Dodaj do ulubionych

O litewskiej dziewczynce Rasie ten watek.

15.07.14, 22:19
Ona miala szczescie urodzic sie w ZSRR i dla tego nie tylko zyje,a i ma nogi .
Жилa - былa девoчкa Рaca.

"Через 12 чacoв дoчкa трaктoриcтa из кoлхoзa "Вaдaктaй" лежaлa нa хoлoднoм oперaциoннoм cтoле в cтoлице СССР. Для Тy-134, пo тревoге пoднятoмy тoй пятничнoй нoчью в Литве, "рacчиcтили" вoздyшный кoридoр дo caмoй Мocквы. Диcпетчеры знaли — в пycтoм caлoне летит мaленький пaccaжир."

(Za 12 godzin corka traktorzysta z kolchozu "Wadakajt" lezala na zimnym stole operacyjnym w stolice ZSRR.Dla TU-134,pilnie poderwanemu w ta piatkowa noc na Litwie,zwolnili korytarz powietrzny do samoj Moskwy.Kontrolery lotow wiedzieli,w pustym salonie leti malutki pasazer).

" Нoжки Рacе пришивaли в Мocкве, дoктoр, делaвший oперaцию, был грyзинoм. Никoмy и в гoлoвy не прихoдилo дyмaть o ее нaциoнaльнocти."
(Nozki Rasie przyszyli w Moskie,lekarz,ktory przeprowadzil operacje,byl Gruzinem .Nikomu nie przyszlo do glowy myslec o jej narodowosci)

A dzis dowiedzialem,sie,ze wnuczce moich znajomych z Polski wyznaczyli termin na marzec 2015 roku,zeby przeprowadzic zabieg na otwartym sercu.Ponoc tak szybki termin zostal wyznaczony tylko dla tego,ze stan ich wnuczki jest dosc powazny.

Ale wolno krytykowac Prezydenta i nawet samego Tuska,wraz z Kaczynskim.
Obserwuj wątek
    • gloubiboulgomm Re: O litewskiej dziewczynce Rasie ten watek. 15.07.14, 22:27
      Ruski, jak dzisiaj zdrowie?
      Stan maniakalny czy depresyjny?
      • igor_uk Dziekuje,gloubiboulgomm,za troske. 15.07.14, 22:38
        Ale watek nie o moim stanie zdrowia,a tylko o zdrowiu,miedzy innymi,polskich dzieciakow. Czy uwazasz,ze ten temat jest goowna wart?
        • gloubiboulgomm Re: Dziekuje,gloubiboulgomm,za troske. 16.07.14, 12:46
          Jestem zachwycony ze zdrowie polskich dzieci jest
          dla ciebie wazne. Wielka roznica miedzy toba i twoim dziado-ojcem, ktoremu zawdzieczamy w 1944 i1945 choroby weneryczne,poronienia,samobojstwa,tragedie rodzinne.
          Dla ciebie to malo wazne.
          • igor_uk Niezmiernie mnie przykro z tego powodu, 16.07.14, 12:56
            ze ty urodziles obciazony skutkami chorob wenerycznych.
            Czy moge w czyms pomoc? Moze kase na leczenie?
            • gloubiboulgomm Re: Niezmiernie mnie przykro z tego powodu, 16.07.14, 13:13
              Jest mi przyjemnie ze mnie zrobil tfuj stary.Masz wenerycznego kuzyna.
              • igor_uk Re: Niezmiernie mnie przykro z tego powodu, 16.07.14, 13:16
                Nie wiem,czy akurat moj ,ale rodziny nigdy za wiele .
                • gloubiboulgomm Re: Niezmiernie mnie przykro z tego powodu, 16.07.14, 13:32
                  A co,mogl byc tfuj? Ile Polek zalatwil?
                  • igor_uk Nigdy ojciec mnie nie chwalil sie. 16.07.14, 15:15
                    To ty mnie poinformowales o tym,ze jestes moim kuzynem.Myslalem,ze wiesz wiecej ode mnie.
                    • gloubiboulgomm Re: Nigdy ojciec mnie nie chwalil sie. 16.07.14, 16:42
                      Gwalceniem kobiet nikt sie nie chwali
                      Ty wiesz wszystko zawsze lepiej od innych.
                      Czyli inni wiedza mnie Od ciebie.Tak zdecydowales.À la putin
                      • igor_uk Wiesz,kuzynek. 16.07.14, 16:59
                        jestes dobitnym dowodem na to,ze weneryczne choroby atakuja nie tylko organy wwnetrzne,a i umysl .
                        Przeciez to ty wpraszasz sie mnie w rodzine,a nie ja do ciebie :
                        "Jest mi przyjemnie ze mnie zrobil tfuj stary.Masz wenerycznego kuzyna. "
                        Ja urodzilem sie sporo pozniej,a nic o twoim poczeciu w szkolach nie uczyli .Cos mi sie wydaje,ze nie jestes kims waznym.
                        Google wspominaja o jakims gloubiboulga,ale o tobie nic.
                        • gloubiboulgomm Re: Wiesz,kuzynek. 16.07.14, 22:10
                          Ruski,zazyles swoj RISPERDAL?
    • mara571 Re: O litewskiej dziewczynce Rasie ten watek. 15.07.14, 22:28
      lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,16317983,100_dzieci_czeka_na_operacje__a_nowy_blok____stoi.html
      Prof. Malec zostal wymobowany przez kolegow chyba z Krakowa (moge sie myslic).
      W Münster przyjeli go z otwartymi rekami. Nawet czesc zespolu pielegniarskiego przyjechala z nim.
      • igor_uk A innych szpitale w Polsce nie ma? 15.07.14, 22:40
        Ja juz pomijam absurdalnosc tego,co dzieje sie w Lodzi.
        • mara571 nie wiesz o czym mowisz i piszesz 15.07.14, 22:52
          kariochirurgia dziecieca to niezwykle rzadka i trudna specjalnosc.
          Kiedy mieszkalismy na wsi urodzilo sie dziecko potrzebujace pilnie operacji: wtedy wyslano je do Monaco, bo w calej NRW nie bylo osrodka, ktory ta operacje moglby wykonac.
          • igor_uk Mara,czy ty zdajesz sobie sprawe z tego, 15.07.14, 22:59
            ze w tej chwile robisz z siebie skonczona idiotke?
            Dzieci nie moga czekac,bo jak nawet przezyja,czekajac na operacje,na skutek zlego krazenia i zwiazanym z tym niedotlenieniem mozgu,wiele dzieci nigdy nie beda zdrowe do konca swojego zycia . Oni nie moga czekac tak dlugo,im nie da sie wytlumaczyc,ze w Niemcach zyje bardzo madra babka bazarowa,ktora zna sie na wszystkim,wlacznie z operacjami specjalnymi,przeprawadzanymi przez komandosow i tak ma byc i kropka.
            To co ty piszesz,to sranie po nagach i nic wiecej.
            Ostatecznie skompromitowala sie . Plagiat moglem tobie wybaczyc,ale madrzenie sie w tym temacie,to jak na kobiete i matke jest zdecydowanie juz za duzo.
            • mara571 no to wybierz, ktore ma pierwszenstwo 15.07.14, 23:07
              potrafisz?
              Dla kazdej rodziny wlasne dziecko najpilniej potrzebuje pomocy i nie powinno czekac.
              • igor_uk Ty nie potrafisz myslec,mara. 15.07.14, 23:12
                Przeczytaj ten tekst,co sama zalinkowala.Bo linkujesz,nie czytajac:
                "Kolejkę w Łodzi można by skrócić, bo kardiochirurdzy mogą operować dwa razy więcej dzieci niż dziś. Nie operują, bo w szpitalu brakuje miejsca dla pacjentów. W Matce Polce kardiochirurgia ma jedną salę operacyjną i siedem miejsc na oddziale pooperacyjnym."

Nie trzeba stawic nikogo przed wyborem,trzeba wiecej kasy na to przeznaczyc.
                Czy wiesz ile mogl kosztowac lot TU-134 z Wilno do Moskwy? Wtedy nikt nad tym nie zostanowial sie,trzeba bylo ratowac dziecko.
    • bywszy1 Re: i pan zdradzil taka Ojczyzne?+ 15.07.14, 22:36

na glowe pan upadl?
      A jak panu raczke urwie - do kogo pan sie zwroci?
      ZSRR pan sprzedal!
    • mara571 i jeszcze jedno Igor 15.07.14, 22:40
      kuzyna zabrano z pracy z zawalem do szpitala. Trzy dni pozniej byl juz po bypassach.
      Jego brat ma termin we wrzesniu, bo jego pompka wspomagana przez leki jeszcze pracuje.
      • igor_uk Re: i jeszcze jedno Igor 15.07.14, 22:43
        I co chcesz przez to powiedziec,mara?
        Czy to co wkleilas,czytala?
    • arkaf Dzieki za troske, co proponujesz? 15.07.14, 22:40
      jesli nic, to po co piszesz?
    • ubiquitousghost88 Brawo, rozczuliłeś mnie... 15.07.14, 22:43
      Miejmy nadzieję, że ten zły sen skończy się pewnego dnia...
      • igor_uk Re: Brawo, rozczuliłeś mnie... 15.07.14, 22:46
        Ludzi musza zmienic sie. Wtedy bedzie szansa na to,ze bedzie lepiej.
    • pijatyka Re: "miala szczescie urodzic sie w ZSRR" 15.07.14, 23:01
      I to w rodzinie kołchoźnika - a nie wroga ludu, kułaka, czy innego dysydenta...

Wzruszyłem się - pamiętam jeszcze takie duszoszczipatielneyje kawałki z czytanki w podstawówce; ale zamiast ruskich skazek o sowieckim raju wolę suche statystyki (o średniej długości życia, odsetku wyleczalności z chorób... itd.)
      • yurek11111 Re: "miala szczescie urodzic sie w ZSRR" 16.07.14, 02:21
        igorczik,co ty dooope zawracasz ludziom o jednej dziewczynce,co:"miala szczescie urodzic sie w ZSRR",napisz cos o milionach tych co:"mialy nieszczescie urodzic sie w ZSRR"....
        Ohydny,krwiozerczy i bezlitosny system panujacy w ZSRR,kosztowal zycie milionow Rosjan,a istnienie jego nie usprawiedliwiaja pojedyncze przypadki ,traktowania ludzi tak jak ich sie traktowac powinno,czyli po ludzku....
        • aby Polska stacza sie niżej 16.07.14, 04:38
          Na negatywną ocenę zasługuje również system aktualnie panujący w Polsce.
          Policjanci strzelający do chuligana demolującego samochody na ulicy w biały dzień czy do awanturującego się pacjenta w szpitalu to pojedyncze przypadki, spowodowane niewątpliwie chorą fascynacją amerykańskimi filmami, ale w ich ocenie ujawnia się system, sposób myślenia i reagowania.
          W cywilizowanym kraju (choćby UK) tak bezwzględna akcja policyjna w stosunku do pojedynczych nieuzbrojonych w broń palną ludzi spotkałby się z jednoznacznym potępieniem ze względu na zasadę adekwatności (proporcjonalności odwetu).
          W zbrutalizowanej i odczłowieczonej (bo zapatrzonej w amerykańskie wzorce?) Polsce w dyskusjach na ten temat w wieczornych programach TVP Info podkreślano jedynie prawo policji do użycia broni. Poza tym ubolewano, że policjanci mają za mało treningu w posługiwaniu się bronią, jakby problem polegał na tym, że nie potrafią zabić wymachującego nożem czy uciekającego 'niebezpiecznego zbrodniarza' jednym celnym strzałem. O zasadzie proporcjonalności nawet nie wspomniano - i to jest właśnie wyraźny symptom cywilizacyjnego cofnięcia Polski, konkretnie do Dzikiego Zachodu i do systemu represji sprzed reform beccariańskich z końca XVIII wieku.
          A propos późnego ZSRR - wątpię, by policja strzelała do pacjenta w szpitalu, zabiła go, i mało tego, spotkałoby się to z aprobatą decydentów politycznych i opiniotwórczych mediów.
    • igor_uk A czym ty osobiscie pomogles temu dzieciaku? 16.07.14, 10:48
      Czy szukales mozliwosci przekazac dla niego pomoc finansowa?
      Czy tylko potrafisz pizdziec na forum,udajac troske?
    • felusiak1 o nieoczekiwanych gościach 16.07.14, 13:50
      Kiedyś był taki kraj, gdzie wszystkim było dobrze. A jeśli komuś było źle to jeśli miał szczęście to został zreedukowany i zaczynało mu być dobrze a jeśli szczęścia nie miał to szedł do piachu czym przyczyniał się do wskaźnika zadowolenia ludu. Za tym krajem tęskni igor.
      W tym kraju, który przyszedł do mojego kraju i zagościł na długie lata, nie było katastrof lotniczych, pociągi nigdy się nie wykolejały, ba nie było nawet trzęsień ziemi, poza jednym.
      Nie było też bezrobocia. I jak tu nie tęsknić......?
      • igor_uk Ja nie teskne za USA,felus. 16.07.14, 13:54
        To ty teskniesz za tymi Stanami,ktore kiedys ciebie przygarneli.Ale wtedy tam rzadzil porzadny bialy Prezydent,a nie obecny czarnuch.

p.s.Czy zdajesz sobie sprawe z tego,ze to co napisales pasuje,jak ulal,tylko do USA .Starzejesz felus i tracisz to,za co kiedys ciebie szanowalem.
        • pijatyka Re: a nie obecny czarnuch 16.07.14, 23:56
          Sowki to jednak ciekawy narodek; niby czują miętę do Murzynów - ale tylko tych bitych.

A niech się tylko taki naprawdę wybije - to od razu gorszy od rzyda... LOL
      • gloubiboulgomm Re: o nieoczekiwanych gościach 16.07.14, 14:11
        W tym kraju kury szczekaja,psy lataja.kopirajt felusiak.
        Merci beaucoup!
    • malkontent6 Re: O litewskiej dziewczynce Rasie ten watek. 16.07.14, 14:51
      Wzruszająca historia.

Jeśli w ZSRR było tak dobrze, to dlaczego rozwaliliście ten kraj??
      • igor_uk Malkontent. 16.07.14, 15:09
        ZSRR,ktory ja pamjetam,byl calkiem przyjemnym miejscem dla zycia .Czemu rozwalili my ten kra? Dzynsow nam firmowych brakowalo i to nie zart .Nam wydawalo sie,ze wszystko pozostanie sie,jak bylo,czyli darmowa i bardzo dobra opieka medyczna,darmowa edukacja na wszystkich poziomach,mnostwo pracy na kazdy gust .Nam brakowalo dzynsow,Mc Donaldow,podroze po calemu swiatu bez wiz,mozliwosc krytykowac przywodce panstwa.
        Okazalo sie,ze cos za cos.jak masz mozliwosc krytykowac przywodce panstwa,to o krytyce pracodawcy zapomnij ,jak chcesz podrozowac po swiatu,to licz sie z tym,ze za opieku medyczna musisz slono placic.
        Czlowiek zaluje to co traci.Znam mnostwo Polakow,ktore rowniez zaluja o stracie PRL.
        • malkontent6 Re: Malkontent. 16.07.14, 20:36
          Tak, sa Polacy, którzy tęsknią za PRL. Ale nie moja rodzina w Polsce. Siebie nie liczę, bo w Polsce nie mieszkam.

W mojej bliskiej i dalszej rodzinie wszyscy jakoś dają sobie radę. Moje pokolenie trochę czasami narzeka, ale głownie dlatego, że PRL byli młodzi a teraz już nie. :)
          • igor_uk Re: Malkontent. 16.07.14, 20:42
            Mnie brakuje,przed wszystkim,tych ludzkich stosunkow,jakie byli w tam tym ustroju.Doskonale wiem o tym,ze i wiele Polakow tesknia za tym.
            Wyscig szczurow nie pozostawia miejsce dla ludzkich zachowan.
            • malkontent6 Re: Malkontent. 16.07.14, 21:51
              takie same stosunki międzyludzkie są teraz. My wspominamy tamte czase, bo byliśmy młodzi, mieliśmy mało problemów, byliśmy zdrowi, ładni, nigdy nie zmęczeni...

A teraz praca, dzieci itp. Tak jak nasi rodzice w tamtych czasach.
              • igor_uk Re: Malkontent. 16.07.14, 22:29
                Nic podobnego,malkontent.Owszem,praca,dzieci.Ale w prace nikt nie myslal o tym,ze go zwolnia,a dzieci byli w przedszkolu .I nikt nie myslal o tym,ze jak dziecko zachoruje,to trzeba bedzie sprzedawac wszystko,zeby go ratowac.
                Ale nie bede klocic sie o to,moze Ty masz inne wspomnienia.
                • romad2447 Re: Igor, 16.07.14, 22:54

jest taki kraj gdzie dzieci z calej Ameryki Srodkowej, przbywaja tysiacami dziennie i Twoje podle USA ich przyjmuje i daje opieke.
                  • igor_uk Re: Igor, 16.07.14, 22:59
                    Nie przecze temu,Romado. Tylko po cholere tam jada tysiacami dzieciaki ze Srodkowej Ameryki?O tym nic nie piszesz.
    • vladexpat Re: O litewskiej dziewczynce Rasie ten watek. 16.07.14, 23:34
      I po co wam to było, rozwalać ZSRR? Przecież tak było pięknie i szczęśliwie.
      • jk2007 igorka zasuwa na zmywaku i poucza Polaków 16.07.14, 23:47
        vladexpat napisał:
        > I po co wam to było, rozwalać ZSRR? Przecież tak było pięknie i szczęśliwie.

• igor_uk ?? 16.07.14, 23:53
          przyglupie2007,ciebie juz calkowicie poje.balo.Zeby chociazby jakis sens byl w twoich slowach i kuj z nim,ze tylko chciales mnie podgryzc pieta.
          Caly czas cos piszesz o pidarach i zmywaku,widac to cos dla ciebie jest bardzo bliskie.
          A teraz wytrzyj monitor ze sliny,i idz przyglupie sprawdzic obiekt.Bo w Rosji juz gleboka noc i nie wypada tobie zdradzac tego,ze pracujesz ,jako stroz nocny.
          • jk2007 Re: ?? 17.07.14, 00:02
            igorka, nie denerwuj sie! z ciebie mam dobry ubaw
      • igor_uk Blad,nie jestes oryginalny:-) 16.07.14, 23:55
        to samo pytanie zadal mnie Malkontent i ja udzielilem jemu wyczerpujaca odpowiedz.
        • igor_uk Vlad,sorry. 16.07.14, 23:56
          To tylko zwykla literowka,bez zadnego podtekstu:-)
          V i B znajduja sie obok siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka