27.02.08, 09:46
czy jeszcze można go znaleźć? Pamiętam z dzieciństwa wyprawy na plażę - gdańskie Stogi, Brzeźno, później okolice Pucka. Nie były to może wielkie zbiory, ot takie kawałeczki, wielkości łebka od szpilki :-), ale pamiętam moją dziecięcą radość ze zbierania. Chciałabym pokazać córce bursztyn na plaży ale już od dawna mi się nie udaje. Czy gdzieś jeszcze go znajdę? czy może zaniewidziałama on tam sobie leży i czeka?
Obserwuj wątek
    • przedziwna1 Re: bursztyn 27.02.08, 16:24
      Na zachodnim wybrzezu - gdzie mieszkam - sa o wiele mniejsze szanse na
      znalezienie wiekszego kawalka bursztynu niz we wschodnich rejonach. Dlatego ja
      mam tylko same okruszki :) Czesto wydaje mi sie ze wlasnie go znalazlam, ale po
      sprawdzeniu okazuje sie ze to zwykly kamyczek...
    • e.qba Re: bursztyn 28.02.08, 20:26
      Na Stogach byłoby Ci bardzo trudno zobaczyć okruchy bursztynu, natomiast bez najmniejszego problemu znajdziesz je na Mierzei Wiślanej, szczególnie w rejonie Mikoszewa, Jantaru i Piasków.
      • estera_ja Re: bursztyn 05.03.08, 12:25
        no wlasnie! to o tych rejonach niegdys pisala pani Chmielewska w
        ksiazce "Zlota mucha".Kurcze,jak ja bym chciala sie wybrac na takie
        bursztynowe polowanie kiedys...
        • e.qba Re: bursztyn 05.03.08, 23:19
          > to o tych rejonach niegdys pisala pani Chmielewska
          Zgadza się. Joanna Chmielewska szczególnie upodobała sobie Piaski na Mierzei Wiślanej. I to nie tylko jako temat książki, ale przede wszystkim jako miejsce wielokrotnych pobytów.
          • przedziwna1 Re: bursztyn 06.03.08, 18:11
            No prosze, ilu tu fanow Chmielewskiej :) Ja tez sie dolaczam, "Zlota muche"
            czytalam marzac o takich polowaniach na bursztyn :)) Do dzis jak przegladam
            kidzine to wspominam przygody z tej ksiazki...
          • dorcia1234 Re: bursztyn 06.03.08, 20:15
            ja nawet marzyłam żeby tam pojechać i ją spotkać - ale ona nie lubi podglądaczy przy bursztynie:-)
            i jakoś sie nie złożyło nigdy żeby się tam wybrać
            • estera_ja Re: bursztyn 06.03.08, 21:21
              to tak jak ja:) pania Joanne czytam od wczesnego dziecinstwa i to
              ona zarazila mnie miloscia do bursztynu.bo morze kochalam od zawsze.
              zastanawiam sie nawet,czy warto byloby sie osiedlic w Piaskach.Na
              stale...Moze ktos mi podpowie co i jak ja bym mogla tam
              robic...Drogie sa tam mieszkania,domy...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka