ola25 21.08.08, 12:02 Powiesiłam w salonie strasznie szerokie firanki, po powieszeniu okazało się że nie wyglądają już zbyt dobrze Czy można je jakoś wyprasować parą od żelazka? Słabo mi się robi jak sobie pomyślę że musiałabym je zdjąć i prasować na desce. Help! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikita10 Re: Prasowanie wiszących firanek 21.08.08, 12:07 a Twoje żelazko ma możliwość prasowania w pionie? Odpowiedz Link
b-b1 Re: Prasowanie wiszących firanek 21.08.08, 13:04 Zawsze poprawiam "na wisząco", bo mam firany w jednym pokoju do ziemi i prawie 6 metrowe, więc nie ma szans na desce idealnie wyprasować. Podkładam pod firanke przewaznie ściereczke bawełnianą złożoną, aby było choć troche twardo i nie odbił się żaden wzór i śmigam żelazkiem tam, gdzie widac zagięcia.. Odpowiedz Link
71gosik Re: Prasowanie wiszących firanek 21.08.08, 13:31 wieszam mokre firanki i wcale ich nie prasuję, ale to modele sprzed lat, więc może tkanina inna Odpowiedz Link
bursztyn9 Re: Prasowanie wiszących firanek 21.08.08, 14:08 nie wiem jak uprasować już wiszące , ale powiem Ci jak ja unikam prasowania , też ogromniastych. Składam równiutko(żeby wyszedł długi wąski pas) i w takim stanie piorę (oczywiście ręcznie). Wieszam tak samo ( ciągle złożone)Kiedy juz nie kapie ,wieszam. I tym sposobem nigdy nie prasowałam firan Odpowiedz Link
ola25 Re: Prasowanie wiszących firanek 24.08.08, 13:43 Tak, żelazko ma (w instrukcji jest napisane, ale jeszcze nie próbowałam) możliwość prasowania parą w pionie ale technicznie tego "nie widzę".Jak tą ściereczkę przyłożyć aby się nie poparzyć? Odpowiedz Link
b-b1 Re: Prasowanie wiszących firanek 24.08.08, 14:10 Ściereczka musi być duża, aby złożona kilkakrotnie wystawała ponad ręke-wtedy ani żelazko nie da rady przebić się ze swa temperaturą ani nie ma mozliwosci, aby bezpośrednio cie poparzyło. Sposób nie jest wygodny, ale innego nie znalazłam... Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Prasowanie wiszących firanek 24.08.08, 15:21 Matkokochana, nigdy nie widziałam prasowania firanek, o własnoręcznym wykonywaniu takiej czynności nie wspominając... A nie wystarczy okapać nad wanną i powiesić mokrych? Odpowiedz Link
ola25 Re: Prasowanie wiszących firanek 25.08.08, 09:50 b-b1 dzięki, czyli żelazko przykładam bezpośrednio do firanki, a za firanką ściereczka i moja ręka? Spróbuję Nie wiem co to za materiał taki głądki gruby mleczny ale wszczyscy mówią że nie da się go na mokro bez prasowania... Te żakardowe jak najbardziej tak..Ja zawiesiłąm nowe i były tak poskładane że te wszystkie zagięcia widać. Odpowiedz Link
bursztyn9 Re: Prasowanie wiszących firanek 25.08.08, 10:09 tak, dokładnie.Grubo złożoną sciereczkę podłóż pod firankę i prasuj.Chodzi o to ,żeby firanka miała jakieś podłoże. Z tego co piszesz masz firankę z woalu, jesli tak to nie zazdroszczę. Mam taką jedną -piękna ale jej nie używam, Ty ją prasujesz a to co zwisa już jest pogniecione Odpowiedz Link
dzioucha_z_lasu Re: Prasowanie wiszących firanek 25.08.08, 11:05 Jeśli masz przypadkiem myjkę parową, to jest idealna do firanek - po prostu przejeżdzasz parą po firankach i są idealne. Możesz też zwilżyć je spryskiwaczem - wilgotny materiał rozprostuje się pod własnym ciężarem. Odpowiedz Link
sagittarius_84 Re: Prasowanie wiszących firanek 25.08.08, 14:11 Nie wiem co teraz masz zrobić, ale na przyszłośc polecam równo poskładać, do pralki z wirowaniem na max.500 obrotów, wieszac mokre, jeszcze nigdy nie miałam potrzeby ich prasowania. Odpowiedz Link
ola25 Re: Prasowanie wiszących firanek 26.08.08, 08:27 Jeszcze raz wielkie dzięki. Myjkę parową faktycznie przypadkiem mam i nie używam.Wypróbuje na firakach w takim razie Jeszcze się nie zabrałam do tego "prasowania" bo to w nowym domku. od jutra urlop i bedę "szaleć" Odpowiedz Link