umaa 19.05.08, 17:27 w jakiej temperaturze i na jakim programie pierzecie buty w pralce?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominikjandomin Re: pranie butow 19.05.08, 17:39 umaa napisała: > w jakiej temperaturze i na jakim programie pierzecie buty w pralce?? Nie pierzemy butów w pralce. Odpowiedz Link
panda74 Re: pranie butow 19.05.08, 17:58 Uprałam czerwonawe tenisówki w 40 stopniach, na programie "białe pranie" (1 godzina), wyprały się bardzo dobrze, nie zdeformowały, "farby" nie puściły Może napisz, o jakiego rodzaju buty Ci chodzi, bo przecież nie wszystkie można prać... Odpowiedz Link
umaa Re: pranie butow 19.05.08, 18:25 chce wyprac zwykle tenisowki, moj narzeczony sie upiera aby mu wyprac jego tenisowki gucci, maja jakies wstawki z zamszu i tego akurat uprac w pralce sie boje, dodatkowo On chce zeby mu te buty uprac w 60 stopniach Odpowiedz Link
dzowa Re: pranie butow 19.05.08, 17:59 Nooo ja prałam, przyznaję się. Czarne, Nike, całe z takiego nubukopodobnego tworzywa. Prałam w 40 stopniach na zwykłym programie: pranie codzienne(wczesniej umyte pod kranem szczególnie podeszwa). Wsadzałam razem z czarnymi spodniami, itp. Buty przeżyły to pranie nie raz, ale one są pancerne. Mam je 7 lat i leciutko podeszwa pękła jedynie, ale to i tak jak sądzę od chodzenia, a nie od prania. Odpowiedz Link
prologica Re: pranie butow 19.05.08, 18:36 30 st, pranie codzienne. tak samo zreszta jak maskotki z pozytywka Odpowiedz Link
mamamartusia Re: pranie butow 19.05.08, 19:28 Piorę sportowe buty, japonki, balerinki w pralce -program szybkie pranie 30stopni albo jak buty są brudniejsze, np. po bieganiu w lesie, to na 40 stopni. Odpowiedz Link
tabita_1 Re: pranie butow 20.05.08, 10:39 Od zawsze piorę w pralce wszelkie buty sportowe: nike, adidas, Reebok, Salomon, Asics. Wczesniej pod kranem opłukuję z błota. Następnie piorę w 30 st.na normalnym programie z wirowaniem. Buty piorę zawsze osobno, tzn.nie z ubraniami a z innymi butami. Nie miałam dotąd problemów. Odpowiedz Link
sylwiam_m Re: pranie butow 20.05.08, 10:46 Ja do butów zawsze dorzucam jakieś szmatki typu stary ręcznik czy łazienkowe chodniczki.Bez szmatek strasznie tłuką się przy wirowaniu.Piorę wszystkie nieskórzane:tenisówki,kapcie,adidasy,a ostatnio nawet stare zamszaki męża wyprałam i wyszły śliczne czyściutkie i mięciutkie. Odpowiedz Link
femme-fatale Re: pranie butow 20.05.08, 12:43 ja mam w pralce specjalny program do prania butów Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: pranie butow 20.05.08, 13:49 femme-fatale napisała: > ja mam w pralce specjalny program do prania butów Jakich butów? Odpowiedz Link
majkagra Re: pranie butow 21.05.08, 08:22 Piorę wszystkie sportowe( 40 st.) A nawet wyprałam ostatnio klapki skórzane Wranglera i wyglądają jak nowe Odpowiedz Link
e.milia Re: pranie butow 21.05.08, 08:43 Ja mam w pralce program do prania butół sportowych, czyli pewnie adidasy, tenisówki.. Innych nie przyszoby mi do głowy włożyć do pralki Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: pranie butow 21.05.08, 13:16 e.milia napisała: > Ja mam w pralce program do prania butół sportowych, czyli pewnie adidasy, > tenisówki.. > Innych nie przyszoby mi do głowy włożyć do pralki Hm... Może by wyprać moje halówki... Nigdy wczesniej prania butów nie brałem pod uwagę, ale faktycznie, halówki mogą to znieść. Odpowiedz Link
wons-pantery Re: pranie butow 21.05.08, 21:36 Piorę wszystkie sportowe w temp.40.Nawet skórzane do tenisa i nic się nie dzieje. Odpowiedz Link
miko_mama Re: pranie butow 30.05.08, 14:00 zachęcona Waszymi wypowiedziami też uprałam, na programie "tkaniny delikatne" temp. 30 stopni, wirowanie 700 obrotów Jestem zadowolona i buty nie zdeformowały się (skóra typu nubuk), efekt zadowalający Odpowiedz Link
papryczka_ag Re: pranie butow 02.06.08, 19:32 Z nieba mi ten wątek spadł bo też chcę swoje ukochane buty wyprać a boję się. Idę wrzucać Odpowiedz Link
miko_mama wyprałam i ... 03.06.08, 22:00 ... no to teraz uzupełnię, że dzień po wypraniu butów zaniosłam buty męża do szewca do zszycia (przy czym pęknięcie było juz wcześniej, nie powstało w praniu) Oczywiście nie zwierzałam mu się że specjalnie uprałam te buty ) szewc tylko spojrzał i zaczął wykład że buty ze skóry NIE powinny być prane w pralce, że skóra się niszczy, wysycha, będzie potem pękać itd. Od razu poznał że były w pralce i mnie pouczył. No ale cóż, chyba warto było je wyprać, bo "ręcznie" raczej nie osiągnę takiego efektu, a namęczę sie sto razy bardziej... Odpowiedz Link
hugo43 Re: wyprałam i ... 19.06.08, 19:03 ja dzis bedac u rodzicow odnalazlam moje stare mokasynki.skora jasnobezowa,mieciutka,podeszwa gumowa z takich guziczkow wystajacych.strasznie brudne sa,jak sie zniszcza,to trudno.myslalam,ze w smietniku dawno skonczyly.o efektach poinformuje!! Odpowiedz Link
kamkacz dajecie jakis proszek do prania? 19.06.08, 20:53 a dajecie jakies srodki piorace? jaka dawke? jak na normalne pranie czy mniej? chce wyprac adidasy, mam w pralce specjalny program, ale jest info, ze nie nalzey dodawac srodkow pioracych. raz wypralam w ten wlasnie sposob i wyjelam w takim stanie jak przed praniem Odpowiedz Link
hugo43 Re: dajecie jakis proszek do prania? 19.06.08, 21:23 no i po praniu.jako wypelniacz pralki dalam narzute i chodniczek z ikea.buty sa cale,czysciutkie i na maxa nasiakniete woda.zobaczymy co bedzie jutro jak je slonce podsuszy.a sportowe to ja z ciuchami pralam,z proszkiem i plynem do plukania,z tysiac razy Odpowiedz Link
andziaa94 Re: dajecie jakis proszek do prania? 13.09.08, 11:43 jej temat mi spadl z nieba. Chcę sobie uprać w pralce z beżowym praniem halówki Adidas, beżowy ZAMSZ z czarnymi skórzanymi paskami Adidasa po bokach...Poza ty,m na czubkach i z tyłu są cienki paski z białej skóry...Białe sznurowadła. Moge to wyprac z beżowym praniem na 40 stopniach? Help! Odpowiedz Link
miko_mama Re: dajecie jakis proszek do prania? 13.09.08, 16:48 no chyba że te czarne paski ci pofarbują. Chociaż nie powinny. Możesz przed praniem zmoczyć ciepłą woda i zobaczyć czy nie puszcza koloru. Odpowiedz Link
sagittarius_84 Re: pranie butow 13.09.08, 16:29 Ja też piorę buty w pralce. Są to wszelkiego rodzaju tenisówki, adiday, szmaciane i inne różne butki, które nosiłam latem, klapki, sandały. Na 40 stopniach z normalnym wirowaniem. Nigdy mi się jeszcze nic nie zniszyło. Odpowiedz Link