Dodaj do ulubionych

Finlandia podwyższyła stopień gotowości bojowej

29.08.14, 15:14
Finlandia podwyższyła stopień gotowości bojowej swojego lotnictwa w związku z licznymi ostatnio naruszeniami przestrzeni powietrznej kraju. Domyślam się, że chodzi o naruszenia przez bociany odlatujące do Iranu, przeciw któremu NATO zamierza zbudować w Europie swoją "tarczę antyrakietową".
Obserwuj wątek
    • johann1956 Re: Finlandia podwyższyła stopień gotowości bojow 29.08.14, 15:45
      wyslali obydwa czolgi?
      • vladexpat Re: Finlandia podwyższyła stopień gotowości bojow 29.08.14, 15:59
        johann1956 napisał(a):

> wyslali obydwa czolgi?

Wątpisz w siłę fińskiej armii? Sowieckie dowództwo też wątpiło w 1940 roku. I zapłaciło za to życiem 40 tys. krasnoarmiejców przy dziesięciokrotnie niższych stratach Finów.
        • johann1956 Re: Finlandia podwyższyła stopień gotowości bojow 29.08.14, 16:04
          Nie watpie tylko ze to nakrecani lysego na grzebien, Putin doskonale wie dokad mu wolno
          • wojciech.2349 Re: Finlandia podwyższyła stopień gotowości bojow 29.08.14, 16:13
            johann1956 napisał(a):
            > Nie watpie tylko ze to nakrecani lysego na grzebien, Putin doskonale wie dokad
            > mu wolno
            -------------------
            Z Finami to trudna sprawa.
            Nie karczują lasu na granicy z Rosją na jakieś 20 km.

Za mało mają drwali.
      • jabbaryt Re: Finlandia podwyższyła stopień gotowości bojow 29.08.14, 16:05
        To ciekawa sprawa. Głównym młotem uderzeniowym są amerykańskie samoloty F18.
        Kiedy Finowie wybierali samoloty mogli kupić szwedzkie Grippeny. A wtedy ministrem obrony Finldandii była etniczna Szwedka. Wybrali jednak amerykańskie samoloty bo miały wiekszy zasięg, dzięki któremu mogą zbombardować Moskwę...
        • johann1956 Re: Finlandia podwyższyła stopień gotowości bojow 29.08.14, 16:11
          Moskwe to najwyzej Czeczeni moga znisczyc jak sobie odpala to co wczesniej podpieprzyli ruskim, nikt inny sie nie odwazy, a zreszta po co?
      • dziadek_alex Te cholerne komary... 29.08.14, 16:14
        Johann, ja tlumacze to podniesienie gotowosci bojowej Finlandii inaczej, w sposob naturalny, zgodny z prawami przyrody. Otoz w lasach Finlandii w kierunku Rosjii panuje plaga komarow i o tej porze roku ich aktywnosc jeszcze wzrasta. Wszystko co zyje wieje jak najdalej z tych obszarow w obawie o wlasne zycie. Zreszta bolszewicy z Finami walczyli na dobre dopiero w zimie, bo w lecie to obie strony musialy sie od komarow oganiac...

Natomiast radio Helsinki oglasza podniesienie gotowosci bojowej na granicy z Rosja.
        • johann1956 Re: Te cholerne komary... 29.08.14, 16:23
          ja nie o tym, Putin doskonale wie ile mu wolno, Putin to nie jest pieprzniety Adolf, chociaz Adolf tez najpierw sondowal na ile moze sobie pozwolic., zreszta wtedy byly zupelnie inne uklady geo-finasowe, bo polityczne mozna teraz w zasadzie wykluczyc. sankcje na Rosje tez moga dojsc tylko do jakiegos tam poziomu bo potem rozloza i zachod, to jest system naczyn polaczonych i co tam moze biedna ukraina, Ukraine juz wszyscy odpisali na straty i nawet jak jej wysla 500 zardzewialych kalachow i 100 kamizelek kuloodoprnych to i tak jej nic nie pomoze
          • dziadek_alex Re: Te cholerne komary... 29.08.14, 16:41
            Wiesz sprawy nie sa nigdy takie proste jakby sie to dzienikarzom i politrukom widziec chcialo.
            Adolf w koncu zostal przez "Time" wybrany czlowiekiem roku 1938.
            Zebys nie myslal ze lgam, masz tu link na potwierdzenie:
            www.scrapbookpages.com/DachauMemorial/TimeCover.html

Mial tez 4 nominacje na pokojowa nagrode Nobla. Trzy zostaly wymazane i zostala oficjalnie tylko jedna, bo wszystkim sie manipuluje, tylko chyba komarami jeszcze nie.
            • przyjacielameryki Re: Te cholerne komary... 29.08.14, 16:55
              dziadek_alex napisał:

> Wiesz sprawy nie sa nigdy takie proste jakby sie to dzienikarzom i politrukom w
              > idziec chcialo.
              > Adolf w koncu zostal przez "Time" wybrany czlowiekiem roku 1938.
              > Zebys nie myslal ze lgam, masz tu link na potwierdzenie:
              > www.scrapbookpages.com/DachauMemorial/TimeCover.html
              >
              > Mial tez 4 nominacje na pokojowa nagrode Nobla. Trzy zostaly wymazane i zostal
              > a oficjalnie tylko jedna, bo wszystkim sie manipuluje, tylko chyba komarami jes
              > zcze nie.

No popatrz, to zupełnie jak szczur z Kremla. Też był wybierany i zgłaszany, . . . . . . . . . .!

Też skończy jak Adolf? Też strzeli sobie w tę KGB-owską łepetynę, czy wypije herbatkę swojego własnego przepisu - z izotopem polonu?

• dziadek_alex Re: Te cholerne komary... 29.08.14, 20:27
                Drogi przyjacielu, myslalem, ze to co napisalem jest latwiejsze do odebrania zgodnie z moja intencja. Na przykladzie Adolfa widac, ze ocena rzeczywistosci moze roznic sie diametralnie porownujac lata 1938 i 2014. Stad w roku 2014 nie mozna wlasciwie oceniac perspektywy roku 1938. Przeciez chyba zdajesz sobie sprawe, ze to nie sami idioci do czegos i dla czegos go nominowali. Widocznie byly z owczesnego punktu widzenia jakies powody.
                Co do Twoich przepowiedni, to musze Cie rozczarowac. Ja nie mam daru przewidywania przyszlosci i nie ma takiej szklanej kuli w ktorej bym cos przyszlego widzial. Poza tym ja nie mam takiej tendencji personifikacji polityki krajow. Mysle ze Putin daje twarz a chodzi o "wszystkich ludzi prezydenta", jak pamietasz film pod tym tytulem.
                Ale jak jestesmy juz przy personifikacji polityki to musze przyznac, ze nie jest dla mnie jasne, skad sie bierze ta ogromna legkosc i latwosc porozumienia miedzy Putinem i Netanjahu?
                Ja nie umiem przewidywac przyszlosci
                • dziadek_alex Peronifikacja a personalizacja 29.08.14, 20:47
                  Uzylem slowa pesonifikujesz a nie personalizujesz, bo chodzi mi o sprawe glebsza. Ani Putin w Rosji, ani Obama w USA, ani Merkel w Niemczech nie funkconuja poza systemem. Chodi mi o to, ze ludziom jest latwiej operowac, nadajac systemowi charakter osobowy. Personalizacji uzylibysmy dla podkreslenia, ze polityka zalezy ogromnie od osoby na szczycie. I powiedzielibysmy na przyklad, ze gdyby Netanjahu stal na czele Rosji to polityka Rosji bylaby duzo sprytniejsza. Nie wiem czy tak by bylo, ale to bylaby personalizacja ( w tym sensie o jakim mowie)
          • dziadek_alex Co do Ukrainy ... 29.08.14, 16:56
            Przed dwoma laty czytalem w jednym z tygodnikow amerykanskich o ocenie ekonomistow amerykanskich co do kosztow doprowadzenia Ukrainy do sredniego poziomu Europy zachodniej.
            Jesli mnie pamiec nie myli, to mowili o koniecznosci wylozenia okolo 250 mld Euro (albo dolarow)
            w przeciagu pierwszych pieciu lat przebudowy na europejski model.
            Nie umiem sobie wyobrazic kto to moze zaplacic.
            Szczerze Ukrainie wspolczuje, bo ona sama i jej rozwoj wszystkich najmniej interesuje.
            Wszyscy pilnuja swoich interesow, a ja jestem za stary by wierzyc w te glupoty, ze komus dobro Ukrainy na sercu lezy...
            • przyjacielameryki Re: Co do Ukrainy ... 29.08.14, 17:07
              dziadek_alex napisał:

> Przed dwoma laty czytalem w jednym z tygodnikow amerykanskich o ocenie ekonomis
              > tow amerykanskich co do kosztow doprowadzenia Ukrainy do sredniego poziomu Euro
              > py zachodniej.
              > Jesli mnie pamiec nie myli, to mowili o koniecznosci wylozenia okolo 250 mld Eu
              > ro (albo dolarow)
              > w przeciagu pierwszych pieciu lat przebudowy na europejski model.
              > Nie umiem sobie wyobrazic kto to moze zaplacic.
              > Szczerze Ukrainie wspolczuje, bo ona sama i jej rozwoj wszystkich najmniej inte
              > resuje.
              > Wszyscy pilnuja swoich interesow, a ja jestem za stary by wierzyc w te glupoty,
              > ze komus dobro Ukrainy na sercu lezy...

Wzruszyłem się do łez tą troską o Ukrainę, . . . . . . !
              • dziadek_alex Troska o Ukraine... 29.08.14, 20:37
                Ani moja , ani Twoja troska, czy nawet potok wylanych lez nie zastapia wynalazku Fenicjan, czyli pieniadza. Fachowcy amerykanscy ocenili dobra droge na 250 mld Euro czy dolarow na piec lat.
                Zadne dobre checi tego nie sa w stanie podwazyc. Mozna tez mowic o jakies drodze za 5 mld ale chyba widzisz powstajace proporcje i jaka droge mozna sobie wyobrazic. Dopoki sie nie mowi jakie pieniadze beda polozone na stol dla rozwoju Ukrainy to dla mnie nie chodzi o Ukraine a o inne interesy. Bardzo mi przykro, ale ja nawet w czesci nie mam tej glebokiej wiary w ludzkosc jaka Ty demonstrujesz.
      • kzet69 Re: Finlandia podwyższyła stopień gotowości bojow 29.08.14, 16:19
        johann1956 napisał(a):

> wyslali obydwa czolgi?

Kulą w płot.... Finlandia zakupiła ostatnio 100 Leopardów A-6, zanim coś napiszesz - pomyśl, rzadziej zrobisz z siebie durnia...
        • pijatyka Re: Finlandia zakupiła ostatnio 100 Leopardów 29.08.14, 17:51
          A do kompletu

www.defence24.pl/news_finlandia-kupila-uzywane-wyrzutnie-spike
          • 5magna Re: Finlandia zakupiła ostatnio 100 Leopardów 29.08.14, 18:00
            Zesrala sie bida I placze a debile bija piane. !00% gazu I ropy z Rosji, 50% ekonomii opiera sie na Rosji, dostawy uranu, drzewa. Bez drzewa z Syberii Finlandia stoi. Oj debile, debile zescie lby zamienili na kartofle.....
            Np. Koncern YIT dziala juz prawie 70 lat w Rosji, bez Rosji to by zdechli....
            • 5magna Re: Finlandia zakupiła ostatnio 100 Leopardów 29.08.14, 18:10
              www.yit.ru/
              • kzet69 Re: Finlandia zakupiła ostatnio 100 Leopardów 29.08.14, 18:15
                W Tworkach w piątki brakuje pielęgniarek to i pacjenci szaleją na kompach...
                • pijatyka Re: pacjenci szaleją na kompach 29.08.14, 20:53
                  A ci Finowie to pewnie się zbroją, żeby ich przypadkiem Estonia nie napadła...LOL
              • karbat Re: Finlandia zakupiła ostatnio 100 Leopardów 29.08.14, 18:17
                Finlandia , pytal sie ktos o zadanie Finow ?
                Histeria , panika , ... robi sie wowczas niezle , super interesy .

100 Leopardow zze zlom-eksu jak Polska .... ?
                Niemiec czysci sobie kraj ze zlomu , jego prawo i interes .

przed czym , kim, ma obronic 100 Leopardow .... przed ruskim ... ?
                a kto ruskiego zmusi do napasci na Finlandie ..............................?
                • 5magna Re: Finlandia zakupiła ostatnio 100 Leopardów 29.08.14, 18:28
                  Uno Kekkonen jezdzil do Brezniewa na polowania juz bardzo dawno temu. Dluga tradycje
                  Tysiace Rosjan ma domki letnie nad jeziorami w Finlandii ( Wszyscy to agenci KGB). Na Nowy Rok Rosjanie zostawiaja 300 milionow euro w Finlandii.. PS. Beda wozic rosyjskich turystow w tych Leopardach.....
                  • karbat Re: Finlandia zakupiła ostatnio 100 Leopardów 29.08.14, 19:11
                    100 Leopardow ... hehehehe , to jest wprawdzie goofnow razie konfliktu , niewazne .
                    kto dazy do tego konfliku , kto ma go wzniecic .... ? ... ruski ,
                    a jaka sila ma go do tego zmusic ... ? . ... , pobozne zyczenia katolandu ... ?
                • kzet69 Re: Finlandia zakupiła ostatnio 100 Leopardów 29.08.14, 19:16
                  Sam jesteś złom kacapski przydupaise, zanim coś napiszesz to przeczytaj co piszesz niedouku; Finlandia zakupiła 100 nowych holenderskich czołgów, analfabeto funkcjonalny.
                  • 5magna Re: Finlandia zakupiła ostatnio 100 Leopardów 29.08.14, 19:40
                    Zmusili ich. Finlandia to maly kraj co musi lawirowac. Katoland mysli napuscic Finladie na Rosje albo odwrotnie. Barany i debile. Nic dziwnego ze nawet Pan Bog uwaza Polakow za blaznow......
        • pijatyka "Coraz więcej Finów obawia się Rosji" 14.09.14, 20:04
          Niemal połowa mieszkańców Finlandii uważa, że Rosja stanowi dla ich kraju zagrożenie - wynika z badań opinii społecznej. W poprzednich, przeprowadzonych w marcu, podobną opinię wyrażała tylko jedna czwarta ankietowanych.

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1233179,Coraz-wiecej-Finow-obawia-sie-Rosji-
    • volupte Re: Finlandia podwyższyła stopień gotowości bojow 29.08.14, 20:49
      A to kiedy rabusie ruscy oddadzą ? pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_radziecko-fi%C5%84ska_1941-1944
      • elka-sulzer Re: Finlandia podwyższyła stopień gotowości bojow 29.08.14, 21:05
        Ruski ida!
        Ruski ida!

Kto ta paranoje nakreca?

Ruski czy moze ... rzydo-oligarchia przyssana do czlowieczenstwa jak kleszcz na swinskim tylku?

Ruski nakrecaja paranoje przeciw ... sobi?

Tiaaaa, co by mogli sami jeszcze sobie spierzyc gdy z takim trudem sie buduja?

A rzydo-oligarchia?

Tu jest pole do popisu i same korzysci ...
        • gringo68 Re: Finlandia podwyższyła stopień gotowości bojow 29.08.14, 22:19
          jesteś chorą osobą z tą obsesją teorii spisku i Żydów rządzących światem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka