Dodaj do ulubionych

Alkohol a emerytura

28.07.18, 17:52
Wiek emerytalny Rosjan zostanie krokowo ustawiony na 65 lat dla mezczyzn. Narod nie jest zbyt zadowoleny z tej decyzji gdyz srednia dlugosc zycia mezczyzn jest 67 lat. Widac z tego, ze panstwo nie ma wiele pieniedzy na emerytury.

Co by bylo, gdyby Rosjanie przestali chlac wodke? Ano wiek przejscia na emeryture by bardzo wzrosl.

Na zdrowie zatem!

PF

Obserwuj wątek
    • wiktor_jerofiejew Re: Alkohol a emerytura 28.07.18, 18:20
      polski_francuz napisał:

> Wiek emerytalny Rosjan zostanie krokowo ustawiony na 65 lat dla mezczyzn. [url=
      > www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/russland-rentenplaene-druecken-wladim
      > ir-putins-umfragewerte-a-1220644.html]Narod nie jest zbyt zadowoleny z tej decy
      > zji gdyz srednia dlugosc zycia mezczyzn jest 67 lat.[/url] Widac z tego, ze pan
      > stwo nie ma wiele pieniedzy na emerytury.
      >

> Co by bylo, gdyby Rosjanie przestali chlac wodke? Ano wiek przejscia na emerytu
      > re by bardzo wzrosl.

Na wodke nawet najtansza chare trzeba miec tez jakies Bubliki...
      Odmrazacz do szyb mozna ukrasc w bazie transportowej czy innej fabryce...
      W roSSji wszyscy kradna , a zwlaszcza wladze i milicja

“Obudźcie mnie za sto lat i zapytajcie, co się teraz dzieje w Rosji.
      A ja wam odpowiem: piją i kradną”.

(Michaił Sałtykow-Szczedrin – rosyjski pisarz).

• j-k w Rosji nie ma juz Milicji 28.07.18, 18:27
        - ta zostala juz tylko na Bialorusi...

jest zwykla Policja.
    • j-k wyjales mi to z ust... :) 28.07.18, 18:23
      - gdyby Rosjanie przestali chlac wodke (dotyczy to tez Polakow))

to raz: - spadlyby wplywy z VATU i Akcyzy do budzetu...

dwa: - sredni wiek zycia mezczyzn podnioslby sie o ca. 5 lat (i w RUS i w PL)

ERGO: - trzeba by podniesc wiek emerytalny do 67 lat (co sie czyni w zach. Europie)

slowem: - niech chleja "na zdarovie" :)))

• engine8 Re: Alkohol a emerytura 28.07.18, 18:29
      Dawno juz chyba wiadomo ze alkoholizm to nie przyzwyczajenie czy kultura - a w Rosji jak widac to epidemia.
    • szwampuch58 Re: Alkohol a emerytura 28.07.18, 18:48
      Putin: Plany potrzebne, inaczej "system emerytalny pęknie"
      Polski "intiligent" musi naturalnie w sprawie Rosji natychmiast dorzucic alkohol do palacego problemu wszystkich panstw gdzie poziom medycyny przyczynil sie do wydluzonego zycia swoich obywateli,hehehe.
      Zatroskane rozwazania polityka dbajacego o przyszlosc swoich rodakow nie sa brane pod uwage,wiadomo populisci co opieraja swoja propagande na lenistwie swojego suwerena odniesli "sukces" niiewiarygodny nad Wisla ale w Rosji rozsadne dzialania polityczne musza byc "oplute"....obojetnie jakimi srodkami
    • monalisa2016 Re: Alkohol a emerytura 28.07.18, 18:58
      Pefcia znowu jak zawsze reafiasz kula w plot z braku wiedzy wrecz z nienawisci do drugich. Na ktorym miejscu jest Rosja (11,7 litra na glowe) z zuzyciem alkoholu? Nawet Niemcy (13,4 litra na glowe), Francja (12,6 litra na glowe), Czechy (14,4 litra na glowe), Luxemburg (13 litrow na glowe), ... ja przecignely!!!

Polska = 11,6 litrow na glowe
      • monalisa2016 Re: Alkohol a emerytura 28.07.18, 19:00
        koryguje blad w typowaniu jest: reafiasz = trafiasz
      • malkontent6 Re: Alkohol a emerytura 28.07.18, 19:07
        Problem w tym, że w Europie Zachodniej dominuje piwo i wino a w Rosji gorzała. Jest duża różnica między litrem wódki i litrem wina.
        • monalisa2016 Re: Alkohol a emerytura 28.07.18, 19:20
          W Rosji dominuje tak samo wino i piwo a nie jak piszesz gorzała!!!
          Jak nie wiesz nie dawaj sie podniecac pefcina propaganda!

W zuzyciu alkoholu prowadzi Moldawia z 15,2 litra na glowe mieszkanca za nia jest Litwa = 15 litrow, pozniej Czechy = 14,4 L, Nigeria = 13,4 L, Niemcy = 13,4, Luxemburg = 13,0 L, Irland = 13,0 L, Lotwa = 12,9 L, Bulgaria = 12,7 L, Slowenia = 12,6 L, Francja = 12,6 L, Rumunia = 12,6 L, Portugalia = 12,3 L, Belgia = 12,1 L, Szeszelen = 12,0 L, Rosja = 11,7 L, Estonia = 11,6, Polska = 11,6 L, Austria = 11,6 L, Szwajcaria = 11,5 L, Gabun = 11,5 L, Slowacja = 11,5 l. ... itd.
      • engine8 Re: Alkohol a emerytura 28.07.18, 19:31
        Liczenie alkoholu na "srednia" glowe malo miarodajne..... Kiedy w Niemczech wszyscy w miare pija rowno to w Rosji 1/3 wypija 3x wiecej niz przecietny.. i w tym jest problem
        • lont12 Re: Alkohol a emerytura 30.07.18, 23:37
          chcesz powiedzieć że muzułmanie piją z etnicznymi Niemcami równo?
          • engine8 Re: Alkohol a emerytura 31.07.18, 00:04
            A gdzie powiedzialem ze tak chce? Jedynie chcialem powiedziec ze "dystrybucja" picia jest rozna w roznych krajach i liczenie "na statystyczna glowe" nie jest wlasciwe.
    • karbat Re: Alkohol a emerytura 28.07.18, 19:18
      polski_francuz napisał:
      > Wiek emerytalny Rosjan zostanie krokowo ustawiony na 65 lat dla mezczyzn.
      >Narod nie jest zbyt zadowoleny z tej decyzji gdyz srednia dlugosc zycia mezczyzn
      >jest 67 lat.

a , ktory narod jest zadowolony , gdy podnosi sie wiek emerytalny

> Widac z tego, ze panstwo nie ma wiele pieniedzy na emerytury.

ktore panstwo ma za wiele pieniedzy na emerytury , moze masz na mysli Polske ...

> Co by bylo, gdyby Rosjanie przestali chlac wodke? Ano wiek przejscia na emerytu
      > re by bardzo wzrosl.

Polacy maja dluzsza srednia zycia od obywateli Zjednoczeonych Emiratow Arabskich,
      czy tez od Egiptu itp . krajow muzulmanskich . Znaczy w tych krajach musza chlac
      wiecej od Polakow , bo krocej tam zyja wg … .dedukatora po polskiej wyzszej uczelni .
    • felusiak1 Styl życia 28.07.18, 19:59
      Czy emerytura wystarcza na chlanie, no bo jak ktoś obala dziennie pół litra to ile musi mieć emerytury aby zachować styl życia.
      Ponadto w Rosji najważniejsza liczba to 3, słownie trzy. To chyba od trójcy tak maja.
      Chlają we trojkę (w trajom), konie zaprzegają trzy (trojka) i nawet maja 3 ruble.
      • engine8 Re: Styl życia 28.07.18, 20:57
        "no bo jak ktoś obala dziennie pół litra to ile musi mieć emerytury aby zachować styl życia"

Jak srednia emrytura to 5 tys rubli a pol litra to 185 rubli to wystarczy na jakies 27 butelek... No wyglada ze aby zyc potrzeba albo wyzezj emrytury albo ceny wodki spadna..
      • lont12 Re: Styl życia 29.07.18, 22:23
        > Chlają we trojkę (w trajom), konie zaprzegają trzy (trojka) i nawet maja 3 ruble.

Tak już mają od starożytności, od czasu gdy królem Troji był Priam (zwany w młodości Podarek).
    • engine8 Re: Alkohol a emerytura 28.07.18, 21:12
      Ja to uwazam ze dobra emrytura jest wtedy kiedy po zakonczeniu pracy az do konca dni swoich (emrytura) mozesz pic to samo i tyle samo co piles jak pracowales. A wiec Rosja ma szanse byc w tym liderem swiatowym...
    • lont12 jak ty to robisz Franek ? 28.07.18, 23:12
      że nie odebrali ci jeszcze prawa do zakładania wątków.
      Mnie to wyróżnienie spotkało parę miesięcy temu i wciąż się utrzymuje.
      • bywszy2 Re:jako bywszy2+ 29.07.18, 20:34
        lont12 napisał:

> że nie odebrali ci jeszcze prawa do zakładania wątków.
        > Mnie to wyróżnienie spotkało parę miesięcy temu i wciąż się utrzymuje
        .
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        juz od kilku lat nie mam prawa do zakladania nowych watkow.
        Pod innymi nickami kwarantanna obowiazuje juz od kilka miesiecy.
        • lont12 Re:jako bywszy2+ 29.07.18, 21:51
          od kiedy zacząłem się z tobą zadawać to mnie twoi zakonni bracia namierzyli
    • jorl Re: Alkohol a emerytura 29.07.18, 18:57
      polski_francuz napisał:

> Wiek emerytalny Rosjan zostanie krokowo ustawiony na 65 lat dla mezczyzn. [url=
      > www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/russland-rentenplaene-druecken-wladim
      > ir-putins-umfragewerte-a-1220644.html]Narod nie jest zbyt zadowoleny z tej decy
      > zji gdyz srednia dlugosc zycia mezczyzn jest 67 lat.[/url] Widac z tego, ze pan
      > stwo nie ma wiele pieniedzy na emerytury.

Ty PF w taki sam sposob prowadzisz swoje badania naukowe? Jak tak to pracujesz tylko dlatego ze inni sa podobni i do tego masz ochrone prawna.
      Gdzie bledy?

1. Srednia zycia 67l. Najpierw nalezy sie zajac jak ta srednia jest mierzona. A wiec do jej liczenia wchodza dzieci co zraz umarly. I np. domyslam sie ze w Rosji jest spora umieralnosc noworodkow ktorych na Zachodzie High-tech aparatura utrzymuje sie przy zyciu. Wczesniaki itp.

2. jak liczac zreszta aktualnie sa nie 67l w Rosji dla mezczyzn a pare lat wiecej. W ciagu ostanich kilku lat sie podnioslo. 67l bylo przed ca. 10 laty.

3. Do oceny jak dlugo nalezy pracowac powinno sie brac nie ta sredniaa zycia a ilu jest juz emerytow w stosunku do takich w aktualnym wieku produkcyjnym. I jakos sadze ze w Rosji od cholery jest takich emerytow. Ktorzy niby powinni juz poumierac. A zyja. I wlasnie dlatego ze jest ich tak duzo nalezy wiek emerytalmy podnosic.

4. Alkoholizm. Ja bywam w Rosji i jakos mysle ze mezczyzni tam umieraja na zawaly. Masowo. Stopa zyciowa im wzrosla, brzuchy maja coraz wieksze, nawet po gazete to samochodem 100m pojedzie. Mialem braci, troche mlodszych ode mnie, zmarli. Od przezarcia. Ja przy wzroscie 176cm mam 70kg, oni pare centymetrow nawet mniejsi, ale jeden ze 100kg, drugi, umarl pare lat pozniej, z 85kg. Zaden sport, nic dziwnego. W Rosji takich widzialem cale stada. Pomoc kardiologiczna jest napewno gorsza jak na Zachodzie i nawet w Polsce, umieraja jak kawki. Pogonilbym ich jak psow.

5. Co do samej emerytury. ja jestem juz na pelnej, niemieckiej, pracuje dalej. I tak naprawde uwazam ze emerytura nie ma byc nagroda a byc dawana jak czlowiek zdrowotnie pracowac juz nie moze. Inaczej do roboty. Malo dzieci, kara musi byc. Ja sie z praca dobrze czuje, chociaz nikt mi nie powie ze wisze na kims.

Ja wiem ze po lini zwiekszania dlugosci pracy w Rosji jest propagandowy atak na Putina. Nagle zaczynaja sie krokodyle lzy nad biednymi Rosjanami, a przeciez ich nienawidzisz. Wiec dlaczego nie popierasz Putina ze im sie dobiera do d... i do roboty goni? Nie badz hypokryta PF, badz raz uczciwy.
      • jorl Re: Alkohol a emerytura 29.07.18, 19:07
        W tym tygodniu bylem kajakiem na Odrze. Sam, namiot, 4 dni, w pelnych dniach wioslowania robilem 60km. To juz rekordowo, 8h dziennie co najmniej na wodzie. Do tego upaly jak cholera, woda zza burty sie oblewalem bo zdechnac mozna bylo.

Wczoraj z kochanka w Szczecinie, hotel, sex, disco. Wrocilem dzisiaj i forum.

A teraz jezscze do fitnesstudio.

Tak nalezy zyc. A od jutra znowu do roboty. Mimo ze emeryt.

A nie pasc brzucha.

Jak Rosjanie. Albo moi bracia. Zreszta sporo forumowiczow tez.
        • lont12 Re: Alkohol a emerytura 29.07.18, 22:02
          A nie pasc brzucha.

Jak Rosjanie. Albo moi bracia. Zreszta sporo forumowiczow tez.

a ja jestem taki chudzielec że się do wiosłowania nie nadaję, zresztą w kajaku się z moimi nogami nie mieszczę, chyba że w pozycji kwiat lotosu. To co ty nadrabiasz sportem, to ja mam w genach.
          • polski_francuz Re: Alkohol a emerytura 29.07.18, 22:07
            Nie paliles papierosow pewnie, he?

Byli palacze (jak ja) walcza przez cale zycie z nadwaga.

PF
            • lont12 Re: Alkohol a emerytura 29.07.18, 22:13
              udawałem tylko że palę, dla towarzystwa
      • felusiak1 jorel dymny 29.07.18, 21:08
        W USA 14.7% męzczyzn jest w wieku powyzej 65 lat. W Rosji tylko 8%.
        Olbrzymia dysproporcja. Takiej nie ma wśród kobiet.
        W Rosji 17.1% kobiet jest w wieku powyżej 65 lat a w USA dokładnie tyle samo.

Średnia długość zycia a raczej oczkiwany czas zycia dla urodzonych w 2016 w Rosji mężczyzn
        wynosi niecałe 67 lat. Ale dla urodzonych w 2005 wynosi niecałe 59 lat. I to są rosyjskie statystyki.
        Co ciekawsze statystycznie wszyscy mezczyźni urodzeni przed 1952 rokiem powinni byli umrzeć a żyje ich niemal 6 milionów.
        • lont12 Re: jorel dymny 29.07.18, 22:06
          bo holokaust Słowian wciąż trwa
      • lont12 Re: Alkohol a emerytura 29.07.18, 21:58
        a ty jorl przy niemieckim wspomaganiu, plus tej kurtyzany ze szczecina, podnosisz Rosji średnią życia
      • herr7 cudowny wzrost długości życia 31.07.18, 09:47
        W Rosji nastąpił z roku na rok cudowny wzrost długości życia. Jak tego Putin dokonał? W bardzo prosty sposób - pomija się dzieci które umierają podczas pierwszego roku życia. A Rosja z uwagi na spadający dostęp do opieki medycznej zajmuje jedno z ostatnich miejsc w Europie. Inaczej będziemy musieli uwierzyć, że w Rosji stał się cud - spadek nakładów na służbę zdrowia spowodował tam wzrost średniego wieku umierających tam mężczyzn i kobiet.
        • monalisa2016 Re: cudowny wzrost długości życia 31.07.18, 14:25
          U nas podnosi sie polityczny (nie spoleczny!!!) krzyk o podniesienie wieku emetytalnego z 67 do 72 lat i co?
          • monalisa2016 Re: cudowny wzrost długości życia 31.07.18, 14:58
            Prosze, prosze CDU/CSU mlodziki wrzeszcza o podniesienie wieku emerytalnego do 80 roku, co na to herr7?
            www.mmnews.de/politik/81946-rente-mit-80

Ciekawe jaki wiek emerytalny osiagac bedzie spoleczenstwo w tych warunkach gdzie jest dojone z kazden strony ku chwale i zadowoleniu innych ale nie tubylcow.
    • xystos Re: Alkohol a emerytura 29.07.18, 21:23
      w Rosji rządzi selekcja naturalna

mądrzy Rosjanie dożywają stó lat w zdrowiu.
      • lont12 Re: Alkohol a emerytura 29.07.18, 22:12
        > mądrzy Rosjanie dożywają stó lat w zdrowiu.

Pełna zgoda. Abramowicz trzyma się świetnie. Chodorkowski też, pomimo lat katorgi. Tylko Berezowski zszedł szpetnie wcześnie, albo ten który z herbatą wypił polon... ale to wyjątki potwierdzające regułę.
    • boavista4 Re: Alkohol a emerytura 30.07.18, 00:36
      zapomnial wol jak cieleciem byl. Nie tak dawno temu Polska tez byla zachlana. Pamietam jak sie zaczela emigracja rosyjskich zydow do NY. Dostalem wtedy zaproszenie na urodziny jednego takiego w restauracji Romanoff na Brighton Beach. Spoznilem sie i zostalem za to ukazany dwoma szklankami wodki. Nie wypilem nawet jednej, ale wszystko bylo tak jak w Klaju, te same hektolitry wodki, te same salatki, kielbasy i na dodatek wystep artystyczny panienek z Moskwy. W Polskich klubach wystepy byly troche skromniejsze. Potem dostale zaproszenie do Hotelu Plaza na bal Fundacji Tolstoja. Co za roznica ! Nazwiska byly tak z Wojny i Pokoju, te same rody , arystokracja i co za styl !!!
      • monalisa2016 Re: Alkohol a emerytura 30.07.18, 01:11
        boavista4 napisał(a):

> zapomnial wol jak cieleciem byl. Nie tak dawno temu Polska tez byla zachlana.
        ......................
        Wlasnie, wlasnie!
        Zaproszono mnie podczas wizyty w Polsce na pewna zakrapiana impreze, na stolach staly butelki z wodka czego ja nie pije wiec pozostalo mi przy kazdej okazji oszukiwac to znaczy picie wody zamiast wodki, az raz ktos mnie podejrzal i podmienil kieliszki wody na wodke. Przyszlam od tanca bedac pewna ze w kieliszku jest woda a nie wodka wiec zrobilam wielki lyk z pragnienia, wynikiem bylo to, ze potem wszyscy mysleli ze zaraz beda wolac karetke pogotowia poniewaz nie umialam zlapac oddechu. Przez dlugi okres nie czulam smaku potraw a usta i gardlo wydawalo mi sie ze jest drentwe. Polskie kobiety przechylaly kieliszki na rowno z mezczyznami to swiadczylo o tym ze w piciu mialy dlugi terning.

Dobre piwo czy wino od czasu do czasu tak ale nie twarde trunki za nie dziekuje, w domu mam z podarunkow roznego rodzaju polskie wodki, niektore sa starsze jak 15 lat poniewaz u nas zaden tego nie pije.
        • boavista4 Re: Alkohol a emerytura 30.07.18, 02:25
          ja lubie rowniez wodki, koniaki, likiery w bardzo malych ilosciach co sie nazywa cordials, a takze z drinkami, z krorych najbardziej lubie margerite - kopa sniegu zalana moeszanka alkoholu i dodatkow, w wielkim kielichu z brzegiem osolonym.
          W dalszej kolejnosci capirinha z pitanga , albo z marakuja. Ktore z polskich wodek sa najlepsze - tego nie wiem, lubie zobrowke.
          • monalisa2016 Re: Alkohol a emerytura 30.07.18, 02:37
            Tez nie wiem ktore z polskich wodek sa najlepsze bo tego twardego trunku nie pije mimo ze bardzo daleko mi do emerytury. W ubieglym roku przywiozlam Soplice ta najdrozsza na podarunki wdziecznosci, potem sie dowiedzialam z internetu po moim zdziwieniu zmiany opakowania ze polski koncern alkoholowy znalazl sie w rosyjskich rekach. :-)
            • engine8 Re: Alkohol a emerytura 30.07.18, 03:59
              Tak jakby to miało znaczenie kto jest właścicielem koncernu?
              Wódka jest po to aby się jak najszybciej upić
              • boavista4 Re: Alkohol a emerytura 30.07.18, 06:24
                no to jedna , koszerna.
          • engine8 Re: Alkohol a emerytura 30.07.18, 17:43
            a mnie zobrowka ciagnie na wymioty...
    • jorl f1 30.07.18, 21:26
      felusiak1 napisał:

> Średnia długość zycia a raczej oczkiwany czas zycia dla urodzonych w 2016 w Ros
      > ji mężczyzn
      > wynosi niecałe 67 lat. Ale dla urodzonych w 2005 wynosi niecałe 59 lat. I to są
      > rosyjskie statystyki.

Nie widzisz drogi f1 ze to co napisales to piramidalna bzdura?
      Maja tam ci statystycy Szklane Kule? Skad moze taki wiedziec jak bedzie sie zachowywalo pokolenia ludzi teraz urodzonych? Czy beda sport uprawiac, czy nie, obzerac sie jak to teraz robia?
      Np. wiem ze Banderowcy wiedza w Donbasie jacy zolnierze stoja im naprzeciw frontu. Jak Rosjanie, czyli rosyjscy zolnierze, ci prawdziwie z Rosji, to wtedy tacy sa trzezwi, sprawni, precyzyjni, jak ich byli wspolplemiency czyli Ukraincy to jak i ci po banderowskiej stronie, chleja.
      Tu widac zmiane mlodego pokolenia w Rosji. I co, na jakiej podstawie ci statystycy moga cos powiedziec co bedzie za paredziesiat lat?

Teraz co do emerytur w Rosji. 60 lat dla mezczyzn, 55l dla kobiet. I wlasnie ma to byc stopniowo ppodnoszone.

1, Najpierw kobiety. Wezmy Twoje liczby z USA:

> W Rosji 17.1% kobiet jest w wieku powyżej 65 lat a w USA dokładnie tyle samo.
      >

Wy tam w USA emerytur nie macie, w Niemczech jest podobnie jak w Rosji jesli chodzi o system wiec zaloze ze Twoje proporcje sa podobne do Niemiec. U nas kobiety maja emerytury od 65l i od 5 lat co roku jest 1 miesiac pozniej. A wiec teraz juz ca. 65,5 lat. W Rosji jest 55l! Przy tych samych proporcjach starych do mlodych wg Ciebie. I co? Nie nalezy Rosjankom wlepic bylo juz dawno 65++ lata do emerytury? A nie, placze w zachodnich mediach jak to Putin zly i ma byc dalej 55lat. Dyskutowalem juz o tym z Rosjanka, nauczycielka rosyjskiego w szkole w Kaliningradzie. Slyszalem jak w komunie Solidaruchy, czlowek ma te same zoladki, malo nalezy pracowac. Kijami takich bym pogonil.

2. Mezczyzni w Rosji.

Znowu Ty:

> W USA 14.7% męzczyzn jest w wieku powyzej 65 lat. W Rosji tylko 8%.

A ilu jest powyzej 60 roku zycia? Cale stada. I co maja brac emerytury od 60 lat?
      Dodam ze Ci co teraz wlasnie ida z tymi 60 lat na emerytury to emeryckie obijanie gruch wykorzystali w czasie komuny. Bo tacy ca. 60l 10-15 lat "pracowali" w komunie. Gdzie bylo takie obijanie gruch ze sobie wypoczeli. Wiec teraz niech to oddaza i zapie..la do 65++ w kapitalizmie i tym samym oddaza to co kiedys sie obijali. Za cholere nie mam litosci dla takich.
      A jak chce dluzej na emeryturze siedziec niech sport uprawia, niech sie nie obzera, nie chleje. Moi dwaj bracia umarli ponizej tej Rosyjskiej sredniej 67l. Ten 100kg sporo ponizej. Dodam ze nie pili. Wystarczylo ze sie obzerach i malo ruchu.
      • felusiak1 w odpowiedzi jorelowi 30.07.18, 23:56
        jorel napisało: Wy tam w USA emerytur nie macie
        A wy jorel nie macie rozumu. Żeby takie bzdety pisać trzeba być bezmózgowcem.

To od jakiego wieku są emerytury w Rosji nie ma nic wspólnego z moim wpisem. Pokazałem ci czarne na bialym, ze rosyjscy mezczyźni żyją krotko. Krócej niż spasione amerykańskie matoly.
        Wykazalem, ze nie ma dysproporcji wśrod kobiet a wy jorel wyjeżdżacie mi tu z sieczką zmieloną i cuchnacą debilizmem.

Towarzyszu jorel w USA można przejść na emeryturę w wieku 62 lat. W wieku 65 lat otrzymuje sie medyczne ubezoieczenie medicare a dla urodzonych w 1955 roku pelny wiek emerytalny to 66 lat i 2 miesiace.
        Teraz w wieku 66 i 2 miesiące otrzymuje się emeryturę w pełnym wymiarze. W wieku 65 lat jest około 300 dolarów niższa a w wieku 62 lat dostaje sie tylko połowę tego co w pelnym wieku.
        • engine8 Re: w odpowiedzi jorelowi 31.07.18, 00:36
          Urodzenie w latach 1943 - 1954 maja pelna emeryture w wieku 66 lat
          W wieku 62 lat dostaniesz OK 25% mniej niz w wieku pelnej emrytury... (i wiaze sie to z pewnymi ograniczeniami - jak "manewrowaniem" czy zarobkami).
          Ale za to jak sobie opoznisz (mozna az do wieku 7o lat) to wiecej... ok 8% /rok A wiec "odraczajac" pobieranie o 4 lata mozna dostawac nawet 32% wieksza..
          No i mniej zarabiajacy (albo wogole nie zarabiajacy) malzonek dostanie min 50% tego co wiecej zarabiajacy. ( a po smierci wiecej zarabiajacego - jego pelna). Mmniej zarabiajacy moze wybierac sswoja- mezowska albo kombinacje aby miec 50% wiekszej...

Jest przy tym kilka interesujacych opcji...
          Np Maz i zona pracowali i dobrze zarabaili wiec beda otrzymywac bliskie do max emerytury.....
          Maz np ma 66 lat a zona 62 (albo wiece i tez ma juz prawa emrytalne)
          No wiec np maz w wieku pelnej emerytury tzn 66 lat zaczyna brac swoja a zona zamiast czekac na swoja czy brac mniejsza swoja (pomniejszona) decyduje sie na 50% meza a swoja odracza... do momentu kiedy bedzie miec 70 lat... i wtedy zamieni z "polowki mezowej" na pelna swoja - powiekszona juz za "odroczenie" o 32% od normalnej a 62% od minimalnej...
          • felusiak1 Re: w odpowiedzi jorelowi 31.07.18, 01:21
            W moim przypadku w 62 dostalbym o 33% mniej ale moja zona o 48% mniej. Nie mam pojecia dlaczego taka rozbiezność.
            • engine8 Re: w odpowiedzi jorelowi 31.07.18, 02:29
              Wszytko zalezy ile bedzie miec lat kiedy zacznie brac w stosunku do normalnego wieku emrytalnego i czy bedzie brac "spousal benefits" - co zwykle licza tak ze jak sama ma swoja emryture ale mniejsza niz polowa Twojej to biedzie brac swoja plus reszte (to co brakuje do polowy Twojej) jako "spousal benefit".

I teraz jak zacznie brac wczesniej tzn 62 to wtedy jej czesc sie zmniejsza o ~30% ale calosc moze rzeczywiscie pokazac sie mniej... i robi sie skomplikowane.
              Ale kiedy liczy jedynie swoja to nie powionno byc az takiej redukcji
              www.ssa.gov/planners/retire/retirechart.html

ale ja ekspertem w tej branzy nie jestem - jedynie swoj wlasny przypadek mam dosc dobrze rozpracowany... :)

• jorl Re: Alkohol a emerytura 30.07.18, 21:43
      monalisa2016 napisał(a):

> Zaproszono mnie podczas wizyty w Polsce na pewna zakrapiana impreze, na stolach
      > staly butelki z wodka czego ja nie pije wiec pozostalo mi przy kazdej okazji o

Bywam na tancach z moja kochanka. W Polsce. W hotelu biore pokoj, sala na dole dla nich drogo wiec bym powiedzial ze miejscowe elity tam sa. Na jednym Sylwestrze, alkohol byl w cenie biletu, mielismy stol dla siebie. Maly. Miejsca bylo na stole nieduzo, 1/2l wodki stalo i przeszkadzalo, wiec odstawilem pod sciane na podloge. Wracamy z tanca do stolu, stoi nastepne 1/2l, kelnerka przyniosla. Tej nie odstawilem pod sciane, chyba bym baterie pod ta sciana mial wiec lepiej nie.

Poprosilem kelnerke o 2 lampki wina. Przyniosla 2 butle wina!

> Polskie kobiety przechylaly kieliszki na rowno z
      > mezczyznami to swiadczylo o tym ze w piciu mialy dlugi terning.

Tez na takich zabawac siedzielismy przy wiekszym stole z przypadkowym towarzystwem. Obalanie kielichow z wodka szlo rowno. Kobiety i mezczyzni, roznicy nie bylo. Co prawda nas nie zmuszano do picia, no ale ja z moja to wygladamy tak inaczej jak inni ze chyba smialosci nie mieli. Bo moja kochanka moglaby byc juz nie moja corka a nawet wnuczka. Jak juz o tym, to na niesmiale pytanie czy to maz dostaja standardowa odpowiedz tacy od Mojej: "Jestem w pracy teraz". I to jest prawda, jest w pracy. Fakt, lubi to prace, dobrze oplacana ale zawsze praca.

Na ostanich 2 Sylwestrach bylismy u mnie w Berlinie na zabawach. Wielka sala, jedzenie w cenie, napitki osobno platne. Bierzemy wode, litrami, i lampke szampana na 12ta jako jedyny alkohol.

> Dobre piwo czy wino od czasu do czasu

Dla mnie alkohole moga tylko byc bardziej niedobre albo mniej niedobre. Nigdy dobre.
      • lont12 Re: Alkohol a emerytura 31.07.18, 09:54
        > Dla mnie alkohole moga tylko byc bardziej niedobre albo mniej niedobre. Nigdy dobre.

Radości życia w tobie ani za kopiejkę.
        • 5magna Re: Alkohol a emerytura 12.08.18, 22:28
          Mowia ze jak by alcohol byl wynaleziony teraz to bylby ciezkim narkotykiem….

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka