Dodaj do ulubionych

Kosciuszko zmienia front

04.02.11, 20:03
Minister d/s srodowiska Francji, pani Kosciuszko, zdecydowala aby zawiesic wiercenia we Francji w poszukiwaniu gazu lupkowego.

Technologia wydobywania gazu polega obecnie na wstrzeliwaniu, pod cisnieniem, wody z piaskiem i z dodatkami chemicznymi. I wlasnie te dodatki moga zatruc wode podziemna z zatem studnie.

www.rfi.fr/economie/20110204-le-gaz-schiste-sellette-france
Kosciuszkowna uznala, ze trzeba zbadac wplyw technologii na srodowisko Francji.

Jako, ze i Polska wierzy w rozwiazanie swoich problemow energetycznych przy pomocy gazu lupkowego, moze warto by bylo ostudzic oczekiwania spokojna analiza strat i zyskow. Zniszczone srodowisko to bardzo wysoki koszt marzen o energetycznej niezaleznosci.

PF
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Kosciuszko zmienia front 04.02.11, 20:25
      Ni ema szans, na złość Ruskim Polska jestw stanie zatruć cały kraj. Byleby Moskwie dokuczyć!
      • marco_polo_1 Jak Kosciuszko zmienil front 04.02.11, 20:32
        to moze i inni tym tropem pojda.

Miejmy nadzieje, w kazdym razie. Rozumu nigdy za duzo.

PF
        • eva15 Re: Jak Kosciuszko zmienil front 04.02.11, 20:39
          A to Kościuszko też był kobietą, jak Kopernik?

Poza tym - ta Kościuszko to wyrodek, zdrajczyni ojczyzny, służy obcym, pfuj!.
          • przyjacielameryki Re: Jak Kosciuszko zmienil front 04.02.11, 20:47
            eva15 napisała:

> A to Kościuszko też był kobietą, jak Kopernik?
            >
            > Poza tym - ta Kościuszko to wyrodek, zdrajczyni ojczyzny, służy obcym, pfuj!.

Już Macierewicz do niej jedzie!
          • marco_polo_1 Sluzy obcym... 04.02.11, 20:50
            jak Ty i ja.

Pozdro

PF

P.S. Jak masz znak zodiaku? Skorpion zgaduje:)
            • eva15 Re: Sluzy obcym... 04.02.11, 20:52
              No, mnie już nieraz nazwałeś kolaboratką. Tylko z samokrytyką masz nieco trudniej,
              • polski_francuz Hm 04.02.11, 20:58
                Ja z samokrytyka, Ty z przyznaniem racji.

Nobody is perfect.

PF
                • eva15 Re: Hm 04.02.11, 21:19
                  Ja ZAWSZE rację przyznaję, jeśli ktoś ją MA.
                  • polski_francuz Never say never 04.02.11, 21:35
                    "Ja ZAWSZE..."

PF
                    • eva15 Never say never. Hę? 04.02.11, 21:39
                      Napisałeś z angielska : nigdy nie mów nigdy.
                      A czy ja mówiłam?
                      Ja mówiłam: ja ZAWSZE.
                      • polski_francuz Never and always 04.02.11, 21:41
                        sa dosc podobne. Jako ekstrema. Lepiej ich nie uzywac.

PF
                        • wojciech.2345 Re: Never and always 04.02.11, 21:49
                          polski_francuz napisał:
                          > sa dosc podobne. Jako ekstrema. Lepiej ich nie uzywac.
                          --------------------------
                          Masz rację.

Fraza "Ja zawsze przyznaję rację" jest równoznaczna z frazą "Ja nigdy nie odmawiam racji".
                  • wojciech.2345 Re: Hm 04.02.11, 21:39
                    eva15 napisała:
                    > Ja ZAWSZE rację przyznaję, jeśli ktoś ją MA.
                    ------------------------------------------------------
                    Na żarty Ci się zebrało.
    • wojciech.2345 skoro o gazie mowa 04.02.11, 20:45
      To dodam swoje trzy grosze.

KOV natrafił na Ukrainie na strefy występowania gazu

Kulczyk Oil Ventures Inc. zakończył odwiert O-8 na polu Olgowskoje. Natrafił w tym odwiercie na liczne strefy występowania gazu - podał KOV
      • wojciech.2345 poprawiony link 04.02.11, 20:47
        www.forbes.pl/investor/gpw/artykuly/aktualnosci-gpw/kov-natrafil-na-ukrainie-na-strefy-wystepowania-gazu,10994,1
        • eva15 Dlaczego tylko USA miałaby się zatruć? 04.02.11, 20:50
          Inni też mogą i jeszcze da się na tym zarobić.
          • wojciech.2345 Re: Dlaczego tylko USA miałaby się zatruć? 04.02.11, 20:53
            eva15 napisała:
            > Inni też mogą i jeszcze da się na tym zarobić.
            -------------------------------------------
            Gazu łupkowego jest 4 razy więcej.
            Mam nadzieję, że na terenie UE znajdziemy ten gaz.

Trzymam kciuki.
      • przyjacielameryki Re: skoro o gazie mowa 04.02.11, 20:50
        Monopol rosyjski kończy się. Tylko z czego oni będą żyć??? Głodny Rosjanin to niebezpieczny Rosjanin. Jednak nie wiem tak do końca co lepsze - głodny czy najedzony?
        • wojciech.2345 Re: skoro o gazie mowa 04.02.11, 20:57
          Gazu należy szukać tam gdzie jego koszt będzie wolny od kosztów politycznych.
          Biznes należy wyczyścić z polityki na tyle na ile to możliwe.

No i przede wszystkim nie wolno dać się szantażować.
          • felusiak1 brawo wojte 04.02.11, 21:07
            nic dodać nic ująć.
            polecam www.freetochoose.tv/
            • wojciech.2345 Re: brawo wojte 04.02.11, 21:35
              Dzięki za link do biblioteczki.

Zachowałem go w zakładkach.
          • polski_francuz I wolny od procentow 04.02.11, 21:16
            "wolny od kosztów politycznych"

ktore nasze dzieci i dzieci naszych dzieci beda musialy placic.

PF
          • melord Re: skoro o gazie mowa 04.02.11, 23:46
            wojciech.2345 napisał:

> Gazu należy szukać tam gdzie jego koszt będzie wolny od kosztów politycznych.
            > Biznes należy wyczyścić z polityki na tyle na ile to możliwe.
            >
            > No i przede wszystkim nie wolno dać się szantażować.

slusznie....czyli wrocic do czasow kolonialnych
            wiercic,kopac,wydobywac...miejscowych olewac(vide czesc Afryki)biznes to biznes,kasa sie liczy
        • mara571 stad ten wsciekle ataki, kiedy jest mowa 04.02.11, 21:19
          o gazie lupkowym zwanym na forum glupkowym (™ eva15).
          Nie tylko we Francji szuka sie gazu lupkowgo ( albo nie bedzie sie go szukac).
          Malo znany w Polsce jest fakt, ze juz w maju 2009 ruszyl program Gas Shales in Europe, ktorego celem jest koordynacja poszukiwan gazu lupkowego poprzez nowe wiercenia i komputerowe modele struktur geologicznych, pozwalajace w przyszlosci lepiej okreslic prawdopodobienstwo wystepowania gazu lupkowego w zlozach.
          wwww.nzz.ch/nachrichten/hintergrund/dossiers/klimawandel/die_wissenschaftliche_sicht_der_dinge/schiefergas__die_wiederentdeckte_reserve_1.4448827.html
          Inny ciekawy aspekt wydobycia gazu to mozliwosc magazynowania dwutlenku wegla w zlozach gazu. W tej sprawie jestem dosc sceptyczna, ale w Niemczech na badania magazynowania CO2 daje sporo srodkow.
          W Niemczech wydano tez koncesje na poszukiwania i pojawily sie pierwsze szyby wietrnicze (prosze nie mylic z wydobywczymi). W tym artykule jest mapka terenow objetych zezwoleniami na wiercenia kraju zwiazkowego NRW.
          www.ftd.de/wissen/technik/:schiefergas-aus-deutschland-wer-braucht-schon-russisches-erdgas/50201229.html
          Nie ulega watpliwosci, ze oznaczac to bedzie oslabienie pozycji Gazpromu. Z tego powodu oczekuje propagandowej ofensywy w sprawie negatywnych ekologicznych skutkow wydobycia gazu lupkowego.
          • polski_francuz Rozwazyc spokojnie trzeba 04.02.11, 21:23
            zostaniemy tutaj dlugo i warto by i nasze dzieci mialy zdrowe srodowiso.

PF
            • mara571 widzisz, pewne rzeczy zaleza od punktu 04.02.11, 21:29
              siedzenia/zamieszkania.
              My wracamy do Polski i mnie zalezy, aby sasiedzi wrocili do opalania domow gazem. W chwili obencej jest zbyt drogi, wiec wiekszosc pali weglem lub tzw groszkiem ekologicznym. Ekologiczny jest on tylko z nazwy.
              • polski_francuz Wiem cos 04.02.11, 21:34
                o tym.

Ale wole na publicznym forum o tym nie pisac.

Wegiel jest bardzo malo ekolo. Wydobycie i spalanie jest do d...

PF
                • mara571 a wiesz, ze w Polsce mimo 04.02.11, 22:34
                  "biedy" nadal wydaje sie pieniadze na eksperymenty z gazowaniem wegla?
                  www.polskieradio.pl/7/164/Artykul/302199,Zgazowanie-wegla
      • tojabogdan również niemce 04.02.11, 20:55
        mają duże złoża, w nadrenii-westfalii, a exxo-mobil ma go eksploatować, metody te same, wyciskanie gazu z głęboko położonych skał za pomocą mieszaniny wody z trującymi chemikaliami. Obawy, że doprowadzi to trwałego skażenia wód gruntowych spowodowały, że wiercenia próbne na razie wstrzymano. Jeśli przy władzy utrzyma się obecna koalicja (w państwie, nie w kraju), to wydobycie się rozpocznie.
        • eva15 Re: również niemce 04.02.11, 20:57
          Ależ oczywiście, Merklowa o to zadba. US-koncerny już dostały licencje.
          • igor_uk Glupkowy Gaz 04.02.11, 21:23
            Zapamjetajcie moi slowa,za jakijs czas okaze sie,ze caly ten aziotaz wokol gazu lupkowego okaze sie afera o zasiegu globalnym.
            Jak na razie aferzysci na tym zarobili juz 21 mlrd $,wlasnie na taka kwote kompanii wydobywajace ten gaz wcisneli swoim klientam aktywa ,przy okazji Rzad USA potrafil skutecznie obnizyc ceny na gaz od eksporterow .Ale po woli zaczyna wychodzic sporo ciekawych rzeczy.
            po pierwszych ,jak okazalo sie,wszystkie kompanii w USA wydobyli zaledwie 51 mlrd metrow szescienych gazu (to tylko 8% od tego co wydobywa Gazprom w ciagu roka).
            Okazalo sie,ze kompanii zanizali koszty wydobycia i zawyzali ilosc wydobytego gazu,jak rowniez zapasy tego gazu (to wszystko robilo sie ,zeby podniesc ceny akcji na geldzie).Ministerstwo energetyki USA przyznalo ten fakt i oglosilo ze beda zmniejszone dane o wydobyciu lupkowego gazu.
            • mara571 Igor dobrze wiesz, ze nie o to chodzi 04.02.11, 21:57
              przeciez nie musze ci tlumaczyc, ze gaz jest surowcem strategicznym.
              Faktem jest, ze USA szykowaly sie do importu gazu skroplonego z Kataru.
              Dzieki wydobyciu gazu lupkowego nie bylo to konieczne, a gazowce wziely kurs na Rotterdam.
              Katarski gaz kosztuje ok. 140 $, Gazprom ma np. w Niemczech umowy wiazace cene gazu z cena ropy.
              My mielismy mozliwosc wyboru dostawcy: gaz przed rokiem z corki spolki EON-u lub z Holandii.
              Zgadnij co wybralismy i dlaczego?

• igor_uk Re: Igor dobrze wiesz, ze nie o to chodzi 04.02.11, 22:11
                mara,wybacz,ale czy ty zrozumiala o czym ja pisze?I czy w ogule,ty wiesz czego dotyczy ten watek?
                napewno nie chodzi w nim o gaz skroplony.Czyli to ty powinna wiedziec,ze nie to chodzi (w domysle skroplony gaz).
                • mara571 Re: Igor dobrze wiesz, ze nie o to chodzi 04.02.11, 22:18
                  ja dobrze zrozumialam.
                  Skroplony gaz i gaz lupkowy sluza jednej sprawie: koncza z zaleznoscia od "rury".
                  Notabene, Amerykanie wykorzystali wbudowane gazoporty i w grudniu pierwszy gazowiec dotarl do Wielkiej Brytanii ze skroplonym gazem z USA.
                  • igor_uk Re: Igor dobrze wiesz, ze nie o to chodzi 04.02.11, 22:28
                    mara,nu i co?czyli Norwegowie mniej sprzedadza do UK.
                    czy Ty postrzegasz Swiat przez rure?
                    • mara571 Re: Igor dobrze wiesz, ze nie o to chodzi 04.02.11, 22:43
                      nie o Norwegow tu chodzi tylko o:
                      primo: o ceny
                      secundo: o rurociagi, ktore moga byc zniszczone na pewnym odcinku wskutek ataku terorrystycznego lub unieruchomione, poniewaz ktos nie zaplacil rachunku.
                      Ten temat juz omawialismy.
                      To leci pod naukowym haslem: dywersyfikacja dostaw.
                      • igor_uk Re: Igor dobrze wiesz, ze nie o to chodzi 04.02.11, 22:53
                        mara,w tym watku chodzi o sens wydobycia gazu lupkowego.
                        Czy Ty zauwazyla to?
                        • mara571 Re: Igor dobrze wiesz, ze nie o to chodzi 04.02.11, 23:14
                          przykro mi, ze nie zauwazyles elementow tej skladanki:
                          zaleznosc od importu gazu, dywersyfikacja dostaw, wlasne zrodla gazu.
                          • igor_uk Re: Igor dobrze wiesz, ze nie o to chodzi 04.02.11, 23:36
                            mara,krecisz i tyle.
                            temat jest konkretny-gaz lupkowy.Jak podaja media na Zachodzie,wstrzymane wiercenia ze wzgledu na ekologie,ja ze pokazalem inny aspekt tej sprawy -reszta,to jest woda,ktora ty lejesz.
                            W taki sposob mozno zagadac kazdy temat,co ty dosc skutecznie zawsze robisz.Wlasnie dla tego pisze do ciebie,ze zajmujesz sie "slowobludzijem". Wybacz,ale to rosyjskie slowo bardzo lubie,a do ciebie pasuje ,jak ulal.
                            • eva15 Hej głupki, hop na łupki 05.02.11, 01:26
                              Igor nie masz co dyskutować. Problem gazu łupkowego jest w PL problemem głęboko politycznym i emocjonalnym, a w starej EU politycznym. I może wyjść jak zawsze, gdy zimną kalulację ekonomiczną i EKOLOGICZNA usuwa się z powyższych względów na bok.

Polska ze swoją szarżą na Możejki jest najlepszym przykładem zwycięstwa (antyrosyjskich) emocji nad rozumną kalkulacją.
                              Dziwi mnie natomiast trochę, że Niemcy zgodziły się na dopuszczenie US-koncernów do tych łupkowych harców w tak gęsto zaludnionym kraju. No ale z drugiej strony Niemcy specjalizują się od powojny w ustępstwach i uleganiu naciskom.

Poza tym Niemcy liczą może na to, że wkrótce i tak się wyludnią i skończy się ich droga przez mękę. Inne nacje przejmą ten problem przy okazji razem z obciążeniem winami II WS, ha, ha.
                              • mara571 ano wlasnie, ropa i gaz to problem polityczny 05.02.11, 08:13
                                i przy okazji Mozejek Rosja pokazala, ze na polityczna decyzje Polski i Litwy moze odpowiedziec rowniez polityczna decyzja zamkniecia rurociagu.
                                Nie pozostaje nic innego jak dywersyfikowac dostawy surowcow i szukac wlasnych zrodel energii.
                                Sugerowanie, ze niemiecki rzad ulegl naciskom amerykanskich koncernow jest smieszne. Niemcy bardzo dobrze pilnuja swoich interesow narodowych i maja wypracowana strategie w dziedzinie energetyki, ktora realizuje kazdy rzad.
                                Gazpromowe wiazanie ceny gazu z cena ropy wobec oczekiwane wzrostu cen tej drugiej w dluzszej perspektywie moze byc zabojcze dla niemieckiej gospodarki.
                                Juz w zeszlym roku, mimo ozywienia gospodarki niemieckie firmy nie odebraly zamowionej ilosci gazu z Gazpromu. Dostaly nawet rabaty, ale i tak gaz rosyjski byl drozszy od kupowanego z innych zrodel.
        • mara571 Re: również niemce 04.02.11, 21:31
          moglbys sprecyzowac, gdzei wstrzymano probne wiercenia?
          • tojabogdan Re: również niemce 04.02.11, 22:05
            wierceń oficjalnie jeszcze nie zaczęto, jest wiele informacji na ten temat w necie, chodzi o to, że exxon chce sam te wiercenia próbne przeprowadzić, a inni woleliby, by zrobił to wydział geologii uniwersytetu w akwizgranie, inicjatywy obywatelskie w miejscach planowanych wierceń powołują się m.in. na amerykańskie, wcale nie takie dobre doświadczenia z łupkami;
            właśnie ten nacisk przeciwników wierceń i ewentualnej eksploatacji wpływa na odwlekanie z decyzją
            • mara571 Re: również niemce 04.02.11, 22:14
              koncesje sa wydane i wiercenia juz sie zaczely:
              www.gastip.de/rubrik2/19987/2/Schiefergas-Bohrungen-Experten-versuchen-Aengste-zu-zerstreuen.html
              www.energiespektrum.de/index.cfm?pid=1388&pk=101941
              www.klimaretter.info/energie/hintergrund/7795-run-auf-schiefergas-an-rhein-und-ruhr
    • felusiak1 Re: Kosciuszko zmienia front 04.02.11, 21:05
      reuters podaje, że ta kosciuszkówna chce zawiesić ale jeszcze nie zawiesiła.
      z drugiej strony to ciekawe, że rządy wydaja pozwolenia inkasujac miliardy a potem wydaja zakazy ale nie zwracaja miliardów. wynika z tego, ze najlepszy business to rząd.
      nigdy nie traci i wydaje wiecej niz zarabia, zawsze.........
      • polski_francuz Felusiak 04.02.11, 21:07
        Europa mniejsza niz Stany. Trzeba o srodowisko dbac. Ja deputowana z Essonne slyszlame przez radio.

Babka jest ambitna i odwazna. Musi dobre geny.

PF
        • mara571 jak zwykle nie wiadomo w co politycy graja 04.02.11, 21:25
          w koncu chodzi o zgode na wiercenia majace potwierdzic/wykluczyc wystepowanie gazu.
          To wcale nie oznacza zgody na wydobycie.
          Moze PF powie nam kiedy wybory i jak silna jest partia zielonych.
          • polski_francuz Mara 04.02.11, 21:33
            zieloni sa slabi we Francji. Wazne wybory sa w 2012 roku. Na wiosne mamy wybory regionalne, ale nie sadze by zieloni w nie grali.

Jesli juz, to ona sie profiluje na jakies wybory za 15-20 lat.

Czyli cos w tym co mowi jest. Albo moze byc. Niech sie kaszebe wypowie. To tez inteligentny chlopak.

Moze sie myle. Niestety gdzies zgubilem patent na prawde i nie moge go odnalezc. I musze zdrowym rozsadkiem nadrabiac.

Pozdro

PF
        • igor_uk Re: Felusiak 04.02.11, 21:34
          Opowiadania o tym,ze wydobycie gazu lupkowego moze zatruc wode gruntowe,to bajka dla felusia z francuzem.
          W USA gaz lupkowy wydobywa sie z glebokosci 2500 metrow (2.5 km) i o zadnym zatruciu wod gruntowych niema mowy (w USA realne koszty wydobycia gazu z tej glebokosci wynosza -240 $ za 1000 metrow szesciennych ).W Europie mowi sie o glebokosciach ponad 4 000 metrow i tym bardziej o zatruciu nie ma mowy,ale koszty wydobycia gazu z takiej glebokosci beda w razy wyzsze niz w USA.
          Do tego trzeba pamjetac,ze jeden odwert tradycyjnego gazu dziala przez wiele lat ( w Urengoju mniej wiecej 15 lat),odwert gazu lupkowego najwyzej 8-9 miesiecy (to naprawda bardzo dobry wynik,zazwyczaj mniej).

Co najsmieszniej -gaz lupkowy jest wszedzie.jak ktos ma dzialke,to moze zrobic odwert i ze 100% pewnoscia odrazu stanie konkurentom Gazpromu.
          ------
          • felusiak1 Re: Felusiak 04.02.11, 22:14
            igor a skad wiesz, ze zatrucie wody nie ma dla mnie znaczenia?
            • igor_uk Re: Felusiak 04.02.11, 22:22
              feliusiak,uwazam ciebie za inteligentnego czlowieka ,ktory co nico wie.Ekologia,to tylko piekny pretekst wycofac sie z poronionego pomyslu,jakim jest wydobycie gazu lupkowego. Skaly lupkowy sa malo przeniekliwe,wlasnie dla tego potrzebuja hydrouderzenia,zeby gaz zawarty w nich,mogl uwolnic sie.A teraz pomysl sobie.Gaz nie jest w stanie wydostac sie,ale woda tak?
              Czy ty wiesz kiedy byl dokonany pierwszy odwert w lupkach,z cela wydobycia gazu?
              • felusiak1 Re: Felusiak 04.02.11, 23:11
                igor, nie rozumiesz mojego wpisu. nie interesuje mnie kiedy, jak i gdzie wydobywa sie łupkowy gaz.
                moja wypowiedź odnosi sie tylko i wyłacznie do politycznego aspektu eksploracji i eksploatacji.
                • igor_uk Re: Felusiak 04.02.11, 23:43
                  felus,odpowiedz brzmi-w 1821 roku w USA,czyli to zadna nowosc.
                  A czy ty zauwazyles w moim poscie tylko to pytanie? przeciez napisalem wiecej i to wlasnie o aspekcie politycznym.Czy ty tego nie zauwazyles?
                  ".Ekologia,to tylko piekny pretekst wycofac sie z poronionego pomyslu,jakim jest wydobycie gazu lupkowego"
                  • felusiak1 Re: Felusiak 05.02.11, 02:54
                    nadal nie rozumiesz i nie zrozumiesz.
                    • igor_uk Re: Felusiak 05.02.11, 08:07
                      felus,dzieki za dyskusje.widze ,ze nie wiele masz do powiedzenia na ten temat,oprocz pyskowki.
      • mara571 felusiak jestes pewien, ze za koncesje 04.02.11, 21:40
        na poszukiwania rzady kasuja miliardy? Nie miliony?
        Mysle oczywiscie o europejskich mln, mld
        • felusiak1 Re: felusiak jestes pewien- jestem pewien 04.02.11, 22:11
          miliardy za eksplorację a za wydobycie procent od produkcji plus podatki.
          • igor_uk Re: felusiak jestes pewien- jestem pewien 04.02.11, 22:15
            felus,gratuluje cie wiedzy!
            mlrd za badania.Czego?Moze kopiejek,czy groszy?Ale to i tak duzo,bardzo duzo.
          • mara571 w Europie jest jednak inaczej 04.02.11, 22:26
            Gernot Kalkoffen, szef Exxon Europa w wywiadzie z Handelsblatt mowi, ze jego firma zamierza wydac setki milionow (3 liczby przed kropka) na eksploracje.

www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/gasfelder-in-nrw-exxon-hofft-auf-milliardenerloese-und-tausende-jobs;2738160
            Jaka jest wysokosc oplat w Niemczech nie wiem, nie wierze w jeden procent.
            • igor_uk Re: w Europie jest jednak inaczej 04.02.11, 22:36
              mara,ale ty pytala felusia o koncesje,a nie o koszty eksploracji.
              • mara571 pytalam o koncesje na poszukiwania 04.02.11, 22:50
                czyli eksploracje.
                • igor_uk Re: pytalam o koncesje na poszukiwania 04.02.11, 22:58
                  mara,jestem zachwycony poziomem twojej wiedzy.
                  mara,czyli dla ciebie koszty uzyskania koncesji ( aktu administracyjnego wydawanego przez organ koncesyjny na prowadzenie jakijsc dzialalnosci) i koszty eksploracji (badania,w tym przypadku poszukiwania zloz gazu) to jest to samo?
                  A moze to moja znajomosc polskiego,jest taka marna,ze ja to tak zrozumialem?
                  • felusiak1 Re: pytalam o koncesje na poszukiwania 04.02.11, 23:30
                    igor a ja jestem zachwycony poziomem twojej wiedzy.
                    zacznijmy od tego, ze zanim wystapisz o licencję na odwiert musisz wydzierżawić od rzadu
                    działkę lub szzereg działek gdzie zamierzasz wiercić. dopiero potem wystepujesz o licencję na odwiert. ta licencja nie pozwala na wiercenie. teraz musisz uzyskać kolejne zezwolenia od 25 różnych departamentów i agencji aby zacząć pracę. wielkie pieniadze są zdobywane przez rząd w procesie przetargu na dzierżawę działek.
                    • igor_uk Re: pytalam o koncesje na poszukiwania 04.02.11, 23:46
                      felus,padlo konkretne pytanie,cytuje;-
                      "felusiak jestes pewien, ze za koncesje na poszukiwania rzady kasuja miliardy? Nie miliony? ".
                      felus,czy w waszych z mara wypowiedziach trzeba szukac drugiego dna?
    • wojciech.2345 mapka - gdzie w Polsce może być gaz łupkowy 04.02.11, 21:30
      Gaz łupkowy w Polsce
      • igor_uk Re: mapka - gdzie w Polsce może być gaz łupkowy 04.02.11, 21:35
        wojtus,gaz lupkowy jest wszedzie.czy ty wiesz co te jest gaz lupkowy?
        i czy ty wiesz co to sa lupki?
    • wojciech.2345 amerykańscy eksperci o gazie łupkowym w Polsce 04.02.11, 21:55
      Zdaniem amerykańskich ekspertów największe w Europie zasoby gazu łupkowego może mieć Polska. Chodzi nawet o 1,5 do 3 bln m sześc. surowca. W tym roku zaczęły się pierwsze prace badawcze, które pozwolą ocenić, jakie realnie są zasoby gazu w polskich łupkach.
      • igor_uk Re: amerykańscy eksperci o gazie łupkowym w Polsc 04.02.11, 22:12
        wojtus,daj Bog,zeby to bylo prawda.
        Czy pamjetasz o biopaliwie?
        • mara571 biopaliwa traktowalam zawsze jako niebezpieczny 04.02.11, 22:28
          pomysl.
          Natomiast produkcja gazu z g.. na wsiach, jego wykorzystanie do produkcji pradu, ciepla i cieplej wody dla okolicy uwazam za swietna idee.
          • melord Re: biopaliwa traktowalam zawsze jako niebezpiecz 05.02.11, 00:38
            mara571 napisała:

> pomysl.
            > Natomiast produkcja gazu z g.. na wsiach, jego wykorzystanie do produkcji pradu
            > , ciepla i cieplej wody dla okolicy uwazam za swietna idee.

a zkad ta wies ma brac g... skoro praktycznie w wiekszosci nie widac bydla
            na wsi(ok 30 km od W-wy) gdzie mam dzialke jescze 10-15 lat temu mozna bylo kupic swieze mleko w lokalnym gospodarstwie,dzisiaj nawet w okolicznych wsiach krow brak,swiezego jajka tez nie uwidzisz....
            miejscowi zyja z handlu dzialkami ktore nota bene dostali z reformy rolnej ,wiec za darmo...produkcje rolnicza ktora kiedys w zasadzie pokrywala ich potrzeby+ min.nadwyzki
            maja gleboko w d...
            produkcje przejely farmy na wzor zachodni,reszte sie importuje,deficyt handlowy majac rowniez w d...zaplaci za to nastepne pokolenie
            • mara571 Re: biopaliwa traktowalam zawsze jako niebezpiecz 05.02.11, 07:43
              melordzie w Europie powstaje coraz wiecej wielkich farm tucznikow.
              Lata cale mieszkalismy w poblizu jednej (3km w prostej linii). Co pewien czas mozna bylo to sasiedztwo wachac.
              W tych okolicach mozna nasladowac wies Jühnde w poblizu Getyngi.
              www.gemeinde-juehnde.de/cms/front_content.php?idart=101
              Model Jühnde nadaje sie dla terenow typowo rolniczych i slabo zaludnionych.
              Fermy przemyslowe dzialaja w Polsce, ich dzialanosc ma konsekwencje niekorzystne konsekwencje ekologiczne.
              www.stanislawkalemba.pl/doc004.htm
              www.medianet.pl/~naszapol/0803/0803mazi.php
              PS. W okolicach Warszawy wczesniej czy pozniej powstana domy i tereny sa/beda uzbrojone.
              • igor_uk Re: biopaliwa traktowalam zawsze jako niebezpiecz 05.02.11, 08:17
                mara,to jest piekna,chociaz bardzo smierdzaca sprawa(doslownie),tylko to nie moze rozwiazac problemow energetycznych zadnego Kraju.
                jakos wszysci zapominaja o tym do czego sluzy gaz,oprocz spalania.Gaz to wazny surowiec dla przemyslu chemicznego.
                • mara571 Re: biopaliwa traktowalam zawsze jako niebezpiecz 05.02.11, 08:27
                  Igor, to taka energetyczna nisza, ale dla ludzi mieszkajacych w takich okolicach bardzo korzystna.
                  Maja ogrzewania, ciepla wode, prad i gaz do gotowania i to tanio. Smrod znika i co najwazniejsze unika sie fatalnych ekologicznych konsekwecji wylewania olbrzymich ilosci gnojowicy na pola.
                  To nie jest technologia, ktora zastapi gaz wydobywany ze zloz gdziekolwiek.
    • wojciech.2345 świeży news 04.02.11, 23:24
      Amerykanie za poszukiwania gazu płacą krocie

Pilski Zakład Poszukiwania Nafty i Gazu podpisał intratny kontrakt na poszukiwanie gazu łupkowego. Prace pilskiej nafty mają ruszyć za pół roku.
      Zleceniodawcą Nafty jest koncern Chevron. To druga co do wielkości światowa firma naftowa.

To dla nas bardzo ważny kontrakt. Tym razem będziemy szukać gazu na Zamojszczyźnie. Wcześniej dla innego koncernu wierciliśmy na Pomorzu - mówi Wiesław Pawłowski - dyrektor ekonomiczny pilskiej nafty.

Gaz łupkowy to zwykły gaz ziemny, ale uwięziony w porach skał. Do niedawna koszty wydobycia tego gazu były bardzo wysokie. Przełom nastąpił kilka lat temu, kiedy to Amerykanie opracowali specjalny system wypłukiwania gazu ze szczelin skalnych. Nasz kraj rocznie zużywa 14 miliardów metrów sześciennych gazu. Specjaliści szacują, że złoża gazu łupkowego mogą zaspokoić nasze potrzeby na 100, a nawet 200 lat. (AK)

www.radio.koszalin.pl/wiadomosc.php?id=20491
    • melord Gaz łupkowy w USA. Eldorado czy katastrofa ekologi 05.02.11, 00:10
      www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/biznes/gaz-lupkowy-w-usa--eldorado-czy-katastrofa-ekologiczna,62210,1
      Wydobycie gazu lupkowego wymaga olbrzymiej ilosci wody...to jest najwiekszy problem gdyz wiekszosc miejsc w ktorych gaz wystepuje tej wody nie posiada...w odpowiedniej ilosci w Polsce rowniez.
      Oprócz tego należy wziąć pod uwagę fakt, że ciepło spalania gazu z łupków jest prawie 2,5-krotnie niższe niż gazu ziemnego (14500 kJ/m3 wobec 33500 kJ/m3).
      • igor_uk Re: Gaz łupkowy w USA. Eldorado czy katastrofa ek 05.02.11, 00:14
        melord,bardzo trafne uwagi.Chociaz tak sadze,ze wszysci wypowiadajacy sie w tym temacie,to wiedza.
        • melord Re: Gaz łupkowy w USA. Eldorado czy katastrofa ek 05.02.11, 00:22
          sadze,ze wszysci wypowiadajacy sie w tym temacie,to wiedza

obawiam sie,ze chyba nie wszyscy...u niektorych hurra-optymizm rozbiega sie z realizmem,czesto zdrowym rozsadkiem
          • igor_uk Re: Gaz łupkowy w USA. Eldorado czy katastrofa ek 05.02.11, 00:27
            melord,piszac te slowa,puscilem oko.
    • vladexpat A jest inne wyjście? 05.02.11, 12:33
      Zapotrzebowanie na energię rośnie i jeszcze długo będzie rosło. Zimna synteza nie wychodzi, a wiatraki kręcą się wtedy, kiedy jest wiatr, a nie wtedy gdy potrzebne jest zwiększenie mocy. Więc pozostaje rozwój tradycyjnych źródeł, energetyki atomowej i chyba właśnie łupki. A że kosztem środowiska? Nie pierwszy i nie ostatni raz. Niestety.
      • polski_francuz Re: A jest inne wyjście? 05.02.11, 12:58
        Duzo problemow jest do rozwiazania:

Energia atomowa to glownie problem smieci radioaktywnych i ich przechowywania na wieki wiekow. I w koncu brak uranu w perspektywnie 100-200 lat.

Energie naturalne: niszczenie srodowiska i ich zuzycie.

Pozostaje dalsza praca nad zimna fuzja i energie naturalne slonce i wiatr, potem energie z wodoru i tlenu.

Proporcje energii w camembercie trzeba bedzie zmieniac.

I juz polityki nie ruszam...

PF
        PF
        • mara571 zapmnieliscie panowie, ze jest jeszcze 05.02.11, 13:31
          w Europie sporo wegla, ktorego wydobycie z duzych glebokosci sie nie oplaci.
          Trzeba opanowac technologie gazowania wegla pod ziemia.
          Z tymi ekologicznymi zrodlami energii nie nalezy przesadzac i nie wolno premiowac wszystkich wszedzie.
          Wiatraki nad morzem, energia sloneczna na poludniu Europy. I przede wszystkim magazynowanie energii, tak aby byla zawsze dostepna.
          Doswiadczenia zbierane sa obecnie w Hiszpanii
          rener.pl/?p=1652
          PF- technologia oczywiscie niemiecka. Co robia Francuzi?
          • polski_francuz Co robia Francuzi? 05.02.11, 13:56
            Podjeli meska decyzje jak byl jeszcze mezczyzna u wladzy. Skoncentrowali sie na energii jadrowej (75-80 % energii elektrycznje jest z atomu). I tu sa w czolowce z Areva na czele.

Dodaj jeszcze projekt Siemensa et consortes energia sloneczna z Sahary. Projekt na kilkaset mld Euro.

Zieloni sa tu za slabi, zeby ich punkt widzenia forsowac. Juz Ci wczoraj pisalem.

Dalej, R&D jest slaby przelew miedzy uniwersytetami i przemyslem. Nie to co Niemcy. Kto winien? Chciwi przemyslowcy i nieudolni profesorowie.

Tak to widze.

PF
            • mara571 Re: Co robia Francuzi? 05.02.11, 14:00
              Andasol to poletko doswiadczalne dla projektu saharyjskiego.
              Szklo jest Zeissa, nie mam pojecia czy to ich patent czy pracowali razem z FI.
              Z tym projektem to moze byc wesolo, bo planowano pierwsza instalacje w Maroku. Krol sie zgodzi na budowe, ale najpierw musza sprzedawac prad w Maroku, bo tam jest bardzo potrzebny.
              • polski_francuz Mam kolege 05.02.11, 14:07
                marokanskiego profesora naturalizowanego we Francji, ktory chce mnie napuscic na zalapanie sie na ten saharyjski projekt.

Moje pierwsze pytania bylo: kto to placi? Jesli Niemcy to forsa zostanie w Niemczech.

Poza tym co za projekty? O ile dobrze rozumiem to ma byc parowanie wody na Saharze a nie fotowoltaika. No wiec kto sie na forse zalapie? Producenci czajnikow pewnie:)

Pozdro

PF
                • igor_uk Re: Mam kolege 05.02.11, 14:19
                  polski_francuz napisał:"O ile dobrze rozumiem to ma byc parowanie wody na Saharze".
                  Jak tak bedzie,to projekt juz mozno uznac za "udany".
                • mara571 Re: Mam kolege 05.02.11, 14:23
                  placa Niemcy, zyski beda chcieli widziec, ale oni nie naleza do bardzo zachlannych.
                  Recze ci, ze Chinczycy juz pracuja nad podobnym projektem. Amerykanie tez.
                  Mamy znowu zmarnowac pomysl?
                  • polski_francuz Projekt Sahara Sun=Apollo 06.02.11, 20:08
                    Pomysl jest dobry. Tylko realizacja trudna. Gdybym byl van Rompuy'em to bym go nazwal projekt Sahara Sun i potraktowal tak jak Amerykanie projekt posdzenia czlowieka na ksiezycu.

Ale nie jestem.

PF
    • felusiak1 Re: Kosciuszko zmienia front 06.02.11, 19:25
      polecam artykuł w wsj.
      deskbar.google.com/news/more?pz=1&cf=all&ned=us&ncl=dbyYRojMch9jKwMHaQjXureHL7IGM
      należy kliknąć na tytuł artykułu: Listening to the Shale Revolution
      aby uzyskać dostep.
      • polski_francuz Zerknalem 06.02.11, 20:16
        Izrael szuka gazu lupkowego bo Egipt mu rope odcial?

Polska ma jeszcze inne opcje w zanadrzu. Trzeba spokijnie rozwazyc, mate.

PF
        • mara571 Re: Zerknalem 06.02.11, 22:13
          Izrael niczego nie musi szukac.
          biznes.interia.pl/gieldy/surowce-komentarze/news/wylonil-sie-gazowy-gigant,1578372,3142
          • polski_francuz Re: Zerknalem 06.02.11, 22:19
            No to maja szczescie.

PF
      • mara571 Re: Kosciuszko zmienia front 06.02.11, 22:19
        dzieki za link. Ciekawe czy wielbiciele Putina go przeczytaja.
        Caly czas zastanawiam sie, czy rosyjski wywiad nie docenil tej technologii czy zle oszacowal wielkosc wydobycia.
        I jeszcze jedno: wnioski w przedostatnim akapicie mnie zaszokowaly.
        • igor_uk Re: Kosciuszko zmienia front 06.02.11, 22:43
          mara,chociaz nie jestem wielbicielem Putina,ale przeczytalem artykul,ktory ty omawiasz.tam niema nic nowego. Rosyjski wywiad o tym,oczewiscie wiedzial od dawno,ale ,jak wiesz sama,Rosja buduje jeden nowy gazociag,a drugi ruszy tuz,tuz.Wlasnie to wskazuje,ze wokol tego zrodla energii,jest wielkie halo.Wlasnie dla tego Rosja nie ma zamiaru sprzedawac gaz za bezcen.Wiedzac dobrze,ze to wszystko, jak "nagle" pojawilo sie,tak nagle i zniknie.
          Wiesz ,mara,ja naprawda uwazam,ze surowce energetyczne to zlo dla Rosji,poniewaz pozwalaja rzadzacym zabardzo nie zmieniac tego,co jakos funkcjonuje.
          Ty nie sledzisz tego,co dzieje sie w Rosji, nie w gazetach,a na najwyzszem poziomie (ja to robie,strony rzadowe,tak ze kremlowskie,odwiedzam regularnie).Jak cena ropy spadla do 30$ za barrel,to tam zaczeli aktywnie myslec o zmianach,teraz znow to ucichlo-ropa dzis kosztuje100$ za barrel,a moze byc i wiecej.
          O czym ja to pisze? Nie jestem zwolennikiem,zeby Rosja siedziala na rurze i zyla z tego.Dla tego naprawda by ucieszyl sie,jak by w Polsce i w calej Europie tego gazu okazalo sie w brud,przeciez sam place za ogrzewanie w UK( a ogrzewanie mam gazowe) wprawie 400£ za kwartal.
          Ale moja wiedza na ten temat nie pozwola byc optymistem.Licze tylko na to,ze nie zbeda sie prognozy,ze gaz w UK moze byc jeszcze drozszy.
          p.s. ,a co tak szokujacego dowiedziala sie o USA w przedostatnim akapicie?Przeciez o tym wiele razy "komsomolcy" pisali.
    • l-oxo-l Re: Kosciuszko zmienia front 06.02.11, 22:42
      To jakaś pomyłka. Wszyscy wiedzą że to amerykańska technologia , a amerykańskie technologie nie mogą być nieprzyjazne dla środowiska. Wredni plotkarze złośliwcy.
      • mara571 wlasnie zakazali tej wrednej amerykanskiej 13.05.11, 20:20
        technologii.
        wyborcza.biz/biznes/1,100896,9592658,Premier_Donald_Tusk__Wiem__kto_lobbuje_przeciw_wydobyciu.html
        • polski_francuz Niezbyt rozumiem 13.05.11, 23:23
          kto zakazal. Z Twego linku wynika,ze Tusk ma swoje rozpoznanie sprawy w/s lupkow i jest ono inne niz to Sarkozy'ego.

Sadze, ze Tusk chce sie uwolnic od zaleznosci od Gazpromu i gotow jest przymknac oczy na ewentualne szkody dla polskiego srodowiska.

Z moich dzisiejszych informacji wynika, ze francuski Total wykupil udzialy w koncesji w Polsce, bo mu zabroniono wydobywania we Francji. Mialby wydobywac w pld-wschodniej Polsce.Co to technologii wydobywania Totalu nie mam informacji.

W koncu, informacja polskiej prasy (z twego linka) jest niescisla. W Stanach przeprowadzono badania systematyczne i w wielu wypadkach woda gruntowa byla zatruta. Linki podaje powyzej w odpowiedzi na post Igora.

PF
          • polski_francuz Linki 13.05.11, 23:26
            o ktorych pisze nie sa w tym watku. Ale w nieco pozniejszym (marzec, kwiecien). Jak chcesz to je odszukam.

PF
            • br0fl0vski Re: Linki 13.05.11, 23:35
              www.greenmuze.com/climate/energy/2562-ugly-reality-of-fracking.html
              www.google.ca/#hl=en&source=hp&biw=1341&bih=679&q=fracking&oq=FRAQ&aq=3s&aqi=g3g-s2g3g-s2&aql=&gs_sm=c&gs_upl=1203l8889l0l4l4l0l0l0l0l265l702l0.1.2&fp=5a87185da9a042ba
    • slowriner Re: Kosciuszko zmienia front 13.05.11, 20:34
      doliczonyczas.blox.pl/html
    • br0fl0vski Re: Kosciuszko zmienia front 13.05.11, 20:46
      jak bys franky mial ineres zwiazany ze sprzedaza wody to mowilbys inaczej. zniszczenie wod gruntowych ( woda pitna) jest dobre w interesie. juz nie moge sie doczekac jak zacznie sie sprzedawac wode na gieldach. ciekawe kto bedzie wlascicielem wody?

www.reuters.com/article/2011/05/10/us-nestle-idUSTRE7496Q920110510
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka