ge-mini23 29.01.08, 23:59 Czym skutecznie usunąć kamień ze słuchawki prysznicowej (sitka)? Może jakieś domowe sposoby? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niinka Re: Kamień 30.01.08, 00:03 Jak jest go mało to spróbuj octem i igiełka i przepychamy Odpowiedz Link
turzyca Re: Kamień 30.01.08, 00:09 A na ile da sie te sluchawke rozkrecic? Bo to zawsze jakas pomoc. Moje sitko da sie wyszorowac z obydwu stron. Sprobuj przynajmniej odkrecic od weza i wystukac zebrany w srodku piasek i inne osady, tez utrudniaja przeplyw wody. Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Kamień 30.01.08, 00:39 Zagotuj troche zwyklego octu, zanuz w nim na chwile sluchawke i pozniej tylko przetrzyj jakas gabka-taka jak do naczyn i gotowe Odpowiedz Link
dzioucha_z_lasu Re: Kamień 30.01.08, 00:50 Bardzo prosto - jest fajny płyn z odkamieniaczem *uwaga - reklama!* Tytan do kabin prysznicowych - spray w butelce z fioletową naklejką. Wystarczy porządnie spryskać nim słuchawkę, zostawić na jakiś kwadrans i wyszorować szczotką - kamień znika bez śladu Odpowiedz Link
gruba_dynia Re: Kamień 30.01.08, 08:14 AT podawał sposób na jakąś mieszkankę którą sie wlewa do foliowej torebki i wkłada do niej słuchawkę, zawiązuje i zostawia na noc. Ale nie pamiętam co to było. Moze ktos inny wie? Odpowiedz Link
malwina7 Re: Kamień 30.01.08, 08:48 Do odkamieniania sitek przy wylewkach w zlewach i umywalkach używam gorącej wody z kwaskiem cytrynowym (idealne też do odkamieniania czajnika) bo łatwo je odkręcić i wrzucić do miseczki i gorącą wodą z kwaskiem. Ze słuchawką prysznicową przyznaję nie próbowałam, ale skoro kwasek cytrynowy nie uszkadza baterii przy kranach nie powinien też uszkodzić sitka prysznicowego (o ile nie jest plastikowe - jak reaguje na plastik nie wiem). Odpowiedz Link
malwina7 Re: Kamień 30.01.08, 09:18 Przemyślałam sprawę plastiku. Mój czajnik jest plastikowy i nic się nie dzieje. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Kamień 30.01.08, 11:24 Wystarczy zanurzyć na kilka(naście - w zależności od potrzeby) w occie. W ogóle kwasy organiczne, np. cytrynowy, świetnie rozpuszczają kamień, ja np. czajnik odkamieniam roztworem octu albo soku z cytryny. Odpowiedz Link
mrouh Re: Kamień 30.01.08, 12:30 Ja zwalczyłam kamień w swojej słuchawce za pomocą podgrzanego octu- wlałam go do większej plastikowej salaterki i zanurzyłam w nim słuchawkę, po czym wyszłam z domu jak wróciłam wieczorem, przeciągnęłam szczoteczką taką do rąk po słuchawce i porządnie wypłukałam- nie ma sladu! Odpowiedz Link
acanto Re: Kamień 30.01.08, 16:06 dobry jest i ocet i kwasek cytrynowy, z tym, że ocet śmierdzi Odpowiedz Link