Dodaj do ulubionych

Gra o przyszlosc Europy

12.03.11, 08:54
Robiac poranny przeglad prasy wpadlem na dwa artykuly, ktore wpisuja sie w pewna logike przyszlosci Europy.

Po pierwsze, powstancy libijscy sa wdzieczni za poparcie Francji:

www.lefigaro.fr/international/2011/03/11/01003-20110311ARTFIG00716-les-insurges-de-benghazi-saluent-le-soutien-francais.php
Po drugie Polska chce sie jak najszybciej integrowac ze strefa Euro:

www.rp.pl/artykul/625475_Polska-chce-sie-szybciej-integrowac-ze-strefa-euro.html
Dwa kraje deominujace obecnie Europe to Niemcy i Francja. Kazdy z nich probuje rozciagnac strefe swoich wplywow. Francja, na swoje byle kolonie, starajac sie je wciagnac w jakis sposob w strefe europejska. Podobnie Niemcy, ktorzy licza na przyszle poparcie Polski i, ktore obecnie popieraja Polska popieraja.

Polska jest w korzystnej sytuacji kraju pozadanego i popieranego przez silnego sasiada. Co do strategii francuskiej, to wydaje mi sie watpliwa ze wzgladu na watpliwa europejskosc krajow Magrebu.

PF
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Gra o przyszlosc Europy 12.03.11, 09:09
      P_F,obudzil sie na kacu (tylko tym mozno wyjasnic ten watek) i cos naskrobal.
      P_F,o jakiej niedostatecznej europejskosci krajow Magrebu wspominasz?Czy nie zapomniales,ze to inny kontynent, a do tego z lustrzana do Europy historia?
      To tak,jak by pisac o Polsce,ze ma watpliwa rosyjskosc.
      Zachowanie Francji nie rozumiesz calkowicie.Tu nie chodzi o rozciagniecie wplywow na swoi kolonii,a tylko o UE.Francja chce pokazac,ze ma cos do powiedzenia w UE (okazalo sie,ze nic nie ma).
      I w jaki sposob widac (z artykula,link do ktorego wkleiles),ze :
      "Polska jest w korzystnej sytuacji kraju pozadanego i popieranego przez silnego sasiada".? O ile czytamy w artykule:
      "Nasz kraj zamierza dołączyć do paktu dla konkurencyjności – poparcie dla nas w tej sprawie deklaruje premier Hiszpanii"
      Wydaje sie,ze przeczytales tytul,a po lewej stronie zobaczyles zdjecie,na ktorym jest Merkel i doszedles do swojego wniosku.
      Chyba ze, za "silnego sasiada" uwazasz Hispanie?
    • eva15 Re: Gra o przyszlosc Europy 12.03.11, 09:24
      polski_francuz napisał:

> Robiac poranny przeglad prasy wpadlem na dwa artykuly, ktore wpisuja sie w pewn
      > a logike przyszlosci Europy.
      >
      > Po pierwsze, powstancy libijscy sa wdzieczni za poparcie Francji:

> Po drugie Polska chce sie jak najszybciej integrowac ze strefa Euro:

A po trzecie, klimat się ociepla i lodowce na Grenlandii topnieją, trawę widać. EU będzie coraz bardziej zielona.
      • polski_francuz Wzmocnienie pozycji Polski 12.03.11, 09:29
        w EU nie jest w interesie Rosji.

Co potwierdzaja wyraznie powyzsze wpisy komsomolcow.

PF
        • igor_uk Re: Wzmocnienie pozycji Polski 12.03.11, 09:40
          P_F,a czy chociaz by slowem w artykule ,link do ktorego to wkleiles, wspomniano o wzmocniajacej sie pozycji Polski? Czy ty uwazasz,ze Polska to TY i krytykowanie twoich bezsensownych slow,to rownoznacznie z antypolskoscia? Ty najpierw przeczytaj ,a nie tylko przegladaj tytuly i obrazki ,w porannej prasie,a dopiero pozniej wychodzi na ludzi ze swoimi "przemysleniami".
          • eva15 Re: Wzmocnienie pozycji Polski 12.03.11, 09:45
            igor_uk napisał:

> P_F,a czy chociaz by slowem w artykule ,link do ktorego to wkleiles, wspomnian
            > o o wzmocniajacej sie pozycji Polski? Czy ty uwazasz,ze Polska to TY i krytyko
            > wanie twoich bezsensownych slow,to rownoznacznie z antypolskoscia? Ty najpierw
            > przeczytaj ,a nie tylko przegladaj tytuly i obrazki ,w porannej prasie,a dopier
            > o pozniej wychodzi na ludzi ze swoimi "przemysleniami".

Cóż, p_f sam przyznał, że tak krawiec kraje, jak materiał staje. Czyli jaka głowa, takie przemyślenia.
        • eva15 Wzmocnienie pozycji Polski a Grenlandia 12.03.11, 09:43
          te wnioski wyciągnąłeś z faktu, że Grenladia się zazielenia?

Dzięki za określenie konsomolec, zawsze to lepsze niż wyzwiska od hitlerowców na jakie sobie pozwoliłeś wobec Waltera w charakterystycznej dla ciebie inteligentnej i kulturalnej dyskusji.
          • igor_uk Re: Wzmocnienie pozycji Polski a Grenlandia 12.03.11, 09:50
            Ewa,ja tam nie obrazam sie,za nazwanie mnie komsomolscem,poniewaz wiem co znaczy ten skrot - komunisticzeskij sojuz molodiozy. Mnie do partii emerytow nie spiesze sie.
            • eva15 Re: Wzmocnienie pozycji Polski a Grenlandia 12.03.11, 09:57
              też sią nie obraziłam, ba nawet podziękowałam. Znając p_f i jego kulturę dyskusji muszą przyznać, że mi się upiekło.
          • polski_francuz Problem z cytatami 12.03.11, 10:00
            "zawsze to lepsze niż wyzwiska od hitlerowców"

To jest ta slabosc, ktorej sie niestety nabywa pracujac w nauce niemieckiej.

PF
            • eva15 Ciągłe wypieranie się własnych słów 12.03.11, 10:05
              Zapomniałeś jakiego linka wysłałeś Walterowi? Znów złapany za rękę, krzyczysz, że to nie twoja ręka?

Z tobą to jak z tym dr Googelbergem.
              • polski_francuz Ciezar dowodowy 12.03.11, 10:07
                spoczywa na tym co stawia zarzuty.

PF
                • eva15 Ciezar dowodowy, no właśnie 12.03.11, 10:49
                  polski_francuz napisał:

> spoczywa na tym co stawia zarzuty.

No właśnie. Co miałeś do zarzucenia Walterowi, że porównałeś go z hitlerowcem Schellenbergiem?

Zaraz napiszesz, że nie porównywałeś, że to nie ty, i że źle cię (jak zawsze) zrozumiano, bo tobie tylko imię tak się niewinnie kojarzyło.
                  • polski_francuz Napisalas 12.03.11, 10:54
                    "wyzwiska od hitlerowców"

Zacytuj mi te moja wypowiedz w ktorej wyzwalem Waltera od hitlerowcow.

Albo przepros za zarzucanie mi czynow, ktorych nie dokonalem.

Wybor jest bardzo prosty.

PF
                    • eva15 Re: Napisalas 12.03.11, 11:04
                      polski_francuz napisał:

> Zacytuj mi te moja wypowiedz w ktorej wyzwalem Waltera od hitlerowcow.

Zwracałeś się tak do Waltera:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,122778334,122786283,Odleglosc_tow_Schellenberg.html

Straszny z ciebie krętacz, idziesz w zaparte w żywe oczy.

> Albo przepros za zarzucanie mi czynow, ktorych nie dokonalem.

I jeszcze bezczelny w dodatku, całkiem jak dr Googelberg, ten też oczekiwał przeprosin.
                      • polski_francuz Odkurzacz poprosze 12.03.11, 11:13
                        Rozumiem wiec, ze nie wyzywalem Waltera od hitlerowcow i ze za ten nieuzasadniony zarzut nie dostane przeprosin.

No wiec teraz, czy masz cos do napisanie na temat przyszlosci Europy?

Jak nie to juz przestan zasmiecac ten watek.

PF
                        • eva15 Re: Odkurzacz poprosze 12.03.11, 11:20
                          polski_francuz napisał:

> Rozumiem wiec, ze nie wyzywalem Waltera od hitlerowcow i ze za ten nieuzasadnio
                          > ny zarzut nie dostane przeprosin.

Ha, ha, ty na prawdę jesteś beczzelny, nawet podanie linku nie pomaga. Mam ci przypomnieć, jak odpowiedział ci Walter na te wyzwiska? Ech, też nie pomoże.

> No wiec teraz, czy masz cos do napisanie na temat przyszlosci Europy?
                          > Jak nie to juz przestan zasmiecac ten watek.

Uważasz cytaty twoich wypowiedzi za śmieci? Jak rzadko zgadzam się z tobą.
                        • igor_uk Re: Odkurzacz poprosze 12.03.11, 11:23
                          P_F,ale co ma twoj post,otwierajacy watek,do przyszlosci Europy?
                          I dla czego Ewa zasmieca Twoj watek? I jezcze jedno.Napisalem do ciebie bardzo merytoryczny post,w ktorym wytknalem tobie to,ze niechlujnie go zalozyles ,ze nie rozumiesz postawy Francji,ale ty a nie slowem na to nie odezwal sie.Co ,czujesz sie za cieki,zeby wstepowac ze mna w dyskusje?Zamiast tego wspomniales cos o komsomolcach.A i dalej prowadzisz dyskusje w podobny sposob.To kto robi z watka smietnik?
                          • eva15 Re: Odkurzacz poprosze 12.03.11, 11:26
                            Uważaj, p_f zaraz się wyprze i powie, że o konsomolcach o nie on. On tylko rzeczowo dyskutuje.
                            • borrka Komsomolcy, to eufemizm. 12.03.11, 11:30
                              Nalezy mowic wprost o web-brygadzie Priwislinskij Kraj.
                              I w tym momencie nie wspominamy juz o dyskusji, a o wykonywaniu rozkazow.
                              • eva15 Re: Komsomolcy, to eufemizm. 12.03.11, 11:35
                                borrka napisał:

> Nalezy mowic wprost o web-brygadzie Priwislinskij Kraj.
                                > I w tym momencie nie wspominamy juz o dyskusji, a o wykonywaniu rozkazow.

Oj, borrcia, a ty niezmiennie sądzisz innych wg siebie.
                              • igor_uk Re: Komsomolcy, to eufemizm. 12.03.11, 11:41
                                borcia,odstaw politure!
                              • br0fl0vski Re: Komsomolcy, to eufemizm. 12.03.11, 11:42
                                a z ciebie chlopie to doskonaly przypadek kliniczny. nikt poza zchorowanym umyslem do pisania cie nie zmusza
                        • walter622 Masz odkurzacz 12.03.11, 13:10
                          polski_francuz napisał:

> Rozumiem wiec, ze nie wyzywalem Waltera od hitlerowcow

Jeżeli mogę się wtrącić do waszej dyskusji, ostatecznie dotyczącej mojej skromnej osoby.

Przejawiasz osobliwy sposób rozumowania - coś w stylu "ruskiego" mleka z ukraińskiej piersi - tak ciekawie ten temat zagaiłeś - czekam na szczegóły.
                          No cóż jeżeli twierdzisz, że uporczywe porównanie z norymberskim zbrodniarzem nie było
                          z twojej strony próbą prymitywnej zniewagi lecz wręcz przeciwnie - dość specyficznym komplementem, to takie tłumaczenie jestem w stanie zrozumieć - ostatecznie faszyści teraz
                          są w wielkim poważaniu.
                          • eva15 Re: Masz odkurzacz 12.03.11, 13:27
                            Niestety, p_f tak idzie w zaparte, że aż dech zapiera. Kłamie w żywe oczy i jeszcze każe się przepaszać.
                            • walter622 Re: Masz odkurzacz 12.03.11, 13:46
                              eva15 napisała:
                              > Kłamie w żywe oczy i jeszcze każe się przepaszać.

Dlaczego od razu kłamie? Przypuszczam, że on faktycznie jest przekonany iż uznanie
                              kogoś za "faszystę" jest przejawem wielkiego szacunku, a nie chamską zniewagą. Takie zachowanie wyjaśnia jego niesamowity kompleks niższości względem Niemców. Widocznie dla niego faszysta jest niedoścignionym ideałem. Ostatecznie było kilku "intelektualistów", którzy z ryngrafem uganiali się za Pinochetem po całym świecie, by ten podarek jemu wręczyć w imienu "polskiego narodu". W takim kontekście jego zachowanie jest zrozumiałe.
                              • eva15 Re: Masz odkurzacz 12.03.11, 13:52
                                To kłamanie odnosiło się do tego, że on się wypierał własnej wypowiedzi.
                                Natomiast co do meritum - możesz mieś rację. To faktycznie może być niemiecki kompleks p_fcia. W ogóle jemu imponuje siła, doczekać się nie mógł, kiedy wreszcie Libia zostanie zbombardowana, naturalnie humanistycznie i demokratycznie. Niestety Sarko go z nowu zawiódł.
                                • walter622 Re: Masz odkurzacz 12.03.11, 17:16
                                  eva15 napisała:
                                  > Sarko go z nowu zawiódł.

To dopiero chyba początek rozczarowań. Zerwanie stosunków dyplomatycznych wiąże się z zerwaniem kontraktów na dostawę ropy ( Francuzi już zrobili się nerwowi, rozpaczliwie rozglądając się i zastanawiając jakby tę "dziurę" załatać). Chińczycy natomiast mają powody
                                  do zadowolenia - szykuje się przejęcie francuskich kontraktów.
                                  A w perspektywie szykuje się, że Francję zaleje morze emigrantów - "przegranych" w
                                  tej wojence, którym Sarko udzielił swojego poparcia. Wtedy zobaczymy co napisze nasz
                                  facio z "zasadami".
                              • polski_francuz Walther 12.03.11, 13:59
                                moze sie wyrazisz n/t strategii przyszlosci Europy.

Wiem, ze precyzyjna historia to Twoja specjalnosc ale watek jest o przyszlosci Europy.

PF
                                • walter622 Re: Walther 12.03.11, 16:47
                                  polski_francuz napisał:

> moze sie wyrazisz n/t strategii przyszlosci Europy.

Niestety, z zaproszenia nie skorzystam. Zapraszasz do niewątpliwie ciekawej i poważnej dyskusji zachowując się przy tym jak kompletny smarkacz (aluzję odnośnie tego
                                  Walther,a zrozumiałem). W dodatku, jak widzę, dyskusja poszła we "właściwym" jak zwykle kierunku, tj. tropieniu "komsomolców" i ss-smanów. Tak więc życzę powodzenia w rozwijaniu wątku "przyszłość Europy i d* Maryli".
                          • polski_francuz Precyzja wypowiedzi 12.03.11, 19:00
                            jest niezwykle wazna dla historyka. Piszac: "uporczywe porównanie z norymberskim zbrodniarzem" sugerujesz, ze napisalem gdzies Walter jest jak norymberski zbrodniarz.

Co prawdzie nie odpowiada. Zazartowalem z Twego nicka. Nie odpowiadal Ci zart, to przeprosilem raz czy dwa.

Na tym powiniem byc incydent zamkniety. A nie jest.

Dlaczego?

PF

• kaszebe12 Re: Problem z cytatami 12.03.11, 10:11
              Wybacz Pefciu , ale Twoje przemyslenia sa pozbawione zwiezlosci i pewnej dozy logiki , zwlaszcza w odniesieniu do Magrebu. -Pan Sarkowitz moze sobie marzyc o jakiejs Unii Srodziemnomorskiej - jest to jego osobistym pomyslem i problemem , jak jest nim chec zbombardowania pana Kadafiego (sic !).-Masz jednak racje piszac o " rozszerzaniu wplywow".-Owo "rozszerzanie" przycmiewa cele nadrzedne istnienia UE -nie zauwazyles tego ?
              • polski_francuz Zgadzam sie 12.03.11, 10:35
                "Owo "rozszerzanie" przycmiewa cele nadrzedne istnienia UE"

Dlatego tez, ta strategia nie przejdzie w EU. Tym bardziej, ze calkiem schizofrenicznie, sprzedawca Rolexow, gra w tym samym momencie na straszenie imigrantami z Magrebu.

W tym samym czasie, Niemcy graja na poprawianie obrazu Polakow.

Strategia niemiecka jest koherentna, zas francuska jest strategia niespojna. Gdyz nikt nie chce poglebiac stosunkow z tymi, ktorych sie boi.

PF
                • nihil-istka Strategia niemiecka to ciagla antypolskosc 12.03.11, 10:56
                  I nie ma co udawac polskiego slepego strusia.
                  Jesli chodzi o konkrety , Niemcy zawsze wybieraja antypolskosc:
                  1) Niemcy sa OSTATNIM krajem , ktory otwiera swoj rynek pracy dla Polakow
                  2) Rurociag polnocny forsowany wbrew polskim interesom i poza naszymi plecami
                  3) Ciagle sekretne dzialania wywiadu niemieckiego wspierajace grupy separatystow slaskich.
                  (wedlug informacji CIA)
                  Jedynym gwarantem naszej niepodlegolsci sa USA majace trwale interesy kontrolowania
                  Niemieckiego i Rosyjskiego ekspansjonizmu i szowinizmu.
              • eva15 Re: Problem z cytatami 12.03.11, 10:51
                kaszebe12 napisał:

> Wybacz Pefciu , ale Twoje przemyslenia sa pozbawione zwiezlosci i pewnej dozy logiki ,

BINGO. I dlatego wrzuciłam wątek Grenlandii, pasuej do tego chaosu myślowego jak ulał.
                • kaszebe12 Re: Problem z cytatami 12.03.11, 12:44
                  -Spojrzmy obiektywnie...-kto "zasypuje" przyszlosc Unii ,kto ,pierwszy ,zdradza jej Idee ? -Wlasnie Niemcy i Francuzi...-Tych pierwszych rozumiem ;-dzialaja z pobudek egoistycznych , pilnuja "swego".-Ale Francuzi ? -Tu rzucamy sie na "ratunek" Afryce , tam angazujemy sie w mrzonki o Unii Srodziemnomorskiej , gdzie indziej tracimy twarz (bardzo "dziwaczni" ministrowie SZ) i dziwimy sie ,ze nikomu nie chce sie kupowac samolocikow Rafale albo elektrowni jadrowych.-Ta polityka przypomina kariere slynnego lotniskowca "Charles de Gaulle"...
                  Ci politycy odstawili Unie na bok.-Ot , wymyslili sobie , dla spokoju ducha, jakiegos de Roompoya i inna Ashton (ta ,ktora wie,ze zachod to , tam , na prawo , a polnoc - u gory).-Nie ma Prezydenta Europy , nie ma rzadu Europy , nie ma ,obiecywanej od dziesiecioleci , europejskiej armii. -Nie ma tych trzech elementow - nie ma Unii.
                  • eva15 Re: Problem z cytatami 12.03.11, 12:49
                    Coś to "pilnowanie swego" i ta niestniejącą Unia przeraźliwie dużo Niemcy kosztuje. Wczoraj znów napełniono worek z setkami kolejnych miliardów.
                    • kaszebe12 Re: Problem z cytatami 12.03.11, 16:14
                      Co sie stalo , Ewa ?
                      • eva15 Re: Problem z cytatami 12.03.11, 16:38
                        Po raz kolejny zwiększono fundusz pomocowy dla eurolandu.
    • br0fl0vski Re: Gra o przyszlosc Europy 12.03.11, 11:35
      polski_francuz napisał:

>
      > Po pierwsze, powstancy libijscy sa wdzieczni za poparcie Francji:

PAPIER JEST CIERPLIWY I MOZE WZIASC WSZYSTKO
      kim sa ci powstancy libijscy (sypnij mi pare nazwisk i zyciorysow) i kto ich finansuje bo jak wiesz nic nie ma za friko

> Po drugie Polska chce sie jak najszybciej integrowac ze strefa Euro:
      strefa euro jest bardzo wazna bez euru niedlugo nie bedzie mozna zyc tak jak nie mozna zyc bez powietrza. az dziw bierze jak gatunek ludzki zyl ta dlugo na bezdechu

co to polska? czy to nowak z kowalskim ktory nie ma pojecia o tym co sie dzieje w wielkim swiecie i po co bo nikt go o zgode na zmiany nie pyta? czy moze to opinia dzinnikarzyny ktory pisze w imieniu nowakow i kowalskich nie pytajac ich o ich zdanie?
    • felusiak1 nie dobijać francuskiego 12.03.11, 17:36
      cieszy fakt, że libijczycy są wdzięczni za poparcie francji, chociaż przejawia sie ono jedynie w słowotoku. Właśnie słyszałem jak dowódca NATO zapewniał, że przyglada się sytuacji uważnie.
      I będzie przygladał się. No bo co ma zrobić bezzębny, wykastrowany tygrys kiedy zostały tylko mu oczy.
      Bardzo przypadł mi do gustu Pakt dla konkurencyjności. Wszyscy wiemy, że nasze towary poza high tech konkurować nie mogą ale stana się bardziej konkurencyjne po podpisaniu paktu. wtedy wszyscy bedziemy się radować i rozpalimy ognisko. bedziemy palic euro.
      ostatnia rzeczą jakiej polska potrzebuje jest przyjecie euro. dziwi mnie, ze z taką ochotą chcą tam sobie założyć pętlę na szyję.
      • br0fl0vski Re: nie dobijać francuskiego 12.03.11, 18:00
        felusiak

decyzje co do przyszlosci zapadaja w malym gronie. nie tak dawno otworzylem link (to nie zdarzami sie czesto) o zmianach konstytucyjnych dotyczacych zmian statusu NBP. link pelen linkow do materialow zrodlowych , nawet strony pana Komorowskiego nie pominalem. i co ? nikt dyskusji nie podial. widzisz pan komorowski zanim zostal prezydentem mowil o zupelnie innych rzeczach. od dnia w ktorym zaczal urzedowac (chyba 8 sierpnia) jest bardzo zajetym czlowiekiem. miedzy sniadaniem z jakims viceprezydentem a pielgrzymka do brukseli jest pewnie sciskamie masy rak w jakis fabrykach. i w polowie listopada zlorzyl w sejmie wniosek o zmiane konstytucji. zmian ktore moga spowodowac nieznane skutki (to prawie cytat ze ust fachowcow) i ja sie zastanawiam jak to jest , kiedy mu przyszedl do glowy ten pomysl albo kto mu go podsunal. bo przeciez napisanie takiej poprawki ktora moze spowodowac skutki nie do przewidzenia przez pana Komorowskiego historyka z zawodu. wymago sporo czasu duzo wiecej niz tr krotkie przerwy miedzy sciskaniem rak. znowu wychodzi na to ze zyjemy wedlug skryptu ktory ktos nam napisal.
      • polski_francuz Slowotok 12.03.11, 18:47
        jest w krajach Magrebu substytutem czynu. Nie zapomnij.

Co do euro dla Polski sa zady i walety.

Wady: bo nie mozna regulowac samemu wartosci monety
        Zalety: bo moneta wazy w swiecie a takze wielkie ulatwienie zycia dla wszystkich oprocz wlascicieli kantorow.

PF
        • br0fl0vski Re: Slowotok 12.03.11, 18:54
          franky az strach bierze na mysl ze ty dziadki w szkolach uczysz.
          czy ty wiesz kto reguluje wartosc monety i z kozyscia dla kogo?

z euro bedziesz ( jak to pare lat temu pisalem tobie ) mog mieszkac w pociagu miedzy talinem a lizbona. jak czest franky podrozyjesz jak bardzo jest wymiana pieniedzy uciazliwa dla ciebie w dobie bankowych automatow.
          franky
          przestan czytac swieze gazety i poczeka jaz pozolkna. duzo wiecej mozna sie z nich wtedy dowiedziec.
          a zanim cos powiesz zapytaj siebie skat to wiesz. czy jest to produkt gimnastyki intelektualnej czy odgruwanie programu zainstalowanego przez media
      • mara571 spoko felusiak 12.03.11, 21:07
        po pierwsze Polska nie spelnia w chwili obecnej zadnego kryterium do przyjecia euro.
        Na pytanie czy euro sie ostanie czy nie nie mozna dzisiaj odpowiedziec.
        Dla polskiej gospodarki probleme sa ustawiczne gry i gierki spekulantow i bankow inwestycyjnych na rynkach walut. Zabawa odbywa sie obecnie przy pomocy programow symulacyjnych przetwarzanych przez superszybkie komputery. Kiedys doprowadzi to do gigantycznego krachu.
        Mowie ci to jako osoba, ktora od ponad 20 lat uzywa programow symulacyjnych w innej dziedzinie, gdzie na szczescie mozna zawsze wrzucic do programu parametry odpowiadajce rzeczywistosci i sprawdzic czy program nie jest bledny. W zaciszu labu.
        Zabawy bankowcow odbywaja sie na tzw rynkach, ktore rzekomo zawsze maja racje.
        Nie jestem pewna, czy Polacy nadal maja chec przyjecia euro.
        • br0fl0vski Re: spoko felusiak 12.03.11, 22:19
          mara
          decyzjie dawno podjeto dlatego jednym z krokow jest zmiana konstytucji RP odnosnie NBP nie ma w tym przypadku i nie ma z tej drogi odwrotu pytanie tylko kto za tym stoi i jakie bedzie mial z tego kozysci?

co do komputerow, mara, w tych zabawach tez nie ma przypadku. bo te komputery tylko informuje o liczbach w procesach
          natomiast decyzje w jaki proces sie bawic decyduja ludzi, mala garstke ludzi.
          • mara571 Re: spoko felusiak 12.03.11, 22:39
            decyzji nie podjeto, zmiany Kostytucji nie przeglosowano w Sejmie i przed wyborami to nie bedzie mialo miejsca.
            Wszystko zalezy od wyniku wyborow pozna jesienia tego roku.
            Nie wiem czy uzywales kiedykolwiek programow symulacyjnych. Tam jeden maly blad moze prowadzic do calkiem falszywych wynikow. My mamy modele potwierdzone w wielu eksperymentach i mozemy sprawdzic jaki wynik uzyskamy z aktualnego programu symulacyjnego.
            W przypadku blednego wyniku dla modelu mozemy powiedziec informatykom, ze program trzeba zmienic.
            Na tzw rynkach nie ma na to czasu. I twoja garstka ludzi tez nie ma nic do gadania.
            I to wlasnie jest gigantyczny problem.
            • br0fl0vski Re: spoko felusiak 12.03.11, 23:13
              zmiana konstytucji tapi podobnie jak beda odciski palcow w dowodach tak jak w niemczech to kwestia czasu. w mysl zasady spiesz sie powoli bo wtedy trudno dostrzec zmiany.

wiem o czym mowie bo bawilem sie w to nie docenisz tej garstki ludzi bo to oni oplacaja infoirmatykow. spoleczenistwo ma strukture piramidalno komorkowa. nie wiesz co robi twoj sasiad a juz napewno nie wiesz co robia ci pietro nad toba. miliony chodza codziennie do lagrow zeby zarobic na chleb i nie ma czasu na myslenie jak system funkcjonuje. prawde mowiac nawet nie chce wiedziec . czy ty wiedzac ze sporo tego co robisz jest bullshitem rzucila bys dobrze platna robote. sam wiem jakie sa tego skutki. wiekszosc tego nie robi dlaczego mieli by to robic w systemie w ktorym miara szczescia jes grubosc portfela.

mara jak chodzisz do lagru to powinnas wiedziec ze placa ci tylko za to co ci kazali zrobic. to zapewnia im pelna kontrole.
    • wojciech.2345 Re: Gra o przyszlosc Europy 12.03.11, 18:18
      Hm, Francja coś mówi. Często po kartezjańsku trafia w sedno.
      Ale z czynami gorzej.
      Czeka na USA?

Co do Polski. To kiedy będziemy mieli euro, to nie jest tak ważne.
      Ważne, że zaczynamy być postrzegani jako kraj ludzi rozsądnych.
      • br0fl0vski Re: Gra o przyszlosc Europy 12.03.11, 18:23
        wojtek wojtek kto ma licencje na semantyke?
        • br0fl0vski Re: Gra o przyszlosc Europy 12.03.11, 18:33
          i jeszcze jedno

wielki swiat jest jak klub golfowy jedni graja w golfa inni nosza kije golfowe dla tych co graja golfa
          ta robota , wlasciwie pownienem uzyc slowa kariera nazywa cie golf caddie
          www.jobmonkey.com/uniquejobs/caddying.html
          a tu po googlarsku bo brzmi jeszcze gardziej egzotycznie
          translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.jobmonkey.com%2Funiquejobs%2Fcaddying.html&sl=en&tl=pl&hl=&ie=UTF-8
          wyglada na to ze Polska bedzie robic w tym klubie za caddie
        • wojciech.2345 Re: Gra o przyszlosc Europy 12.03.11, 19:40
          br0fl0vski napisał:
          > wojtek wojtek kto ma licencje na semantyke?
          -----------------------------------
          Semantykę kreują często debile, dyktatorzy różnej maści mody i idei.
          Natomiast jak zawsze meandry semantyki znają i rozumieją elity.

Bez względu na czasy - nihil novi.
          • br0fl0vski Re: Gra o przyszlosc Europy 12.03.11, 22:11
            wojtek
            elity (rzadzaca mniejszosc kreuje semantyke , nie osobiscie, zatrudnia do tego fachowcow i placi im sporo. robi to nie dla dobra ogolnego ale swojego. tak dlugo jak to robi bez wzgledu na papier jakim owija system jest to ciagle to samo gowno a to twoje nihil novi to cicha akceptacja tego stanu rzecze. a wiec cala dyskusja zbacza na dyskutowanie smakow, jest to bez celowe a wiec strata czasu
      • polski_francuz Francja 12.03.11, 18:49
        popelniala gafe za gafa podczas rewolucji arabskich i teraz chce nadrobic stracony czas.

Co do estymacji euro dla Polski to jest dyskusyjne. Ze stajemy sie krajem przewidywalnym to WIELKI plus.

PF
        • kaszebe12 Re: Francja 12.03.11, 18:59
          Nie wyglupiaj sie Pefciu,prosze. - Zapomniales , jak nas wystrychnieto "na dudka", po wprowadzeniu euro ?
          • polski_francuz Problemy techniczne 12.03.11, 19:04
            Pisz po kolei. Rozumiem ze dorzucasz wady wprowadzenia Euro.

W tym temacie mozna powiedziec, ze wartosc nowej monety do starej powinna byc prosta. Bo jak nie jest, handlowcy kombinuja i, korzystajac z okazji, podwyzszaja ceny.

Ale to sa, powiedzmy, problemy techniczne.

I inflacja jest i byla w strefie euro mala.

PF
            • kaszebe12 Re: Problemy techniczne 12.03.11, 19:17
              Jakie problemy techniczne ? -To , ze wartosc nowej do starej powinna byc prosta ;-o tym wie kazde dziecko. - Moze piszesz o aspektach makroekonomicznych ? -Te ,akurat , mnie -zwyklego frajera , najmniej obchodza ;- ale skoro zapomniales , jak nas zrobiono w balona , spojrz na Slowacje...
              • polski_francuz Sprecyzuj 12.03.11, 19:24
                o co Ci chodzi, bo niezbyt rozumiem.

PF
            • wojciech.2345 Re: Problemy techniczne 12.03.11, 19:34
              polski_francuz napisał:

> Pisz po kolei. Rozumiem ze dorzucasz wady wprowadzenia Euro.
              >
              > W tym temacie mozna powiedziec, ze wartosc nowej monety do starej powinna byc prosta. Bo jak nie jest, handlowcy kombinuja i, korzystajac z okazji, podwyzszaja ceny.
              >
              > Ale to sa, powiedzmy, problemy techniczne.
              >
              > I inflacja jest i byla w strefie euro mala.
              -------------------------------------------------
              Pf-ie
              dorzucę w tym miejscu polski kontekst. Polska jak i nowe kraje UE idą troszkę
              w innym rytmie i moim zdaniem szybkie wprowadzenie euro w Polsce i w tych krajach
              może być szkodliwe.

Tusk nie po raz pierwszy wyrwał się jak Filip z konopi.
              Ośmieszył się chłoptaś.
              • el_matador9 Re: Problemy techniczne 12.03.11, 22:58
                www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/DE/Presse/pm/2011/03/PD11_089_51,templateId=renderPrint.psml
                Eksport Niemiec do CHIN 2010.....53,5 mld EURO
                Import Niemiec z CHIN 2010........76,5 mld EURO

Oś Tokio Berlin im nie wyszła w czasie wojny i,
                nie udała się też ponownie po wojnie,
                [Japończycy woleli Amerykanów],
                Niemcy teraz próbują stworzyć zgodną z ich tajemną męską, teutońską, skośnooką atawistyczną antropologią mieszańców europejsko-azjatyckich, nową zamienną oś PEKIN - BERLIN.
    • br0fl0vski Re: Gra o przyszlosc Europy 12.03.11, 23:36
      www.youtube.com/watch?v=Xq2WuYt_TcY&feature=relmfu
      www.youtube.com/watch?v=q0fa5R128L4&feature=channel_video_title
      www.youtube.com/watch?v=b3DnJ_FNsCo
      www.youtube.com/watch?v=6p5h8mAsZW0&feature=relmfu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka