Dodaj do ulubionych

Czy suszycie pomodory w sezonie letnim?

08.07.08, 15:48
Dziewczyny szukam przepisu, jak samemu w sezonie letnim-pomidorowym, suszyc pomidory. Jak do tej pory kupuję zawsze na Allegro, mam sprawdzonego sprzedawce ziół, przypraw. Ale moze zrobiłabym sama słój takich pomidorków, aby mieć na zimę ,do sosów?
Obserwuj wątek
    • majkagra Re: Czy suszycie pomodory w sezonie letnim? 08.07.08, 16:32
      Nie suszymysmile Ale robimy ketchupsmile))
      • exotique Re: Czy suszycie pomodory w sezonie letnim? 08.07.08, 18:37
        a jak robimy keczup??
        • majkagra ketchup;) 08.07.08, 18:54
          A tak robimy ketchupsmile :
          (przepis oryginalny cioci przyjaciółkismile

3 kg bardzo dojrzałych, zdrowych pomidorów

5 dużych cebuli

1łyżka stołowa soli

1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

5 całych ziaren pieprzu

5 ziaren ziela angielskiego

1/3 łyżeczka imbiru (opcjonalnie)

5 goździków

1/8 gałki muszkatołowej(startej na tarce)

1 szklanka cukru( ale niezupełnie pełna)

1/3 szklanki octu ( może być winny)

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, wkładamy do rondla;
          cebulę drobno kroimy i wraz ze wszystkimi podanymi przyprawami(poza octem)
          dodajemy do pomidorów. Wszystko razem dusimy na małym ogniu, stale mieszając, aż
          ilość wody się zmniejszy o połowę. Wtedy wlewamy ocet i jeszcze chwilę trzymamy
          na ogniu, a gdy zacznie wrzeć, przekładamy zaraz do słoiczków z zamknięciem
          ”twist ”i od razu je zakręcamy, żeby masa wolno stygła.
          Smacznegosmile
          P.S. Dodaję także oregano suszone albo bazylię a w/w przyprawy można oczywiście
          dodawać w mniejszych bądź większych ilościach - według upodobaniasmile. Sama dodaję
          ocet winny. A wykorzystuję słoiczki po dżemie, majonezie.

Zostałam poniekąd zmuszona do przygotowywania corocznie w/w specyfiku, gdyż
          mój syn dosłownie pochłaniał ogromne ilości ketchupu sklepowego i obawie o jego
          zdrowie zdecydowałam się przygotowywać go samasmile))A nie chce skubaniec jeść
          warzyw więc kombinuję jak mogęwink Ketchup jest rzeczywiście super, polecamsmile
          • joanka-r Re: ketchup;) 08.07.08, 20:19
            majkagra a przecedzasz to potem jakoś, aby był taki jak sklepowy, co z pestkami?
            • majkagra Re: ketchup;) 09.07.08, 08:56
              Joanka, ten ketchup nie jest idealnie gładki jak ten sklepowy (ale o niebo
              lepszy!smile) Ale aby był jak najbardziej zbliżony konsystencją do kupnego - gdy
              zdejmę garnek z gorącym ketchupem z płyty miksuję jeszcze końcówką
              rozdrabniającąsmile - można tez ostudzić, zmiksować a wtedy ponownie podgrzać i
              następnie ładować do słoikówsmile
              • joanka-r Re: ketchup;) 09.07.08, 09:37
                ok, dzieki . o to mi chodizło, czy jeszcze coś z nim robisz. ja zrobie w tym roku, bo mój pierworodny do wszystkiego woła ketchup.
                • majkagra Re: ketchup;) 09.07.08, 17:38
                  Joanka, u mnie dokładnie to samosmile)) Keczupojadwink
                  A ze jestem z natury leniwa robię co roku obowiązkowo tylko (albo "aż") ketchup
                  i ogórki kiszone (młodsze dziecię się nimi zajada) gdyż nigdzie ani takiego
                  ketchupu ani ogórków nie kupięsmile))(że tak się wyrażę nieskromniewink
                  • joanka-r Re: ketchup;) 09.07.08, 19:28
                    Kazde dziecko ma inne smaki. Przepis już skopiowalam.

''prawie tona pomidorów w sezonie ''o matuniu jak to przejeść/przerowbić. Jakaś super odmiana , nad wyraz owocodajna.
    • mamusia79 Re: Czy suszycie pomodory w sezonie letnim? 08.07.08, 17:41
      to ja się podpinam pod pytanie bo pomidorów cała folia i trzeba coś
      z tym zrobić. Jednak na słońcu to chyba nie w naszym klimaciesad a w
      piekarniku to sama nie wiem czy nie zbankrutowałabym na prądzie....
      • joanka-r Re: Czy suszycie pomodory w sezonie letnim? 08.07.08, 18:08
        no wlasnie ja też ma na prąd, i dlatego pytam, jak dlugo ten proces trwa? Gdzie suszycie i jak?
    • altu Re: Czy suszycie pomodory w sezonie letnim? 09.07.08, 10:03
      niestety, już nie mam takich ilości pomidorów wink a kupne to nie to samo, co z
      własnej szklarenki.
      zresztą, ja potrafię przejeść każdą ilość pomidorów wink

ale w czasach, kiedy z tej mojej szklarenki (niecałe 18m2 po gruncie) wychodziła
      prawie tona pomidorów w sezonie (na potrzeby własne..) to często były robione
      przetwory - takie pod zupę pomidorową, i coś podobnego do sosu pomidorowego do
      makaronu.
      przepisów nie podam, bo ja tylko jako konsument występowałam.

a co do suszenia - to moja była niedoszła teściowa suszyła pomidory w takiej
      maszynce, co to i grzyby i owoce można suszyć. na prąd to było, ale ona
      korzystała w nocy bo taniej prąd miała (jakaś druga czy trzecia taryfa..)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka