Dodaj do ulubionych

Rozwazny Polak

06.01.14, 19:50
Robert Lewandowski zmienil jeden klub pilki kopanej na drugi, troche lepszy. Banalna sprawa powiecie i macie racje. Jednak sposob tej zamiany i zaufanie, jakie ma dla jego dotychczasowy trener z ktorym pozostanie jeszcze kilka miesiecy budza szacunek dla profesjonalizmu pilkarza.

Dodal nam, Polakom za granica, kilka punktow w tej kategorii gdzie punktow potrzebujemy: madrosci i dlugowzrocznosci.

Chapeau bas!

PF
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Rozwazny Polak 06.01.14, 20:10
      Zawsze jesteś pierwszy do wypinania własnej piersi za cudze sukcesy.
      • polski_francuz Zawsze bylem 06.01.14, 20:18
        i jestem dumny z Polakow zagranica. Radze Ci poszukac w archiwach bo wiele watkow temu poswiecilem.

Duma z bycia Polakiem jest coraz powszechniejsza. Kiedys byla troche mniej powszechna. Pamietam w latach 80-tych jak przychodzilem na przedluzenie mego prawa pobytu na policje w Berlinie, ze niektorzy dawali polski paszport ze wstydem. Czuli sie gorsi i dawano im to odczuc.

Dzisiaj ci co sie wstydzili juz sie mniej wstydza i sa coraz dumniejsi. I slusznie bo jest z czego nim byc.

Und um so besser!

PF
        • eva15 Re: Zawsze bylem 06.01.14, 20:50
          No przecież mówię - jesteś zawsze pierwszy do wypinania piersi do medali za cudze załugi.
        • nie-tak Re: Zawsze bylem 08.01.14, 14:01
          polski_francuz napisał:
          > Duma z bycia Polakiem jest coraz powszechniejsza. Kiedys byla troche mniej pows
          > zechna. Pamietam w latach 80-tych jak przychodzilem na przedluzenie mego prawa
          > pobytu na policje w Berlinie
          , ze niektorzy dawali polski paszport ze wstydem. C
          > zuli sie gorsi i dawano im to odczuc.
          -------------------------------------------

Hmmmm was für ein Phänomen?
          Nie chce ci tu zadawac pytan, ani demaskieren.
          • polski_francuz Sprecyzuj 08.01.14, 14:39
            "Hmmmm was für ein Phänomen?"

pytanie jesli chcesz odpowiedzi. Niezbyt rozumiem slowa zjawisko w tym kontekscie.

PF
            • polski_francuz Zrozumialem 08.01.14, 14:47
              Nie znasz tamtych czasow. Pracowalem w latach 80-tych 3,5 roku w Berlinie. I musialem miec i Aufenthalt i Arbeitserlaubnis. Aby dostac Arbeitserlaubnis prosilem szefowa kadr firmy by szla do Ausländeramtu a po prawo pobytu chodzielem sam.

Wowczas wielu Polakow dostawalo tzw Duldung, tzn cos w rodzaju prawa do odczekania. Zas prawo do pracy bylo czyms wyjatkowym dla Polakow. I chociaz spotkalem wielu Polakow w Berlinie wowczas to zaden z nich nie mial prawa do pracy. I pracowali, na ogol, na czarno.

Mozna bylo pracowac bez klopotow na uniwersytetach. Ale freie Wirtschaft byla dosc szczelnie zaryglowana.

PF
              • nie-tak Re: Zrozumialem 08.01.14, 15:30
                Acha, teraz piszesz dokladniej jak wczesniej.
                Wczesniejsza wersja nasuwala zaraz podejrzenia powodu meldowania sie na policji.
                Na policji nie uzyskuje sie przedluzenia pobytu tak jak pozwolenia o prace ani nie oddaje sie paszport z celem pozbycia sie obywatelstwa.
                Twoimi niedomowieniami jak i falszywa informacja skierowales zaraz na siebie dziwne podejrzenia, jestes sam sobie winny.
                Przez to musialam cie zapytac i "poprosic" o wyjasnienie.
                • polski_francuz Vetrauensfrage 08.01.14, 16:04
                  Jestes jeszcze mloda i urodzona w Niemczech zgaduje z rodzicow Polakow. Dobrze, ze sie starasz pisac po polsku.

Nie bede Cie obsztorcowywal za styl, ktory po polsku jest troche niegrzeczny. Raczej poradze Ci bys uzywala troche zdrowego rozsadku i obdarzala zaufaniem raczej tych, ktorzy sa tego warci.

Dokladnie tak samo jak to sie czyni w Niemczech.

PF
                  • nie-tak Re: Vetrauensfrage 08.01.14, 16:41
                    Niegrzeczny?
                    Nie ja skierowalam na siebie podejrzenia nieprecyzyjnym wpisem, po prostu naklonilam cie do sprecyzowania twojej wypowiedzi, w przeciwnym wypadku mozna by bylo bardzo zle mysli o tobie rozwijac.
                    A tak nawiasem, powinno sie powiedziec DZIEKUJE a nie posadzac o niegrzecznosc.
                    Wybacz, ale wielki nietakt z twojej strony.

_______________________________________________________________
                    www.youtube.com/watch?v=kTzLmktpzOQ
                    www.youtube.com/watch?v=pjpGcGR1TkM
                    www.youtube.com/watch?v=bK8pBDa-SY4
                    • polski_francuz Jezyk i wiek 08.01.14, 17:00
                      Niezbyt zawilosci polskiego jezyka rozumiesz. Raz jeszcze, sprobuj sie zastanowic dlaczego ten czy ow, to czy tamto pisze.

Wpis nie musi byc precyzyjny zabiera to zbyt duzo czasu by go czytac. I na forum sie skraca.

Jestem od Ciebie o wiele dluzej na forum. I ten staz tu sie bardzo liczy. Na razie kierujesz sie z Twoja sympatia i antypatia decybelami, kto glosniej i wrzaskliwiej tym bardziej wiarygodny Ci sie wydaje.

Sprobuj zrozumiec motywacje. Na tyle na ile Twoj mlody wiek pozwala. I na tym rozmowe zakonczmy bo temat zostal wyczerpany.

PF
                      • nie-tak Re: Jezyk i wiek 08.01.14, 17:10
                        Ach tak sie skraca, przeczytaj twoj pierwszy wpis pare razy i wyciagnij wnioski z niego?
                        Jak myslisz ze ludzie w Polsce czy w jakim panstwie nie widza z powodu czego czlowiek zmuszony jest meldowac sie na policji? Z twojego postu mozna bylo tak wyczytac.
                        Kazdy wie, ze paszport zdaje sie gdzie indziej. Kazdy wie, ze o przedluzenie pobytu zwaraca sie czlowiek do urzedu.
                        Po prostu czym dalej kosisz trawe tym bardziej mozna posadzac cie o brak dobrej jak to mowia w Polsce kindersztuby / Kinderstube. Czyzby nie przechodzilo ci przez gardlo slowo: przepraszam, pomylilem sie, zrobilem blad, nie przemyslalem sprawe? Jest to ciezkie?

_______________________________________________________________
                        www.youtube.com/watch?v=kTzLmktpzOQ
                        www.youtube.com/watch?v=pjpGcGR1TkM
                        www.youtube.com/watch?v=bK8pBDa-SY4
                        • polski_francuz Schreiben gut 08.01.14, 17:22
                          denken besser.

PF
      • malkontent6 Re: Rozwazny Polak 06.01.14, 21:55
        eva15 napisała:

> Zawsze jesteś pierwszy do wypinania własnej piersi za cudze sukcesy.

A ty nigdy nie jesteś dumna z osiągnięć rosyjskich sportowców?
      • j-k masz na mysli niemieckie sukcesy, Evelein ? 08.01.14, 14:41
        i twoja polska piers ?
        niestety, mam watpliwosci, ze ona polska.
        • polski_francuz Piers 08.01.14, 16:13
          "twoja polska piers"

ma byc bujna. Nie musi byc polska. Od takiego Twojego szowinizmu jestem daleki:)

PF
    • szwampuch58 Re: Rozwazny Polak 06.01.14, 21:04
      No wlasnie"Jednak sposob tej zamiany"
      Zapytaj pewnego posla na Sejm RP ile kasy mu przeszlo kolo nosa z powodu cwanych Bawarczykow.
      • mara571 w dzisiejszych czasach trzeba miec zawsze 06.01.14, 21:57
        u boku swietnego prawnika.
        Widocznie Cezary Kucharski go nie mial.
    • jk2007 Rozwazny Polak 08.01.14, 12:57
      skojarzyłem
      www.konflikty.pl/a,3907,Pozna_nowozytnosc,Szpiegostwo_wsrod_oficerow_Wojska_Polskiego_1918.html
      • polski_francuz Skojarzenia 08.01.14, 14:23
        Wytlumacz mi lepiej to skojarzenie. Bo szukalem analogii miedzy transferem Lewego a zdrajcami przed 2ws. ale nie znalazlem.

PF
    • lubat Re: Rozwazny Polak 08.01.14, 13:48
      polski_francuz napisał:

> i jestem dumny z Polakow zagranica. Radze Ci poszukac w archiwach bo wiele watk
      > ow temu poswiecilem.
      > Duma z bycia Polakiem jest coraz powszechniejsza

Nie pamiętam, kto to powiedział - Paweł Jasienica, Giedroyć czy ktoś równie mądry, że
      "dumny z cudzych osiągnięć może być tylko ktoś, kto nie ma własnych, z których może być dumny".

Ale z drugiej strony można być dumnym, że się chodzi na dwóch nogach, a takie głupie krowy na czterech i jeszcze dają się cyckać;)
      • polski_francuz Jealous guy 08.01.14, 14:21
        Jesli ktos z mojego narodu, mafii, organizacji, grupy...(niepotrzebne skreslic) uczynil cos z czego mozna byc dumnym to mozna dac temu wyraz. Jest to swiadectwem patriotyzmu, lojalnosci, przyjazni...(niepotrzebne skreslic).

Natomiast ludzie z innego narodu, mafii, organizacji, grupy...(niepotrzebne skreslic) sa na ogol zazdrosni w takim wypadku. Czemu wlasnie z twoja kolezanka dajecie wyraz.

Nie zazdrosc luby, zazdrosc jest destruktywna i do niczego dobrego nie prowadzi. Polacy sa na ogol dobrymi pilkarzami.

PF
      • przyjacielameryki Re: Rozwazny Polak 08.01.14, 14:31
        lubat napisał:

> polski_francuz napisał:
        >
        > > i jestem dumny z Polakow zagranica. Radze Ci poszukac w archiwach bo wiel
        > e watk
        > > ow temu poswiecilem.
        > > Duma z bycia Polakiem jest coraz powszechniejsza
        >
        >
        > Nie pamiętam, kto to powiedział - Paweł Jasienica, Giedroyć czy ktoś równie mąd
        > ry, że
        > "dumny z cudzych osiągnięć może być tylko ktoś, kto nie ma własnych, z których
        > może być dumny".
        >
        > Ale z drugiej strony można być dumnym, że się chodzi na dwóch nogach, a takie g
        > łupie krowy na czterech i jeszcze dają się cyckać;)

Ja również jestem dumnym Polakiem a Polska to stary, zasłużony europejski kraj z 1000 letnią tradycją. Chwile słabości nie mogą w żadnym wypadku przyćmić olbrzymich dokonań na przestrzeni 1000 lat. Tylko wspomnę takie nazwiska jak: Frycz Modrzewski, Rej, Kochanowski(myśl polityczna, społeczna, filozofia,) tworzący polski humanizm, Kopernik polską naukę, Akademia Krakowska założona w 1364 r., polskie grody i zamki, polskie zabytki stylu romańskiego, gotyckiego czy renesansowego, . . . . . . . . . !
        W ostatnich latach największe dokonanie społeczeństwa polskiego - takie na skalę światową to rozwalenie komuny i zapoczątkowanie w Europie Śr. - Wschodniej zrzucania jarzma rosyjskiego i wybijania się zniewolonych przez Rosję narodów na niepodległość.
        Oczywiście takie sympatyczne zdarzenia jak wielka popularność R. Lewandowskiego w Dortmundzie i w zasadzie w całych Niemczech jest pewny symbolem i kierunkiem zachodzących w Polsce przemian. Można być z tego i zadowolonym i dumnym i ja też takim jestem. Ale my Polacy nie oczekujemy od Rosjan żeby też byli dumni z naszych polskich dokonań.

A tak przy okazji - w Rosji jest chociaż jeden zabytek w stylu gotyckim, czy renesansu? O romański nie pytam, bo wtedy kiedy my budowaliśmy kościoły romańskie Rosjanie mieszkali co najwyżej w ziemiankach.
        • de_oakville Oni maja swoje "zlote" cerkwie 10.01.14, 13:27
          przyjacielameryki napisał:

> A tak przy okazji - w Rosji jest chociaż jeden zabytek w stylu gotyckim, czy re
          > nesansu? O romański nie pytam, bo wtedy kiedy my budowaliśmy kościoły romańskie
          > Rosjanie mieszkali co najwyżej w ziemiankach.

Oni maja swoje piekne cerkwie, np. Wasyla Blazennego na Placu Czerwonym w Moskwie albo Cerkiew Najswietszej Krwi (z pamieci, nie pamietam dokladnej nazwy) w Petersburgu. I w ich mniemaniu (a moze nie tylko w ich, kwestia gustu) moga byc one piekniejsze od Katedry Notre Dame w Paryzu lub Swietego Stefana w Wiedniu. O Soborze Isakijewskim w Sankt Petersburgu nie wspomne, bo bardziej przypomina Saint Paul's Cathedral w Londynie lub Bazylike Sw. Piotra w Rzymi niz cerkiew - to jest juz "malpowanie Eurorpy" w dodatku pewnie rekami jakiegos Wlocha (Niemcy mieli swojego wlasnego architekta od Dom'u w Berlinie).

Nawiasem mowiac, jako Polak "Garwoliner" (nie doslownie, ale mniej wiecej), wcale nie czuje sie bardziej zwiazany z katedra w Kolonii (a nawet NMP w Gdansku), niz z Blekitnym Meczetem w Istambule lub jakas buddyjska swiatynia w Bangkoku. Wiara, owszem, katolicka, ta sama co w Wiedniu, ale ani ja ani moi przedkowie tych gotyckich katedr nie stawiali. Nie moge wiec byc z nich "dumny". Jako "kibic-turysta" podziwiam wszystkie z wymienionych powyzej obiektow mniej wiecej jednakowo.
      • malkontent6 Re: Rozwazny Polak 08.01.14, 15:00
        Aż tak bardzo martwią cię sukcesy Polaków?
    • j-k PF, na forach niemieckich i rosyjskich NUDA wieje. 08.01.14, 14:52
      zagladam tam czasami...

a to foro polskie od lat kwitnie...

- islamuski
      - germanodojcze
      - i starsi (nasi) bracia w wierze, sie tu pchaja...

To chyba powod do radosci ?

J.K.
      • polski_francuz Cierpliwosci trzeba 08.01.14, 15:09
        To bylby powod do radosci gdyby mozna bylo temu czy innemu dac w morde za bezczelne prowokacje. Nie kazdy ma cierpliwosc Wojciecha. Ja, niestety, nie mam:)

PF
        • j-k PF, Cierpliwosci czeba - otusz to... 08.01.14, 15:17
          polski_francuz napisał:
          Ja, niestety, nie mam:)

ucz sie od starszych :)
          Evelein przyjmuje moje pouczenia do akceptujacej viadomosci i siedzi cicho.
          i goria do tego dojdzie :)))
        • przyjacielameryki Re: Cierpliwosci trzeba 08.01.14, 16:08
          polski_francuz napisał:

> To bylby powod do radosci gdyby mozna bylo temu czy innemu dac w morde za bezcz
          > elne prowokacje. Nie kazdy ma cierpliwosc Wojciecha. Ja, niestety, nie mam:)
          >
          > PF

Ja również nie mam cierpliwości a że nie nie mogę dać w mor , . . .ę, to przynajmniej staram się nazywać rzeczy po imieniu. Oczywiście czynię to ale zawsze używając najbardziej subtelnych i delikatnych wyrazów i określeń.
    • lubat Re: Rozwazny Polak 08.01.14, 15:52
      polski_francuz napisał:

> . Polacy sa na ogol dobrymi pilkarzami.
      >

Bardzo dobrymi:) Reprezentacja zajmuje 75 miejsce w rankingu FIFA i wyprzedza takie piłkarskie potęgi jak Jordania, Uganda czy Gabon.
      O występach klubowych lepiej nie wspominać, bo przegrywają ze wszystkimi w Europie, może z wyjątkiem Andory i Watykanu;)
      • polski_francuz Legendy 08.01.14, 16:10
        Uwaga jest, niestety sluszna. Tym niemniej wsrod legend pilkarskich jest kilku Polakow: Kopa(czewski), pan Gorski, Boniek, Deyna a teraz Lewy sie nia staje.

Futbol klubowy to sprawa pieniedzy: stad wielkosc MU, Bayernu czy Realu.

Jak tam rosyjskie kluby? Maja przeciez petrodoruble a cos o nich malo slychac.

PF
      • j-k Rozwazny Rassijanin... 08.01.14, 17:23
        lubat napisac chcial:
        Reprezentacja Rassiji zajmuje (w jakosci zycia ) podobne miejsce i wyprzedza takie potęgi jak Jordania, Uganda czy Gabon.

tylko , ze sport to zabawa, a jakosc zycia - to realia.

dac linki, czy potrafisz sam je znalezc, hloopcze ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
        ekonomista.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka