02.05.08, 22:29
Ciekawa jestem czy macie opracowany plan prac domowych co i kiedy na
każdy dzień.
ja osobiście wieczorem robię liste na nastepny dzień lub tydzień co
mam do zrobienia i co trzeba by zrobic.A jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • agawa70 Re: system 02.05.08, 22:31
      Zazdroszczę, ja z reguły idę na żywioł big_grin
    • panda74 Re: system 03.05.08, 09:49
      Nie mam systemu.

Pilnuję siebie i domowników, by od razu odkładali rzeczy na swoje miejsce, więc
      bałaganu nie ma. Co drugi dzień wyciągam odkurzacz i odkurzam mój 54-metrowy
      pałac big_grinbig_grin - co zajmuje mi ok. 10 minut (nie mam dywanów). Gary zmywane są na
      bieżąco, a przy okazji zmywania myję zlew, kuchenkę, przelecę ścierką kafelki..

Pozostaje mi łazienka, którą sprzątam najczęściej wieczorem, bo szkoda mi czasu
      na porządki, kiedy jest piękna słoneczna pogoda. Łazienka (wanna, kibelek,
      umywalka) też zajmuje mi ok. 15-20 max minut, gdyż jest malutka i wszystkie
      kosmetyki nie kurzą się na wierzchu, tylko pochowane są w szafkach.
      Pranie lubię robić, ale nie planuję go: po prostu jak się uzbiera odpowiednia
      ilość, to wrzucam do pralki. Rozwieszenie go to chwila, bardzo przyjemna i
      pachnąca smilesmile
      Prasuję mało rzeczy (tylko rzeczy, które tego wymagają: ciuchy córki, koszule
      męża, moje bluzki, pościeli i ręczników nigdy), więc prasowanie to też kwestia
      może pół godziny co kilka dni. Robię to wieczorem, przy jakimś programie tv.

Już kiedyś pisałam, że mamy mało mebli, nie mam bibelotów, serwetek; mamy mało
      ubrań. Mieszkanie jest dość puste, nawet firanek brak (zasłony posiadam), więc
      sprzątniecie go to sama przyjemność niewielkim nakładem pracy. Zabawki córki są
      często przeglądane i wywalane lub oddawane - jeśli coś sie zepsuje, córka czymś
      się nie bawi, bo nie mam miejsca na kolekcjonowanie ich. Wszyscy się już do
      takiego sposobu myślenia przyzwyczaili.
      Większość naszych rzeczy jest w wielkiej, 3-metrowej szafie wnękowej, a więc nie
      w polu widzenia smile

Pozdrawiam smile
    • undomestic_goddess Re: system 03.05.08, 11:05
      Staram sie i tak, mam, ale jest dosc elastyczny.
    • anathe0 Re: system 05.05.08, 11:31
      naprawdę robisz listę wieczorem? zazdroszczę! u mnie to wszystko wychodzi nagle,
      jestem wiecznie wszędzie spóźniona, wszystko mi się wali i często jestem
      zmuszona robić po kilka rzeczy równocześnie. a że nie da się perfekcyjnie zrobic
      kilku rzeczy równocześnie (a na dodatek jak już coś robię to jestem
      perfekcjonistką uncertain), to zwykle siadam i wpadam w ryk wink. może nie jest aż tak
      źle, ale nie robię planów, a chciałabym.

jedynie plan sprzątania mam zwykle opracowany, ale to nietrudne, bo mam świetny
      odkurzacz, który w zasadzie odwala za mnie większą część pracy big_grin
      więc robię tak: najpierw suchą szmatką jadę po meblach, potem włączam mojego
      twin'a tt i zasuwam. maksymalnie 30 min wraz z postawieniem dywanu na sztorc (ma
      sporą siłę ssania). jeżeli dywany są brudne, to włączam funkcję prania, ale
      staram się nie chodzić w butach po nim, więc głównie chodzi o zlikwidowanie
      kurzu i 'kotów' po kocie wink a dalej to już tylko prontem meble dla połysku i na
      mokro podłogę (też odkurzaczem).
      zawsze na końcu sprzątam kuchnię.
      aha, i sprzątam zawsze rano.
      zakupy robię, jak mi wpadnie trochę czasu. czasami jeżdżę w nocy do tesco, jak
      mi brakuje dnia hehe

ale na karteczce sobie czesto w niedzielę wieczorem zapisuję, co mam do
      zrobienia np. zadzwonić i sie dowiedzieć o internet, zapłacić rachunki, umówić
      sie do lekarza itd. i na zakupy tez zawsze z kartką chodzę coby nic nie zapomnieć wink
      • wkretarka1234 czy mogłabyś cos więcej o odkurzaczu ?:) 08.05.08, 21:04
        j.w
        wiem, ze nie na temat ale zainteresowało mnie, ze taki mocny...smile
        • baba06 Re: przepraszam, ale nie mogłam się oprzeć:):) 08.05.08, 22:43
          "potem włączam mojego
          twin'a tt i zasuwam. maksymalnie 30 min wraz z postawieniem dywanu na sztorc (ma
          sporą siłę ssania)"

rozumiem,że stawiasz dywan na sztorc,żeby go odkurzacz nie zassałsmilesmilesmileteż chcę
          taki odkurzacz, mój zelmer ledwo zipiesmilepozdr.
      • jolanda35 Re: system 09.05.08, 16:50
        Witam ja tak nie na temat ale co to za super odkurzacz jestem
        b.ciekawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka