Dodaj do ulubionych

Papcio JPII

04.04.15, 12:53
Przy okazji już 10 rocznicy odejścia Jana Pawła II, media wypełniły się rozmaitymi wspominkami, w których głównie wyrażano żal, że ta narodowa jedność tak wyraźnie manifestowana tuż po Jego śmierci, wkrótce się rozpierzchła. Czy to tęsknoty za taką paternalistyczną wizją Narodu, w którym my owieczki jesteśmy nadzorowani i chronieni przez Pasterza?. Irytują mnie te infantylne emocje. Wynikałoby z nich, że najchętniej bylibyśmy stadem baranów, które prowadzi przewodnik (po niemiecku= Fuehrer).
Obserwuj wątek
    • pomer_anya Re: Papcio JPII 05.04.15, 16:52
      Następny Przewodnik już czeka. .. Jarosław Polskę zbawi😀
      • ilnyckyj Re: Papcio JPII 06.04.15, 20:32
        My wciąż (jako Polacy) boimy się tej świeckiej rewolucji, bo Kościół był zawsze naszą narodową opoką i z jego osłabieniem może osłabić się nasza narodowa tożsamość. Można się z tego śmiać, ale kościół i katolicyzm były tym czynnikiem, który szczególnie w czasach nieistnienia państwa, pozwalał przetrwać nam jako narodowi.
        Ze współczesnych państw nowoczesnych i wysoko rozwiniętych tylko jedno można nazwać państwem wyznaniowym. To Izrael. Polska byłaby drugim?
        • basilisque Re: Papcio JPII 07.04.15, 23:01
          Ja też się boję rewolucji. Świeckiej i religijnej.
          • ilnyckyj Re: Papcio JPII 14.04.15, 20:14
            Już nie ma kultu, ale caly czas jest tęsknota za kultem. Za tym, żebyśmy się w imię tego kultu chwycili za rączki i śpiewali hosanna. Przyznaję, że ja też czuję w sobie taką tęsknotę i wiem jakie to naiwne.
            • ilnyckyj Re: Papcio JPII 22.04.15, 22:49
              Co więcej - infantylne.
    • krol-czy-krolik Re: Papcio JPII jako krasnal ogrodowy 25.04.15, 12:24
      Może - mam pomysł! - sprzedawać krasnale ogrodowe w wersji JP II
    • lilith70 Re: Papcio JPII 28.04.15, 10:06
      Teraz zagubione barany mają złotoustego Franka wink
      • pomer_anya Re: Papcio JPII 28.05.15, 08:58
        Franciszek to jednak coś innego. Trochę walczy z tym wizerunkiem nadetego hierarchią kk. Z jakim skutkiem zobaczymy
        • bartos29 Re: Papcio JPII 20.06.15, 09:39
          KK - to zawsze będzie hierarchia. Bez tego nie będzie Kościołem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka