Dodaj do ulubionych

Uwielbienie dla Janosika

04.06.21, 12:37
Przezylem juz "wieksza polowe" zycia poza Polska, ale przez caly czas pobytu na emigracji odwiedzalem kraj rodzinny bardzo czesto i systematycznie. I ten czas przyjazdow do Polski moglbym rowniez podzielic na dwa okresy. Pierwszy okres to ten, w ktorym czlowiek przylatywal do Warszawy niejako "z obowiazku", zeby zobaczyc sie z bliskimi i jak najszybciej wrocic z powrotem. Przebywajac w Polsce marzylem o dniu, w ktorym ponownie przejde kontrole paszportowa na Okeciu i znajde sie "po drugiej stronie". Jeszcze szczesliwszy bylem po przylocie do Amsterdamu, gdzie mialem przesiadke na samolot do Montrealu. Latalem wtedy przewaznie KLM-em.
Dopiero na lotnisku w Amsterdamie czulo sie w pelni, ze czlowiek znajduje sie juz w tym zachodnim, czyli lepszym swiecie. Polska wydawala sie w tamtym okresie jeszcze biedna i szara. "Komunistyczne" plyty chodnikowe w miastach byly najczesciej krzywe i popekane, nie bylo jeszcze zupelnie galerii handlowych, po ulicach jezdzilo duzo malych fiatow i syrenek.
Potem nastal drugi okres (po roku 2000), ktory przyszedl jakby "po cichu" i niespodziewanie.
Drugi okres to ten, w ktorym czlowiek sie smucil, ze okres pobytu w Polsce nieublaganie zbliza sie do konca
i ze wkrotce bedzie musial ponownie powrocic do Kanady, do pracy i do codziennego rutynowego zycia.
Pobyt w Polsce stal sie przyjemnoscia i wakacyjnym odprezeniem. Chodzenie po galeriach handlowych, coraz bardziej zadbanych i bogatych ulicach miast, podroze nad morze byly dla czlowieka ponownie wielka "frajda", jeszcze wieksza niz za mlodych "gierkowskich" lat, kiedy podobno "Polska rosla w sile, a ludziom zylo sie dostatniej". I w tym drugim okresie (przynajmniej w Warszawie, choc nie tylko) mozna sobie bylo powiedziec "to jest Europa". Tak, to byla Unia Europejska.

Dzis wielu ludzi glowi sie jak to sie moglo stac, ze nastaly rzady PiS'u i Polska ostro skrecila mentalnie w kierunku Rosji i Bialorusi.

Tlumacze to sobie w sposob nastepujacy. Za "komuny" wszyscy byli mniej wiecej jednakowo biedni. Po roku 1989 nastapilo "zachlysniecie sie" kapitalizmem i dobrobytem. Ale nastapilo rowniez znaczne zroznicowanie w zamoznosci spoleczenstwa. Mniej zamozni zaczeli zazdroscic bardziej zamoznym. Tlumaczyli sobie, ze ci bardziej zamozni nie zawsze doszli do swojego bogactwa uczciwa droga. Wielu tych bardziej zamoznych zaczelo niemilosiernie "szpanowac". W Kanadzie na ogol nikt nie "szpanuje" i milioner ubrany jest tak samo jak ty, zachowuje sie podobnie jak ty. Natomiast w Polsce "szpaner" musi pokazac wszystkim jaki jest swietny, musi cie "znokautowac" strojem, bogactwem, zachowaniem. I w zwiazku z tym znaczna czesc spoleczenstwa zatesknila za jakims "Janosikiem", za jakims "Robin Hoodem", ktory zabierze bogatym i da biednym. I pojawil sie wreszcie sprytny "Janosik", ktory rozdaje biednym ku ich wielkiemu zadowoleniu. Przy okazji koncentruje w swoich rekach coraz wieksza wladze. Ale dla obdarowywanych to nie ma znaczenia. Siedzialem kiedys wczesnym rankiem
na przystanku autobusowym w Warszawie w odleglej dzielnicy. Na ulicach bardzo maly ruch. Nagle pisk opon i
zza zakretu wjechal imponujacy samochod z imponujacym mlodziencem za kierownica. Pisk opon zwrocil uwage
siedzacych na przystanku. Mlodzieniec siedzacy za kierownica pokazal nam patrzacym "srodkowy palec", po czym odjechal. Pomyslalem, ze przydal by sie jakis "Robin Hood", ktory by go przywolal do porzadku.
W jezyku tatrzanskich górali jest sporo slow pochodzenia wegierskiego. Na przyklad "juhas" - po wegiersku pasterz, "juh" to owca. Albo "gazda" - po wegiersku gospodarz. Byc moze "Janosik" to zdrobnienie od "Janos" - byl kiedys "wegierski przywodca" Janos Kadar.
Obserwuj wątek
    • borrrka Żyliśmy złudzeniem 04.06.21, 12:54
      Że pańszczyźniani ewoluują.
      Takiego, jak Polska cała ewoluują.

Jak za cara Mikołaja, główny problem to, kto poniesie baldachim nad proboszczem w Boże Ciało.
      • szwampuch58 Re: Żyliśmy złudzeniem 04.06.21, 13:01
        Z papucia na lac ta ewolucja,wnioskuje
    • jabbarytt Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 13:50
      No cóż mental zmienia się najwolniej. Ja jednak widzę pozytywne zmiany np w kulturze osobistej. Mniej w przestrzeni publicznej jest obecnie kłótni czy awantur. Ludzie jakby bardziej uprzejmi. Stanowczo mniej agresji, chamstwa czy złodziejstwa. Jeżeli tak pominiemy sprawy polityczne i dwa rozgrzane plemiona to nie jest tak źle.
      • polski_francuz Hmm 04.06.21, 14:35
        jabbarytt napisał:

"Ja jednak widzę pozytywne zmiany np w kulturze osobistej. Mniej w przestrzeni publicznej jest obecnie kłótni czy awantur. Ludzie jakby bardziej uprzejmi. Stanowczo mniej agresji, chamstwa czy złodziejstwa. "

Ze tak zacytuje gwiazde tenisa z mojej generacji: "are you serious?"

PF
        • buldog2 Re: Hmm 04.06.21, 15:09
          Dopisuję się do pytania.
        • jabbarytt Re: Hmm 04.06.21, 15:36
          Ja żyję w Polsce a nie na emigracji. Mam porównanie. De_O jak rozumiem spędza wakacje w wielkich miastach typu Gdańsk czy Warszawa. Tam rządzi PO i większość to lemingi. I co tak te miasta schamialy przez ostatnie lata? Naprawdę lepiej wyjść na ulicę i zobaczyć jak jest niż oceniać coś za pomocą telewizji.
          • polski_francuz Re: Hmm 04.06.21, 15:51
            jabbarytt napisał:

" Ja żyję w Polsce a nie na emigracji. Mam porównanie. De_O jak rozumiem spędza wakacje w wielkich miastach typu Gdańsk czy Warszawa. Tam rządzi PO i większość to lemingi. "

Kolega d'Oakville opisuje co widzi. I to tez, trzeba podkreslic,ze ma inne sympatie polityczny niz Ty. Ale, jesli mowa o wybrzezu to "ryba psuje sie od glowy" i trudno zapomniec szefa PiSu wywrzaskujacego w Sejmie obelgi "zdradzieckie mordy" w stosunku do politycznych adwersarzy.

Takich obelg nie slyszalem ani od Gomulki ani od Gierka ani od Tuska. A to byli przeciez albo komuchy albo PO-wiec.

Poszukaj innych zalet PiSu. Ale nie te.

PF
            • jabbarytt Re: Hmm 04.06.21, 16:12
              No więc koledzy patrzą przez pryzmat swoich poglądów politycznych i tego co zobaczą w TVN. Ja staram się łazić po ulicach i patrzyć na wszystko swoimi oczami. Za czasów PiS, Warszawa stała jedna z ulubionych destynacji turystów z Izraela. No bo czysto, tanio, bezpiecznie a kuchnia też smaczna. Fajne miejsce na weekend. Tym ludziom wszystko jedno kto rządzi.
              • polski_francuz Re: Hmm 04.06.21, 16:23
                jabbarytt napisał:

" Za czasów PiS, Warszawa stała jedna z ulubionych destynacji turystów z Izraela. No bo czysto, tanio, bezpiecznie a kuchnia też smaczna."

I nie ma Arabow dodaj:)

Allez masz swoje poglady i jak Ci z nimi dobrze to i mi tez.

PF
                • jabbarytt Re: Hmm 04.06.21, 17:05
                  Ja pamiętam Warszawę z wczesnych lat 2000. To nie było zbyt bezpieczne miasto. Po mieście włóczyli sie różni 'żołnierze', kradzieże samochodów i rowerów były czymś. W klubach łatwo mozna było dostac po ryju. Teraz jest znacznie lepiej i bezpieczniej nie tylko w Warszawie ale całym kraju.
                  • polski_francuz Re: Hmm 04.06.21, 17:16
                    jabbarytt napisał:

"... włóczyli sie różni 'żołnierze', kradzieże samochodów..."

Ja pamietam rosyjskich zolnierzy z lat 90, ktorzy chcieli sprzedac kalacha. A widzialem ich jak jezdzilem do Wloch gdzie pracowalem na poczatku lat 90-tych. I tez wowczas bylo, u nas we Wroclawiu, wiele kradziezy samochodow. Do dzis mam jeszcze blokade kierownicy. Ale juz od +20 lat jej nie uzywam.

PF
                    • jabbarytt Re: Hmm 04.06.21, 17:29
                      'żołnierze' to członkowie gangów: pruszkowskiego, wołomińskigo czy też podlegli mniejszym watażkom.
                    • boomerang Re: Hmm 05.06.21, 00:44
                      Z początkiem lat 90-tych zakupiłem od Rosjanina za parę dolarów na targu na Kings Crossie w Sydney order radziecki "ZA ODWAGU".
                      • jabbarytt Re: Hmm 06.06.21, 09:35
                        Odwaga staniała. Na portalach typu interia czy WP słowo 'odwaga' pojawia sie przeważnie wtedy gdy jakaś celebrytka nie przez przypadek odsłoni to i owo. Wtedy sie pisze że jest odważna.
                • boomerang Re: Hmm 05.06.21, 00:40
                  ulubionym miejscem nie tylko turystów z Izraela, ale też młodych proletariuszy z Anglii, jest krakowski Kazimierz
            • boomerang Re: Hmm 05.06.21, 00:35
              trudno zapomniec szefa PiSu wywrzaskujacego w Sejmie obelgi "zdradzieckie mordy" w stosunku do politycznych adwersarzy

Szef PiS wyrósł na parlamentarzystę w stylu angielskim. Już ci raz pisałem jakimi zwrotami określał w parlamencie australijskim Paul Keating swojego przeciwnika Johna Howarda: parszywa larwa, mały wysuszony kokos, albo po prostu ścierwo.
          • engine8 Re: Hmm 04.06.21, 18:44
            A ja mysle ze Ty sie do tego po prostu przyzwyczailes i to ci nie przeszkadza.
            Na pewno jest wiele rzeczy ktore podobnie odbieraja ci z Polski odwiedzajacy nasze kraje tylko dlatego ze sa inne. Ot chocby dlaczego podatek nie jest doliczany do ceny na etykietkach w sklepach i nie wiesz ile zaplacisz w kasie... Mnie to nie przeszkadza bo sie przyzwyczailem i place kara wiec nie ma zadnej roznicy czy to bedzie $1 wiecej czy mniej.
    • czizus Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 16:17
      Polska rozwijała się bardzo dobrze po 1989 r., w szczególności po przystąpieniu do UE. Pozytywne efekty są widoczne dosłownie w każdej dziedzinie, również mentalnej. Niestety sporo jest jeszcze chamstwa i zacofania głównie w niektórych regionach na polskiej wsi. Było dobrze ale przyszedł Kaczyński z Macierewiczem i przydzwigali ocean nienawiści, kłamstw, pomówień, . . . . . . , podzielili społeczeństwo do rozmiarów wcześniej nie spotykanych, nawet w komunie.
      A wszystko to z błogosławieństwem KK. Nie jest dobrze, nadzieja na zmiany i powrót na ścieżkę europejską to wygrane wybory parlamentarne przez całą zjednoczoną opozycję.
      • buldog2 Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 18:07
        A tu pełna zgoda i warto byłoby powiedzieć to jeszcze mocniej.
        PIS każe podziwiać chamów w ogóle, ale przede wszystkich własnych chamów, z PISu.
        • jabbarytt Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 18:49
          Chamstwo i dzicz to rządziło do 2015. Chamstwo zadufane w sobie , chamstwo przekonane o swojej madrości i kulturze. Chamstwo to miało wszelkie narzedzia po swojej stronie aby sprawowac rządy do końca swiata. To były pieniadze z rozkradanych zakładów państwowych to były media które bez problemu dostawały 'koncesje próbne' jakie dostały Radio Z lub radio RMF. Inni sie na takie cos nie załapali. Mysle że najlepszych przykładem takiego postkomunistycznego buca jest Ryszard Petru- uczeń samego wielkiego profesora Balcerowicza. Dzieki temu że nosił teczkę za wielkim Balcerowiczem to dostawał tu i tam intratne posadki. Pamiętam, gdy byłem jeszcze lemingiem jak wygłaszał madrości w TOK FM i opowiadał o braku edukacji ekonomicznej polskiego społeczeństwa. Jak w rzeczywistości wygladała edukacji Rysia to mielismy okazję się przekonać gdy na Facebooku wezwał do obrony przed PiS… Konstytucji 3 Maja!. Nie wiem jak on zdał egzamin maturalny. Rysio w sumie zrobił dobra robote, nikt swoja głupota tak mocno nie osmieszył obozu tak zwanych liberałów. Natomiast te zadufane buce po stracie władzy nie moga zrozumiec co sie dzieje. Przegrywaja kolejne wybory. Wbrew proroctwom samego Balcerowicza polska gospodarka sie nie tylko nie zapadła ale rozwijała znacznie szybciej niż za Tuska. Wystarczy porównac dane ekonomiczne. Wzrostu konsumpcji diesla rok do roku o 25% nie da sie wytłumaczyc nadzwyczajna koninktura tylko ukróceniam złodziejstwa. Na szczęscie to towarzystwo jest zbyt głupie aby zrozumiec rzeczywistość.
      • engine8 Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 18:58
        To jest mentalnosc ludzka
        Ot nastepeny przyklad. Osiedle domkow jednorodzinnych. Srodek lata - goraco, ludzie nie maja klimatyzacji wiec w domach okna pootwierane.. Sasiad akurat zdecydowal sie wlasnie ukaladc kostke na dosc dlugim wjezdzie i dookola posesji.
        No i zatrudnil paru fchowcow ktorzy ta kastke tna - no-stop. Pomijam juz odglosy cietej kostki i wulgarny jezyk ale kurz od pily roznosi sie po calym osiedlu. Oni robia swoje i maja w D jak to wplywa na otoczenie.
        Oczyweiscie wcxesniej nikogo nie informowali ani niczego nie usatali ani nawet nie przeprosili za zamieszanie
        Wolnosc Tomku w swoim domku.
        A mozna by robic maly "namiot" i jakos to kotrolowac? Mozna, ale po co? To przeciez utrudni jemu i jego pracwnikom prace...
        No i teraz masz w domu do wyboru - zamknac okna i sie dusic czy tolerowac halas a glownie kurz przez pare dni i szykowac sie do powaznego odkurzania domu jak cii skonca za kilka dni. A moze po prostu zadzownic na Policje ?
        I tu jest problem bo nikt na Policje nie zadzwoni "w imie dobrych ukladow" z sasiadami a ten sasiad juz ma dobre uklady z Policja wiec pewnie i tak sie niewiele zyska poza wrogiem za plotem do konca zycia?
      • boomerang Re: Uwielbienie dla Janosika 05.06.21, 00:50
        nadzieja na zmiany i powrót na ścieżkę europejską to wygrane wybory parlamentarne przez całą zjednoczoną opozycję.

Żarty się ciebie trzymają. Cała zjednoczona prawica - ciało o konsystencji szamba - niezdolna jest do wygrania wyborów co najmniej przez najbliższe 20 lat.
        • boomerang Re: Uwielbienie dla Janosika 05.06.21, 00:58
          Opozycja, a nie prawica. Prawicą nazywają Pisiorów, a ci przecież mają program lewicowy (500+). Podział prawica-lewica generalnie wynika ze stosunku do Kościoła. Chodzisz do Kościoła i podkreślasz swoje przywiązanie do biblijnego przykazania "nie kradnij" toś Prawica, nie chodzisz do Kościoła i głosisz że należy okraść bogatych toś Lewica.
    • engine8 Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 18:38
      Nie wiem czy jak bym tak to napisal ale cos w tym jest .
      Ja ciagle po 3 tygodniach w Polsce zaczynam teskinic za domem i kombinowac jak tu wracac jak najszybciej do swoich wygod i prostoty zycia.
      Kiedys zaplanowalem 3 miesiace ale po 2.5 nie dalem rady - doplacilem za zmiane biletow i wrocilem.
      Dlaczego?
      Poniewaz ciagle panuje mentalnosc wzajmengo utrudniania sobie zycia gdzie sie da. A jesli juz utrudniac sie nie da to na pewno bezinteresownie nikt nikomu tego sie raczej nie ulatwia.
      Ot kiedys pojechalismy odwiedzic jakas atrakcje i szukajac parkingu widze ze wasnie minalem miesce na 2 samochody ale zanim sie zdazylem cofnac to juz jedno zastalo zajete przez mercedesa - duzego SUV. A ze on mial duzo miejsca to sie zaparkowal "wygodnie" tzn tak ze nie tylko on mogl swobodnie otworzyc drzwi ale pewnie ten obok tez i by sie nie dotknely...a miejsca obok zostalo niestety mniej niz dla mojego auta aby nie ryzykowac uszkodzen. Brakowalo moze z 10 cm. Podszedlem i pytam czy nie moglby sie przesunac doslownie 10 cm i wtedy ja sie spokojnie zmieszcze bez ryzyka uszkodzenia mojego u czyjegos auta? Spojrzal na mnie z gory, bez slowa sie odwrocil i odszedl a "zona" jego wyciagnela komorke i zrobila zdjecie jego auta i mojego...i tez bez slowa sobie poszli.
      I takie rzeczy niestety pozastawiaja odrobine goryczy...i pytanie WHY??
      • jabbarytt Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 18:56
        Engine wydaje mi się że to jednak zanika. Ludzie są coraz bardziej życzliwi. Ja tam często jeżdze pociągiem i przysypiam, budze sie i lece do wyjścia i słysze 'Panie a Pańska czapka!'. Gdyby nie ci zyczliwi to już dawno bym nie miał połowy garderoby i portfela. Z Waszych relacji wynika że chamstwo to sie głównie pleni wśród tych posiadaczy dobrych samochodów czyli pewnie ludzi bogatych dorobkiewiczów. W Polsce biznes jest dosyc dziki i statystycznie rzecz biorac przebijaja się jednak ludzie nie mający skrupółow ani hamulców.
        • engine8 Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 19:02
          Oczywiscie ze to zanika i oczywiscie ze to sie poprawia i oczywoscie ze to nie jest typowe...
          Ale jest i jest tego na tyle ze sie zauwaza ze jak nie tu to tam czy gdzie indziej.
          U nas chyba pomaga to ze ludzie sie nawzalem nie ignoruja - usmiechaja sie (nie wazne czy to szczere czy sztuczne ale sie zauwazaja i robia kontakt) i mowia "HI" obala pewne bariery i nie ma mozliwosci po prostu udawac ze sie kogos nie widzi czy ignoruje i jak tu olac kogos kto sie wlasnie do ciebie i ty do niego usmiechnal przyjaznie?
        • jabbarytt Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 19:03
          Ja mam jeszcze pytanie do obokrajowców jak oceniacie kulture albo jej brak wsród kierowców. Dla mnie to jest jednak wyznacznik kultury społecznej.
          • engine8 Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 20:43
            Kultura wsrod kierowcow odzwierciedla kulture narodowa?
            • jabbarytt Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 20:57
              Moim zdaniem tak. Jak idziesz do knajpy to kelner będzie usmiechał i bedzie mily bo ma za to płacone. Na drodze jedziesz obok innych nieznanych kierowców oni moga ale nie musza być grzeczni. Jak sa grzeczni to z własnej nieprzymuszonej woli. Jak sa niegrzeczni nawet w granicach prawa to nie poniosa za to zadnych konsekwencji. Ja parę ładnych lat pracowałem w Poznaniu i jeździlem tam na warszawskich blachach. Mimo że Poznaniacy za bardzo Warszawiaków nie lubią, to nigdy nie miałem problemów, wręcz przeciwnie ustepowano mi drogi jak sygnalizowałem nagle manewr. Bo wiadomo obcy nie musi znac miasta, trzeba uważac ale i trzeba pomóc.
              • engine8 Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 21:07
                Tu jakos wszyscy uwazaja ze nie ma idealnych kierowcow i wszyscy robimy jakies tam bledy i przewinienia wiec zanim sie na kogos wkurzymy to pomyslmy czy czsami my tez nie jestesmy bez winy.. I generalnie (i tylko generalnie bo oczywscie wyjatki sie zdarzja ) na drodze ludzie starja sie sobi enie przeszkadzac jesli nie pomagac. Jak widzisz ze ktos wyprzedza to mu pozwalasz, jak zmienia pas to mu nie zajezdzasz, niekt nie patrzy z pozycji "kto ma prawo" a raczje kto w danej sytuacji pownien sie ta czy inaczej zachowac.
                W Polsce generalnie tez tak jest ale "wymuszanie swoich praw" widzi sie na kazdym kroku.... a "gesty grzecznosciwe" to widzialem glownie w Oplskim i troche na Slasku - ze np ktos widzc mnie z tylu zjechal na pobocze aby mnie przepuscic.
                No ale warunki jazdy w Polsce sa gorsze. Drogi wezsze, na nich pasy wezsze, mniejsza siec autostrad, autosrtady wszedzie platne i tez nie maja po 4 pasy... ogranczenia predkosci bezsensowne, kontrola i karanie (niewiele skuteczne) do przesady.
          • szwampuch58 Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 21:16
            Wolska wyprzedza o 3 dlugosci poziom europejski ofiar smiertelny na "zebrach"...jeszcze jakies pytania o kulturze kierowcow w Polsce ,pisior???
            • engine8 Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 21:24
              A o ile trzeba przekroczyc i ilu jeszcze przejechac aby te swiete krowy na zebrach w koncu zrozumialy ze przechdzenie prze ulice bezpiecznie to niczyja ale ich odpowiedzialnosc?
              Wogoel nie powinno byc przejsc przez ulice poza swiatlami. I jak ots przechodz to tylko i wylacznie na swoja odpowiedzialnosc?
              • buldog2 Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 21:36
                Prawie pełna zgoda.
                Dopuszczam przechodzenie nie po przejściach, ale na własną odpowiedzialność.
            • jabbarytt Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 21:39
              to nie musi być wynikiem słabej kultury kierowców. Przyczyny mogą byc inne: słabe wyszkolenie, słabe oświetlenie przejść, złe testy psychofizyczne etc. U nas na drogach jest sporo wariatów ale oni nie stanowia pewnie 1% całej populacji kierowców. Na poczatku w latach 90 tych było naprawde dużo wypadków co wynikało z kiepskich dróg, słabego stanu technicznego samodów i infrastruktury.
              • engine8 Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 23:48
                A ja uwazam ze na przejsciach piesi uwazaja ze tam "maja prawo byc kiedy im sie podoba" i nie bora pod uwage ze kierowcy ich nie widza albo nie zauwazaja - przyczyny malo wazne ...powinni wiedziec ze nawet jak maja tam wszelkie prawa to nie maja zadnych szans..
                W Polsce jazda po miescie w duzym ruchu i piesci jak bezpanskie psy i swiete krowy to masakra.
                Zadne nakazy, znaki i mandaty tego nie zalatwia. Piesi powinni zrozumiec ze ich prawa sa w parkach i na chodnikach a na ulicach maja sie podporzadkowac i nie maja tam zadnych praw - czasami mozna im dac przywileje tzn jak maja swiatla na przejsciu to moga przechodzic ale tez uwazac czy jak sie to w Polskim KD pisze "zachowac szczegolna ostroznosc"
      • borrrka Piszesz o drobiazgach 04.06.21, 19:05
        A ja w ostatnich latach miałem okazję porównac rzeczy poważne w Polsce i w Niemczech.
        Mówię o służbie zdrowia, ale w aspekcie pewnego zaangażowania ze strony lekarza.

Tu nie ma porównania.
        Rutynowa działalność + paraliżująca obawa przed odpowiedzialnością w prawną w Rajchu versus dobra wola ze strony polskich lekarzy.
        A że sprzęt lepszy za Odrą, to oczywiście prawda.
        A "czynnik ludzki" na poziomie poniżej zera.

Nie mam zwyczaju występować pod pięcioma nickami, więc donoszę.
        Z nieznanych przyczyn przestał działać mój loging "borrka", a próbując odzyskać konto zablokowałem je ostatecznie.
        Mam nowy nick borrrka.
        Ale to ja:)
        • borrrka Chaos zapanował - to odpowiedź na post Engine8 04.06.21, 19:09
          Wychwalający zachodnie porządki.
          A zdjęcie zupełnie od czapy - restauracja Słowiański Bazar w Moskwabadzie!
        • engine8 Re: Piszesz o drobiazgach 04.06.21, 20:59
          Jakies konkretne przyklady?

Ja tez miale okazje na sobie sprawdzic i porownac opieke i lekarska i szpitalna w Polsce i w USA.
          I chyba nigdzie nie ma tak daleko posunietej "ostroznosci" przed opowiedzilanisci prawna jak u nas wiec u nas sie przeszdza z "opieka" i porcedurami aby nikt ich nie posadzil ze cos zaniedbali.
          Ale Polska opieka te ma swoje zalety - chocby to ze jest ciagle bardziej "organiczna" .
          A ze ludzi maja we krwi "kombinowanie" to to co kiedys bylo nielgalne - lapowki i przkrety, formalnie zalegalizowano ale system sie nie zmienil.. Lekarz obecnie nie biora kopert ale tak samo biora to co sie nazywa lapowkami jedynie placa z tego w wiekoszsci podatki..
          Jednak ogolna "jakosc" opieki jest nieporownywalnie lepsza w USA. A koszty wcale nie wyzsze niz w Polsce jesli sie policzy to ile przecietny obywatel wydaje na potrzeby medyczne wszelkiego rodzaju... bo tylko na pzor ( i jak ktos czyta propoagande) tu sa straszne i zaporowe ceny a w Polsce wszytko za darmo - w rzeczywistisci to jest prawie odwrotnie.
          • borrrka Bez przesady 04.06.21, 21:59
            Po nazwiskach mam polecieć?
            Po prostu ostrożność paraliżuje lekarzy w Rajchu.
            I brak im empatii wobec pacjenta.
            • engine8 Re: Bez przesady 04.06.21, 22:43
              Nie po nazwiskach ale przykladach tej empatii ktorej im brak a w Polsce jest w nadmiarze?
              Nie daja opioids na zadanie jak pacjenta "boli" czy co innego?
    • borrrka Dzień wdzień pisowski mołojec w gumiakach 04.06.21, 19:23
      Wylewa wiadro gnoju na życie publiczne i czuje się coraz lepiej w Bolandzie.
      Powiedzmy szczerze, rzut oka na te parobczańskie mordki wystarczy, by zdefiniować z kim mamy do czynienia.
      Euro przeciw rublom białoruskim, że odróżnię ze sprawnością 90% miłośników Jarka, od reszty.
      Podkreślam od reszty.
      Nie mam na myśli jakiejs konkretnej grupy.
    • czizus Re: Uwielbienie dla Janosika 04.06.21, 22:29
      Ładnie napisane. Dodam tylko, że wg wielu i moich obserwacji elektorat PIS-u to ludzie o poglądach i mentalności komunistycznej ale chodzący do kościoła. To przeważnie również wszelkiej maści nieudacznicy i frustraci którym nie wyszło, nie udało się i obwiniają za to nie swoją nieudolność i lenistwo ale państwo polskie a w szczególności PO i Tuska. Ludzie szczęśliwi, zadowoleni z życia, podróżujący po świecie i znający trochę świat, głównie Europę to głównie elektorat szeroko rozumianej opozycji. To oczywiście uproszczone rozumowanie ale z grubsza odpowiadające rzeczywistości.
      No takie mamy czasy, żądzą nami nieudacznicy, frustraci i nieuki. Ale przeżyjemy!!!!
      • boomerang Re: Uwielbienie dla Janosika 05.06.21, 01:08
        elektorat PIS-u to ludzie o poglądach i mentalności komunistycznej ale chodzący do kościoła

Że chodzą do kościoła, z tym się zgodzę, ale nie z tym, że mają mentalność komunistyczną. Zapewne ich mentalność patriotyczną uznałeś za komunistyczną. Zapomniałeś że komuniści byli internacjonałami. To właśnie ci podróżujący po świecie, internacjonałowie głosujący na PO są bliżsi komunistom, zresztą wywodzą się z tych sfer którym w PRLu było lepiej.
        • engine8 Re: Uwielbienie dla Janosika 05.06.21, 01:56
          Jedni i drudzy sa gleboko wierzacymi. Skonczyla sie komuna to znalezli inna opcje ktora wdocznie im pomaga sobie z samym soba radzic.
        • czizus Re: Uwielbienie dla Janosika 05.06.21, 09:57
          boomerang napisał:

> elektorat PIS-u to ludzie o poglądach i mentalności komunistycznej ale ch
          > odzący do kościoła

>
          > Że chodzą do kościoła, z tym się zgodzę, ale nie z tym, że mają mentalność komu
          > nistyczną. Zapewne ich mentalność patriotyczną uznałeś za komunistyczną.

Ci ludzie mają mentalność roszczeniową, oczekują że to państwo rozwiąże ich problemy a sami nie wykazują zbyt dużej inicjatywy, . . . . . w niczym. Każdy kto się dorobił to złodziej, nie mieści im się w głowach że jednak zdecydowana większość zawdzięcza swój sukces bardzo ciężkiej i uczciwej pracy. Dlatego są podatni na wszelkiej maści kłamstwa i paszkwile PIS-U.
          Mentalność patriotyczna? Taaaak to widać w szczególności u tych "prawdziwych" patriotów którzy na wezwanie Kaczyńskiego bronili kościołów przed kobietami brutalnie ich bijąc albo u kiboli śpiewających patriotyczne pieśni co drugie słowo to hamskie bluzgi. Ale najlepiej widać ten patriotyzm na Marszu Niepodległości, . . . . . . . , z nacjonalistami i faszystami z całej Europy. Jeden wielki wstyd!!!!!
          • boomerang Re: Uwielbienie dla Janosika 06.06.21, 05:05
            Ci ludzie mają mentalność roszczeniową, oczekują że to państwo rozwiąże ich problemy a sami nie wykazują zbyt dużej inicjatywy, . . . . . w niczym.

Mentalność roszczeniową to mogą mieć górnicy, bo oni w PRLu byli na piedestale, ale na pewno nie chłopi, czy też szeregowi chłoporobotnicy.

[u]na wezwanie Kaczyńskiego bronili kościołów przed kobietami brutalnie ich bijąc
            [/u]
            ojojoj bo się rozpłaczę

Ale najlepiej widać ten patriotyzm na Marszu Niepodległości
            Tu się zgadzam. Ilekroć oglądam na youtube filmiki z Marszu Niepodległości to jestem wzruszony.
            • czizus Re: Uwielbienie dla Janosika 06.06.21, 13:29
              boomerang napisał:

> Ci ludzie mają mentalność roszczeniową, oczekują że to państwo rozwiąże i
              > ch problemy a sami nie wykazują zbyt dużej inicjatywy, . . . . . w niczym.
              [
              > /u]
              >
              > Mentalność roszczeniową to mogą mieć górnicy, bo oni w PRLu byli na piedestale,
              > ale na pewno nie chłopi, czy też szeregowi chłoporobotnicy.

Mylisz się całkowicie. Ci bogaci to z reguły ludzie proeuropejscy, otwarci na świat o poglądach liberalnych, . . . . ci biedniejsi to główne 500+, poglądy antyeuropejski, wspominający chętnie komunę bo wtedy było im dobrze.
              >
              > [u]na wezwanie Kaczyńskiego bronili kościołów przed kobietami brutalnie ich bij
              > ąc

> ojojoj bo się rozpłaczę

No ja nie toleruję bicia kobiet, . . . . ale co kto lubi.
              >
              > Ale najlepiej widać ten patriotyzm na Marszu Niepodległości
              > Tu się zgadzam. Ilekroć oglądam na youtube filmiki z Marszu Niepodległości to j
              > estem wzruszony.
              >
              Jak Hitler maszerował ulicami Berlina to też wielu było wzruszonych.
      • polski_francuz Winny jest inny 05.06.21, 09:03
        czizus napisał:

" To przeważnie również wszelkiej maści nieudacznicy i frustraci którym nie wyszło, nie udało się i obwiniają za to nie swoją nieudolność i lenistwo ale państwo polskie a w szczególności PO i Tuska."

Potwierdzam. I ja tak widze sukces Kaczynskiego. Obarczyc innych za swoje wady i za swoja glupote. I katastrofa smolenska bazujaca na bledach pilotow i ladowaniu na nieprzygotowanym do ladowania lotnisku jest synteza PiSu i synteza tej czesci polskiej historii, ktora do katastrof prowadzila.

I wazne jest by sie z tych bledow wreszcie nauczyc. I pojsc dalej.

PF

• de_oakville "Kwiczoły" i "Pyzdry" 05.06.21, 09:37
          "Kwiczoły" i "Pyzdry" - to byli typowi ludzie z otoczenia legendarnego "Janosika". Moznaby doszukiwac sie analogii. I niejedna "Hanka" (jako kochanka).
        • jabbarytt Re: Winny jest inny 06.06.21, 04:16
          Teraz to juz sadzisz głupoty nas poziomie czisusa, któremu naprawde ciezko dorównac w tej materii. Czy PiS jako partia opozycyjna był odpowiedzialny za szkolenie pilotów i przgotowanie lotniska, na którym przecież dwa dni wcześniej lądował Putin i Tusk? Za organizacje lotu do smoleńska było odpowiedzialne BOR czyli instytucja podległa rządowi. Przecież to nie była pierwsza katastrfoa za rządów Klicha. Wczesniej zgineło kilkunastu oficerów w katastrofie CASy i czy ktos wyciagnal z tego jakies wnioski? Za kadencji Klicha zginęło wiecej polskich genererałów niz w czasie II WŚ.
          • szwampuch58 Re: Winny jest inny 06.06.21, 07:56
            Pisior znowu lze jak bura suka:
            W2010 roku praktyką było ignorowanie części postanowień przyjętej rok wcześniej instrukcji przewożenia najważniejszych osób w państwie. Dlatego Kancelaria premiera Donalda Tuska nie brała - choć powinna - udziału w organizacji lotu Lecha Kaczyńskiego wraz z delegacją na obchody 70. rocznicy zbrodni katyńskiej.
          • polski_francuz Re: Winny jest inny 06.06.21, 09:38
            jabbarytt napisał:

Czy PiS jako partia opozycyjna był odpowiedzialny za szkolenie pilotów i przgotowanie lotniska, na którym przecież dwa dni wcześniej lądował Putin i Tusk?

Jak myslisz, kto byl odpowiedzialny za ladowanie we mgle? Nasuwaja sie dwie mozliwosci: (i) morderca; (ii) idiota. Zadan kraj nie powninien byc rzadzony przez takich.

PF
            • jabbarytt Re: Winny jest inny 06.06.21, 09:46
              Za łądowanie we mgle był odpowiedzialny kapitan statku powietrznego. On raczej krajem ie rządził.
              • polski_francuz Re: Winny jest inny 06.06.21, 09:52
                jabbarytt napisał:

" Za łądowanie we mgle był odpowiedzialny kapitan statku powietrznego. On raczej krajem ie rządził."

O ile pamietam do kabiny wlazl jakis gieneral i zaczal rzadzic. Podobnie jak Kaczynski rzadzi jednym krajem nie bedac premierem ani prezydentem.

Ale, jabaryt, nie chce sie z mlodymi klocic. Chce raczej pozostac mlodym i biore sie za niedzielny sport.

PF
                • jabbarytt Re: Winny jest inny 06.06.21, 10:07
                  O ile pamietam do kabiny Wydajesz więc bardzo ostre i kategoryczne osądy, grzesząc jednak bardzo słabą znajomoscia faktów. To typowe dla ofiar czerskiej propagandy - fakty nie sa istotne.
                  Co do sportu to popieram. Ja też się zaraz odrywam od kompa. Życzę więc miłego i pogodnego dnia.
                  • szwampuch58 Re: Winny jest inny 06.06.21, 10:25
                    Tylko prawda szalonegoo Antka,pisior.....puszke piwa i parowek kilka wez na sportowy spacer
                • boomerang Re: Winny jest inny 06.06.21, 10:26
                  O ile pamietam do kabiny wlazl jakis gieneral i zaczal rzadzic.

Mało tego, ja pamiętam że samolot podchodził do lądowania na lotnisku 4 razy.
                  • szwampuch58 Re: Winny jest inny 06.06.21, 10:41
                    Nie jakis a dowodzca ulankow nadwislanskich Blasik,generalisko ze mucha nie siada
          • de_oakville Przyjrzyjmy sie jednak faktom 06.06.21, 13:13
            Forumowy kolega Felusiak, zdawac by sie moglo bardzo rozsadny czlowiek, zarzuca tu wielu piszacym jakas "nienawisc do PiSu". Osobiscie nie zywie zadnej nienawisci do kogokolwiek. Ale faktem jest, ze okres rzadow PiSu sklocil narod polski ze soba tak jak nigdy dotad. Wielu ludzi w Polsce nienawidzi sie wzajemnnie tylko dlatego, ze reprezentuja odmienne poglady.Tego nie bylo nawet nigdy za "komuny". Mysle, ze wielkim bledem PiSu bylo napakowanie do jednego samolotu sporej ilosci ludzi waznych dla Polski (np. prezydent Kaczorowski czy chociazby Anna Walentynowicz) Ogromna nonszalancja bylo spoznienie sie osoby najwazniejszej w panstwie na odlot a potem nie podjecie rozsadnej decyzji, zeby zawrocic. Po tragedii nastapilo naginanie na sile rzeczywistosci do wlasnych wyobrazen. Dla ratowania "honoru" i pozorow "szycie" opinii o katastrofie juz nawet nie "grubymi nicmi" tylko wrecz "linami okretowymi". Lamanie konstytucji. Stosowanie metod "ponizej pasa" jak np. powalenie i zakucie w kajdanki dobrego lekarza (Garlickiego), stosowanie prowokacji (lapowka dla Lepera), szerzenie jadowitej propagandy przez "telewizje kur" (moze odwrotnie), na skutek czego kryminalista wbil noz uczciwemu i dobremu czlowiekowi - prezydentowi Gdanska, Pawlowi Adamowiczowi. Wyczyny "agenta Tomka" i innych. Szykany wobec sedziego Tulei itp. itd. Popieranie narodowcow. Osobiscie brzydze sie wszelkim
            formom nacjonalizmu i uwazam, ze czlowiek powinien czerpac pelnymi garsciami z bogactwa zarowno wlasnej kultury jak i z innych kultur. Nie uwazam, ze bycie Polakiem to powod do wstydu, ale rowniez nie powod do jakiejs nadmiernej pychy czy naciaganej dumy. Po prostu to to samo co bycie np. Koreanczykiem, Serbem czy Portugalczykiem. Przeciez te wszystkie dzialania to jest "woda na mlyn" dla obecnych politykow
            Rosji, ktorzy marza o "rozwaleniu" Unii Europejskiej, tej "mlecznej krowy", ktora postawila Polske mocno na nogi po przystapieniu do niej. A zatem, parafrazujac slowa Majakowskiego "mowimy partia a w domysle Lenin", mozna smialo powiedziec "mowimy PiS a w domysle Rosja". Byc moze "suwerenowi" jest z tym dobrze i byc moze spora czesc Polakow chce, zeby kraj bardziej przypominal Rosje niz Zachod. No trudno, ich wybor. Moje sympatie sa nieco odmienne. Wprawdzie lubie Rosje jako kraj turystyczny nie mniej niz np. Argentyne (zabytki starego Petersburga, imponujaca Moskwa, kolej transsyberyjska itd.), ale znajac troche historie Polski i "jeczenie" pod carskim butem (zadnego rozwoju gospodarczego i spolecznego porownywalnego z zachodem), czasy "Targowicy" przy jednoczesnym calowaniu ksiezy po rekach, nie jako wyraz szacunku do Boga i jego przykazan, tylko jako wyraz bezmyslnego poddanstwa, zgadzam sie w wiekszosci punktow z Czizusem. Jednak rowniez rozumiem z czego postawy pro-pisowskie moga wynikac. Z lekcewazenia i ponizania biednych przez bogaczy, ze "szpanowania" i nie liczenia sie pracodawcow-"krwiopijcow" z pracownikami itd. Jak w dawnej carskiej Rosji, stad te podobienstwa nie sa pewnie przypadkowe. Pracowalem krotko u pewnego Polaka, ktory z socjalizmu (Polska) przeniosl sie do kapitalizmu (Kanada). I realizowal tutaj smialo swoje wyobrazenia o kapitalizmie - niemilosierny wrecz wyzysk. Odszedlem i mialem uraz psychiczny. To byla moja pierwsza porzadna praca tutaj i nabralem
            przekonania, ze tu tak jest. Mylilem sie. Los mi to pozniej jednak wynagrodzil. Felusiak twierdzi, ze rosyjscy "hackerzy" nie istnieja. Stad juz bardzo bliski logiczny wniosek, ze rowniez nie istnieja rosyjscy "trolle" na forum. A przeciez wiadomo, ze istnieli, bo doswiadczylismy ich "oddechu" na wlasnej skorze.
        • boomerang Re: Winny jest inny 06.06.21, 05:12
          Nieprawda. Ci, którym nie wyszło po zmianie ustroju, głosują na PO i skaczą/skakali na pochodach KODu. Mam takich kilku kolegów z PRLu, to wiem najlepiej. Zwłaszcza że koledzy ci zabanowali mnie gdzie tylko się dało.

katastrofa smolenska bazujaca na bledach pilotow i ladowaniu na nieprzygotowanym do ladowania lotnisku jest synteza PiSu

Na tym samym lotnisku lądował parę dni wcześniej Tusk. Czyżby sprawdzał stan lotniska przed zapowiedzianą wycieczką delegacji PiSu?
          • jabbarytt Re: Winny jest inny 06.06.21, 09:25
            'Nieprawda. Ci, którym nie wyszło po zmianie ustroju, głosują na PO i skaczą/skakali na pochodach KODu. Mam takich kilku kolegów z PRLu, to wiem najlepiej. Zwłaszcza że koledzy ci zabanowali mnie gdzie tylko się dało.'
            No tak ale w tym wątku pojawiły sie postacie chamów którym sie w zyciu powiodło: pierwszy to ten 'imponujacy młodzieniec w imponujacym samochodzie' pokazujący środkowy palec tym co stoja na przystanku a drugi przykład to owo małzeństwo z SUVa na które natknął sie engine. Jak znam realia socjologiczne to nie sądzę aby te postacie były zwolennikami PiSu. To raczej takie balcerowiczowskie wilczki, tacy którym GW wmówiła że jak krzykna Rudzyk-..uj to juz są inteligentni, europejscy i należą do elity.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka