Dodaj do ulubionych

Soczi; przyznaję, iż jestem pod wrażeniem

07.02.14, 21:34
Uroczystość otwarcia zimowej Olimpiady w Soczi zrobiła na mnie pozytywne wrażenie, wręcz bardzo dobre. Rosjanom (i Putinowi) się udało.

Co szczególnie zwróciło moją uwagę (w podpunktach):
1. Główna, aktorska bohaterka. Widać, iż dziecię bardzo precyzyjnie wyselekcjonowano; uroda, wdzięk, śpiew i - przede wszystkim, co zauważalne - kondycja rodem ze szkoły sportowej i/lub cyrkowej (akrobatyka). Podejrzewam, że zrobi ona karierę.
2. Zaliczenie wtopy ze śnieżynkami-okręgami. Cóż, zdarza się wszystkim i zdarzało wcześniej innym.
3. Iluminacyjno-wizualizacyjne podłoże. Zastanawiam się, jak/z czego wykonane.
4. Doskonale, mechatroniczne, lewitująco-latające postaci i machiny. Moim zdaniem, clou tej imprezy. Zwłaszcza trzy konie/kuce i ognisty okręg/Słońce.
5. Cudne, bardzo ruchliwe kukły-maskotki oraz rusko-cerkiewne kopuły-balony... ;-)
6. Rozczarowujący i do obrzydzenia zmanieryzowany balet a la Wojna i pokój. Rozumiem chęć i potrzebę ukazania tego okresu (carskiej, XIX-wiecznej) Rosji, jednak, irytowało mnie to.
Obserwuj wątek
    • sowietolog1 post scriptum... 07.02.14, 21:38
      PS. Jednak największe moje zdziwienie wywołała... niemiecka reprezentacja; a raczej jej stroje, hehe. Te "tęczowe"... WTF?! Kto to wymyślił, a kto zaakceptował? Genderepublik Deutschland? ;-P
      • kylax1 Niemcy będą mieli takie stroje jakie chcą. 07.02.14, 21:53
        I Rosja nie ma tu nic do gadania.
        • sowietolog1 Re: Niemcy będą mieli takie stroje jakie chcą. 07.02.14, 22:33
          > I Rosja nie ma tu nic do gadania.
          >

Za to mam ja i wielu innych, zniesmaczonych tą pstrokacizną a la Parada Równości. Gdzie Rzym, gdzie Krym...?
        • marko125 Re: Niemcy będą mieli takie stroje jakie chcą. 07.02.14, 22:52
          Hehehe kolejny. A gdzie Rosja komentowała niemieckie stroje ? Opowiedz nam o tym :)
      • eva15 Re: post scriptum... 07.02.14, 21:53
        Wymyślił Bogner, miało być na złość, taki pokaz politycznby. Skutkiem uprawiania polityki na plkecach sportowców (cytat po części z Bacha) wyszło idiotycznie pstrokato, kompletnie bez stylu.
        • pijatyka Re: "uprawiania polityki na plecach sportowców" 07.02.14, 22:24
          Brednie dyżurnej kretynki.

Nawet jeśli jest w tym jakaś aluzja (a jest) to i tak za mało by wytaczać polityczne armaty; Putin puścił bąka w salonie więc dostaje sygnały, że zostało to zauważone. I tyle.
      • boisterous Re: post scriptum... 07.02.14, 23:08
        hahaha dokladnie, te stroje Niemcow...co za porazka. ale oni co 2 lata dziwnie wypadaja... nie wiem kto im projektuje te straszne stroje
      • yurek11111 Amazing opening ceremony....,takie okreslenia 08.02.14, 00:44
        kroluja w prasie kanadyjskiej,oczywiscie wytyka sie potkniecia,typu kolka olimpijskiego,ktore nie zastartowalo i innych drobnych usterek ktore wystapily w czasie ceremonii otwarcia,niemniej ogolnie z wiekszosc wypowiada sie pozytywnie i z przyklaskiem,w Toronto nie braklo nadgorliwcow,ktorzy w ramach solidarnosci z gnebionymi w Rosji ,gejami i lisbijkami,wpadli na durnowaty pomysl,na czas trwania Soczi,wywieszenia teczowej flagi nad torontonskim ratuszem,inicjatywy nie poparl mer Toronto Rob Ford,ktorego w City Hall i tak nikt nie slucha,a ktory pomimo ograniczenia wykonywania swoich obowiazkow,cieszy sie 45 %-towym poparciem Torontonczykow....

PS.W mojej ocenie to polska reprezentacja miala najladniejsze stroje na ceremonii otwarcia...
    • brat_ramzesa no ruskie znow zrobili cos inaczej jak zachod 07.02.14, 21:56
      Wstreciuchy
    • igor_uk A co masz do baletu? 07.02.14, 22:03
      Wiem,ze nie kazdy go lubi i rozumie,ale ten byl wyjatkowo dla szerokich mas.Moze dla tego nie spodobal sie tobie?
      • sowietolog1 Re: A co masz do baletu? 07.02.14, 22:38
        > Wiem,ze nie kazdy go lubi i rozumie,ale ten byl wyjatkowo dla szerokich mas.Moz
        > e dla tego nie spodobal sie tobie?

Po prostu, nie lubię baletu. Tak jak i opery. Zbyt archaiczne. Tym bardziej w takim wykonaniu, dla masowego (stadionowego) widza; ta przesadzona mimika, gestykulacja, i 30/40-letnia primabalerina grająca nastolatkę... ;-)
    • tojabogdan wyjątkowy kontrast między tym, co wszyscy mogli 07.02.14, 22:22
      live i w tv całego świata zobaczyć, a komentarzami tzw. sprawozdawców dyżurnych. Ci ostatni (oglądałem w tvp1 i zdf) mieli pewnie przygotowane gotowce pełne brudnej śliny i pluli, pluli, pewnie się sami przy tym mocno opluli. Zwłaszcza w naszej tv. Wstyd byłoby, gdyby to inne nacje musiały słuchać.
      A pokaz był wyjątkowy. W dobrym tempie, co było novum. Doskonała choreografia, po prostu uczta dla zmysłów. Nie pamiętam tak interesujące otwarcia igrzysk , jak te. A widziałem sporo.
      Sensacją dla niektórych by występ duetu lesbijskiego, t.A.T.u, w programie poprzedzającym.
      • eva15 Re: wyjątkowy kontrast między tym, co wszyscy mog 07.02.14, 22:48
        h,a ha, żeby było weselej t.A.Tu . zaśpiewało "nas nie dogonicie"!
      • sowietolog1 Re: wyjątkowy kontrast między tym, co wszyscy mog 07.02.14, 23:44
        Nie przesadzaj. Ci z TVP1, czyli Szaranowicz, Babiarz i chyba ktoś tam jeszcze, byli ok:
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,36558579,149420553,Lubat_na_jakim_polskim_kanale_tv_radio_ogladal.html
        ZDF-u nie oglądałem (otwarcia).
    • eva15 Jestem pod wrażeniem Putina 07.02.14, 22:31
      Zaraz zlecą się forumowi idioci i będą robić ze mnie Rosjankę-Łubiankę. Mimo ich światłych opinii :-) uważam, że:

Rosjanie mają szczęście z takim przywódcą. Jest prawdą, co pisały przed Soczi zachodnie media, że jest to impreza Putina, jego oczko w głowie.
      To fakt - Putin poświęcał temu mnóstwo czasu i energii, najpierw walcząc o uzyskanie igrzysk, później w kółko doglądając, jeżdząc na miejsce, koordynując, sprawdzając - czyli walcząc z własnym krajowym niedoróbstwem i fuszerką. Te zjawiska są wszędzie, ale nie wszędzie przywódca kraju aż tak walczy z własnymi krajowymi słabościami. Nawet nieprzychylne mu zachodnie media przyznajwały, że Putin daje z siebie wszystko. Tyle, że one sądziły, iż to dla jego własnej sławy.

Każdy inny zachodni przywódca chciałby być za tyle wysiłku nagrodzony, podziwiany przez własny naród i jeszcze lepiej przez cały świat i pchałby się jak władze GB , które użyły nawet królowej, na 1. miejsce w szeregu przed sportowców i organizacje sportowe. Ot, taka świetna reklama władzy przy okazji igrzysk. Tak robią WSZYSCY politycy.

Putin wykonał gigantyczną robotę i mimo to, wycofał się dziś całkowicie.

Co zrobił, to zrobił dla kraju, nie dla własnego poklasku.
      • pijatyka Re: Jestem pod wrażeniem Putina 07.02.14, 22:42
        Wow, to dopiero sensacja! ;->
      • brat_ramzesa Re: Jestem pod wrażeniem Putina 07.02.14, 22:47
        szczesciem jest dawac, z dawaniem nierozwiazalna jest milosc
        • eva15 Re: Jestem pod wrażeniem Putina 07.02.14, 22:53
          Trafiłeś w sedno. Zachód psychiki Putina kompletnie nie rozumie i przypisuje mu łapownictwo i degenerację moralną - klasyczna projekcja.
        • johnny-kalesony Czyli - kochasz to forum. 08.02.14, 01:09
          Czyli - kochasz to forum., bo tyłka tutaj dajesz za darmo ...

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
      • kylax1 Zwłaszcza dla sąsiadów Rosji. 08.02.14, 00:55
        Mała Gruzja chciała podbić matuszkę, Ukraina spalić Kreml, a wredny baćka wysiodłać żurawia z gniazda.

Tylko Putinu może ich powstrzymać!
    • swiblowo Re: Soczi; przyznaję, iż jestem pod wrażeniem 08.02.14, 02:09
      A mi sie srednio podobalo.
    • melord otwarcie Olimpiady wspaniale 08.02.14, 02:15
      co ciekawe nawet glosy komentatorow w czasie transmisji TV byly b.pozytywne,pelne zachwytu
      bedac pod wrazeniem,pewnie zapomnieli o wytycznych...glowy moga poleciec
      do tej pory zgodnie z "odgornym" zarzadzeniem o Rosji mowi/pisze sie zle albo wogole nic
      • swiblowo Re: otwarcie Olimpiady wspaniale 08.02.14, 02:22
        Moze nie bylo zadnych wytycznych i mozna miec nadzieje, ze chociaz sport pozostaje w miare neutralny i a'polityczny.
        Pamietam, jak rosyjscy komentatorzy komentowali kiedys Justyne Kowalczyk. Swietne to bylo. Darli sie: "Dawaj, Justyna, dawaj!!"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka