13.02.09, 21:56
Od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką maszyny do pieczenia chleba zawsze korzystałam z suchych drożdży. Wydawała mi się, że są tańsze i łatwiejsze w obsłudze.
Dziś po raz pierwszy skorzystałam z drożdży świeżych. Chleb wyrósł i pachnie normalnie (czyt. jak dotąd), 'obsługa' drożdży banalna jak przy suchych i moje wielkie zdziwienie, że świeże drożdzę wychodzą taniej smile Nawet jak nie zużyjemy całego opakowania...
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Drożdże 13.02.09, 22:18
      No przecież smile U mnie w sklepie opakowanie 10 dag. drożdży świeżych kosztuje
      0,80zł. a opakowanie drożdży suszonych (7g), które odpowiada 5 dag. drożdży
      świeżych - 1,50zł. Czyli porównując - tę samą ilość drożdży możesz kupić za
      0,80zł (świeże) lub 3zł. (suszone). Tyle, że świeże nie zawsze pozostają świeże,
      a suszone wrzucasz sobie do szuflady i używasz, kiedy chcesz.
      • frankomama Re: Drożdże 13.02.09, 22:28
        Ależ drożdże można mrozić! Zawsze tak robię z powodzeniem.
        • kreatywni Re: Drożdże 14.02.09, 08:27
          Rozmrażasz je wcześniej czy zamrożone dodajesz odrazu do chleba?
          • frankomama Re: Drożdże 14.02.09, 11:28
            Rozmrażam w letniociepłejwink wodzie, co trwa może 15 min.
            Naprawdę drożdże takie są skuteczne. Daję znacznie mniej drożdży do wypieków niż
            przeważnie się używa (np.1/5 kostki na 70 dag mąki na ciasto do pizzy).
        • budzik11 Re: Drożdże 14.02.09, 12:14
          Serio?? Przecież to żywe organizmy (czy raczej żywy organizm?), i po zamrożeniu
          po prostu... zdechną. Dzięki za info, muszę spróbować, jakoś bardziej lubię
          świeże smile
    • mammajowa Re: Drożdże 14.02.09, 00:23
      radzę spóbować jeszcze ze swioezymi (spytać w piekarni) mnie rosna po tym jak
      głupie po prostu. no i u mnie 5dag - 20 groszysmile
      • agnes1704 Re: Drożdże 15.02.09, 12:24
        No tak, drożdże świeże są o wiele tańsze. Także mrożę, mają inną
        nieco konsystencję po rozmrożeniu, ale działają znakomicie. Poza
        tym, ja na ok. 50dkg mąki daję 10g drożdży, bo jak dawałam więcej,
        to mi się chlebki zapadały, a więc taka kostka drożdży słuzy mi i
        słuzy. A mit, że drożdże świeże nie nadają się do wypieków a
        automacie bierze się już z samych instrukcji od automatów, gdzie
        takie stwierdzenie ma miejsce.
    • iguana1972 Re: Drożdże 15.02.09, 17:08
      Potwierdzam, ze świeże drożdże są super smile mozna je spokojnie mozić - dobrze wczesniej podzielic na mniejsze kosteczki.

Czasem przepis jest na suche drożdże i wtedy potrzebny przelicznik... służę takowym smile) home.earthlink.net/~ggda/convert.htm
      • budzik11 Re: Drożdże 15.02.09, 18:39
        iguana1972 napisała:

> Czasem przepis jest na suche drożdże i wtedy potrzebny przelicznik... służę
        takowym smile) home.earthlink.net/~ggda/convert.htm

Na opakowaniu drożdży Dr Oetkera napisane jest, że 1 opak. zastępuje 5 dag
        drożdży świeżych (czyli pół kostki).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka