polski_francuz 22.01.16, 08:29 Prawdopodobna przyczyna obnizenia ratingu Polski przez Standard & Poors bylo to, ze agencja uwierzyla w ocene polskiej ekonomii przez walczacy o wladze PiS: Polska w ruinie. PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pijatyka Re: Manipulator zamanipulowany 29.01.16, 01:04 Rozumiem sarkazm, ale agencje oceniają raczej perspektywy na przyszłość. Niestety, będzie nas to wszystkich - jako kraj - słono kosztowało... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Solidarnosc 29.01.16, 11:42 takie piekne slowo i takie polskie slowo. I bylaby pora, by wreszcie te solidarnosc do innych Polakow poczuc. I ta lekcja solidarnosci od S&P jest wlasie demonstracja kapitalizmu, ze trzeba byc solidarnym. Takze na Zoliborzu. PF Odpowiedz Link Zgłoś
br0f Re: Solidarnosc 30.01.16, 14:52 o czym ty czlowieku piszesz? obnizenie ratingu powoduje podniesienie kosztow zadluzenia. stan gospodarki polskiej jest skutkiem wielu lat . jest to kara za niepoprawnosc polityczna. miedzynarodowka finansowa nie cierpi zadnych prob obrony niezaleznosci panstwowej. popiera natomiast dalsze zadluzanie i pie...nie ciezarnych nieboszczek Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Re: Manipulator zamanipulowany 29.01.16, 01:20 Standard & Poors znani są z poor standards. Lehman Brothers byli przez nich wysoko oceniani tuż przed bankructwem. Odpowiedz Link Zgłoś
br0f Re: Manipulator zamanipulowany 29.01.16, 01:26 franky, franky, na boga toz to ci sami ludzie co nie tylko nie przewidzieli nadchodzacego szamba ekonomicznego ale i sami przykladali do niego reke rozdajac AAA rating. za wczesnie na takie pie...nie nowy rzad jeszcze nie nie nie zrobil zeby go oskarzac o ekonomiczna zapasc . taka zapasc moze byc tylko skutkiem lat przeszlych. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Manipulator zamanipulowany 29.01.16, 03:04 To wszystko sa polityczne historie. USA powinno miec smieciowy standart. Nie sa lepsi od Argentyny kiedy zbanczyla..... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 12:29 br0f warto abyś uzasadnił swoją TEZĘ : Dlaczego ..."ekonomiczna zapasc ..... moze byc tylko skutkiem lat przeszlych". ? Odpowiedz Link Zgłoś
br0f Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 14:32 nie nie staje sie przez jedna noc . radze poczytac pozolkle gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 11:11 Taka drobna uwaga. Polska przystępując do UE jak każdy inny kraj w tej sytuacji jest atrakcyjna dla kapitału zewnętrznego. Część tego kapitału to kapitał spekulacyjny. Platforma Obywatelska zarządzała krajem w stylu kraju kapitalistycznego z 2-giej połowy XIX w. To było bardzo atrakcyjne dla kapitału spekulacyjnego. Mimo, że wskaźniki ekonomiczne Polski są bardzo atrakcyjne, ten kapitał ewakuuje się. Niech sobie idzie. Nic tu po nim. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 11:59 wojciech.2349 napisał(a): > Mimo, że wskaźniki ekonomiczne Polski są bardzo atrakcyjne, ten kapitał > ewakuuje się. Niech sobie idzie. Nic tu po nim. *wskaźniki ekonomiczne Polski są bardzo atrakcyjne ,- te wskazniki sa super . (?) ca 60 % mlodych marzy o opuszceniu kraju tych super wskaznikow . *kapitał ewakuuje się. Niech sobie idzie. Nic tu po nim.- marzy ci sie Polska bez kapitalu ( technologii ) z zwenatrz. rozumiem, Polska ma sie .... zwijac, a nie rozwijac . a moze ... na Polske nalezy nalozyc sankcje , przez 10 lat . by pozniej jak Iran mogla .. mogla sobie kupic na wlasnosc 100 samolotow typ Airbus Sankcjonowany przez lata Iran kupuje samoloty, zamawia elektrownie atomowe , inwestycje warte dziesatki miliardow Euro . A niesaknkcjonowana Polska ... patrzy w rure. *o ile sie nie myle, Polska nie posiada ani jednego wlasnego samolotu pasazerskiego, wszystko wziete w dzierzawe, modnie nazywane leasingim . Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 13:00 Karbat: * młodzi chcą jechać za granicę... to sygnał dla PIS, a nie wskaźnik ekonomiczny. PiS im nie pozwoli. * Polska ma się zwijać a nie rozwijać ?... można generować kapitał własny, ponadto może przyjść nowy zagr. *a moze ... na Polske nalezy nalozyc sankcje.... sankcje już pomagają Rosji, Polska doskonale daje sobie radę sama... notuje jedne z lepszych , najwyższych wskaźników rozwoju. * o ile sie nie myle, Polska nie posiada ani jednego wlasnego samolotu pasazerskiego... żeby pić piwo nie trzeba budować browaru. * wszystko wziete w dzierzawe, modnie nazywane leasingiem .... leasing lepiej sięopłaca , to biorą samoloty w leasing. ;) To chyba wszystko jasne. Treść wpisu.... to karbatowe czepianie się...płotu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 12:13 Taka specyfika wspolczesnej ekonomii: duzo kapitalu ktory wedruje tu czy tam. I to dla nich notuja S & P czy inne agencje oceniajace. Nie bylby jednak tak kategorycznie pogardliwy wobec nich. Tu chodzi o opinie. Albo dobra albo zla. Polska miala dobra a ma gorsza. Lepiej miec dobra niz zla. PF Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 12:32 polski_francuz napisał: > Nie bylby jednak tak kategorycznie pogardliwy wobec nich. Tu chodzi o opinie. A > lbo dobra albo zla. Polska miala dobra a ma gorsza. Lepiej miec dobra niz zla. --------------------------- PF-ie, uwaga troszkę z boku. Jeśli wybierałby posłów najmłodszy elektorat, to miałbyś rządy Kukiza + Korwina. Być może miałby większość konstytucyjną. PiS i PO byłyby w opozycji. Tego wektora nie ma wśród dyskutujących o polskim życiu politycznym. Skręt na prawo jest radykalny. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 13:04 wojciech.2349 napisał(a): > PF-ie, > uwaga troszkę z boku. Jeśli wybierałby posłów najmłodszy elektorat, to miałbyś > rządy Kukiza + Korwina. Być może miałby większość konstytucyjną. > PiS i PO byłyby w opozycji. ,- by , ... jesliby , .... gdyby , .... . bzdety , ble ble ble , pla pla pla . w stylu woytkow . myslenie typu , a jesli wybieraliby w Polsce Marsjanie to mialbys ...... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 13:17 Korwin to jest szlachetny wariatuncio. Kukiz sie moglby czego nauczyc i te nadzieja mozna by zyc.. Jarek odgrzewa stare dania i reguluje zadawnione rewanze z czasow PRL-wskiej opozycji. Wygrywa punkt z Michnikiem. Tylko Polska pozostaje przedmiotem zamiast podmiotem. PF Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 13:32 PF-ie, zobacz co młodzież libertariańska myśli o Platformie Obywatelskiej. Miarka się przebrała. Video 180 sekund. Młodzież kontra 547: Karol Parkita (Stow. Libertariańskie) vs Stefan Niesiołowski (PO) 10.01.2016 Nie pisz o Jarku, bo ucieka nam punkt ciężkości. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nowa generacja 30.01.16, 13:41 bedzie inna. I popelni swoje bledy zapewnie. Ja siem martwie co po naszej generacji zostanie? Emigracja pewnie. Co pozytywnego? PF Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Nowa generacja 30.01.16, 13:45 polski_francuz napisał: > bedzie inna. I popelni swoje bledy zapewnie. Ja siem martwie co po naszej gener > acji zostanie? Emigracja pewnie. Co pozytywnego? ------------------------- Młodzież libertariańska apeluje o przyzwoitość do Platformy Obywatelskiej. Szok. Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith Jarek nie przygotował w porę łapówki 30.01.16, 21:29 Standard & Poor's nie wykonują swojej ciężkiej pracy dla poors who can not afford a bribe. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Jarek nie przygotował w porę łapówki 30.01.16, 23:00 Karbat pisze, grubą czcionką: nie kwestionuje . mowie tylko , ze niesankcjonowna Polska moze sobie pomarzyc o elektrowniach atomowych ktore bedzie miec sankcjonowany Iran . przy smiesznych cenach za rope . - a musi mieć el.atomowe ? Może sobie tylko pomarzyć (także) o dogonienie bogatych państw Europy , pod względem poziomu życia mieszkańców ...to twierdzę nie daje Zadnych wskazowek .zastanawiam sie dlaczego tepiony, uciskany przez mocarstwo latami Iran , pomimo tragicznych cen ropy, jest w stanie inwestowac na skale o jakiej Polska mopze pomarzyc .np . samoloty , atom . Iran przy niskich cenach ropy , zwiększy wydobycie ropy i uzyska(podobne jak dotychczas ) wystarczające dochody, potrzebne dla zapewnienia rozwoju i unowocześnienia kraju. mowia o faktach a nie o uczuciach , odczuciach . Polska bez kolejnych kredytow , nie jest w stanie obsluzyc swojego zadluzenia . Może sprawdzić się Twoja prognoza . Przecież ja nie twierdziłem , że moim zdaniem Polska wyzwoli się z zadłużenia. Cały wpis jest w trybie przypuszczającym . Możliwości widzę ale pod określonymi - wg nie - warunkami. Warunki te spełni bądź nie spełni obecna władza. podac . jedna jedyna racjonalna przeslanke . ze PIS czarodziej . machnie rozdzka i .. mlodzi Polacy nie beda marzyc o wyjedzie , o opuszczeniu Polski . Przesłanki racjonalne podawałem. Czy będą realnie wykorzystane ... zależy od PiS. skoro tak do doopy . skad u ciebie te wysmienite wskazniki ... Wskaźniki mamy te same. Tylko prognozy różne. Pozostańmy przy swoich zdaniach. Szkoda, że nie zauważasz sarkastycznego tonu moich wpisów, na ten temat . podniecaj sie dalej wskaznikami i nie zawracaj doopy .optymista , - naiwny , uciekajacy od otaczajacych realiow . zaklinacz przyszlosci . Wskaźnikami się nie podniecam (a przestraszam - to forum nie jest po to by straszyć), realia to są fakty a mowa była o prognozach (raptem nie zauważasz) . Ten mój optymizm był/jest cały czas sarkastyczny, wręcz satyryczny .... niestety nie zauważasz ? Nie zauważasz, że nie jestem fanem PiS, że jestem przerażony jego rządami ? co wszędzie piszę. Doopę zawróciłeś toTY nietrafnymi porównaniami, nierealnymi podpowiedziami i naiwnymi wnioskami. Polska jest i bedzie w Europie tam , gdzie byla przez wieki w przeszlosci . gdyz, by bylo inaczej .... racjonalnych przeslanek ... . Brak . niestety . Cenię Twoje zdanie. tylko nie pieprz, ze ja pluje na Polske . albo robie z niej ruine . a jaka jest Polska , kazdy widzi , kto nie ma oczu w doopie . albo nie patrzy na nia przez partyjne hasla , rozowe okulary , nie czyta bzdur wypisywanych przez gazetowych zaklinaczy przyszlosci Nie pisałem , że robisz z Polski ruinę; że plujesz na Polskę. Przypuszczam tylko , że nie jesteś chyba Polakiem , a więc nie musisz mieć interesu by Polsce dobrze życzyć. Moja rola jest podobna jak rosyjskich trolli, którzy nigdy źle o Rosji nie piszą. Zrozum. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 12:57 polski_francuz napisał: > Prawdopodobna przyczyna obnizenia ratingu Polski przez Standard & Poors bylo to > , ze agencja uwierzyla w ocene polskiej ekonomii przez walczacy o wladze PiS: [ > i]Polska w ruinie[/i]. Agencja ratingowa nie watykańska a wierząca. Nowa jakość w tej dziedzinie. ----------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Double ju one 30.01.16, 14:46 Bylbys jak double ju number 43? Znaczy sie niezbyt ten tego? Cos mnie siem nie wydaje. PF Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Double ju one 30.01.16, 15:10 polski_francuz napisał: > Bylbys jak double ju number 43? Znaczy sie niezbyt ten tego? > > Cos mnie siem nie wydaje. Zawsze współczułem ludziom dotkniętym zespołem Delbrücka. Tobie również współczuję. ;- ( ------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Double ju one 30.01.16, 15:33 Znam zespol Brubecka. Kwartet znaczy siem. Niezle grajom. Delbrücka niestety nie znam. Ale jest tyle zespolow... PF Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Double ju one 30.01.16, 15:46 polski_francuz napisał: > Znam zespol Brubecka. Kwartet znaczy siem. Niezle grajom. Delbrücka niestety ni > e znam. Ale jest tyle zespolow... Wiesz co takim zachowaniu mawiał JKM? --------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Double ju one 30.01.16, 16:23 Zgaduje: litewska szlachta sprytniejsza niz ta z Korony? PF Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Double ju one 30.01.16, 16:33 > Zgaduje: litewska szlachta sprytniejsza niz ta z Korony? Skorzystaj z opcji - telefon do przyjaciela. JKM powiedział - "rząd rżnie głupa". Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Double ju one 30.01.16, 16:40 Dla moich przyjaciol JKM to wrog. Jakbym sie ich o niego pytal to bym ich stracil. Sam musze zgadywac. BTW, IMHO to JKM na ogol rznie glupa. Ale on z Korony. Oni juz tak majom. PF Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Double ju one 30.01.16, 16:53 polski_francuz napisał: > Dla moich przyjaciol JKM to wrog. Jakbym sie ich o niego pytal to bym ich strac > il. Sam musze zgadywac. Poważna strata. btw - jak można mieć więcej niż dwóch/dwoje przyjaciół? -------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Double ju one 30.01.16, 18:51 Najlepsza metoda, to pisac rozsadnie na forum. PF Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Double ju one 01.02.16, 19:12 polski_francuz napisał: > Najlepsza metoda, to pisac rozsadnie na forum. Jesteś przekonany, że spełniasz to kryterium? Czytałem takie epitafium: Tu leży poeta, który się dobrze zapowiadał. Sam. miłego wieczoru. ---------------- Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Double ju one 01.02.16, 19:20 Staram sie. Jak widac, nie zawsze siem udaje. PF Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Double ju one 01.02.16, 19:23 polski_francuz napisał: > Staram sie. Jak widac, nie zawsze siem udaje. Życzę powodzenia. :-) ------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Double ju one 31.01.16, 09:48 albo uu1 albo w1. W zamysle to pierwsze. PF Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 13:56 czuk1 napisał: > Karbat: > * młodzi chcą jechać za granicę... > to sygnał dla PIS, a nie wskaźnik ekonomiczny. PiS im nie pozwoli. PIS nie pozwoli mlodym na wyjazd z ... kraju ... ? . niezle ci yebie > * Polska ma się zwijać a nie rozwijać ?... > można generować kapitał własny, ponadto może przyjść nowy zagr. a , Z ... czego ma Polska generowac wlasny kapital ... Polska bez kapitalu z zagranicy nie jest w stanie nawet obsluzyc wlasnego dlugu ! > *a moze ... na Polske nalezy nalozyc sankcje.... > sankcje już pomagają Rosji, Polska doskonale daje sobie radę sama... notuje > jedne z lepszych , najwyższych wskaźników rozwoju. wiec , Dlaczego , miliony mlodych marza by wiac z kraju tych suoer wskaznikow ! > * o ile sie nie myle, Polska nie posiada ani jednego wlasnego samolotu pasaz > erskiego... > żeby pić piwo nie trzeba budować browaru. nie mowie o budowie fabryk samolotow !. mowie o kupowaniu samolotow . tak jak np sankcjopnowany przez lata Iran ! . kupuje ich ponad setke . > * wszystko wziete w dzierzawe, modnie nazywane leasingiem .... leasing lepiej się opłaca , to biorą samoloty w leasing. ;) no , sa kraje , firmy , ludzie zyjace na ... leasing. latami sankcjonowany Iran ... wychodzi z innego zalozenia nie bij piany , ale metyrorycznie odnies sie do mojego wpisu . z ktorego wynika jednoznacznie ! samkcjonowany gospodarczo Iran podpisuje umowy gospodarcze , kupuje ponad setke Airbusow , kupuje elektrownie atomowe - Chiny , europa zachodnia, na dziesiatki milionow euro/ dolarow . przy klatasrrofalnej ( dla Iranu ) cenie na rope na swiecie ! niesankcjonowana Polska, o rzekomo super wskaznikach ... moze sobie o ww tylko pomarzyc bez propagandowego zadecia, widac z tego jednoznacznie, gdzie jest (bedzie) Iran, a gdzie Polska .. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 16:02 Karbacie. Nie marudź. Swoje zdanie mam .Życzę ci dalszych takich merytorycznych polemik . Po tym wpisie (co prawda kulturalnym, bez obelg) ale odbierającym mi moje zdanie , chyba znowu przestanę ci odpowiadać. ... ale , tu jeszcze odpowiem. Kwestionujesz znaczenie wskaźników ekonomicznych . Dajesz Polsce wskazówki , zalecasz wzorce irańskie, choć nie pasują one do Polski , do obecnej naszej sytuacji. Uznajesz, że Polska nie jest w stanie poprawić swojej sytuacji finansowej, że skazana jest na garnuszek inwestorów zagranicznych. Mało masz w sobie optymizmu. (.... przecież - co prawda - Polska jest w ruinie,jak twierdzisz, ale po zmieniliśmy władze i one podjęły się wyprowadzić Polskę z kłopotów...) ;) Z tego pisowskiego optymizmu (stopniowo wmawianego mnie również, jak ruska propaganda) bierze się mój optymizm i nadzieja, że swoją polityką gospodarczą, socjalna , w tym zastrzykami powyborczymi rząd PiS "stworzy" dobre warunki młodym ...do pozostania w kraju. ;) A ty piszesz -- Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Manipulator zamanipulowany 30.01.16, 19:48 czuk1 napisał: >Kwestionujesz znaczenie wskaźników ekonomicznych nie kwestionuje . mowie tylko , ze niesankcjonowna Polska moze sobie pomarzyc o elektrowniach atomowych ktore bedzie miec sankcjonowany Iran . przy smiesznych cenach za rope . > Dajesz Polsce wskazówki , zalecasz wzorce irańskie, choć nie pasują one do > Polski , do obecnej naszej sytuacji. nie daje Zadnych wskazowek . zastanawiam sie dlaczego tepiony, uciskany przez mocarstwo latami Iran , pomimo tragicznych cen ropy, jest w stanie inwestowac na skale o jakiej Polska mopze pomarzyc . np . samoloty , atom . >Uznajesz, że Polska nie jest w stanie poprawić swojej sytuacji finansowej, że skazana > jest na garnuszek inwestorów zagranicznych. Mało masz w sobie optymizmu.. mowia o faktach a nie o uczuciach , odczuciach . Polska bez kolejnych kredytow , nie jest w stanie obsluzyc swojego zadluzenia . > Z tego pisowskiego optymizmu (stopniowo wmawianego mnie również, jak ruska pro > paganda) bierze się mój optymizm i nadzieja, że swoją polityką gospodarczą, soc > jalna , w tym zastrzykami powyborczymi rząd PiS "stworzy" dobre warunki młodym > ...do pozostania w kraju. ;) podac . jedna jedyna racjonalna przeslanke . ze PIS czarodziej . machnie rozdzka i .. mlodzi Polacy nie beda marzyc o wyjedzie , o opuszczeniu Polski . > Na dziś (i na następne lata) z Polską jest faktycznie źle. Wychodzi na to, że P > iS startuje z 50 miliardowym deficytem. skoro tak do doopy . skad u ciebie te wysmienite wskazniki ... > Przyznać Ci muszę, że dobre główne wskaźniki ekonomiczne Polski to nie wszystko. > Tym bardziej, że eksponowane są tylko niektóre z nich. podniecaj sie dalej wskaznikami i nie zawracaj doopy . optymista , - naiwny , uciekajacy od otaczajacych realiow . zaklinacz przyszlosci . Polska jest i bedzie w Europie tam , gdzie byla przez wieki w przeszlosci . gdyz, by bylo inaczej .... racjonalnych przeslanek ... . Brak . niestety . tylko nie pieprz, ze ja pluje na Polske . albo robie z niej ruine . a jaka jest Polska , kazdy widzi , kto nie ma oczu w doopie . albo nie patrzy na nia przez partyjne hasla , rozowe okulary , nie czyta bzdur wypisywanych przez gazetowych zaklinaczy przyszlosci Odpowiedz Link Zgłoś
blueelvic2 To jeszcze nie koniec ... 31.01.16, 00:01 Inni uwaznie sie przygladaja. Odpowiedz Link Zgłoś