Dodaj do ulubionych

"z Palestynczykami" a nie "z terrorystami"

IP: *.math.umd.edu 04.03.02, 15:51
Mysle ze autorzy tekstu o wojnie na bliskim wschodzie
powinni byc ostrozniejsi w uzywaniu okreslen - chocby
dlatego ze kilkadziesiat lat temu naszych bohaterow
nazywano "polskimi bandytami", i to tylko dlatego ze
przeciwstawiali sie obcej okupacji. Dlatego jestem
bardzo zniesmaczony tytulem "Izrael szykuje sie do
wojny z terrorystami" - powinno byc "z
Palestynczykami". Jedyna roznica miedzy tym ktory
wysadza sie w powietrze na ulicy, a tym ktory taka
ulice bombarduje z samolotu jest olbrzymia desperacja i
poczucie beznadziejnosci tego pierwszego - i nic
wiecej.
Obserwuj wątek
    • Gość: PULS Re: HUZPAH-zydowska egzystencjonalna teoria. IP: *.tnt29.chi15.da.uu.net 04.03.02, 16:50
      Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Mysle ze autorzy tekstu o wojnie na bliskim wschodzie
      > powinni byc ostrozniejsi w uzywaniu okreslen - chocby
      > dlatego ze kilkadziesiat lat temu naszych bohaterow
      > nazywano "polskimi bandytami", i to tylko dlatego ze
      > przeciwstawiali sie obcej okupacji. Dlatego jestem
      > bardzo zniesmaczony tytulem "Izrael szykuje sie do
      > wojny z terrorystami" - powinno byc "z
      > Palestynczykami". Jedyna roznica miedzy tym ktory
      > wysadza sie w powietrze na ulicy, a tym ktory taka
      > ulice bombarduje z samolotu jest olbrzymia desperacja i
      > poczucie beznadziejnosci tego pierwszego - i nic
      > wiecej.

Terroryzm -to jest nowy eufemizm na okreslanie walk narodowo-wyzwolenczych.Zydzi
      stosuja do tego nauke oparta podporzzadkowaniu sobie swiata ktora nazywa sie
      HUZPAH-czyli tworzenie zametu,propaganda,stosowanie odwrotnej logiki,i oskarzanie
      wszystkich o antysemityzm.
    • normalna Re: 04.03.02, 17:24
      Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Mysle ze autorzy tekstu o wojnie na bliskim wschodzie
      > powinni byc ostrozniejsi w uzywaniu okreslen - chocby
      > dlatego ze kilkadziesiat lat temu naszych bohaterow
      > nazywano "polskimi bandytami", i to tylko dlatego ze
      > przeciwstawiali sie obcej okupacji. Dlatego jestem
      > bardzo zniesmaczony tytulem "Izrael szykuje sie do
      > wojny z terrorystami" - powinno byc "z
      > Palestynczykami". Jedyna roznica miedzy tym ktory
      > wysadza sie w powietrze na ulicy, a tym ktory taka
      > ulice bombarduje z samolotu jest olbrzymia desperacja i
      > poczucie beznadziejnosci tego pierwszego - i nic
      > wiecej.

Bardzo trafnie to ujales.
      Pozdrawiam
      • sababa Terorysci 04.03.02, 20:36
        Nie wiem czy osoba wysadzaja sie w Pizzerii w centrum miasta jest Terrorysta
        czy Palestynczykiem W kazdyn z tych przypadkow nalezy ja wczesniej zlikwidowac.
        Oczywiscie, ze Palestynczycy walcza o swoje prawa - i w tym sensie nie sa
        terrorystami. Ale uzywajac takich a nie innych srodkow za terorystow uwaznaymi
        byc musza i tak zwalczani. Ma duze watpliowsci czy tu rzeczywsicie chodzi
        o "beznadziejnosc sytucaji " czy raczej o zraniona dume
        • dwamiecze Re: Terorysci 04.03.02, 21:01
          sababa napisał(a):

> Nie wiem czy osoba wysadzaja sie w Pizzerii w centrum miasta jest Terrorysta
          > czy Palestynczykiem W kazdyn z tych przypadkow nalezy ja wczesniej zlikwidowac.
          >
          > Oczywiscie, ze Palestynczycy walcza o swoje prawa - i w tym sensie nie sa
          > terrorystami. Ale uzywajac takich a nie innych srodkow za terorystow uwaznaymi
          > byc musza i tak zwalczani. Ma duze watpliowsci czy tu rzeczywsicie chodzi
          > o "beznadziejnosc sytucaji " czy raczej o zraniona dume

Czy na przyklad bombardowanie domow z F-16 to odwaga a Palestynczyk wysadzajacy
          siebe (i Zydow dookola) to haniebne barbarzynstwo?

Przedefiniowywanie slownika stalo sie czescia dzisiejszej wojny. Propaganda,
          panie mozgow po obu stronach sa teraz niestey normami a nie wyjatkami. Caly glupi
          wynalazek "humanitarnej" wojny tylko zaostrza male konflikty i w koncu doprowadzi
          do duzego. Propagandowe bagaze uniemozliwiaja wynegocjowanie zakonczenia
          konfliktow
        • normalna Re: Terorysci 04.03.02, 22:23
          sababa napisał(a):

> czy Palestynczykiem W kazdyn z tych przypadkow nalezy ja wczesniej zlikwidowac.
          >
          > terrorystami. Ale uzywajac takich a nie innych srodkow za terorystow uwaznaymi

Mozna byloby z Toba sie zgodzic ale tylko wtedy, gdybys mogl wskazac
          Palestynczykom inne srodki walki. Przeciez im nie wolno nawet broni zakupic!
          Widziales jaka byla afera ze statkiem? O ile to rzeczywiscie byla bron dla nich a
          nie zwykla prowokacja. Bo nigdy nic nie wiadomo...
          Czy maja strugac drewniane miecze i leciec z tym na czolgi i buldozery, tudziez
          wygrazac nimi bombardujacym ich helikopterom? CZYM CI LUDZIE MAJA WALCZYC z
          najlepiej uzbrojona w regionie armia? Stwierdzenie, ze pozostaly im jedynie zywe
          bomby, przejmuje ciarkami, fakt, ale kiedy sie obserwuje sytuacje to niestety sie
          dochodzi do tego wniosku.

A w ogole to milo, ze znow sie pojawiles. Mimo roznicy pogladow przyjemnie sie z
          Toba dyskutuje :-)Bo przeciez nie chodzi o to, aby wszyscy mieli jednakowy
          poglad, lecz o to, aby dochodzic do porozumienia mimo roznic. Prawda?

• Gość: POL Re: Terorysci IP: *.proxy.aol.com 04.03.02, 23:18
            normalna napisał(a):

> sababa napisał(a):
            >
            > > Nie wiem czy osoba wysadzaja sie w Pizzerii w centrum miasta jest Terrorys
            > ta
            > > czy Palestynczykiem W kazdyn z tych przypadkow nalezy ja wczesniej zlikwid
            > owac.
            > >
            > > Oczywiscie, ze Palestynczycy walcza o swoje prawa - i w tym sensie nie sa
            >
            > > terrorystami. Ale uzywajac takich a nie innych srodkow za terorystow uwazn
            > aymi
            > > byc musza i tak zwalczani. Ma duze watpliowsci czy tu rzeczywsicie chodzi
            > > o "beznadziejnosc sytucaji " czy raczej o zraniona dume
            >
            > Mozna byloby z Toba sie zgodzic ale tylko wtedy, gdybys mogl wskazac
            > Palestynczykom inne srodki walki. Przeciez im nie wolno nawet broni zakupic!
            > Widziales jaka byla afera ze statkiem? O ile to rzeczywiscie byla bron dla nich
            > a
            > nie zwykla prowokacja. Bo nigdy nic nie wiadomo...
            > Czy maja strugac drewniane miecze i leciec z tym na czolgi i buldozery, tudziez
            >
            > wygrazac nimi bombardujacym ich helikopterom? CZYM CI LUDZIE MAJA WALCZYC z
            > najlepiej uzbrojona w regionie armia? Stwierdzenie, ze pozostaly im jedynie zyw
            > e
            > bomby, przejmuje ciarkami, fakt, ale kiedy sie obserwuje sytuacje to niestety s
            > ie
            > dochodzi do tego wniosku.
            >
            > A w ogole to milo, ze znow sie pojawiles. Mimo roznicy pogladow przyjemnie sie
            > z
            > Toba dyskutuje :-)Bo przeciez nie chodzi o to, aby wszyscy mieli jednakowy
            > poglad, lecz o to, aby dochodzic do porozumienia mimo roznic. Prawda?
            >
            >

Spadaj smietniku!
        • Gość: wojtek Re: Terorysci IP: *.math.umd.edu 04.03.02, 23:01
          Zamiast likwidowac czlowieka znacznie chetniej
          widzialbym likwidacje problemu. Nie wiem jak - ale
          wiem, ze to jest jedyne wyjscie - likwidacja czlowieka
          pociaga za soba (w jakims skonczonym czasie) odwet - a
          to na pewno nie jest droga do celu.(Bo odwet nie bierze
          sie ze zranionej dumy - przynajmniej nie samobojczy
          odwet - a z poczucia, ze innych sposobow na w miare
          ludzkie zycie juz nie ma. Dume zawsze mozna sobie jakos
          podreperowac.)
        • Gość: ruski Re: Terra incognita. IP: *.look.ca 04.03.02, 23:25
          sababa napisał(a):

>

Sababa, gdyby Izrael nie przeszkadzal Palystynczykom w dostawie broni z Iranu to
          Palestyna moglaby walczyc w inny sposob niz to robi do tej pory. Gdyby USA nie
          wysylaly rakiet i sprzetu wojskowego Izraelowi to Izrael prawdopodobnie tez
          wysadzalby pizzerie i rzucal w Palestynczykow kamieniami. Kazdy orze jak moze,
          jak mowi staroplskie przyslowie. Najwazniejsze, ze sie bija.

• puls Normalna-inaczej znowu nadaje z Libanu to co arab 04.03.02, 20:42
        maz-terorysta ,kaze !
        puls prawdziwy
        • sababa Do Normalnej 05.03.02, 18:02
          Prawda Normalna! Prawda!

Powiedz mi dlaczego oni musza wlaczyc?
          Od rzadu Braka dostali 99% tego czego chcieli. Poza wzgorzem Swiatynnym. Moze
          to blad, ze Barak chcial podpisac ostaeczne poroumienie. Ale czy to wszsytko
          warte jest tych wszsytkich ofiar? Mogli to DOSTAC. Wybrali co innego. Moglym
          ich zrozumiec gdyby walczyli z bezwzglednym okupantem, ktory ich morduje. Ale
          bylo inczaj. Moglo byc juz panstwo palestynskie od poltora roku!
          Tak jak z reszta mogloby byc od 53 lat gdyby w 1948 zgodzili sie na podzial
          Palestyny ( duzo barzdiej korzystny dla nich niz teraz) ale to inna historia.
          ja do pewnego stopnia jestem pod wrazeniem kultury islamu. Ale - z przykroscia
          to mowie - Plaestynczycy to glupi narod. Traci wszsytkko by zyskac na emocjach
          i dookresleniu.
          • Gość: wojtek Re: Do sababa IP: *.math.umd.edu 06.03.02, 00:50
            To chyba mniej wiecej jest tak: masz dom - ale
            przychodzi ktos do Ciebie, wali cie pare razy po
            mordzie i wyrzuca na ulice, a potem mowi ze owszem
            wybaczy Ci i nawet pozwoli Ci zamieszkac w piwnicy - i
            bardzo sie dziwi, ze Tobie sie ten swietny plan nie
            podoba.
            Mysle, ze ja nie znam nikogo kto by sie na cos takiego
            zgodzil?
            Pewne zaszlosci historyczne nalezy sobie wyjasniac, ale
            sa granice - 2000 lat na pewno te granice przekracza.
            Urodzilem sie i mieszkam na tzw. "ziemiach odzyskanych"
            i na pewno dobrowolnie nie zgodzilbym sie wyniesc sie
            stad, tylko dlatego ze ktos tu mieszkal 60 lat temu,
            uciekl przed ruskimi, a teraz nabral sily i przyszedl
            mi "nawalic po ryju" i zabrac co uwaza ze jest jego.
            • sababa Re: Do Wojtka 06.03.02, 01:42
              Wojtku! Ty chyba zartujesz! Sytuacja jest dokladnie odwrotna. Ale to dokladnie.
              Zgodnie z logika, ktora mowi, ze to Plaetynczycy maja racje powinienes sie
              NATYCHMIAST wyniesz z ziem zachodnich. NATYCHMIAST! Zydzi tweirdza, ze byli w
              Izraelu 2000 lat temu. Polacy ze na Ziemiach Zachodnich 700 lat temu. Niemcy
              stracili te ziemie bo wywolali i przegrali wojne. Palestynzcycy wywolali i
              przegrali wojne. Z reszta uzezczony Twoja checia uczynienia swita sprawiedliwym
              proponuje Ci w kazdym razie wyniesiesienie sie z domu i przekazanie Ziem
              Zachodnich jednej ze stron. Ktora wolisz? Wolisz miec za sasiadow Zydow czy
              Palestynczykow? Pomysl jak bys sie zasluzyl dla zbawienia swiata przyjmujac
              wszsytkich Zydow z Izreala!
              • Gość: wojtek Re: Do sababa IP: *.math.umd.edu 06.03.02, 15:39
                Widzisz - tylko ze ja wcale nie patrze na to co bylo
                700 czy 2000 lat temu - to nie ma dla mnie specjalnego
                znaczenia - to na co ja patrze to sa lata mojego zycia.
                Gdyby juz tak patrzec na historie jak Ty to powinienem
                oddac swoj dom neandertalczykom, bo oni tu podobno byli
                pierwsi (zreszta cholera wie - neandertalczycy to
                pewnie sami wezma co zechca - juz wszedzie ich pelno).
                I w tym sensie to sytucja jest zupelnie odwrotna do
                tego o czym Ty mowisz. Tam na bliskim wschodzie tez
                prawie nikt nie mowi juz o odebraniu wszystkiego, tylko
                o tym co ludzie stracili w 1967 - wyznacznik jest w
                miare prosty - jak dlugo wiekszosc zyjacych pamieta, to
                znaczy ze cos trzeba z tym problemem zrobic. Czy to
                jest naprawianie swiata - w zadnym wypadku - to jest
                tylko dzialanie profilaktyczne - zapobiegajace
                konfliktom na wieksza skale.
          • normalna Do Sababy 06.03.02, 18:23
            sababa napisał(a):

> Prawda Normalna! Prawda!
            >
            > Powiedz mi dlaczego oni musza wlaczyc?
            > Od rzadu Braka dostali 99% tego czego chcieli. Poza wzgorzem Swiatynnym.

No chyba przesadzasz i to zdrowo. A powrot Palestynczykow do ziemi? Nie ustapiono
            przeciez Palestynczykom w ich zadaniach ani 1%. No a nastepne sposrod ich
            najwazniejszych zadan - likwidacja osiedli zydowskich na terenach Autonomii? Sam
            musisz przyznac, ze ich istnienie w przyszlym panstwie palestynskim jest
            niemozliwe. Barak obiecywal cos tam wstrzymac (gdy tymczasem Szaron w pocie czola
            kladl kamienie wegielne pod budowe nastepnych!), co nieco zlikwidowac... A tu
            przeciez nie chodzi o likwidacje kilku z nich lecz o zniesienie wszystkich. Jak
            Ty sam zreszta wyobrazasz sobie zycie mieszkancow tych osiedli w takich gettach
            na terytorium palestynskim? Bo dla mnie sa to getta, ktore sami sobie
            dobrowolnie budujecie. A powiedz, bo zawsze mnie to interesowalo: JAK znajduja
            sie chetni do mieszkania tam? Jakiego rodzaju przywileje daje sie tym ludziom,
            zeby szli mieszkac w tych osiedlach? Bo naprawde nie wiem.

> Moze
            > to blad, ze Barak chcial podpisac ostaeczne poroumienie. Ale czy to wszsytko
            > warte jest tych wszsytkich ofiar? Mogli to DOSTAC. Wybrali co innego. Moglym
            > ich zrozumiec gdyby walczyli z bezwzglednym okupantem, ktory ich morduje. Ale
            > bylo inczaj. Moglo byc juz panstwo palestynskie od poltora roku!
            > Tak jak z reszta mogloby byc od 53 lat gdyby w 1948 zgodzili sie na podzial
            > Palestyny ( duzo barzdiej korzystny dla nich niz teraz) ale to inna historia.

Widzisz, ja, ktora sie ,,nurzam'' w problemach tego regionu ale jednoczesnie moge
            sobie pozwolic na w miare obiektywne spojrzenie na nie (chociazby dlatego ze nie
            jestem w to zaangazowana emocjonalnie, nie jestem zadna strona), a wiec ja
            osobiscie bardzo sceptycznie sledzilam te rozmowy. co prawda po wyjsciu z Libanu
            wiele wskazywalo, ze Barak moglby rzeczywiscie byc skuteczny i w poszukiwaniach
            pokojowego rozwiazania z Palestynczykami. Ale nie pozwolono mu, prawica nie
            pozwolila. Nie dano mu czasu i on sam wpakowal sie w kabale z tymi wyborami...Ale
            widac bylo, czulo sie , ze jeszcze za malo ludzi w Izraelu zrozumialo, iz
            Palestynczycy sa u siebie, musza miec swoj wlasny niepodlegly kraj w pelnym tego
            slowa znaczeniu , a nie jakas namiastke kraju dla zamazania oczu reszcie
            swiata.Bo jesli chcecie naprawde miec jakakolwiek gwarancje spokoju ze strony
            Palestynczykow, to musicie zrozumiec, ze tylko prawdziwe panstwo palestynskie, z
            dobrze zorganizowana policja i prawdziwa armia, moze to Wam zapewnic. W innym
            przypadku niepokoje moga byc zdlawione, moga ucichnac , ale tylko po to by odzyc
            na nowo po jakims czasie. A w ten sposob skazujecie tez wasze dzieci i wnuki na
            ten sam los, ktory obecnie jest Waszym udzialem. Chociaz, moze przynajmniej Wasze
            dzieci zrozumieja i zaakceptuja to , czego Twoje pokolenie nie potrafilo? W swej
            wiekszosci oczywiscie.

> ja do pewnego stopnia jestem pod wrazeniem kultury islamu. Ale - z przykroscia
            > to mowie - Plaestynczycy to glupi narod. Traci wszsytkko by zyskac na emocjach
            > i dookresleniu.

Ze jest to narod bardzo emocjonalny? Owszem. Ale takie sa wszystkie poludniowe i
            wschodnie narody. Wy rowniez tacy jestescie.A wiadomo, ze trudno sie obyc bez
            emocji w sytuacji ciaglego zagrozenia zycia i tego wszystkiego, co sie dzieje
            obecnie. Nie zgadzam sie jednak z Toba absolutnie, ze jest to narod glupi. Ni
            eglupszy niz kazdy inny. Znam troche Palestynczykow. Znam ze studiow, znam
            obecnie... Sa to ludzie zrownowazeni, wyksztalceni, madrzy i pracowici. Wazne,
            zeby, tak jak i kazdy czlowiek, mieli jakas perspektywe dla siebie i swoich dzieci
            a nie smierc lub marna egzystencje.
    • Gość: Pol-amer Re: Izrael nigdy,nigdy,nigdy nie ustapi IP: *.nyc2.dsl.speakeasy.net 06.03.02, 16:13
      izrael nigdy nie usdtapi goyom , czyli poganom w/g ich chorej religji. Tak
      chorej, poczytajcie troche o talmudzie ich najswietrzej ksiedze. tyle sie mowi
      ze trzeba tolerowac inne religie itd itp. poczytajcie sobie kilka z
      ciekawszych ustepow z talmudu(niestety po angielsku)mozna dostac dreszczy.
      Pytam jak wogole mozna tolerowac takie nawolywanie do nienawisci, takie
      zboczone poglady, taka podlosc wkladana do glow kazdego mlodego zyda.
      Moze ten tekst otworzy oczy takim idiotom jak Plus, chyba ze jest on zydem i
      ma juz oczy otwarte przez rabina w synagodze i z nami zwierzetami nie bedzie
      dyskutowal. Tak - talmud glosi ze wszyscy nie zydzi to zwierzeta.
      ponizej wypisy ze strony : www.stormfront.org/jewish/talmud.html
      sa to fragmenty z talmudu z numerem ksiegi i imieniem rubina ktory wyglosil te
      tezy, ktore do dzis obowiazuja religijnych zydow, a jest ich niemalo w rzadzie
      prawie kazdego kraju europy,jest ich 85 % w rzadzie USA iok 70% w Polskim
      rzadzie.

Penalty for Disobeying Rabbis

Erubin 21b. Whosoever disobeys the rabbis deserves death and will be punished
      by being boiled in hot excrement in hell.

Hitting a Jew is the same as hitting God

Sanhedrin 58b. If a heathen (gentile) hits a Jew, the gentile must be killed.

O.K. to Cheat Non-Jews

Sanhedrin 57a . A Jew need not pay a gentile ("Cuthean") the wages owed him for
      work.

Jews Have Superior Legal Status

Baba Kamma 37b. "If an ox of an Israelite gores an ox of a Canaanite there is
      no liability; but if an ox of a Canaanite gores an ox of an Israelite...the
      payment is to be in full."

Jews May Steal from Non-Jews

Baba Mezia 24a . If a Jew finds an object lost by a gentile ("heathen") it does
      not have to be returned. (Affirmed also in Baba Kamma 113b). Sanhedrin 76a. God
      will not spare a Jew who "marries his daughter to an old man or takes a wife
      for his infant son or returns a lost article to a Cuthean..."

Jews May Rob and Kill Non-Jews

Sanhedrin 57a . When a Jew murders a gentile ("Cuthean"), there will be no
      death penalty. What a Jew steals from a gentile he may keep.

Baba Kamma 37b. The gentiles are outside the protection of the law and God
      has "exposed their money to Israel."

Jews May Lie to Non-Jews

Baba Kamma 113a. Jews may use lies ("subterfuges") to circumvent a Gentile.

Non-Jewish Children are Sub-Human

Yebamoth 98a. All gentile children are animals.

Abodah Zarah 36b. Gentile girls are in a state of niddah (filth) from birth.

Abodah Zarah 22a-22b . Gentiles prefer sex with cows.

Insults Against Blessed Mary

Sanhedrin 106a . Says Jesus' mother was a whore: "She who was the descendant of
      princes and governors played the harlot with carpenters." Also in footnote #2
      to Shabbath 104b of the Soncino edition, it is stated that in the "uncensored"
      text of the Talmud it is written that Jesus mother, "Miriam the hairdresser,"
      had sex with many men.

Gloats over Christ Dying Young

A passage from Sanhedrin 106 gloats over the early age at which Jesus
      died: "Hast thou heard how old Balaam (Jesus) was?--He replied: It is not
      actually stated but since it is written, Bloody and deceitful men shall not
      live out half their days it follows that he was thirty-three or thirty-four
      years old."

Jesus in the Talmud:

Horrible Blasphemies Against Jesus Christ

While it is the standard disinformation practice of apologists for the Talmud
      to deny that it contains any scurrilous references to Jesus Christ, certain
      Orthodox Jewish organizations are more forthcoming and admit that the Talmud
      not only mentions Jesus but disparages him (as a sorcerer and a demented sex
      freak). These orthodox Jewish organizations make this admission perhaps out of
      the belief that Jewish supremacy is so well-established in the modern world
      that they need not concern themselves with adverse reactions.

For example, on the website of the Orthodox Jewish Hasidic Lubavitch group--one
      of the largest in the world--we find the following statement, complete with
      Talmudic citations:

"The Talmud (Babylonian edition) records other sins of 'Jesus the Nazarene':

1) He and his disciples practiced sorcery and black magic, led Jews astray into
      idolatry, and were sponsored by foreign, gentile powers for the purpose of
      subverting Jewish worship (Sanhedrin 43a).

2) He was sexually immoral, worshipped statues of stone (a brick is mentioned),
      was cut off from the Jewish people for his wickedness, and refused to repent
      (Sanhedrin 107b; Sotah 47a).

3) He learned witchcraft in Egypt and, to perform miracles, used procedures
      that involved cutting his flesh, which is also explicitly banned in the Bible
      (Shabbos 104b).

End quote from www.noahide.com/yeshu.htm (Lubavitch website) June 20,
      2000.

[Note: we have printed and preserved in our files a hard copy of this statement
      from the Lubavitch"Noah's Covenant Website," as it appeared on their website at
      www.noahide.com on June 20, 2000, in the event that denials are later
      issued and the statement itself suppressed].

Let us examine further some of these anti-Christ Talmud passages:

Gittin 57a. Says Jesus is in hell, being boiled in "hot excrement."

Sanhedrin 43a. Says Jesus ("Yeshu" and in Soncino footnote #6, Yeshu "the
      Nazarene") was executed because he practiced sorcery: "It is taught that on the
      eve of Passover Jesus was hung, and forty days before this the proclamation was
      made: Jesus is to be stoned to death because he has practiced sorcery and has
      lured the people to idolatry...He was an enticer and of such thou shalt not
      pity or condone."

Kallah 51a."The elders were once sitting in the gate when two young lads passed
      by; one covered his head and the other uncovered his head. Of him who uncovered
      his head Rabbi Eliezer remarked that he is a bastard. Rabbi Joshua remarked
      that he is the son of a niddah (a child conceived during a woman's menstrual
      period). Rabbi Akiba said that he is both a bastard and a son of a niddah.

"They said, 'What induced you to contradict the opinion of your colleagues?' He
      replied, "I will prove it concerning him." He went to the lad's mother and
      found her sitting in the market selling beans.

"He said to her, 'My daughter, if you will answer the question I will put to
      you, I will bring you to the world to come.' (eternal life). She said to
      him, 'Swear it to me.'

"Rabbi Akiba, taking the oath with his lips but annulling it in his heart, said
      to her, 'What is the status of your son?' She replied, 'When I entered the
      bridal chamber I was niddah (menstruating) and my husband kept away from me;
      but my best man had intercourse with me and this son was born to me.'
      Consequently the child was both a bastard and the son of a niddah.

"It was declared, '..Blessed be the God of Israel Who Revealed His Secret to
      Rabbi Akiba..."

In addition to the theme that God rewards clever liars, the preceding Talmud
      discussion is actually about Jesus Christ (the bastard boy who "uncovered his
      head" and was conceived in the filth of menstruation). The boy's adulterous
      mother in this Talmud story is the mother of Christ, Blessed Mary (called
      Miriam and sometimes, Miriam the hairdresser, in the Talmud).

"The Editio Princeps of the complete Code of Talmudic Law, Maimonides' Mishneh
      Torah
      • normalna Re: Izrael nigdy,nigdy,nigdy nie ustapi 10.03.02, 11:48
        Tym gorzej dla niego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka