prymulia 27.08.08, 20:34 Lubię ten sklep, czasem coś kupuję i jest ogólnie ok. Ale mam takie pytanie: jak to powinno się wymawiać? Słyszałam już wiele wersji, każda inna "him" "hajm" "ha-end-em". A jak brzmi poprawnie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta76 Re: H&M 27.08.08, 20:37 a różnie mówię najczęściej ha end em.Czasem haem.Koleżanka mówi ejcz end em. Odpowiedz Link
femme-fatale Re: H&M 27.08.08, 21:25 Niby dlaczego "ejcz en em" ma być poprawnie? To szwedzka firma, nie brytyjska. Ale ponieważ szwedzki nie jest popularny, osobiście jestem za wymawianiem dostosowanym do poszczególnych języków. Niemcy mówią "ha und em", Francuzi "asz-e-em" to dlaczego w Polsce nie mówić "ha-i-em"? Odpowiedz Link
budzik11 Re: H&M 27.08.08, 21:57 femme-fatale napisała: > Niby dlaczego "ejcz en em" ma być poprawnie? > dlaczego w Polsce nie mówić "ha-i-em"? Bo tak się przyjęło w Pl, może dzięki reklamom? Zresztą tez nikt nie mówi "mimy" na M&Ms Odpowiedz Link
johana19 Re: H&M 27.08.08, 22:27 Poprawnie jest (fonetycznie) Ha und Em. Skrót pochodzi od Hennes i Mauritz (podobnie jak Ce und A - Clemens & August). Ja zazwyczaj tak właśnie wymawiam albo po prostu HaM Odpowiedz Link
kluska2cv Re: H&M 28.08.08, 12:57 ja lubie wszystko mówić po polsku np. zamiast cheesburger mówie serbuła itd na H&M mówie HY MY, HY i MY, albo HA i EM Odpowiedz Link
prymulia Re: H&M 29.08.08, 22:30 Domyślam się, że "Hennes i Mauritz" to nazwiska założycieli. Ale do "chama" na zakupy chodzić nie będę Odpowiedz Link