hania84 28.11.07, 10:10 wprowadzam sie do nowego dom ui chciałabym kupic fajna bawełniana pościel, nie zadna satyne czy kore tylko bawełniana. co poelcacie fajnego i w miare niedrogiego? czy te z ikei zdaja egzamin? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loola_kr Re: posciel 28.11.07, 10:43 Ja mam od roku pościele z Ikei ale z tych droższych - są bardzo dobre. Miałam tez tańszą i też byłam zadowolona, po ok. 6 latach w niektórych miejscach przetarła się. I kupiłam też w Ikei taką coś w stylu satynowej, bardzo miękka i fajna ale mnie się okrutnie nawet podczas prasowania - słuzy jako gościnna. Ostanio tez kupiłam pościel i też w Ikea tylko nie zapinaną na guziki tylko plastikowe napy, zobaczymy ile wytrzymają. Ja jestem z tych pościeli zadowolona, ale nigdy nie miałam takiej za 500 zł... może jest różnica... Odpowiedz Link
katarzyna4511 Re: posciel 28.11.07, 11:14 Satynowe bawełny z Ikei sprawdzają się u mnie znakomicie - zarówno te tańsze, jak i te droższe. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: posciel 28.11.07, 12:03 hania84 napisała: > wprowadzam sie do nowego dom ui chciałabym kupic fajna bawełniana > pościel, nie zadna satyne czy kore tylko bawełniana. co poelcacie > fajnego i w miare niedrogiego? czy te z ikei zdaja egzamin? Szukaj satyny bawełnianej. Satyna to oznaczenie splotu materiału i jakkolwiek satyna z poliestru jest śliska i niesympatyczna, to statyna bawełniana , to gładki materiał dobrej jakości. fajną pościel z satyny robi firma Bielbaw (ale w kołdrze po niecałym roku użytkowaniu zepsuł mi się suwak). Moja mama kupiła raz pościel z dżerseju , która jest bawełniana, miękka a nie trzeba jej maglować. Niestety już później nie udało mi się potem znaleźć tej pościeli. > czy te z ikei zdaja egzamin? Problemem pościeli z IKEI jest jej rozmiar, a konkretnie poduszki 50 x 60 cm. Kupiłam jeden komplet, kołdra jest dobrej jakości, ale poduszka leży., bo jest za mała jak na moje potrzeby. Odpowiedz Link
tabita_1 Re: posciel 28.11.07, 12:16 My też mamy ikeowskie pościele, najstarsze mają z 7lat. generalnie sa ok, te które mam gotuję i krochmalę i choc na wszywkach jest instrukcja aby prac w 60 st. to nic się nie dzieje. Ale pewnie nie wszystkie mozna gotować. Dwa komplety (z tych drozszych) podarły się szybko na szwach i to oba, więc był to bład produkcji. Z kolei z tymi tanimi nie zdarzyło sie nic. Nie wiem jak sprawdzi się na dłuższą metę ten nowy patent tj. plastikowe zatrzaski, na razie działa. Trzeba pamiętać,że posciele ikeowe maja niestandardowe wymiary, zwłaszcza poduszki, więc tez trzeba je tam zanabyc Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: posciel 28.11.07, 12:35 Nie podobają mi się sklepy, które ograniczają swoję ofertę pościeli do dużych kompletów na wielkie małżeńskie łoża. Jako singiel w zasadzie powinnam czuć się dyskryminowana z powodu braku sensownych dorosłych pojedynczych kompletów pościeli. Odpowiedz Link
zapracowana6 Re: posciel 28.11.07, 12:41 W Ikei kupiłam 2 komplety pościeli droższej- dla dziecka i te są rewelacyjnę, natomiast zakupiona tam pościel tania (dla mnie i męża) jest dość kiepska. Teraz pokusiło mnie,żeby zamówić świąteczną pościel z flaneli w Quell (ta flanela wydaje mi się fajna na zimę, a kolory bardzo nastrojowe) i teraz czekam na dostarczenie do domu. Problem w tym,że mam poduszki małe- "ikeowskie", a poszewki będą duże. Odpowiedz Link
mary_lu Re: posciel 28.11.07, 13:33 Jak już ktoś wspomniał, problemem jest to, że IKEA ma własne rozmiary pościeli, więc trzeba tam kupiś nie tylko poszewki, ale i kołdry i poduszki (też są przyzwoitej jakości). Mam taką pościel, bordową, już chyba cztery lata. Satyna bawełniana, śliczna i łatwa w praniu (nie prasuję, bo moim zdaniem tego nie wymaga, jeśli się dobrze powiesi pranie): www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90080219 Mam jeszcze inny komplet, już go nie ma w katalogu, z płótna bawełnianego, też "pierny", nadal ładny. I jeszcze mam komplet, którego nie cierpię: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20114454 Mój jest w czerwony wzorek, po wielu praniach nadal farbuje na różowo, z pralki wychodzi pognieciony jak diabli i sztywny jak blacha... Odpowiedz Link
wake Re: posciel 28.11.07, 13:38 Od jakiegoś czasu mam pościel z dżerseju - jest naprawdę superowa. Bardzo polecam Odpowiedz Link
mary_lu Re: posciel 28.11.07, 13:51 Też mogę polecić jersey, ale nie ten sprzedawany u nas w supermarketach (ten jest cienki, nie trzyma kształtu i do tego ma obowiązkowe paskudne wzory). W Gdańsku jest jeden sklep, w którym bywa pościel niemiecka z jersey'u (dla zaiteresowanych - na piętrze w ETC). Pojedyncze komplety zaczynają się od ponad 200 złotych, podwójne - od 300, ale pościel jest bardzo miła w dotyku i bardzo trwała. Zupełnie nie wymaga prasowania. Odpowiedz Link
kasiak37 Re: posciel 28.11.07, 22:18 ja kupuje w Ikei i tylko w Ikei,bo mam koldre 220x240 i jestem baaaardzo zadowolona. Odpowiedz Link
hania84 Re: posciel 29.11.07, 07:52 a przescieradło? najlepiej takie anciągane na materac 180 na 200? w ikei chyba raczej nie kupie nie? Odpowiedz Link
joanna.ka Re: prześcieradła... 29.11.07, 18:07 też mozna kupić) Zajrzyj na ich stronę... www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90050236 Odpowiedz Link
joma24 Re: prześcieradła... 29.11.07, 18:13 ja mam przescieradła z jersayu z lidla, od czasu do czasu maja w ofercie - są rewelacyjne ! posciel - jysk - mają normalne rozmiary , tam tez kupisz poduszki mnijesze jak w ikei (kupiłam bo sie przymieram do poscieli z ikei) Odpowiedz Link
popirna Re: posciel 29.11.07, 20:18 Kupiłam sporo różnej pościeli 6 lat temu (wtedy wyszłam za mąż). Do tej pory najbardziej lubię tę z bawełnianej satyny. Jest bardzo przyjemna w dotyku. Ikea niestety powoduje problem ze względu na gabaryty, zresztą moja posciel z ikei nie była najlepsza i szybko się zniszczyła. Poza tym teraz najbardziej odpowiada mi biała i dwa komplety, wcale nie najlepszej jakości, ciągle zakładam i zdejmuję na zmianę. Z rozwiązań "matrymonialnych" u nas sprawdziły się na dużym łóżku dwie kołdry 160x200, nikt nikomu nic nie ściąga z grzbietu. Odpowiedz Link
kasiak37 Re: posciel 29.11.07, 22:22 hmmm co kto lubi)Ja nienawidze miec dwoch kolder,bo kazdy sobie rzepke skrobie.Ja lubie sie wtulic w meza,zaplatac nogi i owinac jedna ogromna koldra) Odpowiedz Link
sylwia.ax Re: posciel 06.12.07, 12:34 www.andropol.com.pl/ Kupowałam u nich pościel z bawełny satynowej i obrusy. Polecam Odpowiedz Link
remontmam01 Re: posciel 06.12.07, 18:20 Ja kupowałam kilka kompletów pościeli na allegro za jakieś 40 zł za komplet - 100 % bawełna i fajne wzory. Piorę je raz na tydzień i jest wszystko ok. Ikea ze względu na specyficzny wymiar poduszki u mnie odpada. Odpowiedz Link
lenakap Re: posciel 07.12.07, 11:08 dostałam pościel planelową z yjsk, napisane na opakowaniu jest aby uprać przed użyciem. Upiorę, ale czemu mam prać to nie wiem, pierwszy raz spotkałam się z takim opisem Odpowiedz Link
iwoniaw pranie przed użyciem 07.12.07, 14:51 Zapewne producent pisze to dlatego, że nowa pościel (a i nowe artykuły tekstylne w ogóle) jest zazwyczaj nasączona środkami chemicznymi mającymi zabezpieczać przed gnieceniem i brudzeniem się przy macaniu towaru w sklepie przez klientów. Połozyć na czyms takim twarz (albo i inne gołe części ciała) to alergia gwarantowana. Z tego też powodu piorę nową odzież, zwłaszcza że tu dochodzi kwestia "a wiadomo, kto to mierzył przede mną?"... Odpowiedz Link
frunelka Re: posciel 07.12.07, 14:56 Mam kilka kompletów pościeli z Józka, jestem bardzo zadowolona. Prałam przed założeniem pierwszy raz, bo tak napisali, to tak zrobiłam. Może to po to, żeby chemii prosto z fabryki nie wdychać i nie przytulać do twarzy? Odpowiedz Link
lenakap Re: posciel 07.12.07, 15:11 Pewnie macie rację, ale zastanawia mnie gdzie oni to szyją. Mam pościel z Ikea, Bielawy i innych firm, a nigdy nie spotkałam się z taką uwagą. Odpowiedz Link
nikoru Re: posciel 07.12.07, 19:36 Popieram. Sama też kiedyś kupiłam taką pościel za niecałe 40zł na Allegro i sprawdza się wyśmienicie. Nie jest to oczywiście pościel super-extra-pierwsza klasa (jest dość cienka, a ja lubię grube flanele), ale za tę cenę mogę częściej kupić nową Odpowiedz Link