Dodaj do ulubionych

Rosyjski zabor

06.04.11, 19:13
forum swiat.

Watki o Rosji:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,124023477,124023477,W_czym_Rosjanie_bija_Zachod_na_glowe_.html
forum.gazeta.pl/forum/w,50,124011942,124011942,Lobotomia_po_rosyjsku.html
Watki po rosyjsku:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,124028752,124028752,Kongo.html
forum.gazeta.pl/forum/w,50,124028104,124028104,bitwa_o_Cote_d_Ivoire.html
Czy nie mozna niczego z tym zaborem zrobic? To rosyjskie szambo zaczyna sie juz przelewac. I zalewac urodzajne polskie pola.

PF

Obserwuj wątek
    • jk2007 masz tu po francuzsku 06.04.11, 19:17
      www.france24.com/fr/20110405-economie-cote-ivoire-cacao-petrole-caoutchouc-cafe-exportation-pib-croissance
    • igor_uk Re: Rosyjski zabor 06.04.11, 19:23
      polski_francuz napisał: To rosyjskie szambo zaczyna sie juz przelewac. I zalewac urodzajne polskie pola.

A nie mowilem,ze pod maska Hrabiego,kryje sie zwykly gbur i do tego szowinista.
      • eva15 Re: Rosyjski zabor 06.04.11, 19:24
        Gbur to co innego, to jest chamstwo.
        • eva15 Re: Rosyjski zabor 06.04.11, 19:29
          Ha, ha, Igor znasz lepiej polski niż ja. Wg słownika gburto tyle co:

osoba ordynarna, prostak, cham

www.sjp.pl/co/gbur

Ja tego dotąd używałam w znaczeniu, niekulturalny, niekomunikatywny.
          • borrka Nie wpadaj w depreche, Efcia. 06.04.11, 19:32
            Jakas pobiezna znajomosc polskiego posiadlas.
            • eva15 Re: Nie wpadaj w depreche, Efcia. 06.04.11, 19:39
              Borrcia, nie strasz mnie. Twoje oceny znaczą rczej, że coś z moim polskim nie w porządku.
          • igor_uk Re: Rosyjski zabor 06.04.11, 19:34
            Ewa,gbur w bardziej dosadny sposob oddaje istote tego faceta. O takich lubie mowic -zasrany europejczyk (koniecznie z malej litery). Falszywy i podly,to wlasnie tacy kilkakrotnie doprowadzali Polske do skraju przepasci.Cale szczescie ,ze znam innych Polakow,moze nie koniecznie rusofilow,ale napewno nie szowinistow,ktore nigdy by takich slow nie uzyli,jak cos takiego.
        • polski_francuz Rosja nie jest newsem 06.04.11, 19:31
          ilez mozna na Rosji temat i ilez mozna z rosyjskiej perspektywy?

Popatrzylem na Spiegla, GW, Polityka, Rzepe, Le Figaro ...czy jest cos o Rosji. Ani, ani. Tylko nasze forum w kolko Macieju o Rosji.

Zbastujcie troche bo juz nie mozna tego czytac.

PF
          • igor_uk Re: Rosja nie jest newsem 06.04.11, 19:38
            P_F (gburze),a czy ktos tobie przeszkadza zakladac watki na dowolny temat? Przeciez zakladasz.
            W ostatnim czasie,zalozyles trzy watki,jeden z nich o ropie,jeden ad person i ten szowinistyczny.
          • eva15 Re: Rosja nie jest newsem 06.04.11, 19:38
            Widać lubisz się w tym , jak to "kulturalnie" piszesz "szambie" tarzać, skoro się tu pojawiasz.

Ja nie wchodzę na wątki, które mnie nie interesują, a ty wchodzisz i to z pianą na ustach.
          • pijatyka Re: Zbastujcie troche 01.04.14, 19:40
            Zły adresat apelu; przecież one tu służbowo ;->
    • borrka A ja lubie draznic sie z Wankami. 06.04.11, 19:30
      Bo to nasze Wanki z pol i lasow, tundry, tajgi i wiecznej zmarzliny.

Z kim innym pogadasz na tematy wschodnioeuropejskie ?
      Kto wie, kim byli Chmielnicki, Kosciuszko, Pugaczow ?

NSBZSA nie zawioda pod tym wzgledem.

I napic sie z nimi mozna, bez obawy, ze pod stol spadna.
      • polski_francuz Moge Cie zrozumiec 06.04.11, 19:32
        ale co za duzo to niezdrowo.

PF
      • igor_uk Re: A ja lubie draznic sie z Wankami. 06.04.11, 19:41
        borcia,jest jeden szkopul,ty nas nie draznisz ,ty nas bawisz.jeb-koziolek i ty,borcia,to forumowe klauny i tylko tak was traktuje.Ale wybacz,jako klaun jestes niczym obok jeb-koziolka.
      • eva15 Re: A ja lubie draznic sie z Wankami. 06.04.11, 19:41
        borrka napisał:

> I napic sie z nimi mozna, bez obawy, ze pod stol spadna.

A co? Siedzisz pod stołem (zbierając resztki) i boisz się, by cię nie przygnieciono?
    • jk2007 nie zabor lecz polsko-rosyjska przyjazn 06.04.11, 19:42
      • igor_uk Re: nie zabor lecz polsko-rosyjska przyjazn 06.04.11, 19:55
        No tak,polsko-rosyjska przyjazn,a p_f jest Zydem,to rzeczywiscie moze jego draznic.
        • polski_francuz A co nie mozna 06.04.11, 19:59
          juz byc Zydem. Ratunku naszych bijom!

PF
          • walter622 Można, można 06.04.11, 20:08
            polski_francuz napisał:
            polski_francuz napisał:
            > juz byc Zydem.

Owszem można, lecz przy tym nie ma sensu naiwnie udawać, że jest się ze szlachty WKL.
            Sam przyznasz, że to kompletny i w dodatku niesamowicie pocieszny nonsens.
            Bywszy1 nie ukrywa swojego pochodzenia za co jego szanuję, co nie oznacza,
            że się zgadzam z niektórymi jego wypowiedziami. Jest sobą, przedstawia swój
            punkt widzenia i nie wymachuje przy tym, dla swego dowartościowania,
            wydumanym herbem.

• polski_francuz Juz bym sie przyznal 06.04.11, 20:18
              do grzechu, alem herbowy: herbu Korwin. Dziadek powyszukiwal w latach 30. Jakies dokumenty z roku 1830 czy cos mam ciagle w szkatulce by draznic zone. Ona wszak burzujka ale jam herbowy.

Czy mam udawca kim nie nie jestem. Co mi radzisz Walther?

PF
              • walter622 Re: Juz bym sie przyznal 06.04.11, 20:30
                polski_francuz napisał:
                > Co mi radzisz

Odnoszę wrażenie, że masz bardzo rozsądną żonę. Tak więc radzę do niej się zgłosić w tej materii po radę.

> alem herbowy:

Czy aby jesteś tego pewien ? Nobilitacja to nie skrawek papieru, odszukany przez dziadka,
                lecz wyłącznie sposób postępowania. Lecz z tym, jak mniemam, masz poważne kłopoty.
                • igor_uk Re: Juz bym sie przyznal 06.04.11, 20:34
                  walter,rzadko nie zgadzam sie z toba i teraz wlasnie ten przypadek.Napisales:
                  "Lecz z tym, jak mniemam, masz poważne kłopoty. "

P_F,nie ma zadnych klopotow ze swoim gburstwem,poniewaz to dla niego normalnosc,on tylko nieudolnie probowal z tym kryc sie,udawajac kogos innego.
                  • walter622 Re: Juz bym sie przyznal 06.04.11, 21:19
                    igor_uk napisał:
                    > P_F,nie ma zadnych klopotow ze swoim gburstwem,poniewaz to dla niego normalnos
                    > c,on tylko nieudolnie probowal z tym kryc sie,udawajac kogos innego.

I na tym polega jego kłopot - chce udawać, a zarazem dręczą jego dość durne przyzwyczajenia
                    zupełnie nie licujące do osoby którą stara się udawać.
                    • polski_francuz Walther 06.04.11, 21:25
                      nie przypominam sobie bym wlazl na Twoj watek by Cie obrazac.

Moze bys, przez analogie, tego nie robil na moim watku?

Z gory bardzo dziekuje.

PF
                      • walter622 Re: Walther 06.04.11, 21:31
                        polski_francuz napisał:
                        > Moze bys, przez analogie, tego nie robil na moim watku?

No proszę. Sam ponownie zniekształcasz mój nick.

Z natury nie zakładam wątków. A i nie dostrzegam bym ciebie jak na razie czymś obraził.

• igor_uk Re: Walther 06.04.11, 21:43
                        P_F,przeciez to nie jest Twoj watek! Tu nie kahal.Ty tylko zalozyles ten watek i z momentu okazanie sie na forum,stal naszym wspolnym dzielem. Czy ty nie rozumiesz czym jest internet?
                • polski_francuz Gentleman 06.04.11, 20:37
                  pozwol, ze Ci podam taka definicje jaka mi podano w Australii. Gdzie dzenty jeszcze sa a i wielu chce nimi byc.

Otoz gentleman jest to ten, ktory wie kiedy przestac by gentlemanem byc.

Mysle, ze bardzo dobrze pasuje do tej definicji. I sie kurczowo jej trzymam.

Pozdrowienia od mojej kroliczki dla Twojego kocura. Nasza Gwiazdeczka jakos sie ulozyla z nowa kotka ulubienica zony.

Ale kotka jest francuska. I nie wpieprza sie jak Rosjanie na polskie ziemie.

PF

• igor_uk Re: Gentleman 06.04.11, 20:47
                    Widze,ze zaczynasz robic konkurencje j-k i borcie.
                    • polski_francuz A ja widze 06.04.11, 20:50
                      ze rosyjskie szeregi sie lamia...

PF
                      • igor_uk Re: A ja widze 06.04.11, 20:54
                        P_F,nawet nie marz o tym.
                  • walter622 Re: Gentleman 06.04.11, 20:50
                    polski_francuz napisał:
                    > pozwol, ze Ci podam taka definicje jaka mi podano w Australii.

A może jakiś cytat z kodeksu samurajów ?

> I sie kurczowo jej trzymam.

To jakaś proteza ? A bez tego ni jak ?

> Ale kotka jest francuska.

Domyślam się, że też ma jakiś fikuśny herb? Mój kocur jest z podwórkowych plebejuszów.
                    • polski_francuz Nu Walther 06.04.11, 20:52
                      szkoda, ze sie poddales.

Juz tylko ten Rosjanin mi zostal...

PF

• igor_uk Re: Nu Walther 06.04.11, 20:58
                        P_F,ale na tym, Rosjaninie (czyli na mnie),nie jeden zasany europejczyk zlamal zeby.ciebie czeka to samo.Zreszta juz raz prosiles,zeby przestalem do ciebie odzywac sie.Wtedy to byla twoja kapitulacja.Wiem na 100% czym skonczyc sie i tym razem-przestaniesz odzywac sie na moi posty.Bo jestes za cienki.
                      • walter622 Re: Nu Walther 06.04.11, 21:14
                        polski_francuz napisał:
                        > szkoda, ze sie poddales.

Znów prowokujesz tym "Waltherem", widać masz bardzo kiepski wzrok.
                        Nie myśl, że się "poddałem" - po prostu marna to satysfakcja pokonywać osobę mającą kiepski wzrok (toć to kaleka), a na dodatek nie odnoszę wrażenia byś był z natury wojownikiem - na widok przeciwnika w mig pójdziesz w rozsypkę. Taka "szlachta" to wymachuje batorówką przy szklanicy, a w polu z nich bardzo mierny pożytek ( był i nadal jest).
                        Masz - trochę się podenerwuj - śpiewa "odnofamilec" Igora

www.youtube.com/watch?v=C6rVGyAlUd8&feature=related
                        • polski_francuz Z natury 06.04.11, 21:17
                          dlatego lepiej nie prowokowac.

PF
                          • walter622 Re: Z natury 06.04.11, 21:24
                            polski_francuz napisał:

> dlatego lepiej nie prowokowac.

Biedaku, faktycznie nie warto prowokować - jeszcze sam się pochlastasz batorówką a ja będę miał ciebie po tym na sumieniu. Jaki z ciebie "szlachcic" ? - Ty nawet konno nie potrafisz jeździć.

www.youtube.com/watch?v=mdggmhXxEIs&feature=related
                            • eva15 Re: Z natury 06.04.11, 21:34
                              walter622 napisał:

> Jaki z ciebie "szlachcic" ? - Ty nawet konno nie potrafisz jeździć.

Jesteś pewnien? Może on umie, ale na takim:

extrahome.pl/galerie/k/konik-na-biegunach-i-kol_2614.jpg
                              • walter622 Zda się 06.04.11, 21:43
                                eva15 napisała:
                                > Może on umie, ale na takim:

Jak ten wehikuł solidnie przykręcić do podłogi to może się zda.

Podziwiam tych forumowych wojów. Jak by co do czego to w mig wspomną o "domowych obowiązkach" i pójdą w rozsypkę - oni jednego nie wiedzą, że "wojna jest zawsze piękna
                                do pierwszego wystrzału".
                        • jk2007 dziwi mnie, ze p_f tak bolesnie reaguje 06.04.11, 21:19
                          na cyrylice
                  • eva15 P_f gentleman kończy bez zaczynania. Obłęd. 07.04.11, 00:32
                    polski_francuz napisał:
                    > pozwol, ze Ci podam taka definicje jaka mi podano w Australii. Gdzie dzenty jeszcze sa a i wielu chce nimi byc.
                    > Otoz gentleman jest to ten, ktory wie kiedy przestac by gentlemanem byc.

Szkoda tylko, że te australijskie möchtegerne gentelmeny nie nauczyły cię, kiedy należy zacząć nim być. Ty chcesz kończyć coś, czego nigdy NIE zacząłeś.
            • eva15 Zyd czy nieżyt, co za różnica? 06.04.11, 21:18
              Jedno jest pewne, gbur bez kultury, za to z żądaniami, by się do niego zwracać z szacunkiem. Zapomina, że na to trzeba SAMEMU zapracować.
              • polski_francuz Liebe Eva 06.04.11, 21:21
                czyz ja wchodze na Twoje watki by Cie obrazac?

Nie!

PF
                • eva15 Re: Liebe Eva 06.04.11, 21:26
                  Ty tworzysz wątki tylko po to, by obrażać, jak właśnie ten, kolejny zresztą z tej serii.
                  • polski_francuz Obrazac 06.04.11, 21:28
                    Ciebie? Jamais!

Ale jak mi cos nie lezy to protestujem. Jak to Poljak.

PF
                    • eva15 Re: Obrazac 06.04.11, 21:32
                      Nie protestujesz. lecz obrażasz i to tak niemądrze, że sam się wystawiasz na ataki i kpiny, a później się dziwisz, że cię nie szanują i chcesz to na siłę wymusić.
                      • borrka Cos Wam neutralnego opowiem. 06.04.11, 21:36
                        Wiecie, kto jest autorem kalamburu Żyd/nieżyt ?

Kazimierz Rudzki w stosunku do Lolka Tyrmanda - a rzecz sie dziala w YMCE na Konopnickiej, gdzie mieszkali.
                        • eva15 Re: Cos Wam neutralnego opowiem. 06.04.11, 21:39
                          Serio nie wiedziałam, myślałam, że sama to wymyśliłam. Widać mądra jestem jak sam Rudzki.

>rzecz sie dziala w YMCE na Konopnickiej, gdzie mieszkali.

Wiesz coś więcej o tym albo masz linka?
                      • polski_francuz Jesli kogos obrazilem 06.04.11, 21:37
                        to przepraszam.

Nie lubie tylko jak ktos wlazi z chodakami tam gdzie trzeba wejsc z bucikami baletnicy.

PF

• walter622 "Szlachcic" w puentach ? 06.04.11, 21:50
                          polski_francuz napisał:
                          > Nie lubie tylko jak ktos wlazi z chodakami tam gdzie trzeba wejsc z bucikami ba
                          > letnicy.

"Szlachcic" w puentach wymachujący dziarsko batorówką ? Kompletna perwersja.
                        • eva15 Re: Jesli kogos obrazilem 06.04.11, 21:51
                          polski_francuz napisał:

> to przepraszam.
                          > Nie lubie tylko jak ktos wlazi z chodakami tam gdzie trzeba wejsc z bucikami ba
                          > letnicy.

Piszesz:
                          >To rosyjskie szambo (...)

i uważasz,że nikogo nie obraziłeś i , że poruszasz sią w bucikach baletnicy?

Wygląda na to, że masz poważne trudności z percepcją rzeczywistości.
                          • polski_francuz Kilka razy 06.04.11, 21:55
                            pisano o cyrylicy. A jk2007 otwiera z 5 watkow wlasnie w cyrylicy. Mysle, ze to on prowokuje.

Szkoda, ze nie Ciebie.

PF

• walter622 Re: Kilka razy 06.04.11, 22:01
                              polski_francuz napisał:

> A jk2007 otwiera z 5 watkow wlasnie w cyrylicy.

jk2007 zakłada wątki ograniczając się wklejeniem linków. Jak byś zwrócił uwagę linki nie są
                              pisane cyrylicą. A i same tematy we wskazanych linkach w większości nie dotyczą rosyjskiej tematyki - przeważnie zawierają bardzo wartościowe fotografie. Nie ukrywam, że jestem jemu za to serdecznie wdzięczny.
                              W swojej śmieszności coraz bardziej upodabniasz się do połówki bliźniaka.
                            • eva15 Obsesja prześladowania innych 06.04.11, 22:05
                              Pisanie w cyrylicy to szambo, które należy piątnować? Zaczynam wątpić, czy ty jesteś całkiem zdrowy. Masz chyba jakąś ostrą chorobliwą fiksację.
                              GW ma dziesiątki forów, setki wątków, a ty z uporem wchodzisz na te, które cię rzekomo nie interesują i starasz się je tępić. Czy jesteś właścicielem GW, czy tylko podobnie jak inni, w tym Rosjanie, tylko jej gościem? Jakim prawem jako gość chcesz usuwać innych?

Już raz ci chyba pisałam - gdybyś żył w Niemczech w latch 30. miałbyś szerokoe pole do popisu.
                              • polski_francuz Obsesja 06.04.11, 22:20
                                imperium tracacego znaczenie bys zachowac troche glancu.

Mozesz pisac o czym chcesz ale ile watkow tworzysz dla chwaly Rosji i ile by pokazac, ze Zachod jest beznadziejny? Duzo, bardzo duzo.

I co mam o Tobie powiedziec? Zyjesz na Zachodzie? A piszesz na chwale Rosji. Dlaczego? Placa Ci? Nie sadze.

Mysle, ze zdurnialas troche i sama nie wiesz czego sie trzymac. W Rosji nie zylas i nie wiesz jak tam jest.

PF

• walter622 Re: Obsesja 06.04.11, 22:26
                                  polski_francuz napisał:
                                  >W Rosji nie zylas i nie wiesz jak tam jest.

Ciekawe. Uwaga idealnie pasuje również do ciebie. Mało tego czasem piszesz niesamowite bzdury na rosyjskie tematy - chociażby ta historyjka z "ruskim" mlekiem w ukraińskich piersiach.
                                  Gdy tobie zwraca się uwagę, że miasto Jarosław nie sąsiaduje z Czeczenią ( czym można było się przekonać przed pisaniem takich "mądrości") natychmiast sugerujesz faszystowskie pochodzenie adwersarza.
                                  I po tym śmiesz jeszcze twierdzić, że jesteś herbowy ?
                                  • polski_francuz Szkoda 06.04.11, 22:30
                                    czasu Walther. Dla ciebie moge byc tylko zydem. I szkoda czasu na pisanie

Adieu

PF
                                    • walter622 Re: Szkoda 06.04.11, 22:55
                                      polski_francuz napisał:
                                      > Dla ciebie moge byc tylko zydem.

Obojętne jest kim jesteś - oceniam wyłącznie po twoich tekstach, a nie tym co "deklarujesz".
                                      Swego czasu coś wspominałeś w służbie w carskiej armii - jeżeli byś znał historię to byś miał świadomość, że piszesz kompletne herezje i samemu stawiasz w wątpliwość własne, tak gorliwie "deklarowane" pochodzenie.
                                • eva15 Zycie na Zachodzie nie musi oznaczać głupoty 06.04.11, 23:37
                                  polski_francuz napisał:

> imperium tracacego znaczenie bys zachowac troche glancu.

Serio myślisz, że w tym celu Imperium produkuje się cyrylicą na forum i wdaje w utraczki z tobą, a ty je bohatersko, czyli bezpiecznie zza kompa tępisz?

> Mozesz pisac o czym chcesz ale ile watkow tworzysz dla chwaly Rosji i ile by po
                                  > kazac, ze Zachod jest beznadziejny? Duzo, bardzo duzo.
                                  > I co mam o Tobie powiedziec? Zyjesz na Zachodzie? A piszesz na chwale Rosji. Dl
                                  > aczego? Placa Ci? Nie sadze.
                                  > Mysle, ze zdurnialas troche i sama nie wiesz czego sie trzymac. W Rosji nie zyl
                                  > as i nie wiesz jak tam jest.

Ja nie żyję na Zachodzie po to, by NIC z niego i jego mechanizmów nie rozumieć i być wdzięczną/dumną, że udało mi się "załapać" po stronie tych rzekomo lepszych. Skoro tu jestem patrzę na tą rzeczywistość analitycznie/ krytycznie, jak na każdą inną (wcześniej na socjalistyczną) za pomocą kantowskiej "kritischer Vernunft". Tym się różnimy.

Zycie na Zachodzie nie musi oznaczać (choć na ogół to robi) życia w rytmie ogłupiającego mainstreamu - innego dla prostych ludzi (np. Bild) innego dla bardziej wykształconych (np. obecny Spiegel), że podam przykłady niemieckie, Francji jest nie inaczej, a nawet znacznie gorzej.
                                  Czytałam twoje posty odnośnie "demokratyzacji" w Libii. Filozof wojny i chaosu - Levy- może być dumny ze swojego manipulowania opinią publiczną, tą rzekomo z wyższej półki, tą ponoć lepiej wykształconą.

• igor_uk Re: Liebe Eva 06.04.11, 21:45
                  P_F,a ty w SWOIM watku mozesz obrazac innych? Czy dla tego te watki zakladasz?
                  • eva15 Re: Liebe Eva 06.04.11, 21:53
                    igor_uk napisał:

> P_F,a ty w SWOIM watku mozesz obrazac innych? Czy dla tego te watki zakl
                    > adasz?

On właśnie się judaszowsko zdziwił, że kogoś mógł obrazić.
                  • walter622 Re: Liebe Eva 06.04.11, 21:56
                    igor_uk napisał:

> P_F,a ty w SWOIM watku mozesz obrazac innych?

Chłopiec w piaskownicy ?

Czy dla tego te watki zakladasz?

Chyba do tego się sprowadza cała ta zabawa - założyć wątek, by innych obrażać, równocześnie domagając się szacunku od innych.
              • walter622 Re: Zyd czy nieżyt, co za różnica? 06.04.11, 21:34
                eva15 napisała:
                >by się do niego zwracać z szacunkiem.

Za to dzielnie wymachuje batorówką w przekonaniu, że walczy z "Ruskami".
                Zaraz się pochlasta i strumieniem popłynie "błękitna" krew, a może tylko farbowana ?
          • igor_uk Re: A co nie mozna 06.04.11, 20:12
            P_F,jak najbrdziej mozno byc Zydem,tylko nie probowac poroznic dwa slowianskie narody. Czy ty niez auwazyles,ze tylko dwa tematy wywoluja gorace dyskusje,to wlasnie Zydzi i Rosjanie,twoi Francuzi,goowno kogo w Polsce obchodza,zreszta jak i Niemcy.Nawet Amerykanie nie maja zadnych szans w tej konkurencji. A wiesz czemu?
            • polski_francuz Z tych 2 slowianskich narodow 06.04.11, 20:20
              jeden jest cywilizowany a drugi nie. I szlag mnie trafia, ze takie prymitywy jak ty na to forum wchodza i sie panosza.

PF

• igor_uk Re: Z tych 2 slowianskich narodow 06.04.11, 20:31
                P_F,jak widze,calkowicie zrzucieles maske.Juz nie kryjesz sie. To moja zasluga,uwielbiam zrywac maski,wlasnie za to te,ktore po mojej interwerncji okazali sie nagie,tak mnie "lubia".

p.s. Nie odpowiedziales na moje pytanie.Co,nie potrafisz myslec?tylko szablonami potrafisz poslugiwac sie?
                • polski_francuz Odpowiedz wpierw 06.04.11, 20:40
                  na moj wpis o gazie lupkowym.

Albowiem, za jednym Rosjaninem trzeba pracowac po kolei " erste Kolonne marschiert, zweite Kolonne marschiert..."

Jak odpowiesz na moj wpis moze zechce odpowiedziec na twoje pytanie.

PF
                  • igor_uk Re: Odpowiedz wpierw 06.04.11, 20:53
                    Ja tam napisalem wszystko,ty ze,wklejac cytaty z wesolej tworczosci dzienikarzy,wykazal sie "gleboka wiedza".Tam nie bylo co komentowac. A do tego ty zadnego pytania nie zadales.Moze zapomniales?
                  • borrka PF, sprobuj zrozumiec Igorka. 06.04.11, 21:01
                    Dla mnie jego postepowanie jest przejrzyste, jak wody Bajkalu po odwiedzinach Wladimira Wladimirowicza w U - boocie.
                    images.smh.com.au/2009/08/03/661534/putin-420x0.jpg
                    Igorek zorientowal sie, ze na forum jest duzo czekistow.
                    A to dla radzieckiego czlowieka z sowieckim "recordem", nie sa zarty.

On tak rozumuje:
                    No, Polonem mnie nie nakarmia, ale moga utrudnic odwiedziny w Matuszce Federacji, moga cofnac z Szeremietiewa, moga inne wstrety robic.
                    Lepiej pokazac, jaki ze mnie swiadomy patriota Matuszki.

Wierz mi.
                    To jest w kazdym sowieckim czlowieku.
                    Igorek zywi obawy.

• igor_uk Re: PF, sprobuj zrozumiec Igorka. 06.04.11, 21:04
                      borcia,ty "znafca" ruskiej duszy.Widze,ze moja uwaga ,co do twoich mozliwosci bawienia ludzi (wzgledem jeb-koziolka) ,zmobilizowala ciebie.
                      Ten post byl nie zly,jeszcze troche i absurdem dogonisz jeb-koziolka.
                    • polski_francuz Dzieki Borka 06.04.11, 21:13
                      Ale tu nie chodzi o zrozumienie, ale o cos innego. On to rozumie bardzo dobrze.

Pozdro

PF
    • felusiak1 patriotyczny prawdziwiepolski 06.04.11, 20:40
      no popacz ty francuski jak bronisz jenzyka polskego i odpierasz ataki rosyjskich kozaków.
      a kysz. niech ido oni nad don albo za ural a nie tu na polskim forum siać propagande.
      i to w niezrozumiałym alfabecie.
      • polski_francuz Felusiak 06.04.11, 20:43
        czys ty jeszcze polska mezczyzna czy juz nie?

Za szable i do roboty.

Psiakrew. A co sam mam sie bic?

PF
        • igor_uk Re: Felusiak 06.04.11, 20:59
          dziwne czasy! Zyd broni polskosci,a Polak jemu w tym nie chce pomoc.
          • felusiak1 Re: Felusiak 06.04.11, 21:31
            a gdzie on tam żyd.
            • igor_uk Re: Felusiak 06.04.11, 22:07
              felus,jest zydem,jakos mu wymcknelo sie.Poszukac cie postu,w ktorym to stalo sie?
              • polski_francuz Ja 06.04.11, 22:13
                zyd a ty durak. Ca te va comme ça?

Jestes jak rosyjska okupacja polski: za glupia by cokolwiek zrozumiec. A wszedzie sie jak ta wesz wpycha.

PF

• igor_uk Re: Ja 06.04.11, 22:30
                  P_F,nawet rozumiem ciebie.
                  • polski_francuz Nie sadze 06.04.11, 22:36
                    bys cokolwiek zrozumial.

Przetlumacze na polski twoje propos. Ty myslisz, ze wygrales.

Bo sie boisz polonu, ruskich czytatieli tego forum i wlasnego cienia.

Studiuj dalej Mickiewicza. On nam wielkich chwil uzycza.

Dobranoc.

PF

• igor_uk Re: Nie sadze 06.04.11, 22:48
                      P_F,daj spokoj z tymi tanimi propagandowymi herbatkami z polonem. Zaczynasz siegac dna.
              • joanna_on-line Re: Felusiak 06.04.11, 22:35
                igor_uk napisał:

> felus,jest zydem,jakos mu wymcknelo sie.Poszukac cie postu,w ktorym to stalo sie?

Igor - ja pamiętam tamten post - sorki, ale tym razem to Ty dałes sie nabrać, zupełnie nie załapałeś bluesa - to była odpowiedź na zasadzie: tak, tak Igorku, masz rację, jestem wielbłądem ;)
                • igor_uk Re: Felusiak 06.04.11, 22:46
                  joanna,chyba nie nasz racji,to bylo troche inaczej.Zaraz poszukam linka.A moze ty masz?
                  • joanna_on-line Re: Felusiak 06.04.11, 22:53
                    igor_uk napisał:

> joanna,chyba nie nasz racji,to bylo troche inaczej.Zaraz poszukam linka.A moze
                    > ty masz?

nie skarbie, ja nie kolekcjonuje linków :D, ale pamiętam, bo od razu rzuciło mi sie w oczy, że nie zrozumiałeś - hehe może powinnam sie wtedy odezwac, ale że z zasady nie włączam sie w takie pyskówki, (bo mi sie nie chce ;P) to i zostawiłam to info dla siebie - jednak brniesz w to dalej, a to zaczyna byc... no... po prostu bez sensu, więc Cię uświadamiam - jednak dowodów szukaj sam :-)
                    • igor_uk Re: Felusiak 06.04.11, 23:01
                      OK,joanna.liczylem na ciebie,ale ,jak widac,musze sam dzwigac ten ciezar(he,he).
                      p.s. Cos bardzo rzadko widac ciebie na forum.Czy wszystko OK?
                      • joanna_on-line priv do Igora 06.04.11, 23:06
                        igor_uk napisał:

> p.s. Cos bardzo rzadko widac ciebie na forum.Czy wszystko OK?

hmmm... zaczynam odwyk ;))) hehe od fs rzecz jasna :D, czyli dzięki za troskę - wszystko w najlepszym porządku :-)
                      • walter622 A jakie to ma znaczenie ? 06.04.11, 23:14
                        igor_uk napisał:
                        > jak widac,musze sam dzwigac ten ciezar(he,he)

Żaden ciężar. Jakie to ma znaczenie - czy jest wielbłądem, pigmejem czy Żydem ?
                        Chyba to jest najmniej istotne. Natomiast jego ciągłe wyskoki pod adresem Ruskich
                        i Szwabów są irytujące. O wymachiwaniu przy tym kartuszem herbowym, w charakterze
                        koronnego argumentu, nawet nie wspominam. To jest po prostu żałosne i żenujące.
                    • yurek11111 Joasiu,mozesz zastosowac pierwsza swoja sygnaturke 07.04.11, 00:26
                      ...do autora drugiej Twojej sygnaturki,pasuje jak ulal... :-)))

joanna_on-line napisala:
                      "... ale pamiętam, bo od razu rzuciło mi
                      > sie w oczy, że nie zrozumiałeś - hehe może powinnam sie wtedy odezwac, ale że
                      > z zasady nie włączam sie w takie pyskówki, (bo mi sie nie chce ;P) to i zostawi
                      > łam to info dla siebie - jednak brniesz w to dalej, a to zaczyna byc... no... p
                      > o prostu bez sensu, więc Cię uświadamiam - jednak dowodów szukaj sam :-)
                      • joanna_on-line Re: Joasiu,mozesz zastosowac pierwsza swoja sygna 07.04.11, 00:45
                        yurek11111 napisał:

> ...do autora drugiej Twojej sygnaturki,pasuje jak ulal... :-)))

at złosliwiec ;) - czekał, czekał i się doczekał

PS. nie przesadzaj Jureczku, na miano idioty (i to nie Dostojewskiego) trzeba znacznie bardziej się zasłuzyć :P
                  • melord Re: Felusiak 06.04.11, 23:01
                    wydaje mi sie igor,ze troche sie zagalopowales
                    p-f napewno nie jest zydem,felusiak najwyzej filosemita

nawiazujac do meritum watku rowniez uwazam,ze za duzo jest rosyjskich spraw(i ruskich bukw),byc moze waznych ale nie najwazniejszych by zasmiecac forum byle gooownem ktore sluzy jedynie
                    do pyskowek miedzy rusofobami i rusofilami...czesto ponad 50% wpisow
                    • igor_uk Re: Felusiak 06.04.11, 23:08
                      melord,ale wez i sprawdz,kto jest zawze strona atakujaca.
                      Pamjetam jak dzis,ten dzien,w ktorym zalozylem swoj pierwszy watek na forum "Swiat".Nikogo z nie komsomolcow nie interesowalo co ja napisalem.najwazniejsze dla nich bylo moje pochodzenie.Atak byl natychmiastowy,nawyzywano mnie od wszystkiego.Ja tak zrozumialem,ze wlasnie taka zasada obowiazuje na tym "Forum".toze zbyt wiele tematow dotyczy Rosji,to tylko dla tego,ze o niczym innym nikt nie chce rozmowiac.
                      n Zapewniam ciebie,jakby P_Fa oburzylo,ze zbyt wielu cytatow na forum wkleja sie w jezyku angielskim (a tego nie brakuje),to watek mial by z dwa wpisa.jeden to zalozyciela watka,a w nastepnym, on za napisal by-coz ,jak widac nikogo to nie interesuje.I na tym byl by koniec tematu.
                      • melord Re: Felusiak 07.04.11, 00:04
                        igor...pomimo wielu lat mieszkania w krajach angielsko-jezycznych w dalszym ciagu wole pisac w jezyku polskim(czasmi z bledami choc staram sie ich unikac) niz w j. angielskim ktory co by nie mowic stal sie jednak najwazniejszym jezykiem dzisiejszego swiata.......miedzynarowowym
                        Ucza sie jego i posluguja ludzie w Europie,Azji,Afryce rowniez w Rosji.

To jest forum Swiat wiec linki w j.angielskim powinny byc(choc nie musza) rozumiane przez wiekszosc tutaj piszacych.
                        Nie mam nic przeciwko linkom w j.francuskim ,niemieckim,ktorych nie znam,nawet rosyjskim(ciut ciut pamietam) pod wrunkiem,ze posiadaja mozliwosc tlumaczenia na j.angielsk ewentualnie polski....sa takie mozliwosci,tylko trzeba znalezc odpowiednia strone.(zwracalem kiedys na ten temat uwage P-f ktory zamieszcza sporo linkow francuskich i obecnie wiele z nch posiada forme tlumaczenia).....czy to az tak duze wymagania???
                        Ulatwilo by to komunikowanie/wymiane pogladow gdyz trudno mnie i wielu innym odpowiedziec na link w jezyku ktorego nie znam.

Jezyk angielski jak juz wspomnialem to jezyk wspolczesnego swiata i nic tego juz nie zmieni do czasu kiedy Chiny stana sie pierwszym mocarstwem swiata hehe...to jeszcze potrwa na szczescie
                        dla mnie bo chinskiego napewno nie bede sie juz uczyl czy nawet probowal sie uczyc.
                        • walter622 Witaj Melord 07.04.11, 00:18
                          melord napisał:
                          > Ulatwilo by to komunikowanie/wymiane pogladow gdyz trudno mnie i wielu innym od
                          > powiedziec na link w jezyku ktorego nie znam.

Choć znam kilka języków ( niestety większość na tym forum nie stosowanych) przyznam się,
                          że wiele publikacji wydanych w językach których z przykrością przyznam nie znam staram się poznać z pomocą translatora. Rzecz w sumie trochę kłopotliwa ale całkowicie bezbolesna.

Natomiast w omawianym przypadku mamy do czynienia bardziej z zadymą dla zwykłej zadymy niż z jakimś faktycznym problemem - takie fanaberie bardzo niedowartościowanej osoby. Jeżeli ktoś na forum obnosi się ze swoim rzekomym herbem to się ręce załamują i po takiej osobie można się , niestety, wszystkiego spodziewać.

• melord Re: Witaj Melord 07.04.11, 01:25
                            masz racje mozna uzywac translatora,wygodniej jednak jest gdy strona gazety np.niemiecka
                            posiada sama w sobie ta czynnosc(przewaznie w gornej czesci tej strony-english)
                            www.spiegel.de/
                            www.spiegel.de/international/
                            z tego co zauwazylem rosyjskie tego nie posiadaja(moge sie mylic)

pzdr
                            • walter622 Re: Witaj Melord 07.04.11, 10:19
                              melord napisał:
                              > z tego co zauwazylem rosyjskie tego nie posiadaja(moge sie mylic)

Faktycznie rosyjskie strony nie mają automatycznego przestawienia na inne języki.
                              Dlatego właśnie polecam translatora.
                    • joanna_on-line Re: Felusiak 06.04.11, 23:10
                      melord napisał:

nawiazujac do meritum watku rowniez uwazam,ze za duzo jest rosyjskich spraw(i ruskich bukw),byc moze waznych ale nie najwazniejszych by zasmiecac forum byle gooownem ktore sluzy jedynie do pyskowek miedzy rusofobami i rusofilami...czesto ponad 50% wpisow

ale sprawa jest prosta - jesli nikogo nie będą interesowac te wątki, to nie będzie na nich wpisów i z czasem nie będzie wątków... skoro jest inaczej, to znaczy się, że wątki cieszą sie zainteresowaniem i żadne tupanie nóżką P_F nie pomoże ;D
                      • walter622 Re: Felusiak 06.04.11, 23:28
                        joanna_on-line napisała:
                        > żadne tupanie nóżką P_F nie pomoże ;D

Jest kilka zagadnień związanych z "ruską" problematyką.
                        1. Kwestia używania cyrylicy. W czasie tej, według mnie wydumanej awantury, stałem na stanowisku i nadal uważam, że jeżeli forumowicz nie zna j. polskiego to może nawet pisać
                        po arabsku - jego problem. Język służy do komunikacji i jest istotne co ma się do powiedzenia. Dość często mam do czynienia z Litwinami - niestety nie znam j.litewskiego (poza kilkoma zwrotami) i z nimi rozmawiam głównie po rosyjskim.
                        2. Kwestia "rosyjskich" tematów. Tu najciekawsze jest to, że wielu "dyskutantów" kompletnie nie zna zagadnień, na temat których z wielkim znawstwem się wypowiada. Wszelkie próby
                        wskazywania ewidentnych braków w zakresie podstawowej wiedzy wiążą się z natychmiastowym przyklejaniem stosownych łatek - kiedyś byłem kagiebistą no a teraz awansowałem do komsomolców ( chyba z czasem wyląduję w pionierach). Rzeczową dyskusję sprowadza się do poziomu karczemnej pyskówy.
                        3. Kompletny brak elementarnej wiedzy doprowadza do sytuacji, że cała dyskusja sprowadza się do klepania banałów o "braku demokracji w Rosji", "bardzo złym putine" i "polskiej wyższości cywilizacyjnej". Faktycznie, ile można bić tę pianę ?
                        • joanna_on-line Witaj Walter :-) 06.04.11, 23:41
                          walter622 napisał:

> Jest kilka zagadnień związanych z "ruską" problematyką.
                          > 1. Kwestia używania cyrylicy. (...)
                          > 2. Kwestia "rosyjskich" tematów. (...) Rzeczową dyskusję sprowadza się do poziomu karczemnej pyskówy.
                          > 3. Kompletny brak elementarnej wiedzy doprowadza do sytuacji, że cała dyskusja
                          > sprowadza się do klepania banałów o "braku demokracji w Rosji"...

zgadzam się w 100% z każdym powyższym punktem, szczególnie w kwestii p-tu nr 1.

Faktycznie, ile można bić tę pianę ?

a to już chyba pytanie do socjologów, psychologów czy innych temu podobnych... ;)))
                          • walter622 Re: Witaj Joanno 06.04.11, 23:55

joanna_on-line napisała:
                            > a to już chyba pytanie do socjologów, psychologów czy innych temu podobnych...

Odnoszę wrażenie, że to dreptanie w tych wyznaczonych tematach ma na celu uniemożliwienie podjęcia bardziej złożonych i znacznie ciekawszych tematów dotyczących rosyjskiej problematyki. Sprowadzanie całej dyskusji do "złego putina" i "gorbi-miedviedia" przysłania faktyczne problemy, warte dyskusji. Lecz przypuszczam, że borratopodobni je natychmiast kompletnie zaśmiecą.
                            • joanna_on-line Re: Witaj Joanno 07.04.11, 00:04
                              walter622 napisał:

> Odnoszę wrażenie, że to dreptanie w tych wyznaczonych tematach ma na celu uniemożliwienie podjęcia bardziej złożonych i znacznie ciekawszych tematów dotyczących rosyjskiej problematyki.

nie sądzę - to taka uroda tego forum, nie doszukiwałabym się tu celowego działania. to oczywiście moje zdanie, moge się mylic, w koncu nie jestem tu (czyt. na fs) dinozaurem ;)))
                      • melord Re: Felusiak 07.04.11, 00:14
                        joanna_on-line napisała:

> ale sprawa jest prosta - jesli nikogo nie będą interesowac te wątki, to nie będ
                        > zie na nich wpisów i z czasem nie będzie wątków... skoro jest inaczej, to znacz
                        > y się, że wątki cieszą sie zainteresowaniem i żadne tupanie nóżką P_F nie pomoż
                        > e ;D

tu moze nie chodzi o tupanie nozka, raczej zwrocenie uwagi na nadmiar rosyjsko jezycznych postow
                        ja osobiscie na nie nie odpowiadm bo za cholere juz nie rozumiem o co chodzi a przetlumaczyc na j.angielski czy polski....nie nada
                        • joanna_on-line Re: Felusiak 07.04.11, 00:41
                          melord napisał:

> tu moze nie chodzi o tupanie nozka, raczej zwrocenie uwagi na nadmiar rosyjsko jezycznych postow
                          > ja osobiscie na nie nie odpowiadm bo za cholere juz nie rozumiem o co chodzi a przetlumaczyc na j.angielski czy polski....nie nada

ale melord - jak delikatnie nazwać to co robi P_F? zwrócenie uwagi nie miesci mi sie w tej kategorii...
                          co do nadmiaru postów rosyjskojęzycznych... powiem tak: nikt nikomu nie broni zakładania postów po polsku - skolko ugodno ;)))
                          natomiast wyliczanie, że tych rosyjskich jest za duzo... jaki to ma sens?

obrazowo rzecz ujmując:
                          wyobraźmy sobie taką hipotetyczną sytuację: do Polski sprowadzane sa nowozelandzkie jabłka w ilosciach znajdujących nabywców. przychodzi P_F (przedstawiciel, a jakże polskich producentów jabłek) i mówi: nalezy zabronić importu jabłek z Nowej Zelandii.
                          w odpowiedzi pada pytanie: ale dlaczego?
                          - bo jest ich za dużo.
                          - alez skąd za duzo - przeciez wszystkie znajdują nabywców (podaż=popyt)
                          - alez jest ich za dużo w stosunku do polskich jabłek, które przez to sa za mało widoczne i traca na atrakcyjności (czyt. gorzej sie sprzedają)
                          - a to juz pana problem - jak ludzie nie beda kupować nowozelandzkich jabłek, to nie będziemy ich sprowadzać, a tak... musi pan konkurowac hehe jakościa/ceną itp. swojego produktu

i to by było według mnie na tyle...
                          • melord Re: Felusiak 07.04.11, 01:17
                            joanna_on-line napisała:

. powiem tak: nikt nikomu nie broni z
                            > akładania postów po polsku - skolko ugodno ;)))

joanno,to w koncu polskie forum wiec posty powinny byc pisane po polsku, tak jak kto potrafi...to moja opinia gdyz jedna z przyczyn dla ktorej pisze na polskich forach jest j. polski...bym nie zapomnial

wracajac do sprawy p-f...znam go dlugo ,jestem mu ogolnie przychylny i w sporej czesci podzielam jego poglady,w czesci NIE,choc.....czasami zachowuje sie jak Don Kichot lub ogarnia go nostalgia za tym co bylo i nie wroci wiecej,czasami ciezko dotrzec o co wlasciwie mu biega.
                            kazdemu z nas zdarza sie napisac jakies glupstwo, ktorego sie zaluje( lub nie zdaje sobie sprawy) i nie bardzo wiadomo jak sie z tego wycofac(glupio pojeta duma)

p-f to duzy chlopiec i potrafi sie bronic sam,czy skutecznie?.....przeciwnikow mu niestety przybywa
                            nie bedzie mial latwo
                            licze jednak na niego,ze da sobie rade bez niczyjej pomocy , na wlasna odpowiedzialnosc
                            • joanna_on-line Re: Felusiak 07.04.11, 01:36
                              melord napisał:

> joanna_on-line napisała:
                              >
                              > . powiem tak: nikt nikomu nie broni z
                              > > akładania postów po polsku - skolko ugodno ;)))
                              >
                              > joanno,to w koncu polskie forum wiec posty powinny byc pisane po polsku,
                              > tak jak kto potrafi...to moja opinia gdyz jedna z przyczyn dla ktorej p
                              > isze na polskich forach jest j. polski...bym nie zapomnial

>

ależ ja rozumiem Twój punkt widzenia - mój jest nieco inny, po prostu uważam, że mimo iz jest to polskie forum, to nie jest zasadne zabranianie pisania komus w innym języku - niech forum (czyt. uczestnicy) sami wytyczają scieżki - jednym słowem jestem za mniejsza rolą nakazów/zakazów itp.

> wracajac do sprawy p-f...(...)
                              > kazdemu z nas zdarza sie napisac jakies glupstwo, ktorego sie zaluje( lub nie zdaje sobie sprawy) i nie bardzo wiadomo jak sie z tego wycofac (glupio pojeta duma)

fakt, ale w przypadku P_F to cos wiecej - według mnie on ma autentyczny uraz do wszystkiego, co rosyjskie - i to jego problem, fakt ten jednak nie upowaznia go do takich tekstów, jakie co jakiś czas wysyła w świat ;/
                              >
                              > p-f to duzy chlopiec i potrafi sie bronic sam,czy skutecznie?.....przeciwnikow mu niestety przybywa
                              stara się - to mu przybywa, ale... da sobie radę :-)
                              • melord Re: Felusiak 07.04.11, 02:31
                                joanna_on-line napisała:

>jednym słowem jestem za mniejsza rolą nakazów/zakazów itp.

tutaj nie chodzi o zakazy czy nakazy a napewno nie cenzure.....
                                gdy pisze czasami na forum angielskim(au) nie zauwazylem,zeby pisano w innym jezyku...kazdy pisze jak potrafi po angielsku czesto z bledami ale nikt nie krytykuje
                                gdybym chcial pisac na forum rosyjskim,przestawibym klawiature na cyrylice,wzial slownik polsko-rosyjski i staral sie pisac po rosyjsku tak jak potrafie i jeszcze pamietam
                                moze to co napisze brzmi gornolotnie ale chodzioby o szacunek dla uczestnikow rosyjskiego forum
                                by nie mieszac im w glowach jezykiem polskim ktory moga nie rozumiec...moze rowniez nie chciec.

przykladem jest igor...napewno latwiej pisac mu po rosyjsku jednak w zdecydowanej wiekszosci pisze po polsku tak jak potrafi...w/ mnie pisze b.dobrze i drobne bledy mozna praktycznie nie zauwazac
                                wiec jak sie chce to mozna...ale trzeba chciec

ps.ciekawe czy Rosjanie na forach niemieckich,francuskich pisza cyrylica po rosyjsku...do Niemcow,Francuzow ? na angielskich nigdy nie zauwazylem.
                                • walter622 Re: Felusiak 07.04.11, 10:32
                                  melord napisał:
                                  > moze to co napisze brzmi gornolotnie ale chodzioby o szacunek dla uczestnikow
                                  > rosyjskiego forum

Piszę na kilku rosyjskich forach - po rosyjsku, bo ten język dość dobrze, jak przypuszczam,
                                  znam. Natomiast dość często trafiają się na tych forach również wpisy w j.polskim i nie dostrzegłem by jakiś ich "polski_francuz" z tego powodu wpadał w histerię. Istotne jest co
                                  ma się do przekazania, a nie w jakim języku.
                                  Uważam, że cała ta kolejna histeria naszego forumowego "nosiciela zasad" wynika wyłączne
                                  z jego osobistych problemów i kompleksów. Próby jakiś "górnolotnych" wyjaśnień jego fenomenu są nieporozumieniem. Taki sposób zachowania po prostu jest zwykłym chamstwem dość prymitywnie zawoalowanym w "szlacheckie" (bardzo wątpliwe) i pseudo patriotyczne draperie.

> ps.ciekawe czy Rosjanie na forach niemieckich,francuskich pisza cyrylica
                                  Co zaś się tyczy wątków założonych przez JK2007, które były bezpośrednią przyczyną kolejnej eksplozji "patriotycznego" chamstwa. Jeżeli byś im choć trochę udzielił uwagi to byś dostrzegł, że zamieszczony tekst jest cytatem z artykułu wskazanego w tym wątku przez
                                  JK2007. Tak więc nadal kompletnie nie rozumiem na czym polega istota formułowanych pretensji. Tak na marginesie - JK2007 jest Białorusinem, a nie Rosjaninem.
                                • eva15 J. rosyjski na forach polskich i innych 07.04.11, 11:58
                                  melord napisał:

> ps.ciekawe czy Rosjanie na forach niemieckich,francuskich pisza cyrylica po ros
                                  > yjsku...do Niemcow,Francuzow ? na angielskich nigdy nie zauwazylem.

Na niemieckich forach często używa się angielskiego, cytatów z anglojęzycznej prasy nikt nie tłumaczy. Natomiast gdy chodzi o inne języki, to podawany jest link i krótkie tłumaczenie tekstu. Podobnie jest na forach polskich, gdzie często pojawia się angielski w oryginale, ale hiszpański czy czy inny portugalski już nie.

Kwestia używania obcego języka na forum wiąże się więc dość ściśle z kwestią jego zakładanego rozpowszechnienia. Czy w Niemczech czy w PL zakłada się, że angielski jest jako tako powszechnie znany.

Rosjanin piszący na niemieckim forum nie może zakładać, że rosyjski jest znany (z wyjątkiem b. NRD ale to marginalne i to inny temat), pisze więc po niemiecku lub angielsku. Natomiast pisząc na polskim forum takie założenia może przyjąć. Po 1) rosyjski był wykładany w szkołach a i dziś przypuszczalnie więcej Polaków niż Niemców się go uczy, po 2) polski i rosyjski to języki do siebie podobne i Polakowi nawet z minimalną znajomością rosyjskiego łatwiej zrozumieć Rosjanina, niż Niemcowi z przeciętną.
                                  Nie mam z rosyjskim na codzień do czynienia i dla mnie to forum jest praktycznie jedyną okazją do jego darmowego (!) odświeżania, z czego się cieszę, choć bywa, że gdy czasu mało (po rosyjsku czytam wolniej) proszę o krótkie streszczenia.
                                  Może należałoby na sprawy od tej strony spojrzeć? Nauka, a tym bardzie odświeżanie nauczonego jeszcze nikomu nie zaszkodziły. No, z wyjątkiem p_fa.
            • eva15 Re: Felusiak 07.04.11, 01:55
              felusiak1 napisał:

> a gdzie on tam żyd.

Oceniasz po inteligencji ?
    • jk2007 p_f 06.04.11, 21:03
      voffka.com/archives/2011/04/01/067571.html
    • rusek11 Re: Rosyjski zabor 06.04.11, 21:28
      ty jacus jestes niedorozwiniety emocjonalnie, jak nie jestes w centrum uwagi to placisz i histeryzujesz.
      wlasciwie ubawiles mnie tym "A co sie pisze to juz tak wazne nie jest. Wazne jest to, ZE sie pisze i ZE ktos odpowiada. "
      az tak doskwiera ci jacus samotnosc na francuskim uchodzstwie? hehe
      • hirys Re: Rosyjski zabor 06.04.11, 23:03
        rusek11 napisał:
        > az tak doskwiera ci jacus samotnosc na francuskim uchodzstwie

"Samotnosc",drogi rusku11,to cecha wspolna dla wiekszosci tu piszacych.
        W kazdej rodzinie "politykoznawca" jest zawsze tylko jeden i jak on zabiera glos,reszta rodziny wychodzi(nie wylaczajac nawet rodzin skladajacych sie tylko z pana,psa i kota).
        W domu "politykiera" nikt nie chce go wysluchac,wiec w necie wynajduje sluchaczy i pisze,pisze,pisze...
        • igor_uk Re: Rosyjski zabor 06.04.11, 23:10
          hirys,100% racji.W tym sek sprawy.
          • joanna_on-line Re: Rosyjski zabor 06.04.11, 23:43
            igor_uk napisał:

> hirys,100% racji.W tym sek sprawy.

biedny Igorek - nikt Cię nie chce słuchac w domu... :P :P :P
            • eva15 Re: Rosyjski zabor 07.04.11, 01:31
              A co z Tobą, skoro też tu się udzielasz?
              • joanna_on-line Re: Rosyjski zabor 07.04.11, 01:43
                eva15 napisała:

> A co z Tobą, skoro też tu się udzielasz?

ja w przeciwieństwie do Igora nie twierdzę, że teza hirysa jest 100% prawdziwa - zauważyłaś może tę subtelną różnicę? :P

PS. ale sporo racji jest w tym, że za duzo ostatnio sie udzielam, to cholerka jakoś dziwnie wciąga (czyt. powinnam nad tym popracować, bo to straszny złodziej czasu ;)
                • joanna_on-line Re: Rosyjski zabor 07.04.11, 01:55
                  WOW - zajrzałam na Twój profil... 50.798 postów w ciągu 8 lat, to daje średnio ponad 17 postów dziennie, niesamowite...

to w zasadzie... chyba nie mam powodów do niepokoju - jeszcze mi daaaaleko... a przecież z Tobą wszystko OK, prawda? :-)
                • eva15 Re: Rosyjski zabor 07.04.11, 02:00
                  joanna_on-line napisała:

> ja w przeciwieństwie do Igora nie twierdzę, że teza hirysa jest 100% prawdziwa
                  > - zauważyłaś może tę subtelną różnicę? :P

Ale i nie zaprzeczyłaś , kontynuowałaś wątek, czyli ciągnęłaś go dalej z Igorem.

> PS. ale sporo racji jest w tym, że za duzo ostatnio sie udzielam, to cholerka j
                  > akoś dziwnie wciąga (czyt. powinnam nad tym popracować, bo to straszny złodziej
                  > czasu ;)

To prawda, że to złodziej, który wciąga.
                  • joanna_on-line Re: Rosyjski zabor 07.04.11, 02:15
                    eva15 napisała:

> joanna_on-line napisała:
                    >
                    > > ja w przeciwieństwie do Igora nie twierdzę, że teza hirysa jest 100% praw
                    > dziwa
                    > > - zauważyłaś może tę subtelną różnicę? :P
                    >
                    > Ale i nie zaprzeczyłaś , kontynuowałaś wątek, czyli ciągnęłaś go dalej z Igorem

> .
                    Eva - jakoś opatrznie to widzisz ;) - dlaczego miałabym zaprzeczać? przecież ja w ogóle nie ustosunkowywałam sie do tezy hirysa, wyciągnełam jedynie wniosek z oceny owej tezy, dokonanej przez Igora ;)
                    • eva15 Re: Rosyjski zabor 07.04.11, 11:59
                      To fakt, formalnie masz racją.
        • rusek11 Re: Rosyjski zabor 07.04.11, 23:42
          hirys napisał:
          > "Samotnosc",drogi rusku11,to cecha wspolna dla wiekszosci tu piszacych.
          > W kazdej rodzinie "politykoznawca" jest zawsze tylko jeden i jak on zabiera glo
          > s,reszta rodziny wychodzi(nie wylaczajac nawet rodzin skladajacych sie tylko z
          > pana,psa i kota).
          > W domu "politykiera" nikt nie chce go wysluchac,wiec w necie wynajduje sluchac
          > zy i pisze,pisze,pisze...

to o czym piszesz jest jedna z najwiekszych zalet internetu jako srodka komunikacji miedzyludzka, czyli zrzeszenie osob o podobnym zainteresowaniu, na tym portalu tez sa fora tematyczne, i nima co sie dziwic gdyby domowniki nie podzielali zainteresowan typu wedkarstwo podlodowe lub knifemaking, fora marek samochodowych sa jaskrawym przykladem jak cosik plytkie jednoczy calkiem rozne osobowosci :)
          tyle ze uzerowi polski_francuz "co sie pisze to juz tak wazne nie jest" czyli tematyka nie jest brana pod uwage wcale, bo celem 'pisania' jest samo pisanie "Ze sie pisze" i wlasnie taka okolicznosc ktora by wskazywala ze cierpi na samotnosc "Ze ktos odpowiada".
    • joanna_on-line Re: Rosyjski zabor 06.04.11, 21:39
      polski_francuz napisał:

> Czy nie mozna niczego z tym zaborem zrobic? To rosyjskie szambo zaczyna sie juz
      > przelewac. I zalewac urodzajne polskie pola.
      >
      > PF

>

P_F znowu zaczynasz??? chyba za mało obskoczyłeś przy okazji swoich wątków o cyrylicy ;/

czy tak trudno Ci zrozumieć, że jest to forum publiczne i każdy może pisać o czym chce (pod warunkiem, że admin nie uzna, że nie może ;)))

jesli nie odpowiada Ci tematyka wątków o Rosji, to ich nie czytaj, to naprawdę proste

a nie rób z siebie... ehhh... słów brak :(
      • polski_francuz Joanna 06.04.11, 21:49
        pisze raz, grzecznie. Pisze drugi raz grzecznie. I nic sie nie zmienia. To co ja mam zrobic?

Moze sie przyzwyczaic?

Nigdy!

PF
        • igor_uk Re: Joanna 06.04.11, 22:10
          P_F,czy ty naprawda jestes tak nie kumaty?Jak tobie nie odpowiada temat watku,to nie wchodz na niego.Prosto?
    • you-know-who there we go again 06.04.11, 23:06
      pf, czy ty na pewno musisz?.... ty masz jakies nawroty. nie tak dawno wyskoczyles z chamskimi odzywkami i starales sie wypedzic piszacych cyrylica (zlosliwie, zeby cie zdenerwowac :-). dostales po nosie i zyskales opinie. (nie tlumacze jaka, bo nie mam pod reka slownika poprawnej polszczyzny, ale nazwijmy to opinia buraka, eufemistycznie.) zupelnie niepotrzebnie.

jaki byl tego efekt dla forum? zerowy. dopiero jak sie mongolowi znudzilo testowac twoje knee-jerk reactions, zaczal pisac polska czcionka.

ale ty nie przychodzisz do tego lasu tylko zeby polowac? masz przyjemnosc jak niedzwiedz cie wykorzystuje. rob co chcesz. ja swoje juz kiedys powiedzialem, i tak jak przy recenzowaniu prac, ktore mi przysylaja zurnale naukowe
      • polski_francuz Ykw 06.04.11, 23:18
        ide juz spac.

Sa charaktery i charaktery. I nie chodzi zawsze i wszedzie o efekt. Efektem akcji naszego przezia nie bedzie poddanie sie Kadaffiego. Ani Gbagbo. Bo Napoleonek spotkal ludzi z charakterem.

Dlatego, moja rada bylaby, zebys moze sie nie cieszyl z gory na przegrana buraka. Ale lepiej poczekal na wynik walki.

Kto wie moze to wlasnie burak wygra?

A teraz juz dobranoc, bo jutro jest tez dzien.

PF

• you-know-who Re: Ykw 06.04.11, 23:31
          no nie wiem, nie wiem. gbagbo juz uziemiony. ale nie widze analogii z fs...
          zycze szybkiej poprawy. pzdr
    • johnny-kalesony Nic takiego ... 07.04.11, 00:21
      Ja bym się nie przejmował. Po prostu starają się zwrócić na siebie uwagę ...

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • polski_francuz Three years later 30.03.14, 21:24
        popatrz na gowno, ktore zrobili na forum przez te trzy lata.

Rozmow juz nie ma, jest bezczelna propaganda rosyjska w/s Ukrainy.

PF

P.S. Aktualizuje ten watek dla smagliczki. Jako przypomnienie jak pisalismy jeszcze trzy lata temu, z kim rozmawialismy i jak jeszcze zesmy rozmawiali. Stan obecny znasz i mozesz porownac i wyciagnac wnioski.
        • zeitgeist2010 zabory to ich specjalnosc 01.04.14, 11:03
          polski_francuz napisał:

> popatrz na gowno, ktore zrobili na forum przez te trzy lata. Rozmow juz nie ma, jest bezczelna propaganda rosyjska w/s Ukrainy.

Przed oczami swiata przygotowuja rozbiór Ukrainy. Swiat tego nie rozumie. Powinni przejsc przyspieszony kurs historii u Polakow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka