mb_1 09.03.09, 14:58 Kochane WDPD, jak uprać bawełniany T-shirt, aby pozbyć się zapachu potu? Chodzę w nim na ćwiczenia i od pewnego czasu nie mogę go doprać i wciąż nieprzyjemnie pachnie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzma30 Re: Zapach potu 09.03.09, 15:59 Chyba nie da sie tego doprac, bo widocznie pot "wgryzl sie" w material bardzo mocno... Jedynym wyjscien bedzie zakup nowej koszulki, bawelnianej, bez sztucznych dodatkow, no i skutecznego antyperspirantu/dezodorantu. A nastepnie pranie koszulki po kazdorazowym uzyciu. Odpowiedz Link
mb_1 Re: Zapach potu 10.03.09, 07:38 > Chyba nie da sie tego doprac, bo widocznie pot "wgryzl sie" w material bardzo > mocno... Tego się obawiałam. >A nastepnie pranie > koszulki po kazdorazowym uzyciu. A można inaczej? U mnie rzeczy po ćwiczeniach od razu lądują w pralce. Odpowiedz Link
smutas13 Re: Zapach potu 10.03.09, 08:11 W ostateczności, spróbuj wyprać bluzkę w wysokiej temp.- 90 stopni. Powinno pomóc. Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Zapach potu 10.03.09, 08:14 > A można inaczej? U mnie rzeczy po ćwiczeniach od razu lądują w pralce. Jak widac - mozna )) Nie trzymaj w pralce, tylko pierz ))) Odpowiedz Link
katarzyna4511 Re: Zapach potu 10.03.09, 12:59 > no i skutecznego antyperspirantu/dezodorantu. Najlepiej usunąć sobie gruczoły potowe... Odpowiedz Link
alex_k Re: Zapach potu 10.03.09, 10:08 Proszek do odplamiania W5 z Lidla, na zmoczoną koszulkę, a potem jeszcze miarkę do proszku. Sposób wypróbowany na koszulach męża, sprawdził się dobrze. Odpowiedz Link
dzieciuszek Re: Zapach potu 10.03.09, 11:06 Mój TŻ chodzi 2*tyg na siatkę (od lat). Po siatce wszystkie jego rzeczy, łącznie z bielizną, są mokrusieńkie od potu. I choć męski pot nie pachnie różami, a ja nie piorę codziennie, to wszystkie jego koszulki są ładnie doprane. Nic nie śmierdzi, nie ma plam - ubrania są zawsze świeże. Może to kwestia proszku, którego używasz? A może dodatkowo masz twardą wodę i nastawiasz za niską temp. prania? Ja piorę w Arielu (nigdy mie nie zawiódł) i na bawełniane t-shirty nastawiam program "bawełna 60 st.". Odpowiedz Link
mb_1 Re: Zapach potu 10.03.09, 12:02 Używam do prania zamiast proszku, płynu Ariel. Pranie pachnie zawsze ładnie, rzeczy są doprane, z wyjątkiem tej jednej koszulki. Spróbuje jeszcze na 60 st. Do tej pory prałam bawełniane t-shirty w 40 st (zresztą tak jest na metce). Odpowiedz Link
brykanty Re: Zapach potu 10.03.09, 12:15 Spróbuj najpierw namoczyć w Vanishu, a miejsca najbardziej narażone na wnikanie potu, czyli szwy pod pachami polej Vanishem bezpośrednio na materiał Odpowiedz Link
turzyca Re: Zapach potu 12.03.09, 17:59 A ja doczytalam na forum moda, ze na zapach potu jest bardzo dobry ocet, caly watek byl na ten temat. I faktycznie dziala, trzeba namoczyc ciuchy w wodzie z octem przed praniem, a potem normalnie uprac. Ja uzywam bialego octu winnego (bo spirytusowego nie moglam dostac w sklepie), octowego zapachu po praniu nie czuje w ogole. Bardzo dobra metoda. Odpowiedz Link