Dodaj do ulubionych

Koalicja Wyszehradzka na cenzurowanym

08.01.16, 17:22

Lewicowa Bruksela wściekła. Mniej zasobne kraje Europy Środkowo-Wschodniej zamiast płaszczyć przed Merkel reanimują Grupę Wyszehradzką i tworzą silny, konserwatywny sojusz słabszych przeciwko bogatym państwom.

Zabawne. Niemcy po numerze z Nordstream2 myślały, że Polacy będą sobie zawracać głowę Trójkątem Weimarskim?

energetyka.defence24.pl/254348,solidarnosc-po-niemiecku-wplyw-nord-stream-ii-na-polske-europe-srodkowa-i-porzadek-prawny-ue
Obserwuj wątek
    • indeed4 link 08.01.16, 17:28
      www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/niemiecka-prasa-grupa-wyszehradzka-to-czworka-bez-litosci,574561.html
    • kylax1 Niech Europa Środkowa skończy brać pieniądze z UE. 08.01.16, 17:37
      To potem mogą sobie robić co chcą.
      • indeed4 Re: Niech Europa Środkowa skończy brać pieniądze 08.01.16, 17:42
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,160026851,160029349,Polska_wsrod_20_krajow_.html
        • kylax1 A co to ma do funduszy unijnych? 08.01.16, 17:48

• indeed4 Dużo. 08.01.16, 17:51
            pl.wikipedia.org/wiki/Plan_Marshalla
            • indeed4 Zachodnia Europa nie ma prawa 08.01.16, 18:15
              dbać o swoje interesy dlatego, że kiedyś dostała wsparcie finansowe z USA? Masz infantylne wyobrażenie o polityce.
      • wojciech.2349 Re: Niech Europa Środkowa skończy brać pieniądze 08.01.16, 17:58
        kylax1 napisał:
        > To potem mogą sobie robić co chcą.
        -----------------
        Pieniądze dawane przez starą UE państwom naszego
        regionu wracają, o ile mnie pamięć nie myli, w 70%.

Płacimy też jakieś pieniądze Brukseli.
        Bilans może być nieciekawy.
      • j-k Dopoki daja - to sie bierze. 08.01.16, 17:58
        kylax1 napisał:
        > To potem mogą sobie robić co chcą.
        >

Dopoki daja - to sie bierze.
        Ale juz przydupas Merkel z Luxemburga zapowiedzial ich zmniejszenie.
      • br0f kylak, dwie rzeczy 09.01.16, 00:40
        europa daje z tego co bierze . wiec moze czas przestac placic skladki europie i wydawac je u siebie bo cyrkulacja niepotrzebna kosztuje.

czy pie...nie w ucho tak jak pie...nie w dupe jest przejawem demokracji?
        i jak pie...nie ciezanej nieboszczki ma sie z demokracja?
    • j-k Zapraszamy jeszcze Rumunie... 08.01.16, 18:01
      - jest chetna
    • czizus Re: Koalicja Wyszehradzka na cenzurowanym 08.01.16, 18:28
      Zobaczymy jaki będzie charakter tego sprzeciwu i jaka będzie jego skala, wobec Niemiec i Brukseli. Każda rzeczowa i merytoryczna krytyka jest mile widziana i trudna do odrzucenia. Ale pożyjemy, zobaczymy.
      Natomiast faktycznie, bogate kraje wcale nie muszą finansować tych biedniejszych ze wschodu a tym bardziej nie jeżeli ostentacyjnie kreują się na wichrzycieli UE, nie chcą ścisłej integracji.
      Zabawne jest to, że niektórym polskim politykom wydaje się, że te pieniądze od bogatszych należą się biedniejszym. Otóż nie należą się. To tylko wola tych bogatszych. Warto też pamiętać, że nie byłoby tak spektakularnej modernizacji Polski bez środków unijnych.
      Warto też uświadomić sobie, że w skrajnej sytuacji może powstać tzw. twarde jądro UE z Niemcami, Francją, Włochami, Holandią, Belgią, Luksemburgiem, gdzie nie znajdą się państwa tej "mocarnej" Grupy Wyszehradzkiej. Ta okrojona UE może stać się tą prawdziwą UE i tylko tam będzie funkcjonował budżet unijny, dotacje unijne, Schengen, itp.
      To może się zdarzyć i czy to będzie ten sukces Grupy Wyszehradzkiej?
      • wojciech.2349 Re: Koalicja Wyszehradzka na cenzurowanym 08.01.16, 18:35
        Europie centralnej tak naprawdę nie są potrzebni
        Niemcy, Francuzi, Anglicy i ta cała menażeria.

Europie centralnej potrzebne jest bezpieczeństwo
        państwowe.
        • indeed4 Re: Koalicja Wyszehradzka na cenzurowanym 08.01.16, 19:01
          > Europie centralnej potrzebne jest bezpieczeństwo
          > państwowe.

To prawda, ale ekonomiczne też. NATO daje nam jedno, UE drugie - w naszym interesie jest dbać o oba, byle z głową.
          • czizus Re: Koalicja Wyszehradzka na cenzurowanym 08.01.16, 19:25
            indeed4 napisał:

> > Europie centralnej potrzebne jest bezpieczeństwo
            > > państwowe.
            >
            > To prawda, ale ekonomiczne też. NATO daje nam jedno, UE drugie - w naszym inter
            > esie jest dbać o oba, byle z głową.

Otóż. Tylko co to znaczy " z głową"? Jak to było? Aaaa - myślał indyk o niedzieli a w sobotę mu łeb ucięli.
            • indeed4 To samo pytanie. 08.01.16, 19:35

forum.gazeta.pl/forum/w,50,160039503,160050247,Re_Reanimowanie_Grupy_Wyszehradzkiej.html

Za trudne, towarzyszu vladexpat?

• czizus Re: To samo pytanie. 08.01.16, 19:46
                indeed4 napisał:

>
                > forum.gazeta.pl/forum/w,50,160039503,160050247,Re_Reanimowanie_Grupy_Wyszehradzkiej.html
                >
                > Za trudne, towarzyszu vladexpat?

Po pierwsze nie jestem i nigdy nie byłem towarzyszem, nie jestem vladexpat a Niemcy właśnie konsultują z Polską wszelkie rozmowy n/t Ukrainy. Polska nie jest przy tych rozmowach bo nie chciała tego Rosja ale i Ukraina nie zabiegała. Niemcy i Francja nie miały na to żadnego wpływu. Jak widać same byki koleś rodzisz.
                A co myślenia? No cóż, to samo pytanie mogę zadać tobie ale co z tego wyniknie?

>
                • indeed4 Re: To samo pytanie. 08.01.16, 19:50
                  > Po pierwsze nie jestem i nigdy nie byłem towarzyszem, nie jestem vladexpat

Doprawdy? Identyczny bełkot rusofilskiego lewaka, wychowanego na propagandzie czerwonej gazetki.

EOT.
                  • czizus Re: To samo pytanie. 09.01.16, 00:23
                    indeed4 napisał:

> > Po pierwsze nie jestem i nigdy nie byłem towarzyszem, nie jestem vladexpa
                    > t
                    >
                    > Doprawdy? Identyczny bełkot rusofilskiego lewaka, wychowanego na propagandzie c
                    > zerwonej gazetki.
                    >
                    > EOT.

No cóż, mogę tylko odpowiedziedz - tępactwo umysłu i trociny w mózgu to poważny uraz. Żle jeśli to dotyczy Państwa. I pytanie - czy da się to wyleczyć, zminimalizować??? Moi znajomi lekarze twierdzą, że nie!! Wypada czekać i modlić się o jak najmniej dotkliwie skutki. I tyle. A Pan Maciążek niech dalej pisze swoje wypociny. Warto bo płacą!!

Ps. Już nawet cały zachód zauważył, że PIS to najlepszy sprzymierzeniec Rosji i Putina. Kłamią?
                    • indeed4 Lecz się, komuchu /bt. 09.01.16, 00:50
                    • wojciech.2349 Re: To samo pytanie. 09.01.16, 00:58
                      czizus napisał:
                      > Ps. Już nawet cały zachód zauważył, że PIS to najlepszy sprzymierzeniec Rosji
                      > i Putina. Kłamią?
                      ----------------------
                      To absurd.
                      • indeed4 Re: To samo pytanie. 09.01.16, 01:05
                        Dla takich gamoni jak on "cały Zachód" to czerwona GW i zlewaczałe do imentu, rusofilskie Niemcy. Poza tym Piotra Maciążka (autor zalinkowanego tekstu z postu głównego) nie zaatakuje nikt poza kremlowskimi trollami - cymbał sam sobie wystawił świadectwo.
      • indeed4 Re: Koalicja Wyszehradzka na cenzurowanym 08.01.16, 19:31
        > wichrzycieli UE, nie chcą ścisłej integracji.

To o Wlk. Brytanii, Danii czy Szwecji? A może o polskim rządzie, który w 1991 wspólnie z Czechami i Węgrami utworzył Grupę Wyszehradzką?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka