Dodaj do ulubionych

A w Moskwie...

20.04.11, 13:57
Zmartwienie. I pszę to bez sarkazmu. Co zrobić z mauzoleum Wodza Rewolucji na Placu Czerwonym w Moskwie? Nawet najbardziej kompetentne media na świecie nie bardzo wiedza jak się to tego odnieść.

rt.com/politics/lenin-mausoleum-kozhin-statement/
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: A w Moskwie... 20.04.11, 14:12
      malkontent6 napisał:

> Zmartwienie. I pszę to bez sarkazmu. Co zrobić z mauzoleum Wodza Rewolucji na
      > Placu Czerwonym w Moskwie? Nawet najbardziej kompetentne media na świecie nie
      > bardzo wiedza jak się to tego odnieść.
      >
      > rt.com/politics/lenin-mausoleum-kozhin-statement/

Sprawa jest chyba jednak oczywista. Śmierć jest naturalnym zakończeniem życia każdego człowieka, a po śmierci ląduje na cmentarzu bądż w krematorium. Sami Rosjanie już ponoć do takiej świadomości dochodzą.
      To mauzoleum z Leninem to element tej chorej sowieckiej filozofii wartości. A ponoć Rosja to nie ZSRR?
      • romrus Re: A w Moskwie... 20.04.11, 17:49
        przyjacielameryki napisał:

> Sprawa jest chyba jednak oczywista.
        > To mauzoleum z Leninem to element tej chorej sowieckiej filozofii wartości. A ponoć Rosja to nie ZSRR?

Sprawa jest oczewista, tyle ze jak zrobic to teraz bedziemy mieli wlasnych "obroncow krzyza", bo wszystcy rosijscy mocherowcy sie zleca i beda zyc na Placu Czerwonym.

I po cholere to?

Wystarcze poczekac 10 lat i bedzie mozna go wywalic ze spokojem, bo nikt wtedy juz d@pa nie ruszy.
        W 1991-93 komunisci mieli ponad 30%, w 2000 - 20%, teraz okolo 10-12% glosow.
        Nie wiele zostalo.

Po co prowokowac wojne w spoleczenstwie?

Lepiej popatrzac jak u was to sie robi. Jestescie dobry w tym fachu:-))))

• romrus Re: A w Moskwie... 20.04.11, 17:54
          Rewelacja od rosijskich komunistow:

www.tvn24.pl/0,10751,1698654,,,putin-i-miedwiediew,raport_wiadomosc.html
          Ledwo nie zdechlem ze smiechu.
          • eva15 Re: A w Moskwie... 20.04.11, 18:38
            Ha, ha, dobre te komunisty, szybko się nauczyły zachodnich metod marketingu politycznego
        • igor_uk Re: A w Moskwie... 20.04.11, 17:56
          romrus,ten przyjaciel amerykanski zapomnial,ze dopiero rok temu,jednego takiego,zamiast tego ,zeby skremowac,lun pochowac na cmentarzu,wlozyli rowniez do sarkofagu.
          A co dotyczy ciala Lenina,to masz racje-niech na razie bedzie tam,gdzie lezy. Dla wielu naszych rodzicow jest czescia ich historii i my powinni to uszanowac.Odejda oni i problem pozostanie sie tylko techniczny.
        • j-k czas robi swoje 20.04.11, 18:11
          i tu sie zgadzam.
          odczekac jeszcze kilka lat i gdy bedzie sprzyjajaca sytuacja polityczna
          przeniesc zwloki Lenina na cmentarz.
        • borrka Osobliwe poczucie humoru... 21.04.11, 00:01
          Przedstawiciela spoleczenstwa, ktore dobrowolnie, bez okupacji zewnetrznej, wymordowalo kilkadziesiat milionow swych obywateli...
          Nie mowiac o "drobiazgach", jak strzelanie do swego parlamentu.

"Po co prowokowac wojne w spoleczenstwie?
          Lepiej popatrzac jak u was to sie robi. Jestescie dobry w tym fachu:-))))"
          • eva15 Borrcia, historyk dla mas 21.04.11, 00:09
            Ha, ha, Serio uważasz, że komunizm wymyśliły i wprowadziły w życie Wańki? Masz jakieś dowody na to, oprócz bujnej wyobraźni?
            • malkontent6 Re: Borrcia, historyk dla mas 21.04.11, 00:17
              eva15 napisała:

> Ha, ha, Serio uważasz, że komunizm wymyśliły i wprowadziły w życie Wańki? Masz
              > jakieś dowody na to, oprócz bujnej wyobraźni?

Ewciu, robisz wrażenie specjalistki w sprawach historii Rosji. Powiedz nam, dyletantom, jak to było naprawdę.
              • eva15 Re: Borrcia, historyk dla mas 21.04.11, 00:59
                Jesteś niezawodny. Skoro nie rozumiesz, co piszę, suponujesz mi co myślę i o czym marzę, nawet wiesz, jakie święta obchodzę. Skoro nie wiesz nic o rewolucji, uważasz, że powinieneć się wtrącić i jeszcze oczekujesz korepetycji. A ja za friko udzielam ich tylko tym uczniom, u których widzę potencjał na ogarnięcie tematu. Reszta to orka na ugorze.
                • malkontent6 Re: Borrcia, historyk dla mas 21.04.11, 03:44
                  eva15 napisała:

> Skoro nie rozumiesz, co piszę,

Szczerze przyznam, że nie rozumiem. Napisałaś borci:

"Ha, ha, Serio uważasz, że komunizm wymyśliły i wprowadziły w życie Wańki? Masz jakieś dowody na to, oprócz bujnej wyobraźni?"

W moim plebejskim umyśle zrodziło się podejrzenie, że było inaczej, ty wiesz jak, ale naśladując Jarosława Kaczyńskiego unikasz rzeczowego wyjaśnienia.
          • romrus Re: Osobliwe poczucie humoru... 21.04.11, 00:50
            borrka napisał:

> Przedstawiciela spoleczenstwa, ktore dobrowolnie, bez okupacji zewnetrznej, wym
            > ordowalo kilkadziesiat milionow swych obywateli...
            > Nie mowiac o "drobiazgach", jak strzelanie do swego parlamentu.

"Historia powtarza się dwukrotnie: najpierw jako tragedia, drugi - jako farsa".

Nasza wojna domowa byla tragedia, to co sie dzieje u was - to farsa.

• borrka Jesli chcesz mnie przekonac... 21.04.11, 08:32
              Iz alternatywe dla polskiego cyrku stanowi Monika, robiaca loda Billowi, Berlusconi i jego dziwki, last but not least, Rumbo - Putin, epatujacy golym torsem, to Ci sie nie udalo.
              • romrus Nie mam zamiaru.. 21.04.11, 08:55
                borrka napisał:

> Jesli chcesz mnie przekonac...

Nie mam zamiaru cie przekonywac, bo to bez sensu.

Napisalesz, ze nie jestem dosc sprytny dla diskusji z toba.

Wiec, spadaj, bystraku:-)))
        • przyjacielameryki Re: A w Moskwie... 21.04.11, 14:46
          romrus napisał:

przyjacielameryki napisał:

Sprawa jest chyba jednak oczywista. To mauzoleum z Leninem to element tej chorej sowieckiej filozofii wartośc
          i. A ponoć Rosja to nie ZSRR?

Sprawa jest oczewista, tyle ze jak zrobic to teraz bedziemy mieli wlasnych "obr
          oncow krzyza", bo wszystcy rosijscy mocherowcy sie zleca i beda zyc na Placu Cz
          erwonym.

I po cholere to?

Wystarcze poczekac 10 lat i bedzie mozna go wywalic ze spokojem, bo nikt wtedy
          juz d@pa nie ruszy.
          W 1991-93 komunisci mieli ponad 30%, w 2000 - 20%, teraz okolo 10-12% glosow.
          Nie wiele zostalo.
          >
          > Po co prowokowac wojne w spoleczenstwie?
          >
          > Lepiej popatrzac jak u was to sie robi. Jestescie dobry w tym fachu:-))))

Znowu muszę się z Tobą zgodzić. Najzwyczajniej w świecie masz psiakrew rację.
          • borrka Mauzoleum, to fragment wiekszego problemu. 21.04.11, 20:57
            I moim zdaniem, jesli przetrwa najblizsze pare lat, to juz zostanie.
            Dla wielu Rosjan jest swiadectwem historii, nawet tej zlej.

Mnie raczej irytuje pozostawienie nazwy Kaliningrad.
            Kalinin, to zaprzeczenie tezy, iz komunizm wankom zorganizowali Zydzi, Lotewscy Strzelcy i Feliks Edmundowicz .
            Bo Kalinin, to wielkoruski chlopek-roztropek, odpowiedzialny za niezliczone zbrodnie, w tym za Katyn.

Nazwa zostala byc moze ze wzgledow politycznyc, by nie wracac do Koenigsbergu.
            Tyle, ze i tak Kaliningradczycy uzywaja okreslenia "Kenig".

Szkoda, ze jakis glowny wanka nie przywrocil pieknej, slowianskiej nazwy Korolewiec.
            • eva15 Borrcia, gdzie twój problem? 22.04.11, 01:11
              borrka napisał:
              > Mnie raczej irytuje pozostawienie nazwy Kaliningrad.
              > Kalinin, to zaprzeczenie tezy, iz komunizm wankom zorganizowali Zydzi, Lotewscy
              > Strzelcy i Feliks Edmundowicz .
              > Bo Kalinin, to wielkoruski chlopek-roztropek, odpowiedzialny za niezliczone zb
              > rodnie, w tym za Katyn.

No to chyba ładnie, że Ruskie zostawiły tego rosyjskiego chłopa. Pokazują tym samym uczciwie, że i Rosjanin zdażył się wśród morderców. W czym masz problem? W tym, że tylko ten jeden? Czy w tym, że i Rosjanina uczczono?
              • borrka Rozumowanie godne... 22.04.11, 07:36
                Absolwenta jeszybotu z Leszczyk.
                Czy potrafisz Efciu sprawic, ze po jednej stronie Dniestru pada snieg, a po drugiej jest tecza nad pomnikien Lenina ?
                Tym slynnym, na ruinach "bialopolskiego" ratusza.
              • wujcio44 Re: Borrcia, gdzie twój problem? 22.04.11, 12:04
                eva15 napisała:

że i Rosjanin zdażył się wśród morderców

A utrzymywałaś, że nigdy nie popełniasz błędów ortograficznych.
        • wujcio44 Re: A w Moskwie... 22.04.11, 12:02
          romrus napisał:

> Lepiej popatrzac jak u was to sie robi. Jestescie dobry w tym fachu:-))))

Mądrze, kulturalnie, i na temat. Jak to u kacapa.
          • romrus Re: A w Moskwie... 22.04.11, 15:28
            wujcio44 napisał:

> romrus napisał:
            > > Lepiej popatrzac jak u was to sie robi. Jestescie dobry w tym fachu:-))))
            >
            > Mądrze, kulturalnie, i na temat. Jak to u kacapa.

Prawda boli, niestety:-)))
    • swiblowo Re: A w Moskwie... 22.04.11, 00:33
      Jakos z tym zyja.
      Poza tym to nie dotyczy tylko samego mauzoleum. Jest jeszcze "sciana". Co z pochowanymi pod sciana, media kompetentne nie pisza?

• malkontent6 Re: A w Moskwie... 22.04.11, 00:40
        swiblowo napisała:

> Jest jeszcze "sciana". Co z pochowanymi pod sciana, media kompetentne nie pisza?

Cytowany artykuł pochodzi z RT, najbardziej kompetentnych mediów.
        • swiblowo Re: A w Moskwie... 22.04.11, 01:01
          Okej. I co dalej? Co z reszta cmentarza?
          Przyznasz, ze to dziwaczne byloby usuwac mauzoleum a reszte zostawic.
          • borrka Nie przypominam sobie... 22.04.11, 07:25
            Bysmy sie kiedykolwiek zgadzali, a tu prosze!
            Ja tak samo postrzegam problem, Swiblowo.
            To zreszta dla Rosjan problemem nie jest.

I dlatego sadze, ze "cmentarzyk" zostanie.
            Usuna mumie, ze wzgledu na jej poganski charakter i naciski Cerkwi.
            A puste mauzoleum tez zostanie.
          • malkontent6 Re: A w Moskwie... 22.04.11, 16:04
            swiblowo napisała:

> Okej. I co dalej? Co z reszta cmentarza?
            > Przyznasz, ze to dziwaczne byloby usuwac mauzoleum a reszte zostawic.

Zgadzam się. Ja niczego nie sugeruję.

W wypowiedzi inicjującej ten wątek zaznaczyłem, że piszę to bez sakrazmu. Rosjanie maja z tym poważny problem, którego im nie zazdroszczę.

O ile wiem Stalina usunęli z mauzoleum. Ale to były inne czasy.
            • romrus Re: A w Moskwie... 22.04.11, 16:15
              malkontent6 napisał:

>Rosjanie maja z tym poważny problem, którego im nie zazdroszczę.

Ja bardzo przepraszam, pytam z czystej czekawosci, a w czym jest az taka "powaznosc" tego dla nas? I w czym jest w ogole problem?
              • malkontent6 Re: A w Moskwie... 26.04.11, 17:57
                romrus napisał:

> Ja bardzo przepraszam, pytam z czystej czekawosci, a w czym jest az taka "powaz
                > nosc" tego dla nas? I w czym jest w ogole problem?

Po przeczytaniu tego atykułu miałem takie wrażenie. Ale może się mylę. :)
            • igor_uk Re: A w Moskwie... 22.04.11, 16:17
              malkontent,a co by ty napisales,jak by na rosyjskim forum Rosjanie dyskutowali by nad tematem usuniecia ciala Lecha Kaczynskiego z Wawela?
              Czytajac czesto wypowiedzi Polakow na forum,czy sluchajac co mowia polityce polskie,mam nie odparte wrazenie,ze uwazacie sie za madrzejszych i ze macie prawo Rosjan o cos pouczac.
              Kazdy narod ma swoi trupy w szafie i to tylko tych narodow sprawa.

• malkontent6 Re: A w Moskwie... 26.04.11, 17:59
                igor_uk napisał:

> malkontent,a co by ty napisales,jak by na rosyjskim forum Rosjanie dyskutowali
                > by nad tematem usuniecia ciala Lecha Kaczynskiego z Wawela?

A niech sobie gadają. :)

P.S. Z LK na Wawelu też kiedyś będzie problem. :)
                • j-k Leininskoje reszenije :) 26.04.11, 18:51
                  malkontent6 napisał:
                  > P.S. Z LK na Wawelu też kiedyś będzie problem. :)

z tym, ze dodam :
                  czym wczesniej, tym lepiej.
                  gdyz w Polsze mamy zwyczaj przejecia posiadlosci przez tkzw. "zasiedzenie".
                  • malkontent6 Re: Leininskoje reszenije :) 26.04.11, 19:47
                    Nie mogę zrozumieć dlaczego Lecha wepchali na Wawel zamiast na Powązki.
                    • borrka Nie o bezzebne babuszki chodzi. 26.04.11, 20:12
                      Kosciol bardzo traci na tej lekkomyslnej decyzji.
                      O bezzebne babuszki ojca Rydzyka i tak nie musi zabiegac.
                      Silą polskiego Kosciola byla wierzaca klasa srednia, a ta jest decyzja Dziwisza i calym tym kretactwem, maksymalnie w.....na.
                      A to kosztuje - na moim osiedlu, ilosc rodzin przyjmujacych ksiedza po kolędzie spadla znacznie.
                      • malkontent6 Re: Nie o bezzebne babuszki chodzi. 26.04.11, 20:15
                        Dziwisz się wykręcał, że to nie jego decyzja. JarKacz twierdzi, że i nie jego.

Byłoby to zabawne gdyby nie było smutne.

Masz rację, Kościół sobie zaszkodził. W KK brakuje po prostu facetów z jajami. :)
    • malkontent6 Inna wiadomośc z Moskwy. 26.04.11, 20:26
      Dobra to wiadomość czy zła? Znalazłem ją na stronie RT więc chyba dobra.

rt.com/news/gay-pride-moscow-parade/
      • romrus Re: Inna wiadomośc z Moskwy. 26.04.11, 21:12
        malkontent6 napisał:

> Dobra to wiadomość czy zła? Znalazłem ją na stronie RT więc chyba dobra.
        > rt.com/news/gay-pride-moscow-parade/

Zalerzy dla kogo:-)))

28 maja - Dzien zolniezy strazy granicznej.
        Pedaly o 100% dostana w torbe.

Juz dawno proponuja zezwolic ty parady 2 sierpnia -w dziem komandosow, to dopiero byla by masakra:-)
        • igor_uk Re: Inna wiadomośc z Moskwy. 26.04.11, 21:21
          Moze jeszcze pozwola im paradowac 2 sierpnia.To by chlopaki ucieszyli sie i jedni i drudzy.
    • vladexpat Parada gejów 26.04.11, 21:44
      Pierwszy raz legalna porada gejów i wkrótce kolejne już legalne manifestacje opozycji w obronie wolności zgromadzeń.

Co dalej? Strach się bać. ;-)
      • malkontent6 Re: Parada gejów 26.04.11, 21:53
        W czasach ZSRR było lepiej? Chruszczow nie pozwalał na takie bezeceństwa. :)
        • vladexpat Re: Parada gejów 26.04.11, 22:10
          malkontent6 napisał:

> W czasach ZSRR było lepiej? Chruszczow nie pozwalał na takie bezeceństwa. :)

Za takie zwyrodnienia to się trafiało do łagru albo do psychuszki. Piszę i o gejach i o zwolennikach wolności zgromadzeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka