Dodaj do ulubionych

Książkę przeczytałem. O Rosji.

20.08.11, 19:37
Jacek Hugo-Bader, "Biała gorączka".

Jest to głównie opis podróży samochodem Gaz z Moskwy do Władywostoku. Wrażenia z drogi i z rozmów ze spotkanymi ludźmi z najróżniejszych grup etnicznych. Naprawdę ciekawe.

Moją uwagę zwrócił jednak fragment, w którym autor opisuje swoją rozmowę z pewnym Rosjaninem (str. 252).

"Wymyślał mi od rusofobów i torturował paranoicznym wykładem historycznym, w którym znalazło się wytłumaczenie dla każdego podboju, agresji i świństwa nie tylko carskiej ale i radzieckiej Rosji. Oczywiście Polskę Katarzyna II zajęła, żeby zaprowadzić porządek.

- U nasz już taka mentalność - powiada - żeby pomóc."

Można by tego człowieka uznać za osobnika dość nietypowego, za takiego rosyjskiego oszołoma, który mało ma wspólnego z typowym Rosjaninem.

Ale niestety to chyba nie jest w Rosjii punkt widzenie odbiegający od standardu. Nawet na tym forum nasi Rosjanie i rusofile próbowali forsować tezę o zbawiennym dla Polski wpływie sojuszu z ZSRR.

A jeden z naszych ekspertów spraw wszystkich nawet tłumaczył rozbiory Polski koniecznoścą ochrony mniejszości religijnych. Rosja miała zadbać o polskich prawosławnych a Prusy o protestantów. Nasz komsomolec nie wyjaśnił kogo miała ochronić Austria ale napewno coś wymyśli.
Obserwuj wątek
    • you-know-who Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 20.08.11, 19:43
      austria? o ochrone australopitekow.

rozplenili sie w galicyjskiej biedzie, swolocze, i teraz buszuja w polsce.
    • borrka Tez czytalem. 20.08.11, 19:51
      Niezla ksiazka, a opisane zjawisko, to normalka.
      Jesli warto analizowac tego rodzaju postawy Ruskich, to jedynie pod katem:
      klamie, czy wierzy w te brednie ?

Bardzo wielu uwaza tego rodzaju klamstwa za towar eksportow, niektorzy chyba wierza.
      Sam, gdy bylem mlody i naiwny, polemizowalem z mieszkajacym w NYC Rosjaninem (bialy, ktores tam pokolenie na emigracji, swietny rosyjski), ktory twierdzil, ze Rosja zajela 2/3 Polski, by nas ratowac przed Prusami.
      Podoba sie ?
      • borrka Przyklady forumowe: 20.08.11, 19:56
        Czekisci sa w pracy, wiec sie nie licza.
        Mongolczik jest psychiczny, tez poza konkursem.
        Reszta raczej klamie swiadomie.
        • mongolszuudan Re: Przyklady forumowe: 22.08.11, 10:40
          borrka napisał:

> Czekisci sa w pracy, wiec sie nie licza.
          > Mongolczik jest psychiczny, tez poza konkursem.
          > Reszta raczej klamie swiadomie.

Ty, prosiaku borka, zanim robic swoje psychiatryczne diagnozy (dla czego nie masz ani rozumu ani wiedzy) zadnego posta mojego nie potrafil przeczytac z rozumieniem - nie twoj to poziom wiedzy i myslenia, polski kolchozniku - zostaw juz w pokoju choc na jeden dzien swoj komp, ktory zjadl twoj mozg, chodz na ulice, na przyrode, nachlaj sie tam co zwyczajnie pijesz i poluj na czerwonych myszy nie pod lozkiem, a w pieknych polskich lakach. Poki ja jestem na tym forum ty swoj pogany jezyk w dupe chowasz, a tylko ja zniklem stad na tydzien - inny, bo mam tez inne interesy oprocz jak srac w tym klozecie, odrazu wspominasz sobie mongola, cmo ty gnojnie. To ty naproznie. Wielki brat sledzi za Toba.
          • johnny-kalesony Re: Przyklady forumowe: 22.08.11, 14:55
            Ja bym rzekł - wielkie chamidło raczej ...

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
      • malkontent6 Re: Tez czytalem. 20.08.11, 21:06
        borrka napisał:

> klamie, czy wierzy w te brednie ?

Ja mam wrażenie, że oni w to wierzą. Albo chcą wierzyć.
        • vladexpat Prawdy, półprawdy, ćwierćprawdy 20.08.11, 21:18
          malkontent6 napisał:

> borrka napisał:
          >
          > > klamie, czy wierzy w te brednie ?
          >
          > Ja mam wrażenie, że oni w to wierzą. Albo chcą wierzyć.

Historia ma to do siebie, że składa się z faktów i interpretacji. Część faktów zinterpretować łatwo: Kopernik umarł. Część trudniej: wojan była w słusznej sprawie - a z czyjego punktu widzenia i według jakich kryteriów. Dlatego najbezpieczniej poruszać się w obrębie faktów oczywistych.
          • malkontent6 Re: Prawdy, półprawdy, ćwierćprawdy 20.08.11, 22:00
            Masz rację. Ale ja zauważyłem, że Rosjanie i rusofile bardzo nerwowo reagują w niektórych kwestiach.
    • vladexpat Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 20.08.11, 20:08
      malkontent6 napisał:

> Jacek Hugo-Bader, "Biała gorączka".
      >
      > Moją uwagę zwrócił jednak fragment, w którym autor opisuje swoją rozmowę z pewn
      > ym Rosjaninem (str. 252).
      >
      > "Wymyślał mi od rusofobów i torturował paranoicznym wykładem historycznym, w kt
      > órym znalazło się wytłumaczenie dla każdego podboju, agresji i świństwa nie tyl
      > ko carskiej ale i radzieckiej Rosji. Oczywiście Polskę Katarzyna II zajęła, żeb
      > y zaprowadzić porządek.

A nie zwróciłeś uwagi na to, że dopiero na stronie 252 pojawił się interesujący cię wątek stosunku Rosjan do Polaków i odwrotnie? Gdyby to Rosjanin opisywał swoje perygrynacje po Polsce w książce pod tytułem "Gorączka a sprawa polska" to obawiam się, że ten temat byłby obecny na każdej stronie.

Naprawdę sądzisz, że Rosjanie nie mają ważniejszych spraw na głowie niż to czy oni pomagali Polakom, czy też Polacy im? Dobrze choć, że w odróżnieniu od innych nacji wiedzą gdzie Polska się znajduje i znają polskie gwiazdy takie jak Anna German czy Barbara Brylska. ;-)
      • borrka Nic w tym dziwnego. 20.08.11, 20:58
        Rosja od blisko 300 lat badz to okupuje Polske, badz usiluje wplywac na polska polityke i gospodarke.
        Polacy interesuja sie Rosja - to proste mechanizmy samoobronne.

Polska tez kiedys Ruskich bardziej interesowala - jak Szujski szedl na sznurku Krakowskim Przedmiesciem.
        • vladexpat Re: Nic w tym dziwnego. 20.08.11, 21:10
          borrka napisał:

> Rosja od blisko 300 lat badz to okupuje Polske, badz usiluje wplywac na polska
          > polityke i gospodarke.
          > Polacy interesuja sie Rosja - to proste mechanizmy samoobronne.
          >
          > Polska tez kiedys Ruskich bardziej interesowala - jak Szujski szedl na sznurku
          > Krakowskim Przedmiesciem.

Zgadza się. Własnie dlatego rusofobia czy wręcz odwrotnie, ślepa miłość do Rosji jest obecnie wewnętrzną polską sprawą i Rosji do tego mieszać nie należy.

Z własnego doświadczenia (bogatego) napiszę, że stosunek Rosjan do Polski i Polaków jest życzliwie obojętny z lekką domieszką żalu w stylu - my was ratowaliśmy przed hitlerowcami a wy teraz w NATO.
          • malkontent6 Re: Nic w tym dziwnego. 20.08.11, 21:15
            vladexpat napisał:

> my was ratowaliśmy przed hitlerowcami a wy teraz w NATO.

No tak, o swojej współpracy z hitlerowcami nie chcą pamiętać. Ręce opadają.
            • vladexpat Re: Nic w tym dziwnego. 20.08.11, 21:19
              malkontent6 napisał:

> vladexpat napisał:
              >
              > > my was ratowaliśmy przed hitlerowcami a wy teraz w NATO.
              >
              > No tak, o swojej współpracy z hitlerowcami nie chcą pamiętać. Ręce opadają.

również nie zawsze pamiętają, że w Ameryce murzynów biją, ale co to ma do rzeczy?
              • malkontent6 Re: Nic w tym dziwnego. 20.08.11, 21:58
                vladexpat napisał:

> również nie zawsze pamiętają, że w Ameryce murzynów biją, ale co to ma do rzeczy?

Ameryka daleko, Polska blisko. No i w Polsce przez wiele lat czuli się jak u siebie.
      • malkontent6 Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 20.08.11, 21:05
        Mam wrażenie, że zamiarem autora nie było opisanie stosunków polsko-rosyjskich z punktu widzenia Rosjanina. Bardzo dużo uwago poświęcił różnym, mało znanym, grupom etnicznym, które spotkał po drodze. Pisał też o swojej podróży na Bajkał. I to był moim zdaniem najciekawszy fragment. W drugiej części zajął się innymi obszarami dawnego imperium.

A Barbarę Brylską to w Rosji chyba pamiętają tylko nieliczni siwowłosi panowie. :)
        • vladexpat Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 20.08.11, 21:23
          malkontent6 napisał:

> Mam wrażenie, że zamiarem autora nie było opisanie stosunków polsko-rosyjskich
          > z punktu widzenia Rosjanina.

Nie dziwię się. "Przeciętny" Rosjanin ma lade pojęcie o polsko-rosyjskich stosunkach.

> A Barbarę Brylską to w Rosji chyba pamiętają tylko nieliczni siwowłosi panowie.
          > :)

Jest to jedyna polska aktorka którą zna z imienia i nazwiska chyba każdy dorosły Rosjanin i Rosjanka. Zapytaj Igora czy kogokolwiek z forumowych Rosjan.
          • vladexpat Poprawka 20.08.11, 21:24
            oczywiście blade pojęcie
          • igor_uk Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 20.08.11, 21:26
            vladexpat napisał: Jest to jedyna polska aktorka którą zna z imienia i nazwiska chyba każdy dorosły Rosjanin i Rosjanka.
            Moge do tego dodac,ze kazdy Rosjanin,niezaleznie od wieku,ktory oglada telewizje.
          • borrka Gdyby nie zwiazki z Rosja... 20.08.11, 22:01
            Tez nie bardzo wiedzialbym, kto to Brylska.

To przejaw pewnej "zelaznej kurtyny", o dwustronnym dzialaniu.
            Jedynie Ukraina nie poddaje sie tej kurtynie.

Wielka strata, bo i literatura, i kino wspolczesnej Rosji sa coraz lepsze.

W Polsce takie "ruskie" zainteresowania maja zboczency mojego typu, jednak silnie z Rosja zwiazani i pokolenie inteligentow kolo 50 - 60, ktorzy przeszli fascynacje Okudzawa, Wysockim, Szukszynem...

W Rosji kultura polska, to ciagle wspomniana Brylska i 4 pancerni.
            Jest troche osob w mocno podeszlym wieku, niegdys interesujacych sie Polska, jako dostepnym substytutem Zachodu.
            • borrka Jeszcze Edyta Piecha. 20.08.11, 22:20

• vladexpat Re: Jeszcze Edyta Piecha. 20.08.11, 22:27
                borrka napisał:

>
                Piechy świadomie nie wymieniłem, bo cała jej kariera miała miejsce wyłącznie w sojuzie/Rosji a Brylska była w Polsce znaną aktorką natomiast Anna German zaczynała w Polsce swoją karierę. Pamiętacie wspaniałe Tańczące Eurydyki?
                • borrka Moze Gruszka zrobi kariere w FR ? 20.08.11, 22:33
                  Widzialem ja w jakims filmie Wyrypajewa.
                • malkontent6 Re: Jeszcze Edyta Piecha. 20.08.11, 22:34
                  Anna german miała nie tylko rewelacyjny głos, jej styl był niepowtarzalny. Nie była piosenkarką mojego pokolenia ale trudno ją zapomnieć.
                • igor_uk Anna German. 20.08.11, 22:38
                  To byla ulubiona spiiewaczka moije mamy.W domu byli wszystki dostepne w ZSRR plyty z jej piosenkami.Mama zawsza twierdzila,ze najbardziej jej podobali sie piosenki,ktore Anna German wykonywala w jezyku polskim,moze dla tego od dzicinstwa Polska dla mnie nie byla tylko jednym z panstw na Swiecie. Genialni artysci potrafia zrobic o wiele wiecej dla promowania swojego kraju,niz cale panstwowe instytucji z kolosalnym budzetem. Moze dla tego tak skutecznie izoluja sie Polace od wspolczesnej kultury rosyjskiej,podrzucaja im tylko filmy o pijanstwie i bandytyzmie w Rosji.
        • igor_uk Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 20.08.11, 21:23
          malkontent,Pani Basia w Rosji jest znana bardziej ,niz w Polsce.Ona ciagle jest obecna w telewizji,malo tego,nie tak dawno Pani Barbara obchodzila jubileusz,ktory bardzo chucznie w Rosji obchodzil sie,w Polsce to nikogo nie obchodzilo. malkontent,po raz kolejny do ciebie pisze-nic o Rosji nie wiesz.
          • malkontent6 Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 20.08.11, 21:57
            No to mnie obydwaj zaskoczyliście. Barbara Brylska była w Polsce gwiazdą 40 lat temu.

Czy ona w Rosji nadal występuję?
            • igor_uk Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 20.08.11, 22:27
              Tak,chociaz by w tym kawalku ja zobaczysz.
              • malkontent6 Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 20.08.11, 22:32
                Interesujące. :)
            • mara571 Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 20.08.11, 22:34
              nie wiem czy wiesz, ale ona w tym roku skonczyla 70 lat.
              Na poczatku byla dla mnie Kama z Faraona, fenicka morderczynia, ktora wystapila na ekranie w "odwaznym kostiumie".
              A pamietasz jeszcze ten cudowny, kultowy film Szczesliwego Nowego Roku?
              Rosyjski tytul to chyba "Ironia losu".
              Aha : ponoc byly w Rosji plotki, ze jest zwiazana z Putinem. Ktos to pisal na forum, ale nie pamietam kto.
              • vladexpat Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 20.08.11, 22:42
                mara571 napisała:

> A pamietasz jeszcze ten cudowny, kultowy film Szczesliwego Nowego Roku?
                > Rosyjski tytul to chyba "Ironia losu".
                > Aha : ponoc byly w Rosji plotki, ze jest zwiazana z Putinem. Ktos to pisal na f
                > orum, ale nie pamietam kto.

Przyszłość Rosji jest nieprzewidywalna, ale jest kilka pewników. Jednym z nich jest to, że 1 stycznia 2012 na którymś z programów telewizyjnych będą pokazywać ten film.
                • mara571 a 1 stycznia 1932? 20.08.11, 22:45

• mara571 oczywiscie 2032, sorry 20.08.11, 22:45
                    powinnam isc spac.
                    • vladexpat Re: oczywiscie 2032, sorry 20.08.11, 22:48
                      mara571 napisała:

> powinnam isc spac.

Pokazują ten film co roku już 30 parę lat więc kto wie?
                      • mara571 mozliwe 20.08.11, 23:00
                        Niemcy maja taki Sylwestrowy hit "Dinner for one".
                        Na wszystkich kanalach landowych telewizji publicznej.
                        www.youtube.com/watch?v=6lzQxjGL9S0
                • igor_uk Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 20.08.11, 22:47
                  Vlad,Rosja jest bardzo przewidywalna,wystarcze tylko spojrzec na nia otwartmi oczami . Zauwazylem,ze na Zachodzie uwielbiaja cos prognozowac co mma wwydarzyc sie w Rosji,a jak prognozy nie speniaja sie,to mowia,ze Rosja jest nie przywidywalna.
                  Putin,wedlig zachodnich ekspertow,mial zmienic knstytucje i pozostac sie na postu Prezydenta RF do konca swojego zycia.Tak nie zrobil-znaczy Rosja nie przewidywalna.
                  Gruzini zaatakowali Osetie Poludnoiowa,zabili przy tym rosyjskich mirotworcow,Rosja odpowiedziala zdecydowanie-znow okazala sie nieprzywidywalna.I tak mozno takich przykladow mnozyc bez konca.
                  • borrka Ja bylem zaskoczony... 20.08.11, 22:50
                    Gdy Matuszka CCCP sie rozpadla.
    • borrka Tak sobie pomyslalem... 20.08.11, 22:30
      Co musialaby zawierac taka ksiazka, by dac jeszcze pelniejszy obraz Rosji:
      1. Zycie klasy sredniej i nowobogackich.
      2. Wiecej o korupcji.
      3. Wiecej o imigrantach.
      • vladexpat Re: Tak sobie pomyslalem... 20.08.11, 22:35
        borrka napisał:

> Co musialaby zawierac taka ksiazka, by dac jeszcze pelniejszy obraz Rosji:
        > 1. Zycie klasy sredniej i nowobogackich.
        > 2. Wiecej o korupcji.
        > 3. Wiecej o imigrantach.

I koniecznie fragment Tiuticzewa w dobrym tłumaczeniu, nie wiem czy jest takie. Dla znających rosyjski:

Умoм Рoccию не пoнять,
        Аршинoм oбщим не измерить:
        У ней ocoбеннaя cтaть —
        В Рoccию мoжнo тoлькo верить.
        • malkontent6 Re: Tak sobie pomyslalem... 20.08.11, 22:39
          Rosji nie da się zrozumieć? A który kraj da się zrozumieć? Wcześnie czy później dochodzimy do tego, że tpozostała nam tylko wiara. :)
          • borrka Niepojeta Rosja ? 20.08.11, 22:46
            Szczerze mowiac, zawsze uwazalem to za "piarowski" chwyt z dawnych lat.
            Ja w Rosji wszystko rozumiem rownie dobrze, jak w Polsce.
            • vladexpat Re: Niepojeta Rosja ? 20.08.11, 22:50
              borrka napisał:

> Szczerze mowiac, zawsze uwazalem to za "piarowski" chwyt z dawnych lat.
              > Ja w Rosji wszystko rozumiem rownie dobrze, jak w Polsce.
              >
              To masz szczęście bo ja odwrotnie. Ani w Polsce, ani w Rosji wszystkiego zrozumieć nie jestem w stanie.
              • borrka A gdzie powiedzialem... 20.08.11, 22:52
                Ze rozumiem wszystko w Polsce ?:):)
                • vladexpat Re: A gdzie powiedzialem... 20.08.11, 23:11
                  borrka napisał:

> Ze rozumiem wszystko w Polsce ?:):)

Fakt :)
            • igor_uk Re: Niepojeta Rosja ? 20.08.11, 22:52
              borcia,tobie tylko wydaje sie,ze ty rozumiesz.Zauwazylem to juz dawno temu.
              Ja,mieszkajac ponad 20 lat z Polka,sam jestem obywatelem Polski,mieszkalem w Polsce 15 lat i tam napewno wroce ,nigdy nie napisalem,ze rozumiem Polakow do konca.TTy ze,bedac kilka razy w ZSRR ,prawdopodobnie w sprawach drobnego handlu(podrobionymi dzynsami),twierdzisz,ze Rosje znasz.Coz,wiara czyni cuda,moze i twoja wiara w twoja wszechwiedze cie wznie sie ku niebiosam.
              • borrka Kwestia IQ, Igorku. 20.08.11, 22:56

• igor_uk Re: Kwestia IQ, Igorku. 20.08.11, 23:22
                  Chyba tak,borcia,tylko czlowiek z bardzo niskim IQ moze twierdzic,ze zna wszystko,poniewaz nie jest wstanie ocenic zlozonnosci Swiata.
                  • bywszy1 Re: Kwestia IQ, Ajgorze?+ 21.08.11, 16:31
                    Jak sie ciebie czyta,to mozna odniesc wrazenie,ze:
                    Wiesz wszystko i znasz sie na wszystkim.A co mnie najwiecej zaskakuje,ze do Rossii nie wrocisz
                    A tutaj jeszcze los do twego podobny:
                    А пoтoм Ирмa зaключилa фиктивный брaк c пoлякoм и взялa егo фaмилию Бернер (пo ирoнии cyдьбы егo звaли Гермaн Бернер). Тaк oни cтaли «пoлькaми».
                    Ale Ania milowala dwie krainy.I w obydwuch byla u siebie w domu.
                    Natomiast co do jedynej milosci-to klamstwo
                    .
                    • igor_uk Re: Kwestia IQ, bywszy. 22.08.11, 15:45
                      bywszy,wielokrotnie na forum pisalem,ze na wielu rzeczach sie nie znam,dla tego nie zabieram glosu.Wielokrotnie pytalem innych,prosilem cos mnie wyjasnic.Jak moi wypowiedzi robia wrazenie,ze wszystko wiem,to tylko dla tego,ze staram sie wypowiadac sie tylko w tych tematach,w ktorych cos mam do powiedzenia.Jak by zauwazyles,zakres tematow,w ktorych wypowiadam sie,jest dosc waski.
        • mongolszuudan Re: Tak sobie pomyslalem... 23.08.11, 17:30
          vladexpat napisał:
          > I koniecznie fragment Tiuticzewa w dobrym tłumaczeniu, nie wiem czy jest takie.
          > Dla znających rosyjski:

> Умoм Рoccию не пoнять,
          > Аршинoм oбщим не измерить:
          > У ней ocoбеннaя cтaть —
          > В Рoccию мoжнo тoлькo верить.

Nie sposób pojąć jej rozumem,
          Nie sposób zwykłą miarką mierzyć.
          Ma w sobie tyle skrytej dumy,
          Że w Rosję można tylko wierzyć.

(Przekł. Ryszard Łuźny)
        • mongolszuudan Re: Tak sobie pomyslalem... 23.08.11, 17:34
          Ѳёдoръ Ивaнoвичъ Тютчевъ

Нa взятіе Вaршaвы

Кaкъ дoчь рoднyю нa зaклaнье
          Агaмемнoнъ бoгaмъ принеcъ,
          Прocя пoпyтныхъ бyрь дыхaнья
          У негoдyющихъ небеcъ:
          Тaкъ мы нaдъ гoреcтнoй Вaршaвoй
          Удaръ cвершили рoкoвoй,
          Дa кyпимъ cей цѣнoй крoвaвoй
          Рoccіи цѣлocть и пoкoй.

Нo прoчь oтъ нacъ, вѣнецъ безcлaвья,
          Сплетенный рaбcкoю рyкoй:
          Не зa кoрaнъ caмoдержaвья
          Крoвь рyccкaя лилacь рѣкoй.
          Нѣтъ, нacъ oдyшевлялo въ бoѣ
          Не чревoбѣcіе мечa,
          Не звѣрcтвo янычaръ рyчнoе
          И не пoкoрнocть пaлaчa!

Дрyгaя мыcль, дрyгaя вѣрa
          У рyccкихъ билacя въ грyди:
          Грoзoй cпacительнoй примѣрa
          Держaвы цѣлocть coблюcти,
          Слaвянъ рoдныя пoкoлѣнья
          Пoдъ знaмя рyccкoе coбрaть
          И веcть нa пoдвигъ прocвѣщенья
          Единoмыcленнyю рaть.

И этo выcшее coзнaнье
          Велo нaшъ дoблеcтный нaрoдъ;
          Пyтей небеcныхъ oпрaвдaнье
          Онъ cмѣлo нa cебя беретъ.
          Онъ чyетъ нaдъ cвoей глaвoю
          Звѣздy въ незримoй выcoтѣ,
          И неyклoннo зa звѣздoю
          Идетъ къ тaинcтвеннoй метѣ.

Ты жъ, брaтcкoю cтрѣлoй прoнзенный,
          Сyдебъ cвершaя пригoвoръ,
          Ты пaлъ, oрелъ oднoплеменный,
          Нa oчиcтительный кocтеръ!
          Вѣрь cлoвy рyccкaгo нaрoдa:
          Твoй пеплъ мы cвятo cбережёмъ,
          И нaшa oбщaя cвoбoдa,
          Кaкъ Феникcъ, вoзрoдитcя въ нёмъ!

Мюнхенъ, 1831
    • dystans4 Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 21.08.11, 21:15
      U Batera jest wiele ciekawych spostrzeżeń, do tego on jest uczciwy.
      Ale wagi wspomnianego nie przeceniałbym. Co więcej, przedstawiona relacja nie wyczerpuje całości postawy, a nic na ten temat u Batera nie ma.
      Miałem do czynienia z o wiele bardziej, powiedziałbym nawet - drastycznymi, przykładami takiego myślenia, za którymi był stosunek wyjątkowo osobisty (przeciwieństwo znanego: ...nothing personal... It is strictly business). Oczywiście, fakt jest faktem. Szkoda, że brak rozwinięcia.
      Pozdrowienia,
      bul.
      • de_oakville Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 22.08.11, 13:49
        malkontent6 napisal:

>A Barbarę Brylską to w Rosji chyba pamiętają tylko nieliczni siwowłosi panowie. :)

Niektorzy "siwowłosi" Włosi, sorry, chcialem powiedziec Kanadyjczycy, rowniez pamietaja.
        Lubie obejrzec od czasu do czasu "Wyzwolenie" Ozierowa, ktore mam na DVD. W odcinku o zdobyciu Kijowa ("Pierieryw") wystepuja rowniez i polscy aktorzy tacy jak wlasnie Barbara Brylska, Daniel Olbrychski (podkladaja bombe w niemieckim kinie). Natomiast w odcinku "Ognisty Luk" o bitwie pod Kurskiem wystepuje Jan Englert jako czolgista.
        (Choc nie jestem jeszcze calkiem siwy, to pierwsze nieliczne siwe wlosy juz mi sie pojawily.)
        • malkontent6 Re: Książkę przeczytałem. O Rosji. 23.08.11, 17:00
          A czy oni sami mówią swoje kwestie po rosyjsku?
    • facettt swietna pozywka dla Chin 23.08.11, 17:14
      teraz juz wiedza po co zajmowac Syberie: by ratowac narody Syberii przed samymi Rosjanami
      No ostatecznie mozna bedzie zajac cala Rosje, by i Rosjan uratowac przed nimi samymi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka