Dodaj do ulubionych

Strategiczne interesy Chin w Ukrainie

15.03.14, 18:41
熊猫 – xiong mao - panda, czyli wedlug znakow „niedzwiedz kot”. Stateczne i lakome zwierze. Wedlug mitow siedzi w płonącym lesie do ostatniej chwili zując smakowite pędy bambusa.

28 lutego, gdy Janukowicz juz zwial do Rosji, chinski statek zaladowany zbozem odplyn ął do Chin. Byla to 1 dostawa z kontraktu na 3 mld $. Czarne ziemie Ukrainy są waznym strategicznym elementem w chinskiej polityce.

Chinski delegat w radzie bezpieczenstwa powiedzial 24/2, ze Chiny respektuja decyzje narodu ukrainskiego. Inny oficjal: „Chiny mają swoje zasady polityki zagranicznej ale staraja sie zachowac realizm“.

Nikt nie pojmie o co im chodzi. Ale to jak z jezykiem chinskim. Mozesz pracowac nad jednym zdaniem ale i tak go nie zrozumiesz, dopoki chinczyk ci go nie wyjasni.

A jest tak jak z tym xiongmao. Siedzi, konsumuje i zerka tylko od czasu do czasu jak daleko są plomienie.

POdobnie Chiny zachwują sie bardzo ostroznie i wyczekująco na arenie miedzynarodowej.

Glosowanie w radzie bezpieczenstwa nad rezolucja potepjącą referendum na Krymie mialo ogromne symboliczne znaczenie.

Chiny wstrzymaly sie od glosu co jest prawdziwa sensacja. Pokazuje, ze Chiny wybieraja strategie wyczekiwania, co de facto jest poparciem dla zachodu.
Obserwuj wątek
    • zeitgeist2010 Swiat otrzymal nowego pariasa 16.03.14, 14:37
      W radzie bezpieczenstwa 13 – 1. Przeciwko Rosji glosowaly takie panstwa jak Czad, Argentyna, Rwanda.

Po Serbach swiat otrzymal drugiego pariasa.

Mam takie lekkie wrazenie, ze poza wszystkimi innymi motywami, Chiny nie za bardzo sobie zyczą rosyjskiej ekspansji. Ukraina ma kolejnego cichego sojusznika.

-----------------------------------------------
      Naród to wspólnota historyczna, która jada te same potrawy na obiad i potrafi zachowac język, literaturę i wspolny system wartosci nawet bez wlasnej panstwowosci. Copyright zeitgeist2010
      • pimpus18 Re: Swiat otrzymal nowego pariasa 16.03.14, 14:43
        Szczególnie ten Czad i Rwanda onieśmieliły mnie.

Nieco.
        • zeitgeist2010 Ech, wątła replika :) 16.03.14, 14:59
          pimpus18 napisał:

> Szczególnie ten Czad i Rwanda onieśmieliły mnie. Nieco.

Czy mam wyliczyc kilka innych panstw, ,ktore glosowaly przeciw Rosji ;)

Ale chodzi tu glownie o Chiny. To sensacja, ze zajęły tak wyrazne stanowisko.

Xiongmao przestal zajadac sie bambusem i przyznal, ze czas zacząc odbierac zapalki podpalaczowi.
          • pimpus18 Re: Ech, wątła replika :) 16.03.14, 15:15
            Przeciwko żydkom tradycjonalnie są wszyscy.

Za - USA i same żydki.
            • zeitgeist2010 Re: Ech, wątła replika :) 22.03.14, 17:51
              pimpus18 napisał:

> Przeciwko żydkom tradycjonalnie są wszyscy. > Za - USA i same żydki.

tak na marginesie. mielismy watek o podobienstwie (ewidentny fakt) miedzy chinczykami i zydami/izraelitami.

an example from the top of my head: dziwna i przemozna atrakcja do USA
    • pimpus18 Re: Strategiczne interesy Chin w Ukrainie 16.03.14, 14:42
      Mieli ma myśli też naród ukraiński na Krymie?
      • zeitgeist2010 Re: Strategiczne interesy Chin w Ukrainie 16.03.14, 15:12
        pimpus18 napisał:

> Mieli ma myśli też naród ukraiński na Krymie?

Krym jest rosyjski. Ten pocią juz odjechal. Zachod zlamal tak wiele umow z Rosja, ze teraz trzeba sie zachowac jak mezczyzna.
        Rosja nie moze przeciez dopuscic do sytuacji, w ktorej ich baza bylaby okrezona przez NATO, (gdyby Ukraina dązyla do czlonkostwa.)

Ale ten niezdarny styl i sowieckie metody! Tu widac rzeczywiscie rękę prezydenta.

Ale powtorze: postawa Chin jest interesujaca. Oni nie chcą, swiat nie chce, ja nie chce, zeby Rosja szla dalej. Na wschod i poludnie Ukrainy.
        • pimpus18 Re: Strategiczne interesy Chin w Ukrainie 16.03.14, 15:19
          Za to na majdanie to była wyższa finezja.

Szczególnie z tymi snajperami, którzy już nikogo (poza Rosją) nie interesują.

W sumie to dobrze, że żółtki nie wtrącają (jak Pomroczna) nosa w nie swoje sprawy.
          • zeitgeist2010 Opinia na blogach chinskich 18.03.14, 13:03
            pimpus18 napisał:

> Za to na majdanie to była wyższa finezja.
            > Szczególnie z tymi snajperami, którzy już nikogo (poza Rosją) nie interesują.
            > W sumie to dobrze, że żółtki nie wtrącają (jak Pomroczna) nosa w nie swoje sprawy.

Dominuje tam opinia, ze niech sie Rosja i zachod klocą. Co nam do tego.

Ale nastepna grupa, to raczej opozycja wobec Rosji. Jest to przeciez sasiad i rywal Chin od wiekow. Jest nawet krytyka wlasnego rzadu za zbyt wyczekujacą postawe.

Tutaj przyklad postu. Po angielsku.

"The Chinese government has already cast its lot with the Russians on this issue. But I side with Ukraine. I would go to Ukraine to see off the Russians with the Ukrainians if I had a chance. .

Every nation has the right to turn away foreign invaders and protect its own territory, according to the international law. Putin, who is a grasping guy, will ask for more once he takes over Crimea.

You know you can even find some Chinese citizens who have Russian heritage in China. What if Russa tries to appeal to them by reminding them that they have Russian heritage as well. That's why I think Russia is a threat to China." Sic!
    • de_oakville Re: Strategiczne interesy Chin w Ukrainie 16.03.14, 14:47
      zeitgeist2010 napisał:

> 熊猫 – xiong mao - panda, czyli wedlug znakow „niedzwie
      > dz kot”. Stateczne i lakome zwierze. Wedlug mitow siedzi w płonącym lesie
      > do ostatniej chwili zując smakowite pędy bambusa.

"niedzwiedz kot" - nawet gdybym go nigdy nie widzial i nie wiedzial, co to jest, to z pewnoscia wyobrazalbym sobie go jako cos duzo przyjemniejszego niz "niedzwiedz krokodyl". Lubie koty a krokodyli sie boje.
      • zeitgeist2010 wole xiongmao od longa 16.03.14, 15:39
        de_oakville napisał:

> zeitgeist2010 napisał:
        > > 熊猫 – xiong mao - panda, czyli wedlug znakow „niedzwiedz kot”. Stateczne i lakome zwierze. Wedlug mitow siedzi w płonącym lesie do ostatniej chwili zując smakowite pędy bambusa.

>
        > "niedzwiedz kot" - nawet gdybym go nigdy nie widzial i nie wiedzial, co to jest, to z pewnoscia wyobrazalbym sobie go jako cos duzo przyjemniejszego niz "niedzwiedz krokodyl". Lubie koty a krokodyli sie boje.

Jestem wielkim wielbicielem obrazowosci twojego jezyka :)

Niedzwiedz brunatny symbolizuje Rosje. Tez jest ociezaly i dobroduszny. Ale jak go zdenerwujesz ...

Problem z tym, ze mozna zrozumiec zdenerwowanie niedzwiedzia, gdyby mu sie zaatakowalo jego potomstwo w mateczniku.
        Niesmak budzi jednak gniew i napad niedzwiedzia, gdy rysie i borsuki w sasiednim mateczniku nie chca sie juz z nim kolegowac.

Zachowuje sie do tego niepowaznie udajac ze nie jest niedzwiedziem. Chowa sie pod chusta i fartuchem i mowi piskliwym glosikiem. Jak zly wilk ze slynnej bajki.

Innym symbolem Chin jest natomiast smok (krokodyl). Podstepny, skrada sie po cichu, nie chce sie kolegowac z nikim. Podplynie zdradziecko i ugryzie cie w noge a nawet wciagnie na glebine.

Dlatego zycze Chinczykom zachowania xiongmao a nie 龙 long – smoka
    • brat_ramzesa skad ty takie wnioski wyciagasz ?? 16.03.14, 15:01
      "Chiny wstrzymaly sie od glosu co jest prawdziwa sensacja. Pokazuje, ze Chiny wybieraja strategie wyczekiwania, co de facto jest poparciem dla zachodu."
      Chiny jak zwykle umyly rece.
      Przejzyj chinska prase np agencji Xinhua tam mozna znalezc opinie; sa za Rosja ale nie wierz mi na slowo i sam sprawdz
      Zreszta ze skapych przeciekow mozna wywniokowac ze Rosja i Chiny beda wspolnie odbudowywac Ukraine po sprzatnieciu majdanowskiego bajzlu
      • ubiquitousghost88 No to ja wam wyjaśnię, chłopaki... 16.03.14, 15:21
        To był gest pełen respektu w stosunku do wiodącej roli Rosji w tej JEJ grze z całym "cywilizowanym" światem, podreślający wyraźnie świadomość Chin, że ich poparcie w głosowaniu Rosji nie jest niezbędne dla przeforsowania swojego "JA" na arenie międzynarodowej.
        Wprost przeciwnie, ono mogłoby zmniejszyć efekt medialny akcji Putina.
        Mafia światowa tylko czekała na okazję, żeby rzucić Putinowi w twarz: "Mocny to ty jesteś, bo masz 1,5 miliarda komunistów za sobą".
        (A dowcip polega na tym, że i tak on ich ma za sobą, ale nie musi tym machać. Jak będzie trzeba, to zamacha).
        • brat_ramzesa znow swietnie wypunktowane 16.03.14, 17:47
          Ciekawe ile czasu Cinczyki beda jeszcze grac na pozycji neutralnej ?moga sie przejechac na obecnej polityce
          • ubiquitousghost88 Już taki jestem zimny drań... :) 17.03.14, 09:57
            ...
          • zeitgeist2010 chinska przewaga nad stylem Rosji 22.03.14, 17:57
            brat_ramzesa napisał:

> Ciekawe ile czasu Cinczyki beda jeszcze grac na pozycji neutralnej ?moga sie przejechac na obecnej polityce

Chiny nie maja psychola na czele panstwa a "realpolitykow" - zakladam ze wiesz co to znaczy.

Oni nie wysylaja zamaskowanych zoldakow na tybet, xinjiang, afryke i australie. Oni staraja sie robic cos blisko ludziom. budowac, stwarzac, handlowac, pozyskiwac rynki zbytu.

To jest racjonalna "Realpolitik" a nie irracjonalna psychoza pod flagami.

你的敌人的敌人...是我的朋友. Nǐ de dírén de dírén... Shì wǒ de péngyǒu. Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem
      • zeitgeist2010 Re: skad ty takie wnioski wyciagasz ?? 16.03.14, 16:19
        brat_ramzesa napisał:

Chiny jak zwykle umyly rece.
        Przejzyj chinska prase np agencji Xinhua tam mozna znalezc opinie; sa za Rosja ale nie wierz mi na slowo i sam sprawdz.

przeglądam, przeglądam, to i inne. Posiadam dosyc dobry wgląd w Chiny. Glos CHin w radzie bezpieczenstwa widzi caly swiat.

Są i inne aspekty. CHiny boja sie precedensow politycznych, gdzie prowincje wylamuje sie z panstwa, jak w tym wypadku Krym z Ukrainy. Chiny maja podobna sytuacje z Tybetem i XInjiang - 新疆 - co, zeby bylo smieszniej da sie przetlumaczyc jak ... Ukraina. doslownie "nowa granica"

Zreszta ze skapych przeciekow mozna wywniokowac ze Rosja i Chiny beda wspolnie odbudowywac Ukraine po sprzatnieciu majdanowskiego bajzlu

Nie jestem jasnowidzem. Poczekajmy na rozwój wypadków.

Naród to wspólnota historyczna, która jada te same potrawy na obiad i potrafi zachowac język, literaturę i wspolny system wartosci nawet bez wlasnej panstwowosci. Copyright zeitgeist2010
        • brat_ramzesa Re: skad ty takie wnioski wyciagasz ?? 16.03.14, 18:09
          Po pierwsze milo czytac twoja opinie bez jadu ktory jest pierwsza reakcja na ustach co niektorych
          Co do meritum, uwazam, ze chinski punk widzenia jez coraz bardziej zbiezny z rosyjskim a de facto swiatowym z trendem multipolarnosci swiata.Przeciez tu nie chodzi by szukac wroga w Zachodzie a o to aby Zachod zrozumial z swiat nie konczy sie na nich, retoryka zimnowojenna nie wchodzi w rachube, choc mam wrazenie ze wielu decydentow zachodnich ciagle tkwi w bipolarnym postrzeganiu rzeczywistosci
          Co do inwestycji na Ukrainie, Rsja ponoc wyklada 50 mld , jest to wartosc projekotw a Chiny wstepnie 30 mld dol, jesli sytuacja bedzie stabilna , wywala wiecej kasy i zupelnie mnie nie zaskoczy wowczas powstanie chinskiego przyczulka na Ukrainie
        • ubiquitousghost88 Z pełnym uznaniem dla Twej wiedzy o Chinach... 17.03.14, 10:10
          ...której Ci poniekąd zazdroszczę, nie mogę nie zauważyć, że Słowian i Chińczyków łączy, przez Mongolię, szósty zmysł, który przychodzi im z pomocą przy interpretowaniu nieprzetłumaczalnego.
          Dlatego mnie jest łatwiej jasno widzieć...:)
          • zeitgeist2010 Re: Z pełnym uznaniem dla Twej wiedzy o Chinach.. 18.03.14, 12:50
            ubiquitousghost88 napisał:

...której Ci poniekąd zazdroszczę, nie mogę nie zauważyć, że Słowian i Chińczyków łączy, przez Mongolię, szósty zmysł, który przychodzi im z pomocą przy interpretowaniu nieprzetłumaczalnego.Dlatego mnie jest łatwiej jasno widzieć...:)

Niby da sie porownywac Slowian z Chinczykami Han ale byloby to przedsiewziecie abstrakcyjne i karkolomne.

Chinczycy han mają swoje panstwo – Slowianie są podzieleni i nie mają ani 6 wspolnego zmyslu ani 1. Do tego najwieksze panstwo Rosja NIE jest czysto slowianskie.

Jest genetyczną, emocjonalną i polityczną mieszanka warjagowsko-rusko-turko-mongolsko-chazarsko-iransko-uralsko-bizantyjsko-syberyjską.

Rosja ciemiezyla bratnie narody slowianskie. Vide – Ukraina.
    • smagliczka2 Wyrocznia powiedziała. 16.03.14, 15:53
      Namiętność i rozum nie mogą współistnieć. W walce ze złem dobro musi zjednoczyć się z siłą i szlachetnością oraz bezkompromisowością wobec zła, które trzeba zdemaskować do końca używając właściwych metod walki.
      • 5magna Re: Wyrocznia powiedziała. 16.03.14, 15:59
        Ucz sie smagliczka ucz. Moze jeszcze bedzie z ciebie niezla ladacznica......
        • ubiquitousghost88 A... nóż Twoja Dulcinea będzie miała dwa... 17.03.14, 10:16
          A nóż starzeje się jak katerda, a nie jak buty...
          • ubiquitousghost88 katedra, psia mać! 17.03.14, 11:30
            ...
    • pijatyka Re: Chiny wstrzymaly sie od glosu 16.03.14, 17:39
      I to jest konkret.
    • ukos To oznacza: Łapska precz od Kazachstanu! n/t 16.03.14, 17:55
      • brat_ramzesa Re: To oznacza: Łapska precz od Kazachstanu! n/t 16.03.14, 18:12
        Wszyscy mysla ze musi byc konfrontacja, nikt nie pomyslal ze oni chca sie integrowac?
        Kazachstan nie musi byc karta przetargowa a subiektem jednoczoacym interesy poteg, nikt nawet tak nie pomyslal
        • humbak Re: To oznacza: Łapska precz od Kazachstanu! n/t 18.03.14, 13:09
          Integrować kogo z kim?
          • brysio76 Re: To oznacza: Łapska precz od Kazachstanu! n/t 18.03.14, 13:30
            Integrować Rosjanki z Chińczykami oczywiście ;)
            • kylax1 Rosjanki we wschodniej Syberii wolą Chińczyków od 18.03.14, 13:35
              Rosjan. Chińczycy mniej piją i ponoć są lepsi w łóżku. :))
    • pijatyka Re: Nikt nie pojmie o co im chodzi 17.10.14, 13:45
      - W Chinach mówi się otwartym tekstem: niezależna Ukraina jest potrzebna na mapie świata. Tu mamy zbieżne interesy - mówił w Poranku Radia TOK FM prof. Bogdan Góralczyk, politolog z UW, były ambasador w wielu krajach Azji.
      - Wzmocniona Rosja nie leży w interesie Chin - dodał.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,16819018,Chiny_naszym_sojusznikiem_na_Ukrainie___Silna_Rosja.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka