Dodaj do ulubionych

Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją

29.04.21, 10:17
Wiele wątków na tym forum dotyczy amoków w min. w USA. Wczoraj w Poczdamie wydarzyła się wielka tragedia.

W Poczdamie w Niemczech doszło do tragedii. Szczegóły nie są jeszcze znane, a okoliczności wydarzenia będą dokładnie badane przez śledczych. Obecnie wiadomo, że 4 osoby nie żyją. Są to pacjenci lokalnego ośrodka. Najprawdopodobniej to osoby znajdujące się na oddziale opieki paliatywnej. Jedna osoba znaleziona została ranna. Pierwsze podejrzenia dotyczące sprawcy tej zbrodni padły na pielęgniarkę.

Wczoraj około 21 niemieckie służby poinformowane zostały o niebezpiecznym zdarzeniu w klinice Oberlin w Poczdamie-Babelsbergu
Po dotarciu na miejsce okazało się, że nie żyją 4 osoby
Dodatkowo jedna znaleziona została w stanie ciężkim
Nieoficjalne informacje mówią o tym, iż zbrodni dopuścić miała się 51-letnia pielęgniarka zatrudniona w klinice.

wtv.pl/poczdam-tragedia-w-klinice-4-osoby-nie-zyja-jedna-jest-ranna-mk-290421
Obserwuj wątek
    • tuttifrutti1234 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 29.04.21, 11:31
      Pielęgniarka pochodzi z Polski. Chciała ofiarom oszczędzić cierpień. Dwie ofiary przebywały w tym ośrodku dla osób upośledzonych i z wadami rozwojowymi od urodzenia.

Badaniom prenatalnym i aborcji mówimy stanowczo NIE!
      • petronella.kozlowska Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 30.04.21, 11:49
        tuttifrutti1234 napisał(a):

> Pielęgniarka pochodzi z Polski.

Kłamiesz!

• tuttifrutti1234 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 30.04.21, 14:11
          masz rację, z Katowic
          • szwampuch58 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 30.04.21, 14:21
            Z Katowic do NRD ....rzadkosc ale niewykluczona
    • tuttifrutti1234 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 29.04.21, 11:43
      To nie klinika, nie szpital, lecz ośrodek dla osób upośledzonych.
      Sprawczyni wróciła z pracy do domu i przy kolacji powiedziała mężowi: Skarbie, zabiłam dzisiaj kilka osób. Skarb na to zawiadomił policję.
      • senioryta13 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 29.04.21, 14:35
        > Sprawczyni wróciła z pracy do domu i przy kolacji powiedziała mężowi: Skarbie,
        > zabiłam dzisiaj kilka osób. Skarb na to zawiadomił policję.

Podziwiam, ze miala sile tam pracowac.
        • tuttifrutti1234 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 29.04.21, 15:21
          co innego rodzice upośledzonych dzieci, miłość rodzicielska i wiara w boga dają siłę na przetrwanie
          • senioryta13 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 29.04.21, 15:26
            > co innego rodzice upośledzonych dzieci, miłość rodzicielska i wiara w boga dają
            > siłę na przetrwanie

milosc rodzicielska ? a gdzie ty tu ja widzisz ?
            gdyby taka istniala, 'dzieci' te bylyby w domu.

• monalisa2016 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 29.04.21, 16:19
              senioryta13 napisał:

> milosc rodzicielska ? a gdzie ty tu ja widzisz ?
              > gdyby taka istniala, 'dzieci' te bylyby w domu.
              >

Z twojej wypowiedzi wynika ze nie bylas jeszcze w domu ktorych natura nie pszczescila prowadzic normalne jak ty, ja zycie. Bylam i wiem o czym zaczne pisac. Zarzucasz rodzinom dotknietym takim losem brak rodzicielskiej milosci? Co ty rozumiesz pod tym zagadnieniem chetnie bym uslyszala? Przebywanie do konca zycia w domu to totalna ilozacja takich osob, doslownie zabranie im zycia towarzyskiego z innymi towarzyszami doli. Bylam w takim domu wielokrotnie, widzialam rozne cierpienia, rozne upsledzenia ale widzialam zadowolenie jak i swobode tych ludzi w miare ich mozliwosci.

Nowoczesny dom dla upsledzonych gdzie znajduja oni wszelkiego rodzaju zajecia od sportu przez rozne dziedziny az do produkcyjnej strefy, zaden z nich nie robil nic pod przymusem czy to grupowe spacery z odpowiedzialna za nich osoba, czy jakies majsterkowanie. Niektore osoby tam mieszkaly, niektore byly dowozone, widzialam jak je serdecznie witali wspoltowarzysze losu, jak sie z nimi zegnali, wiec? To sa ludzie i nie my jestesmy do tego by im odbierac zycie!!!
              • senioryta13 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 29.04.21, 20:25
                monalisa2016 napisał(a):
                > Nowoczesny dom dla upsledzonych ...

artykul zawiera baaardzo malo danych.
                Nie wiem, czy ogladalas film 'Amadeus' (moj ulubiony), jest tam kadr w szpitalu psychiatrycznym i czytajac o tym zabojstwie w klinice, od razu zobaczylam tych 'ludzi' przykutych do sciany, lub unieruchomionych na stale w lozkach. Jak sie okazuje, ofiara/ofiary z kliniki, byla/byly uziemione w lozku, podlaczone do respiratora.
                Jesli byla milosc , dawno juz minela.
                "Morderczyni' z kliniki miala zapewne dosyc bezsensownosci calej swojej pracy.
                Moj post nie odnosil sie do sytuacji jaka ty przedstawilas, ja z gory zalozylam, ze kobieta nie zaatakowalaby nozem takich 'usmiechnietych' i zadowolonych' z zycia.
                Temat bardzo trudny, dalej sie nie wypowiadam.
                • monalisa2016 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 29.04.21, 22:23
                  Senioryta13 psychiatryk a Behindertenheim (dom dla upsledzonych) to sa dwie rozne rzeczy czego z soba mylic nie wolno. Nawet i w psychiatryku nie wolno bez przyczyny przykuwac jak piszesz ludzi do sciany czy fotela, czy lozka a co mowic w domie dla ludzi uposledzonych > na to sa konwencje P.CZ. ktore tego zabraniaja. Media pisaly wiele, wiele mylnych rzeczy poniewaz ten dom dla upsledzonych nalezy do pewnego koncernu pod ta sama nazwa co pobliska klinika ortopedyczna. Nie znam tej miejscowosci, najprawdopodobniej sa te dwa obiekty w tym samym budynku albo gdzies w poblizu, media sie przescigaly z doniesieniami i tu z tego wzgledu wiele niescislosci.
                  Taki dom dla niepelnosprawnych znajduje sie w promieniu kilkakilometrow od mojego miejsca zamieszkania, byla tam miedzy innymi nawet szwalnia z ktorej uslug powiem szczerze czesto korzystalam by dac mieszkancom takiego domu uczucie ze cos sensownego dla spoleczenstwa robia i maja kontakt z innymi. Jak wyrazilo sie im wdziecznosc za dokonane uslugi, czy sie ich cieplo przytulilo, czy w podziece przynioslo sie jako uznanie paczke pralin czy duza torebe z lakociami (slodycze czy owoce) tym przywiazanie do klienta bylo jeszcze wieksze. Napisalam poprzedni post z wlasnej autopsji czyli z wlasnego doswiadczenia i tego co sama na wlasne oczy stwierdzilam.
                  A ze dzisiejsze czasy to prawdziwa paranoja i slabi duchowo ludzie nie potrafia sie w nich odnalezc, to jest inna sprawa.
                  • senioryta13 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 30.04.21, 00:08
                    monalisa2016 :

Pisalam o filmie jakie sceny stanely mi zaraz przed oczyma.
                    Moze jutro dowiemy sie wiecej w temacie, poczekajmy z ocena.

• tuttifrutti1234 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 29.04.21, 16:19
              A ty bez smileya ironii nie dostrzeżesz ;)
              Przyznaję bez bicia, że wszystkie moje wpisy w niniejszym wątku są pomyślane ironicznie.

Demonstracje uliczne polskich kobiet dotyczyły m.in. prawa do usuwania takich ciąż.
              • szwampuch58 Re: Poczdam. Tragedia w klinice, 4 osoby nie żyją 29.04.21, 19:34
                "Nach dem Blutbad sei sie nach Hause gefahren und habe die Tat ihrem Mann gestanden. Dieser habe daraufhin die Polizei alarmiert, die gegen 21 Uhr am Tatort eingetroffen sei und dort die Opfer gefunden habe".blisko faktow ta ironia
                • petronella.kozlowska Update 30.04.21, 11:48
                  Asystentka pielęgniarstwa Ines R. poderżnęła gardło dwóm kobietom i dwóm mężczynom w wieku 31, 35, 42 i 56 lat. Piąta osoba została ciężko ranna.

Ines R. brała leki psychtropowe od czasu młodości, w 2013 roku została schwytana z narkotykami, w 2015 na kradzieży w sklepie.

Moje podejrzenie jest takie, że była uzależniona od narokotyków lub leków i że znajdowała się w jakimś stanie psychicznym w którym miała wszystkiego dosyć.
                  • tuttifrutti1234 Re: Update 30.04.21, 14:09
                    Inez R. wyjechała w latach 80 z rodzicami z Polski. Bez znajomości języka miała duże problemy w szkole. Wpadła w depresję, w Polsce była wzorową uczennicą. W Niemczech zakwalifikowała się na przeszkolenie. Podczas praktyki w domu dla ociężałych umysłowo przesiedleńców ze Śląska została wykorzystana seksualnie przez doctora J.K.

c.d. nastąpi
          • gocha033 nie wszystkim 29.04.21, 15:49
            > co innego rodzice upośledzonych dzieci,
            miłość rodzicielska i wiara w boga dają siłę na przetrwanie

nie wszyskim. niektorzy tez nie wytrzymuja i swiruja.
            • tuttifrutti1234 Re: nie wszystkim 29.04.21, 16:20
              dziwne, gdyby było inaczej
              • szwampuch58 Re: nie wszystkim 29.04.21, 21:22
                Brakuje mi tylko czy to Helga czy Grazynka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka