raz pierwszy kręci sie pod nogami mały szkrab, więc może troszkę mniejsza ilość ale zrobię na pewno. Odpowiedz Link
kami-lla Re: Pierniczki już czas? 06.11.07, 14:11 Miko Podziel się przepisem przepisem na kolorowy lukier pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link
miko_mama Re: Pierniczki już czas? 13.12.07, 14:40 dałam w osobnym wątku! "Moje pierniczki i kolorowe lukry". Poszukaj. Odpowiedz Link
wracajaca Re: Pierniczki już czas? 12.12.07, 11:06 a jak ktoś nie ma takiej dużej puszki metalowej to w czym ma przechowywać? Odpowiedz Link
ewitek01 Re: Pierniczki już czas? 12.12.07, 12:26 plastikowe pudełka po lodach grycana też się świetnie nadają Odpowiedz Link
clas_sic ja już upiekłam 12.12.07, 23:51 z pomocą mojej czteroletniej córki: fotoforum.gazeta.pl/3,0,987847.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,989548.html Odpowiedz Link
wracajaca Re: ja już upiekłam 13.12.07, 10:04 ja dziś podejmuję wyzwanie i rozdziewiczam się w pierniczeniu Odpowiedz Link
popirna Re: ja już upiekłam 13.12.07, 10:49 Classic, ale cudeńka Ci wyszły. Wyrazy podziwu dla Ciebie i córy! Odpowiedz Link
wracajaca Re: ja już upiekłam 13.12.07, 13:19 mnie to szczęka obadła z wielkim buum na podłogę i ją zmiatać musiałam Jak tak sobie podczytuję i oglądam to marnieję w oczach i nie mam bladego pojęcia czemu moja mama ostatnio powiedziała do cioci- "ona takie bardzo dobre ciasta piecze przez ten cholerny internet"...gdyby Kochana popatrzyła na Wasze zdjęcia ... Odpowiedz Link
dorismam Re: ja już upiekłam 13.12.07, 14:32 A gdzie kupiłyście takie perłowe kuleczki do ozdabiania. Moje dzieci chorują na cukrowe srebrne kuleczki z tortu, więc te powinny ich zadowolić. Odpowiedz Link
clas_sic Re: ja już upiekłam 15.12.07, 11:47 kuleczki można kupić na allegro www.allegro.pl/search.php?string=dekoracji&sourceid=Mozilla-search&category=27983 - ja kupowałam w Krakowie na Kleparzu na jednym ze straganów cukierniczych Odpowiedz Link
luska1973 Re: Pierniczki już czas? 17.12.07, 08:18 A moje pierniki (ściśle z przepisem) już tydzień w szczelnych pudełkach, a dalej twarde jak kamienie. Co robić??? Bo że same zmiękną do Świąt to już przestałam wierzyć (( Odpowiedz Link