Dodaj do ulubionych

druga strona seksizmu

15.02.13, 20:25
Gdy mam spotkanie z kobiecym wspolpracownikiem w miejscu pracy zawsze zostawiam otwarte drzwi.

Strzeżonego pan bog strzeże

Mnie osobiscie nic sie nie przydazylo ale jest wiele przypadkow, gdzie facet zlamal kariere z powodu oskarzenia o seksizm. Nieporozumienie , roznica etnicznych kodow zachowania , zla wola kobiety.

60 kilkuletni polityk niemiecki zostaje zagadany o godz 23.20 w sobote w barze przez 28 letnia gwiazde dziennikarstwa Sterna. W trakcie rozmowy Brüderle daje odzywke: „Pani piersi moglyby wypelnic Dirndl”.

Rok pozniej !!!!!! 28 letnia gwiazde dziennikarstwa Sterna publikuje artykul o seksizmie w Niemczech. Odzywka Brüderle sluzy jako przyklad.

Przez Niemcy przetoczyla sie przez 2 tygodnie prawdziwa burza dyskusji o seksizmie.
Zgoda. Seksizm w Niemczech i gdzie indziej jest faktem. Ale jest tez druga strona tego zjawiska.

Kobiety pnizej 30/40-ski instrumentalizuja emancypacje do swoich potrzeb. Decyduja do jest dozwolonym flirtem a co niesmaczna podrywa nieprawidlowych amantow.

To one uzurpuja prawo do definiowania co jest flirtem, preludium do seksu a co molestacja.

Dlatego bracia panowie profesjonalisci 50 + zostawiajcie otwarte drzwi !
Obserwuj wątek
    • kaszebe12 Re: druga strona seksizmu 15.02.13, 20:33
      Jak bardzo masz racje, zeitgeist...- nie tedy chyba zenska droga ku prawdziwej emancypacji i tendencji obalania spoleczenstwa patriarchalnego.
      • zeitgeist2010 Re: druga strona seksizmu 15.02.13, 20:54
        NIe wiem na ile jest to fenomem krajowy. We Francji jak prezydent , facet przy wladzy ma kochanke to jest atut. A co na to kobiety !?!?

Ten strausskahn koles - klasyka. NIemcy sa na luzie. Ale dziewuchy ponizej 30ski zachowuja sie jak dziwki, dostaja posadki i awanse za seks.

Ale. Jak nie pasuje to moga faceta zalatwic. Brüderle przyklad. Ale dyskusja pokazala , ze Niemcy nie glupie
    • malkontent6 Re: druga strona seksizmu 15.02.13, 21:01
      Negatywny skutek uboczny emancypacji.
      • zeitgeist2010 Re: druga strona seksizmu 15.02.13, 21:35
        Wiem ze w USA to prawdziwy kabaret. Gdy Wallmart wszedl do Niemiec przyniesli prawa cos w tym stylu, ze Kobieta i Mezczyzna nie mogli byc sam na sam w pomieszczeniu.

Niemieckie zwiazki zawodowe osiągneły zmiane tego ustawodastwa
        • malkontent6 Re: druga strona seksizmu 15.02.13, 22:07
          Nie słyszałem o takich przepisach. Dość często pracuję sam na sam z kobietami w jednym pomieszczeniu, w sytuacjach awaryjnych nawet późnym wieczorem.
        • kylax1 Wal Mart jest w Niemczech? Chyba się wycofał. 16.02.13, 00:58

• eva15 Faszyst.Wall Mart wyleciał z Niemiec na zbity ryj! 16.02.13, 01:40
            On się nie "wycofał" lecz wyleciał z Niemiec na zbity ryj i to już ca 7-10 lat temu.
            Faszystowskie metody tego koncernu polegające na absolutnym posłuszeństwie i śpiewaniu od rana pieśni lojalności na rzecz Führera koncernu trafiły w Niemczech na silny opór pracowników.
            Narzuconego z zagranicy Führera Niemcy już raz mieli, tamten przynajmniej gadał po niemiecku i lepiej płacił....
            • malkontent6 Re: Faszyst.Wall Mart wyleciał z Niemiec na zbity 16.02.13, 01:46
              A tak dokładnie o co poszło?

Słabo znam tę firmę, bo nie ma ich sklepu w mojej okolicy, ale słyszałem dziwne histori na jej temat.
              • ubiquitousghost88 Re: Faszyst.Wall Mart wyleciał z Niemiec na zbity 16.02.13, 08:56
                Chiny są pełne tego amerykańskiego goowna...
                • zeitgeist2010 Re: Faszyst.Wall Mart wyleciał z Niemiec na zbity 16.02.13, 15:30

Jako forumowy kolega polece ci najwiekszy dom ksiazki Azji. Pekin Xidan. Dobrym trickiem jest oddzial z ksiazkami do nauki angielskiego. Po 30 sekundach podejdzie do ciebie atrakcyjna Chinka i zapyta, co ona moze dla ciebie zrobic (no ulterior motives)
                  • ubiquitousghost88 Dzięki, już podeszła... 16.02.13, 17:15
                    Nikt tak jak Chińczycy, nie jest w stanie tak perfekcyjnie opanowywać języki obce.

BTW - dopóki się nie pożyje w Chinach, pojęcie "atrakcyjnej kobiety" pozostaje out of definition...
              • eva15 Re: Faszyst.Wall Mart wyleciał z Niemiec na zbity 16.02.13, 15:03
                Wall Mart kompletnie nie umiał sobie poradzić z niemiecką konkurencją. Ta firma rozumowała po amerykańsku, a Niemcy to inny rynek i inne przyzwyczajenia i upodobania. Nie dość, że Wall Mart nie czuł tegogo rynku, to jeszcze miał fatalną opinię jako pracodawca, jego zamordyzm wobec parcowników był legendarny. Po kilku latach walki musiał się poddać, bo nie był w stanie wypracować zysków. Oprócz Amis, jeśli akurat była w okolicy jednostka, mało kto tam zaglądał.
                • mara571 Re: Faszyst.Wall Mart wyleciał z Niemiec na zbity 16.02.13, 15:09
                  o porazce zdecydowala fatalna jakosc zarcia tam sprzedawanego, koniecznosc upublicznienia bilansow i "Kodeks Etyczny", ktory zakwestionowaly, skutecznie niemieckie zwiazki zawodowe.
                  Dla niemieckojezycznych mam link o historii przygody Wall Mart w Niemczech.

www.spiegel.de/wirtschaft/wal-mart-in-deutschland-chronologie-eines-scheiterns-a-429049.html
                  • eva15 Re: Faszyst.Wall Mart wyleciał z Niemiec na zbity 16.02.13, 15:31
                    W moim mieście był Wall Mart i kilka razy tam byłam i widziałam na własne oczy, że ca 80% klienteli to byli Amis, więc interes dzięki nim jako tako szedł, znacznie gorzej było w innych miastach bez Amis.
                    Znajoma Polka była przez kilka lat kasjerką w Wall Marcie, tak więc wiem niejako z 1. ręki, jakie tam były stosunki pracy. Można to do pewnego stopnia porównać z tym, co pokazano o Amazonie. Dryl, zakazy, rozkazy jak w wojsku, ostre kontrole i ciągłe zastraszanie.

Wall mart przyszedł do Niemiec 15 lat za wcześnie, wtedy jeszcze nie było aż tak rozbujałego neoliberalizmu i prawa pracownicze były jeszcze szanowane. Słowem - Niemcy nie były jeszcze całkiem zamerykanizowane i US-metody skutkowały raczej szokiem i oburzeniem, niż potulnym podporządkowaniem.
                  • zeitgeist2010 Prawo USA 16.02.13, 15:51
                    mara571 napisała:

(...)o porazce zdecydowala fatalna jakosc zarcia tam sprzedawanego, koniecznosc upublicznienia bilansow i "Kodeks Etyczny", ktory zakwestionowaly, skutecznie niemieckie zwiazki zawodowe.

www.zdf.de/ZDFmediathek/hauptnavigation/startseite#/beitrag/video/1832062/Polittalk:-"Schote,-Zote,-Herrenwitz"

W 1998 r Mitsubishi Illinois zaplacilo 34$ odszkodowania za molestacje seksualna. Werbalne uwagi i dotyki. 51:32

Prawo USA
                    53:00

Wedlug prawa w przedsiebiorstwie jest zabronione:
                    1. Lubiezne patrzenie. Najdluzej mozna 3 sekundy. Potem jest lubiezne
                    2. Relacja intymna z co-workerem
                    3. Erotyczne komentarze
                    4. 2004 sad konstytucyjny Niemiec osadzil te prawa w Walmarcie jako niekonstytucyjne
                • malkontent6 Wal-Mart w Europie. 17.02.13, 16:47
                  eva15 napisała:

> Wall Mart kompletnie nie umiał sobie poradzić z niemiecką konkurencją.

Szczerze mówiąc byłem zaskoczony decyzją Wal-Martu o wejściu do Niemiec, bo to dobzre zorganizowany rynek o innej kulturze klienta.

Słyszałem, że Wal-Mart miał zamiar otworzyć swój sklep w warszawskiej Galerii Mokotów. To też byłaby porażka, bo to nie jest odpowiednia firma do tej akurat Galerii.
    • ubiquitousghost88 Re: druga strona seksizmu 15.02.13, 21:53
      zeitgeist2010 napisał:

> Gdy mam spotkanie z kobiecym wspolpracownikiem w miejscu pracy zawsze zostawiam
      > otwarte drzwi.

A jak ci Pani Szefowa zwraca uwagę, że pozostawianie za sobą nie domkniętych drzwi jest wyrazem braku kultury u ciebie, to wracasz i drzwi zamykasz, czy czmychasz z jej gabinetu w obawie o utratę dziewictwa?
      A może proponujesz, aby pozamykała okna bo mógłbyś wilka złapać od przeciągu?
      • zeitgeist2010 Dmucham na zimne 15.02.13, 22:19
        ubiquitousghost88 napisał:

> zeitgeist2010 napisał:
        >
        > > Gdy mam spotkanie z kobiecym wspolpracownikiem w miejscu pracy zawsze zos
        > tawiam otwarte drzwi.
        >
        > A jak ci Pani Szefowa zwraca uwagę, że pozostawianie za sobą nie domkniętych drzwi jest wyrazem braku kultury u ciebie, to wracasz i drzwi zamykasz, czy czmychasz z jej gabinetu w obawie o utratę dziewictwa?> A może proponujesz, aby pozamykała okna bo mógłbyś wilka złapać od przeciągu?

Mam pozycje władzy wobec kobiet i wybieram, aby byc mądrym przed szkodą. Coś takiego jak Bruderlemu albo Clintonowi nigdy by mi sie nie przydazylo.

Robię to w sferze prywatnej. I to jest moją radą do aktywnych kolegow profesjonalistow
    • kylax1 Kamera i nagrywanie dźwięku i po problemie. 16.02.13, 00:57
      A Niemcy jako społeczeństwo są dość patriarchalne, poza dużymi miastami typu Berlin, więc nic dziwnego, że młode kobiety mają tego dość.
      • zeitgeist2010 Re: Kamera i nagrywanie dźwięku i po problemie. 16.02.13, 15:16
        kylax1 napisał:

A Niemcy jako społeczeństwo są dość patriarchalne, poza dużymi miastami typu Berlin, więc nic dziwnego, że młode kobiety mają tego dość.

Nie wszystkie. Debata zaimponowala mi wlasnie swoja zlozonoscia i naswietleniem wszystkich aspektow. Mamy tu kwesite pokoleniowa, regionalna, klasowa
        • kylax1 W mentalności niemieckiej ciągle tkwi KKK. 16.02.13, 19:56
          Kinder, Kuche, Kirche.

Pomimo, że Niemcy to kraj germański, to pod tym względem znacznie różnią się od np. Holandii, Danii, Szwecji, Norwegii.
          • edek_vilola Re: W mentalności niemieckiej ciągle tkwi KKK. 17.02.13, 17:32
            kylax1 napisał:

> Kinder, Kuche, Kirche.

Zanim zobaczylem Twoj wpis pomyslalem, ze chodzi Ci o Ku-Klux-Klan.
            • zeitgeist2010 Re: W mentalności niemieckiej ciągle tkwi KKK. 18.02.13, 09:36
              edek_vilola napisał(a):

kylax1 napisał:

Kinder, Kuche, Kirche.

Zanim zobaczylem Twoj wpis pomyslalem, ze chodzi Ci o Ku-Klux-Klan.

Lekcja pogladowa roznicy mentalnosci Niemcow i Anglosasow. Agnlosasi oddolnie i obywatelsko tak jak KKK.

Niemcy panstwowo jak Geheime Staats Polizei / Gestapo albo Stasi

• zeitgeist2010 Re: W mentalności niemieckiej ciągle tkwi KKK. 18.02.13, 09:31
            kylax1 napisał:

Kinder, Kuche, Kirche.

> Pomimo, że Niemcy to kraj germański, to pod tym względem znacznie różnią się od
            > np. Holandii, Danii, Szwecji, Norwegii.

Polnocne protestanckie landy przypominaja obyczajowoscia skandynawie.

Kinder, Küche, Kirche.

So war´s mal lange her. I to z ograniczeniem do tradycyjnych domow w pld katolickich Bundeslandach.

Kobiety w dawnym NRD byly wyemancypowane dzieki nowemu komunistycznemu systemowi wartosci, braku religijnej obyczajowosci, koniecznosci i dobrodziejstwu pracy zarobkowej a co za ty m idzie niezaleznosci od facetow, deficytowi mezczyzn po wojnie itp.

• kylax1 Komunizm zawsze był siłą wyzwalającą. 18.02.13, 17:06
              Z okowów średniowiecza i zacofania. Można go nie lubić, ale nie sposób zaprzeczyć zaletom i pozytywom komunistycznej ideologii.
    • j-k my tu mamy (na razie) tylko klopoty z pedofilia :) 16.02.13, 14:38
      u mnie w szkolce, gdy do mojego pokoju/laboratorum wchodzi kolezanka nauczycielka,
      to spokojnie zamyka drzwi, moze dlatego, ze nie ma miedzy nami jakiejkolwiek zaleznosci sluzbowej.

ale gdy wchodzi uczennica, to mam bezwzgledny NAKAZ pozostawienia otwartych drzwi.
      • kylax1 Od kiedy seks z nastolatką to pedofilia? 16.02.13, 20:19
        Bo ja głupi zawsze myślałem, że pedofilia to pociąg do małych dzieci....
        • ubiquitousghost88 Odkąd amerykańskie niemowlaki zmuszono na plaży... 17.02.13, 14:29
          ...nosić biustonosze, czym złapiesz za biustonosz oskarżają cię o pedo0filię...
          • kylax1 To amerykański folklor. 17.02.13, 18:01
            Taki zwyczaj purytańskich rednecków z przyczep, którzy dostali się do foteli w Waszyngtonie.
    • zeitgeist2010 Re: druga strona seksizmu 16.02.13, 15:24
      Niemcy są najbardziej fascynującym krajem w Europie. Wszyskto jest wysubliwone i na wysokim poziomie.
      Und die bewegte Debatte über den Sexismus ist keine Ausnahme. Alles gebührend gründlich und kompetent. Deswegen beschäftige ich mich damit.

Wszystkie aspekty tego tematu zostaly przedyskutowane „bis an die äußersten Grenzen“.

Jednoczesnie Niemcy udowodnili, ze nie brakuje im humoru i dowcipu.

Mlodsze obronczynie feminizmu jak jeden mąż stawiły sie w studiach w spódniczkach mini i wystawiały obnazone uda do kamer (Koch-Mehrin und Flittchen Thomalla)
      • j-k polemizowalbym :) 16.02.13, 15:35
        zeitgeist2010 napisał:
        > Niemcy są najbardziej fascynującym krajem w Europie.

Moze dlatego po 30-tu latach pobytu w tym kraju zawsze jade z przyjemnoscia pooddychac NORMALNYM powietrzem do Francji, nawet na jeden dzien na zakupy :)
        • zeitgeist2010 Re: polemizowalbym :) 16.02.13, 15:46
          Bueno. Kwestia gustu. Ale w Niemczech trzeba uwazac. Besonders junge Mädels können sehr willig sein. Es ist angeboten, auf der Hut zu sein
    • mara571 Re: druga strona seksizmu 16.02.13, 15:46
      zeitgeist2010 napisał:

> Gdy mam spotkanie z kobiecym wspolpracownikiem w miejscu pracy zawsze zostawiam
      > otwarte drzwi.
      >
      > Strzeżonego pan bog strzeże

To dotyczy nie tylko mezczyzn: mam mlodszych o 20 lat wspolpracownikow i tez zostawiam uchylone drzwi w czasie rozmowy.
      Na szczescie nasze nowe miejsce pracy przypomina "Hochsichercheitstrakt" i na jednym zamknietym polpietrze pracuje i porusza sie ograniczoa liczba osob.

Jedno ci musze powiedziec zeitgeiscie: dyskusja niczego nie zmienila na dole: nie spotkalam jeszcze niemieckiego rzemieslnika, ktory nie probowalby na dzien dobry dac mi do zrozumienia, ze kobieta nie moze miec pojecia o pradzie, kranie, wodzie czy ogrzewaniu. W Polsce po wymianie dwoch trzech zdan tego problemu nie mam.
      • zeitgeist2010 to co z ciebie za chlop??? 16.02.13, 16:23
        mara571 napisała:

> zeitgeist2010 napisał:
        >
        > > Gdy mam spotkanie z kobiecym wspolpracownikiem w miejscu pracy zawsze zos
        > tawiam otwarte drzwi.
        > > Strzeżonego pan bog strzeże

To dotyczy nie tylko mezczyzn: mam mlodszych o 20 lat wspolpracownikow i tez zostawiam uchylone drzwi w czasie rozmowy. Na szczescie nasze nowe miejsce pracy zypomina "Hochsichercheitstrakt" i na jednym zamknietym polpietrze pracuje i porusza sie ograniczoa liczba osob.

Moim bezposrednim szefem jest kobieta. Kilka dni temu mielismy poufna rozmowe. Ona nie tylko zamknęła drzwi ale i opusciła zaluzje, zeby nikt nas z zewnątrz nie widzial!

Czyli chodzi o wlasciwą ocenę sytuacji i człowieka z ktorym się ma do czynienia.

Jedno ci musze powiedziec zeitgeiscie: dyskusja niczego nie zmienila na dole: nie spotkalam jeszcze niemieckiego rzemieslnika, ktory nie probowalby na dzien dobry dac mi do zrozumienia, ze kobieta nie moze miec pojecia o pradzie, kranie, wodzie czy ogrzewaniu. W Polsce po wymianie dwoch trzech zdan tego problemu nie mam.

A ja zareplikuje tak. Alles ist so komisch.

Nie potrafiłbym wyobrazić sobie sytuacji, w ktorej kobieta z Austrii, Niemiec albo Skandynawii mogłaby powiedziec: „nie potrafisz naprawic ..., nie masz prawojazdy?, lubisz gotowac ????? to co z ciebie za chlop???”

A Polka powie. Przynajmniej ta powyzej 40

• ubiquitousghost88 Wszystko jest kwestią konwencji społecznej...... 16.02.13, 17:32
      ...Na północy dużo tracicie z życia...
      Np. kiedy w bałkańskiej wsi zgaśnie światło, nie wiadomo kto kogo jebie...
      • kylax1 Serb Chorwata, a Chorwat Bośniaka. 16.02.13, 20:13
        Oczywiście przy pomocy AK-47. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka