Dodaj do ulubionych

Udo Jürgens nie zyje.

21.12.14, 21:09
Udo Jürgens zmarl w wieku 80 lat.
Uznania dla jego dziela, zachowamy je i jego pamieci.

Obserwuj wątek
    • kzet69 Re: Udo Jürgens nie zyje. 21.12.14, 21:18
      Kawał dobrej historii muzyki... lubiłem Go.
      • karbat Re: Udo Jürgens nie zyje. 21.12.14, 21:26
        legenda z Austrii,... bedzie brakowac jego .... Griechischer Wein .

Udo Jürgens , .... bedzie pojeciem, wspomnieniem przez dlugie lata .
        kto rzadzi Austria ... kogo to interesuje , prawie Nikt nie wie ... .
        • eva15 Re: Udo Jürgens nie zyje. 21.12.14, 21:44
          Urodził się w Austrii, ale oboje rodzice byli Niemcami. Co prawda jego ojciec urodził się w Moskwie czyli był Ruski:-))).
          Naszym bystrzakom powinno się to wydać podejrzane.
          • wojciech.2349 Re: Udo Jürgens nie zyje. 21.12.14, 21:51
            eva15 napisała:
            > Urodził się w Austrii, ale oboje rodzice byli Niemcami. Co prawda jego ojciec u
            > rodził się w Moskwie czyli był Ruski:-))).
            > Naszym bystrzakom powinno się to wydać podejrzane.
            ------------------------------------
            Ty Effciu,
            to chyba się urodziłaś w igloo w Magadanie.
            Dlatego tak piszesz.
          • igor-uk15 Niech spoczywa w spokoju. 21.12.14, 21:56
            Chociaz,tak naprawde,nie mialem pojecia o jego istnieniu.Posluchalem piosenki na You Tube,w jego wykonaniu i juz wiem dlaczego nic o nim nie wiedzialem.Jezyk niemiecki nadaje sie tylko na wydawanie rozkazow,ale na pewno nie na spiewy.
            Oczywiscie dla Niemcow piosenki w ich jezyku brzmia ladnie,ale dla obcego ucha fatalnie.
            Czy wykonywal on piosenki w innych jezykach,oprocz niemieckiego?
            • szwampuch58 Re: Niech spoczywa w spokoju. 21.12.14, 22:06
              www.youtube.com/watch?v=IaR6yftHwPw
              tak na marginesie;komiczne te twoje "wyroki" o brzmieniu mowy w rozrywce
              • igor-uk15 Nie ma w tym zadneo komizmu,szwampuch. 21.12.14, 22:30
                Wlasnie dlatego Modern Talking zaczal spiewac w jezyku angielskim,zeby zrozbic kariere miedzynarodowa.Niestety,nie wszystkie jezyki sa "spiewne".
                • eva15 Bez przesady, Igorze 21.12.14, 22:45
                  Falco zrobił w USA wielką karierę śpiewając głównie po niemiekcu.
                  • szwampuch58 Re: Bez przesady, Igorze 21.12.14, 23:03
                    Nene i jej 99 balonikow chyba byla pierwsza
                  • igor-uk15 Ewa,czy moge wyrazic wlasne zdanie? 21.12.14, 23:07
                    Jak mam do wyboru,odsuchac jakas opere w jezyku rosyjskim,ktory znam doskonale,a jezyku wloskim,ktorego nie znam wcale,zawsze wybieram wloski,bo jest stworzony dla spiewu.Niemiecki jezyk mnie szarpie bebenki i nic na to nie poradze.
                    Czy Udo Jurgens zrobil kariere w USA,mnie to nie jest wiadomo,ale biorac pod uwage fakt,ze w Stanach mieszka ca 40 mln ludzi,ktore maja pochodzenie niemieckie,to jest bardzo mozliwe.
                    • eva15 Re: Ewa,czy moge wyrazic wlasne zdanie? 21.12.14, 23:34
                      W USA zrobił karierę Falco. Nie czytasz mnie uważnie. Ale spróbuj poczytać uważnie, co piszę o związkach U. Jürgensa z Rosją.
                      • igor-uk15 Sorry,Ewo, 21.12.14, 23:39
                        Ty rzeczywiscie pisala o Falco.Ale ja Ciebie uprzedzalem nie raz,ze nie czytam poszczegolnych slow,ja widze cala linijke,moze oko i zauwazylo,ze piszesz o Falco,ale mozg poprawil na Jurgensa,ktoremu poswiecony jest ten watek.
            • mara571 Re: Niech spoczywa w spokoju. 21.12.14, 22:07
              Sprobuj posluchac na youtube jego piosenki Griescher Wein w wykonaniu Christinae Stürmer. Austryjaczki.
              Jest takie nagranie sprzed 3 miesiecy, kiedy byla gala z okazji 80-tych urodzin.
              • mara571 Re: Niech spoczywa w spokoju. 21.12.14, 22:24
                link Griechischer Wein:
                www.youtube.com/watch?v=ulOV_ieOIcE
                Jürgens stal sie slawny po wygraniu konkursu Eurowizji piosenka Merci Cheri.
                Tu wykonanie tej piosenki przez syberyjska Niemke Helene Fischer:
                www.youtube.com/watch?v=AZHPE8ZCgGs
                I na koniec supergwiazda Helene Fischer i superschlager Atemlos:
                www.youtube.com/watch?v=6PpllWDrTx0
                • igor-uk15 dzieki za linki,mara. 21.12.14, 22:32
                  poslucham i sprobuje odkryc dla siebie tego artyste.
                  • eva15 Igorze,historia U.Jürgensa jest związana Z Rosją 21.12.14, 23:17
                    On tak naprawdę nazywał się Bockelmann i pochodził z niezwyklej rodziny, która wydała sporo bogatych bankierów, polityków niemieckich ale i artystów.

Jego ojciec -Rudolf- uroodził się w Moskwie. Czemu? Ano temu, że jego dziadek -Heinrich- na Weihnachstmarkt (jarmarku bożonarodzeniowym) w Bremie jako młody chłopak napotkał muzyka z fagotem grającego rosyjską muzykę, która tak go urzekła, że wyemigrował do Rosji. Niesamowite! Wyjechał jak stał, szukał przygody, szukał źródeł tej urzekającej muzyki..

Tam, w Moskwie Heinrich Bockelmann z woluntariusza stał się po latach (i bodaj dzięki małżeństwu z niemiecką córką bankiera) współ-właścicielem poważnego banku, który m.in. obsługiwał interesy ostatniego cara. .

Zona Heinricha podarowała mu na urodziny małą figurkę, która wyglądała jak ten muzyk z Bremy grający rosyjskie melodie.... Ta mała rzeźba/figurka była amuletem całej rodziny, czymś niezbywalnym, świętością rodzinną.

Po latach, po rewolucji Heinrich Bockelmann uciekł do Niemiec przez Szwecję. Wcześniej wysłał tam swą żonę i dzieci (w tym ojca Udo J.) Heinrich wbrew temu co pisze mara miał wystarczająco kasy , by kupić rodzinie ogromną posiadłość w Austrii (tam urodził się Udo J.)

W czasie II WS rodzina miała przymusowych robotników, w tym rosyjskich. Ale traktowała ich dobrze i gdy nadciągała armia radziecka jeden z tych robotników dostał od Rudolfa Bockelmanna świętą rodzinną figurkę na przechowanie.

W ten sposób figurka muzyka z fagotem wywędrował ado Rosji i ślad po niej zaginął.

Wiele lat później, chyba w latach 90. (dobrze nie pamiętam) do Udo Jürgensa zgłosił się staruszek z Moskwy. Napisał, że to on dostał tę figurkę na przechowanie i chce ją przed śmiercią oddać.

Udo Jürgens pojechał z ekipą tv do Moskwy, przyjął go staruszek z wnukiem i oddał Udo J. figurkę dziadka i ojca. Możesz sobie wyobrazić, jakie było wzruszenie?

O historii rodziny Udo J. i o historii tej figurki powstał świetny film, który był kilka miesięcy temu pokazywany w niemieckiej tv:

www.daserste.de/unterhaltung/film/der-mann-mit-dem-fagott/film/der-mann-mit-dem-fagott-1-100.html

• eva15 Re: Igorze,historia U.Jürgensa jest związana Z Ro 21.12.14, 23:29
                      Uważam, że Rosjanie powinni zainteresować się tym filmem, bo jest w nim hołd Udo Jürgensa złożony zwykłemu Rosjaninowi - byłemu robotnikowi przymusowemu. Hołd i wdzięczność, bo on (ten Rosjanin) dotrzymał słowa, choć przecież wcale nie musiał. Ten Rosjanin był niemiecką ofiarą wojny, mimo to latami szukał potomków Rudolfa Bockelmanna, bo chciał figurkę, jak obiecał, oddać. Przypadkiem dowiedział się, że muzyk Udo Jürgens to syn Rudolfa Bockelmanna, więc z pomocą swego wnuka napisał do niego po niemiecku list...

Prawda, że niezwykła historia?
                      • igor-uk15 Dzieki i Tobie,Ewo. 21.12.14, 23:35
                        To rzeczywiscie jest ciekawy watek w zyciu tego czlowieka i dodam - wzruszajacy.
                        • eva15 Re: Dzieki i Tobie,Ewo. 21.12.14, 23:50
                          No to może teraz wybaczysz mu, że śpiewa po niemiecku:-))))
                          • eva15 Re: Dzieki i Tobie,Ewo. 21.12.14, 23:54
                            Sorry:
                            śpiewał, bo już przecież nie zaśpiewa.

Tak swoją drogą - jego piosenka "Griechischer Wein" też ma dość niezwykłą historię...

Ja za piosenkami Udo J. nie przepadałam, jak napisałam, poza paroma zaledwie wyjątkami to nie moja muzyka, ale cenię go jako niezwykle interesującego człowieka.
                            • igor-uk15 Ja nie mialem mu za zle to,... 22.12.14, 00:18
                              ze spiewal po niemiecku.Bo ja w ogole nie znalem jego tworczosc,jak rowniez nie znam angielskiej kuchni,chociaz zyje w Anglii juz tyle lat :-)
                              Co dp tego,na ile on byl interesujacym czlowiekiem,to na zal poznalem w dniu jego smierci.
                              Wiele razy wspominalem Tobie,ze Niemcy mnie interesuja srednio i nijak nie moge zmusic sie,zeby poznac ten kraj,w ktorym bywalem wielokrotnie,ale za kazdym razem on mnie wydawal sie szarym i ponurym. Co dziwne,Austrie uwielbiam :-)
                              • eva15 Najgorsi są protestanci 22.12.14, 00:32
                                Austriacy są znacznie weselsi i luźniejsi niż niemieccy czy angielscy protestanici, bo Austriacy to katolicy.
                                Ale Niemcy nie są jednorodne. Jak pojedziesz do katolickiej Bawarii, Badenii- Wirtembergii czy zwłaszcza Nadrenii -Westfalii to szybko zauważysz, że jest dużo mniej ponuro. Protestanci nie umieją cieszyć się życiem, dla nich życie to obowiązek, dla katolików to także zabawa.

Między innymi dlatego kuchnia angielska jest kompletnie do d.py. Protestant je po to tylko, by mieć siłę do pracy, katolik po to, by radować się pożywieniem, by je smakować, delektować się nim. Stąd potęga kuchni francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej.

Jak dotąd jeszcze NIGDY nie widziałam zagranicą restauracji z angielską kuchnią:-))).
                                • nie-tak Re: Najgorsi są protestanci 22.12.14, 00:40
                                  Badenii- Wirtembergii moge tylko przytaknoc.
                • eva15 Griechischer Wein 22.12.14, 00:00
                  Nawet nie wiedziałam, jak bardzo Grecy go za tę piosenkę uwielbiają. Jego 80. urodziny obchodzono również w Grecji, z wdzięczności za tę piosenkę. On tą piosenką trafił dokładnie w psychikę greckich gastarbeiterów w Niemczech ... Sami Grecy nie potrafili tego lepiej wyrazić.
                  • eva15 Re: Griechischer Wein 22.12.14, 00:20
                    Uważam, że ta piosenka ma tylko sens w jego własnym wykonaiu, lepszego nie ma, zważywszy jak powstała....
                  • igor-uk15 Re: Griechischer Wein 22.12.14, 00:31
                    Bardzo ladnie,szkoda ze po niemiecku,ale da sie sluchac.
                    • eva15 Re: Griechischer Wein 22.12.14, 00:41
                      Grecy kochają to niemieckie wykonanie i nigdy nie prosili o grecki tekst. Udo J. udało się oddać niemieckim tekstem duszę greckiego gastarbeitera tak dogłębnie, że żaden Grek tego nie potrafi.
                      Zresztą i melodia jest w pełni grecka.

Ta piosenka jet niesamowita, bo powstała w niesamowity sposób, w ciągu jednej nocy. Udo J. szedł po nocy z jakiejś imprezy, był samotny i niedopity. Wszystkie niemieckie knajpy były już zamknięte i nagle zobaczył światło w greckiej restauracji.. Wszedł tam jako zupełnie obcy, Grecy go przygarnęli i opowiedzieli mu przy winie o swoim losie gastarbeiterów daleko od domu, od żon, od rodzin...
                      • igor-uk15 Re: Griechischer Wein 22.12.14, 00:46
                        Z tego wynika,ze on byl rzeczywiscie niezwyklym czlowiekiem.
                        • eva15 Re: Griechischer Wein 22.12.14, 01:15
                          A wiesz czemu on zdecydował się przybrać inne, artystyczne nazwisko?
                          Jego wuj poważny bankier i milioner wstydził się rozrywkowej kariery młodego Udo i dał mu do zrozumienia, że rodzina nie jest z niego dumna, wyprosił go nawet grzecznie z poważnej imprezy, gdzie było pełno polityków i milionerów.

Po latach, gdy Udo zrobił już wielką karierę, wuj przyszedł do niego i poprosił o wybaczenie. Udo J. bardzo się wzruszył i mu wybaczył.
            • karbat Re: Niech spoczywa w spokoju. 21.12.14, 22:11
              igor-uk15 napisał(a):
              > Chociaz,tak naprawde,nie mialem pojecia o jego istnieniu.Posluchalem piosenki
              > na You Tube,w jego wykonaniu i juz wiem dlaczego nic o nim nie wiedzialem.Jezyk
              > niemiecki nadaje sie tylko na wydawanie rozkazow,ale na pewno nie na spiewy

osobiste odczucia , wolno ci., bo ... nie znasz niemickiego i brzmi ci on obco
              wydawanie rozkazow po niemiecku ... to bylo minelo .

mlodzi polacy sa ... bardziej zachwyceni Berlinem , niz Londynem .
              dlaczego ... nie wiem . moze to sprawa geografii . przemysl to sobie ...

> Oczywiscie dla Niemcow piosenki w ich jezyku brzmia ladnie,ale dla obcego ucha
              > fatalnie.

jw.kwestia znajomosci jezyka .

> Czy wykonywal on piosenki w innych jezykach,oprocz niemieckiego?

proby po francuskiu i angielsku ... on jest i bedzie legenda , piosenkarzem, niemieckojezycznym .forma brzmi z trescía i ... autentyzm .

chyba nie ma niemca , ktory by nie respektowal tego austriackiego ruska ;)
              • eva15 Re: Niech spoczywa w spokoju. 21.12.14, 22:47
                Tego niemiecko-asutriackiego pół- Ruska:-)))
            • eva15 Stille Nacht (Cicha Noc) to też pieśń rozkazów? 21.12.14, 22:41
              U. Juergens nie był moim piosenkarzem, to nie ten typ muzyki, który ja lubię, choć i tu były 1-2 wyjątki. Ale trzeba sporo angielskiej (czytaj: złej) woli, by go dyskwalifikować ze względu na język. Niemiecki w jego wykonaniu wcale nie brzmi "rozkazowo", ulegasz brytyjskim kliszkom, Igorze... Jak dobra muzyka, to tylko z tekstem po angielsku:-))).

Pewnie i "Stille Nacht" powinna być śpiewana tylko po angielsku, bo inaczej brzmi jak rozkaz do boju:-)))).

Juergens wygrał konkurs Eurowizji, więc widać dla wielu Europejczyków nie brzmiał źle:-)
              • igor-uk15 Nic podobnego,Ewa. 21.12.14, 23:14
                Uwielbiam muzyke francuska i latynoska.Wloska i rosyjska uwazam za najlepsza,wlasnie w tej kolejnosci,jaka podalem.Muzyka angielska rowniez mnie podoba sie,ale nie moge powiedziec,ze jestem jej fanem.Wyjatkiem,oczywiscie,sa The Beatles i ich samotne ludzi:

• nie-tak Igor 1 piosenka jest probka tworczosci UJ po angie 21.12.14, 23:39
                  Zaraz pierwsza piosenka jest probka tworczosci UJ. w wykonaniu Chris de Burgh po angielsku.
                  Koncert z okazji 80 urodzin UJ z pazdziernika 2014 roku.
                  www.youtube.com/watch?v=AmN9Btkl0rU

_______________________________________________________________
                  Wieder Krieg in Europa? Nicht in unserem Namen!
                  Kolejna wojna w Europie? Nie w naszym imieniu!
                  www.openpetition.de/petition/online/appell-wieder-krieg-in-europa-nicht-in-unserem-namen
                  • igor-uk15 Re: Igor 1 piosenka jest probka tworczosci UJ po 22.12.14, 00:27
                    Ta piosenke slyszalem,ale nie wiedzialem kto ja napisal.Rytm wpadajacy w ucho,taka mozno nucic przez caly dzien.
          • mara571 Re: Udo Jürgens nie zyje. 21.12.14, 22:00
            Bankierska rodzina Bockelmann zarobila w Rosji olbrzymie pieniadze, ale bolszewicy wszystko zagrabili.
            Babka byla chyba Rosjanka.
            Jego muzyka byla ponadczasowa, swietna do tanca.
            Na koniec zycia zrobil jeden wielki blad z tym gejowskim musicalem.
          • nie-tak Re: Udo Jürgens nie zyje. 21.12.14, 23:00
            Gala z okazji 80 urodzin (pazdziernik 2014) Udo Jürgensa, Helene Fischer (Ruska) spiewa Merci Chérie.
            www.youtube.com/watch?v=PVlvVaELUP4

• karbat Re: Udo Jürgens nie zyje. 22.12.14, 00:00
              nie-tak napisała:

> Gala z okazji 80 urodzin (pazdziernik 2014) Udo Jürgensa, Helene Fischer (Ruska
              > ) spiewa Merci Chérie.

ta rosjanka w porownaniu z udo ... to tania kopia . kwestia gustu ;)

piekna rosjanka . niemcy sie pytaja , jak ona
              moze sie zadawac z .. takim niemieckim gamoniem ...

• eva15 Re: Udo Jürgens nie zyje. 22.12.14, 00:13
                Pełna zgoda, trafiłeś w sedno.
              • nie-tak Re: Udo Jürgens nie zyje. 22.12.14, 00:13
                karbat napisał:
                > ta rosjanka w porownaniu z udo ... to tania kopia . kwestia gustu ;)

Nie tania kopia, wykonala ja pieknie, obie wersje podobaja mi sie.

>
                > piekna rosjanka . niemcy sie pytaja , jak ona
                > moze sie zadawac z .. takim niemieckim gamoniem ...

He, he skoro tak myslisz, to jestesmy jednego zdania.

• karbat Re: Udo Jürgens nie zyje. 22.12.14, 00:33
                  nie-tak napisała:
                  > karbat napisał:
                  > > ta rosjanka w porownaniu z udo ... to tania kopia . kwestia gustu ;)

> Nie tania kopia, wykonala ja pieknie, obie wersje podobaja mi sie.

kwestia gustu . Helena , w porownaniu z Udo, to ... kicz . i nic wiecej .
                  porownujesz te osoby ... jestes profanatorka , czy jak to sie nazywa .

Wiekszosc jej piosenek , nierzadko przyprawiaja o skret kiszek ,
                  to gnioty majce rzekomo wpadac w ucho .

atemlos durch die nacht , to kicz totalny ,
                  sprobuj tak, wiem jakie beda tego skutki ;)

tego sie nie da sluchac wiecej jak trzy razy .
                  nastepnie ... robi sie czlowiekowi niedobrze .
    • aby Re: Udo Jürgens nie zyje. 22.12.14, 00:39
      Trzy piosenki sprzed 50 lat z koncertu w Bittersfeld (NRD).
      Moje ulubione to Sag ihr, ich lass sie grüssen i Warum nur, warum.
      www.youtube.com/watch?v=U-l_TzPyNfY
    • mrs.courvoisier ['] choć nie mój rodzaj muzyki 22.12.14, 02:42
      zdaje się że 3x startował w konkursie eurowizji - za trzecim razem mu się udało. To było jeszcze w czasach kiedy Polska należała do interwizji i miała jedynie sopot
    • szwampuch58 Re: Joe 22.12.14, 20:19
      www.youtube.com/watch?v=YtISqOjbR4Q
    • 0rkan [i][i][i] 22.12.14, 20:26
      Cześć Jego pamięci.
    • szwampuch58 Re: "Papa Fritz" ist tot 22.12.14, 20:43
      Dariusz Michalczewski, bracia Kliczko w zalobie:
      i0.gmx.net/image/164/30295164,pd=1,f=lead-xxl/fritz-sdunek-wladimir-klitschki-vitali-klitschko.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka