Dodaj do ulubionych

Marsz na Paryz...

21.04.12, 10:54
Francuscy Oburzeni , mimo wszelakich naciskow i skromnej , w stosunku do Hiszpanii , liczebnosci , sa jednak uparci i walcza ,nadal zdobywajac nowych zwolennikow.-Juz od miesiaca zmierzaja , z okazji "wyborow" prezydenckich, ku Paryzowi .- Z Marsylii , Lille ,Strasburga , Angers...pieszo , autostopem , jak sie da. -Do 15-o , 20 -osobowych grup dolaczaja , po drodze, OBYWATELE roznych grup spolecznych , roznych zawodow , bezrobotni , mlodzi i starzy...
"Chcemy obnazyc wyborcza maskarade,pokazac ,ze LUD nie ma zadnego prawa do slowa.-Politycy nas nie reprezentuja.-Szukamy nowych form prawdziwej demokracji..." oswiadczyla nielicznym dziennikarzom 40-letnia nauczycielka...
-Ciekawym , jak wyglada RUCH w Polsce.
Obserwuj wątek
    • eva15 Marszu na Warszawę nie będzie 21.04.12, 11:07
      Polska biła się dzielnie via podziemie i Solidarność o otrzymanie tego systemu, to jak ma teraz protestować?

Zupełnie inaczej jest na Węgrzech. Węgrzy po powstaniu 1968 r. byli mądrze prowadzeni i reformowani, więc mieli w ramach komuny dobre warunki życia przy kompletnym braku bezrobocia. Pogorszenie nastąpiło po wejściu do EU (a raczej już od momentu asocjacji z EU). O to wszystko Węgrzy sami się nie bilii, ot porwała ich fala historii.

• kaszebe12 Re: Marszu na Warszawę nie będzie 21.04.12, 11:19
        Porownania zachowan zbiorowych w roznych krajach sa nader ciekawe...-Podziwialem to ,co dzialo sie w Polsce w/s ACTA.-We Francji w tym temacie panowala zupelna cisza.
        • eva15 Re: Marszu na Warszawę nie będzie 21.04.12, 11:29
          Nawet nie wiedziałam, że we Francji była cisza. W Niemczech nie było tak głośno, jak w PL ale jednak temat istniał.
      • mara571 nowa historia Wegier 21.04.12, 15:52
        eva15 napisała:

> Zupełnie inaczej jest na Węgrzech. Węgrzy po powstaniu 1968 r. byli mądrze prow
        > adzeni i reformowani,
        • eva15 Re: nowa historia Wegier 21.04.12, 16:27
          Sorry. Powstanie było w 1956 r. reformy zaczęły się od 1968 r. Miałam namyśli to ostatnie, źle napisałam, fakt.
      • malkontent6 Re: Marszu na Warszawę nie będzie 21.04.12, 16:43
        eva15 napisała:

> Polska biła się dzielnie via podziemie i Solidarność o otrzymanie tego systemu,
        > to jak ma teraz protestować?

Jakieś protesty jak widać są. :)

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114912,11585565,Dzis_w_stolicy_marsz_w_obronie_TV_Trwam__RELACJA_NA.html
        • eva15 Re: Marszu na Warszawę nie będzie 22.04.12, 00:12
          No dziwne, że w kraju katolickim katolicy nie życzą sobie odebrania im katolickiej tv. Widać jeszcze nie są tak postępowi, jak przewiduje mainstream.
    • wojciech.2345 Re: Marsz na Paryz... 21.04.12, 11:40
      Opisujesz proces, którego jeszcze nie znamy.
      Wsparcie ze strony Komsomołu w tej materii
      jest szpetne.

Mam nadzieję, że to kiedyś zrozumiesz.
      • kaszebe12 Re: Marsz na Paryz... 21.04.12, 12:13
        Jakos kiepsko kumam , Wojtek...to podeszly wiek ?
    • spokojnaglowa33 Marsz na Warszawę. 21.04.12, 16:22
      kaszebe12 napisał:
      > -Ciekawym , jak wyglada RUCH w Polsce.

Na Warszawę maszerują dzisiaj zwolennicy telewizji Trwam, podobno 20 tysięcy. Też są oburzeni.
      Co kraj, to obyczaj.
      • kaszebe12 Re: Marsz na Warszawę. 21.04.12, 16:24
        Eee tam ...-tylu Oburzonych w Paryzu chyba nie bedzie...
      • mara571 ja ich rozumiem 21.04.12, 16:30
        w koncu czerwona KRRiT rozdala koncesje znajomym krolika.
        Ciekawe ile to tym razem kosztowalo? Wiecej czy mniej niz slynne "gazety i czasopisma" mialy kosztowac?
        • spokojnaglowa33 Re: ja ich rozumiem 21.04.12, 16:49
          mara571 napisała:
          > w koncu czerwona KRRiT rozdala koncesje znajomym krolika.
          > Ciekawe ile to tym razem kosztowalo? Wiecej czy mniej niz slynne "gazety i czas
          > opisma" mialy kosztowac?

Nie potrafię "się ustosunkować", jestem niewierzący i sprawa mnie nie rusza ani nie interesuje. Ale wiem, że jedna z moich córek - wierząca - jak nie mogła iść w niedzielę do kościoła, to obejrzała mszę w TV Trwam właśnie. Pozbawienie jej takiej możliwości uznałbym oczywiście za zamach na jej i moje (czysto teoretyczne) prawa obywatelskie. Nie wierzę, żeby w Polsce do tego doszło, po prostu inna stacja nadałaby tę mszę.
          Zdaje się że to chodzi o jakieś kolosalne długi TVT.
          • mara571 Re: ja ich rozumiem 21.04.12, 17:03
            oficjalne podstawa odmowy koncesji:
            "Fundacja Lux Veritatis nie otrzyma koncesji dla Telewizji Trwam na nadawanie programu na multipleksie cyfrowym - poinformowała KRRiT po posiedzeniu. W ocenie Krajowej Rady powodzenia temu przedsięwzięciu nie wróży sytuacja finansowa fundacji. Przewodniczący KRRiT Jan Dworak poinformował, że wcześniej podjęte decyzje koncesyjne pozostają w mocy. "
            Jednoczesnie przyznano koncesje 2 malym spolkom, ktore najprawdopodniej w niedalekiej przyszlosci sprzedadza firme Murdockowi, Springerowi, Berlusconiemu albo innemu magnatowi z branzy medialnej i calkiem niezle na tym zarobia.
            Straca Polacy.
    • mara571 Re: Marsz na Prage tez sie dzisiaj odbyl 21.04.12, 19:03
      przeciwko oszczednosciom budzetowy. Demonstrowano na placu Waclawa-
      www.rp.pl/artykul/36,864042-Antyrzadowe-protesty-w-Pradze.html
      • kaszebe12 Re: Marsz na Prage tez sie dzisiaj odbyl 21.04.12, 23:09
        Ah jejej...Jak oswiadczyl pewien proffesorek w wywiadzie dla GW, ow kapitalizujacy sie gniew jest bardzo niebezpieczny dla podwalin demokratycznego , praworzadnego panstwa. -Takich fahhhowcow profciow wypuszczaja uniwerki...
        • eva15 Systemy działają tak samo 22.04.12, 00:20
          Ech, to jest ponadsystemowe. Każdy system broni swej władzy podobnymi metodami. Kiedyś myślałam, że są różnice w tym względzie między komuną a Zachodem, dziś wiem, że praktycznie nie ma, a jeśli, to co najwyżej w nazewnictwie. Komuna walczyła w świecie zbrojnie o pokój, a we własnych krajach preciwko wichrzycielom ten pokój zakłócających. Zachód walczy w świecie o demokrację, a we własnych krajach przeciwko wichrzycielom tejże.

• spokojnaglowa33 Marsz na Rzym. 22.04.12, 01:01
          kaszebe12 napisał:
          > Ah jejej...Jak oswiadczyl pewien proffesorek w wywiadzie dla GW, ow kapitalizuj
          > acy sie gniew jest bardzo niebezpieczny dla podwalin demokratycznego , praworza
          > dnego panstwa. -Takich fahhhowcow profciow wypuszczaja uniwerki...

Nie żebym się do końca z panem profesorem zgadzał, ale jemu jednak o co innego chodziło: o kapitalizację społecznego gniewu przez zawodowych polityków w celu przejęcia władzy, także metodami walki ulicznej, z pominięciem instytucji demokratycznych. Coś a la Mussolini, to był przecież marsz na Rzym. "Oburzeni" są wtedy wpuszczani w maliny, jak choćby nieszczęsne redneki z Tea Party. Ruch sponsorowany przez multimiliarderów Koch, sterowany przez starych polityków republikańskich, którzy już się zużyli w innych konfiguracjach, ale powstały na fali tego samego oburzenia i nie do końca uświadomionego niepokoju, co Occupy Wall Street.
          • kaszebe12 Re: Marsz na Rzym. 22.04.12, 01:42
            Occupy malo maja wspolnego z europejskimi Oburzonymi.-Polecam lekture Manifestu madryckiego.
            Czym sa dzisiaj instytucje "demokratyczne" ?
            Marsz na Rzym byl wielkim bluffem;-chyba to wiesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka