Dodaj do ulubionych

Putin rozszerzy wpływy na Irak ?

19.10.15, 17:06
Robole marketingowi z St.Pe pisali tu już, że na BW interesy są bardzo podzielone, państwa arabskie ciążą biegunowo do USA bądź do Rosji. Teraz, szala wagi przechyla się na stronę Rosji.
Nawet nasz GW zauważa - Władimir Putin u bram Bagdadu
Rodzą się pytania ..... co będzie dalej

"Czy Irak odwróci się od USA i zawrze sojusz z Rosją? W Bagdadzie nie brakuje pragnących tego polityków......." w Iraku panuje lekki zastój. Zapowiadana na wiosnę kampania mająca odbić milionowy Mosul - największą zdobycz dżihadów - nie wystartowała. Chodzą słuchy, że kalif Abu Bakr al-Bagdadi przeniósł się z bombardowanej Rakki (stolicy kalifatu w Syrii) w bezpieczniejsze miejsce: do irackiego Ramadi, 110 km od Bagdadu.
Wprawdzie Państwo Islamskie nie zdobywa ostatnio w Iraku nowych ziem, ale 16 miesięcy nalotów prowadzonych głównie przez Amerykanów, go nie złamało. Teraz jednak w Irakijczyków wstąpiła nowa nadzieja. - Wreszcie mamy prawdziwą koalicję zdolną stawić czoło kalifatowi - wierzy iracki policjant cytowany w tygodniku "Economist"....Podpisane pod koniec września (w przeddzień wejścia Rosjan do Syrii) porozumienie o wymianie informacji wywiadowczych między Moskwą i Bagdadem zaskoczyło i zaniepokoiło Amerykanów, którzy wciąż uważają Irak za swoją strefę wpływów,...."

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75477,19043614,wladimir-putin-u-bram-bagdadu.html#ixzz3p1flAsxe
Obserwuj wątek
    • nie-tak Re: Putin rozszerzy wpływy na Irak ? 19.10.15, 17:16
      Gazeta pisze niepotwierdzone wiadomości a ty za nią bez sprawdzenia powielasz, tak jak przystało na ciebie. :-)))
      german.irib.ir/nachrichten/nahost/item/291746-russland-aus-irak-gibt-es-keine-offizielle-forderung-nach-hilfe-beim-kampf-gegen-den-is
      • 5magna Re: Putin rozszerzy wpływy na Irak ? 19.10.15, 17:22
        Chiny tez powinny wyjsc z pod koca I pomoc Rosji zrobic porzadek na tym swiecie. US palcem nie ruszy nie mowiac o tym zaparszywialym NATO.
      • czuk1 Re: Putin rozszerzy wpływy na Irak ? 19.10.15, 18:13
        Paszkwil. Gazeta nim napisała , sprawdziła, podaje źródła informacji. Nie mam podstaw, by ją sprawdzać i śledzić. Tym bardziej, że informacje wydają się wiarygodne.
        Ponadto, po to otworzyłem wątek, z tematem, źródłem informacji i swoim zdaniem .... by uzyskać inne opinie i inne źródła. I to ma miejsce.
        Bo każdy tak (normalnie ) to potraktował.

Tylko ty jesteś moim cenzorem, nauczycielem, sędzią i prokuratorem ... 4 w jednym, wrednym człowieku. Jak można ?! ;)
        • nie-tak Re: Putin rozszerzy wpływy na Irak ? 19.10.15, 18:23
          czuk1 naturalnie, sędzią, cenzorem itd. Należy nauczyć się media jak i wiadomości weryfikować a jak ktoś tego nie potrafi powinien wstrzymać się od powielania propagandy w przeciwnym wypadku staje się tym czym jest źródło. Zawsze konfrontuje się wiadomości z źródłem wydarzenia.
          Lykacie wszystko co wam propaganda zaserwuje jak bocian żaby.
          • czuk1 Re: Putin rozszerzy wpływy na Irak ? 19.10.15, 22:38
            Korzystamy ze swoich, różnych źródeł informacji ..... jak każdy tu forumowicz. Nie dobieramy informacji do naszych/moich poglądów. Zawsze mam swoje poglądy (nie wywodzące się ze źródła) do każdej medialnej informacji. Pozwalamy każdemu na forum głosić swoje poglądy, nie obrzucamy obelgami użytkowników forum głoszących odmienne poglądy. Moje komentarze zawsze kończą się moim poglądem, odmiennym od treści linka lub pytaniem/z moim zdaniem , dla wywołania polemiki

A grupa propagandystów ma natomiast wytyczne propagandowe i nie do nich dobierane są liczne, głownie zagraniczne źródła/linki . Inne wpisy, informacje / ich źródła które różnią się od tych z wytycznych przez propagandystów zawsze są przez nich odrzucane , bez podania powodów. Z załączonym plikiem obelg.

Polecenie i wytyczne wydane tu dla mnie - "Należy nauczyć się media jak i wiadomości weryfikować a jak ktoś tego nie potrafi powinien wstrzymać się od powielania propagandy w przeciwnym wypadku staje się tym czym jest źródło. " ----
        • walter622 Naiwny ??? 20.10.15, 09:51
          czuk1 napisał:
          > Gazeta nim napisała , sprawdziła, podaje źródła informacji.

Naiwny? Jedyne co w Gazecie budzi zaufanie to wyłącznie dział nekrologów. Reszta tej gazetki to chyba wytwór bujnej wyobraźni alkoholików i ćpunów na haju i odlocie.
          Owszem czasem wacki i bubliki dla uwiarygodnienia swoich bujd podają "źródła informacji".
          Lecz problem polega na tym,że gdy pokopiesz w tych, przez nich wskazanych źródłach to okazuje się, że nic wspólnego z przez nich podanymi rewelacjami tan nie znajdziesz. Oni mają świadomość, że mogą bez jakichkolwiek konsekwencji bawić się w tego typu praktyki bowiem nawet gdy gazetka jest złapana na ewidentnym kłamstwie to nie publikuje sprostowania (no chyba,że do tego ich zmusi orzeczenie sądowe).

>Nie mam podstaw, by ją sprawdzać i śledzić.

Z powodu lenistwa, czy naiwności ?

• czuk1 Re: Naiwny ??? 20.10.15, 11:18
            Walterze.
            Ostra to ocena. Znaczy się - podają źródło i jest to nieprawdą ??? ;) Zaszokowałeś mnie. Wynikałoby z tego, że GW pisana jest przez ludzi chorych. To dlaczego jest najbardziej popularna ? To jest moje pytanie .
            Ja czytam pobieżnie wiadomości głównych portali , w tym lewej i prawej strony sceny politycznej. Nie mam czasu na rosyjskie i niemieckie.
            Nie mam zaufania do propagandy rosyjskiej tu na forum. Też dlatego, że wpisy propagandzistów i linki w jęz. angielskim (mam - niestety - tłumaczone automatycznie), w większości, wcale mnie przekonują . Bowiem są wybrane (dostosowane do stanowiska oficjalnego Rosji) z mediów prorosyjskich lub opozycyjnych do rządów, do oficjalnych poglądów państw.
            • ubiquitousghost88 Re: Naiwny ??? 20.10.15, 13:54
              Czuk, walter to wartościowy człowiek.
              Zostawił ci alternatywę do wyboru dla zachowania twarzy.
              Gdybyś nie był taki naiwny, udawałbyś leniwego.
              A ty bęc!
              Inteligencji tobie brakuje.
              Leniwi mają jej wbród...
              Dlatego nie czytają wszystkich tych krajowych szmatławców, które ty tu cytujesz.
              Dopóki nie nauczysz się angielskiego nie pokazuj mi się tu na forum!
              • czuk1 Re: Naiwny ??? 20.10.15, 14:26
                Walterowi zapomniałem podziękować. Dziękuję Walter za koleżeńską i kulturalną poradę.

Ty Ubi nie jesteś w stanie zagrać takiej roli. Należysz do rzezimieszków którzy 3 razy
                pobiją i okradną a potem pójdą do kościoła. Nie będziesz mi rozkazywał. Wystarcza mi tłumacz - pomocnik. Nie będę udawał kogoś kim nie jestem. Forum ulokowane jest na polskim portalu, piszą głównie Polacy. Używany jest język polski. Tylko obcokrajowcy
                albo wrogowie Polski mogą eliminować polskie media.

• walter622 Biznesik 20.10.15, 19:58
              czuk1 napisał:
              > Wynikałoby z tego, że GW pisana jest przez ludzi chorych.

O choroby bym ichnie posądzał - cynizm, sprzedajność i brak elementarnych zasad
              nie są jednostkami chorobowymi.

> Znaczy się - podają źródło i jest to nieprawdą ???

Przykład jeden z wielu, który sprawił, że czasem udzielam się na gazecianych forach.
              Swego czasu Gazeta wylał wiadro pomyj, autorstwa jakiegoś żałosnego bublika. Celem ataku był A. Sołżenicyn, natomiast powodem opublikowany przez niego w jakiejś rosyjskiej gazecie artykuł. Rzecz jasna bublik swoje wywody o marazmie, zidioceniu i generalnie swołoczyźmie tego Noblisty dowodził przytaczanymi, stosownymi "cytatami", rzekomo autorstwa Sołżenicyna. "Cytowane" zdania te były na tyle idiotyczne, że postanowiłem bliżej zapoznać się z treścią "omawianej" publikacji . Bez większego trudu ją odnalazłem i ku swemu zaskoczeniu ŻADNEGO z "cytowanych" przez gazecianego bublika zdań (rzekomo autorstwa A. Sołżenicyna) nie znalazłem. Rzecz jasna gazetka, żadnego w tej sprawie sprostowania nie opublikowała.
              Przyczyny tego kuriozalnego zachowania bublików były banalnie proste. W tym czasie
              A. Sołżenicyn opublikował, krytykowaną w żydowskich środowiskach, książkę "200 lat razem", w której (konkretnie w 2-im tomie) opisał między innymi udział Żydów w bolszewickim terrorze (starannie produkowany obraz wiecznej ofiary wszelakich prześladowań wielce ucierpiał). A, że do przytoczonych faktów w żaden sposób nie dało się przyczepić, to rzecz jasna zaatakowano autora.
              Po kilku miesiącach od tego incydentu A.Sołżenicyn zmarł - nadredaktorek był pierwszym
              żałobnikiem, sążniście roniącym łzy i cynicznie (lecz przy tym najgłośniej) bredzącym o "wielkiej stracie".

> Zaszokowałeś mnie.

Spoko. Wydawanie gazety to biznes jak każdy inny - nic osobistego.

> To dlaczego jest najbardziej popularna ?

Ludzie jeszcze nie oduczyli się czytania - mają wpojony taki (fakt - dość dziwny) atawistyczny odruch.
              Kiedyś bardzo popularnymi była "trybuna ludu" i "żołnierz na wybiegu", o "ekspresie wieczornym" nawet nie wspominam (to było pisemko dla "elyt") .
              • czuk1 Re: Biznesik 20.10.15, 22:51
                Chyba masz rację. Póki co GW jest pod wpływem Michnika . To od niego idzie ideologia doradców Solidarności. Tak składa się, że Michnik łatwo przekonuje swoich pracowników .... "bądźmy przychylni rządowi bo z organizacji rządowych idzie do nas najwięcej zleceń." Wystarczy dobrać plastelinowych dziennikarzy i mamy prorządową gazetę.

GW trafiła w moje przekonania. Aby przez kolejne lata....kształtować moje poglądy. Dotąd nie zastanawiałem się nad tym uwikłaniem , przyzwyczajaniem do GW.

Będę bardziej czujny.
                • nie-tak Re: Biznesik 20.10.15, 23:02
                  czuk1 nie tylko gazeta ale prawie wszystkie polskojęzyczne media jak i wiele zachodnich latają na tym samym biznesie, przedruku produkcji gotowców przez wiadome nam centrale Sorosa jak i lojalność wobec pana zza oceanu, tak samo na tych samych zasadach biega w Europie obecnie bardzo wielka grupa polityków.
                  • czuk1 Re: Biznesik 21.10.15, 06:12
                    No nie . Jednym z ważnych informacji dla polskich mediów .... jest PAP. /nadal/
                    • czuk1 PAP 21.10.15, 06:17
                      Czytam tam np.
                      20:32, 20.10.2015 inShare USA i Rosja podpisały memorandum ws. bezpieczeństwa lotów swoich samolotów w syryjskiej przestrzeni powietrznej - podały we wtorek resorty obrony w Waszyngtonie i Moskwie. Według Pentagonu memorandum wzywa do zachowania przez samoloty bezpiecznego dystansu.

18:53, 20.10.2015 inShare Lublana zwróci się do Unii Europejskiej z prośbą o wysłanie na granicę słoweńsko-chorwacką posiłków policyjnych ze względu na stale rosnący napływ migrantów - poinformował we wtorek prezydent Słowenii Borut Pahor.
                      • ubiquitousghost88 Masz coś do powiedzenia? 21.10.15, 09:25
                        No to mów!
                        Mój pies jeszcze nie mówi.
                        Ale kopiuje lepiej od ciebie.
                        Ogonem...
                        • czuk1 Re: Masz coś do powiedzenia? 21.10.15, 10:01
                          Czyli jest mądrzejszy od ciebie, bo ty nie potrafisz nawet skopiować.
                          • ubiquitousghost88 Re: Masz coś do powiedzenia? 21.10.15, 11:51
                            Mądrzejszy ode mnie?
                            Nonsens...
                            Na psa chcesz mnie naszczuć?:)))
          • j-k a to akurat pravda, wania... 20.10.15, 20:11
            wania622 napisał:
            > Naiwny? Jedyne co w Gazecie budzi zaufanie to wyłącznie dział nekrologów.

a to akurat pravda , Wania.

tym niemniej - lubie ja czytac - gdyz wzbudza we mnie rzewne wspomnienia
            dawnej, nieodzalowanej "Trybuny Ludu" :)
      • czuk1 Re: Putin rozszerzy wpływy na Irak ? 19.10.15, 22:48
        nie-tak wkurza:
        > Gazeta pisze niepotwierdzone wiadomości a ty za nią bez sprawdzenia powielasz,
        > tak jak przystało na ciebie. :-)))
        Jeszcze raz.
        Bez pojęcia byłoby poszukiwanie informacji medialnych z kilku źródeł. Życia by zabrakło na to. Dla mnie wystarcza kiedy moje znane medium powołuje się na pisane/elektroniczne źródło swojej informacji. Informację taką linkuję i poddaje swojemu komentarzowi.
        To samo robią inni linkując źródła swoich informacji.
    • j-k a co tym dziwnego ? 19.10.15, 17:28
      w Bagdadzie rzadza szyici - majacy dobre stosunki z Iranem, a Iran ma dobre stosunki z Rosja

zwykla teoria Domina...
    • xystos Re: Putin rozszerzy wpływy na Irak ? 19.10.15, 17:35

to zaduzy kasek i zbyt daleko od koryta

USA juz sie tym kaskiem zakrztusila

ZEN
      • kaszebe12 Neokolonialny Irak... 19.10.15, 18:33
        - Ogolny chaos , zamachy , mordownia...ale pompy wydobywcze ropy bija wszystkie dotychczasowe rekordy - tego nikt nie rusza.
        • j-k eee tam... 19.10.15, 18:42
          kaszebe12 napisał:
          ale pompy wydobywcze ropy bija wszystkie
          > dotychczasowe rekordy - tego nikt nie rusza.

a po co ma ktokolwiek ruszac - gdy wszystki strony maja z tego dzialke?

/kupieckie/
    • felusiak1 Re: Putin rozszerzy wpływy na Irak ? 19.10.15, 18:49
      Tak. Rosja idzie na pasku Iranu ale nie w jego interesie.
      Irak juz jest pod butem Iranu a zatem Moskwa tez się tam zainstaluje
      • xystos Re: Putin rozszerzy wpływy na Irak ? 19.10.15, 19:01
        okolo polowa ludnosci Iraqu to Shia,ten sam odlam Islamu co w Iranie
        podobnie w panstwach polwyspu arabskiego,ci ludzie czekaja na przybycie
        piatego Mahdiego i sa w stanie zniesc wiele w swym oczekiwaniu.
    • piter_rom_rus On juz ich rozszerzyl... 19.10.15, 22:16
      czuk1 napisał:
      >Putin rozszerzy wpływy na Irak ?

...kiedy w lipcu 2014 na zamowenie rzadu Iraku NATYCHMIAST wyslal do Iraku 10 samolotow szturmowych SU-24 z rezerwy strategicznej armii rosyjskiej.

Irak mial zamowiony samoloty z USA, ale Jankiesi onanizowali i nie dostarczyli w terminie.
      • boavista4 Re: goovno prawda 19.10.15, 23:04
        otoz caly iran opanowany jest przez Watykan , a teraz klerycy chca opanowac pola naftowe Iraku, na dodatek watykan ma swje wyrzutnie atomowe w Polsce I swojego prezydenta , ktory jest ukrytym kardynalem. W USA przebierancy watykanscy ochrzscili Donalda Trumpa na ceremony w Trump Tower. Cesarz Japoni zaczyna odmawiac rozaniec sluchajac radia maryja, a Putin zostal przez papieza mianowany patriarcha kosciola kato Wszechrosji I ziemi Franciszka Jozefa. Jedynie Tusk, zlota Aniela I Nataniahu odmawiaja posluszenstwa I wzywaja Arabow do stawiania oporu. W tym celu Nataniahu zburzyl wszystkie ploty I polecil zmartwychwstanie zabitym palestynczykom\
        jak widzicie swiat sie obraca do gory nogami. Czy czytujecie organ wastykanski natemat.pl ?
        • 5magna Re: goovno prawda 19.10.15, 23:07
          To teraz Polska dostanie w koncu ta obiecana rope z Iraku...
          • boavista4 Re:obiecana ropa 19.10.15, 23:10
            na razie przenosic ja bedzie w pyysku jeden facet co sie nazywa czuk.
          • nie-tak Re: goovno prawda 20.10.15, 01:48
            5magna napisał(a):

> To teraz Polska dostanie w koncu ta obiecana rope z Iraku...
            -------------------
            nie ropę tylko obiecane polskie pola naftowe w Iraku.
            Pamiętam dość dobrze wypowiedz Kwaśniewskiego jak to się mądrzył i chwalił w niemieckiej TV.
            • 5magna Re: goovno prawda 20.10.15, 02:05
              Dostana ale chyba pola minowe....
        • boavista4 Re: goovno prawda - link 19.10.15, 23:09
          podalem zly lik watykanskiego organu.
          teraz jest poprawny :
          natemat.pl/
          zapewne pisuje tam ksiadz Krzysiu, ladny chlopak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka