23.10.14, 09:30
Na mojej ulubionej stacji benzynowej zobaczyłem dziś po raz pierwszy od bardzo dawna cenę benzyny 95 poniżej 5 zł a diesla poniżej 4,90! Może nie jest to całkiem międzynarodowe wydarzenie, ale w związku z tym, że wynika z niskiej światowej ceny surowca warto je tu odnotować. I do tego zwrócić uwagę, że chyba pierwszy raz od wielu lat w sytuacji wyraźnego wzrostu napięcia w relacjach międzynarodowych, w tym w rejonie Bliskiego Wschodu, ropa zamiast drożeć - tanieje. Niektórzy będą tłumaczyć to antyrosyjskim spiskiem, a ja uważam, że po pierwsze to skutek odwrotu kapitału spekulacyjnego do "commodities", a po drugie i chyba ważniejsze, rozwoju technologii wydobycia i z drugiej strony oszczędności energii. I tak trzymać.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2349 Re: 4,99! 23.10.14, 09:35
      Jesteś wrednym rusofobem.
      Jak możesz tak pisać.
    • gosc_ze_smolenska Re: 4,99! 23.10.14, 09:37
      Ciesze sie za Ciebie, ze tankujesz teraz taniej. Ale musze Cie rozczarowac, spadek ceny benzyny nie jest odwrotu kapitalu spekulacyjnego czy rozwoju technologicznego tylko skutkiem braku wzrostu gospodarczego i nadmiernej podazy surowca.
      • wojciech.2349 Re: 4,99! 23.10.14, 09:47
        Mylisz się Gościu,
        zużycie ropy przez USA na przestrzeni przynajmniej ostatnich
        40 lat jest constans.
      • vladexpat Re: 4,99! 23.10.14, 09:50
        gosc_ze_smolenska napisał:

> Ciesze sie za Ciebie, ze tankujesz teraz taniej. Ale musze Cie rozczarowac, spa
        > dek ceny benzyny nie jest odwrotu kapitalu spekulacyjnego czy rozwoju technolog
        > icznego tylko skutkiem braku wzrostu gospodarczego i nadmiernej podazy surowca.

Nadmierna podaż jest skutkiem rozwoju technologicznego (w uproszczeniu: łatwiej i taniej się wydobywa a samochody spalają mniej benzyny). Brak wzrostu, liczony tradycyjnymi wskaźnikami (np. PKB), wcale nie musi być czymś złym. Ja zjadam dziennie jeden obiad, drugiego nie potrzebuję.
        • europitek Re: 4,99! 23.10.14, 12:07
          > Nadmierna podaż jest skutkiem rozwoju technologicznego
          > (w uproszczeniu: łatwiej i taniej się wydobywa a samochody
          > spalają mniej benzyny).

Dla słabego wzrostu lu stagnacji popytu ma też znaczenie permanentny kryzys demograficzny w krajach rozwiniętych gospodarczo i rozszerzająca się strefa niskiej rozrodczości obejmująca wiele dużych i średnich populacji narodowych w krajach rozwijającego sie kapitalizmu wolnorynkowego.
    • tacx Re: 4,99! 23.10.14, 09:44
      4.99... rzeczywiście rewolucja. W 2001 o ile pamiętam to za benzynę płaciłem 3,20 i to wydawało się drogo. Ach te czasy... Na rublu ktoś dziś chyba rano przeprowadzał stress test i wyciągnął pręty kontrolne z reaktora, ale szybko sobie przypomniał czym takowy skończył się w czernobylu. Chyba jest mimo wszystko nowy rekord na rublu
    • przyjacielameryki Re: 4,99! 23.10.14, 10:07
      Na mojej(Orlen) benzyna 95 jeszcze po 5,19. Ale trend właściwy.
      Przyczyn tanienia ropy jest z pewnością wiele: i nowe technologie i dużo ropy na rynku, spadki wzrostu na świecie głównie w Chinach i odwrót kapitału spekulacyjnego ale ten odwrót to raczej konsekwencja dużej podaży ropy. Kupujący nie maja pewności, że sprzedadzą drożej.

To oczywiście korzystny trend dla gospodarki światowej bo np. koszty transportu w ogólnych kosztach produkcji to średnio około 10% a taniejąca ropa oznacza poprawę rentowności firm bo zmniejsza koszty.
      Zresztą ceny ropy zostały sztucznie zawyżone w ostatnich 15 latach i mam nadzieję, że ceny na obecnym poziomie utrzymają się już dłużej.

Warto zauważyć, że kolejny raz to właśnie Amerykanie poprzez zastosowanie nowych technologii, w zauważalny sposób korzystnie wpływają na gospodarkę światową.
      • szwampuch58 Re: Himalaje w robieniu laski 23.10.14, 13:46
        przyjacielameryki napisał:

> Warto zauważyć, że kolejny raz to właśnie Amerykanie poprzez zastosowanie nowyc
        > h technologii, w zauważalny sposób korzystnie wpływają na gospodarkę światową.

buhahahaha,zapomniales napisac wazeliniarzu jakie technologie ale nic to wazne ze zrobiles laske
        • przyjacielameryki Re: Himalaje w robieniu laski 23.10.14, 14:51
          szwampuch58 napisał:

> przyjacielameryki napisał:
          >
          >
          > > Warto zauważyć, że kolejny raz to właśnie Amerykanie poprzez zastosowanie
          > nowyc
          > > h technologii, w zauważalny sposób korzystnie wpływają na gospodarkę świa
          > tową.
          >
          > buhahahaha,zapomniales napisac wazeliniarzu jakie technologie ale nic to wazne
          > ze zrobiles laske

Jak ja lubię posłuchać tego kremlowskiego bezradnego wycia. Taka rzeczywistość kacapski - Amerykanie swoja konkurencyjnością, innowacjami, solidnym prawem , . . . . korzystnie zawsze wpływali i wpływają na gospodarkę światową a feudalna satrapia pt. Rasija zupełnie odwrotnie, . . . . swoja bandycka polityką surowcową, szantażami surowcowymi, agresją na sąsiadów, . . . . . .!

To ile spadł rubel do złotówki? I jak idą prace przy budowie tego słynnego Światowego Centrum Finansowego w Moskwie? Hi!, hi!
    • mariner4 Kupując tak tanio 23.10.14, 11:24
      manifestujesz rusofobię!
      M.
    • zapijaczony_ryj Znaczy PiSowi znów wiatr w oczy!!! 23.10.14, 11:28
      vladexpat napisał:

> Na mojej ulubionej stacji benzynowej zobaczyłem dziś po raz pierwszy od bardzo
      > dawna cenę benzyny 95 poniżej 5 zł a diesla poniżej 4,90!
      A PiS_daczki wróżyły 7 zeta w tym roku!!!
    • borrka Glowna uciecha... 23.10.14, 12:12
      To mniej kasy dla Kremla.
      Duzo mniej w trudnej i bez tego, sytuacji budzetowej.

To mnie bardziej cieszy niz tania wacha i nie ukrywam.

Mniej kopiejek na atomowe car-puszki, mniej na propagande, mniej na wojne ukrainska.

Czy Rosja od tego upadnie ?
      Nie, ale moze troche oprzytomnieje.

Smacznego mchu, kory i szyszek syberyjskich.
    • j-k No to Woytek sie cieszy, bo w Rosji... 23.10.14, 15:02
      cena ziemniakow dobiegla do rekordowego poziomu 23 ruble (1,85 zl) za kilogram :)
      www.cenynaswiecie.pl/cena-ziemniakow-w-rosji,169,12/
      • przyjacielameryki Re: No to Woytek sie cieszy, bo w Rosji... 23.10.14, 15:13
        j-k napisał:

> cena ziemniakow dobiegla do rekordowego poziomu 23 ruble (1,85 zl) za kilogram
        > :)
        > www.cenynaswiecie.pl/cena-ziemniakow-w-rosji,169,12/

Chyba raczej nikt się nie cieszy z drożejącej żywności w Rosji. Politycy w tym mafia kremlowska wyżywią się oczywiście bez problemu.
        Ale chodzi o ten kolejny rosyjski absurd. Putin w odwecie za zachodnie sankcje ukarał swoje społeczeństwo drożejącą żywnością. Taki Gogol w googl, tyle że ta nieustająca rosyjska farsa czy też tragikomedia jest tym razem wyjątkowo żałosna.
        Jednak wolę oryginalnego Gogola.
      • 5magna Re: No to Woytek sie cieszy, bo w Rosji... 23.10.14, 15:14
        Ha.ha a to ci heca. Popatrzylem na jajka. 10 jajek w Rosji kosztuje 4.70 PLN. Tutaj w Kanadzie 12 jajek kosztuje $3. Te najtansze. Za te ekolologiczne chca i po $ 6 za tuzin.....

Wszystko w Rosji tansze......
        • 5magna Re: No to Woytek sie cieszy, bo w Rosji... 23.10.14, 15:18
          Chleb w Rosji, bochenek 2.29 PLN. Tutaj $ 5.50
          • 5magna Re: No to Woytek sie cieszy, bo w Rosji... 23.10.14, 15:24
            J-K czy ty zes sie czasem nie rabnal z tym cennikiem? Chleb w Kanadzie wychodzi w PLN....16.29
      • wojciech.2349 link do polskich cen 23.10.14, 15:21
        www.dlahandlu.pl/koszyk/typ/warzywa,11.html
        • 5magna Re: link do polskich cen 23.10.14, 15:33
          Ceny w funtach a funt mniej jak 1/2 kg.

www.redflagdeals.com/flyers/real-canadian-superstore/weekly-oct-17-to-oct-23-2014-36568/?page=3#flyer
      • vladexpat Re: No to Woytek sie cieszy, bo w Rosji... 23.10.14, 16:02
        j-k napisał:

> cena ziemniakow dobiegla do rekordowego poziomu 23 ruble (1,85 zl) za kilogram
        > :)

Pamiętam, że kilka lat temu w Smoleńsku w Magnicie (taka rosyjska Biedronka) zimą ziemniaki były droższe niż pomarańcze. Zaznaczam, że pomarańcze były dosyć tanie.
        • gosc_ze_smolenska Re: No to Woytek sie cieszy, bo w Rosji... 23.10.14, 18:42
          Vlad, sa rozne pomarancze i rozne ziemniaki. W dobrym sklepie masz 4-5 gatrunkow ziemniakow i co najmniej pare gatunkow pomaranczy. Wcale sie nie dziwie, ze niektore wyborowe (ekologiczne, myte swieta woda, z czekoladowa pestka czy ja k...a wiem z czym) byly drozsze niz jakies zwykle pomarancze.
          • vladexpat Re: No to Woytek sie cieszy, bo w Rosji... 24.10.14, 10:19
            gosc_ze_smolenska napisał:

> Vlad, sa rozne pomarancze i rozne ziemniaki. W dobrym sklepie masz 4-5 gatrunko
            > w ziemniakow i co najmniej pare gatunkow pomaranczy. Wcale sie nie dziwie, ze n
            > iektore wyborowe (ekologiczne, myte swieta woda, z czekoladowa pestka czy ja k
            > ...a wiem z czym) byly drozsze niz jakies zwykle pomarancze.

Bez jaj! W smoleńskim Magnicie ekologiczne myte ziemniaki? Może teraz coś się zmieniło, ale 3-4 lata temu? W najtańszym dyskoncie o takich wynalazkach nikt nawet nie słyszał. A ziemniaki myte to były dopiero w kuchni.
            BTW. Cena bananów w tymże Smoleńsku była zwykle fantastycznie niska - jakieś 20-22 ruble za kilo. Dwa razy taniej niż w Polsce. Jak jest teraz?
    • br0f Re: 4,99! 23.10.14, 16:50
      vladek przyczyna jest totalne szambo w swiatowe ekonomii
      antyruskie dialania tez temu pomagaja
      przyszlosc bedzie xooyowa nikt nic nie chce kupowac
      investmenttools.com/futures/bdi_baltic_dry_index.htm
      www.youtube.com/watch?v=OU2hLyAbtIw
    • weteranus Stacje przy Tesco w W-wie 23.10.14, 17:12
      95 - 4,98 PLN
      98 - 5,27 PLN
    • wojciech.2349 Re: 4,99! 23.10.14, 20:46
      Już prawie dwie pierwsze strony zaczynają się od cyfry 4.
      www.cenapaliw.pl/
      • wojciech.2349 Re: 4,99! 23.10.14, 22:41
        Cyfra 4 już pojawiła się na trzeciej stronie.
        Szybko to idzie.
        • 5magna Re: 4,99! 24.10.14, 07:21
          Jedzenie idzie do gory. Mowia ze ceny warzyw pujda 35% do gory. Susza w Kaliforni zaczne zbierac zniwo. Chcialbym abysmy mieli tutaj takie ceny jak w Rosji.......,
          • vladexpat Re: 4,99! 24.10.14, 10:20
            5magna napisał(a):

> Jedzenie idzie do gory. Mowia ze ceny warzyw pujda 35% do gory. Susza w Kalifo
            > rni zaczne zbierac zniwo. Chcialbym abysmy mieli tutaj takie ceny jak w Rosji..
            > .....,

Rosja ma wprowadzić ułatwienia dla imigrantów. Nie myślałeś o tym?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka