Dodaj do ulubionych

Niemcy ida na wojne z Chinami. O surowce.

15.11.10, 20:49
Dzisiejszy Financial Times Deutschland pisze o planach Ekkeharda Schultza, szefa Thyssen-Krupp AG. Sculz chce zalozyc Deutsche Rohstoff AG, firme, ktorej celem byloby kupowanie surowcow dla niemieckiego hutnictwa poprzez udzial w kopalniach surowcow i koncesji na wydobycie kopalin na calym swiecie.
Pytanie postawione przez Schulza brzmi: Dlaczego mamy zostawic Afryke Chinczykom?
Twierdzi on, nie bez racji, ze wobec dynamicznego rozwoju krajow rozwijajacych sie niemieckiej gospodarce grozi brak surowcow.
Do Deutsche Rohstoff AG moga sie dolaczyc firmy potrzebujace innych surowcow takich jak miedz, cynk, olow czy aluminium.
Z niemieckim rzadem juz na ten temat rozmawiano.
Ciekawe co na to Pekin...
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Wojna domowa 15.11.10, 20:57
      od wielu wiekow trwa...

To bedzie wojna na inteligencje, na pomysly, na umiejetnosc uwiedzenia Afrykanow. Kolonialne chamstwa Francuzow, Niemcow czy Anglikow pojdzie w niepamiec. I beda czarnym podludziom teraz w zady wlazili. Sprawiedliwosc jest na swiecie. Cieszmy sie zatem.

Macie, jak i Chiny, klopoty eksporterow. Stany, Rosja, Australia i Kanada maja troche surowcow. Dogadajcie sie z tymi prymitywnymi krajami:)

Pozdro

PF
      • mara571 Wojna domowa na lapowki 15.11.10, 21:09
        dla afrykanskich kacykow.
        Chyba nie masz zludzen, ze przecietny Afrykanin bedzie mial cos z tego.
        Poza drogi polski_francuzie: my wracamy do kraju za kilka lat. Ja jestem w Niemczech tylko gosciem. Ale w wielu dziedzinach ten kraj podziwiam.

Pozdrowienia
        mara
        • polski_francuz Nie mam zludzen 15.11.10, 21:51
          co do Afrykanow i co do lapowek. Pamietam te historie z lapowkami Siemensa w Grecji i gdzie indziej. Wiem jak to dziala.

No prosze, ze wracasz do kraju. Mialas tam baze pewnie (dom, rodzine,..). Ja czesto odwiedzam, mam studentow, kloce sie z przyjaciolmi Pisowcami, ze sa glupi. A tak naprawde to, chce byc z Polski dumny. Jak z rodzicow czy z dzieci.

Juz raz sprobowalem, po 10 latach emigracji wrocic w 1990 roku. I zrozumialem, ze nie ma powrotu Johny. twoja kariera swoja droga a droga polska swoja: kielbasi sie jak przepowiadal Lem.

Trzym sie

PF

• mara571 pamietasz dlaczego Kohler podal sie do dymisji? 17.11.10, 21:22
            Mozna powiedziec, ze z powodu szczerosci.
            Temat wraca:
            www.phoenix.de/content/phoenix/die_sendungen/diskussionen/_fuer_vaterland_und_wirtschaft_die_zukunft_der_bundeswehr_/337990?datum=2010-11-16
            Chyba nasz tydzien czasu, zeby (jesli masz ochote) obejrzec sobie ta dyskusje.
            Von und zu Guttenberg mowi to samo co Kohler
            Tu streszczenie jego wypowiedzi
            www.dradio.de/dlf/sendungen/themenderwoche/1318417/
            W dyskusji padlo pytanie, co zrobic, jesli nam Rosjanie zakreca kurki z gazem?
            Aha, wydaje sie, ze armia niemiecka zostanie przeksztalcona w zawodowa. Starzy przeciwnicy z CDU, CSU i SPD sie poddaja.
            • polski_francuz Pamietasz 17.11.10, 21:26
              za szczerosc.

No i faktycznie armia moze i powinna sluzyc interesom panstwa. Ala sama powiedz mara, na Ruskich nie najada, na Chiny tez nie. A Afganistan to obsluguje glownie drogenabhängigen, wa?

PF
              • misterpee Re: Nie ma Europy bez Rosji 17.11.10, 21:56
                I taka jest prawda.
              • mara571 Re: Pamietasz 17.11.10, 22:11
                mamy w Polsce miedz, byc moze gaz lupkowy. A pod Wielkimi Jeziorami podobno spore poklady rud zelaza.
                Na razie mielismy wojne na slowa w sprawie metali ziem rzadkich. Chinczycy napierw sprzedawali np neodym na wolnym rynku po niskich cenach i doprowadzili do zamkniecia kopaln gdzie indziej ( np. w USA), a teraz zastopowali eksport.
                Ciekawa jestem czy Amerykanie wznowia wydobycie? Japonczycy tez dzialac, bo nie bedzie samochodow elektrycznych i innych produtow high-tech.
                Ciekawa wypowiedz slyszalam w niemieckim radio. Ceny miedzi sa tak wysokie, ze mysla o rozpoczeciu wydobycia na Luzycach. O knowhow sie nie martwia: w koncu Politechnika Wroclawska i AGH maja takowe i ksztalca inzynierow na potrzebnych kierunkach.
                Zlozem interesuje sie Minerwa (Amerykanie?), powinno starczyc na 40 lat.
                Jakie inne metale oprocz srebra mozna uzyskac przy przerobie rud miedzi?

• polski_francuz Rudy miedzi 18.11.10, 06:59
                  mga zawierac; Fe, Sb, Zn. Glowna ruda jest chalcopirit: CuFeS2.

Wiecej tutaj: en.wikipedia.org/wiki/Copper_extraction_techniques

PF

• jk2007 Re: Rudy miedzi 18.11.10, 12:02
                    Медные руды обычно содержат, помимо меди, железо, цинк, свинец, никель, кобальт, молибден и другие элементы. Поэтому при производстве меди получают свыше 40 видов товарной продукции: медный, цинковый, молибденовый и свинцовый концентраты, медь черновую и рафинированную, золото, серебро, платину, редкие металлы и др.
          • amg10 Jakich zludzen ?? 17.11.10, 22:00
            polski_francuz napisał:

> Juz raz sprobowalem, po 10 latach emigracji wrocic w 1990 roku. I zrozumialem,
            > ze nie ma powrotu Johny. twoja kariera swoja droga a droga polska swoja:
            > kielbasi sie jak przepowiadal Lem.

Ciekawe co cie zniechecilo do pozostania w Polsce ?? Ja tez mam taki zamiar (po 20-paru latach latach na obczyznie) i wierze, ze jakos uda mi sie tam odnalezc pa raz drugi.
            • polski_francuz Re: Jakich zludzen ?? 18.11.10, 07:05
              Zalezy od epoki. Wowczas (rok 1990) istnialy jeszcze wielkie przedsiebiorstwa z epoki komuny. I one powoli upadaly. Obok nich kapitalisci od szmatek typu tanio kupic w Chinach a drogo sprzedac w Polsce.

Z tych dwoch sektorow mialem wowczas propozycje pracy.

Dzisiaj polska ekonomia jest juz bardzo inna. I Twoje szanse na znalezienie interesujacej pracy sa wieksze. Problemem dzisiejszym jest raczej niestabilnosc zycia politycznego.

Pozdro

PF

• melord Re: Jakich zludzen ?? 18.11.10, 12:26
                odbieglismy od tematy watku ale....

polski_francuz napisał:
                > Z tych dwoch sektorow mialem wowczas propozycje pracy

to bylo dawno,zapytales jednak za ile?....jak to wygladalo w porownaniu z zarobkami -kosztami utrzymania ktore miales we Francji.
                W/g inf.z Polski doswiadczony inzynier zarabia 5-10 tys zl....zakladajac ,ze zarabia maximum wychodzi ok 40 tys dolarow rocznie.
                Inzynier z podobnym doswiadczeniem w USA,Australii,Anglii i pewnie Francji zarobi mimimum 2 razy wiecej....raczej jednak 3 razy wiecej.

Koszty utrzymania....w W-wie za mieszkanie wlasnosciowe place czynsz(0platy eksploatacyjne) 750zl miesiecznie($250)to wiecej niz place w Sydney!!!!!!!!!!($150),benzyna ponad 50% drozsza w PL,prad,gaz tanszy w AU(poki co) zarcie w Polsce...jeszcze tansze
                ceny samochodow,elektroniki,gosp.domowego podobne

Teraz najwazniejsza rzecz...zostawic dzieci,rodzace sie wnuki,znajomych,ustabilizowane zycie
                wszystko likwidowac i by znow zaczynac od poczatku....NIE
                Jesli tesknota meczy zawsze mozna pojechac na krotszy lub dluzszy urlop,nacieszyc sie i wrocic do domu ktorego juz zmieniac zamiaru nie mam.
                pzdr.

ps.wrocic to mozna po 2-4 latach jesli dzieci sie nie ma w wielu szkolnym....
              • amg10 Re: Jakich zludzen ?? 19.11.10, 02:22
                polski_francuz napisał:

> Z tych dwoch sektorow mialem wowczas propozycje pracy.

I nigdy nie miales watpliwosci czy dobrze zrobiles ??

> Dzisiaj polska ekonomia jest juz bardzo inna. I Twoje szanse na znalezienie int
                > eresujacej pracy sa wieksze.

Jestem po 50tce i podejrzewam, ze to raczej oslabia szanse znalezienia pracy dzis w Polsce. W mojej sytuacji najlepiej byloby samemu rozkrecic jakas dzialalnosc tam i byc wiec w roli szukajacego ludzi do pracy niz samemu jej szukac. Problemem niestety jest to, ze jakos nie mam jeszcze pomyslu co tam by rozkrecac. Hmm, kto wie, moze cos mi sie uda wymyslec.

> Problemem dzisiejszym jest raczej niestabilnosc zycia politycznego.

Oooo, to dla mnie najmniejsze zmartwienie.

Pozdro.
    • jk2007 Niemcy robia to w Kosovo i w Afganistanie 17.11.10, 21:58
      dopoki tam niedotarli Chinczycy
      • walter622 Witaj JK2007 17.11.10, 22:05
        jk2007 napisał:

> dopoki tam niedotarli Chinczycy

Spoko oni już tam są. Chińczycy wydobywają w Afganistanie miedzy innymi miedź (jedne z największych w Świecie udokumentowanych złóż) i przymierzają się do wykupienia wydobywczych koncesji odkrytych tam złóż metali rzadkich.
        • mara571 Dobry wieczor Walterze622 17.11.10, 22:22
          troche mnie zawiodles, bo nie zauwazyles mojego pytania i innym watku
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,118329571,118383784,Witaj_Walterze.html
          Nasz ochote na odpowiedz na moje pytanie?
          • walter622 Re: Dobry wieczor Mara571 17.11.10, 23:08
            Faktycznie, moje niedopatrzenie za co rzecz jasna przepraszam.
            Niestety oba filmy nie widziałem, lecz temat znam dość dobrze bo w pewnym sensie firma
            w której pracuję tym się zajmuje no i w czasie pożarów przez kilka tygodni obserwowałem
            je bezpośrednio na Mieszczerze (tam było "najgoręcej"). Przypuszczam, że te pożary spowodowały dość poważne zmiany w podejściu do całej problematyki gospodarki leśnej - wyjątkowo skomplikowanej, okropnie zaniedbanej i niesamowicie kosztownej. W Rosji głównym problemem jest bardzo istotny spadek poziomu wód gruntowych, co zaowocowało między innymi tak dużymi pożarami w lasach usytuowanych ... na torfowiskach.
            Natomiast odnośnie eksportu drewna syberyjskiego do Chin - w pełni potwierdzam spostrzeżenia niemieckiego dziennikarza. Obecnie wprowadzone przez Rosjan cła
            eksportowe powinny ten proceder pohamować. Lecz pojawia się inny problem - eksport
            drewna do Kazakhstanu ( tu blokada celna nie występuje - w ramach wspólnoty celnej).
        • jk2007 Witaj Walterze! 17.11.10, 22:45
          czyzby rosyjska-chinska wspolpraca?
          В Афганистане в энергетической и коммуникационной сферах не менее 40% всех проектов реализуют именно российские компании. Они же весьма активно участвуют в разработке перспективных афганских месторождений полезных ископаемых. Кроме того, в мае 2010 года Россия заявила, что готова приступить к осуществлению восстановления и реконструкции газодобывающих и газоперерабатывающих предприятий, ирригационных сооружений, гидроэнергетических объектов, а также малой энергетики, домостроительного комбината и цементных заводов Афганистана.
          versia.ru/articles/2010/nov/17/bezopasnost_biznesa_za_rubezhom
          • jk2007 zloto 17.11.10, 22:57
            arhivar-rus.livejournal.com/137684.html
          • walter622 Re: Witaj 17.11.10, 23:14
            jk2007 napisał:

> czyzby rosyjska-chinska wspolpraca?

Chyba podział strefy wpływów. Chińczycy koncentrują się w Afganistanie na sektorze
            wydobywczym - a jest tam sporo ciekawych surowców. Ostatecznie sovieci tam siedzieli
            z powodu miedzi, którą zlokalizowali lecz nie byli w stanie uruchomić wydobycia.
            Podobnie Amerykanie są obecnie tam zajęci większymi problemami. Natomiast Chińczyków
            nikt tam się nie czepia i ci spokojnie robią całkiem pokaźny biznes.
            • zlotamajka Re: Witaj 17.11.10, 23:24
              Natomiast Chińc
              > zyków
              > nikt tam się nie czepia i ci spokojnie robią całkiem pokaźny biznes.

No i pomagaja tez lokalnej ekonomi poprzez budowe infastruktury itd. To samo w Afryce. Chinczyki ida tam z kapitalem i iwestuja w infastrukture, fabryki, przemysl. Amerykanie ze swoim Afrocom maja tylko bomby. A to na dlugo nie starczy.
              • mara571 nic z tego dla Afrykanow nie wynika: 17.11.10, 23:32
                nie pracuja przy budowie drog, domow, szkol, ktore Chinczcy buduja dla siebie.
                Oni zamierzaja tam sie osiedlic, podobnie jak to robili Brtyjczcy, Francuzi w czasach kolonialnych.
                W koncu interesu trzeba pilnowac.
                Trzeba tylko nie zapomniec, ze rzadzacy czekaja na wplaty w szwajcarskich bankach.
                • jk2007 z tego dla Afrykanow 17.11.10, 23:43
                  www.derwesten.de/waz/politik/Die-Chinesen-erobern-Afrika-id79515.html
                  85 % африканского экспорта в Китай идут из пяти нефтедобывающих стран: Анголы, Экваториальной Гвинеи, Нигерии, Республики Конго и Судана. Китай ещё много лет назад отказался от пошлин на сотни товаров из беднейших африканских стран.
                  В прошлом году Китай договорился о сделке на сумму 9.25 миллардов долларов с Республикой Конго. Взамен на медь и кобальт, Конго получит поликлиники, школы, плотины, асфальтовые и железные дороги.
                  www.warandpeace.ru/ru/exclusive/view/38377/
                  • jk2007 Re: z tego dla Afrykanow 17.11.10, 23:45
                    korostishevsky.org/?p=448
                    • darekvtb Re: z tego dla Afrykanow 18.11.10, 10:44
                      Бляаа, где Ты откапываешь такие интересные ссылки?
                      Я их раскидываю друзьям, а они удивляются, откуда я их беру..? :-)))
                • zlotamajka Cos im tam spadnie 17.11.10, 23:46
                  Chinczycy zdaja sie rozumiec ze aby brac trzeba tez troche dac. To jest co Ameryka zapomniala i przeszla na sama sile.
    • jk2007 porachunki w Kenii 17.11.10, 22:51
      ir-ingr.livejournal.com/706731.html#cutid1
      • mara571 a wiesz o co chodzi w Kenii Masajom? 17.11.10, 23:08
    • deszcz0wy to amerykanskie korpo-mafie dla zyskow wykreowaly 18.11.10, 01:48
      chinskiego giga smoka. teraz Zachod sie go boi i idzie z nim na wojne.
    • jk2007 wzrost cen surowcow 18.11.10, 08:44
      fox-olegov.livejournal.com/181607.html#cutid1
      • mara571 wzrost cen surowcow jest faktem 18.11.10, 10:01
        Niemcom chodzi jednak o co innego: niektore surowce zniknely z rynku. Na przyklad neodym, ktory jest potrzebny w niewielkich ilosciach do produkcji twardych dyskow.
        Tzw. metale ziem rzadkich wystepuja w wielu miejsca na swiecie.
        (en.wikipedia.org/wiki/Rare_earth_element)
        Zwroc jednak uwage na wykres ilustrujacy produkcje (en.wikipedia.org/wiki/File:Rareearth_production.svg), ktora w ostatnich latach zdominowaly Chiny.
        A teraz mowia: nie sprzedamy, potrzebujemy dla siebie.
        Wniosek jest prosty: trzeba sobie zapewnic inne miejsca zakupu i w takich Stanach Zjednoczonych wznowic produkcje.
        Japonia i Niemcy musza szukac innych dostawcow, byc moze w Rosji byc moze na Grendlandii....
        Innnym sposobem uzyskania moze byc recykling wyrzucanej starej elektroniki i wydaje mi sie, ze w Niemczech sie ten proces zaczal.
        Zawsze to lepsze niz wysylanie takich krajow jak Wybrzeze Kosci Sloniowej.
        Poszukaj nam zdjec jak to tam jest robione.

• jk2007 Re: wzrost cen surowcow jest faktem 18.11.10, 11:07
          mara571 napisała:
          > Poszukaj nam zdjec jak to tam jest robione.

Rosja
          chistoprudov.livejournal.com/53958.html#cutid1
          chistoprudov.livejournal.com/21238.html
          chistoprudov.livejournal.com/21770.html
          • darekvtb Re: wzrost cen surowcow jest faktem 18.11.10, 11:33
            Впечатляет!
            Szkoda ze nie wszyscy czytaja po rosyjsku.. :-)
    • melord Re: Niemcy ida na wojne z Chinami. O surowce. 18.11.10, 13:00
      Niemcy ta "wojne" o surowce chyba przespaly,choc z Rosja zaczynaja sie dogadywac.
      Chiny juz od wielu lat mocno inwestuja w Afryce,w ostatnich latach dogaduja sie z Rosja
      buduja,byc moze juz zbudowali rurociag gaz/ropa,inwestuja w Syberie,sporo biora z Australii choc wiekszosc surowcow juz dawno Ameryka zaklepala dla siebie(glownie uran)....
      ps..na surowce Kanady(wiekszosc) tez chyba Amrykanie lape dawno polozyli
    • jk2007 Libia tez kupuje Afryke 18.11.10, 13:21
      стратегия Каддафи проста - подчинить себе финансово и экономически как можно больше стран на Африканском континенте. С этой целью были организованы на государственные средства сотни ливийских фирм. Они внедряются в африканские страны, подчиняют себе самые перспективные отрасли, скупают земляные угодья, территории, где разведаны полезные ископаемые.
      www.stringer.ru/Publication.mhtml?PubID=3266&Part=39
      www.polpred.com/?ns=1&ns_id=225914&PHPSESSID=qn4mtrkpfm1g79n309u58d8ih0
    • deesz-cz0wo slowa Lenina: kapitalista to taki debil, co dla 18.11.10, 16:59
      zysku sprzeda bandycie noz, ktrym ten bandyta go zarżnie.
    • jk2007 Mur Marokanski 18.11.10, 19:30
      ir-ingr.livejournal.com/720242.html#cutid1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka