Dodaj do ulubionych

Jeszcze ostrzejsze procedury wizowe do USA.

01.06.17, 13:20
www.reuters.com/article/us-usa-immigration-visa-idUSKBN18R3F8
Służby graniczne USA będą mogły żądać informacji biograficznych (miejsca zamieszkania, miejsca pracy itd.) z 15 lat, oraz (UWAGA!) nazw mediów społecznościowych z ostatnich 5 lat.

A kto to wszystko pamięta?

Immigration lawyers and advocates say the request for 15 years of detailed biographical information, as well as the expectation that applicants remember all their social media handles, is likely to catch applicants who make innocent mistakes or do not remember all the information requested.
Obserwuj wątek
    • kylax4 Procedury wizowe w USA są już obecnie najostrzejsz 01.06.17, 13:21
      e na świecie.

"The United States has one of the most stringent visa application processes in the world," Yousefzadeh said. "The need for tightening the application process further is really unknown and unclear."
      • 5magna Re: Procedury wizowe w USA są już obecnie najostr 01.06.17, 15:23
        To bedzie teraz bardzo ciezko odwiedzic felusia....
    • czizus Re: Jeszcze ostrzejsze procedury wizowe do USA. 01.06.17, 16:24
      Dla uczciwych ludzi to nie będzie żaden problem. Ja mam wizę USA(10-letnią 2016-2026), wcześniej też miałem taką 10-letnią i nigdy nie było żadnego problemu z jej załatwieniem. W polskim przypadku trzeba mieć odpowiednie finanse, nie można być karanym i nie można mieć kłopotów prawnych w USA(deportacje, pobyt bez wizy, itp.) Na lotnisku w USA największy kłopot to pracownik migracyjny który może każdego zatrzymać jeżeli tak uzna ale jeżeli tak się dzieje to przeważnie ma powody a są to rzadkie przypadki. Ja nie miałem kłopotów. Na innych lotniskach też jest prześwietlanie pasażerów ale dzięki temu czuję się w samolocie raczej bezpiecznie. Chociaż jak leciałem z Salt Lake City do Paryża a potem do Wa-wy to sąsiad mojej żony zaczął wrzeszczeć przez sen : help! help!, . . . . co postawiło całą załogę na nogi. Nie było to specjalnie ciekawe!!!

Wizy do USA to żaden temat i uważam wręcz, że dobrze jest że one są. Przynajmniej do USA dostanie się mniej polskiego badziewia w przeciwieństwie do UE.
      • kylax4 A pamiętasz wszystko co robiłeś na mediach 01.06.17, 16:29
        społecznościowych w ciągu ostatnich 5 lat? Bo ja nie. I setki milionów ludzi na całym świecie też pewnie nie.

Teoretycznie będzie to działało na zasadzie dobrowolności, czyli nie od każdego będzie się tego wymagać i nie będzie obowiązku podawania tych danych, ale wtedy raczej nie dostaniesz wizy.
      • malkontent6 Re: Jeszcze ostrzejsze procedury wizowe do USA. 01.06.17, 18:00
        Mnie od wielu lat odwiedza rodzina i znajomi (ostatnio rzadziej ze względu na wiek :( ) i nikt nie miał problemu z otrzymaniem wizy ani z urzędnikami imigracyjnymi. A bywały "smieszne" sytuacje.
      • europitek Re: Jeszcze ostrzejsze procedury wizowe do USA. 01.06.17, 22:19
        czizus napisał:
        > Przynajmniej do USA dostanie się mniej polskiego badziewia

To samo mówił brat mojego dziadka, gdy po raz ostatni przyjechał do Polski z USA (1931 r.). Czyli przez 86 lat sytuacja nie uległa zmianie... i przez cały ten czas polskie badziewiaki osiadały za oceanem. Aż strach pomysleć, kto tam teraz siedzi. Cała nadzieja w Latynosach, że choć trochę podniosą miejscowy poziom.
        • czizus Re: Jeszcze ostrzejsze procedury wizowe do USA. 01.06.17, 23:04
          europitek napisał:

> czizus napisał:
          > > Przynajmniej do USA dostanie się mniej polskiego badziewia
          >
          > To samo mówił brat mojego dziadka, gdy po raz ostatni przyjechał do Polski z US
          > A (1931 r.). Czyli przez 86 lat sytuacja nie uległa zmianie... i przez cały ten
          > czas polskie badziewiaki osiadały za oceanem. Aż strach pomysleć, kto tam tera
          > z siedzi. Cała nadzieja w Latynosach, że choć trochę podniosą miejscowy poziom.

W żadnym wypadku nie chodziło mi o normalnych emigrantów a o wszelkiej maści przestępców, drobnych złodziejaszków, itp., jakich wielu najechało kraje UE po naszym do niej przystąpieniu.
    • buldog2 Re: Jeszcze ostrzejsze procedury wizowe do USA. 01.06.17, 18:54
      Ich kraj, ich prawo. Wolno im.
      • kylax4 A ja mam prawo krytykować. 01.06.17, 19:13
        To są przepisy dla samych przepisów. Jak niby urzędnik imigracyjny ma sprawdzić czyjeś konta społecznościowe z ostatnich 5 lat, lub miejsca zamieszkania i pracy (w innym kraju) z ostatnich 15 lat?

Typowa biurokracja, która niczemu nie zapobiegnie, a tylko wprowadzi bezsensowne utrudnienia.

Zresztą najprościej napisać, że ma się tylko jedno konto społecznościowe i tyle. Reszty i tak nie znajdą, bo niby jak?
        • europitek Re: A ja mam prawo krytykować. 01.06.17, 19:25
          kylax4 napisał:
          > Reszty i tak nie znajdą, bo niby jak?

Można po logowaniach z tego samego IP do różnych serwisów. Można też po profilach utworzonych przez Big Data.
          To nie zawsze się udaje, ale możliwości w tym zakresie są spore.
          • kylax4 Ale tu chodzi o urzędnika imigracyjnego, a nie 02.06.17, 01:23
            superkomputery NSA do analizy takich danych. Co urzędnik w konsulacie może sprawdzić?

W praktyce będzie to biurokracja, która i tak niczego nie powstrzyma, za to utrudni wjazd zwyczajnym ludziom.
            • europitek Re: Ale tu chodzi o urzędnika imigracyjnego, a ni 03.06.17, 03:06
              Superkomputery nie są tu konieczne.
              Ale masz rację, że może się skończyć na biurokracji... oraz uzyskaniu "haka" na niewygodnego człeka. "Pan nie podał we wniosku, że..." - im dłuższy formularz tym łatwiej na zamówienie wyłuskać jakiś błąd.
              • kylax4 Dokładnie tak. 04.06.17, 14:24
                Przecież ja sam nie pamiętam, co robiłem na mediach społecznościowych 5 lat temu.
                • europitek Re: Dokładnie tak. 04.06.17, 20:08
                  No to pójdziesz "siedzieć" za ukrywanie swoich występków pod pozorem braku pamięci.
                  • kylax4 Siedzieć nie pójdziesz. 04.06.17, 20:52
                    Ale z pewnością wizy możesz nie dostać...
    • kfugktru23 Re: Jeszcze ostrzejsze procedury wizowe do USA. 01.06.17, 18:59
      Timothy McVeigh by przeszedł...
      • 5magna Re: Jeszcze ostrzejsze procedury wizowe do USA. 01.06.17, 19:41
        Na zlodzieju czapka gorze. Jedzcie na Costa Rica lub Dominican Republic. Tam nie pytaja cie o nic. Cos tam pro forma mowi po hiszpansku ty mu odpowiadasz po angielsku. Ani on ani ty nic nie rozumiecie. Macha facet reka abys szybciej przechodzil przez bramke bo zatrzymujesz ruch......Kryminalista to tylko taki jak cie Interpol szuka.....
        • 5magna Re: Jeszcze ostrzejsze procedury wizowe do USA. 01.06.17, 19:47
          Jezeli sie nie myle to jak chcesz wyemigrowac do Panamy to pytaja sie o criminal record tylko z ostatnich 3 lat. Jak zes kogos zastrzelil 5 lat temu to ich nie interesuje. Wiedza zreszta ze taki to siedzi I o pobyt w Panamie sie nie stara....
    • felusiak1 Re: Jeszcze ostrzejsze procedury wizowe do USA. 03.06.17, 06:43
      The new questions grant "arbitrary power" to consular officials to determine who gets a visa with no effective check on their decisions, said Babak Yousefzadeh, a San Francisco-based attorney and president of the Iranian American Bar Association.

They already have arbitrary power to determine who gets visa and who does not. Therefore Babak Yousefzadeh is full of shit.

innymi slowy reuters jak zwykle zamula. jedyna wiadomość dotyczy nowej procedury, reszta artykułu to dym i kit.
      • 5magna Re: Jeszcze ostrzejsze procedury wizowe do USA. 03.06.17, 07:12
        Olac sie nie jechac. Po jakiego Quja. Jebal ich pies. Jest jeszcze caly swiat do zwiedzania....
    • kylax4 Szajba przenosi się na cały świat? 04.06.17, 14:25
      www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/podroz-lotnisko-kontrola-bezpieczenstwa-na,252,0,2329340.html
    • marklen Re: Jeszcze ostrzejsze procedury wizowe do USA. 04.06.17, 14:38
      Wsadź sobie swoje uwagi dot. "ksenofobii, rasizmu, nienawiści i homofobii" głęboko tam gdzie możesz.
      Gdyby nie Trump to byłoby to samo w W. Brytanii tylko na większą skalę ...
      Brawo Trump ! Nie wpuszczać i koniec !! A jak wpuścić to prześwietlić na wskroś ..
      • kylax4 Sieg Heil! 04.06.17, 17:13

• 5magna Re: Sieg Heil! 04.06.17, 17:14
          glowy obcinaja.....

www.msn.com/en-ca/entertainment/entertainmenttv/7msnpeople-defending-kathy-griffin-after-decapitated-trump-photo-shoot-photos/ss-BBBOWIi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka