Dodaj do ulubionych

Kazachstan -robi sie goraco...

18.12.11, 10:19
"Wobec powtarzajacych sie atakow chuliganskich , majacych na celu spokojnych obywateli i sluzby bezpieczenstwa , wydalismy rozkaz uzycia broni palnej"...-skad my to znamy ?
Obserwuj wątek
    • walter622 Spoko 18.12.11, 13:28
      kaszebe12 napisał:

>- skad my to znamy ?

Unikał bym opacznych porównań (to zajęcie w stylu pewnego "francuskiego" mądrali) - nie przypuszczam byś orientował się w wewnętrznej sytuacji w Kazakhstanie. Sytuacja w Żanaozen faktycznie była dość poważna, lecz z informacji, które docierają już chyba została opanowana. Kazakhstan to nie Libia, natomiast sami Kazakhowie nie będą umierali by w ten sposób poprawić notowania giełdowe pewnej zachodniej firemki nafciarskiej.

www.youtube.com/watch?v=BkQtYmAOA1A&list=FLcmDD1o6erQGQZdD1hOdRHg&index=305&feature=plpp_video
      "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
      Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
      • mara571 Re: Spoko 18.12.11, 13:45
        dokladnie jak na Slasku przed 30 laty.
        Nawet daty sie zgadzaja: 16 grudnia...
        • walter622 Re: Spoko 18.12.11, 13:52
          mara571 napisała:
          > dokladnie jak na Slasku przed 30 laty.

Tja, nie wiedziałem, że do górników przyjeżdżał Paul Murphy i koncesje wydobywcze na Śląsku posiadał Chevron.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
          • mara571 antyamerykanska mania przesladowcza 18.12.11, 13:59
            w obydwu przypadkach strzelaly specjalne jednostki milicji, czyli przedstawiciele wladzy.
            W obydwu chodzilo o podstawowy dla zycia danego kraju przemysl wydobycia surowcow energetycznych.
            Jedyna roznica: strajkujacych nafciarzy z roboty juz wyrzucono.
            • walter622 Nadal tropisz "komsomolców" 18.12.11, 14:18
              mara571 napisała:
              > W obydwu chodzilo o podstawowy dla zycia danego kraju przemysl wydobycia surowcow
              > energetycznych.

Czego tylko na tym forum się człowiek nie dowiaduje. Nie wiedziałem, że Paul Murphy jest Amerykaninem.

- Mara, wyjaśnij - jakim cudem strajkują nafciarze na polach naftowych stanowiących chińską
              koncesję wydobywczą i nie strajkują nafciarze, pracujący na polach naftowych, stanowiących
              koncesje firmy, konkurującej z Chińczykami o wydobycie kazakhskiej nafty ? Przy tym nafciarze ma obu koncesjach zarabiają tyle samo (ich zarobki regulują kazakhskie przepisy).

• ukos Tak trudno zrozumieć? 18.12.11, 15:32
                walter622 napisał:

> jakim cudem strajkują nafciarze na polach naftowych stanowiących chińską
                > koncesję wydobywczą i nie strajkują nafciarze, pracujący na polach naftowych,
                > stanowiących koncesje firmy, konkurującej z Chińczykami (...) ?

A wyobraź sobie, człowieku sowiecki, że większość strajków na świecie to nie są strajki generalne. Zwykle chodzi o porachunki z konkretną firmą i nie zawsze chodzi przy tym o płace. Najwidoczniej nawet w tak autorytarnym kraju jak Kazachstan poszczególne firmy czymś się różnią i mają różne układy z personelem. No, ale dla człowieka sowieckiego każda niezgodność z zmarksistowsko-leninowską wykładnią wyczytaną z organu politbiura kompartii (czy jakiego tam jej następcy) to wynik imperialistycznego spisku CIA.
                • walter622 Kolejny dowcipas 18.12.11, 15:42
                  Tropicielu "sovieckich ludzi" wyobraź sobie, że "miejscowi" robotnicy dostają jednakowe wynagrodzenie, niezależnie od tego na jakiej koncesji wydobywczej pracują. To zagadnienie regulują w sposób jednoznaczny miejscowe przepisy, których jak widać z powodu tropienia "sovieckich ludzi" nie znasz.

**************************************************************
                  • br0fl0vski Re: Kolejny dowcipas 18.12.11, 18:05
                    Nie dziw sie Walter ludzie traca rozum. Nasza towarzyszka ksiezniczka odkurzyla z rana ikony generalow Franko i Pinocheta i zaczela weszyc za komuchmi ktorzy moze ukrywaja sie za ta chinska tama na bramabutrze. 2o kwietnia pewnie wpina broszke z hakenkreuzem.

Jest jeden kontrolny system ktory przybiera rozne formy zaleznie od potrzeb. W takiej Gruzji nie trzeba rozpedzac chamow kulami , uzywa sie do tego bron mikrofalowa wymyslona i produkowana w krainie wolnorynkowej demokracji. W tej krainie dzieki postepowi technicznemu w drastycznych przypadkach nie trzeba delikwenta bic pala mozne go elektryzowac. Nasz rodak doswiadczyl tego w Vancouverze
                    • walter622 Witaj Br0fl0vski 18.12.11, 18:14
                      br0fl0vski napisał:

> Nasza towarzyszka ksiezniczka odkurzyla z rana ikony generalow Franko
                      > i Pinocheta i zaczela weszyc za komuchmi

No i w tym zapale nie dostrzegła zasadniczej sprawy - P. Murphy, który solidnie rozrabiał w Kazakhstanie jest lewakiem, których Mara rzekomo się brzydzi. A może tylko w Europie bycie lewakiem nie jest w dobrym tonie, natomiast ich ekscesy w Azji to zupełnie inna sprawa ?

• br0fl0vski Re: Witaj Br0fl0vski 18.12.11, 18:24
                        To wynika z dialektyki . Zawsze musi byc antythesis. To dalej stwarza "dialogowanie" ktore zawsze konczy sie "dokonaniem wyboru". Prawda jest prostsza , jest jeden system.
                  • ukos Jakaż głębia "myśli" sowieckiej 18.12.11, 19:26
                    walter622 napisał:

> Tropicielu "sovieckich ludzi" wyobraź sobie, że "miejscowi" robotnicy dostają
                    > jednakowe wynagrodzenie, niezależnie od tego na jakiej koncesji wydobywczej
                    > pracują.

Wyobraź sobie, radziecki myślicielu, że w Polsce kiedyś strajkowali stoczniowcy, którzy zarabiali o wiele lepiej od innych.
                    Ach, pardon, zapomniałem, że człowiek sowiecki to wyłącznie żołądek, a każda wschodnia dyktatura, szczególnie prokremlowska, jest z góry usprawiedliwiona. Poza tym jak wschodnia i prokremlowska, to nie dyktatura czy inna krwawa satrapia, tylko rząd ludowy. A poza tym nie strzela do ludzi jak do kaczek, tylko pilnuje słusznego porządku. Jakże mogłem zapomnieć, przecież tego już dawno można było się dowiedziedzieć od politbiura (czy jak się tam ono teraz nazywa - FSB?) Jedynie Najsłuszniejszej Partyi Matuszki.
                    • br0fl0vski Re: Jakaż głębia "myśli" sowieckiej 18.12.11, 19:36
                      ukosie drogi,
                      w wolnym swiecie ewolucja pozbawia powoli chamy mozgow bo zdrowy rozszadek jest niepotrzebny a nawet niewskazany gdzy chamy dostaja wiedze przez osmoze telewizyja. wiedza ta ma rozne dodatki smakowe na roznych kanalach. kazdy wiec moze sobie wybrac opakowanie. i na tym caly ten wybor sie konczy

www.youtube.com/watch?v=OPR3GlpQQJA&feature=player_embedded
                    • walter622 Re: Jakaż głębia "myśli" sowieckiej 18.12.11, 20:14
                      Tropicielu "sovieckich ludzi", uszło twej uwadze, że przedstawicie strajkujących nafciarzy odcięli się od tych ekscesów jednoznacznie podkreślając, że osoby na placu, które tam uczestniczyły w pogromach nie mają nic wspólnego z nafciarzami. Strajkujący nafciarze w tym czasie byli w zupełnie innej części tego miasta.
                      Lecz tym się nie przejmuj - nadal nadawaj swe głupoty.

• eva15 święta naiwność 18.12.11, 14:20
              Nieźle jesteś naiwna, jeśli sądzisz, że tam walczyli robotnicy. Romrus już o tym pisał, że to byli przebierańcy, GW też to pisze, tyle, że ona rzecz jasna posądza władze o prowokacje (ha, ha):

W piątek Kazachstan obchodził 20 rocznicę niepodległości. W Żanaozenie, przemysłowym mieście na zachodzie kraju, tak jak wszędzie miały się odbyć uroczystości. Na głównym placu gęstniał tłum. Wczesnym popołudniem grupki mężczyzn w czerwono - granatowych kombinezonach zaczęły rozwalać okolicznościową trybunę i przewracać ustawione wokół niej metalowe barierki. Jednocześnie ktoś podpalił kilka zaparkowanych w centrum samochodów i sklepów, a na budynek lokalnej administracji posypały się koktajle Mołotowa. Do akcji wkroczyła milicja. Ubrani w czarne polowe mundury funkcjonariusze brutalne rozpędzali tłum, padły strzały.
              (....) O wywołanie niepokojów minister oskarżył zwolnionych pracowników lokalnego przedsiębiorstwa "Kazmunajgaz". Rzeczywiście pracownicy tej firmy mają czerwono-granatowe stroje. Jednak ani mieszkańcy miasta ani kazachscy obrońcy praw człowieka nie wierzą w rządową wersję wydarzeń.

Więcej... wyborcza.pl/1,75248,10836051,W_Kazachstanie_wladze_strzelaja_do_robotnikow.html#ixzz1gtMt5pol

• walter622 Re: święta naiwność 18.12.11, 14:33
                No cóż, całkiem niedawno Mara cytowała "wypowiedź Gryzłova, dziś twierdzi, że
                P. Murphy jest Amerykaninem -:)))))

> Rzeczywiście pracownicy tej firmy mają czerwono-granatowe stroje.

Przedstawiciele nafciarzy odżegnują się od tych "przebierańców". Zresztą dostać taką kurtkę
                nie jest problem - jak przyjeżdżasz po raz pierwszy na odwiert to prezentują tobie taką kurtkę i kask. Ostatecznie za kilkaset tynge możesz sobie kupić na bazarze. Lecz tropiciele "komsomolców", wpatrzeni w wiki, nic o tym nie wiedzą.

• eva15 Re: święta naiwność 18.12.11, 14:40
                  Ona nawet nie wie, kto nią w EU rządzi (ha, ha) i że ten szaleniec wtrącał się również do Niemiec i żądał zahamowania budowy dworca w Stutgarcie, bo to ... nieekologiczne.

Ech, z marą to jak z pefciem.
                  • mara571 zaraz zglosi sie jeszcze Igor i bedzie w trojke 18.12.11, 14:46
                    bic licznik napisanych postow, ktore zawieraja "nasmiewanie sie" z ludzi myslacych inaczej.
                    Taka wasza metoda, ktora ciagnie poziom tego forum w dol.
                    O rzeczowa dyskucje dzieki postawie czlonkow PWWWP coraz trudniej.
                    • eva15 Re: zaraz zglosi sie jeszcze Igor i bedzie w troj 18.12.11, 14:49
                      No ale jak rzeczowo dyskutować na ten temat, że i przebierańcy i policja mieli identycznie skrojone kombinezony, szyte pewnie w Chinach. Co chciałaś przez to powiedzieć? Ze Chińczycy szyją ciuchy nie tylko dla USA i Europy, ale także dla Kazachstanu? A może jest to podejrzane...?
                    • igor_uk Stawiam sie na wezwanie. 18.12.11, 14:55
                      mara,naprawda nie mialem zamiaru zabierac glos w tej dyskusji,ale jak wolasz,to jestem.
                      Czy moge w czyms pomoc?
                    • walter622 "Myślenie" 18.12.11, 14:56
                      mara571 napisała:
                      > bic licznik napisanych postow, ktore zawieraja "nasmiewanie sie" z ludzi
                      > myslacych inaczej.

Mara, wybacz lecz bardzo bym chciał byś w ogóle zaczęła "myśleć" .
                      A że jak sama wczoraj stwierdziłaś nie masz pojęcia gdzie jest Żanaozen i kto te miasteczko zamieszkuje ( o orałmanach kompletnie nie masz pojęcia) zastanawiam się czy tobie nie warto sprezentować bilet lotniczy do Kazakhstanu. Swego czasu był dość zabawny przypadek - pewien borrat nakręcił w Rumunii film o ... Kazakhstanie. Władze Kazakhstanu
                      zaprosiły tego przygłupa by na miejscu skonfrontował swoje brednie z rzeczywistością.
                      Facio był w szoku (nikt mu za jego brednie gardła nie podcinał).

• mara571 teraz serio Walterze 18.12.11, 15:13
                        prosze o wskazanie miejsc, gdzie napisalam
                        "A że jak sama wczoraj stwierdziłaś nie masz pojęcia gdzie jest Żanaozen i kto t
                        > e miasteczko zamieszkuje"

I ze nie mam pojecia o orałmanach
                        Przypomne ci link, ktory podalam:
                        www.laender-analysen.de/zentralasien/archiv.html
                        Cierpisz juz na Alzheimera: to Evci wyjasniales kim sa orałmanowie
                        forum.gazeta.pl/forum/w,50,131633828,131636113,Re_Zamieszki_w_Kazachstanie.html
                        Jesli nie znajdziesz bedziesz po prostu klamca forumowym!!
                        • walter622 Służę z przyjemnością 18.12.11, 15:25
                          Moje pytanie:
                          "Mara - a tak, z czystej ciekawości - czy wiesz gdzie się znajduje Żanaozen i kto te
                          miasteczko zamieszkuje ? No i bardziej skomplikowane pytanie - czy wiesz ile razy Czejen będąc zastępca Busha przylatywał do Astana i co było przedmiotem jego rozmów ?"

forum.gazeta.pl/forum/w,50,131633828,131638902,Re_Dziwi_.html
                          Twoja odpowiedź :
                          "Nie"
                          forum.gazeta.pl/forum/w,50,131633828,131639117,Nie.html
                          A ponieważ, jak widać i w dniu dzisiejszym nie rozumiesz to tobie wyjaśniam - Żanaozen
                          zamieszkują głownie Orałmani. Jakie z nimi wiążą się problemy nie będę tobie wyjaśniał, z obawy bym się nie dowiedział, że nie jestem "prawdziwym Polakiem" (taki wyjątkowo "żelazny" argument forumowych orłów, skazanych na wiedzę z wiki).

> Jesli nie znajdziesz bedziesz po prostu klamca forumowym!!

No cóż chyba tobie jest głupio - współczuję.

> Cierpisz juz na Alzheimera:

Na wszelki wypadek powinnaś się jednak zbadać.

• mara571 Czy ja napisalam cokolwiek o Żanaozen? 18.12.11, 15:51
                          Kolejnosc postow:
                          moj:
                          popatrz Romrus: Walter podal link do kazachskiej strony.
                          Tam tez polecano video z youtube, to samo, ktore wczoraj widzialam.
                          Dlaczego wladzy w Kazachstanie zalezy na usunieciu sladow z internetu?
                          Ja tez dosc dlugo zyje na tym swiecie i niejedno widzialam i przezylam.
                          I dlatego staram sie unikac pochopnych sadow, wlasnie w stylu: to robota CIA albo USA albo jeszcze kogos innego.
                          www.geopolitika.kz/razbor-pol%D1%91tov/zhana-ozen-kto-sozda%D1%91t-kazachstanskiy-bengazi
                          twoj:
                          mara571 napisała:
                          > Tam tez polecano video z youtube, to samo, ktore wczoraj widzialam.

No chyba nie będziesz twierdziła, że youtube stanowi własność klanu Nazarbajeva -:))))
                          najwidoczniej Nazarbajev dał do zrozumienia co się stanie z "powietrznym korytarzem" jeżeli będą się wpieprzać w wewnętrzne sprawy Kazakhstanu, a ci komu dał to do zrozumienia doszli do wniosku, że regularne dostawy papieru toaletowego do baz w Afganistanie są ważniejsze niż los nafciarzy z Żanaozen.
                          Mara - a tak, z czystej ciekawości - czy wiesz gdzie się znajduje Żanaozen i kto te
                          miasteczko zamieszkuje ? No i bardziej skomplikowane pytanie - czy wiesz ile razy Czejen będąc zastępca Busha przylatywał do Astana i co było przedmiotem jego rozmów ?
                          Odpowiadam
                          Nie
                          ale dosc latwo mozna stwierdzic kto go tam wstawil i zmusic go do wykonania tego.

Mysl logicznie: ten film bylby Amerykanom na reke, gdyby faktycznie mieli z tymi rozrobami cos wspolnego.
                          odnoszac sie wylacznie do twojego stwierdzenia:
                          No chyba nie będziesz twierdziła, że youtube stanowi własność klanu Nazarbajeva -:))))
                          • walter622 Re: Czy ja napisalam cokolwiek o Żanaozen? 18.12.11, 15:53
                            No tak, strzelano nie w Żanaozen tylko na Marsie.

• mara571 nie udawaj idioty Walterze 18.12.11, 16:04
                              walter622 napisał:

> No tak, strzelano nie w Żanaozen tylko na Marsie.

gdzie jest Żanaozen i co sie tam dzieje sprawdzalam zaraz po informacji jk2007 w nocy z piatku na sobote. Wtedy ogladalam film.
                              • walter622 Nie udaje, tylko podziwiam 18.12.11, 16:17
                                mara571 napisała:
                                > Wtedy ogladalam film.

I to wszystko. Na filmie dostrzegłaś, że kazakhscy policjanci nie są na bosaka tylko mają buty.

Wczoraj zadałem tobie dość proste pytania, na które odpowiedziałaś, że nie wiesz.
                                Mara, ja nie wypowiadam się na temat sytuacji chociażby w Niemczech (choć mam tam liczną rodzinę) - z prostej przyczyny - nie znam tej problematyki w stopniu umożliwiającym poważną dyskusję. I z tego powodu nie mam pretensji do "komsomolców".
                                W Kazakhstanie bywam co najmniej raz w roku, bynajmniej nie w charakterze turysty.
                                W związku z tym z dużą satysfakcją podziwiam twoje wypowiedzi - są naprawdę fantastyczne.

• mara571 widzisz Walterze 18.12.11, 16:26
                                  gdybys na forum tylko dzielil sie swoja wiedza, ktora jest jesli chodzi o Centralna Azje duza, nie byloby problemu.
                                  Problemem natomiast jest to, ze twoje ulubione zajecie na forum to atakowanie innych i przyklejanie "etykietek", stwierdzenia typu: napiles sie politury itd, itd.
                                  I niezwykly upor w pisaniu tego typu postow.
                                  I przez to forum leci na pysk w sensie poziomu.

• walter622 widzisz Mara 18.12.11, 16:47
                                    mara571 napisała:

> gdybys na forum tylko dzielil sie swoja wiedza, ktora jest jesli chodzi o Centr
                                    > alna Azje duza, nie byloby problemu.

Owszem jest spora. Uwielbiam Kazakhstan i ludzi ten Kraj zamieszkujących. Na dodatek jestem Turańczykiem, podobnie jak Kazakhowie - więc w pewnym sensie oni są moimi braćmi. Tak więc to co się stało w Żanaozen dla mnie osobiście posiada zupełnie inny wymiar.

> Problemem natomiast jest to, ze twoje ulubione zajecie na forum to atakowanie i
                                    > nnych i przyklejanie "etykietek"
                                    Znudziło mi się udowadniać, że nie jestem wielbłądem, "komsomolcem", "hitlerowskim zbrodniarzem" i "nie prawdziwym Polakiem" - właściwie jedyne (z braku merytorycznych) argumenty jakie się pojawiają w każdej dyskusji. Każdy jeżeli wyskoczy z tego typu "argumentacją" w odpowiedzi otrzyma flaszkę politury. Twoi parteigenosse przez długi czas
                                    bawili się w przyklejanie tego typu wyjątkowo podłych "etykietek", a teraz słyszymy jęki i zawodzenia, że wleźli na własne grabie.

• mara571 evciu naiwnosc to raczej twoja domena 18.12.11, 14:35
                wierzysz slepo w to co napisano na Wschodzie.
                Rozwalanie barierek, zrzucenie na ziemie aparatury naglasniajacej to nie powod do strzelania do ludzi!!!
                To mozna bylo na usunietym z youtube filmiku widziec.
                Powiem ci wiecej: kazachska milicja tez byla ubrana w kombinezony, identycznego kroju, prawdopodobnie made in China. I wszyscy, milicja tez mieli jednakowe buty: takie na grubej podeszwie. Bylo mrozno.
                Powiem ci jeszcze, ze pierszwe strzaly oddano z krotkiego pistoletu w powietrze, ktory sekunde po tych strzalach skierowany zostal w kierunku tlumu. Koniec niewygodnego dla wladz filmu.
                Strzelanie zaczelo sie to krotko po przyjezdie Lad.
                • eva15 Daj spokój, mara 18.12.11, 14:42
                  Zno0wu gdzieś coś wyczytałaś i powtarzasz bezrefleksyjnie.

> Powiem ci wiecej: kazachska milicja tez byla ubrana w kombinezony, identycznego
                  > kroju, prawdopodobnie made in China.

To już dramat, krój mieli identyczny i szyją to w Chinach!!! Tym powinien zająć się Paul Murphy, no wiesz, ten Amerykanin...
                  • mara571 Daj spokój evciu 18.12.11, 14:51
                    juz nawet postow nie umiesz czytac.
                    Ja widzialam: co do kombinezonow zima nosza teraz takie wszyscy narciarze, wojsko, milicja, policja, strazacy, pracownicy wszystkich sluzb energetycznych, wodociagowych, smieciarze wszedzia tam gdzie jest ZIMNO.
                    Waciaki wyszly z mody.
                • walter622 Re: evciu naiwnosc to raczej twoja domena 18.12.11, 14:48
                  mara571 napisała:
                  > I wszyscy, milicja tez mieli jednakowe buty: takie na grubej podeszwie.

No, nie. A ja sądziłem, że byli boso.

> Bylo mrozno.
                  W grudniu w Kazakhstanie bywa mroźno.

A tak na poważnie. Na tym filmiku widać jak ci "demonstranci" prócz demolowania głośników
                  przy okazji biją krawężników. Widzisz, może w Niemczech obowiązują inne bardziej "cywilizowane" prawa. W Kazakhstanie każda próba ataku na policjanta kończy się salwą - takie tam obowiązują bardzo "dzikie" prawa.
                  Islamiści od czasu do czasu atakują tam policjantów (czasem ich nawet mordują) w związku
                  z tym takie tam obowiązują "reguły gry".

• mara571 jak dobrze, ze potwierdzasz co mozna bylo 18.12.11, 15:02
                    widziec na filmie.
                    Wiesz prcownicy Katedry Medycyny Sadowej Slaskiej Akademii Medycznej znalezli w roku 1981 w kieszeniach gornikow sruby. Dlatego nalezalo do nich strzelac z ostrej broni.
                    30 lat poznije przygotowania do rzucania kraweznikami sa powodem do strzelania do ludzi.
                    Tez z ostrej broni.
                    Dyktatura pozostanie dyktatura...
                    • eva15 Strasznie pleciesz 18.12.11, 15:12
                      Zupełnie nie odróżniasz obu zjawisk. A Polsce sytuacj abyła z gruntu inna.

W przypadku Kazachstanu jakoś NIKT się do tych przebierańców nie przyznaje, więc o co oni właściwie walczyli i dla kogo?
                      Rzeczywiście sądzisz, że państwo powinno podnieść ręce do góry i poddać się, jak tylko pojawi się jakaś zorganizowana ruchawka, która ma na celu niepokoje społeczne?
                    • walter622 Wybacz, piszesz głupoty 18.12.11, 15:16
                      mara571 napisała:
                      > Dyktatura pozostanie dyktatura...

Mara, może wpierw podasz ilu policjantów zginęło w tym roku w Kazakhstanie w rezultacie ataków islamistów ? Rozumiem - w wiki tego nie znajdziesz.
                      Opowiastki o "dyktaturze" możesz pisać pefciowi. W Polsce na pl. Konstytucji w sposób bardzo "cywilizowany" "kwiat polskiej patriotycznej młodzierzy" obrzucał policjantów kamieniami i palił policyjne samochody. Niestety w Kazakhstanie ( który wiadomo, że jest "dziki" i jest tam "dyktatura") takie numery nie przechodzą.
                      Na filmiku widziałaś jak ci "demonstranci" napadają na zupełnie zaskoczonych policjantów.
                      Owszem potwierdzam - w Kazakhstanie w przypadku napadu na policjanta można oberwać kulą. Takie są "reguły gry".

• kaszebe12 Re: Wybacz, piszesz głupoty 18.12.11, 15:36
                        Rozpoczalem watek nie znajac tematu , teraz sie doinformowuje...-ktore zachodnie firmy posiadaja tam koncesje , Walter ?
                        • walter622 Re: Wybacz, piszesz głupoty 18.12.11, 15:51
                          kaszebe12 napisał:
                          kaszebe12 napisał:
                          > ktore zachodnie firmy posiadaja tam koncesje
                          Właściwie wszystkie zachodnie firmy wydobywcze i poszukiwawcze tam siedzą. Największą rolę dotychczas miał Chevron - co było zasługą pewnego czejena, który co pół roku przyjeżdżał z "gospodarską wizytą" do Astana. Gdy nie stało czejena Chevron popadł w solidne tarapaty i zaczęli ich podgryzać Chińczycy. Na dodatek bardzo komplikują się sprawy
                          z koncesjami (warunkowe - na czas prac poszukiwawczych) na szelfie - praktycznie co roku są przedłużane, przy tym firmy muszą iść na coraz większe ustępstwa wobec Nazarbajeva
                          (zmiany w zakresie proporcji podziału zysków). Firmy władowały w te poszukiwania solidny szmal ( są bardzo ciężkie warunki geologiczne, nie uwzględnione na początkowym etapie przy zawieraniu umów ), lecz chyba się zanosi, że "całą pulę" całkowicie legalnie przejmą Chińczycy.

• eva15 Re: Wybacz, piszesz głupoty 18.12.11, 15:57
                            walter622 napisał:

> z koncesjami (warunkowe - na czas prac poszukiwawczych) na szelfie - praktyczni
                            > e co roku są przedłużane, przy tym firmy muszą iść na coraz większe ustępstwa w
                            > obec Nazarbajeva
                            > (zmiany w zakresie proporcji podziału zysków). Firmy władowały w te poszukiwani
                            > a solidny szmal ( są bardzo ciężkie warunki geologiczne, nie uwzględnione na po
                            > czątkowym etapie przy zawieraniu umów ), lecz chyba się zanosi, że "całą pulę"
                            > całkowicie legalnie przejmą Chińczycy.

To by tłumaczyło ten nagły bunt "robotników".
                            • eva15 Borrcia komediant siał propagandę 18.12.11, 16:08
                              Borrcia, komediant siał propagandę, że w Kazachstanie wszystko co rosyjskie jest tępione. A tu masz prezydent Kazachstanu przemawia do obywateli .... po rosyjsku:

www.youtube.com/watch?v=Dq3kqQ39TaQ&feature=related

Ech, w dobie internetu trzeba uważać z propagandą.
                              • walter622 Re: Borrcia komediant siał propagandę 18.12.11, 17:13
                                eva15 napisała:

> A tu masz prezydent Kazachstanu przemawia do obywateli .... po rosyjsku:

Borrat nerwowo dopija politurę. By go ostatecznie dobić, pozostając przy tym przy temacie.
                                Kazakhski rząd finansuje orałmanom naukę języka kazakhskiego ( owszem oni z tym mają solidne kłopoty) i języka ..... rosyjskiego. Borrat z rozpaczy otwiera kolejną butelkę politury.

• eva15 Re: Wybacz, piszesz głupoty 18.12.11, 15:40
                        Jej porównania z Polską są już zupełnie chore i świadczą o jakieś kompletnej bezmyślności.

W przypadku Kazachstanu jakoś NIKT się do tych przebierańców nie przyznaje, więc o co oni właściwie walczyli i dla kogo? O jakiej walce robotników o swoje prawa może tu w ogóle być mowa?
                        • mara571 o swieta naiwnosci 18.12.11, 16:18
                          eva15 napisała:

> Jej porównania z Polską są już zupełnie chore i świadczą o jakieś kompletnej be
                          > zmyślności.
                          >
                          > W przypadku Kazachstanu jakoś NIKT się do tych przebierańców nie przyznaje, wię
                          > c o co oni właściwie walczyli i dla kogo? O jakiej walce robotników o swoje pra
                          > wa może tu w ogóle być mowa?
                          Moze o te :
                          "Setki pracowników spółek naftowych domagają się lepszych wynagrodzeń i warunków pracy od ponad sześciu miesięcy. Niemal 1000 pracowników zwolniono za strajki latem, lecz demonstracje nie ustały."
                          www.rp.pl/artykul/11,774605-Kazachstan--stan-wyjatkowy-w-Zanaozen.html
                          Nie przychodzi do analitycznej glowki, ze ludzie bez pracy i prawdopodobnie bez zasilkow dla bezrobotnych moga protestowac?
                          • eva15 Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 16:24
                            Widzę, że nadal uważasz, że to głodni, skrzywdzeni robotnicy kazachscy napadli na niewinnych ludzi, na policję i zdewastowali całą dzielnicę podpalając i włamując się gdzie się da.

Faktycznie, to zupełnie tak samo jak protesty robotnicze w Polsce, masz rację.
                            • mara571 Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 16:30
                              takie byly zanim powstala Solidarnosc:
                              Grudzien 1979 na Wybrzezu, Czerwiec 1976 w Radomiu i Ursusie.
                              Za Gomulki strzelano z ostrej broni, za Gierka "wichrzycieli" wylapano i dano im nauczke ( slynne sciezki zdrowia).
                              • eva15 Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 16:37
                                Gdzie ty żyłaś, w jakim kraju? Ja sobie nie przypominam, by robotnicy polscy napadali na niewinnych ludzi, którzy zebrali się z okazji święta, by podpalali domy, budynki, włamywali się do banków etc. Zupełnie nie wiem, o czym ty mówisz.
                                • eva15 Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 16:43
                                  Obejrzyj sobie ten filmik ze "słusznego, robotniczego" gniewu - cała dzielnica płonie, wszystko zdewastowane, a dookoła banda gó...arzy dalej podpala i dewastuje:

www.youtube.com/watch?v=VFZbtgaSR10&feature=related.

• mara571 Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 16:46
                                    ano wlasnie: kiedy brakuje przywodcow i koncepcji protestu zawsze bedzie dochodzilo do takich sytuacji.
                                    • walter622 Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 16:54
                                      mara571 napisała:

> ano wlasnie: kiedy brakuje przywodcow

A pani Sokolowa to co - pryszcz ? No ale, że Rosjanka (borrata już na tę wieść szlag trafia)
                                      i na dodatek zatrudniona w pewnej bardzo znanej firemce, o której jakoś nie wypada teraz wspominać to dowiadujemy się, że "brakuje przywódców".

• mara571 Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 17:08
                                        przywodcow robotniczych z autorytetem wsrod robotnikow, Walterze.
                                        Takich jak Anna Walentynowicz...
                                        • walter622 Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 17:15
                                          mara571 napisała:

> przywodcow robotniczych z autorytetem wsrod robotnikow,

To twoim zadaniem Sokolova takiego autorytetu nie posiada ? Ciekawe, skąd o tym wiesz ?
                                          Zgaduję, pewna gazetka na literę "B" o tym zapodała.

• mara571 probowalam rozmawiac z toba powaznie 18.12.11, 17:31
                                            okazuje sie, ze to niemozliwe...
                                            Dla ciebie forum Swiat jest wylacznie polem bitwy.
                                            I z epiteow nie jestes w stanie zrezygnowac. To po prostu twoj styl, znaczek firmowy.
                                            (Mysle o nowym poscie opluwajacym borrke).
                                            • walter622 Szczerze wątpię 18.12.11, 18:06
                                              Prawdę mówiąc szerze wątpię w twoje intencje. Obsesja tropienia "komsomolców" chyba jest
                                              bardziej istotna ( na dodatek przybył już "przyjaciel", który tobie dzielnie asystował przy humorystycznych opowiastkach o Gryzłovie).
                                              Wczoraj zobaczyłaś filmik, a wcześniej co o tym konflikcie wiedziałaś ?
                                              Gdy nafciarze zastrajkowali i negocjowali warunki płacowe, gdy tylko obie strony dochodziły do jakiegoś sensownego porozumienia natychmiast zjawiały się typki pokroju P. Murphy'ego
                                              (byś wiedziała - on nie jest Amerykaninem, tylko Irlandczykiem i na dodatek lewakiem) i cały konflikt wybuchał z nową siłą. Zupełnie niczego niestosownego nie dostrzegasz w tego typu zachowaniach - zamiast udzielić pomocy w rozwiązaniu tego konfliktu i pośredniczyć w negocjacjach, tych nafciarzy świadomie podkręcano i prowokowano by wysuwali kolejne żądania.
                                              Przecież doskonale wszyscy zdawali sobie sprawę co jest grane i czym to musi się skończyć.
                                              No, teraz można opowiadać o butach kazakhskich policjantów i pisać bzdury o "dyktatorach".

• br0fl0vski Re: Szczerze wątpię 18.12.11, 18:12
                                                forum.gazeta.pl/forum/w,50,131653727,131663185,Re_Kolejny_dowcipas.html
                                • mara571 Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 16:44
                                  rozumiem, ze bylas w Żanaozen i widzialas wszystko na wlasne oczy.
                                  A moze byla w internecie transmisja.
                                  Przy okazji wizyty w Polsce idz do biblioteki i poczytaj sobe jak Trybuna Ludu relacjonowala wspomniane wydarzenia.
                                  Podobienstwa z pewnoscia znajdziesz.
                                  • eva15 Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 16:48
                                    Bijesz pianę, dałam ci link do filmiku o dewastacjach. Czegoś takiego polscy robotnicy nie robili, twoje porównana są bez sensu.
                                    • mara571 Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 17:02
                                      w Gdyni byla niezla rozroba.
                                      Jeszcze w lipcu 1971 mozna bylo widziec slady na Swietojanskiej.

• br0fl0vski Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 19:30
                                        co za dobra pamiec , mialas wtedy jakies 15 lat , hm a moze wiecej?
                                        • br0fl0vski Re: o swieta naiwnosci 18.12.11, 19:31
                                          albo mniej? czy juz wtedy chcialas byc socialite?
                    • romrus Re: jak dobrze, ze potwierdzasz co mozna bylo 18.12.11, 15:19
                      mara571 napisała:
                      > Tez z ostrej broni.
                      > Dyktatura pozostanie dyktatura...

Podaj przyklad JEDNEGO demokraticznego muzulmanskiego kraju, gdzie sie nie strzela do ludzi.
                      Turcja nie pasuje jako odpowiedz.
                      Latwo siedzac w Europie dawac rady przewodniczacym muzulmanskich krajow.
                      • mara571 czemu uczepiliscie sie nagle islamu? 18.12.11, 15:58
                        czyzby dyktatorzy w Azji lub Ameryce Lacinskiej nie strzelali do demonstrantow z ostrej broni?

• romrus Re: czemu uczepiliscie sie nagle islamu? 18.12.11, 16:15
                          mara571 napisała:
                          > czyzby dyktatorzy w Azji lub Ameryce Lacinskiej nie strzelali do demonstrantow z ostrej broni?

Strzelali, i nikt nie mial watpliwosci ze to sa diktatorzy, dlatego ze obok tych krajow istnieli i istnieja normalny kraje ze spokojnymi, demokraticznymi rezymami.

Powtarzam pytanie:
                          -prosze o przyklad JEDNEGO demokraticznego muzulmanskiego kraju.

Nie uczepili sie i wcale nie nagle.
                          Kazachstan jest muzulmanskim krajem, krory caly czas walczy przeczywko fundamentalizmu islamskiego. Przyklady z katolickimi krajami Am. Lacinskiej nie na miejscu.
                          • mara571 Re: czemu uczepiliscie sie nagle islamu? 18.12.11, 16:38
                            ja takiego nie znam.
                            Ale na forum sa tacy, ktorzy uwazaja, ze Iran jest demokratyczny.
                            PS Co do zagrozenia islamskiego mamy podobne, chociaz nie identyczne poglady.
                            Ty uwazasz, ze mieszkajacy w Rosji muzulmanie nie sa zagrozeniem w przyszlosci. A ja nie jestem tego pewna.
                        • walter622 Maraton dowcipów 18.12.11, 16:23
                          mara571 napisała:

> czyzby dyktatorzy w Azji

Mara, by było jeszcze śmieszniej. Swego czasu w trakcie pobytu w Astana czejen stwierdził
                          (cytuję z pamięci) , że "Kazakhstan w zakresie demokratycznych przemian jest najlepszym wzorem do naśladowania dla wszystkich sąsiednich państw" , wręcz "swoista demokratyczna oaza w Azji Centralnej". Czy od tej wypowiedzi coś się zmieniło ?

• mara571 a co mnie obchodzi opinia jakiego polityka 18.12.11, 16:34
                            Nie wolno w dzisiejszych czasach miec wlasnej?

PS Jak pogrzebiesz w archiwum to sie dowiesz co ja o Cheney i Schröderze sadze.
                            Obydwaj maja sklonnosc do wystawiania cenzurek...
                            • walter622 Re: a co mnie obchodzi opinia jakiego polityka 18.12.11, 16:50
                              mara571 napisała:

> Nie wolno w dzisiejszych czasach miec wlasnej?

Czy ja tobie zabraniam ją posiadać ? Wręcz przeciwnie - podziwiam twoją bardzo obszerną wiedzę. Mówienie o butach kazakhskich policjantów jest faktycznie wyjątkowo odkrywcze.

• mara571 Re: a co mnie obchodzi opinia jakiego polityka 18.12.11, 16:58
                                przykre, kiedy ludzie nie sa w stanie zrozumiec ironii.
                • igor_uk mara,przestan marudzic. 18.12.11, 15:01
                  Jak nie umiesz czegos znalezc w internecie,to popros o pomoc,a nie zaczynaj cos zmyslac.
                  www.youtube.com/watch?v=MeZhRv7SmaY
            • romrus Czyzby mania? 18.12.11, 15:07
              mara571 napisała:
              > W obydwu chodzilo o podstawowy dla zycia danego kraju przemysl wydobycia surowcow energetycznych.
              > Jedyna roznica: strajkujacych nafciarzy z roboty juz wyrzucono.

Z zamknietego forum gliniarzy:

"Głównym powodem jest bogaty w ropę region, chca rozpocząć wojnę domową. Naiwperw sie zjawili tu islamisci-terrorysci, ale ludzie srali na nich .. Nie udalo sie na razie zagrac na uczuciah religijnych. Teraz niby strajk nafciarzy. Pracują w prywatnej firmie, maja wyplaty okolo 2000 euro, czego oni chcą od rządu nie jasne, moze chca zeby im z budżetu dodatkowo płacili?
              Zadali dziedziczenia miejsc pracy w firmie przez członków rodziny pracownika niezależnie od wykształcenia ... Ale teraz po chaosie i marderstwam jest już jasne że i one i islamisci-terrorysci karmia sie z jednego koryta... Kazachstan staje się zakładnikiem swojego majątku ...."

Co do filmiku z Youtube, ktory w/g Ciebie o czyms niby swiadczy.

1 - Kazda kolorowa rewolucja na dzis sie zaczyna z pary filmikow na facebooku czy twitterze.
              3 - Zadnych dowodow kiedy, gdzie, kim zostal nagrany.
              4 - Przypominam slynny w Polsce filmik o dobijaniu w Smolenskie.
              5 - Podoba Cie ten filmik:
              www.youtube.com/watch?v=ISGdGdbkLPY&feature=related
              Sa ludzie w Rosji, ktorzy juz rok czasu na serio diskutuja o nim.

• mara571 do Romrusa i Igora 18.12.11, 15:39
                filmik byl wczesniej dostepny pod
                www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=y4De4CSEvAU
                Dzieki za znalezienie nowego linka...
                • romrus Re: do Romrusa i Igora 18.12.11, 15:47
                  mara571 napisała:
                  > Dzieki za znalezienie nowego linka...

Prosze uprzejmie:
                  www.youtube.com/watch?v=QipuMCU1QzI
                  Troche inaczej wyglada, nie?
              • eva15 Propaganda ma łatwo, bardzo łatwo 18.12.11, 15:46
                romrus napisał:

> 1 - Kazda kolorowa rewolucja na dzis sie zaczyna z pary filmikow na facebooku czy twitterze.
                > 3 - Zadnych dowodow kiedy, gdzie, kim zostal nagrany.

Właśnie, wszystko idzie zawsze od kilku lat wg tego samego schematu. reżyserom tego przedstawienia nawet nie chce się choć trochę zmieniać scenariusza. No bo faktycznie , po co ? Ludzka głupota, lenistwo intelektualne, naiwność i krótka pamięć są tak powszechne, że można po kilkanaście razy sprzedać ten sm "towar", tylko niewielu się połapie, że coś jest nie tak.
        • przyjacielameryki Re: Spoko 18.12.11, 17:36
          Mara, w jakim celu Ty wdajesz się w te rozpaczliwe dyskusje z komsomołem??? Sądzisz, że coś im wyjaśnisz, że coś udowodnisz???? Racja jest zawsze po stronie komosomołu a winni są zawsze imperialiści amerykańscy.
      • ukos Libia, nie Libia, ale syf taki sam 18.12.11, 13:51
        walter622 napisał:

> Kazakhstan to nie Libia

Rzeczywiście, on ma własną tradycję, rosyjsko-sowiecko--muzułmańską. Trudno chyba o bardziej syfiastą mieszankę. Nie jest to oaza wolności, o nie! I nigdy nie będzie. Gdyby nawet takim krajom podać wolność na tacy, to i tak pogrążą się w jakiejś skorumpowanej dyktaturze.
    • lubat Re: Walter, Eva, Romrus... 18.12.11, 16:59
      i kilkoro innych.
      Czytając Wasze posty, targają mną ambiwalentne odczucia. Z jednej strony myślę, że tłumaczenie czegokolwiek ludziom, którzy mają klapki na oczach i nic do nich nie dociera, to trochę robota głupiego. Żebyście nie wiem jakie przytoczyli argumenty, oni wiedzą swoje. Tak więc - szkoda czasu i atłasu.

Z drugiej strony czytam chętnie, szczególnie walterowskie, oceny wydarzeń, bo chociaż Kazachstan nie jest dla mnie całkowicie białą plamą, to jednak nie zaliczam się do ekspertów.

Dla mnie dosyć jednoznaczną oceną wydarzeń były nagrania dostępne z wydarzeń z informacją, że "oburzeni strajkujący" perfekcyjnie zorganizowani, atakowali najbardziej spektakularne cele, tzn. to co wywoła największy rezonans i koniecznie musiały być przy tym ekipy filmowe, a najważniejszy w tym wszystkim był fakt, że nikt z tych naprawdę strajkujących nie przyznawał się do warchołów. Dziwne azjatyckie obyczaje - nieznajomi przychodzą i z narażeniem życia walczą o kasę obcych sobie strajkowiczów.

Jakieś czary mary (forumowe);)
      • eva15 Re: Walter, Eva, Romrus... 18.12.11, 17:45
        Cały czas to piszę, że nikt się do nich nie przyznaje, ale mara z uporem twierdzi, że to byli uciśnieni, zdesperowani robotnicy. Aaa i dlatego podpalili świerć miasta, bo nie mieli wśród siebie charyzmatycznego przywódcy - to już jest najlepsze.

Już pisałam do Romrusa - można śmiało, wręcz do znudzenia powtarzać kolorowe rewolucje wg tego samego scenariusza, łykacze mainstreamu zawsze się na to na nowo nabiorą.
        • igor_uk Ewa,to nie jest tak. 18.12.11, 18:32
          Scenariuszy kolorowych rewolucji,ktore byli zastosowane w Serbii i Ukrainie,Tunezji i Egipcie nie sa uniwersalne.Okazal sie nieskuteczny,chociaz by w Bialorusji. On nie ma szans powodzenia w krajach,gdzie wladza jest silna,tam stosuje sie inny scenariusz ,juz sprawdzony w Libii i w tej chwile w Syrii.
          • eva15 Re: Ewa,to nie jest tak. 18.12.11, 18:35
            To prawda, są dwa modele:
            albo zrobicie chaos własnymi rękoma, albo doślemy wam "powstańców".
            • igor_uk Re: Ewa,to nie jest tak. 18.12.11, 19:29
              No wlasnie.W drugim scenariuszu powinna polac sie krew.
    • felusiak1 mara daj spokój. z komsomołem nie ma dyskusji 18.12.11, 17:34
      oni wszystko potrafią wytłumaczyć i uzasadnić.
      ale tylko wzgledem tego co dzieje sie na terenach byłego ZSSR.
      Tam władza ma zawsze rację. Strzekanie do nieuzbrojonego tłumu jest uzasadnione a przejaw nieposłuszeństwa wobec strzelajacych jest zawsze wynikiem "podjudzania" z zewnątrz.
      w libii i w syrii protesty, bunt to wynik podjudzania a w egipcie był to proces spontaniczny.
      homo sovieticus jest już tak zaprogramowany.
      • mara571 wiem: nie ma dyskusji jest tylko propaganda 18.12.11, 17:46
        i ataki na przeciwnika, czyli osoby, ktora odwaza sie inaczej myslec.
        Mialam dzisiaj wiecej czasu, bo rodzinka juz w nocy pojechala na swieta do Polski.
        • jk2007 mara, to tylko początek (w Kazachstanie) 18.12.11, 17:56
        • br0fl0vski Re: wiem: nie ma dyskusji jest tylko propaganda 18.12.11, 18:32
          poniewaz wspomnialas slowo www.historyisaweapon.com/defcon1/bernprop.html radze zrozumiec co to slow w praktyce znaczy. Probujesz to byc taka forumowym socialite ktora wie wszystko o wszystkim niestety robisz z siebie elokwentne bimbo.
      • igor_uk Re: mara daj spokój. z komsomołem nie ma dyskusji 18.12.11, 18:00
        felus,od ciebie uczymy sie.co prawda daleko nam do ciebie,ale sadzac po twojej ocenie,jestesmy na dobrej drodze.
      • br0fl0vski Re: mara daj spokój. z komsomołem nie ma dyskusji 18.12.11, 18:14
        pilnemu lecz niezdolnemu i spolce dedykuje ten kawalek
        • felusiak1 Re: mara daj spokój. z komsomołem nie ma dyskusji 18.12.11, 19:38
          ]a ja dedykuję tobie ten kawałek
          wiesz oni potrzebują internetu aby mieć nad tobą kontrolę.
          • br0fl0vski Re: mara daj spokój. z komsomołem nie ma dyskusji 18.12.11, 19:45
            falusiak
            sztuka rzadzenia chamami jest duzo starsza od internetu (to produkt tysiacy lat studiowania chamow) . w glownie chodzi o konformizm myslenia. najwiekszea przeszkoda w osiagnieciu pelnego konformizmu myslenia jest samodzielne myslenie oparte na zwiazkach przyczynowo-skutkowych. system moze istniec bez internetu tyle tylko ze internet ulatwia sledzenie myslenia
            • felusiak1 Re: mara daj spokój. z komsomołem nie ma dyskusji 18.12.11, 20:07
              taaaaaak, sledzą twoje myslenie agenci cia, fia i kolomyja.
              are you a prankster or just stupid?
              • br0fl0vski Re: mara daj spokój. z komsomołem nie ma dyskusji 18.12.11, 20:14
                falusiak
                najbardziej potrzebne do kontroli chamow jest ograniczone myslenie chamow. agenci owszem owszem najwazniejsze jest samokontrola myslenia , to gestapo umyslowe. wbija sie to chamom od przedszkola. Pierwsza rzecza jaka sie robi z jasiem czy marysia w przedszkolu jest zaproszenie do kolka i gromadnego klaskania. to zbiorowe klaskanie pozostaje juz na cale zycie, chamy gdy klaszcza przypominaja cyrkowe foki.
    • jk2007 Re: Kazachstan -robi sie goraco... 18.12.11, 17:44
      Сoбытия в Жaнaoзене вызвaли вoлнy митингoв и диверcий в ряде дрyгих гoрoдoв Кaзaхcтaнa. Нa железнoдoрoжнoй cтaнции Шепте прoтеcтyющие зaдержaли движение пaccaжирcкoгo пoездa и рaзoбрaли рельcы нa ряде железнoдoрoжных переездoв. Крoме тoгo, в крyпнейшем гoрoде Кaзaхcтaнa Алмa-Ате (Алмaты) и cтoлице Мaнгиcтaycкoй oблacти Актay прoшли демoнcтрaции, coбрaвшие coтни челoвек, кoтoрые вырaзили coлидaрнocть c нефтяникaми Жaнaoзенa.
      top.rbc.ru/society/18/12/2011/630483.shtml
    • jk2007 Kazachstan -robi sie goraco...c.d 18.12.11, 17:53

www.stringer.ru/publication.mhtml?PubID=19160&Part=37&Page=0
      www.stringer.ru/publication.mhtml?Part=48&PubID=19158
      • walter622 Re: Kazachstan -robi sie goraco...c.d 18.12.11, 18:10

"Зa coбытиями в Жaнaoзене cтoят зaпaдные элиты, тoчнее aнглocaкcoнcкие ТНК, кoтoрые coвcем недaвнo лишилиcь знaчительнoй дoли в Кaрaчaгaнaке – крyпнейшем нефтегaзoвым меcтoрoждении Кaзaхcтaнa. Гocyдaрcтвo зaбрaлo пoд cвoй кoнтрoль 10% пaкет aкций, чтo oчень cильнo им не пoнрaвилocь. Глaвы aнглocaкcoнcких нефтегaзoвых кoмпaний Шеврoн и Бритиш Петрoлиyм вышли пo cвoим кaнaлaм нa Аблязoвa – крyпнейшегo в иcтoрии финaнcoвoгo aфериcтa, кoтoрый прячетcя в нacтoящее время в Англии. ТНК прoплaтили емy этy aкцию прoтеcтa, кoтoрyю oн oргaнизoвaл c пoмoщью криминaльных aвтoритетoв, c кoтoрыми oн имеет oбширные кoнтaкты (cидел нa зoне). В резyльтaте бacтyющие нефтяники были иcпoльзoвaны yгoлoвникaми в кaчеcтве «тoрпед», кoтoрых безжaлocтнo принocят в жертвy, рaди cвoих cyгyбo меркaнтильных целей."

www.stringer.ru/publication.mhtml?PubID=19160&Part=37&Page=0
        • jk2007 Ablazow 18.12.11, 18:18
          www.compromat.ru/page_31005.htm
          • walter622 JK2007, litosci 18.12.11, 18:49
            Jesteś sadystą. Dyskutowanie o roli Abłazova & Co. w ostatnich wydarzeniach to "wyższa szkoła pilotażu", która jest poza możliwościami naszych forumowych nielotów. Może byś dla nich znalazł informację - te mundurki policyjne i buty - to chińska, czy pakistańska produkcja
            (przyznam się - nie wiem) ? To pytanie chyba odpowiednie do ich poziomu wiedzy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka