Dodaj do ulubionych

antysemityzm

19.02.04, 23:33
Interesuje mnie jaki ludzie maja stosunek do Zydow. Obecie szerza sie nastroje antysemickie w calej Europie, no i moim zdaniem nie ma co sie temu dziwic. Zydzi to nacja, ktora widzi w sobie najbardziej poszkodowany narod na swiecie. Wywierajatakiwplyw na kulture ipolityke, ze juz chyba wszyscy zapomnieli, ze z rak Niemcoe gineli tez Polacy, Francuzi, Grecy, ba tez wielu niemcow ginalo w obozach eksterminacji ludzi. Ciekawe czemu jakos nikt nie potrafipokazac rozpaczy Polakow,ktorzy byli zsylani na wschod i tez gineli. Z rak Czerwonych zginelo tez wielu ludzi. Jakos sie o tym zapomina.
A co teraz robbia Zydzi, Ci "najbardziej" poszkodowani w czasie 2 wojny swiatowej? Co Oni robia z Arabami? Zabrali im ziemie, nie pozwalaja imwychodzic poza granice getta,odgradzaja ich teren, wprowadzaja godziny policyje. Czytego samego nie robili Niemcy? Obecnie Arab jest tak samo zdesperowany jak Zyd w geccie warszawskim. Nie co jesc, nie szpitala, nie ma broni, nie ma pomocy z zewnatrz, jest odgradzany, legitymowany, ciagle pod presja karabinow. Ciekawe co Wy byscie zrobili na ich miejscu,ciekawe co zrobili Wasi dziadkowie broniacy Warszawy, Slaska, Pomorza... Tez bysciezaczeli sie domagac sprawiedliwosci. Arabowie nie maja broni, pieniadzy, ale wole i chcec godnego zycia. Niestety Oni nie maja tego wiec musza walczyc. Bezsrodkow pozostaje im tylko bomba przypieta to serca. Wiec nie potepiajmy Araba, ale miejmy sile powiedziec, ze to Zydzi sa prowokatorami tej sytuacji. Wojak zydowski ma prawo w kazdej chwili zabrac i skonfiskowac dokumenty Araba, a koleny karabinier zastrzelic Araba nie posiadajacego dokumentow. nie maroznicy, czy byl to czlowiek idacy po chleb, czy tez potencjalny terrorysta, nawet kobieta w 9 miesiacu ciazy - dla Zyda to wszystko jest tym samym (zlem). wiec skoro usprawiedliwiamy poczynanie AK (wiem, ze tu zaraz wielu ludzi sie oburzy), jesli rozumiemy to co robilismy w XIX wieku to zrozummy araba poswiecajacegosie dla swojego kraju, kraju, ktory mu odebrano.
MaX.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wqrwiony2 Celne, ale zobaczysz, jak zaraz Dana będzie się IP: *.crowley.pl 20.02.04, 12:01
      bawiła w Goebbelsa - "nu, my tylko chcemy żyć w spokoju (na kradzionej ziemi) i
      bezopiecznie (Palestyńczyków do Getta, a najlepiej od razu do KL) i w
      bezpiecznym otoczeniu (spalić Irak, Syrię, Jordanię, Liban i Egipt)..."
      Ale ubierze to, propagandystka zakłamana, w słowa tzw. "swojskiej baby"; czasami
      delikatnie zgani, czasami pochwali przeciwnka. Często liczy na tzw. "syndrom
      helsiński", wyszukując takie wątki, w których może być z wami po jednej stronie.
      Dopiero kiedy ją przejrzycie, zaczyna z niej wyłazić prawda i chamstwo...
      • kokieteczka Pan dziwny jest Panie wqrwiony2 20.02.04, 19:50
        ma Pan psa z kolanami? Może czas przestać się wqrwiać2? Czego my sie tu
        jeszcze od Pana nauczymy :) Moze co nieco o Pana stosunku do żydostwa?

Prosze Pana - ja mojego psa potrafie nauczyć lubić żydów, a Pan wciąż się
        czepia tej żydówki. Czyżby był pan bardziej rozPIESzczony niż PIES? Zupełnie
        nie za przysmak aby
        przytrzymał Pana rączkę jeśli będzie Pan chciał zrobić Danie krzywde. Nu, wcale
        ona nie
        potrzebuje teg. Ona Pana przytrzyma w takiej sytuacji nawet potem jak panu
        wepchnie szpilę w tyłek, to usiąść Pan nie będziesz mógł przez tydzień!
        Przekonałam się na własnej osobie i dlatego teraz właśnie daję radę. Bo jak
        mówił mąż brata mojego psa, wówczas bedzie miał Pan w ręku kiełbasę jak się Pan
        od żydów odczepi. Tzn. przytrzyma Pan język za zębami a potem może ewentualnie
        zje tą kiełbasę....
        A wie Pan jak ja uczę mojego psa żydów nie prześladować? Otóż on mieszka ze
        mną, zna mój tryb życia, wie kiedy się denerwuje, no - jest członkiem stada i
        to jest ten drobiazg, którego Pan z kolei
        nie zrozumiał pomimo iż natura dawała Panu tak wiele, tak wyraźnych
        wskazowek... tylko że widocznie rozum zabrała! A szkoda! Tutaj w Magdeburgu
        jest wielu ludzi bez rozumu. Oni cały czas na żydów napadają, ale mój
        niemiecki kundel rasowy grzyzie ich za łydki, a czasami nawet trochę wyżej. Do
        Pośladków on nie dosięga, bo nie jest taki wysoki. Ale to co uważam za swój
        sukces to fakt iż nauczyłam go aby przytrzymywał tylko a nie na przykład robił
        Panu w portkach dziurkę....Bo takie są nasze- ludzkie ponoć
        zasady… żydów bij, ale tylko nie na forum i jak tego nikt nie widzi.
      • Gość: dana33 Re: Celne, ale zobaczysz, jak zaraz Dana będzie s IP: *.adsl.actcom.co.il 20.02.04, 22:03
        dobrze ci nastapilam na odcisk, co? postaram sie dogniatac, ile moge.
        chamstwo to wychodzi z ciebie. nu, ale to zadna niespodzianka dla mnie.
        • kokieteczka Szanowna Pani Dano33 20.02.04, 22:38
          Czytam ten Pani post i nie rozumiem. Jak mu pani nadepnęła na odcisk, przecież
          Pani na Syjamie a on gdzieś na wsi. Ale wogóle to nieładnie ludziom na odciski
          deptać. Brat mojego psa Splita też nielubi jak mu na odciski nadeptują.
          Odrazu zaczyna warczeć! Nawet kiełbasa zwyczajna nie pomaga. Więc bardzo
          Panią proszę uważać jak Pani chodzi, żeby ani nikomu nogi nie podstawiać ani na
          odciski nie deptać! Trzeba przyjaźnie odnosić się do wszystkich, nawet tej
          wstrętenj baby na “A”

• Gość: dana33 Re: Szanowna Pani Dano33 IP: *.adsl.actcom.co.il 20.02.04, 23:41
            ty nie wiesz jak? to ja ci ppowiem: ja naleze do narodu wybranego, wlasnie na
            syjamie, to ja moge im nastepowac na co chce. na ich mozgi nie musze. bo te
            zostaly zdegenerowane juz dawno. tak zwana samoobsluga. a na odciski to ja
            strasznie lubie. a jako ze wage mam odpowiednia, to naciskam ile sie da. :)
    • Gość: co to?? Re: antysemityzm IP: 213.186.71.* 20.02.04, 14:22
      Te, maly, szlaczki to se w zeszycie majuj!!
      • Gość: Tomson [...] IP: *.ipt.aol.com 20.02.04, 14:26
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: arja Re: antysemityzm IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 20.02.04, 14:40
      Boże Wiekuisty [Niech będzie błogosławione Imię Twoje], Ty widzisz i nie
      grzmisz. Nie potrafię objąć Twych zamysłów, ale wierzę głęboko, że takich
      popapranych idiotów jak nowy-max, dla jakichś ważnych celów nie porażasz
      piorunem. Boli, jak strasznie boli, gdy idiota potrafiący układać literki w
      słowa wylewa z siebie potoki pożal-się-boże "myśli" rodem z jakiegoś gównianego
      polskiego szmatławca jadącego na antysemityzmie - za grosz pomyślunku, nawet
      tęsknoty za myślą. Poprosić takiego debila: poczytaj, pomyśl - to nie boli;
      zastanów się bezmózgowcu, czy własnych przodków nie obrażasz porównując
      Palestyńczyków do żołnierzy AK; czy pisząc, że Izraelczycy robią z Arabami to
      samo co Niemcy z Żydami, Polakami, etc. nie dokonujesz gwałtu na myśli. Nie ma
      jednak nadziei -fizys takiego indywiduum nie jest skażona jakimkolwiek impulsem
      na synapsach, co wszystko wyjaśnia.
      Ale: daremne żale, próżny trud bezsilne złorzeczenia - do bęcwała zakodowanego
      na nienawiść i poronioną polską martyrologię żaden argument nie trafi. No, może
      w pysk takie gówno wyjechać i patrzeć, czy równo puchnie - przynajmniej nie
      będzie miał szans na durną pisaninę.
      • Gość: Bog wiekuisty [...] IP: *.ipt.aol.com 20.02.04, 14:50
        • Gość: arja [...] IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 20.02.04, 14:55
          • Gość: Bog wiekuisty [...] IP: *.ipt.aol.com 20.02.04, 15:08
      • Gość: PoLoNuS Re: antysemityzm IP: 213.186.71.* 20.02.04, 15:21
        Arja wiesz co nie wzywaj imienia Pana Boga bo tylu obelg on w zyci nie slyszal co w twoim tekscie odszukac mozna. Sam sie mylisz. Czy ty widdziales kiedys zolnierza Izraelskiego? Widziales Zyda? chyba nie, a co dopiero z nimi gadac! Czlowieku, zrob sobie restart mozgu moze jak zmienisz system operacyjny to przejrzysz na oczka.
        Zal mi takich jak Ty, ktorzy ulegaja propagandzie semickiej. Boisz sie przyznac, ze nasz narod tez walczyl o niepodleglosc poprzez terroryzm - tylko, ze wtedy to bylo cos innego. Jak ludzie bez broi moga inaczej walczyc? Co zrobia armie wyposazona w motyki i widelce? Jak taka armie pokona 10 czolgow (a Zydzi maja ich o wiele wiecej). Pomysl pusty lbie co piszesz! nich sobie zydzi zyja, ale niech nie kradna innym ziemi! ciekawe jak Ty, Arjo, bys zachowal (a0 sie na miejscu Araba? Pewno nie wiesz bo nie myslisz :p.
      • Gość: pijusXII Re: antysemityzm IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 20.02.04, 15:34
        zaślepienie ludzkie i ciemnota nie zna granic
      • nowy-max Do Marianki 20.02.04, 18:36
        Slonko Ty moje,czytac kazdy potrafi, wnioski z tekstu tez wyciaga. Jednak samo czytanie nic nie daje. Fakt brukowcow nie bierzemy pod uwage. Jesli, kochanie Ty moje, czytasz to tylko to co pisze sie w gazetach. Ciekawe czy historie Ty znasz? Jednak trzeba jeszcze rozmawiac z ludzmi, ktorzy sami tam byli, pochodza z tamtych ziem. Ja tutaj moge sie pochalic wiekszym doswiadczeniem niz Ty Marianko (sadze, ze w jakims zrzeszeniu wiecznych pokutnikow bozych jestes przodownikiem modlow, ale przepraszam jesli cie urazilem - jednak kultury i takich nalezy uczyc). Mialem zamiar juz nic nie pisac, ale jesli ktos nie doros do wyrazanie swych opini bez obrazania osob to mylsa, ze mogle cos jeszcze dopisac. Wiec mam nadzieje, ze na tym koncze.
      • dipis Re: antysemityzm 21.02.04, 07:16
        Niestety glupota nie boli, i nietety nic nie wskazuje, ze ewolucja promowalaby
        takie sprzezenie.
    • Gość: neo Re: antysemityzm IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.04, 19:57
      wobec zachowania zydow, ich paranoidalnej nienawisci wobec muzulmanow,
      ustawicznego podjudzania nie tylko przeciw nim - jak chocby na tym forum,
      trudno odczuwac do nich cokolwiek innego oprocz niecheci i obrzydzenia.

Chcialbym, zeby bylo inaczej ale jest jak jest. Nie moge zniesc ich zaklamania,
      braku zasad, egoizmu i podwojnej moralnosci.

Zydzi zwalaja cala wine za rosnacy antysemityzm na Zachodzie na muzulmanow. To
      szukanie kozla ofiarnego z jednej strony (Zyda) i oszukiwanie samych siebie z
      drugiej. Zadaja stosowania represji wobec antysemityzmu muzulmanow. To kpina.
      Argumentuja, ze synagogi i instytucje zydowskie w Europie sa atakowane glownie
      przez muzulmanow, podczas, gdy meczety i instytucje muzulmanow nie sa atakowane
      przez Zydow. Swietnie.
      Zapominaja tylko o wlasnym barbarzynstwie w Palestynie i brudnej grze
      prowadzonej gdzie indziej.

Zydzi maja osobliwy dar budzenia wobec siebie obrzydzenia.
      • Gość: Heinz21 neo-odzwierciedlenie nienawisci IP: *.telia.com 20.02.04, 21:09
        wobec zachowania polakow, ich paranoidalnej nienawisci wobec zydow,
        > ustawicznego podjudzania nie tylko przeciw nim - jak chocby na tym forum,
        > trudno odczuwac do nich cokolwiek innego oprocz niecheci i obrzydzenia.
        >
        > Chcialbym, zeby bylo inaczej ale jest jak jest. Nie moge zniesc ich
        zaklamania,braku zasad, egoizmu i podwojnej moralnosci.
        >
        > Polacy zwalaja cala wine za rosnacy antypolonizm na Zachodzie na zydow. To
        > szukanie kozla ofiarnego z jednej strony (Polaka) i oszukiwanie samych siebie
        z drugiej. Zadaja stosowania represji wobec antypolonizmu muzulmanow. To
        kpina.
        > Argumentuja, ze koscioly i instytucje polskie w Europie sa atakowane glownie
        > przez muzulmanow, podczas, gdy meczety i instytucje muzulmanow nie sa
        atakowane przez Polakow. Swietnie.
        > Zapominaja tylko o wlasnym barbarzynstwie w Polsce i brudnej grze
        > prowadzonej gdzie indziej.
        >
        > Polacy maja osobliwy dar budzenia wobec siebie obrzydzenia.
      • Gość: dana33 Re: antysemityzm IP: *.adsl.actcom.co.il 20.02.04, 22:14
        wszystko ciucie u was proporcjonalnie rozlozone: im wiecej nienawisci do
        zydow, im wiecej w was antysemityzmu, tym mniej rozumu w waszych tak czy siak
        pustych glowach.

czasem mam wrazenie, ze w rzeczywwistosci to moze wcale nie nienawidzicie zydow
        az tak, ale to fajno popisac sobie i powyzywac sie bezkarnie, bo przeciez nikt
        waz nie zna i nikt tak naprawde nie moze potepic. jesli sie nie myle i zdazaja
        sie wsrod was takie typy, to to chyba jeszcze gorzej, niz te "naturalne".
        prawdziwie antysemickie typy. ale w sumie to wy siebie warci.
        • gini Re: Oj dana , dana 20.02.04, 22:51
          Gość portalu: dana33 napisał(a):

> wszystko ciucie u was proporcjonalnie rozlozone: im wiecej nienawisci do
          > zydow, im wiecej w was antysemityzmu, tym mniej rozumu w waszych tak czy siak
          > pustych glowach.
          >
          > czasem mam wrazenie, ze w rzeczywwistosci to moze wcale nie nienawidzicie
          zydow
          >
          > az tak, ale to fajno popisac sobie i powyzywac sie bezkarnie, bo przeciez
          nikt
          > waz nie zna i nikt tak naprawde nie moze potepic. jesli sie nie myle i
          zdazaja
          > sie wsrod was takie typy, to to chyba jeszcze gorzej, niz te "naturalne".
          > prawdziwie antysemickie typy. ale w sumie to wy siebie warci.

A jak by Ci sie zylo bez tego antysemityzmu, kochaniutka.Tak czujesz sie wazna,
          dowartosciowujesz sie.
          Nie wiem tylko jak mozna zyc, wszedzie widzac wrogow.Podzieliliscie sobie swiat
          na dobrych Zydow i zlych antysemitow.Ale jak wam z tym jest dobrze, to zyjcie
          tak sobie tylko co to za zycie?

• Gość: neo Re: antysemityzm IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.04, 16:22
          glupia jestes i myslisz plytkimi stereotypami.
          Zastanow sie. Gdyby Polacy obrabowali jakas mniejszosc z jej ziemi, zrobili z
          niej w jej wlasnym kraju przy uzyciu kolosalnej przewagi militarnej ludzi
          drugiej kategorii, ustawicznie mordowali ich kobiety, dzieci, burzyli ich domy,
          dewastowali infastrukture to byloby juz bardzo zle. Naprawde trudno byloby
          liczyc na zrozumienie lub sympatie swiata.

Ale gdyby wtedy jeszcze na calym swiecie przedstawiali sie jako uciemiezone
          ofiary i stawiali coraz to nowe zadania.... mogliby liczyc tylko na powszechna
          odraze. Pomysl troche, jesli jestes w stanie.
      • Gość: przecietny zjadzac Re: antysemityzm IP: *.bmj.net.pl 22.02.04, 18:19
        No wlasnie, tak. Jak tu niektorzy pisza: sa poszkodowani, ale nie maja
        odpowiedzialnosci cywilnej aby powiedzic, ze sami sa sprawcemi wiekszej ilosc
        szkod i sami prowokuja. AMEN.
    • kontrkultura Re: antysemityzm 20.02.04, 21:03
      Trzeba dodac, ze to Zydzi wlasnie byli celem bezposrednim represji Hitlera, ale
      rzeczywiscie prawie nic sie nie mowi o stratach innych narodow, co nie moze nie
      oburzac.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Jest taka sprawa jak liczebna nadinterpretacja Zydow w polityce, ale co z tego?
      Natomiast zacieranie roznicy pomiedzy Zydem, a Izraelczykiem jest zjawiskiem
      bardzo istotnym, majacym w zasadzie wplyw na rosnacy antysemityzm wlasnie.

Czytalem ciekawy artykul w Wyborczej, gdzie mowiono o tym, ze Szaron w ten
      sposob (prowadzac wojne) jednoczy sobie Zydow i ma elektorat - w sumie to nie
      wiecej niz hipoteza, szczegolnie dla zwolennikow mysli, o istnieniu swiatowego
      spisku zydowskiego.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Faktem jest tez, ze media dosc jednoznacznie przedstawiaja konflikt Izraelsko-
      Palestynski.
      • Gość: eres Re: antysemityzm IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.04, 22:33
        k: Trzeba dodac, ze to Zydzi wlasnie byli celem bezposrednim represji Hitlera,
        ale
        rzeczywiscie prawie nic sie nie mowi o stratach innych narodow, co nie moze nie
        oburzac.

eres: Obrałeś sobie Władysławie fatalnego (dosłownie) nicka, fakt ten widać
        zaciążył na Twojej wiedzy i rzeczowości w forumowych dyskusjach.
        Wiedz, że literatura traktująca o historii najnowszej pełna jest
        wszechstronnych danych o II. wojnie światowej i o jej skutkach. Nie trzeba być
        historykiem, aby bez większego trudu znaleźć dane o poniesionych w tej wojnie
        stratach przez państwa i narody w tę wojnę nolens volens zaangażowanych. A
        ponieważ te dane są tak powszechnie znane, więc to zrozumiałe, że mówi się o
        nich okazjonalnie.
        A więc zanim zaczniesz się oburzać, należy czytać, czytać, czytać.
        Nawiązując do istoty Twojego postu, to trzeba przypomnieć, że najważniejszym
        celem polityki Niemiec hitlerowskich były podboje dla zdobycia dla Niemców
        większej przestrzeni życiowej (Lebensraum) i uczynienia z podbitych narodów,
        zwłaszcza słowiańskich, taniej, niewolniczej siły roboczej. Przy tym
        zniewoleniu miała ulec tylko mała część tych narodów, reszta, a zwłaszcza jej
        duchowi przywódcy i inteligencja, przewidziano unicestwić.
        Natomiast na naród żydowski wydano wyrok zagłady totalnej. Z ponad
        przewidzianych (na konferencji w Wannsee) do zgładzenia 11 milionów
        europejskich Żydów Niemcy hitlerowskie wymordowały 6 milionów.
        • kontrkultura Re: antysemityzm 25.02.04, 15:12
          > eres: Obrałeś sobie Władysławie fatalnego (dosłownie) nicka

Tez mi sie nie podoba, ale jest bardzo przydatny - w dyskusjach dziala na
          glupszych dyskutanci, nie majacych innych argumentow oprocz mojego nicka, jak
          czerwona chusta na byka, dzieki czemu mozna odrazu sprawdzic, czy rozmowca jest
          inteligenty, czy tez niebardzo...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Dziwny jestes...
          Argumenty masz dobre, aczkolwiek powszechnie znane, wiec chce zadac pytanie: po
          co je piszesz?

Widocznie zupelnie nie zrozumiales tresci postu, czy po prostu chciales sie
          popisac. Nie pisalem, ze dane sa ukrywane, czy tez niedostepne, lecz pisalem,
          ze powszechnie naglasniane sa wylacznie mordy na ludnosci Zydowskiej...

Napisalem tez (mimo, ze zwiezle), ze nie nalezy zapominac faktu, ze to Zydzi
          wlasnie byli celowo mordowani... Nie pisalem, ze byl to jedyny cel Hitlera
          (czego tu sie czepiasz?).

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

P.S.
          Jesli twoim zdaniem mam byc antysemita, to czemu w dyskusjach bylem nieraz
          nazywany "Zydem ze Szwecji", "talmudysta" i innymi podobnymi wyzwyskami?
    • Gość: arja Re: antysemityzm IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 20.02.04, 22:18
      Bardzo łatwo funkcjonować w świecie stereotypów, powtarzać: Żydzi są źli,
      nienawistni, podli, a jakie zbrodnie popełniają u siebie, zupełnie jak Niemcy w
      czasie wojny; i dalej: biedni Palestyńczycy, walczą o wolność, a ci Żydzi ich
      mordują.
      Jest kilka problemów:
      1. nienawiść do jakiegokolwiek narodu [tak samo jak i odwrotne uczucia]
      jest czymś chorym – można nienawidzić, czy kochać, lubić/ nie lubić, etc. Tylko
      konkretnego człowieka; narody można [a i to pod pewnymi tylko warunkami]
      szanować, bądź nie; w przypadku Żydów szacunek budzi fakt, że potrafili
      przenieść przez dwa tysiące lat tułaczki wiarę, kulturę, język; swoją wyjątkową
      pozycję zbudowali właśnie dzięki odrzuceniu, dzięki konieczności wspierania
      się; swoją drogą dlaczego nienawidzić kogoś za to, że jest zaradny? Dlaczego
      Polacy nie starają się? Wystarczy spojrzeć na polskie ulice, żeby zobaczyć w
      jakim chlewie lubią mieszkać; wystarczy spojrzeć na skład polskiego parlamentu,
      czy urzędników by zrozumieć, że jedyne wybory, jakich [w swej masie] narodek
      znad Wisły są mówiąc delikatnie g... warte. Znaczące, że jeśli ktoś chce coś
      osiągnąć, to bardzo często tylko pod warunkiem, że nie we własnym kraju.
      2. Z wielkim oburzeniem reaguje się w Polsce na niemieckie żądania, a
      przecież, gdy w ’45 do Polski włączono tzw. ziemie zachodnie, czy część Prus,
      były to tereny, które albo nigdy polskie nie były [Prusy], albo były bardzo
      krótko [Pomorze Szczecińskie, Śląsk]. Nikt rozsądny nie domaga się zwrotu tych
      ziem Niemcom [choć bardziej są one niemieckie niż polskie], tak samo, jak nikt
      nie domaga się zwrotu polskich ziem, które włączone zostały do Ukrainy, czy
      Białorusi. Niemcy przegrały wojnę i mają siedzieć cicho – i siedzieli.
      Siedzieli i odbudowali kraj osiągając pozycję, dzięki której mogą zacząć myśleć
      o powrocie na swoje ziemie – co daj Panie Boże jak najszybciej. Podobnie
      Palestyńczycy [czy szerzej: Arabowie] – przegrali kolejne wojny, wojny które
      sami rozpoczęli, więc niech siedzą cicho. Gdzie szpitale, szkoły, czy przemysł
      zbudowany/ odbudowany dzięki pomocy zagranicznej idącej w miliardy dolarów? Nie
      ma. Są za to dziwne konta bankowe, kolejne zamachy.
      3. w czasie wojny AK nie wysadzała w powietrze niemieckich przedszkoli w
      Berlinie, nie ostrzeliwano autobusów na ulicach Breslau. Wykonywano wyroki
      śmierci orzekane przez sądy podziemnego państwa, odstrzeliwano żandarmów –
      walczono z okupacyjną armią. Izrael jest jedynym europejskim państwem regionu,
      jedynym państwem, w którym obowiązują zasady naszej cywilizacji: ma parlament,
      wybory, wolną prasę i takie tam gadżety. Gdyby było to państwo zbrodnicze
      usłyszelibyśmy o ciężarówkach z trotylem, które wybuchając na jakimś
      targowisku, wysłałyby do Allacha kilkudziesięciu Arabów, na każdej ulicy w
      Hajfie wisiałyby portrety premiera, a parlament [o ile by istniał] zajmowałby
      się kolejnymi uroczystościami ku czci władcy.
      4. ważnym jest odpowiedź na pytanie: dlaczego izraelscy Arabowie w
      ostatnich wyborach w większości poparli Szarona, który nie krył, że chce siłą
      rozprawić się z tzw. Intifadą. Dlaczego Palestyńczycy z tzw. terytoriów
      okupowanych modlą się o pracę w Izraelu? Przecież mogliby pojechać do Jordanii,
      czy Egiptu – ale nie, pchają się do Izraela.
      5. I ostatnia rzecz: nie ma równości między Izraelczykiem, Izraelitą,
      Żydem, i żydem. Warto uświadomić sobie, że wielu Żydów może być dobrymi
      katolikami [np. arcybiskup Paryża], niektórzy Izraelczycy to Arabowie modlący
      się do Allacha, a i jest kilku żydów [czyli wyznawców judaizmu], w których
      żyłach nie płynie kropla izraelickiej krwi.

Zacietrzewienie i bezmyślność są złymi doradcami. Niestety, dla większości
      samodzielne myślenie jest niedostępne – gnuśnieją w kompleksach, spiskach,
      prawdach objawionych i onanizują się własnym nieszczęściem zmiksowanym z jakimś
      poronionym mesjanizmem.
      Shalom
      • Gość: dana33 Re: antysemityzm IP: *.adsl.actcom.co.il 20.02.04, 22:39
        antysemici tego forum wszystko to wiedza, mozesz byc spokojny arja o to. oni sa
        a jour z prasa i to nie tylko lewicowa, maja doskonale wiadomosci z kazdej
        strony. wiedza tez dobrze, jak wyglada prawda. wiedza to tak dobrze, ze
        obawiaja sie u siebie takiej sytuacji, jaka dzisiaj juz panuje we francji,
        szwecjji, danii, w niemczech i austrii. tyle, ze ich nienawisc do zydow i
        israela jest duzo wieksza, niz chec mowienia prawdy, trzymania sie faktow i
        obiektywizmu. nie wazne co wyciagna, z jakiego okresu, wojna 6-dniowa, talmud,
        biedni w israelu, zydzi w diasporze, odkrycia israelskie, ksiazka, film,
        sztuka, turystyka, you name it. zawsze pisza tylko o stronach negatywnych. i
        zawsze to dotyczy calego narodu, wszystkich zydow na swiecie. a to samo co
        pisza o nas, mozna napisac o kazdym innym narodzie. o kazdej innej religii. w
        polsce nie ma zlodzieji? nie ma pijakow? nie ma prostytutek? we francji kazdy
        uczciwy? w usa nikt nikogo nie zabija? a moze sie tak by popatrzyli na siebie w
        lustrze? to co tam zobacza? klamce i manipulanta ktory satysfakcje zyciowa ma z
        tego ze "dolozylem dzisiaj tym parchatym na forum"? ja im zycze tylko jednego:
        zeby ich dzieci i wnuki mogly przeczytac to, co pisza. a tak, to niech pisza
        co chca. nizej stoczyc sie juz nie moga.
        • Gość: arja Re: antysemityzm IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 20.02.04, 22:46
          AMEN
          • gini Re: antysemityzm 20.02.04, 22:57
            . I ostatnia rzecz: nie ma równości między Izraelczykiem, Izraelitą,
            Żydem, i żydem. Warto uświadomić sobie, że wielu Żydów może być dobrymi
            katolikami [np. arcybiskup Paryża], niektórzy Izraelczycy to Arabowie modlący
            się do Allacha, a i jest kilku żydów [czyli wyznawców judaizmu], w których
            żyłach nie płynie kropla izraelickiej krwi.

To dlaczego do cholery kazda krytyke panstwa Izrael czy tez obecnego premiera
            pana Ariela Scharona podciaga sie pod antysemityzm czy tez nienawisc do
            wszystkich Zydow mile panie.
            Nie wszyscy Zydzi z diaspory popieraja polityke pana Scharona, ba nie wszyscy
            ja popieraja nawet w Izraelu, ale tutaj kazda krytyka odbierana jest z miejsca
            jako antysemityzm.
            • Gość: arja Re: antysemityzm IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 20.02.04, 23:05
              Gini, biedna dziewczynko - stań przed lustrem chłopczyku, zakręć się na piętce,
              wymów zaklęcie, by dobra wróżka podarowała ci odrobinę rozumku [nawet takiego
              od Winnie The Pooh], klaśnij w rączki, podrap się po główce i ... pomyśl, może
              tym razem się uda. Stosować do skutku.
              • gini Re: antysemityzm 20.02.04, 23:16
                Gość portalu: arja napisał(a):

> Gini, biedna dziewczynko - stań przed lustrem chłopczyku, zakręć się na
                piętce,
                >
                > wymów zaklęcie, by dobra wróżka podarowała ci odrobinę rozumku [nawet takiego
                > od Winnie The Pooh], klaśnij w rączki, podrap się po główce i ... pomyśl,
                może
                > tym razem się uda. Stosować do skutku.

No widzisz ?Brak odpowiedzi tez o czyms swiadczy .Nie starczylo rozumku by
                odpowiedziec?
                A to co napisalas wyzej to stosuj wytrwale moze nastepnym razem uda sie
                odpowiedziec cos na temat.
                Powodzenia.
              • nowy-max do Mariaki - Arji 20.02.04, 23:27
                Robi sie troszke ciekawiej, ale widze, ze nasza Marjanka (Arja) dalej lubuje sie w obrazaniu ludzi. Chcialbym napisac iz gini poruszyla ciekawy temat, watek. Nie kazdy jest "bialy" lub "czarny" i sadze, ze ma wystarczajaco rozumu aby sie odzywac.
                Kochana Marianko, sonko Ty nasze, zadajesz piec pytan, na ktore starasz sie sklecic odpowiedz, ale odpowiedz na jedno moje:
                - czy rozmawialas z mieszkancami tamtago terenu, znasz kogos kto chodzil tam z karabinem i mial niemalze boskie prawa wzgledem arabskiej czesci ludnosci (od niego zalezalo czy ktos wroci do domu), ciekawe czy spotkalas kiedys czlowieka,ktory szuka pracy i jej nie moze dostac bo ma w dokumentach napisane ze mieszka po zlej stronie muru. Watpie, bo bys zmienila swoje wypowiedzi.
                Wiekszosc osob piszacych, wypowiadajacych sie, opisuje to co przeczytala w gazecie, widziala w filmie, TV, a czy ktos mial kontakt z tym?
                MaX.
                • Gość: arja Re: do Mariaki - Arji IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 20.02.04, 23:41
                  Widziałem i rozmawiałem. A jeśli biedny człowieczku będziesz kiedyś w tamtych
                  stronach, dam ci adres pewnego posła do Knessetu - co ciekawe: Araba i wójta
                  arabsko-żydowskiej wioski. Chociaż boję się, czy nie weźmiesz go od razu pod but
                  Zastosuj lekarstwo dla gini [choć jejmu ono jakoś nie służy]. Możesz dodać
                  kilka przysiadów.
                  • Gość: PoLoNuS [...] IP: 213.186.71.* 26.02.04, 09:31
            • gini Re: Egoizm 20.02.04, 23:12
              Interesuje mnie jaki ludzie maja stosunek do Zydow. Obecie szerza sie nastroje
              antysemickie w calej Europie, no i moim zdaniem nie
              ma co sie temu dziwic. Zydzi to nacja, ktora widzi w sobie najbardziej
              poszkodowany narod na swiecie. Wywierajatakiwplyw na
              kulture ipolityke, ze juz chyba wszyscy zapomnieli, ze z rak Niemcoe gineli tez
              Polacy, Francuzi, Grecy, ba tez wielu niemcow
              ginalo w obozach eksterminacji ludzi. Ciekawe czemu jakos nikt nie
              potrafipokazac rozpaczy Polakow,ktorzy byli zsylani na wschod i
              tez gineli. Z rak Czerwonych zginelo tez wielu ludzi. Jakos sie o tym zapomina.

Tu sie zgodze w pelni, kaze sie zapomniec o cierpieniach innych, pamietac tylko
              o ofiarach zydowskich.
              Holocaust na sniadanie, na obiad, na podwieczorek i na kolacje tyz.
              Pomniki, muzea , na okraglo, az do znudzenia , a kto wystawil choc jeden pomnik
              ofiarom wielkiego glodu na Ukrainie?
              Kto sie martwi, ze przez rok zginely miliony ludzi, ze z glodu zjadali sie
              nawzajem.
              Kto sie przejmuje losem murzynow, losem Indian?Nic tylko holocaust i Zydzi,
              Zydzi i Holocaust.
              Miliard Chinczykow nie zajmuje tak na okraglo uwagi swiata jak ten maly narod
              wybrany.
              Nikt nie slyszal pojecia antysinuizm, ale o antysemityzmie to juz kazde dziecko
              od kolyski obowiazkowo musi wiedziec.
            • Gość: dana33 Re: antysemityzm IP: *.adsl.actcom.co.il 20.02.04, 23:37
              ty sie pytasz "To dlaczego do cholery kazda krytyke panstwa Izrael czy tez
              obecnego premiera pana Ariela Scharona podciaga sie pod antysemityzm czy tez
              nienawisc do wszystkich Zydow mile panie" ?????? bo wy tutaj oskarzacie zaly
              narod zydowski, nie poszczegolne osoby, to jedno. a drugie, to po co wogole
              oskarzacie? reszta swiata taka cudowna? taka uczciwa? nigdzie nie ma wojen,
              tylko tutaj? gini, wy wiecie to wszyscy doskonale. szkoda czasu na dyskusje z
              wami, bo nie ma takiej sily, zebyscie kiedykolwiek, w czymkolwiek, przyznali
              zydom racje. nu, piszcie co chcecie. zarabiacie sobie przynajmniej na litosciwy
              lub pogardliwy usmieszek z naszej strony.
              • gini Re: antysemityzm 21.02.04, 00:02

> ty sie pytasz "To dlaczego do cholery kazda krytyke panstwa Izrael czy tez
                > obecnego premiera pana Ariela Scharona podciaga sie pod antysemityzm czy tez
                > nienawisc do wszystkich Zydow mile panie" ?????? bo wy tutaj oskarzacie zaly
                > narod zydowski, nie poszczegolne osoby, to jedno.

Bzdury piszesz moja droga.!To Wy tak odbieracie, po prostu, dla Was krytyka
                Sharona, to juz antysemityzm.Choc jak pisalam wyzej przeciez i Zydzi w
                diasporze i w samym Izraelu tez Sharona krytykuja..

a drugie, to po co wogole
                > oskarzacie?

Izrael jest takim samym panstwem jak kazde inne, i jak mi sie cos nie podoba w
                jego polityce to bede pisac.Duzo rzeczy nie podoba mi sie w polityce polskiej i
                pisze o tym jak tysiac innych osob na tym forum i nikt nikogo o antypolonizm
                nie oskarza.

reszta swiata taka cudowna? taka uczciwa? nigdzie nie ma wojen,
                > tylko tutaj?

Tylko jak skrytykuje Chinczykow za to, ze okupuja Tybet, to nikt mnie nie
                oskarza o nienawisc do wszystkich Chinczykow.Ty natomiast nie dasz slowa
                powiedziec na polityke Izraela i probujesz wszystkich kneblowac tym pieknym
                slowkiem "antysemityzm"
                Izrael to nie jest panstwo swietych z aureolami na glowkach, to panstwo jak
                kazde inne, macie tam przeciez mafie, prostytutki, zlodziei, korupcje wiec jak
                kazde normalne panstwo krytyce podlega.

gini, wy wiecie to wszyscy doskonale. szkoda czasu na dyskusje z
                > wami, bo nie ma takiej sily, zebyscie kiedykolwiek, w czymkolwiek, przyznali
                > zydom racje. nu, piszcie co chcecie. zarabiacie sobie przynajmniej na
                litosciwy
                >
                > lub pogardliwy usmieszek z naszej strony.

A nie mowilam?Swiat wg Dany, dobrzy Zydzi i zli antysemici.
                Dana za nim pojdziesz spac, sprawdz dobrze pod szafa w lodowce i pod lozkiem
                czy ci sie jakis antysemita nie schowal.
                Jak ci szkoda czasu na dyskusje to po co tu siedzisz calymi dniami.
                A ode mnie masz usmieszek pelen politowania, nie zazdroszcze zycia w swiecie ,
                w ktorym kazdego traktuhe sie jak wroga .
                • gini Re: antysemityzm 21.02.04, 01:25
                  Wygląda na to, że dwa tysiące lat żydowskiej walki o przetrwanie sprowadza się
                  do państwa osadników, rządzonego przez amoralną klikę skorumpowanych
                  przestępców, którzy są głusi tak na głosy swoich obywateli, jak i swoich
                  wrogów. Państwo bez sprawiedliwości nie może przetrwać. Rozumie to coraz więcej
                  Izraelczyków, pytających swoje dzieci, gdzie chcą żyć za 25 lat. Te dzieci,
                  które są uczciwe, przyznają ku przerażeniu swoich rodziców, że nie wiedzą.
                  Właśnie rozpoczyna się odliczanie przed końcem społeczeństwa Izraela.

Wygodnie jest być syjonistą w osiedlach żydowskich na Zachodnim Brzegu, takich
                  jak Beit El albo Ofra. Biblijny pejzaż jest urzekający. Patrząc przez okno na
                  bujne, tropikalne zarośla, nie dostrzeżesz okupacji. Pędząc szybką autostradą,
                  łączącą Ramot na północnym krańcu Jerozolimy z Gilo na jej południowych
                  obrzeżach, trudno ci będzie w czasie tej dwunastominutowej podróży, zaledwie
                  pół mili na zachód od palestyńskich blokad drogowych zrozumieć poniżenie
                  znienawidzonego Araba, który musi wlec się godzinami po tłocznej, zablokowanej
                  drodze, jaką dla niego przeznaczono. Jedna droga dla okupanta, inna dla
                  podbitego.

To się nie może udać. Nawet jeśli Arabowie pochylą głowy i przełkną swój wstyd
                  i gniew na zawsze, to się nie może udać. Struktura zbudowana na ludzkiej
                  niewrażliwości musi się zawalić. Zapamiętajcie sobie dobrze tę chwilę: super
                  struktura syjonizmu zapada się na naszych oczach jak tani jerozolimski dom
                  weselny. Tylko głupcy wciąż tańczą na górnych piętrach, podczas gdy gną się
                  filary u podstaw.

Przyzwyczailiśmy się ignorować cierpienia kobiet wywołane blokadą dróg. Nie
                  dziwi więc, że nie słyszymy krzyków bitej kobiety za ścianą albo płaczu
                  samotnej matki, starającej się utrzymać dzieci na godnym poziomie. Nie chce nam
                  się już nawet liczyć kobiet zamordowanych przez mężów.

Izrael, państwo które przestało troszczyć się o dzieci Palestyńczyków, nie
                  powinien być zaskoczony, kiedy powrócą one obmyte nienawiścią i wysadzą się w
                  powietrze w centrach izraelskiego eskapizmu. Powierzają się Allahowi w naszych
                  miejscach rozrywki, ponieważ ich życie jest torturą. Rozlewają własną krew w
                  naszych restauracjach, żeby popsuć nam apetyt, ponieważ sami mają dzieci i
                  rodziców, którzy siedzą w domach głodni i poniżeni.

www.jewish.org.pl/polskie/materialy/izrael/burg.html
                  Czy to tez sa wg Dany wypowiedzi antysemickie?
                  • Gość: arja Re: antysemityzm IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 21.02.04, 02:27
                    Gini, biedne dziecię, zagubiona we mgle istoto - zdradzę Ci pewną prawdę [za
                    darmo]:
                    oprócz polskiego jest jeszcze kilka innych języków. Zawsze w sieci znajdziesz
                    rzeczy, dzięki którym będziesz mógł udowadniać swoje. Powtarzam: pomyśl, to nie
                    boli. A jak boli - to trzeba ćwiczyć. Np. przysiady.
                    • gini Re: Biedna arja 21.02.04, 07:25
                      Gość portalu: arja napisał(a):

> Gini, biedne dziecię, zagubiona we mgle istoto - zdradzę Ci pewną prawdę [za
                      > darmo]:
                      > oprócz polskiego jest jeszcze kilka innych języków. Zawsze w sieci znajdziesz
                      > rzeczy, dzięki którym będziesz mógł udowadniać swoje. Powtarzam: pomyśl, to
                      nie
                      >
                      > boli. A jak boli - to trzeba ćwiczyć. Np. przysiady.

Znow zatkalo?Tak mi przykro ....
                • Gość: dana33 [...] IP: *.adsl.actcom.co.il 21.02.04, 02:29
                  • gini Re:Zle trafilas Dana 21.02.04, 07:30

> gini, daje ci nieelegancka rade: pocaluj mnie w dupe.

Ja jestem hetero, jak Ci sie zachcialo pieszczot, to musisz poszukac kogos
                    innego.
                    • Gość: dana33 Re:Zle trafilas Dana IP: *.adsl.actcom.co.il 21.02.04, 13:24
                      nu, masz racje, gini, to lepiej pasuje do ciebie:

Usłyszałem od tej gnidy,
                      Żem żydowski jest krwiopijec.
                      A ja - szlachcic między Żydy,
                      Gdy on gudłaj, choć aryjec.

• Gość: CCCP Jak to może być? IP: *.acn.pl 21.02.04, 13:33
                      Przyznam, że po przeczytaniu tej gorącej wymiany słów podrapałem się po głowie. To u mnie znak najwyższego zakłopotania.

Powiedzcie mi, miłe damy, jak to może być, że lubię Was obie?
                      • gini Re: Jak to może być? 21.02.04, 13:42
                        Gość portalu: CCCP napisał(a):

> Przyznam, że po przeczytaniu tej gorącej wymiany słów podrapałem się po
                        głowie.
                        > To u mnie znak najwyższego zakłopotania.
                        >
                        > Powiedzcie mi, miłe damy, jak to może być, że lubię Was obie?

No wiesz CCCP , ja nie wiem w ogole o co chodzi.Jedna mi kaze robic przysiady,
                        druga kaze sie calowac w dupe,waga tych argumentow powalila , mnie po prostu .
                        I ten wierszyk, zem gudlaj i gnida ...
                        One na wszystko zawsze tak inteligentnie odpowiadaja?Bo wiesz jestem tu nowa ,
                        musze sie zorientowac jak tu sie dyskutuje, na dzien dobry podpadlam wczoraj
                        pani Piesssnie , chyba sie wycofam rakiem na z gory upatrzone pozycje .
                        Co do mnie to chyba lubisz mnie przez pomylke bo ja siebie samej nie lubie nie
                        mowiuac o innych .
                        Pozdrowka
                        • Gość: CCCP Re: Jak to może być? IP: *.acn.pl 21.02.04, 13:54
                          Dochodzę do wniosku, że chyba lubię temperamentne dziewczyny, nie jakieś tam ciepłe kluchy.

U Dany widać chyba oznaki wyczerpania. Temat antysemityzmu to niewyczerpane morze. Nic nowego już nie mozna powiedzieć. Ani oryginalnego. Rozumiem, że konieczność powtarzania wciąż tych samych argumentów doprowadza ostatecznie do posłużenia się radykalnym skrótem, akurat u Dany i akurat dzisiaj przybrał formę tej arcypolskiej propozycji.

Myślę, Gini, że warto rozpocząć rozmowę od nowa, pewnie trochę inaczej. Jak? Nie za bardzo wiem. Sam kilka razy oberwałem po łbie. Ale kilka razy nie -
                          • gini Re: Jak to może być? 21.02.04, 14:15
                            Gość portalu: CCCP napisał(a):

> Dochodzę do wniosku, że chyba lubię temperamentne dziewczyny, nie jakieś tam
                            ci
                            > epłe kluchy.
                            >
                            > U Dany widać chyba oznaki wyczerpania. Temat antysemityzmu to niewyczerpane
                            mor
                            > ze. Nic nowego już nie mozna powiedzieć. Ani oryginalnego. Rozumiem, że
                            koniecz
                            > ność powtarzania wciąż tych samych argumentów doprowadza ostatecznie do
                            posłuże
                            > nia się radykalnym skrótem, akurat u Dany i akurat dzisiaj przybrał formę tej
                            a
                            > rcypolskiej propozycji.
                            >
                            > Myślę, Gini, że warto rozpocząć rozmowę od nowa, pewnie trochę inaczej. Jak?
                            Ni
                            > e za bardzo wiem. Sam kilka razy oberwałem po łbie. Ale kilka razy nie -
                            • Gość: CCCP Re: Jak to może być? Do obu Dam --- IP: *.acn.pl 21.02.04, 15:33
                              Droga Gini, droga Dano,

Zacznę od tego.

Izrael nie jest w najciekawszym momencie swojej historii, to jasne, stąd chyba podwyższone progi tolerancji na krytykę z zewnątrz. Ja sam starałem się tu dowiedzieć czegoś o Burgu i odbiorze jego poglądów w Izraelu (widziałem go podczas długiej debaty telewizyjnej - BBC albo CNN, już nie pamiętam - zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie). Widać wyraźnie, że w Izraelu przebiega gorąca debata (ostrzejsza niż by się wydawało) na temat przyszłości kraju, ale tutaj niewiele z niej dociera. Ja chciałbym na przykład wiedzieć co jest wspólnego w stanowiskach ludzi opozycji i kręgów rządzących, co ich radykalnie dzieli.

Chyba możemy o tym na spokojnie porozmawiać?

Sam - przyznaję to bez bicia - wiem o Izraelu b. niewiele. (Przed pojawieniem się na tym Forum wiedziałem jednak daleko mniej!). I nie chodzi mi bynajmniej o walory krajobrazowe. Mógłbym pewnie wiedzieć o wiele więcej, gdybym nie był wciąż badany na okoliczność antysemityzmu (pamiętam, jak kolega Z Daleka chciał koniecznie wiedzieć, dlaczego to akurat Izrael mnie interesuje) i nie musiał odpierać bezsensownych zarzutów. Rezultat tego typu rozmów jest taki, że nabrałem nawyku przeglądania wstępniaków w Haaretz.

Ale to moja reakcja. Inni na wstępną podejrzliwość reagują jak na agresję i zaczyna się kołomyja: <<ty antysemita - a ty zakłamany Żyd>> w tym momencie włączają się życzliwi kibice (głównie Szwecja, USA) i zaraz: <<ty polski morderca - ty morderca Palestyńczyków/UB>>, potem ciąg dalszy juz tylko w jedną stronę. I koniec rozmowy.

Ja i tak podziwiam wiele osób bywających tutaj za ich cierpliwość i mimo wszystko chęć prowadzenia rozmowy. Polszczyna nadal łączy. I to jest cudowna sprawa.

Pozdrawiam obie Panie,

Wasz C.

• Gość: dana33 Re: Jak to może być? IP: *.adsl.actcom.co.il 21.02.04, 15:43
                              nu, gini, nie musisz wklejac, znam ten wiersz, dlatego tez napisalam to co
                              napisalam. jesli chodzi o link do burga to nawet go nie otworzylam bo znam go
                              na pamiec, tyle razy byl juz tutaj cytowany. ty sie lepiej zastanow, dlaczego
                              wasza krytyka jest tak absolutnie nie wywazona. dlaczego wszystko, co sie tu
                              pisze o israelu, to tylko negatywy, rzady israela WSZYSTKIE byly tu
                              krytykowane. wasza krytyka nie jest krytyka poszczegolnych osob czy polityki
                              jako takiej, wasza krytyka to zawsze "wy zydzi, caly israel, wszyscy politycy,
                              kazdy morduje, zoldaki szarona, bojownicy o wolnosc, maja racje ze zabijaja"
                              ale jak cytuje sie wam artykuly, ktore nawoluje do zabijania nawet dzieci
                              israelskich, nbo przeciez "beda kiedys zolnierzami" (slowa wielkiego przywodcy
                              o wolnosc kraju ktory nigdy nie istnial), to przechodzicie nad tym do porzadku
                              dziennego, o terrorystach arafatowskich zabijajacych niewinnych ludzi w
                              autobusach nigdy nie uzyto na tym forum slowa terrorysta tylko wlasnie
                              bojownicy. nu, gini, jak ty taka objektywna, to naprawde poczytaj tu i tam i
                              sie zorientuj. jak juz dawno przestalam cos objasniac, ja najwyzej doloze gdzie
                              moge moja szpilke i poironizuje, wlasnie wg tuwima. a jak czasem jestem
                              zmeczona i trace moja odpornosc na pare minut, no to i doloze nieelegancko.
                              zdarza sie w najlepszych rodzinach.
                              • gini Re: Dano 21.02.04, 15:56

> nu, gini, nie musisz wklejac, znam ten wiersz, dlatego tez napisalam to co
                                > napisalam. jesli chodzi o link do burga to nawet go nie otworzylam bo znam go
                                > na pamiec, tyle razy byl juz tutaj cytowany. ty sie lepiej zastanow, dlaczego
                                > wasza krytyka jest tak absolutnie nie wywazona. dlaczego wszystko, co sie tu
                                > pisze o israelu, to tylko negatywy, rzady israela WSZYSTKIE byly tu
                                > krytykowane. wasza krytyka nie jest krytyka poszczegolnych osob czy polityki
                                > jako takiej, wasza krytyka to zawsze "wy zydzi, caly israel, wszyscy politycy,
                                > kazdy morduje, zoldaki szarona, bojownicy o wolnosc, maja racje ze zabijaja"
                                > ale jak cytuje sie wam artykuly, ktore nawoluje do zabijania nawet dzieci
                                > israelskich, nbo przeciez "beda kiedys zolnierzami" (slowa wielkiego
                                przywodcy
                                > o wolnosc kraju ktory nigdy nie istnial), to przechodzicie nad tym do
                                porzadku
                                > dziennego, o terrorystach arafatowskich zabijajacych niewinnych ludzi w
                                > autobusach nigdy nie uzyto na tym forum slowa terrorysta tylko wlasnie
                                > bojownicy. nu, gini, jak ty taka objektywna, to naprawde poczytaj tu i tam i
                                > sie zorientuj. jak juz dawno przestalam cos objasniac, ja najwyzej doloze
                                gdzie
                                >
                                > moge moja szpilke i poironizuje, wlasnie wg tuwima. a jak czasem jestem
                                > zmeczona i trace moja odpornosc na pare minut, no to i doloze nieelegancko.
                                > zdarza sie w najlepszych rodzinach.

Piszesz do mnie w liczbie mnogiej, a ja jestem tylko jedna.Na swiat zagladam
                                rzadko , bardzo rzadko nawet.Krytykuje tylko i wylacznie polityke Sharona,
                                jezeli ktos uogolnia i pisze Wy Zydzi, ma na pewno na mysli Ciebie czy tez
                                tych, ktorzy przedstawiaja takie czy inne stanowisko na forum, a nie jest to
                                przeciez stanowisko wszystkich Zydow w Izraelu czy w diasporze.
                          • Gość: dana33 Re: Jak to może być? IP: *.adsl.actcom.co.il 21.02.04, 15:34
                            ty sie cepus pomyliles w wyborze zawodu. ty nie tam jakies ksiazki i inne
                            nauczania, ty rzuc to w kat i zabieraj sie za psychologie. jest cos w tym
                            co napisales. antysemici mi nie przeszkadzaja, nawet interesujaca jest czasem z
                            nimi pogadac. to co mi przeszkadza, to slepy antysemityzm i klamstwa ktore
                            powtarzaja mniej lub wiecej swiadomie. jak gini pisze tu o bujnej zieleni, to
                            albo nie wie albo udaje ze nie wie, ze my ta zielen sami sadzilismy i dbamy o
                            to, zeby nie wyginela w tym klimacie. nie ma drog osobnych dla palestynczykow,
                            i na piechote to oni chodzili od wiekow, a nie ze my im nie pozwalamy kupowac
                            samochodow. i nie my mamy dbac o ich miejsca pracy i zarobek, ale ich glowny i
                            wielki przywodca generalissimo arafat, ktory niestety dba przede wszystkim o
                            wlasne konta bankowe. i blokady nie sa po to, zeby utrudnic zycie
                            palestynczykom, tylko po to, zeby ochronic zycie zydow. jak sie gini nie podoba
                            polityka israela, to fajnie, mozna o tym pogadac. ale pisac idiotyzmy, albo
                            patrzac sie tylko na jedna strone i bronic jej slepo i to jeszcze w takich
                            agresywnych slowach, nu, juz powiedzialam, co o tym mysle.
                            a ze jestem tym zmeczona? oczywiscie, mam coraz mniejsza ochote wchodzic na to
                            forum, robie sobie przerwy, i w porownaniu z tym, co pisalam jeszcze 4-5
                            miesiecy temu, to kuracja odwykowa dziala. jedno co zrozumialam juz dawno, to
                            to ze nie ma miejsca na zaden dialog israelsko-polski. nie na forum w kazdym
                            razie.
                            • gini Re: Sprostowanie 21.02.04, 15:50
                              Dano to nie ja pisalam o bujnej zieleni, to pisal pan Burg , Zyd z Izraela,
                              polityk, jakby nie bylo, wiec chyba wie jak to wyglada.
                              Ja nawet nie skomentowalam, poddalam to co on napisal pod dyskusje .
                        • Gość: dana33 Re: Jak to może być? IP: *.adsl.actcom.co.il 21.02.04, 15:24
                          gini, jak ty sama siebie nie lubisz a ja ciebie tez nie, to mamy wspolny
                          mianownik. zacznij od poczatku, z kata w ktorym sie lubisz. moze wtedy ja tez
                          zaczne cie lubic.
                          • gini Re: Jak to może być? 21.02.04, 15:44

> gini, jak ty sama siebie nie lubisz a ja ciebie tez nie, to mamy wspolny
                            > mianownik. zacznij od poczatku, z kata w ktorym sie lubisz. moze wtedy ja tez
                            > zaczne cie lubic.

Dano , zacznijmy od tego, ze za dobrze znam siebie by sie lubic.Lubie za to
                            wielu innych ludzi, bez wzgledu na pochodzenie,moge np.nie lubic kogos za to,
                            ze ma podly charakter tak jak ja, ale nie za to, ze jest np.Zydem czy Arabem,
                            czy tez Chinczykiem.

Ogladalam kiedys w telewizji program o zydowskiej szkole w Brukseli.Byla
                            naturalnie mlodziez dzieci i bylo dwoch starszych Zydow.Jeden starszy rabin, i
                            jeden , ktory przyjecjal z Izraela, tlumaczyl tym pietnastolatkom , ze Izrael
                            prowadzi wojne i , ze te pietnastoletnie dzieci sa przyszloscia
                            armii.Zatluklabym go golymi rekami, nie dlatego, ze jest Zydem a dlatego, ze
                            taka przyszlosc chce zgotowac tym dzieciom, nie normalne zycie w warunkach
                            pokoju , a wlasnie w warunkach wojny.Nie chcialabym tego dla swoich dzieci,
                            dlaczego wiec mam zyczyc takiego zycia innym dzieciom?Zamiast slubu, garnituru
                            itd...mundur wojskowy, i co dalej?Zamiast tworzyc cos nowego niszczyc?
                            Z rabina zas emanowalo samo dobro , taki porzadny cieply czlowiek, ktory
                            wspominal czasy gdy mieszkal w Marocu, w calkowitej przyjazni i pokoju z
                            Marokanczykami, gdy po przyjezdzie do Belgii wzajemne ich stosunki byly po
                            prostu przyjacielskie...
                            Nie obwiniam o wszystko Izraela ale uwazam, ze dalsza pozycja z pozycji sily,
                            bo Izrael ma ogromna przewage i ja wykorzystuje, nakreca tylko spirale
                            przemocy.Takie stanowisko zajmuje tez czesc diaspory, bo to co sie dzieje na
                            Bliskim Wschodzie przeklada sie na ich sytuacje w Europie.
                            Takze nie traktuj kazdego jak antysemity, bo wpadniesz w pulapke.
                            Nie szukaj sobie poza tym wrogow, bo po co Ci to?Patrzec na kazdego jak na
                            potencjalnego wroga?Jak zyc z tym?Ja bym nie umiala.
                            • Gość: dana33 Re: Jak to może być? IP: *.adsl.actcom.co.il 21.02.04, 16:48
                              twoje wiadomosci o zyciu rabina w maroku i w belgii sa dla mnie rewelacja.
                              zdaje sie ze cos przeoczylam. albo ty cos pomylilas. rozumiem, ze nie znasz
                              dobrze historii rozwoju stosunkow miedzy israelem a arabami od 1948 roku. a ja
                              nie chce zaczynac tu wywodow, jakie prowadzilam przez ponad pol roku. wiec ci
                              radze, wejdz moze na pare linkow w internecie (latwo znalezc i jest ich kupa),
                              poczytaj, a potem mozemy podyskutowac. nie, ja dla swoich dzieci tez nie
                              chcialam takiego losu, tez wole slub zamiast wojska. ale nie dostalismy innej
                              mozliwosci. wojny przeciwko nam rozpoczely sie tego dnia, kiedy ogloszono
                              niepodleglosc israela i trwaja do tej pory. wg mnie mamy dwie mozliwosci:
                              1) zabrac szmatki i wyjechac stad dokad chcemy, a raczej gdzie nas zechca
                              przyjac i w ten sposob zapanuje w tym regionie jedynie wojna miedzyarabska,
                              ktora w tej chwili usunieta jest na bok w obliczu "wspolnego wroga" jakim jest
                              israel dla wszystkich krajow arabskich, albo
                              2) zostac w kraju ktory zostal nam dany, bronic go wszelkimi silami i w ten
                              sposob utrzymac przy zyciu ten jedyny na swiecie kraj zydowski, kraj w ktorym
                              my zydzi nie jestesmy ani obywatelami drugiej kategorii, ani nikt nie daje nam
                              uczucia, ze jestesmy "przyjeci i ugaszczani" i ze musimy byc za to wdzieczni,
                              nawet po przezyciu 800 lat w danym kraju. ja glosuja za opcja druga. dlatego
                              tez dzieci nasze ida do wojska. bez wojska ten kraj nie przezyje nawet 2
                              tygodni i mozesz mi uwierzyc gini, swiat nawet nie ruszy palcem. tak jak tego
                              nie zrobil w 1939.
                              daje ci tylko jeden link, inne mozesz znalezc. popatrz uwaznie i pomysl w miare
                              obiektywnie, jesli rzeczywiscie nie wazne ci kto jest zydem, arabem czy
                              chinczykiem, o co tu wlasciwie chodzi....

www.netaxs.com/~iris/arabwrld.htm
                              • Gość: CCCP Re: Jak to może być? IP: *.acn.pl 21.02.04, 17:07
                                Dano, przepraszam, że się wcinam.

Ale wiesz, już daruj sobie - nie pokazuj tych map. Bo tak naprawdę pod względem siły militarnej i potencjału zasobów do uruchomienia w razie potrzeby za granicą państwo Izrael przewyższa kilku- jeśli nie kilkunasto-krotnie wsyzstkich sąsiadów arabskich razem wziętych. Nie przewyższał w 1948, ale teraz tak.

Natomiast zastanawiam się nad Twoim stwierdzeniem, że obecność żydowskiego państwa na Bliskim Wschodzie moze być w istocie rzeczy czynnikiem stabilizującym relacje pomiędzy arabskimi państwami regionu. Zdaje się, ze nie było od II wojny żadnego arabsko-arabskiego konfliktu w regionie - poza próbami OWP zagarnięcia władzy w Libanie i w Jordanii ?

• Gość: dana33 Re: Jak to może być? IP: *.adsl.actcom.co.il 21.02.04, 18:31
                                  ja pokazuje ta mape dla rownowagi. terenowej. bo jak ktos, ktos nie zna tego
                                  sluszy o Ookupowanych" terenach, to mozna sobie wyobrazic ten greater israel wg
                                  fredzia od "wisly do jordanu".
                                  oczywiscie, ze przewazamy ich militarnie i dlatego jeszcze istniejemy. a w 1948
                                  nawet jak ich nie przewazalismy, ani liczbowo (wojsko mam na mysli) ani
                                  militarnie to wygralismy ta wojne, bo bylismy zdecydowani na zachowanie tego
                                  panstwa, ktore nam swiat wtedy przydzielil. a dzisiaj wygrywamy z tego samego
                                  powodu, nie mozemy sobie pozwolic nawet na jedna przegrana wojne.
                                  a moje stwierdzenie? nu, a sam nie widzisz? ja ani nie polityk, ani nie agentka
                                  jak twierdza "znawcy", ja taka sobie zwykla. ale ja widze i obserwuje. bez
                                  nienawisci, ale realistycznie. poszukaj linkow do wszystkich
                                  konferencji "ogolno-arabskich". posprawdzaj ich przebieg. posprawdzaj tematy o
                                  ktorych mieli dyskutowac i ustalic wspolna linie. zobacz na wyniki i
                                  zakonczenia. dalej popatrz obiektywnie na te kraje dzisiaj. kazdy z osobna. na
                                  ich stosunki miedzy soba. na rozwoj handlu, turystyki MIEDZY NIMI. wroc do
                                  kuwejtu, sprawdz kto tam zyl, kto pracowal, historie podboju kuwejtu przez
                                  saddama, nastepstwa po wyzwoleniu przez usa, kogo wyrzucali, oskarzali itd,
                                  itd. sprawdz co sie dzieje w jordani w ostatnich 30 latach. wez egipt pod lupe.
                                  popatrz na sudan. a potem uzyj wlasny rozum. mojego ci nie potrzeba.
                              • gini Re: Jak to może być? 21.02.04, 17:11

> twoje wiadomosci o zyciu rabina w maroku i w belgii sa dla mnie rewelacja.
                                > zdaje sie ze cos przeoczylam. albo ty cos pomylilas. rozumiem, ze nie znasz
                                > dobrze historii rozwoju stosunkow miedzy israelem a arabami od 1948 roku. a
                                ja
                                > nie chce zaczynac tu wywodow, jakie prowadzilam przez ponad pol roku. wiec ci
                                > radze, wejdz moze na pare linkow w internecie (latwo znalezc i jest ich
                                kupa),
                                > poczytaj,

Dano, ja pisze z Belgii , jak znajde to podrzuce Ci linka do Zydow w Marocu ,to
                                co mowil ten stary rabin zgadza sie .Zydzi, zyli z Arabami przez lata w pokoju,
                                w Belgii jest wystawa tych dwoch kultur.

a potem mozemy podyskutowac. nie, ja dla swoich dzieci tez nie
                                > chcialam takiego losu, tez wole slub zamiast wojska. ale nie dostalismy innej
                                > mozliwosci. wojny przeciwko nam rozpoczely sie tego dnia, kiedy ogloszono
                                > niepodleglosc israela i trwaja do tej pory. wg mnie mamy dwie mozliwosci:
                                > 1) zabrac szmatki i wyjechac stad dokad chcemy, a raczej gdzie nas zechca
                                > przyjac i w ten sposob zapanuje w tym regionie jedynie wojna miedzyarabska,
                                > ktora w tej chwili usunieta jest na bok w obliczu "wspolnego wroga" jakim
                                jest
                                > israel dla wszystkich krajow arabskich, albo
                                > 2) zostac w kraju ktory zostal nam dany, bronic go wszelkimi silami i w ten
                                > sposob utrzymac przy zyciu ten jedyny na swiecie kraj zydowski, kraj w ktorym
                                > my zydzi nie jestesmy ani obywatelami drugiej kategorii, ani nikt nie daje
                                nam
                                > uczucia, ze jestesmy "przyjeci i ugaszczani" i ze musimy byc za to wdzieczni,
                                > nawet po przezyciu 800 lat w danym kraju. ja glosuja za opcja druga. dlatego
                                > tez dzieci nasze ida do wojska. bez wojska ten kraj nie przezyje nawet 2
                                > tygodni i mozesz mi uwierzyc gini, swiat nawet nie ruszy palcem. tak jak tego
                                > nie zrobil w 1939.
                                > daje ci tylko jeden link, inne mozesz znalezc. popatrz uwaznie i pomysl w
                                miare
                                >
                                > obiektywnie, jesli rzeczywiscie nie wazne ci kto jest zydem, arabem czy
                                > chinczykiem, o co tu wlasciwie chodzi....
                                >
                                > www.netaxs.com/~iris/arabwrld.htm

Dana, zyc w stanie permanentnej wojny to jest koszmar, poza tym jak juz Ci
                                pisalam, to oddzialowywuje na sytuacje Zydow w Europie, oni tez tutaj nie sa
                                bezpieczni.Wojna wyczerpuje kraj ekonomicznie to tez powinnas wiedziec, Zydzi
                                wiec nie czuja sie bezpiecznie ani w Izraelu, ani w Europie, poza tym kto tam
                                sie osiedli?Czesc juz wyjezdza bo sie boi, inni, wyjezdzaja, bo jest bezrobocie
                                bo jest trudno, tworzy sie zamkniete kolo Dano, a co bedzie jak USA powie stop?
                                Co bedzie jak kongres USA nie przyzna nastepnej pozyczki?
                                A moze by jednak sprobowac pokoju.
                                Do emigracji nie namawiam, bo i dlaczego, ale moze sprobowac sobie ulozyc zycie
                                w warunkach pokojowych isc na jakies ustepstwa,
                                • Gość: dana33 Re: Jak to może być? IP: *.adsl.actcom.co.il 21.02.04, 18:49
                                  zgadza sie, zycie zydow w maroku bylo bezporownania lepsze, niz zycie zydow w
                                  innych krajach arabskich, w ktorych byli przesladowani. rowniez i dzisiaj
                                  stosunki israela z marokiem sa lepsze, niz z jakimkolwiek innym panstwem
                                  arabskim, wyjawszy jordanie. ja po prostu cie nie zrozumialam, myslalam ze
                                  piszesz o itzhaku rabinie (zdaje sie ze napisalas z duzej litery).

zyc w stanie permanentnej wojny i niebezpieczenstwa nie jest akurat marzeniem
                                  kazdego israelczyka, ale to nie my stworzylismy ta atmosfere. ta cala historia
                                  jest jedna wielka ironia. nienawidza nas, chca nas zniszczyc, chca nas po
                                  prostu zlikwidowac i mowia o tym otwarcie. z drugiej strony, ten zwykly szary
                                  lud wcale tego nie chce. potrzebuja nas, potrzebuja pracy u nas, potrzebuja
                                  tego naszego "zachodu". nu, nie mozna jesc ciasta i zostawic go calego. albo
                                  albo. dzisiejsza sytuacja israela nie jest latwa, ale napewno nie beznadziejna.
                                  bezrobocie skonczy sie w momencie, jak ustana zamachy terrorystyczne, jak znow
                                  wroci turystyka, jak nastanie spokoj. dopoki i wladzy kraju stoi terrorysta, bo
                                  to jest dokladnie to, kim jest arafat i idiotyczne zamykac na to oczy, to nic
                                  sie nie zmieni. z tym, ze my zyjemy wprawdzie gorzej, ale ciagle jeszcze w
                                  porzadku. arabowie zyli przedtem zle, a teraz wogole tragicznie. niestety, nie
                                  my mozemy zmienic tam cokolwiek, tylko oni sami. my czekamy. pojsc na
                                  ustepstwa? ja chetnie. juz poszlismy. na jakie jeszcze wg ciebie mamy pojsc?
                                  masz pomysl? bo ja wiem, co chce arafat: dzisiaj chce granic 1967 (bo niby
                                  przed tzw okupacja nie bylo tu zamachow, tylko idealna sielanka), a jak juz
                                  bedzie siedzial na granicach 1967, to zacznie intifade nastepna, bo przeciez
                                  akko, jaffo, tel aviv i haifa to tez arabskie miasta, wiec zazada granic z 1947.
                                  i co wtedy? to co zrobil dotychczas, to zlikwidowal w israelu kompletnie
                                  oboz "pokojowy". dzisiaj nawet najzagozalsi zwolennicy oddania wszystkich
                                  terenow nie moga patrzec na takich jak beilin, sarid, avineri i aloni.
                                  nie, ja stad nie wyjade, i jak widze, moje dzieci tez nie. mam syna w wojsku i
                                  pierwsza corka za 2 miesiace tez juz bedzie w wojsku. i tu mam swoj dom. i
                                  tylko tutaj. tak to juz jest. jak sie mowi? domek ciasny ale wlasny. i to jak
                                  najbardziej wlasny... :)
                                  • gini Re: Jak to może być? 21.02.04, 19:17

> zgadza sie, zycie zydow w maroku bylo bezporownania lepsze, niz zycie zydow w
                                    > innych krajach arabskich, w ktorych byli przesladowani. rowniez i dzisiaj
                                    > stosunki israela z marokiem sa lepsze, niz z jakimkolwiek innym panstwem
                                    > arabskim, wyjawszy jordanie. ja po prostu cie nie zrozumialam, myslalam ze
                                    > piszesz o itzhaku rabinie (zdaje sie ze napisalas z duzej litery).
                                    >
                                    > zyc w stanie permanentnej wojny i niebezpieczenstwa nie jest akurat marzeniem
                                    > kazdego israelczyka, ale to nie my stworzylismy ta atmosfere. ta cala
                                    historia
                                    > jest jedna wielka ironia. nienawidza nas, chca nas zniszczyc, chca nas po
                                    > prostu zlikwidowac i mowia o tym otwarcie. z drugiej strony, ten zwykly szary
                                    > lud wcale tego nie chce.

Dana nie jestescie bez grzechu, byl Irgun byla hagana, nie wierz w cuda ze chca
                                    was zniszczyc do likwidacji srodki macie wy nie oni .

potrzebuja nas, potrzebuja pracy u nas, potrzebuja
                                    > tego naszego "zachodu". nu, nie mozna jesc ciasta i zostawic go calego. albo
                                    > albo. dzisiejsza sytuacja israela nie jest latwa, ale napewno nie
                                    beznadziejna.

Dana, Wy tez potrzebujecie, jestescie otoczeni morzem Arabow zamiast toczyc
                                    wojne ulozyc sobie stosunki, pozwolic im, niech sobie zaloza panstwo, i cos
                                    jednak oddac, sytuacja latwa nie jest, nie jest beznadziejna, ale ile lat mozna
                                    zyc jeszcze Dano w ciaglej niepewnosci i w ciaglym strachu, wojna kosztuje.

>
                                    > bezrobocie skonczy sie w momencie, jak ustana zamachy terrorystyczne, jak
                                    znow
                                    > wroci turystyka, jak nastanie spokoj. dopoki i wladzy kraju stoi terrorysta,
                                    bo
                                    >
                                    > to jest dokladnie to, kim jest arafat i idiotyczne zamykac na to oczy, to nic
                                    > sie nie zmieni. z tym, ze my zyjemy wprawdzie gorzej, ale ciagle jeszcze w
                                    > porzadku.

Dana, piszesz o zamachach, a zapominasz o terrorze ze strony waszej armii.Jak
                                    jest zamach i ginie czterech Zydow, to jest krzyk, a jak armia zabija 15
                                    Palestynczykow burzy iles tam domow to jest cisza.
                                    Terroryzm jest skutkiem terroru Dano nie przyczyna, i jak nie zalatwi sie tego
                                    pokojowo zamachy nie ustana nie masz nawet co marzyc.
                                    Jakby mi zabili dzieci, jakby mi rozwalili dom, i nie mialabym za soba armii ,
                                    to tez poszlabym sie gdzies wysadzic.Im wiekszy terror, tym wieksza desperacja
                                    bedzie Dano, i mozesz zapomniec o turystach.

arabowie zyli przedtem zle, a teraz wogole tragicznie. niestety, nie
                                    > my mozemy zmienic tam cokolwiek, tylko oni sami. my czekamy. pojsc na
                                    > ustepstwa? ja chetnie. juz poszlismy. na jakie jeszcze wg ciebie mamy pojsc?
                                    > masz pomysl? bo ja wiem, co chce arafat: dzisiaj chce granic 1967 (bo niby
                                    > przed tzw okupacja nie bylo tu zamachow, tylko idealna sielanka), a jak juz
                                    > bedzie siedzial na granicach 1967, to zacznie intifade nastepna, bo przeciez
                                    > akko, jaffo, tel aviv i haifa to tez arabskie miasta, wiec zazada granic z
                                    1947

Czyms sie musisz usprawiedliwiac, byly przeciez prowadzone jakies rozmowy w
                                    Genewie, tam tez ludzie maja dosyc, tez nie chca zyc na okraglo pod lufami
                                    czolgow.Ale Ty wiesz wszystko lepiej z gory.Oni sa zli my jestesmy dobrzy nie
                                    oddamy ani guzika .

> .
                                    > i co wtedy? to co zrobil dotychczas, to zlikwidowal w israelu kompletnie
                                    > oboz "pokojowy". dzisiaj nawet najzagozalsi zwolennicy oddania wszystkich
                                    > terenow nie moga patrzec na takich jak beilin, sarid, avineri i aloni.
                                    > nie, ja stad nie wyjade, i jak widze, moje dzieci tez nie. mam syna w wojsku
                                    i
                                    > pierwsza corka za 2 miesiace tez juz bedzie w wojsku. i tu mam swoj dom. i
                                    > tylko tutaj. tak to juz jest. jak sie mowi? domek ciasny ale wlasny. i to jak
                                    > najbardziej wlasny... :)

Ta corka w wojsku syn w wojsku i Ty to nazywasz normalnym zyciem?Ty to nazywasz
                                    domem?Jaki dom oni maja tak naprawde?Koszary to jest dom?Szczegolnie dla mlodej
                                    dziewczyny?Nie wiem jak Wy myslicie jakimi kategoriami.
                                    Ja sobie nie wyobrazam po prostu.
                                    • Gość: dana33 Re: Jak to może być? IP: *.adsl.actcom.co.il 21.02.04, 22:07

"Dana nie jestescie bez grzechu, byl Irgun byla hagana, nie wierz w cuda ze
                                      chca was zniszczyc do likwidacji srodki macie wy nie oni ."

gini dear, ja pisze o czasach od postanowienia przez onz utworzenia israela.
                                      jak chcesz znow wyciagnac historie tego rejonu w ostatnich 200 latach, to mam
                                      dosyc przykladow na terror arabski i 100 i 150 lat temu. jak jest zbrojny
                                      konflikt, to obie strony nie maja bialych rekawiczek. jest tu mowa od momentu,
                                      kiedy onz rozdzielilo ten okreg na dwa panstwa. my swoje zbudowalismy. oni
                                      swojego nie.

"Dana, Wy tez potrzebujecie, jestescie otoczeni morzem Arabow zamiast toczyc
                                      wojne ulozyc sobie stosunki, pozwolic im, niech sobie zaloza panstwo, i cos
                                      jednak oddac, sytuacja latwa nie jest, nie jest beznadziejna, ale ile lat mozna
                                      zyc jeszcze Dano w ciaglej niepewnosci i w ciaglym strachu, wojna kosztuje."

mylisz sie gini, my ich nie potrzebujemy. my nasz kraj wybudowalismy bez ich
                                      pomocy i mozemy tu zyc dalej bez nich. nie slyszalam jeszcze o zadnym
                                      israelczyku szukajacym pracy u arabow palestynskich lub w innych krajach
                                      arabskich. natomiast jak wiesz, dzien w dzien oni czekaja godzinami w kolejce
                                      zeby u nas pracowac. niech sobie zaloza panstwo? oczywiscie, niech. dlaczego
                                      nie zrobili tego w 1948? co zrobil arafat w ostatnich 10 latach autonomii?
                                      wybudowal choc jedna ulice? szkole? jakas infrastrukture? zero! a ja osobiscie
                                      gini marze o tym, zeby mieli swoj kraj w koncu, z granicami. i ja moja zamkne
                                      nz 4 spusty!!!!!

"Dana, piszesz o zamachach, a zapominasz o terrorze ze strony waszej armii.Jak
                                      jest zamach i ginie czterech Zydow, to jest krzyk, a jak armia zabija 15
                                      Palestynczykow burzy iles tam domow to jest cisza.
                                      Terroryzm jest skutkiem terroru Dano nie przyczyna, i jak nie zalatwi sie tego
                                      pokojowo zamachy nie ustana nie masz nawet co marzyc."

gini, cos ci sie kicka. nie my rozpoczelismy intifady, nie my rozpoczelismy
                                      terror, nie my podkladamy bomby w autobusach, restauracjach i dyskotekach.
                                      jeszcze 12 lat temu byl tu wzgledny spokoj, wymiana handlowa, dosc bezpieczne
                                      podrozowanie w okolicach ich wsi. jak przestana z terrorem, to i my
                                      przestaniemy sie bronic. a tymczasem musza sie z tym pogodzic, ze za kazdy
                                      zamach terrorystyczny z ich strony, bedzie odpowiedz.

"Jakby mi zabili dzieci, jakby mi rozwalili dom, i nie mialabym za soba armii ,
                                      to tez poszlabym sie gdzies wysadzic.Im wiekszy terror, tym wieksza desperacja
                                      bedzie Dano, i mozesz zapomniec o turystach."

nu, jak bedziesz posylac swoje dzieci na demonstracje, do obozow cwiczebnych
                                      terrorystow, to musisz sie liczyc z tym, ze zostana zabite. ale to ty jako
                                      matka masz prawo do decyzji. a turystyka tymczasem wzrosla o 20% i wcale o niej
                                      nie zapominam.

"Czyms sie musisz usprawiedliwiac, byly przeciez prowadzone jakies rozmowy w
                                      Genewie, tam tez ludzie maja dosyc, tez nie chca zyc na okraglo pod lufami
                                      czolgow.Ale Ty wiesz wszystko lepiej z gory.Oni sa zli my jestesmy dobrzy nie
                                      oddamy ani guzika."

gini, ja sie niczym nie usprawiedliwiam. ja ci tylko wytlumaczylam sprawe tak,
                                      jak ja i wiekszosc israelczykow ja widzi. rozmowy w genevie prowadzilo pare
                                      osob z takim samym skutkiem, jak te rozmowy, ktore ja prowadze z toba. ja nie
                                      wiem wszystkiego lepiej z gory. ja wiem lepiej co tu sie dzieje niz ty. i tez
                                      nigdy nie powiedzialam, ze nie oddamy ani guzika.

"Ta corka w wojsku syn w wojsku i Ty to nazywasz normalnym zyciem?Ty to
                                      nazywasz domem?Jaki dom oni maja tak naprawde?Koszary to jest dom?Szczegolnie
                                      dla mlodej dziewczyny?Nie wiem jak Wy myslicie jakimi kategoriami. Ja sobie nie
                                      wyobrazam po prostu."

owszem, absolutnie normalne zycie w israelu. a ze ty sobie nie wyobrazasz, to
                                      ja jestem pewna.

widzisz gini, ja wiedzialam, ze ta rozmowa sie tak skonczy. ty, jako niby nie
                                      zamieszana nie potrafisz byc obiektywna. to co powiedzialas wyzej, to znow bylo
                                      jedno wielkie oskarzenie israela. ani jednego slowa zrozumienia dla sytuacji w
                                      jakiej sie znajduje ten kraj od lat, bo terror i wojna jest tu od lat. ani
                                      jednej slowa krytyki w stosunku do przywodcow arabskich, nawolujacych swoich
                                      ludzi do popelniania samobojstwa i mordu. jak widze, to jestes w stanie
                                      zrozumiec. poszlam na ta twoja probke pokazania cepowi, zes ty niewinna
                                      dziewczynka, ze tobie przeciez wszystko jedno kto i co i kiedy. ale wiedzialam
                                      dobrze, jak to sie skonczy.
                                      tak ze tym razem kisz mir mejn tuches i kotluj sie dalej w twojej nienawisci.

• dipis do arii i dany33 21.02.04, 08:31
          Drogie Panie, jako odtrutke polecam wiersz Tuwima "Karta z Dziejow Ludzkosci".
          Ja juz wypraktykowalem, ze LD50 tego forum to lektura jednego watku na dzien.
          Pozdrawiam dipis
          • kontrkultura Re: do arii i dany33 21.02.04, 11:45
            Ja tam u Tuwima najbardziej lubie tanczancego Sokratesa.
            • Gość: dana33 Re: do arii i dany33 IP: *.adsl.actcom.co.il 21.02.04, 13:41
              :)
              • kontrkultura Re: do arii i dany33 25.02.04, 18:52
                >:)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ale nuda :(

Czy Ciebie te tematy Zudzi-Araobowie jeszcze nie nudza?
          • Gość: dana33 Re: do arii i dany33 IP: *.adsl.actcom.co.il 21.02.04, 13:15
            to trzeba tu drukowac na kazdym watku... :)
            • dipis Re: do arii i dany33 25.02.04, 06:54

> to trzeba tu drukowac na kazdym watku... :)
              Tak jest! Przepraszam, ze spelniam zyczenie z takim opoznieniem:

Karta z dziejów ludzkości

Spotkali się w święto o piątej przed kinem
              Miejscowa idiotka z tutejszym kretynem.

Tutejsza idiotko! - rzekł kretyn miejscowy -
              Czy pragniesz pójść ze mną na film przebojowy?

Miejscowa kretynka odrzekła - Z ochotą,
              Albowiem cię kocham, tutejszy idioto.

Więc kretyn miejscowy uśmiechnął się słodko
              I poszedł do kina z tutejsza idiotką.

Na miłym macaniu spłynęła godzinka
              I była szczęśliwa miejscowa kretynka.

Aż wreszcie szepnęła: - kretynie tutejszy!
              Ten film, mam wrażenie, jest coraz nudniejszy.

Więc poszli na sznycel, na melbe, na winko,
              Miejscowy idiota z tutejszą kretynką.

Następnie się zwarli w uścisku zmysłowym
              Tutejsza idiotka z kretynem miejscowym.

W ten sposób dorobią się córki lub syna:
              Idioty, idiotki, kretynki, kretyna.

By znowu się mogli spotykać przed kinem
              Tutejsza idiotka z miejscowym kretynem.

Julian Tuwim
    • Gość: arja Re: antysemityzm IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 21.02.04, 02:23
      Biedne dziecię, zagubiona we mgle istoto - zdradzę Ci pewną prawdę [za darmo]:
      oprócz polskiego jest jeszcze kilka innych języków. Zawsze w sieci znajdziesz
      rzeczy, dzięki którym będziesz mógł udowadniać swoje. Powtarzam: pomyśl, to nie
      boli. A jak boli - to trzeba ćwiczyć. Np. przysiady.
      • Gość: !!! Re: antysemityzm IP: 195.152.54.* 21.02.04, 03:19
        www.haaretz.com/hasen/spages/395382.html
        • gini Re: Link dla Dany 21.02.04, 17:31
          www.humorportal.co.il/joke.asp?id=1464
          .
          Jeszcze w 1960 roku Zydow w Maroku bylo 200.000 wiekszosc emigrowala do
          Izraela , "moj" rabin trafil do Belgii wraz z wieloma Marokanczykami, bo duzo
          ich tu oj duzo...
          Teraz Zydow zostalo w Marocu 5000 tysiecy pod opieka krola Hassana II.

.W skrocie wielkim historia Zydow w Marocu pokazuje, ze wspolzycie Zydow i
          muzulmanow jest mozliwa, mozna snic, ze kiedys nastapi taka miedzy
          Izraaelcykami i Palestynczykami.
      • Gość: PoLoNuS Re: antysemityzm IP: 213.186.71.* 21.02.04, 23:13
        Oj widze, ze to forum jest czysto Zydowskie. Racja, nie kazdy z was jest zly,ale niestety za wiele bierzecie i idziecie na opini biedneko kopciuszka poszkodowanego podczas wojny. Nowy-max ma racje wszyscy zapominaja, a glownie wy Zydy, ze ktos tez ucierpial podczas kilku lat wojny. chcecie sprawiedliwosci?? to samu zadbajcie o nia!! tu az chce sie klnac, ale nie moge bo zaraz wykasuja moja wypowiedz.
        sprawa AK. racja moze ostropo wiedziane. ale moze jest tak jak z UPA - przez Polakow znienawidzeni, a na Ukrainie ubostwiani jak u nas AK - zalezy gdzie kto siedzi.
        wy chcecie tylko przeprosin - odniemcow za getta, od Polakow za Jedwabne, arab zle wiec zabierzmy mu ziemie!! jakos Polacy chcac pojednanie ze znienawidzonymi Niemcami sami najpierw przebaczyli i prosili oprzebaczenie. A wy?? Zadka nie chce sie wam ruszyc i nas przeprosic. nie wazne za co, ale sam fakt sie liczy. w czasie wojny wielu Zydow, Polakow pomagalo tez Niemcom szkodzac sobie (Polakom i Zydom) - inaczej by zgineli, a w takich sytuacjach mysli sie tylko o sobie, dzieciach, malzonku, rodzinie. Wy tylko chcecie byc glaskani. I wlasnie przez to robicie sobie wrogow, jak sie zmienicie to niec nie stracicie, a wrecz zyskacie, ale niestety wasza pazernosc chyba na to nie pozwala (mam nadzieje, ze sie myle, oby tak bylo). Jal widze takie wypowiedzi jak Arji to na wymioty mi sie zbiera, niby taka dobtr, powoluje sie na imie boga, a tylko obraza. Taki rozmowca nie jest godzien wypowiadania sie publicznie. Ty tylko potrafisz pobudzac do sprzeciwu i niernawisc wzgledem Zydow-pawi. Jakos nowy-max wywolal ta rozmowa delikatnie, moze powiedzial ostro, ale w formie sprowokowania, a nie obrazy. On sie pyta co ludzie sadza bo go to interesuje, a aby zdobyc odpowiedz musial jakos sprowokowac.
      • Gość: Przecietny zjadzac Re: antysemityzm IP: *.bmj.net.pl 22.02.04, 18:21
        Ble, ble ble, ide zapalic faje, z pieknie pachnacym tytoniem, niech dymek sie
        unosi...
        • Gość: zjadacz cd sprostowanie IP: *.bmj.net.pl 22.02.04, 18:31
          To "ble, ble.." dotyczylo Arji, to bylo do niej skierowane. Nie widac tego w
          ukladzie drzewka, ale to bylo do niej, a nie do Polonusa.
    • Gość: mirmil alez nie, trzeba potepiac - ale z umiarem IP: *.uBRgrb01.supercable.es 21.02.04, 23:32
      nowy-max napisał:

> Interesuje mnie jaki ludzie maja stosunek do Zydow. Obecie szerza sie nastroje
      > antysemickie w calej Europie, no i moim zdaniem nie ma co sie temu dziwic.

jest sie czemu dziwic. trzeba umiec rozroznic miedzy zbrodnicza polityka rzadu
      izraela, niemoralna obrona tej polityki prowadzonej przez zydow tu na forum a
      zydami ogolnie.

np osoba XXXX nagminnie uzywa slow niecenzuralnych - nie oznacza to, ze wszyscy
      zydzi sa rownie zle wychowani. i tak dalej.

Zydz
      > i to nacja, ktora widzi w sobie najbardziej poszkodowany narod na swiecie.

mysle, ze z nami, polakami, moga stawac w szranki i nie wiem, czy czasem to nie
      polacy dostana zloty medal.

> A co teraz robbia Zydzi, Ci "najbardziej" poszkodowani w czasie 2 wojny swiatow
      > ej? Co Oni robia z Arabami? Zabrali im ziemie, nie pozwalaja imwychodzic poza g
      > ranice getta,odgradzaja ich teren, wprowadzaja godziny policyje. Czytego samego
      > nie robili Niemcy? Obecnie Arab jest tak samo zdesperowany jak Zyd w geccie wa
      > rszawskim. Nie co jesc, nie szpitala, nie ma broni, nie ma pomocy z zewnatrz, j
      > est odgradzany, legitymowany, ciagle pod presja karabinow.

no zydzi nie gazuja palestynczykow w obozach zaglady.

Tez bysciezaczeli sie domagac sprawiedliwosci. Arabowie nie m
      > aja broni, pieniadzy, ale wole i chcec godnego zycia. Niestety Oni nie maja teg
      > o wiec musza walczyc. Bezsrodkow pozostaje im tylko bomba przypieta to serca.

zgadza sie. desperacja prowadzi do desperackich dzialan.

W
      > iec nie potepiajmy Araba, ale miejmy sile powiedziec, ze to Zydzi sa prowokator
      > ami tej sytuacji.

Nie, zamachy samobojcze, ktorych celem sa cywile, potepiac trzeba. trzeba
      oczywiscie tez pamietac, ze, jak slusznie powiedziales, sytuacje te sprowokowali
      zydzi izraelscy swoja polityka opresji.
      • nowy-max Re: alez nie, trzeba potepiac - ale z umiarem 22.02.04, 16:36
        Zostalem rozszyfrowany - tak text ten specjelnie tak skontruowalem aby sprowokowac. Prawda jest taka, ze chcialem poznac opiie ludzi, ktorzy nie sa zwiazanie z tematem bezposrednio - czy nie sa ani Izraelitami,ani Palestynczykami, jesdnak nie udalo sie. Moze i dobrze.
        Moj stosunek do poruszanego tematu:
        1 - gdybym mial, pod grozba smierci, wybrac strone po ktorej sie opowiem to wybieram Palestynczymow. Glownie dla tego, ze ta ziemia sie im nalezy,poza swietym Miastem, ktore powinno byc pod kuratela organizacji miedzynarodowych - takie Wolne Miasto (jak kiedys Gdansk).
        2 - sprawa terroryzmu: tu podobie wypowiemsie jak w sprawie Czeczenow: jak inaczej oni maja walczyc?? Nic inego im nie pozostaje. Jadnak dzisiejszy zamach to juz za wiele. tym bardziej jesli Izrael powiedzial, iz zatrzyma rozbudowe getta - muru. Palestyna sama sobie podklada klody pod nogi, wiec nasuwa sie pytanie: czy ktos trzeci w tym palcow nie miesza? Jak wiadomo na wojnie mozna wiele zarobic, a Izrael ciagle sie zbroi.
        Fakt zamachy na ludnoscie cywilnej nie sa pozytywnie odbierane, ale Izrale zamykajac ludzi w gettach, zamykajac im dostep do srodkow zycia tez przyczynia sie do nie jednej smierci z powodu braku na przyklad srodkow pierwszej pomocy.
        teraz musze to zlagodzic co napisalem, bo zaraz mnie obrzuca jajkami i wyzwiskami: jestem przeciwny mordowaniu cywili, nie zaleznie kim sa: komunisci, Zydzi, Arabowie, ludzie czarni, biali... NIE DLA LUDOBOJSTWA ITP.
        3 - wladza a "plebs". Ktos tu napisal, ze to co robi rzad to nie to samo co robia i mysla ludzie, obywatele. Jednak ktos wybral swych przedstawicieli, czyz nie? Wiec przyjmijmy tak: nie wszystko zle co smierdzi. znam pozytywnie odbieranych przeze mnie Zydow i Arabow, ale musze przyznac, ze sa tez i tacy, Ktorych wogole nie rozumie i sie boje, ze tacy moga cos zlego zrobic.
        Wiec badzmy przeciwnikami "polityki opresji" gdyz to ona prowokuje druga strone do dzialan terrorystycznych. jednak nie padajmy na kolana przed nimi bo to na pewno nie przyblizy konca wojny.
        4 - "poszkodowane nacje". moze masz racje, ja jednak widze wiele zlego w histori naszego kraju. Juz od XIV wieku na jego polityke patrze negatywnia, a to co nas spotkalo totylko i wylacznie nasza wina. Bylismy zbyt liberalni w czasie absolutyzmu europejskiego - za nowoczesnosc i inowacyjnosc trzeba slono placic.
        wiec uwazam, ze Zydzi biora na siebie caly bol II wojny swiatowej, a jednak jest tak, ze nie tylko oni cierpieli. Czekam tylko, az jakis Zyd powie: "Wiecie co, nakrecmi moze film o cierpiacych Grekach w obozach koncentracyjnych na teranie Polski i pomagajacych im Polakach." Jakos tego nie widze. Obecnie "holokaust" jest juz chyba utozsamiany ze slowem "komercja". Film o cierpiacym zydzie do gwarantowany zyski - tak samo jak w Polsce eranizacja lektury szkolnej.

- Maly apel do spolecznosci, przynajmniej jednego jej przedstawiciela, prosze powiedzcie tu, na forum, ze Polacy, Francuzi, Niemcy (tez oni), Grecy i inni tez cierpieli w obozach, tez byli paleni, tez kazano im jest zupe z trawy, tez chorowali na dezynterie imieli wiecej wszy niz my razem wzieci na tym forum w ciagu calego zycia.

5 - chcialem sie czegos dowiedziec o sytuacji, ale widze ze to nie bedzie trudne, jest za wiele osob radykalnie podchodzacych do tematu. Dziwi mnie jedna sprawa: czemu zadan Arab nie napisze?

6- uz na koniec - owypowiadajacych sie. Racja tocopiszaludzi tu nie swiadczy oich narodzie, wiec darujmy chamstwo niekturym, ale jesli chca cos osiagnac w swej sprawie powinny zmienic ton,bo obecnie tylko denerwuja.
        • Gość: Peppe Dlaczego zaden arab nie napisze? IP: *.telia.com 22.02.04, 17:17
          Z tego samego powodu , dlaczego zaden eskimos nie napisze.

1. dlatego ze niesamowicie malo arabow zna polski. Porownujac z zydami gdzie
          polska jest ich kolebka
          2. Dlatego ze zydzi naja podlaczenia komputerowe i sa zorganizowani w ochronie
          swoich interesow.
          3. Arabi nie maja tak efektywnej organizacji chronienia swocih interesow jak
          zydzi.
          4. Gdyby arab nawet mial komputer to jak wpadnie na pomysl aby trafic na ta
          strone i zrozumiec co tu napisane.

5. W tej naturalnej selekci dyktowanej ekonomia jednostek musze powiedzic ze
          wypowiedzi na tym forum polakow nie sa tez reprezentatywne. To nie przecietni
          polacy co maja dostep do komputera i maga byc podlaczeni godzinami do sicie i
          plesc bzdury. Z tego co ja wiem to moi znajomi w Polsce wlanczaja komputer aby
          przeczytac emeil odemnie i wylanczaja bo placa za kazdego byta co sciagna z
          sici. tutaj my placimy 500 kr na miesiac i moze komputer byc podlaczony . W
          polsce kozysta kto? ten co pracuje przy tym? Wiec to wylacznie specjalna grupa.
          • Gość: Przecietny zjadacz NIE ROBCIE Z SIEBIE KOZLOW OFIARNYCH... IP: *.bmj.net.pl 22.02.04, 18:03
            Cos w tym jest. Zydzi sa tak zorganizowani, ze malo kto moze cos powiedziec
            zlego o nich bo zaraz juz na nim koty wieszaja. Jest jwdnak wielu Arabow
            mieszkajacyc w Polsce, uczacych sie, majacych normalne rodziny (nie takie jak z
            programow: Uwaga, czy tez Niedowiary). Oni wlasnie sie nie wypowiadaja, ciekawe
            czemu? Pewnie nie jeden z nich ma komputer w domu, stale lacze (dzieki czemu
            moze siedziec 24h dziennie przed kompem za jedyne 50 zeta per miesiac), a na
            dodatek skrzynka na tym portalu. I mimo tego nie wypowie sie w swojej sprawie.
            Zydzi tylko czekaja, az ktos powie "Sharon fe" i juz wielka haja na biedaka.
            Ludzie, to do Zydow, czy wy jestescie chorzy? moize wam wszystkim jakis
            narodowy, rasowy bo to nie tylko w Izraelu, psycholog by sie przydal? Szukacie
            kriw! Czolgami wjerzdzacie w miasta Palestynskie i robicie co chcecie.
            Strzelacie i tez cywile gina, ale wy sie tym nie przejmujecie! Na szczescie
            zaczynacie miec problemy z woda, wiec moze w chwili kryzysu pojdziecie po rozum
            do glowy! Ciekawe jak dlugo USA bedzie was jeszcze kredytowac? Wystarczy maly
            kryzys w gospodarce USA i juz dostaniecie po dupach. Przestana plynac
            pieniazki, ktore tak kochaca wasz rzad, przez was wybrany, wydawac na bro XXI
            wieku, bronj skierowana w czola arabskie. Wtedy zobaczymy jak milo wam bedzie
            gdy.... Ach brak mi slow i literek na klawiaturce. Nie moge sie patzec i
            sluchac o was. Wszedzie biedni i poszkodowani Zydzi. Zaraz pod luzkiem sprawdze
            czy maly Sharonik nie lezy w moim luzeczku proszac o datek na Uzi i amunicja na
            Arabow.
            NIE ROBCIE Z SIEBIE KOZLOW OFIARNYCH - bo sami to wykraczecie i tak sie stanie,
            a wtedy juz nikt nie bedzie nad wami plakal, AMEN.
            • dipis Re: Robisz z siebie idiote 22.02.04, 22:19
              a jesli juz taka role sobie obrales, to przynajmniej wypowiadaj sie w swoim
              wlasnym imieniu ("nikt nie bedzie plakal"). Zaplakac to mozna nad taka
              ignorancja jaka prezentujesz.
            • Gość: dana33 Re: NIE ROBCIE Z SIEBIE KOZLOW OFIARNYCH... IP: *.adsl.actcom.co.il 22.02.04, 23:15
              wszystko wiedzacy zjadaczu. nie tylko ze my nie prosimy o datek na uzi. to
              swiat kupuje u nas uzi... uzi to patent i produkcja israelska. rowniez w twoim
              computerze jest pare chipsow made in israel. jak rownies w twoim telefonie
              komorkowy. a teraz idz i gryz paznokcie.
    • Gość: Przecietny zjadacz Re: antysemityzm IP: *.bmj.net.pl 22.02.04, 18:44
      Zydzi tak manipupuja historia jak Sowieci. Liczy sie taki uklad faktow aby
      pokazac co jest zle dla nich. Sowieci zapomnieli o Cudzie na Wisla, a Zydy
      zapominaja o tym, ze okradly swiat Arabski z najwazniejszego dobra: ziemi.
      Zapominaja o tym, ze sami ostrzeliwuja ludnosc arabska, zapominaja, ze wydali
      wielu Polakow w czasie II wojny swiatowej, zopomnieli, ze pysznia sie nad
      Arabami swoimi dobrami materialnymi. Poprostu maja klopoty z pamiecia, lub to
      wszystko to tylko propaganda prosamicka. Wiec oni sie tylko ciesza, ze sa
      ludzie nastawieni anty do nich, bo dzieki temu mozna sie pokazac i ukazac swoja
      rozpacz i niesprawiedliwosc dziejowa. Czyste klamstwa.
      • Gość: Oozie Re: antysemityzm IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 25.02.04, 13:10
        Gość portalu: Przecietny zjadacz napisał(a):

>Zydy zapominaja o tym, ze okradly swiat Arabski z najwazniejszego dobra: ziemi.
        Kolega aby nie ma gorączki???
        Kolega wie jaki ma obszar Izrael?
        A jaki mają okoliczne kraje arabskie???

A co do słowa "okradły" (okradli chyba, nie?) to niby od kiedy Araby (bo jak
        Żydy..) miały prawo do tych ziem?
        Jak już to Turcy...

> Zapominaja o tym, ze sami ostrzeliwuja ludnosc arabska,
        Kolego z gorączką - gdyby owe "Żydy" ostrzelały RAZ ludnośc arabską z siłą
        ognia jaką ma Cahal to problem palestyński by nie istniał - z braku owych
        Palestyńczyków.
        natomiast gorączka kolegi zakłóciła mu pamięć o zamachach bombowych arabskich
        terrorystów, mordowaniu dzieci i cywili i ostrzeliwaniu cywili przez Arabów.

> zapominaja, ze wydali wielu Polakow w czasie II wojny swiatowej,
        Ilu?
        No tak, a owe drobne 3 500 000 Żydów którzy zginęli w Polsce to nic?

> zopomnieli, ze pysznia sie nad Arabami swoimi dobrami materialnymi.
        Pysznią się????? Pogięło kolegę????

> Wiec oni sie tylko ciesza, ze sa ludzie nastawieni anty do nich, bo dzieki
        temu mozna sie pokazac i ukazac swojarozpacz i niesprawiedliwosc dziejowa.
        Czyste klamstwa.

Naprawdę???

Chyba czas do lekarza kolego.
        Ale chyba tylko psychiatra pomoże.
    • Gość: eres Re: antysemityzm IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.04, 21:35
      n-m: Interesuje mnie jaki ludzie maja stosunek do Zydow. Obecie szerza sie
      nastroje antysemickie w calej Europie, no i moim zdaniem nie ma co sie temu
      dziwic.
      eres: Zechciabys wyjasnic mnie, prostemu czlowiekowi, dlaczego nie dziwia Cie
      nastroje antysemickie w Europie? Co jest u podstaw Twojego przeswiadczenia, ze
      wzrost antysemityzmu jest uzasadniony?

n-m: Zydzi to nacja, ktora widzi w sobie najbardziej poszkodowany narod na
      swiecie. Wywieraja takiwplyw na kulture ipolityke, ze juz chyba wszyscy
      zapomnieli, ze z rak Niemcoe gineli tez Polacy, Francuzi, Grecy, ba tez wielu
      niemcow ginalo w obozach eksterminacji ludzi. Ciekawe czemu jakos nikt nie
      potrafi pokazac rozpaczy Polakow, ktorzy byli zsylani na wschod i tez gineli. Z
      rak Czerwonych zginelo tez wielu ludzi. Jakos sie o tym zapomina.
      eres: To, ze Ty nie wykazujesz zainteresowania historia najnowsza, ze nie
      siegasz po literature historyczna, a przynajmniej po te, traktujaca o II.
      wojnie swiatowej, o sowieckiej okupacji i masowych zsylkach przez sowietow
      naszej ludnosci kresowej, o terrorze niemieckiego okupanta w Polsce i w
      okupowanych krajach Europy, o zagladzie Zydow europejskich, nie znaczy ze
      reszta swiata o tym zapomniala. Gdybys przynajmniej byl bardziej uwaznym
      uczniem w szkole podstawowej na lekcji historii, to oszczedzilbys sobie
      wypisywania kompromitujacych Cie bzdur. A moze pod tajemniczym >>nowy-max<<
      kryje sie wlasnie uczen podstawowki?

n-m: A co teraz robbia Zydzi, Ci "najbardziej" poszkodowani w czasie 2 wojny
      swiatowej?
      eres: Myslacy czlowiek wie, ze wiekszosc sposrod tych poszkodowanych juz nie
      żyje, a pozostali sa starcami i wielu z nich nie pochwala postepowania rzadu
      izraelskiego z Palestynczykami, ale jeszcze mniej postepowanie palestynskich
      terrorystow mordujacych niewinnych izraelskich kobiet i dzieci.
      A postawiony przez Ciebie cudzyslow przy slowie NAJBARDZIEJ takze swiadczy o
      Twoim braku elementarnej wiedzy o wojennych stratach w ludziach poszczegolnych
      narodow europejskich.

n-m: Co Oni robia z Arabami? Zabrali im ziemie, nie pozwalaja imwychodzic poza
      granice getta,odgradzaja ich teren, wprowadzaja godziny policyje. Czytego
      samego nie robili Niemcy? Obecnie Arab jest tak samo zdesperowany jak Zyd w
      geccie warszawskim. Nie co jesc, nie szpitala, nie ma broni, nie ma pomocy z
      zewnatrz, jest odgradzany, legitymowany, ciagle pod presja karabinow. Ciekawe
      co Wy byscie zrobili na ich miejscu,ciekawe co zrobili Wasi dziadkowie broniacy
      Warszawy, Slaska, Pomorza... Tez bysciezaczeli sie domagac sprawiedliwosci.
      Arabowie nie maja broni, pieniadzy, ale wole i chcec godnego zycia. Niestety
      Oni nie maja tego wiec musza walczyc. Bezsrodkow pozostaje im tylko bomba
      przypieta to serca. Wiec nie potepiajmy Araba, ale miejmy sile powiedziec, ze
      to Zydzi sa prowokatorami tej sytuacji. Wojak zydowski ma prawo w kazdej chwili
      zabrac i skonfiskowac dokumenty Araba, a koleny karabinier zastrzelic Araba nie
      posiadajacego dokumentow. nie maroznicy, czy byl to czlowiek idacy po chleb,
      czy tez potencjalny terrorysta, nawet kobieta w 9 miesiacu ciazy - dla Zyda to
      wszystko jest tym samym (zlem). wiec skoro usprawiedliwiamy poczynanie AK
      (wiem, ze tu zaraz wielu ludzi sie oburzy), jesli rozumiemy to co robilismy w
      XIX wieku to zrozummy araba poswiecajacegosie dla swojego kraju, kraju, ktory
      mu odebrano. MaX.
      eres: Przezylem w Warszawie niemiecka okupacje. Niemal codziennoscia byly
      lapanki, czeste uliczne egzekucje na „zakladnikach”, inne ofiary obław trafialy
      do obozow koncentracyjny. Podziemie zbrojne roznych politycznych ugrupowan
      politycznych dokonywalo na Niemcach aktow odwetu; zabijano najaktywniejszych
      niemieckich okupacyjnych funkcjonariuszy, dokonywano aktow sabotazu, ale nigdy
      nie zabijano masowo dzieci, ani niewinnych czlonkow rodzin niemieckich
      okupantow.
      A juz porownywanie przez Ciebie losu Zydow z czasow niemieckiej okupacji i
      gett, jako przedsionka piekla zaglady, do losu Palestynczykow w Izraelu jest
      totalnym absurdem i takze swiadczy, ze brakuje Ci podstawowej wiedzy o czasach
      okupacji i o zagladzie Zydow.
      • Gość: arja Re: antysemityzm IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 22.02.04, 22:00
        dzięki eres
        • Gość: dana33 Re: antysemityzm IP: *.adsl.actcom.co.il 22.02.04, 23:19
          dolaczam sie do arji :)
      • nowy-max Szanowny Panie Eresie... 22.02.04, 23:53
        Problem w tym szanowny Panie, ze z historia nie mam problemu,mature z niej zdawalem, a i obecnie conieco poczytam.
        Widze,ze jest pan w wieku mojegodziadka wiec inaczej sie Pan na ten problem patrzy. Moj dziadek bronilwschodnich granic, pan raczej centrum, ale to nie ma znaczenia,wojna to wojna.
        zarzuca mipan,ze nie znam historii,ja znam,aleinijej nie znaja. Pisalem,ze zydzi robia sie na najbardziej poszkodowanych w czasie wojny. Takjest. My w Polsce pamietamy, ze ginelismy,aleprosze o tospytac 20-letniego amerykanina. Oni nawet nie maja pojecie o tym, ze Panscy koledzy ginel, ze moj dziadek zpstal zeslany na wschod. Oni wiedza tylk, ze zydzi gineli. To wlasnie jest propaganda, ktorej nie rozumieja starsze pokolenia. Wy jestescie nauczeni siegania po wiele zrodelwiedzy, my, mlodzi (wiekszosc, nie mowie wszyscy) patrzymy na gazety typu BRAVO, CKM do tego troszke radia gdzie tylko muzykaleci (malo kto slucha np JEDYNKI) i TV - glownie filmy,bo teraz tyle jest stacji iprogramow, ze nie ma problemu z odszukaniem kolejnego filmu.
        Prosze mi podac ile filmow dotyka tematyki niezydowskiego cierpienia - odnoszacych sie do II wojny swiatowej, a opisujacych jakas forme tego cierpienia. W naszej kinomatogrefii cos odzukamy bez wiekszego problemu,ale co ze swiatowa?? a co z najbardziej komercyjna, czyli wrecz opiniotworcza, kinomatografia zza oceanu atlantyckiego?
        Pisze pan o lekcjach historii. Zarzuca mi pan to, iz nie wiem, ze gineli tez ini. Przeciez ja wprost napisalem, ze ci ludzi gineli. Podstawowke skonczylem dawno - obecnie robie 2 kierunek studiow ekonomicznych. gdybym nie wiedzial,ze ludzi gineli, ze Rosja zsylala tysiace naszych wspolobywateli, gdym nie wiedzial nic przynajmniej o Katyniu, mordach polskiej inteligencji na poczatku okupacji hitlerowsiej, gdybym nic nie wiedzial o ty, ze w obozach koncentracynych na terenie przynajmniej Polski byli mordowanie nie tylko Zydzi TO,SZANOWNY PANIE, NIE NAPISALBYM TEGO TEKSTU. Prosze jeszcze raz go przeczytac i potem sie wypowiedziec. Sam pan zacytowalfragment: "z rak Niemcoe gineli tez Polacy, Francuzi, Grecy, ba tez wielu niemcow ginalo" lub: "Z rak Czerwonych zginelo tez wielu ludzi". Czy te fragmenty nie swiadcza o tym, ze cos wiem?
        Wlasnie wiem i to mnie boli, ze ja wiem, Pan wie, moi znajomi wiedza, Arja nawet wie, ale czemu Amerykanin, Izraelita, ba nawet europa zachodnia ma juz z tym problemy. Mlode pokolenie, nawet to moje, 20paro latkow juz zaczyna zapominac o Panskim cierpieniu! teraz prosze wlaczyc Halmark (program TV - dla niewtajemniczonych) i poczekac na film o wojnie. Biedna Zydoweczka, ktora buntuje sie swojej tradycji przenosi sie w czasie i oczywiscie trafia do Polski w poczateklat 40. Przezywa metamorfoze i jest juz prawie ortodoksem.
        Teraz Holokaust i Antysemityzm staly sie najbardziej komercyjnymi slowami.
        Ja szanuje starszych ludzi i wlasnie dlatego marzy mi sie, aby o tym co dzialo sie w Rosji, o tym co dzialo sie z Polakami wiedzial nie tylko moj rodak, ale tez ktos kto mieszka 10 tys km ode mnie.

Dalej podtrzymuje, ze lada dzien Arabowie zastana zamknieci w getcie.

Musze wkoncu napisac, iz znam cudownego Zyda, tak, toprawda - P. Edelmana. Nawet bylem u niego w Lodzi w mieszkaniu. glownie rozmawialismy o powstaniu w getci, ale tez o calej wojnie. wywarl na mnie bardzo pozytywne wrazenie. Widzial rozpacz nie tylko w oczach swoich, swoich towazyszy, ale tez w oczach Polakow...

Ostatni Panski komantarz. My nasza tajna arie traktujemy jak ukraincy swoja UPA. Wiadomo jaki my mamy do nich stosunek. Na wschodzi, przynajmniej tam, mysly ich tez dobrze wymordowali, fakt mniej, ale tez w ten sam beztialski sposob - OKO ZA OKO. Tego Pan nie moze kwestionowac, ma rodzine z tamtych ziem: Lwow , Sarny. Nie tylko pan opowiada historie wnukom, prawnukom.
        Tu moze mi Pan cos zarzucac, ja tam osobiscie nie bylem.

Wiem, ze Pan patrzy na mnie z gory. Fakt Pan to przezyl i Pan moze mi dawac lekcje (ja moze kiedys panu doradze w finansach, ale nie w tym co dzialo sie na wojnie). Jednak prosze wziasc poprawke wlasnie na wiek i zmiany jakie zaszly. Pan pewnie siedzi w domu, spotyka sie wylacznie z tymi, ktorzy z panem to przeszli. Prosze wyjsc na zewnatrz i porozmawiac szczerze na ten temat z mlodymi. Polecam wnuki. Tylko najpierw niech pan postara sie je sprowokowac aby rozmowa byla trosze bardziej szczera. Swiat nie konczy sie na 1945 roku.
        Wiem, ze z ludzmi w Pana wieku nnie mam szans na rozmowe o tym,zazwyczaj oni zawsze patrza sie z gory na mlodych. "Ja to przezylem, ja widzialem jak Antek ginal, ja, ja, ja, a ty smarkaczu tylko MNIE obrazasz tymi slowami!". Tak wlasnie myslicie, ale ja to szanuje, bo wojna musi pozostawiac w czlowieku wielka rane. Moze dla tego powinien Pan zrozumiec Palestynczykow, przeciez im ziemia zostala zabrana, czyz nie? Czemu nikt nie popatrzy na poczatek konfliktu, wszyscy widza tylko zamachy. Nikt nie widzi tego co robi rzad Izraela. Pan patrzy sie na mnie z politowaiem, ja pozostawie to bez slowa wiecej, tylko dodam, ze WIEM ZE POLACY TEZ GINELI, ALE CZY WIEDZA O TYM WSZYSCY TAK DOBRZE JAK WIEDZA O ZYDACH?
        • Gość: PoLoNuS Re: Szanowny Panie Eresie... IP: 213.186.71.* 23.02.04, 00:15
          I to gomasz,niech sie nauczy czytac.

Racja, kazdy stary polak wie, ze gineli nie tylko Zydzi,ale jego duma narodowa nakazuje mu sadzic, iz wszyscy to wiedza. To tu zonk, tak nie jest. Przeciez Portugalczycy mysla, ze u nas sybria jest, a amerykanie wciaz sadza, ze jestesmy czescia Rosji. To jak Ci ludzi, ogladajcy wspomniany Hallmark, moga wiedziec o Powstaniu Warszawski? Kto im o tym powie? Arja? Stara Zydowka, ktora z chwili na chwile powodoje chec odwetu z moim sercu. Ja podobnie jak N-M chce sie czegos dowiedziec, nie bylem anrysemita, ale jak slysze taie wypowiedzi to noz mi sie otwiera.
          Racja Uzi wymyslily Zydki, aby szyko i cicho mordowac Arabow, ale ciagle zyja na kredyt USA. Miejmy nadzieje,ze sie tow koncu skonczy.
          acha, Arju i podobni tobie, czemu nie pojedziecieto swojegoIzraela, tu tylko miejscapracy zajmujecie. Jest wielu wyksztalconych ludzi,tez z krajuz Afrykanskich, ktorzy chca u nas zostac. Skoro tak KOCHASZ Izrael to jedz tam i daj im szanse wykazania sie. Aha, wczesniej pozbieraj ogryzione paznokcie bo syfu tu nie chcemy.
          Na szczescie to co jest przedstawione na forum to slowa nie do konca rownajace sie rzeczywistosci.
          • Gość: arja [...] IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 23.02.04, 00:42
            • nowy-max Re: do polonusa-polaczka 23.02.04, 01:26
              Dziekujeza ten tekst, chyba kazdy Polak czekal na cos takiego,aten kto nietoteraz sie na was zawiodl. Kochane Zydki, siegnijce do histori powszechnej. dowiecie sie, ze tylko u nas, w Rzeczpospolitej, mieliscie spokuj. tak bylo do czasu sowietyzacji (rok 68). Jesli nie szanujecie nas to jak my mamy Was szanowac? Teraz naprawde zmienilem zdanie o was. to Wy jestescie gnusni i smierdzicie macą. (na wieksze przeklenstwo nie moge sobie pozwolic bo zarazwypowiedz moja zostanie zabanowana). Wszedzie byliscie tepieni, niszczeni i wypedzani. Tylko u nas mogliscie sieosadzic.
              Jestesmy tepi? wiesz co ci powiem? Ze sie mylisz, przynajmniej wiemy ze w lagrach zgimnelo tez tysiace ludzi! ale skonczmy z II WS. Ciekawi mnie ile masz lat. Ja ma 23, studiuje, juz 2 specjalizacja. Tepy jestem? Moje IQ jest sporo ponad srednia swiatowa, czyli Wasza Zydowska tez. Jesli nie chcesz pisac o sobie publicznie to najedz na moj nick i wyslij mi liscik. Chcialbym sie czegos o Tobie dowiedziec. Skad ta Twoja nienawisc sie bierze? Zawsze mnie fascynowali tacy ludzie jak Ty. Pelni werwy, sily slowa, wiedzacy co jest celem zycia. A z drugiej strony: PUSCI. Czy Ty wiesz co to sa nagocjacje, dyplomacja no i takie elementarne slowo jak: rozmowa? Szybciutko napisze tak: charakteryzuje sie to tym, ze stojacy po przeciwnej stronie ludzie wymieniaja sie podladami, ale przy zalozeniu, ze nikt nikogo nie obraza (tu wlasnie lezy Twoj blad). Posluchaj, poloz sie spac, pomodl sie do swojej bozi, a przed snem wyobraz sobie piekna wyspy, szum morza, ptaki latajace nad twoim skapanym w sloncu opalonym ciele.moze po takkiej terapi bedzi cilatwiej sie usmiechac doludzi. W pracy postaw sobie kwiatka na biorku (ale nie rosiczke). Przed forum usiadz do piero wtedy gdy 10 razy sie usiechniesz do wspolpracownikow. OK? Moze wtedy zrozumiesz jakie bzdury teraz napisalas. wierze, ze az tak zle z wami nie jest.
              Zrozum Polonusa, on juz nie moglsluchac jak Ty obrazasz jego, mnie i pare innych osob, on jest powaznym czlowiekiem i wie, co to jest rozmowa. Wierze,ze i Ty szybko nadrobisz straty w tej materii i zaczniemy konwersacje od poczatku.

Pozdrawiam i zapominam, ze to napisalas.
              MaX.

P.S. Forum to nie miejsce gdzie mozna kogos obrzucac blotem. Ciekawe czy tak samo potoczyla sie ta rozmowa gdybysmy spotkali sie oko w oko?
              Jeszcze raz pozdrawiam.
              MaX.

P.P.S. Przepraszam jesli kogos urazilem, ale troszke zdenerwowala mnie wypowiedz Arji.
          • nowy-max Re: Szanowny Panie Eresie... 23.02.04, 00:55
            Wielkie dzieki za wsparcie moralne. widze, ze na tym forum to glownie walcza sami semici. Pare osob cos powiedzialo od siebie i koniec, ale wielki dzieki za ich wypowiedzi. Przynajmniej wiem, ze musze wykasowac, w mysli ma sie rozumiec, wypowiedzi Arji i dany33 - przepraszam, ale jest w waszych slowach sam prosemicki wydzwiek z uwagi chyba na rew w waszych zylkach - jesli sie myle to prosze mi toszybko przekazac. Jednak chyba sie nie myle.
            Ja podobnie jak Polonus chcialem sie dowiedzec to co inni mysla. tak jak on nie byle antysemita. jadnak musze powedziec, ze tak jak jestem przeciwnikiem naszego rzadu tak samo sprzeciwiam sie rzadowi Izraelskiemu. Niestety on prowadzi polityke dyskryminacji rasowej. Chce byc ily, ale jak mozna byc milym gdy tylko sie slyszy, ze Zydzi sa najlepsi i ciagle zyja w rozpaczy. Takie slowa padaja z ust Arji i Dany - kobietki, poatrzcie na to z innej strony: w waszym cudownym kraju ciagle slonce swieci, wiec badzcie weselsze. Juz nie wiem co mam pisac im.
            Jak na razie mam taki wniosek: coraz wiecej ludzi mysli negatywnie o tym co robi rzad Izraela. coraz wieceju ludzi juz nie moze sluchac o tym, jak to Zydzi cierpia. jednak to sie glowie tyczy mlodych i w srednimwieku. Starsze pokolenie jak najbardziej chce unikac wojen i rozlewu krwi, wiec za wszelka cene chce zakonczenia rosnacej fali nienawisci arabsko-zydowsiej. Na szczescie coraz czesciej mozna sie dowiedziec o tym co dziej sie w Palestynie.
            Patrzcie na to: zad izraelski jest potepiany juz przez coraz wiecej organizacji miedzynarodowych. Jest to chyba znak, ze konflik moze sie szybciej zakonczy. W koncu ile mozna zyc w obliczu swej ignorancji prawa?

Widze, ze moje wypowiedzi zaczynaja byc coraz bardziej anty, oj ciekawe kto na to wplynal? Jesli w kazdym Izraelczyku jest tyle dyplomacji co u Arji i Dany to nie ma co sie dziwic, ze wojna wciaz trwa.

Czekam,ze ktos mnie znow zmiesz z blotem. ja sie tym i tak nie przejme, bo to tylko slowa. Na forum wypowiadaja sie ludzi czesto zdesperowani. Desperacje widac juz w slowach klilkakrotnie wspominanej Arji. Jest zakochana w swoim semityzmie,az do tegostopnia, ze nie potrafi nie obrazic osoby myslacej inaczedj, ba nawet takiej,ktora zadaje pytanie. W jesj oczack nawet chcacy sie dowiedziec prawdy jest kretynem. Wiedz, jak ktos tu napisal: siedz ciagle przed komputerem i czekaj, az ktos cos napisze "zlego" o twoim zyciu, tylko tyle potrafisz. Aha, jesli sie myle, to moze podasz ardes skrzyki pocztowej? Ja przynajmniej nie posze anonimowo i kazdy moze mi cos osobiscie napisac.

P.S. cieszy mnie faktiz tylko 2 osoby sa tak aktywne na tym forum: arja i dana - gdy ktos makompleksy towalczy z nimi. dobrze koniec z wyzwiskami (pewnie arja zarazmnie od muzulmanow wyzwie ;P )
            • Gość: arja Re: do maxa IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 23.02.04, 02:49
              Zabolało co napisałem? Równie uprawnione słowa, jak wasze o Żydach [żydach?,
              Izraelczykach? - nawet nie widzicie różnic słowach, którymi się wymiennie
              posługujecie].
              Chyba miałem rację - nauka w Polsce leży i leżeć będzie, skoro człowiek z dwoma
              fakultetami/ specjalizacjami nie potrafi stawiać pytań. Chcesz rozmawiać?
              Dyskutować? Poznawać? OK, tylko dlaczego nikt z was nie odniósł się do
              argumentów, których na tym forum, w różnych miejscach dziesiątki?
              Synku - IQ to nie inteligencja, a 23 lata życia, to nawet jeszcze nie początek.
              Zabierasz głos bardzo autorytatywnie, a co ty wiesz?
              Może wrócimy do rozmowy, ale za dziesięć lat, gdy czegoś się nauczysz, coś
              zrozumiesz, poznasz, zobaczysz.
              Und jetzt – auf wiedersehen.
              • Gość: PoLoNuS Re: do maxa IP: 213.186.71.* 23.02.04, 10:09
                Arja,wiesz co... Sam nie wiesz. No wlasnie on jest mloy i chce sie czegos dowiedziec. Jednak widze dalej poczucie wyzszosciludzi starszych nad mlodymi. Ja mam 40 lat i widze co sie dzieje z modymi. Szukaja drogi, ale malo kto pyta innych o nia. Zazwyczaj istnieje u nich tylko czystaj krwi bunt. a tu znalazl sie ktos kto chce sie czegos dowiedziec. Ty mo nie dajesz mozliwosci bpowidzisz tylko koniec swojegonosa. nie ma czemu sie dziwic, ze z postu an post on staje sie cora bardziej negatywnie nastawiony do Ciebia, a ta zlosc odbija sie na was wszystkich. Jednak Ty tego nie widzisz, jestes czlowieku strzepkiem koziej wydzieliny gazowej. Czy tak wszyscy tu mamy rzucac wyzwiskami? Tytylko potrafisz obrazac, niszczyc, dolowac, a gdzie rozmowa? Racja powieninespojsc na spacer i kwiatki poogladac. Moze Ty masz zimowa deprasja? Co? Nie martw sie, to przejdzie.
                Nie rzucaj miesem, bo tojuz smieszne sie robi. stary chlop i tylko bluzga? Moze Ty jakis slowny sado-masohista jestes? jesli tak to rozumie i juz sie nie trzepiam. Jednak widze malo poprawe: TAK TRZYMAC.

Apel co starszych ludzi: nie zamykajcie sie przed mlodymi myslam. Pokazac trzeba im swoje poglady, ale nalezy to robic delikatni. Przeciez lada dzien to oni bada decydowac o losach swiata, czy nie widzicie tego?
            • Gość: kd Re: Szanowny Panie Eresie... IP: 206.228.117.* 23.02.04, 03:00
              Wszystkimi swoimi wypowiedziami daje Pan swiadectwo sojej ksenofobii i
              zadufaniu; juz chociazby stwierdzenie, ze ktokolwiek myslacy inaczej to
              semita /Zyd/, a niby dlaczego; na szczescie sa Polacy myslacy inaczej, a raczej
              myslacy samodzielnie, nie poslugujac sie wytartymi i skompromitowanymi
              stereoptypami. Zamiast zastanawiac sie nad tym, czy Eres jest Zydem czy nie
              jest, to moze warto sie zastanowic co ma do powiedzenia i jaki jest sens tego.
              • Gość: PoLoNuS szczescie IP: 213.186.71.* 23.02.04, 10:20
                Na szczescie jest coraz wiecej ludzi szukajacych prawdy i chcacych sie dowiedziec czegos o tym co sie tam dzieje, ale nie z gazet czy TV.

Nie doszukalem sie w tekscie N-M'a poszukiwan w w panu Eresie pochodzenia Zydowskiego.
                Jesli chodzi o stereotypy to wlasnie padanie na kolana przed poczynaniami gesto czesto opisywanej tu rasy tojest stereotyp. Pokazywanie ich jako sierotki Marysie. Ubolewanie nad nimi.

Ludzie sluchajcie: jaeli mode pokolenie mowi,ze widzi w nich cos zlego to cos w tym musi byc! Ludzie staja sie corac bardzien wrazliwi na bol i wojne - mimo rosnacej znieczulicy.
                Czemu tak krytykujecie mlodych? Kto bedzie placil na wasza ZUSy? Wy? Oj nie, to dzieki nim bedziecie mieli emeryturki, wiec badzmi mili.
                Wysluchac nalezy tego co mowia, porozmawiac a nie pod but z nimi! Teraz mamy doczynienia z nowymi technikami wychowawczymi: zrozumienie i dialog.
                wlasnie takie piekna slowa: zrozumienie i dialog,a jak trudne do zrealizowania.
                • Gość: PoLonuS Re: szczescie IP: 213.186.71.* 23.02.04, 10:25
                  jeszcze jedno.
                  Racja mu nie jestesmy postrzegani milo przez swiat. O nas malo kto wie! nasza historia to czarna plama dlaswiata. Wiec nie myslmi, ze wszyscy wiedza o tym co nas spotkalo! ubolewam nan pustka niektorych ludzi "wiedzacych" ze wszyscy rozumieja nasz bol. Ciekawa czemu po wojnie musialismy placic odszkodowania? - Jeszcze bardziej nas to dobilo.
            • kontrkultura pytanko do nowego-maxa 25.02.04, 15:51
              Wiesz, latwo krytykowac kogos, grac role obrazonego i pokrzywdzonego (nie
              przecze, ze inni dyskutanci nie sa idealni), ale jak trudno czasami bywa po
              prostu zrozumiec inna osobe...

Jakbys sie zachowywal, gdybys byl Zydem i tak czesto spotykal sie z nienawiscia
              tylko za to, ze jestes Zydem???

Cieszyl bys sie z tego, ignorawal, czy bys sie bronil?
              • nowy-max odp //+dst 25.02.04, 17:41
                Bronil bym sie, masz racje. ALe wyzwiskami nic bym nie zdzialal, a wrecz
                przeciwnie. Agresjw wzmaga agresje.
                Moj pierwszy post, "antysemityzm" byl, jak napisalem wczesniej prowokacja,
                wiedzialem, ze beda osoby, ktorym "podpadne". Nawet po pewnym czasie napisalem
                to, nawet zostalem rozszyfrowany przez jednego z wypowiadajacych sie. No i
                prawie od razu niszczono mnie. Efektem tego byla coraz bardziej radykalna
                postawa. Ja na prawde chcialem sie czegos dowiedziec, poznac zdanie innych, ale
                jakos mi niewyszlo. I teraz musze przyznac, ze bedzie mnie coraz trudniej
                namowic na to aby aby zrozumiec moich oponentow - teraz tak ich musze nazwac.
                Wiesz, niektorzy tu rzucaja blotem w innych, smiesza mnie oni. Kazdy potrafi
                byc mocny w gebie, tym bardziej jesli zabarykaduje sie internetem, bedzie
                wypowiadal sie calkowicie anonimowo (nick o niczym nie swiadczy, ja, Pan
                przynajmniej sie zalogujemy gdy mamy zamiar sie wypowiedziec). Oni sa zwyklymi
                pieniaczami.
                Dodam jeszcze, ze chcialem poznac zdanie osob mieszkajacych w Polsce. Po
                adresie IP da sie dostrzec, ze nie wszyscy sa z "naszego terenu".

Jednak reasumijac musze powiedziec, ze tez bym sie bronil. Powiem wiecej, ze
                gdyby ktos zabral teren, na ktorym jest moj dom tez bym sie bronil........
                • kontrkultura Re: odp //+dst 25.02.04, 18:32
                  Wystarczy troche czasu spedzic na forum i nie trzeba byc analitykiem, zeby
                  przedwidziec jakich tematow jutro bedzie najwiecej - Zydzi, Arabowie, Zydzi,
                  Arabowie, Zydzi... Co prawda teraz forum opiekuja sie dwie adminki, ktore
                  zreszta i tak wszystkiego nie moga przefiltrowywac.

Tak bylo zawsze i zadko kiedy forumowicze chca prowadzic rzeczowa dyskusje,
                  zadko chca sie dowiedziec zdania innych, lecz po prostu pisac posty anty-ktos,
                  a jak jestes wlasnie tym kims naturalnie nie mozesz zachowac spokoj. Gdy
                  widzisz jeszcze kogos kto zaczyna pisac w podobnym stylu (nawet jesli chcesz
                  jedynie zachecic do dyskusji) jestes kojarzony z wrogiem.

Mi (Tobie pewnie rowniez) jest latwo, bo nie jestem ani Zydem, ani Arabem, a i
                  Polska jest z dala od wszelkich niebezpiecznych konfliktow.

> ...
                  > Jednak reasumijac musze powiedziec, ze tez bym sie bronil. Powiem wiecej, ze
                  > gdyby ktos zabral teren, na ktorym jest moj dom tez bym sie bronil........
                  ==============
                  Przyznasz jednak, ze terroryzm nie tylko nie mozna mylic z partyzantka, ale tez
                  niszczy szanse na pokojowe rozwiazania?
                  • nowy-max WIEC O CO CHODZI W TYM WSZYSTKIM?? 25.02.04, 23:28
                    Racja, terroryzm niszczy szanse na pokoj. Z tym niemozna sie nie zgodzic. Nawet najwieksi przeciwnicy istnieia panstwa Jerozolimskiego musza przyznac, ze kolejne zamachy nie wplywaja pozytywnie na odbior ich pragnien przez "publicznosc".
                    Wiec czemu szacuje sie, ze w chwili obecnej nastroje antysemickie sa przynajmniej na takim poziomie jak w latach 30, XX wieku? Wlasnie to mnie najbardziej interesuje. Nie bede teraz pisal komu ta ziemia sie teraz nalezy.
                    Skad sie bierze taki antysemityzm? Niewazne czy w Polsce, Francji, Niemczech, ale gdzie ma on swoje zrodlo? Przeciez nie chodzi tylko o mur. Nie chodzi tylko o zletraktowanie Palestynczykow. Przeciez nie chodzi tylko o wypady wojsk Izraele na tereny Palestyny - przyklad dzisiejsze wizyty w bankach palestynskich. Nie wierze, ze chodzi o ukrzyzowanie J. Chrystusa.

Moze tu chodzi o............ (nie napisze, bo juz wczesniej chyba otym pisalem i chcialbym sie dowiedziec co ini sadza, a nie byc od razu krytykowany).
                    • Gość: dana33 Re: WIEC O CO CHODZI W TYM WSZYSTKIM?? IP: *.jazo.org.il 26.02.04, 10:06
                      antysemityzm istnial, istnieje i bedzie istniec. ja tez sie zastanawiam ciagle
                      dlaczego. moze z niewiedzy? z niewiedzy o zydach? ich religii, ich kultury?
                      moze dlatego, ze wlasnie inni, a my ludzie ogolnie nie lubimy tego
                      nieokreslonego "innego", czego nie rozumiemy? moze dlatego, ze rzadko kto i
                      rzadko jakis narod nie umie lub nie chce szukac bledow u siebie i latwo zwalic
                      wine na mniejszosc narodowa? moze to niezdolonosc doceniania innych? tak samo
                      nie wiem jak ty. ale moze warto, przy calym niezrozumieniu i nie wiedzy,
                      zastosowac prosta chrzescijanska regule: "nie czyn drugiemu co tobie niemile".
                      • kontrkultura trudno nawet powiedziec od kiedy sie zaczelo 26.02.04, 10:55
                        I w Rzymie, i w Egipcie istnial jeszcze dlugo przez Jezusem. Wydaje mi sie, ze
                        w tym okresie czy tez w okresach pozniejszych Zydzi nie lubiono z tego powodu,
                        ze nie dawali sie nikomu zasymilowac, nie oddawali boskiej czci boskim krolom
                        hellenskim, czy rzymskim, zawsze zostawali odrebnym narodem, nawet zyjac w
                        koloniach [diasporach]. Nie dali sie rowniez chrystianizacji, ktorej czesto
                        miecz towarzyszyl...
              • gini Re: pytanko do nowego-maxa************************ 26.02.04, 10:29
                kontrkultura napisał:

> Wiesz, latwo krytykowac kogos, grac role obrazonego i pokrzywdzonego (nie
                > przecze, ze inni dyskutanci nie sa idealni), ale jak trudno czasami bywa po
                > prostu zrozumiec inna osobe...
                >
                > Jakbys sie zachowywal, gdybys byl Zydem i tak czesto spotykal sie z
                nienawiscia
                >
                > tylko za to, ze jestes Zydem???
                >
                > Cieszyl bys sie z tego, ignorawal, czy bys sie bronil?
                >
                Widzisz , tyle, ze ja np.w tym watku nie atakowalam Zydow za to, ze sa Zydami,
                krytykowalam, po prostu pewne rzeczy , ktore mi sie nie podobaja , ba dalam
                cytat z Zyda, ktory to samo krytykuje, ale tez mi sie po chamsku oberwalo.
                Wystarczy zacytowac Zyda, ktory pisze cos na temat korupcji w Izraelu i juz sie
                dostaje etykiete "antysemity" , bo cytujesz cos co jest nie w smak forumowym
                Zydom, nie o tym chcieliby przeczytac akurat....
                Wiec zamiast rzeczowej dyskusji oskarzenie o antysemityzm, z dosadnym epitetem
                i czesc.
    • fredzio54 [...] 25.02.04, 08:26
    • Gość: Zwykly zjadacz Re: antysemityzm IP: *.bmj.net.pl 25.02.04, 13:46
      Ciekaw rzecz widac na tym forum. Popatrzcie na adresy IP wypowiadajacych sie.
      Piekszosc to ludzie nie piszacy z polskich domen? To pewnie Ci wspaniali
      Syjonczycy, ktorzy sieja slowo "prawdy". Gdy sie przejrzy inne watki i da sie
      dostrzec podobna sytuacje. Ludzi piszacy gdzies 1500 km od Polski. A co z
      reszta? Paru starszych dziadkow, ktos zadajacy dziesiatki namolnych pytan,
      jakis "prowokator". CZemu tu nie moga pisac ludzie z Polski? Szczegolnie w tym
      watku. Pytanie, owego, rzekomego "prowokatora", bylo chyba skierowane do osob
      trzecich, a nie do najbardziej zainteresowanych 9walczacych w wojnie
      bliskowschodniej).
      Ja osobiscie, nie jako strona, opowiem sie ze tym, ze coraz wiekszej liczbie
      ludzi niepodobaja sie poczynania spolecznosci zamieszkujacej Jerozolime.
      Moze jesli pare razy da sie im po plecach kijem prawa (Haga i inne organizacje -
      sprawa muru) to zaczna inaczej postepowac. Oby jak najszybciej, bo niestety,
      ale jesli chca Zyc w spokoju to musza sami wyciagnac reke. I tak wielu ich
      ginie, bedzie ginac. Wiec musza sie poswiecic, zacisnac zeby, pokazac, ze to
      ONI chca pokoju, a druga strona tylko mysli o rozlewie krwi. Jednak ONI chyba
      tez mysla chyba o zagarnieciu jak najwiekszej ilosci ziem.
      Moze to nie wina stron konfliktu? Przeciez panstwo ich powstalo na mocy
      postanowienia ONZ. To bylo z gory skierowane na niepowodzenie: laczenie Araba i
      Zyda w jedno miejsce. Lecz jesli nie tam, to gdzie mozna bylo ich osiedlic?
      Niestety nie ma teraz ziemi niczyjej, kazdy skrawek bylby zajety, wiec gdzie
      badz ich sie osiedli to zawsze beda konflikty. Ta ziemia jest najbardziej z
      nimi zwiazana, wiec niestety krew sie bedzie dalej lala. Moze jakos dojda do
      porozumienia jak protestantcy Anglicy z katplickimi Irlandczykami. Ale tutaj to
      bedzie sie duzo czasu wymagalo.
      Niestety biedota powoduje nasilenie sie ruchow skrajnych, ludzie nic nie maja
      latwiej sa w stanie zaryzykowac swe zycie (gdybe nie to ryzyko dalej mielibysmy
      komunizm w Polsce). Wiem, ze zaraz mnie za to porownanie pobija, ale tak sadze.
      Jest to daleko idace porownanie, ale czlowiek tak reaguje.
      Wiec co zrobic, aby tam zylo sie dostatniej? Islamisci z innych terenow Swiata
      jakos sa spokojni. ALe jak dac Palestynczykom pieniadze aby nie wydali ich na
      materialy wybuchowe? Oto jest pytanie.
      • Gość: !!! Re: samokrytyka dany IP: 195.152.54.* 26.02.04, 09:51
        d napisala "dobrze ci nastapilam na odcisk, co? postaram sie dogniatac, ile
        moge.chamstwo to wychodzi z ciebie. nu, ale to zadna niespodzianka dla mnie."
        ludzle naciskaja na nia ale prozne starania, z dany nie da sie wygniesc,
        jest juz zap ozno, pozostalo samo chamstwo
        • Gość: dana33 Re: samokrytyka dany IP: *.jazo.org.il 26.02.04, 11:17
          widze, ze dalej dobrze naciskam.
          • Gość: !!! Re: samokrytyka dany IP: 195.152.54.* 26.02.04, 13:32
            jak wszyscy zydzi twego pokroju
      • Gość: dana33 Re: antysemityzm IP: *.jazo.org.il 26.02.04, 11:00
        najzwyklejszy zjadaczu. dziwi mnie to, ze nie bedac tutaj i nie majac pojecia
        ani o tutejszym zyciu, ani o mentalnosci terrorysty, ani o historii konfliktu,
        piszesz to co piszesz. probowano juz pare razy dac nam "kijem po plecach", ale
        niestety, kij sie obrocil przeciw bijacym. i oni i rowniez ty nie
        wyciagneliscie dotychczas wnioskow z tego. jesli zechcesz popatrzec sie
        objektywnie, a nie jestem pewna czy mozesz, to zauwazylbys, ile razy
        wyciagalismy dlon, jak zaciskamy zeby, zeby i dac im jeszcze jedna szanse i nie
        zlamac wszystkich mostow za soba. chyba sam rozumiesz, ze zaden inny kraj nie
        zaciskalby zebow 3 lata, znoszac zamachy na niewinnych obywateli. chyba jest ci
        jasne, ze jakbysmy chcieli uzyc calej naszej sily wojskowej, to z autonomii nie
        pozostalby kamien na kamieniu. budowa muru, to ochrona dla nas. i zostanie on
        wybudowany bez wzgledu na to, co ty i swiat uwazacie. to nie wasze zycie jest
        zagrozone, tylko nasze. zapytales sie kiedykolwiek, dlaczego arabowie
        palestynscy zyja w biedocie? przeciez maja swoja autonomie juz ponad 10 lat. co
        tam zrobili, wybudowali, zorganizowali? pieniedzy tez dostali sporo, prawda?
        islamisci z innych terenow sa spokojni? ty czytasz wogole gazety, czy tylko
        tluste naglowki? "ALe jak dac Palestynczykom pieniadze aby nie wydali ich na
        materialy wybuchowe?" bardzo prosto: sprawdzaj ich rachunki, plac ty za
        wszystko (tzn. kraj ktory daje pieniadze, niech sam oplaca robotnikow, ktorzy
        buduja np szpital z pieniedzy danego kraju), zazadaj od arafata zwrotu
        ukradzionych milionow. ale o tym przeciez nikt nie mowi. mowi sie o murze,
        ktory ma chronic zycie israelczykow. to sie nie podoba swiatu. zeby tak sad w
        hadze dyskutowal o terrorze arabskim? tego jakos nikt ze "sprawiedliwych" i
        "objektywnych" tego swiata nie zada, co? ty tez, jako nie strona jak piszesz,
        nie napisales, ze moze tak "dac kijem po plecach" terrorystom arabskim i
        arafatowi, co? nie zadasz od nich wyciagniecia dloni i zacisniecia zebow? nu,
        nie wiesz, co to antysemityzm. wlasnie to.
    • fredzio54 Re: antysemityzm 26.02.04, 13:38
      polacy nie wyglodacie dobrze na statistyke antisemicka
      piersi as Francuzi belgia grecja hiszpania katolicka z tradycja inkwezicja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka