Dodaj do ulubionych

Bunt w Kazachstanie

• jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 07.01.22, 20:44
      mateusz572 napisał:

> Widzę, że ty jorl masz jakieś rozdwojenie jaźni.

Ja napewno nie ma rozdwojenia jazni, to tacy jak Ty macie czesto rozdojenia jazni a najwazniejsze ze daleko do konca nieprzemyslane poglady. Tak aby sie calosciowo zgadzaly u was sie nie zgadzaja.

>Z jednej strony mieszkasz w wo
      > lnym praworządnym kraju, który pozwolił ci rozwinąć skrzydła ( piszę o Alemanii
      > ),

Podstawowa sprawa w Niemczech to jest to ze jest tu swietnie pracujacy kapitalizm, ja do tego sie akurat nadaje, i oczywiscie to ze w moim zawodzie moglem dalej tu pracowac. Inaczej bym uwazal ze stracilem zycie. Np. jakbym zostal w Polsce gdzie inzynierow elektronikow tak naprawde nie bylo potrzeba dlugo po wprowadzeniu kapitalizmu do Polski w 1989r. Mam przyklad moich kolegow elektronikow, zaden nie mogl pracowac potem jako projektant elektroniki. Czyli ja potrzebuje kapitalizmu i to porzadnego.

Co do praworzadnosci, na cos takiego zadaje pytanie jak to bylo w Koreii Pd i na Tajwanie do roku ca. 1990. Dyktatury+kapitalizm i doskonaly rozwoj gospodarczy. Mam pytanie do Ciebie, wy Polacy unikacie takiego, byly wtedy w Koreii Pd i na Tajwanie praworzadnosci wg jakies tam definicji ktora dla Ciebie napewno nie jest jasna jakby Ciebie do muru przyprzec aby ja zdefiniowal? No jak? Chyba ne bylo, prawda? I co zle bylo dlatego? Napewno masz nabozenstwo do Koreii Pd i Tajwanu, prawda?

Dalej. Rozumiem ze imputujesz ze w Rosji nie ma wg Twojej definicji praworzadnosci. Dobrze rozumiem drogi m572? Na jakiej podstawie tak sadzisz? Wg polskich mediow? Do tego jest w Rosji kapitalizm czy go nie ma? Powiedzmy w wiekszosci w gospodarce? No jak? Jest czy nie?

Ja obserwuje Rosje dokladnie i widze ze jest i kapitalizm, lepszy jak w Polsce np. chociaz do niemieckiego mu jeszcze sporo brakuje ale to nic dziwnego i sa na drodze dotad. W Polsce macie kapitalizm polski Janusza z wasami ale juz duzego, jak jest w Niemczech USA itd juz nie macie. Nie potraficie mec powaznych kapitalistow jacy sa w Niemczech czy USA macie kapitalistow duzych z Zachodu. Montownie im. Balcerowicza. A Rosja kapitalistow juz ma. I prawidlowo.

Praworzadnosc. Gdzie w Rosji nie mam praworzadnosci tak naprawde? Nalezy dodac ze na Rosje jest prowadzony skomasowany ciagly atak majacy Rosje od wewnatrz rozwalic, cale stada Rosjan sa przekupywania przez Zachod aby tam syfic, w takich przypadkach Rosja musi sie bronic i bardzo dobrze ze to robi. Bo Rosja jest Swiatu niezbedna, tylko Rosja trzyma w ryzach USA militarnie, bez Rosji USA by opanowala Swiat militarnie i by nastaly stulecia wladzy USA, wtedy zdegenerowanej cos jak cesarze w Rzymie jak Rzym swoj Swiat militarnie opanowal. Po Kartaginie. Takiego Swiata ja nie chce, ja wiem ze jak w gospodarce nie moga byc monopole tak i w polityce. Bo wiem jaki jest czlowiek, jak moze, wdepnie drugiego w ziemie. A jak musi sie liczyc z drugim to dziala wtedy wszystko dobrze, konkurencja. Tak jest dobrze w gospodarce i w polityce.
      Np. Niemcy, politycy naturalnie ci co rzadza uwazaja ze Rosja jest wazna dla Swiata i slusznie.

Ja bylem juz wielokrotnie w Rosji 2 tygodnie objezdzilem z moimi Rosjanami terenowkami Altaj, nad Bajkalem bylem tez z Rosjanami, nawet w Kaliningradzie w szkole j. rosyjskiego gdzie gadalem z Rosjanami bo szkola byla dla mnie dla zabawy. Tez inne wycczki. Nie widzialem jakies niepraworzadnosci, nie wiem skad cos takiego np. Ty uwazasz. Tzn wiem, Polak czuje sie lepszy od Rosjanina, kompleksy z Zachodem przerzuca na Wschod.

Inny aspekt. Czesto Polacy mowia "ja lubie Rosjan ale nielubie Rosji". A wiec ja dokladnie odwrotnie bo ja lubie Rosje ale Rosjan juz nie. Dla mnie Rosjanie to jak Polacy czy inni Ostblockowcy, chamy bezczelni kombinatorzy jak sie da. Ja przyzwyczajony do innych standartow, 40 lat w Niemczech. Ale kapitalizm trzyma te zle cechy w ryzach.

I uwazam ze Rosja powinna poprzylaczac wszystkie byle republiki za wyjatkiem Baltow tych mamy juz do Niemec czyli Unii przylaczonych. I wiem ze dla ludzi w tych republikach bedzie gospodarczo lepiej, wystarczy popatrzec jakie nedzne PKB/leb w stosunku do Rosji wszyscy inni maja. Ja wiem ze jest ciagle rycie poprzez dawanie nadzieji ludziom w tych republikach, nie przylaczajciw sie do Rosji u nas bedziecie mieli lepiej. Wezmy Ukraine, 2014 my do Unii. Efekt? Praca w biednej Polsce. To zysk dla nich? Fakt, dla mnie bo duzo zasuwa w Montowniach im. Balcerowicza w Polsce montujac towary przez np. Niemcow zaprojektowane, blizej jak Montwnie na Ukrainie do wozenia towarow. Bo juz Polakow powoli bylo za malo, wiec Ukraincy niech pomoga. To jest zycie? emigracja na walizkach? Taka perspektywa?
      Lepiej byloby dla nich jakby sie przylaczyli do Rosji, mieliby tez kapitalizm, by budowali swoje domy u siebie pracowali by w swoich fabrykach ich inzynierowie projektowaliby produkty, w Rosji jest tego sporo juz kapitalistycznie, a to napewno jest dla kraju lepiej.
      Ale nie rewolucje wszczynac rozwalnia krajow wszystko aby byl syf u nich. Tak jak Kazachstan teraz.

I tak nie zrozmiesz, starczy. A Twoja opinia mi wisi i powiewa, o mnie. Bo jest glupia.

>a z drugiej hołdujesz dyktaturę, w której nie miałbyś szans tego osiągnąć.
      > Kim więc jesteś bardziej Niemcem, czy jednak ruskim czeławiekiem.
      • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 07.01.22, 21:20
        mateusz572 napisał:

> Widzę, że ty jorl masz jakieś rozdwojenie jaźni.

>Z jednej strony mieszkasz w wo
        > lnym praworządnym kraju, który pozwolił ci rozwinąć skrzydła ( piszę o Alemanii

Z innej strony, Ty mieszkasz w kraju, tak rozumiem w Polsce, ktory nie jest krajem praworzadnym. Niedlugo beda wam zabrane za to subwencje, KPO juz, prawo glosu w Unii, zabijacie ludzi przy granicy z Bialorusia, sady sobie robicie zalezne od wladzy politycznej, za pare miesiecy bedziecie za to niezle wisieli.

A wtedy dalej bedziesz bezczelny drogi m572 i bedziesz Rosji zarzucal brak praworzadnsci? Czy zamilkniesz? Acha, wiem, bedziesz jako Pisowiec, bo juz nim jestes wrzeszczal, zes praworzadny.
        Wszyscy w Polsce jestescie piSowcy, powtarzam od dawna i ma racje, prawda?

To przyklad na Twoje rozdwojenie jazni drogi m572.
        • mateusz572 Re: Bunt w Kazachstanie 08.01.22, 17:05
          jorl9 napisał(a):

> mateusz572 napisał:
          >
          >
          > > Widzę, że ty jorl masz jakieś rozdwojenie jaźni.
          >
          >
          > >Z jednej strony mieszkasz w wo
          > > lnym praworządnym kraju, który pozwolił ci rozwinąć skrzydła ( pis
          > zę o Alemanii
          >
          >
          > Z innej strony, Ty mieszkasz w kraju, tak rozumiem w Polsce, ktory nie jest kra
          > jem praworzadnym. Niedlugo beda wam zabrane za to subwencje, KPO juz, prawo glo
          > su w Unii, zabijacie ludzi przy granicy z Bialorusia, sady sobie robicie zalezn
          > e od wladzy politycznej, za pare miesiecy bedziecie za to niezle wisieli.
          >
          > A wtedy dalej bedziesz bezczelny drogi m572 i bedziesz Rosji zarzucal brak praw
          > orzadnsci? Czy zamilkniesz? Acha, wiem, bedziesz jako Pisowiec, bo juz nim jest
          > es wrzeszczal, zes praworzadny.
          > Wszyscy w Polsce jestescie piSowcy, powtarzam od dawna i ma racje, prawda?
          >
          > To przyklad na Twoje rozdwojenie jazni drogi m572.
          >
          >
          >

Nigdzie nie napisałem, że obecnie jesteśmy wzorem praworządności. Wręcz przeciwnie uważam, że ta praworządność w tym kraju nad Wisłą zanika od 2015 roku czemu daję wyraz w swoich forumowych dyskusjach. Niestety i z tego powodu jest mi bardzo przykro.
      • mateusz572 Re: Bunt w Kazachstanie 08.01.22, 16:56
        jorl9 napisał(a):

> mateusz572 napisał:
        >
        >
        > > Widzę, że ty jorl masz jakieś rozdwojenie jaźni.
        >
        > Ja napewno nie ma rozdwojenia jazni, to tacy jak Ty macie czesto rozdojenia jaz
        > ni a najwazniejsze ze daleko do konca nieprzemyslane poglady. Tak aby sie calos
        > ciowo zgadzaly u was sie nie zgadzaja.

Vice versa kolego. Nic obiektywizmu w twoim zdaniu o sobie.

>
        >
        > >Z jednej strony mieszkasz w wo
        > > lnym praworządnym kraju, który pozwolił ci rozwinąć skrzydła ( piszę o Al
        > emanii
        > > ),
        >
        > Podstawowa sprawa w Niemczech to jest to ze jest tu swietnie pracujacy kapitali
        > zm, ja do tego sie akurat nadaje, i oczywiscie to ze w moim zawodzie moglem dal
        > ej tu pracowac. Inaczej bym uwazal ze stracilem zycie. Np. jakbym zostal w Pols
        > ce gdzie inzynierow elektronikow tak naprawde nie bylo potrzeba dlugo po wprowa
        > dzeniu kapitalizmu do Polski w 1989r. Mam przyklad moich kolegow elektronikow,
        > zaden nie mogl pracowac potem jako projektant elektroniki. Czyli ja potrzebuje
        > kapitalizmu i to porzadnego.

Ten sprawnie działający kapitalizm w Niemczech opiera się na praworządności . W ogólności inwestor może być pewny, że własność prywatna jest "święta".

>
        > Co do praworzadnosci, na cos takiego zadaje pytanie jak to bylo w Koreii Pd i n
        > a Tajwanie do roku ca. 1990. Dyktatury+kapitalizm i doskonaly rozwoj gospodarcz
        > y. Mam pytanie do Ciebie, wy Polacy unikacie takiego, byly wtedy w Koreii Pd i
        > na Tajwanie praworzadnosci wg jakies tam definicji ktora dla Ciebie napewno ni
        > e jest jasna jakby Ciebie do muru przyprzec aby ja zdefiniowal? No jak? Chyba n
        > e bylo, prawda? I co zle bylo dlatego? Napewno masz nabozenstwo do Koreii Pd i
        > Tajwanu, prawda?

Był krótki okres w historii tych krajów, gdy dyktatury zapoczątkowały rozwój gospodarczy , lecz wujek Sam trzymał rękę na pulsie.

>
        > Dalej. Rozumiem ze imputujesz ze w Rosji nie ma wg Twojej definicji praworzadno
        > sci. Dobrze rozumiem drogi m572? Na jakiej podstawie tak sadzisz? Wg polskich m
        > ediow? Do tego jest w Rosji kapitalizm czy go nie ma? Powiedzmy w wiekszosci w
        > gospodarce? No jak? Jest czy nie?

To Rosja wg. ciebie jest praworządnym krajem. Gratuluję dobrego humoru. Gdzie jest rosyjska opozycja ? Jest tam takowa ? Żyje jeszcze ? A jak żyje to w jakich warunkach ? W Alemanii też opozycja siedzi w gułagach ?
        Są tam jakoweś wolne media ? Wymień je.
        Zależy co rozumiesz pod pojęciem kapitalizm. Pojęcie kapitalizm to temat rzeka. Powiedziałbym, że w Rosji panuje państwowy pseudokapitalizm biurokratyczny.

>
        > Ja obserwuje Rosje dokladnie i widze ze jest i kapitalizm, lepszy jak w Polsce
        > np. chociaz do niemieckiego mu jeszcze sporo brakuje ale to nic dziwnego i sa n
        > a drodze dotad. W Polsce macie kapitalizm polski Janusza z wasami ale juz duzeg
        > o, jak jest w Niemczech USA itd juz nie macie. Nie potraficie mec powaznych kap
        > italistow jacy sa w Niemczech czy USA macie kapitalistow duzych z Zachodu. Mont
        > ownie im. Balcerowicza. A Rosja kapitalistow juz ma. I prawidlowo.

Nie mieliśmy czasu dorobić się poważnych kapitalistów.
        No wiem w Rosji takim poważnym kapitalistą jest Władimir Władimirowicz.

>
        > Praworzadnosc. Gdzie w Rosji nie mam praworzadnosci tak naprawde? Nalezy dodac
        > ze na Rosje jest prowadzony skomasowany ciagly atak majacy Rosje od wewnatrz ro
        > zwalic, cale stada Rosjan sa przekupywania przez Zachod aby tam syfic, w takich
        > przypadkach Rosja musi sie bronic i bardzo dobrze ze to robi. Bo Rosja jest Sw
        > iatu niezbedna, tylko Rosja trzyma w ryzach USA militarnie, bez Rosji USA by op
        > anowala Swiat militarnie i by nastaly stulecia wladzy USA, wtedy zdegenerowanej
        > cos jak cesarze w Rzymie jak Rzym swoj Swiat militarnie opanowal. Po Kartagini
        > e. Takiego Swiata ja nie chce, ja wiem ze jak w gospodarce nie moga byc monopol
        > e tak i w polityce. Bo wiem jaki jest czlowiek, jak moze, wdepnie drugiego w zi
        > emie. A jak musi sie liczyc z drugim to dziala wtedy wszystko dobrze, konkuren
        > cja. Tak jest dobrze w gospodarce i w polityce.
        > Np. Niemcy, politycy naturalnie ci co rzadza uwazaja ze Rosja jest wazna dla Sw
        > iata i slusznie.
        >
        > Ja bylem juz wielokrotnie w Rosji 2 tygodnie objezdzilem z moimi Rosjanami tere
        > nowkami Altaj, nad Bajkalem bylem tez z Rosjanami, nawet w Kaliningradzie w szk
        > ole j. rosyjskiego gdzie gadalem z Rosjanami bo szkola byla dla mnie dla zabawy
        > . Tez inne wycczki. Nie widzialem jakies niepraworzadnosci, nie wiem skad cos t
        > akiego np. Ty uwazasz. Tzn wiem, Polak czuje sie lepszy od Rosjanina, kompleksy
        > z Zachodem przerzuca na Wschod.

Taką widziałeś Rosję jaką ci pokazano.

>
        > Inny aspekt. Czesto Polacy mowia "ja lubie Rosjan ale nielubie Rosji". A wiec j
        > a dokladnie odwrotnie bo ja lubie Rosje ale Rosjan juz nie. Dla mnie Rosjanie t
        > o jak Polacy czy inni Ostblockowcy, chamy bezczelni kombinatorzy jak sie da. Ja
        > przyzwyczajony do innych standartow, 40 lat w Niemczech. Ale kapitalizm trzyma
        > te zle cechy w ryzach.

No więc powtórzę: miałeś to szczęście, że zrobiłeś karierę w kraju praworządnym.

>
        > I uwazam ze Rosja powinna poprzylaczac wszystkie byle republiki za wyjatkiem Ba
        > ltow tych mamy juz do Niemec czyli Unii przylaczonych. I wiem ze dla ludzi w ty
        > ch republikach bedzie gospodarczo lepiej, wystarczy popatrzec jakie nedzne PKB/
        > leb w stosunku do Rosji wszyscy inni maja. Ja wiem ze jest ciagle rycie poprzez
        > dawanie nadzieji ludziom w tych republikach, nie przylaczajciw sie do Rosji u
        > nas bedziecie mieli lepiej. Wezmy Ukraine, 2014 my do Unii. Efekt? Praca w bied
        > nej Polsce. To zysk dla nich? Fakt, dla mnie bo duzo zasuwa w Montowniach im. B
        > alcerowicza w Polsce montujac towary przez np. Niemcow zaprojektowane, blizej j
        > ak Montwnie na Ukrainie do wozenia towarow. Bo juz Polakow powoli bylo za malo,
        > wiec Ukraincy niech pomoga. To jest zycie? emigracja na walizkach? Taka perspe
        > ktywa?

A ty czemu zmieniłeś kraj ? Każdy szuka swojego miejsca.
        Nawiasem mówiąc Polska wykonała ogromny skok naprzód. Widzę tą różnicę bo mieszkam w tym kraju. Dlatego Ukraińcy pracują teraz u nas.

> Lepiej byloby dla nich jakby sie przylaczyli do Rosji, mieliby tez kapitalizm,
        > by budowali swoje domy u siebie pracowali by w swoich fabrykach ich inzynierowi
        > e projektowaliby produkty, w Rosji jest tego sporo juz kapitalistycznie, a to n
        > apewno jest dla kraju lepiej.
        > Ale nie rewolucje wszczynac rozwalnia krajow wszystko aby byl syf u nich. Tak j
        > ak Kazachstan teraz.

Gadasz jak Władimir Władimirowicz, albo Alaksandr.

>
        > I tak nie zrozmiesz, starczy. A Twoja opinia mi wisi i powiewa, o mnie. Bo jest
        > glupia.

Wiem, że ci to wisi, ale nie musisz się tak obnosić z tym.

>
        >
        >
        >
        >
        > >a z drugiej hołdujesz dyktaturę, w której nie miałbyś szans tego osiągnąć.
        >
        > > Kim więc jesteś bardziej Niemcem, czy jednak ruskim czeławiekiem.
        >
    • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 07.01.22, 21:07
      yabbaryt napisał:

> Słucham komentarzy w różnych radiach. Bunt ma charakter niejednorodny, ale poja
      > wiają sie informację, że jednym z komponentów tego buntu jest tworząca sie klas
      > a średnia. Tacy co się troche dorobili, maja aspiracje ale walą w szklany sufit
      > . W układzie oligarchicznym nie ma dla nich za duzo miejsca. Czyli troche tak j
      > ak na Białorusi. A to oznacza złe wieści dla Putina, który militarnie próbuje k
      > onserwować starych dyktatorów. Staje na przeciwko najbardziej aktywnym i przeds
      > iebiorczym grupom społecznych. I zraża je do Rosji i do wspólnej unii. Powinien
      > zrobic odwrotnie, pogonić starych purchli to wtedy klasa średnia widziałaby w
      > nim swojego lidera. A tak widzi w nim kumpla starych dyktatorów i ich sitw.

Znowu te same Twoje glupoty jabb.
      Jest dokladnie odwrotnie. Te palanty jak Lukaszenko czy ten z Kazachstanu wlasnie balansowali pomiedzy Zachodem a Rosja i dzieki Zachodowi trzymali sie u wladzy. Syfiac w gospodarce. Komune w duzej mierze mieli tam dalej gospodarke panstwowa to znaczy
      Ale Putin nie mial ich dotad jak usunac bo Zachod dopiero by morde darl, sankcje do nieba itd.
      Ale wlasnie teraz Putin nareszcie ma szanse. I jak pisalem bedze i w Kazchstanie wprowadzane prawodawstwo Rosji, wladcy tamtejsi juz niebeda mieli poparcia Zachodu, wprowadzi sie kapitalizma duzo lepszy jak maja, w Rosji taki jest, wlasnie energiczni beda mieli szanse, uczciwe, nie ja dotad.

Oczywiscie Zachodowi to nie pasuje najlepiej jakby tam byl syf ciagly, wtedy sie ludzi podbierza jak z Ukrainy, jacys terrorysci szkolenia w Polsce, dlatego Zachodowi sie wkroczenie Rosji za cholere nie podoba.

Ale tego i tak nie zrozumiesz jabb.
    • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 08.01.22, 09:29
      yabbaryt napisał:

> Akurat o ile pamietam to te zadanko z matematyki, rozwiazałem samodzielnie w pr
      > zeciwieństwie do ciebie drogi jorl. Ułożyłem równanie trygonomtryczne przpomina
      > jąc sobie po 30 latach co to jest sinus, a potem wymysliłem metodę jak ten ukła
      > d równań rozwiązać. Fakt takie obliczenia to nie moja branża, ale je zrobilem.
      > Ty tylko sie chwaliłeś że zrobiłbys je szybciej. Było mi to potrzebne do zrob
      > ienia jednego testu.

Wiem ze je rozwiazales ale zadziwilo mnie ze na ulozenie tego rownania trygonometrycznego tyle czasu potrzebwales. Samo rozwiazanie jako ze nie moglo byc analityczne a musialo byc numeryczne juz nie zribilem bo nie mialem mojego delphi programu. Zreszta to juz bylo nieinteresujace. Najwazniejsze jest rownanie opisujace rzeczywistosc
      Najbardziej mnie zdziwilo ze majac 3 dzieci w wieku szkolnym nie byles wprawiony w sinusy itd. Wynika to z tego ze nie zajmowales sie swoimi dziecmi w zadaniach szkolnych. To dla mnie do pojecia, naprawde.
      A PF to nie potrafil ulozyc dobrze rownania, ma corke, znowu to samo, nie siedzial z lekcjami z nia. Znowu, dla mnie nie do pojecia. Ja z moja corka cala szkole szkole przerobilem, no ale stwierdzam, OK, jestem inny od innych, to wiem.

Ale OK sprawdzileś to równanie więc w nagrode podrzuce ci
      > inne zadanko. Maturalne, ja mature zdałem i sprzedaje ci je bezinteresownie:
      > Gdy Magda miała tyle lat, ile Iza ma teraz, to była od niej trzy razy starsza.
      > Gdy Iza będzie miała tyle lat, ile Magda ma teraz, Magda będzie miała 42 lata.
      > Ile lat ma obecnie każda z dziewcząt?

Magda ma teraz 30 lat, Iza teraz 18 lat. Sytuacja w przeszlosci jest 12 lat do tylu, ta w przyszlosci tez 12 lat oczywiscie do przodu.
      Zalaczam zdjecie z mojego rozwiazywania, przy sniadaniu olowek, kartka papieru, to moje podstawowe narzedzia najpierw. U gory Teraz, Przeszlosc, Przyszlosc. Rownanka i rozwiazanie. M wiek magdy, I wiek izy obydwa teraz

A teraz do Polski, hotel qrwa/kochanak tez zapewne kino matrix 4 jutro spowrotem
      • boomerang Re: Bunt w Kazachstanie 08.01.22, 10:38
        Wynik się zgadza, ale nie mam jasności jak do tego doszedłeś, bo nie pokazałeś pary równań z dwoma niewiadomymi. Nie rozumiem co tam popisałeś po kartce. Chaotyczny z ciebie inżynier.

Oto jak ja to zrobiłem, żeby każdy zrozumiał.

y = akt. wiek Danki, x = akt. wiek Anki, x-y = stała różnica wieku między Anką i Danką.

Oto para równań, którą nietrudno rozwiązać:

x-(x-y) = 3[y-(x-y)]
        x+(x-y) = 42

• jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 21:42
          boomerang napisał:

> Wynik się zgadza, ale nie mam jasności jak do tego doszedłeś, bo nie pokazałeś
          > pary równań z dwoma niewiadomymi. Nie rozumiem co tam popisałeś po kartce. Chao
          > tyczny z ciebie inżynier.

Pisalem przy sniadaniu, lyzka napieralem moja niezbyt dobra ale pozywna salatke z fasoli kukurydzy pomidora i cebule a druga pisalem olowkiem. byle jak ale prawidlowo chociaz jest pare linijek niepotrzebynch bo zaczelem najpierw nie te co trzeba zmienna elimnowac, potem sie poprawilem. I pociag do Polski vbyl niedlugo wiec szybko bez ladnego napisania wyslalem.

Moja metoda? Mamy 3 punkty w czasie w tym zadaniu. Teraz, Przeszlosc, Przyszlosc. Oznaczylem lata Magdy w Teraz przez M, Izy w Teraz przez I. Przeszlosc jest o x lata do tylu czyli wiek Magdy wtedy to M-x wiek Izy I-x, Przyszlosc o y lat do przodu a wiec wiek Magdy wtedy M+y i Izy I+y.
          Dla Przeszlosci sa 2 rownania z warunkow zadania, dla Przyszlosci tez 2. A wiec mamy 4 rowniania z 4 niewiadomymi M.I,x,y chociaz nteresuja nas wlasciwie tylko M i I.
          4 rownania z 4 niewidomymi powinny dac jedno rozwiazanie jak sa liniowe, a sa, i sie nie powtarzaja. Wynik napiaslem, na zdjeciu one sa.
          Takie pdejscie jest jak mlotkiem, nic nie trzeba myslec samo wychodzi rozwiazanie.

> Oto jak ja to zrobiłem, żeby każdy zrozumiał.
          >
          > y = akt. wiek Danki, x = akt. wiek Anki, x-y = stała różnica wieku między Anką
          > i Danką.
          >
          > Oto para równań, którą nietrudno rozwiązać:
          >
          > x-(x-y) = 3[y-(x-y)]
          > x+(x-y) = 42

Jak patrze na Twoje to trudno znalezsc logike chociaz wyniki masz dobre drogi boom.
          Przypomina mi sie historia ze studiow mojej elektroniki 1 rok. Mielismy tez semstr fizyki, dostawalismy powieszone na korytarzu zadania do rozwiazanie. Z 5 na 2 tygodnie, w nich byly odpowiedzi i nie tylko liczba ale wzorem.
          Nie byly proste, dosc trudna fizyka, i pare dni przed terminem oddania zadan w akademiku zaczynalo sie robic niespokojnie,. zaczelo sie latanie, ma juz ktos zrobione moze? Do mnie przysli ja jeszcze tez nie mialem, ktos mowi taki jeden juz ma zrobione. Przyniesli mi te zrobione. Ten co zrobil to byl taki ktory juz 1 rok zawalil i to wlasnie przez fizyke, dlatego robil zadania zaraz jak wywieszono a nie jak reszta ze mna krotko przed oddaniem.
          Przygladalem sie tym jego rozwiazniom i oczom nie wierzylem jak sie wglebilem. Nie bylo oczywistego matematycznego bledu, wynik byla jak wywieszony, wzor, ale np. calkowanie bylo nie po tych zmiennych co fizycznie trzeba bylo zrobic, jednym slowem zadziwiajace. i to kazde zle.
          Posiedzialem, zroblem dobrze ale zapamientalem na cale zycie jak to mozna niby matematycznie dobrze zrobic ale tak naprawde zle.
          Acha ten co tak je zrobil i w dogrywce na fizyce sie polozyl i elektronkiem nie zostal. Wylecial. Bym powiedzial slusznie, nie dla niego te progi.

Wracajac do Twojego rozwiazania drogi boom prawie wyglada na to ze siedziales cala australijska noc nad tym, nawet zapomniales przez to jak te dziewczyny miala na imie, calkiem inaczej jak u Ciebie, i tak ukladales rownania az wyniki wyszly jak mialy wyjsc.
          • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 10.01.22, 20:45
            jorl9 napisał(a):

> Wracajac do Twojego rozwiazania drogi boom prawie wyglada na to ze siedziales c
            > ala australijska noc nad tym, nawet zapomniales przez to jak te dziewczyny mial
            > a na imie, calkiem inaczej jak u Ciebie, i tak ukladales rownania az wyniki wys
            > zly jak mialy wyjsc.

Teraz dopiero spojrzalem na daty z godzinami kiedy Ty swoje rozwiazanie podales drogi boom. I widze ze ponad godzine po tym jak ja podalem ile lat maja te dziewczyny po rozwiazniu tego zadani.
            A wiec nie siedziales cala australijska noc, jak w swojej naiwnej wierze w ludzi najpierw uwazalem, nad tym zadankiem a znajac rozwiazanie odemnie napisales rownania aby wyniki byly prawidlowe. Bo nie zrozumiales z mojego zdjecia jak ja to zrobilem. A te rownania nie maja zadnego sensu.
            Postapiles dokladnie tak samo jak te z mojego 1 roku studiow. Widziales wynik i dopasowales rownania aby dobry wynik wyszedl. On tez tak robil z tymi zadaniami z fizyki.
            Oj paskudnie paskudnie drogi boom...
            • boomerang Re: Bunt w Kazachstanie 11.01.22, 01:22
              >Ty swoje rozwiazanie podales drogi boom. I widze ze ponad godzine po tym jak ja podalem ile lat maja te dziewczyny
              Twoje kagiebowskie śledztwo zboczyło na manowce. Wyniki miałem wcześniej, ale ich nie podawałem żeby ci nie ułatwiać.

>A te rownania nie maja zadnego sensu.
              Te równania są za trudne na twój chaotyczny umysł.

Coś cię dręczy?
      • peace2u Re: Bunt w Kazachstanie 08.01.22, 10:45
        Równanie sinx=ax ładnie i szybko się rozwiązuje metodą przybliżeń Newtona
        pl.m.wikipedia.org/wiki/Metoda_Newtona
        Ja to zadanie Jabbaryta na FJ rozwiązałem
        • peace2u Re: Bunt w Kazachstanie 08.01.22, 10:46
          Na FK
      • yabbaryt Re: Bunt w Kazachstanie 08.01.22, 10:53
        Jedno moje dziecko jakoś mnie o pomoc nie prosi. Pozostałe sa jeszcze za małe. Zresztą dają radę same. Mój dziesiecioletni syn siedział właśnie na YT parę dni i rozkmnił jak sie układa kostke Rubika, przedtem sam się nauczył fikać salta do tyłu a w szachach to juz boje się z nim zadzierać. Dzieci trzeba uczyc samodzielności i tego aby same umiały rozwiazywac problemy.
        Co do wspomnianego zadanka to miało ono wymiar praktyczny i ja potrzebowałem konkretnego wyniku. Chodzi o test starzeniowy, gdzie bada sie odpornośc na chemikalia tworzyw sztycznych. Kształtki tworzym musza byc odpowiednio wygietę, bo wtedy proces destrukcji tworzywa jest znacznie szybszy. I jak widzisz nie trzeba Delphi.
    • borrrka Ełbasy się odnalazł! 08.01.22, 09:59
      Okazuje się, że Ełbasy - przywódca narodu, bo taką ksywę nosi Nazarbajew, jest w stolicy i nie wyjechał.
      Tak na Twitterze donosi jego sekretarz prasowy.

Aidos Ukibay
      @Aidos_Ukibay
      Елбасы находится в столице Казахстана городе Нур-Султане. Просим не распространять заведомо ложную и спекулятивную информацию. Елбасы проводит ряд консультативных встреч и находится на прямой связи с Президентом Казахстана Касым-Жомартом Токаевым.
      8:07 дп · 8 січ. 2022
    • kobieta_jesienna Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 16:06
      Wkroczył Putin ze swoja armią, a więc juz stamtąd nie wyjdą, będą "pomagać" jak zwykle to robią. Kazachstan już został kolejną podbita Republiką rosyjską i nie będzie odwrotu. Ruskie wojska nigdy już nie opuszczą raz zajętego kraju.
    • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 20:53
      mateusz572 napisał:

> Widzę, że ty jorl masz jakieś rozdwojenie jaźni. Z jednej strony mieszkasz w wo

A teraz moze pare testowych pytan dla pokazania rozdwojenia jazni czyli schizofreni Polaka na przykladzie m572
      O praworzadniosciach w roznych krajach.
      A wiec drogi m572 okreslena stopnia praworzadnosci w jakims kraju w np. liczbach bezwzlglednych jest chyba dosc trudne,. Ale zapewne porownac dwa kraje i okreslic ktory jest bardziej praworzadny a ktory mniej jest juz dla takiego polskiego specjalisty od praworzadnosci jak Ty chyba prostsze. A wiec podam parki roznych krajow z roznych okresow historycznych Ty ze swoja polska przenikliwoscia latwo odpowiesz jaki kraje z takiej pary jest bardzie praworzadny. Zgoda?

1. Korea Pd lata 1950..1990, dyktatura w Korei z pieknie rozwijajacym sie kapitalizmem a Rosja powiedzmy 2021r. Ktory bardziej praworzadny?

2. Chile Pinicheta, po Aliendzie, z pieknie rozwijajacym sie kapitalizmem wtedy, za Pinocheta, do odejscia tego dyktatora a znowu Rosja 2021r?

3. Polska 2021r i Rosja 2021?

4. Polska 2021r i Ukraina 2021?

5. Ukraina 2021r i Rosja 2021?

No jak badanie stopnia polskiej schizofreni na Twoim przykladzie?
      Odpowiedzi bardzo proste, np. 1. bardziej praworzadna Korea Pd i tak wszystkie punkty.
      Czy przewrocisz stolik po prostu drogi m572?

• mateusz572 Re: Bunt w Kazachstanie 10.01.22, 19:56
        jorl9 napisał(a):

>
        > A teraz moze pare testowych pytan dla pokazania rozdwojenia jazni czyli schizof
        > reni Polaka na przykladzie m572

Widzę jorl, że ułożyłeś rebus, którego rozwiązaniem jest praworządność wg. jorla. Najbardziej praworządny kraj w historii wg jorla : Rosja i jej republiki wracające na łono, pod but matuszki.
        Jorl prócz tego, że jest doskonały w naukach ścisłych to w dodatku opanował wspaniale psychiatrię. Potrafi rozpoznać różne rodzaje schizofrenii.

P.S. w Korei Pld. mój drogi, to kapitalizm zaczął się szybko rozwijać od 1980 roku, a wcześniej to był kraj rolniczy. Poza tym wspomniałem wcześniej, że wujek Sam miał pod czujnym okiem zbyt ostre zapędy dyktatorów. Od 1988 roku mamy tam demokrację parlamentarną .
        Tak poza tym to dziwię się, że nie mieszkasz już w Rosji. Co tam w tej Alemanii cię trzyma? Rosja to jest twój żywioł. Może dostaniesz jakieś nadania od cara Putina boś przecież książę moskiewski.
        • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 10.01.22, 20:53
          mateusz572 napisał:

> Widzę jorl, że ułożyłeś rebus, którego rozwiązaniem jest praworządność wg. jorl
          > a. Najbardziej praworządny kraj w historii wg jorla : Rosja i jej republiki wra
          > cające na łono, pod but matuszki.

Sadzisz drogi m572 ze jakbys jednak odpowiedzial, zgodnie ze swoim sumieniem i wiedza na te 5 moich pytan wyszloby ze Rosja jest bardziej praworzadna w kazdym z tych pytan??? Naprawde???

I dlatego nie chciales odpowiedziec a tylko pizdzisz?

Bo tylko tak po polsku pizdzisz przeciez.

Dlatego wlasnie trzeba was z Unii wywalic a conajmniej zabrac wam prawo glosu. Bo macie we lbach poprzewracanie z antyrosyjskosci. Unia, te madrzejesze kraje chca z Rosja rokowac wy Polacy, jako ze macie, jak dotad taka mozliwosc, wetem blokujecie. Niedawno tak bylo przeciez.

Poza tym mordujecie na granicy, co popierasz jak (prawie) wszyscy Polacy, nie nadajecie sie do Unii, Won z Unii.

Tak drogi m572 wszyscy jestescie Pisowcami w Polsce. Tylko sie Tobie nie podoba ze ze biedakom Kaczynski dal 500+ no i inni sa przy korycie. Poza tym masz dokladnie pisowskie poglady.
          • boomerang Re: Bunt w Kazachstanie 11.01.22, 01:12
            >nie nadajecie sie do Unii, Won z Unii.

Też tak uważam. Prawdziwa Unia to Unia Niemiec z Rosją, a inni paszli won!
    • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 21:18
      yabbaryt napisał:

> Jedno moje dziecko jakoś mnie o pomoc nie prosi. Pozostałe sa jeszcze za małe.
      > Zresztą dają radę same. Mój dziesiecioletni syn siedział właśnie na YT parę dni
      > i rozkmnił jak sie układa kostke Rubika, przedtem sam się nauczył fikać salta
      > do tyłu a w szachach to juz boje się z nim zadzierać. Dzieci trzeba uczyc samod
      > zielności i tego aby same umiały rozwiazywac problemy.

OK, myslalem za masz wszystkie dzieci juz starsze. Ale tez mozna je zostawic same sobie, przy trojce zawsze jakies zajdzie daleko a straty to trudno. No i do tego w Polsce zapewne niekoniecznie potrzebne jest dobre wyksztalcenie aby sie dorobic, w Niemczech to duzo wazniejsze, mam Hightech kraj tu.
      W Polsce dobrze pocwaniaczyc daje czesto lepsze rezultaty. Wiem od moich kochanek ze dziewczyny studjuja np zarzadzania a potem skrecaja srubkami cos tam w Montowni im. Balcerowicza. Chlopak jednej mojej qrwy/kochanki, wiem o nim bo po cichu ze mna sie spotykala aby dorobic na swoj pokoj i zycie, potem nawet wyszla za niego za maz, elektronik inz, projektuje instalacje w budownictwie. Technik by starczyl ale coz to co powinien robic naprawde czyli projektowac urzadzenia nie robi. Zato zaimportowane laczy w dzialajace systemy.

> Co do wspomnianego zadanka to miało ono wymiar praktyczny i ja potrzebowałem ko
      > nkretnego wyniku. Chodzi o test starzeniowy, gdzie bada sie odpornośc na chemik
      > alia tworzyw sztycznych. Kształtki tworzym musza byc odpowiednio wygietę, bo w
      > tedy proces destrukcji tworzywa jest znacznie szybszy. I jak widzisz nie trzeba
      > Delphi.

Uzyles do iteracji aby to rownanie rozwiazac komputera, Ty excela czyli kazales mu liczyc w przedzale co jakis skok i swoimi oczami oceniales przy ktorym parametrze jest najmniejszy blad.
      Delphi to Pascal pod Windowsem ale dalej Pascal. Wlasnie Delphi byl w mojej pracy ten program do PC ktory uzywalismy do sterowania PC do testowania urzadzen i zwlaszcza ja do modelowania jakis potrzebnych mi zagadnien matematycznych a wlasciwie fizycznych opisanymi rownaniami ktore najpierw olowkiem na papierze ulozylem. A uzywalem tego jednak sporo bo w mojej elektronice mialem fizyczne zagadnienia jako ze sensory tez budowalismy. Np. pomiary nachylen. To temat rzeka zwlaszcza jak oprocz sensorow do pomiaru bezwladnosci dochodza zyroskopy a nawet z wahadlem w oleju tez juz rownanie rozniczkowe 2 rzedu rozwiazywalem.
      I mialem ladny przygotowany juz program ze tak powiem pusty ale juz ktory wczytawal dane z file jak i wyniki pisal w file z i na harddisc. Jako ze nie pracuje nie mam lizencji na Delphi w domu a poza tym mam iMaca nie Windowsa, Delphi jest dla Windowsa i sobie powiedzialem ze tamta dzialalnosc juz w zyciu zakonczylem. No chyba ze papier i olowek jak z Magda i Iza czy poprzednia geometria. To mi musi starczyc, moje okno czasowe w zyciu sie zamyka, teraz co innego mam do roboty.

No i w Delpi czyli w Pascalu bym to Twoje rownanie zaprogramowal w petli z testowaniem mimimum bledu i program sam by znalazl rozwiazanie. 15 minut PC z wlaczeniem jego. Tak sie dzisiaj interacyjne rownania rozwiazuje, komputer napewno.
      • peace2u Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 21:45
        sin x= ax
        f(x)= sin x - ax
        f'(x)=cos x- a
        wstawiasz dowolną przybliżoną wartość x0 i jedziesz dalej na kalkulatorze wzorem rekurencyjnym xn+1=xn - [f(xn)/f'(xn)]
        przy czwartej iteracji powinien wyjść bardzo dokładny wynik i to w mniej niż 15 minut
        • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 22:18
          peace2u napisał(a):

> sin x= ax
          > f(x)= sin x - ax
          > f'(x)=cos x- a
          > wstawiasz dowolną przybliżoną wartość x0 i jedziesz dalej na kalkulatorze wzore
          > m rekurencyjnym xn+1=xn - [f(xn)/f'(xn)]
          > przy czwartej iteracji powinien wyjść bardzo dokładny wynik i to w mniej niż 15
          > minut

W d... mam cos takiego. Kalkulator! Ja od pisania olowkiem, reszta jak co program w PC.
          To co podajesz to bylo przed 60 laty potrzebne, teraz PC i jakis jezyk programowania.

Ja w zyciu napisalem pierwszy program wlasnie do znalezienia optymalnych parametrow funkcji aby dopasowala sie do zadanej przed ponad 50 laty w pracy dyplomowej na mojej Politehznice. Komputer Odra, jezyk Algol. Komputer psul sie ale byl jeden asystent co wiedzial gdzie go walnac aby znowu dzialal.

Fakt tam byly 3 parametry do zmieniania ale ogladalem wyniki i poprawialem warunki iteracji az wynik mozliwie najdokladniejszy wyszedl.
          Punkty (i) Summe(f1(i)-f2(i))^2 minimum.

Ale wierze zes matematyke studiowal drogi p2u. I jestes dla mnie nieudany emigrant z wyzszym wyksztalceniem ktory na emigracji mogl byc tylko robotnikiem, Twoja matematyka sie Tobie w zyciu zawodowym nie przydala, looser jak wielu emigrantow.
          Stad Twoj patriotyzm, cos jak u Latarnika. Patriotyzm loosera psychologicznie znana sprawa.
          • peace2u Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 22:30
            ha ha ha

a program na wzory rekurencyjne umiesz pisać? :D
            i gooowno o mnie wiesz
            Twierdzenie Gödla otworzyło mi oczy na całą matematykę
            Widziałem rzeczy które się filozofom nie śniły ale ty jak lubisz tkwić w materialnym syfie to twoja sprawa :D
            • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 22:42
              peace2u napisał(a):

> ha ha ha
              >
              > a program na wzory rekurencyjne umiesz pisać? :D
              > i gooowno o mnie wiesz

Pisalem, pisalem tez programy rekurencyjne. Ale wlasciwie to bardziej jak studiowalem w Nemczech zaocznie na poczatku lat 90tych Informatyke na Universitecie w Hagen. Bo elektronika ze studiow na 50 lat pracy zawodowej nie starczy, programowanie potrzebne. Kazde urzadzenie od 3-4 dzieciecioleci ma procesor. Napisalem za pareset linijek kodu w zyciu

> Twierdzenie Gödla otworzyło mi oczy na całą matematykę

I co? zyles z tego? Sprzedawales swoja prace oparta o wyzsza matematyke? Powinienes wtedy dobrze zyc, wtedy bys nie byl patriota polskim, a nie wrociles moze do Polski?

> Widziałem rzeczy które się filozofom nie śniły

No popatrz, to prawie jak w kosciele..

>ale ty jak lubisz tkwić w materi
              > alnym syfie to twoja sprawa :D

Tak, ja jestem inzynierem i cale zycie w tym zawodzie pracowalem. W kapitalizmie, w przemysle niemieckim. I z tego jestem zadowolony jak cholera.
              • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 22:47
                jorl9 napisał(a):

> Pisalem, pisalem tez programy rekurencyjne. Ale wlasciwie to bardziej jak studi
                > owalem w Nemczech zaocznie na poczatku lat 90tych Informatyke na Universitecie
                > w Hagen. Bo elektronika ze studiow na 50 lat pracy zawodowej nie starczy, progr
                > amowanie potrzebne. Kazde urzadzenie od 3-4 dzieciecioleci ma procesor. Napisal
                > em za pareset linijek kodu w zyciu

Studiowalem nie cale studia a tylko wybrane przedmioty ktore uwazalem za przydatne i jak wyzej zaocznie. zadania w domu, wysylania, ewentualne programy ale to wszystko max 25% studiow. Caly czas pracowalem fulltime a wlasciwie fulltime++
              • peace2u Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 22:54
                widzę że z Latarnikiem wyskoczyłeś jakbyś korzystał z portretu psychologicznego sporządzonego na forum Rosja i Świat
                otóż oprócz matematyki miałem edukację z dziedziny psychologii, fizyki i jeszcze paru innych dziedzin.
                Bardzo swojego czasu interesowało mnie to co teraz niby już nie jest kontynuowane
                en.wikipedia.org/wiki/Remote_viewing
                a jesli chodzi o ludzi z najwyzszym IQ to często mają oni gdzieś takie kariery jak twoja, np facet który mieszkał niedaleko mnie i przez 20 lat był bramkarzem w knajpie
                en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Langan
                • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:08
                  peace2u napisał(a):

> widzę że z Latarnikiem wyskoczyłeś jakbyś korzystał z portretu psychologicznego
                  > sporządzonego na forum Rosja i Świat

Powaznie? Latarnik i loosery to moj osobisty od 30 lat wynalazek. jak widzialem tu w Niemczech patriotow polskich a looserow.

> otóż oprócz matematyki miałem edukację z dziedziny psychologii, fizyki i jeszcz
                  > e paru innych dziedzin.

Niezle. Kto Tobie te edukacje finansowal? Wyrzucone pieniadze w bloto bo ich napewno nie oddales. Praca w kapitalizmie. A wpierdalales towary przez innych wyprodukowane w pocie czola. Pasozyt ale z wielkim IQ rozumiem.

> Bardzo swojego czasu interesowało mnie to co teraz niby już nie jest kontynuowa
                  > ne
                  > en.wikipedia.org/wiki/Remote_viewing
                  > a jesli chodzi o ludzi z najwyzszym IQ to często mają oni gdzieś takie kariery

Jasne, zyja na koszt innych, na socjalach jak co ale madrzy jak cholera. OK, potrafia dobrze socjale wykorzystywac, tu sie objawia ich cala madrosc.

> jak twoja, np facet który mieszkał niedaleko mnie i przez 20 lat był bramkarzem
                  > w knajpie

A ja bylem 35+ lat inyznierem w kapitalistycznej firmie nemieckiej pod koniec 450 ludzi, gdzie opracowywalismy i produkowalismy elektronike przemyslowa. i ja bylem szefem kilku inzynierow elektronikow, Niemcow naturalnie. Dobrze zarabialem, robilem to co lubie, mialem wladze mi sie to podobalo. A Ty?
                  • peace2u Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:15
                    Zauważyłem juz dawno że nie-Niemcom odbija od życia w Niemczech. Tak was tam gnoją że tylko nieliczni dają radeę dalej być sobą?
                    Mi życie na Long island w USA bardzo miło upływało bez zbytnich stresów.
                    Jeśli chodzi o Polskę to nawet nie zdajesz sobie sprawy jak ważne jest to miejsce na Ziemi i jak wielkie znaczenie będzie miał naród polski w najbliższej przyszłości. Tylko na razie nadmienię że Kronika Prokosza to autentyk a nie jak podają masoni podróbka
                    • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:24
                      peace2u napisał(a):

> Zauważyłem juz dawno że nie-Niemcom odbija od życia w Niemczech. Tak was tam gn
                      > oją że tylko nieliczni dają radeę dalej być sobą?

Mnie nikt nie gnoil. Mialem szacunek u Niemcow, podwladni z definicji musieli byc grzeczni do mnie, wlasciciel firmy placil mi dobrze i sie ze mna liczyl. Prawie 6 lat jak juz przeszedlem na emeryture pracowalem dalej bo mnie wlasciciel prosil o to, ciagle nastepne umowy mi dawal do podpisania. Wlasnie jak najbardziej moglem byc soba.

> Mi życie na Long island w USA bardzo miło upływało bez zbytnich stresów.

A ja mialem zycie w stresie, praca, walka w konkurencji, kapitalizm taki jest ale to dla prawdziwych mezczyzn, nie dla fajtlap, zawsze to stres powoduje a jak sie jest odpowiedzialny za dobro firmy to stres jest wielki. Ale to nalezy do zycia jak sie chce byc szefem.

> Jeśli chodzi o Polskę to nawet nie zdajesz sobie sprawy jak ważne jest to miejs
                      > ce na Ziemi i jak wielkie znaczenie będzie miał naród polski w najbliższej przy
                      > szłości. Tylko na razie nadmienię że Kronika Prokosza to autentyk a nie jak pod
                      > ają masoni podróbka

Och nie, z Toba to juz naprawde niedobrze. Chodzisz do psychologa ale do siebie tylko drogi p2u? Zmien psychologa, jest naprawde do d... Acha, nie stac Ciebie, loosery tak juz maja.

Mysle ze z nadmiaru IQ masz szkody w Twoim dachu.
                      • peace2u Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:29
                        ha ha ha
                        widzę że większość ludzi nie jest jeszcze gotowa aby poznać odpowiedzi na najbardziej fundamentalne pytania
                        ale wielki reset zmusi ludzkość do wyboru
                        najbliższe lata będą takim testem jakiego ludzkość jeszcze nie widziała
                        • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:38
                          peace2u napisał(a):

> ha ha ha
                          > widzę że większość ludzi nie jest jeszcze gotowa aby poznać odpowiedzi na najba
                          > rdziej fundamentalne pytania
                          > ale wielki reset zmusi ludzkość do wyboru
                          > najbliższe lata będą takim testem jakiego ludzkość jeszcze nie widziała

Ach ten Wielki Reset! Przypomina mi sie z czasow Zimnej Wojny taki obdarty Robinson Crusoe co siedzial lata na jakies wyspie bo byl przykonany ze bedzie wojna jadrowa i tam chcial przezyc. I cholera zyl w gnoju az w koncu sie modlil o taka wojne bo lata lecialy, tracil je a tu nic.

Ty taki sam. A to wynika tez z tego zes looser. Bo Tobie idzie zle, innym duzo lepiej, materialnie, wiec chcialbys aby sie gospodarka zawalila wtedy i tym co maja lepiej nareszcie bedzie paskudnie. jak Tobie teraz. I bedzie Sprawiedliwosc nareszcie. Nie tylko Ty bedziesz mial zle.
                          To sa ci kaplani Resetowcy. Naturalnie Wielcy Resetowcy. loosery.
                          • boomerang Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:41
                            a ty, emeryt, gdzie się przeprowadzisz gdy inflacja wywinduje ci czynsz?
                          • peace2u Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:43
                            ha ha ha
                            zapowiadałem już zaraz po lokdałnach że hiperinflacja prędzej czy później rzuci ekonomicznie wszystkich na kolana ale niestety moje teksty jako "foliarza" były to szybko usuwane

zostanie ci jorl tylko chodzenie z czipem w cashless society z minimum na przeżycie jeśli przeżyjesz depopulację :D
                  • boomerang Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:38
                    >A ja bylem 35+ lat inyznierem w kapitalistycznej firmie nemieckiej

Już ci to parę razy wyjaśniałem że ta firma nie była w pełni kapitalistyczna, bo nie była firmą rynkową, tylko produkowała na niszowe zamówienia, gdzie praktycznie nie istniała konkurencja.
                    • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:44
                      boomerang napisał:

> >A ja bylem 35+ lat inyznierem w kapitalistycznej firmie nemieckiej
                      >
                      > Już ci to parę razy wyjaśniałem że ta firma nie była w pełni kapitalistyczna, b
                      > o nie była firmą rynkową, tylko produkowała na niszowe zamówienia, gdzie prakty
                      > cznie nie istniała konkurencja.

Acha, nie mielismy konkurencji???? To sie Tobie udalo! W dojrzalym rynku, niemiecki jest takim, a od 20+ lat europejski wlasciwie bo Unia to gopodarczo jednosc jest konkurencja 1:1 z innych przymyslowych krajow. Tez konkurencja z USA.

Jak jakas firma chce nowe urzadzenie to teraz pisze wymagania po angielsku aby firmy z roznych krajow mialy te same szanse. Same Niemcy sa duze i tu mamy konkurencje a Unia do tego? Te same normy obowiazuja w calej Unii.
                      Pojecia nie masz boom
                      • boomerang Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:54
                        pojęcia nie masz co to jest rynkowa konkurencja
              • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 10.01.22, 11:26
                peace2u napisał(a):

> ha ha ha
                >
                > a program na wzory rekurencyjne umiesz pisać?

Pisalem, pisalem tez programy rekurencyjne. Ale wlasciwie to bardziej jak studiowalem w Nemczech zaocznie na poczatku lat 90tych Informatyke na Universitecie w Hagen.

To o rekurencyjnych programach. Jak wyzej pisalem jak studiowalem. Ale juz tam mowiono ze fakt, rekurencyjne rozwiazywanie zagadnien jest eleganckie ale w programie komputerowym niebezpieczne. Bo rekurencja to wywolywanie z programu samego siebie i potem znowu. W komputerze to oznacza ze za kazdym razem nastepuje odkladanie na stack co najamniej adresu zwrotnego, czesto zawartosci waznych registrow jak akumulator itd i glebokosc, ilosc, tych skokow jest ograniczona. W malych 8 bitowych mickrokontrolerach np. tylko 5 razy, w wiekszych wiecej natralnie, w PC naturalnie ogromnie wiecej ale tez ograniczone. I do tego nie bardzo wiadomo na ile no i w zaleznisci od dokladnosci obliczen nie bardzo jest do opanowania ile tych coraz glebszych wywolan jest w danym przypadku potrzebne. A jak sie dopuszczalna ilosc przekroczy komputer sie zawiesi i po ptakach.
                Dlatego informatycy na studiach ostrzegali przed rekurencjami i twierdzili ze kazde zagadnienie rekurencyjne da sie rozwiazac iteracja w petlach ze zmiennym parametrem. No i takie petle nie wywoluja w moze nieskonczonosc sie nawzajem, stack nie bedzie przeladowany a problem rozwiazany. Moze mniej elegancko ale dobrze. I pewnie. A to u inzyniera najwazniejsze.

> i gooowno o mnie wiesz

Niechetnie ale troche o sobie powiedziales

1. Studiowales matematyke w PRLu jeszcze, te inne to nie wiem czy w Polsce ale wszystko jedno

2. wyemigrowales do USA, tam swoja wiedze matematyczne nie potrafiles sprzedwc zawodowo a wiec mogles pracowac aby zyc w malo wykwalifikowanych pracach. looster z Ostblocku z wyzszym wyksztalceniem, dosc typowe.

3. Dostawales tam w d.. czules sie nidoceniony bo takie gigantyczne IQ a tu robol w zyciu codziennym. Albo nawet socjal tylko

4. Jako ze sie w USA, porzadny kraj w koncu, z HighTech przemyslem zawodowo sie niezasymilowales, nienawidzisz kapitalizm tamtejszy napewno. To widac w Twoim antyszczepionkowstwie. Nalezysz do tych co uwazaja ze BigFarma oplaca politykow aby zarabic kase na szczepionkach, wiec Ty na sobie nie dasz zarobic, na zlosc babci niech mi uszy zmarzna. Taka psychologia loosera, tu sa boom tacy f1 tez, y1111 i paru innych.

5. Wyglada na to ze wrociles do Polski z USA. Dlaczego? Bo zycie emeryta w USA moze byc tragiczne jak w zyciu sie nie dorobil, a sie nie dorobiles bo jak, w Polsce uznales lepiej.

To co wiem o Tobie. Oczywiscie tylko czesciowo powiedziales o sobie, ale wystarczy aby reszty sie domyslec, oczywiscie starasz sie chowac o sobie bos looser.

Moje slowa:
                >Bo elektronika ze studiow na 50 lat pracy zawodowej nie starczy, programowanie potrzebne. >Kazde urzadzenie od 3-4 dzieciecioleci ma procesor. Napisalem za pareset linijek kodu w zyciu

Wytluszcone z bledem. Mialo byc pareset tysiecy linijek kodu napisalem w yzciu.
                • boomerang Re: Bunt w Kazachstanie 10.01.22, 11:41
                  >Taka psychologia loosera, tu sa boom tacy f1 tez, y1111 i paru innych.

wyobraźnia ci wciąż pracuje na tranzystorach z NRD, a kapcie na pewno masz, to walnij się takim kapciem w łeb... tylko nie duś gołąbeczków
                  • peace2u Re: Bunt w Kazachstanie 10.01.22, 16:04
                    on mysli że osiągnął sukces a reszta to loosers
                    tak przynajmniej pisze
                    a ja widzę faceta z kompleksami który musi sie dowartościować na forum bo duchowo jest ślepy
                    często gdy ktoś nie umie rozwiązać swoich problemów atakuje innych (świadomie lub nie) stawiając ich w podobnej do swojej sytuacji a nstepnie obserwuje jak sobie radzą licząc na to że będzie mógł sam to zastosować.
                    Przecież widac że to bardzo zaawansowany frustrat.
                • peace2u Re: Bunt w Kazachstanie 10.01.22, 15:57
                  tak jak powiedziałem - nic o mnie nie wiesz
                  ale twoja analiza oparta na twoim systemie wartości bardzo mnie rozbawiła
                  słyszałeś kiedykolwiek o jak to się ładnie nazywa po angielsku near death experience czy out of body experience?
                  gdybyś to doświadczył to zauważyłbyś że żyjesz w iluzji świata materialnego, który jest najniższym ze wszystkich światów
          • buldog2 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 22:50
            Jorl, na omawiany temat nie masz pojęcia dającego prawo do wypowiadania sądów ani nawet rozumienia tematu. Kompromitujesz siebie, w stopniu, jakiego nie możesz nawet pojąć. Starasz się tu wyrażać racje Rosji, dlatego o tyle, o ile jesteś z tymi racjami utożsamiany, kompromitujesz je. Powiem Ci coś przy użyciu prostych pojęć i w języku, który rozumiesz: краткость сестра таланта. Każde niekonieczne używanie języków, jeszcze wyższego rzędu, znamionuje tylko ignorancję i prymitywizm umysłowy tego, który ich używa. Jeszcze mógłbym o urodzie twierdzeń i dowodów, ale to jakbym do ściany mówił albo walił w dzban.
            Po drugie, nie wiesz z kim rozmawiasz, a się stawiasz i jeszcze większego głupka z siebie robisz.
            Jorl, ja wiem co mówię.

Pegasus na opozycję

zdrada i wydanie na śmierć współpracowników polskiego wywiadu w Rosji

50 tysięcy Kaczyńskiego

mordy polityczne świadków koronnych Cygana i Malwy
            • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:01
              buldog2 napisał:

> Jorl, na omawiany temat nie masz pojęcia dającego prawo do wypowiadania sądów a
              > ni nawet rozumienia tematu. Kompromitujesz siebie, w stopniu, jakiego nie możes
              > z nawet pojąć. Starasz się tu wyrażać racje Rosji, dlatego o tyle, o ile jesteś
              > z tymi racjami utożsamiany, kompromitujesz je. Powiem Ci coś przy użyciu prost
              > ych pojęć i w języku, który rozumiesz: краткость сестра таланта. Każde niekonie
              > czne używanie języków, jeszcze wyższego rzędu, znamionuje tylko ignorancję i pr
              > ymitywizm umysłowy tego, który ich używa. Jeszcze mógłbym o urodzie twierdzeń i
              > dowodów, ale to jakbym do ściany mówił albo walił w dzban.
              > Po drugie, nie wiesz z kim rozmawiasz, a się stawiasz i jeszcze większego głupk
              > a z siebie robisz.
              > Jorl, ja wiem co mówię.

G..o wiesz co mowisz drogi bul2. Mielismy dyskusje juz na temat przemyslu, pokazywales z duma polskie firmy tak naprawde zyjace z moich pieniedzy, takie masz pojecie o przemysle.

A o Rosji grzebiesz w necie, wodospady glupot po rosyjsku przezuwasz, Twoje wiadomosci z jakis rosysjkich Gensztabow sprzed 20 lat mozesz o kant d... rozbic.

Idz sie utop bul2
              • buldog2 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:07
                Masz tu:

u.pcloud.link/publink/show?code=XZNWuRXZGpDdKgylp6zs6I5JcJjl00fmz5uk

u.pcloud.link/publink/show?code=XZ42uRXZ77dWQmdMcBy4QxpWc2EKD5jUqTr7

dwa teksty (przekłady), odnośnie działalności GenSztabu i relacji chińsko-ros. Z 2020.
                Podobnych tekstów mam znacznie więcej, więcej niż mógłbyś przypuszczać. Źródła też ma lepsze, niż Ci się wydaje.
                I lepiej już pisz tu o obrabiarkach, niż o matematyce. Dla Twojego własnego dobra :D
                • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:12
                  buldog2 napisał:

> Masz tu:
                  >
                  > u.pcloud.link/publink/show?code=XZNWuRXZGpDdKgylp6zs6I5JcJjl00fmz5uk
                  >
                  > u.pcloud.link/publink/show?code=XZ42uRXZ77dWQmdMcBy4QxpWc2EKD5jUqTr7
                  >
                  > dwa teksty (przekłady), odnośnie działalności GenSztabu i relacji chińsko-ros.
                  > Z 2020.
                  > Podobnych tekstów mam znacznie więcej, więcej niż mógłbyś przypuszczać. Źródła
                  > też ma lepsze, niż Ci się wydaje.
                  > I lepiej już pisz tu o obrabiarkach, niż o matematyce. Dla Twojego własnego dob
                  > ra :D

Takie cos to ja sam moge napisac. Poza tym klamiecie o wojnach hybrydowych. Bo to wlasnie Zachod prowadzi przeciw Rosji wojne hybrydowa.
                  Wypchaj sie ze swoimi pismadlami. ja wiem lepiej.
                  • buldog2 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:17
                    Nie bardzo rozumiem, kto kłamie. Ja tłumaczę ze źródeł rosyjskich, artykuły przedstawiające stanowisko GenSztabu, a także tekst z Центр военно-политических исследований (eurasian-defence.ru)
                    Jeśli twierdzisz, że w omawianych kwestiach oni kłamią, to sytuacja staje się coraz bardziej zabawna.
                    • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:32
                      buldog2 napisał:

> Nie bardzo rozumiem, kto kłamie. Ja tłumaczę ze źródeł rosyjskich, artykuły przedstawiające stanowisko GenSztabu, a także tekst z Центр военно-политических исследований (eurasian-defence.ru)
                      > Jeśli twierdzisz, że w omawianych kwestiach oni kłamią, to sytuacja staje się c
                      > oraz bardziej zabawna.

Klamiecie w Polsce wlasnie przytaczajac znane mi wypowiedzi z Rosji, Twoje np. wypociny, oficjeli o wojnach hybrydowych aby udowodnic ze Rosja prowadzi wojny hybrydowe. Patrz migranci ale nie tylko.

A wojny hybrydowe i wlasnie o tym mowia jak co Rosjanie Zachod prodwadzi przeciw Rosji i to naprawde skutecznie.
                      Wlasnie to mowie ze klamiecie w mediach polskich.

A Rosja jak co sie odgryza ale na duzo mniejszym poziomie bo ma duzo mniejsze mozliwosci po proszu. Ja wiem ze moje sluzby sa ogromne, maja mnostwo mozliwosci do dzialan, wiecej jak Rosja.
                      Dobra, inaczej drogi bul2, prowadzi Zachod przeciw Rosji wojne hybrydowa wlasnie dosc podobna co w Twoich wypocinach co zalinkowales? Tak czy nie?
                      • buldog2 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:42
                        Drogi Jorl,
                        Ja tam nie wiem, co polskie media piszą, tłumaczę z wg własnego wyboru najlepszych źródeł rosyjskich. Ale może lepiej pisz o programowaniu (nie mam pojęcia), matematyce, tw.Goedla, niż na temat rosyjskiej strategii, obronności. Jednak o matematyce będzie lepiej.
                        Jeszcze Ci podpowiem, tw. Goedla dowodzi się w oparciu o tzw. lemat przekątniowy, z całą pewnością zgłębisz to i przedstawisz w sposób ścisły, prosty i zrozumiały dla każdego (mnie się nie udało, próbowałem).

Wszystkiego dobrego dla Ciebie mądry drogi Jorl w tym 2022 :)
                      • boomerang Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 23:44
                        podziwiam cię za twoją enerdowską miłość do Rosji
                      • buldog2 Re: Bunt w Kazachstanie 10.01.22, 20:14
                        Dobra, inaczej drogi bul2, prowadzi Zachod przeciw Rosji wojne hybrydowa wlasnie dosc podobna co w Twoich wypocinach co zalinkowales? Tak czy nie?

Rozumiem, że Zachód (ja?!!) prowadzi wojnę hybrydową z Rosją przez publikacje relacji z prac GenSztabu i wypocin Centrum Badań Wojskowo-Strategicznych. Dobrze rozumiem? Tak czy nie?
                        • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 10.01.22, 21:10
                          buldog2 napisał:

> Rozumiem, że Zachód (ja?!!) prowadzi wojnę hybrydową z Rosją przez publikacje r
                          > elacji z prac GenSztabu i wypocin Centrum Badań Wojskowo-Strategicznych. Dobrze
                          > rozumiem? Tak czy nie?

Nastepny ma cos z poddaszem, obrodzilo tu jak cholera. Moze tez ogromne IQ dach i Tobie zdemolowalo drogi bul2?Ja p2u?

Wiec jeszcze raz. Przytaczasz, przelecialem, nie za dokladnie, szkoda czasu, co zalinkowales ze swoich wypocin o tym jak oficjele rosyjscy omawiaja wojny hybrydowe. Znam to tez, do tego ja nie potrzebuje oficjeli rosyjskich aby wiedziec jakie wojny sa przeciw Rosji, zreszta jak co przeciw innym krajom ktorzy sa za wroga przez Zachod uwazane. Mechanizmy, metody to moglbym Rosjanom sam wyklady dawac. Putinowi tez, co oni mowia dla mnie nic nowego wiem sam z moich obserwacji i przemyslen.

Ale napisalem poprzednio ze media polskie przytaczaja urywki z tych wypowiedzi oficjeli rosyjskich twierdzac ze takie wojny, hybrdowe to wlasnie Rosja prowadzi. A Rosjanie uwazaja ze wlasnie Zachod prowadzi przeciw Rosji.

Ty ze nie jestes polskie . OK, wiec zapytalem czy Zachod wojne hybrydowa prowadzi przeciw Rosji, jak uwazasz sam bul2?
                          I to wszystko, wiem ze nie chcesz odpowiedziedziec. A ja chetnie drugi raz. Zachod prowadzi przeciw Rosji wojne hybrydowa od zawsze, Rosja ostatnio sie odgryza czyms podobnym ale naturalnie mozliwosci Zachodu sa duzo wieksze bruzdzic w Rosji jak Rosji na Zachodzie.

Ale moj czyli niemiecki do niedawna minister do spraw wewnetrznych wypowiedzial sie, sam slyszalem na swoje uszy w TV, ze jakos te sankcje nie zmusza Rosji do zaprzestania syfienia na Zachodzie, teraz trzeba z Rosja dyskutowac i dojsc do porozumienia. Zaden u drugiego nie bedzie syfil bo i dla Zachodu jest to za szkodliwe.
                          Syfienie u drugiego to te wojny hybrydowe dla wyjasnienie.

Wiem ze nie dotrze, polska glowa pusta glowa, az zadziwiajace ale tak jest.
                          • buldog2 Re: Bunt w Kazachstanie 10.01.22, 21:58
                            Pudło, drogi Jorl, pudło! IQ!!!

Ja przecież nie tylko zgodzę się z Tobą, że tak jak Rosja przeciw Zachodowi, tak Zachód przeciw Rosji prowadzi wojnę hybrydową też. I ma wiele większe możliwości, nie tylko dlatego, że średnia pensja, emerytura itd. są tam wielokrotnie wyższe, ale i dlatego, że działa w synergii zarówno z liberałami, jak też komunistami. Oczywiście, w jednym i drugim przypadku różne są wartości i pozycje wyjściowe, ale skutek ten sam. I Zachód pokazuje sprzeczności, wpisuje się w tendencje dezintegrujące gospodarkę, скрепы духовные i wszelkie inne, separatyzmy (Powołże, Sacha itd.) i antagonizmy (np. na Kaukazie). W szczegóły nie będę wchodził, bo tyle tego i mi się nie chce, ale może powiesz mi, drogi Jorl, jaki portal czy strona robi to Twoim zdaniem najbardziej skutecznie?

IQ, drogi Jorl, IQ...
    • buldog2 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 22:01
      Najpierw tekst z wczorajszej nocy, a po gwiazdkach dzisiejsze sprostowania i uzupełnienia na temat Masimowa (wczoraj myślałem, że kombinuje tylko Tokajew).
      Odnośniki do źródeł kazachskich mogą się nie otwierać, w takim razie trzeba otworzyć kopie przechowywane na Yandex.

Dziś już z dużą pewnością można powiedzieć, że przewrót pałacowy.
      Przemawia za tym wiele faktów, np. bierność policji (fejkowe udawanie interwencji na początku, w czasie rozkręcania rozruchów) w pierwszej fazie i zdecydowane uśmierzanie rozruchów, kiedy Nursułtan zniknął ze sceny (może uciekł). Faktów więcej, nie będę ich tu wyliczał, mogę nie dać rady ogarnąć wszystko.
      Tak mówią m. in. Swoboda, opozycyjne RBK czy Dożd (czy jeden i drugi, nie pamiętam).

Są podstawy do przypuszczeń, że ten zamach pałacowy to próba sił pomiędzy frakcją (czy jak zwać) kojarzoną z Nazarbajewem i drugą, obecnego prezydenta Tokajewa.
      Pierwsza od dekad prowadzi kurs antyrosyjski (bardzo przemyślnie, na co skarżą się sami Rosjanie). Czy druga jest nie jest proturecka, to wątpliwe, ale dla utrwalenia zdobytej  i jeszcze niepewnej władzy mogła poprosić także siły rosyjskie. Rosjanie nie mogli nie chwycić okazji, ale ona bardzo wątpliwa. Dodatkowo nie dane im jest kontrolować sytuacji (na to jest ich, powiedzmy, 10 razy za mało), mogą tylko pomagać w określonych miejscach, póki nie okaże się, że elementy nielojalne w armii zostały spacyfikowane albo zrezygnowały z lojalności w stosunku do Nazarbajewa.  Kazachstan podzielony jest na klany (żuz-жуз) - żuzy.
      bsblog.info/etnicheskaya-situaciya-i-klany/ 
      matveychev-oleg.livejournal.com/12543974.html 
      Starszy Żuz (z południa kraju) rządzi Kazachstanem.
      Nazarbajew i Tokajew należą do Starszego Żuza, ale Nazarbajew pochodzi z dominującego rodu шапрашты, a Tokajew z rodu жалайыры. Źródłem przeciwstawienia obu ośrodków władzy mogła być wola/zadanie Tokajewa ustanowienia nowej równowagi pomiędzy grupami etnicznymi Kazachstanu. Nazarbajew spowodował (rozłożone w czasie) odejście od cyrylicy na rzecz alfabetu łacińskiego (jakaś odmiana tureckiego, nie wiem), to polityk niewątpliwie proturecki.

Dalej układanka robi się nieczytelna. 

Tokajew, który (na to wygląda) wygryzł Nazarbajewa i objął władzę, mówił o dywersantach kierowanych przez jeden ośrodek, do tego zza granicy. Jako sprzymierzeniec Nazarbajewa w grę może wchodzić Turcja. W Kazachstanie Rosja prawie wyłącznie formalnie (dekoracyjnie) może pełnić funkcję starszego brata, najpierw straciła ten status na rzecz USA, dziś faktycznie rządzą (na to wygląda) Chiny. W Azji Centalnej Chiny konkurują o wpływy z Wielką Turcją (Turanem). 

W czasie sprawdzania przypuszczeń i prowadzenia mikrośledztwa (bo o Kazachstanie to ja pojęcia nie mam, niestety, nasi komentatorzy mają pojęcia jeszcze mniej i nie chce się im wgryzać w temat) znalazłem tekst opublikowany w ormiańskim Sputniku, który przypuszczenia potwierdza: 

По мнению востоковеда, участие Организации в стабилизации обстановки в Казахстане важно и с точки зрения нейтрализации экспансионистских планов Турции. Дело в том, что укрепление российских позиций в Нур-Султане (а безусловный локомотив в ОДКБ – это Москва) надолго похоронит пантюркистские планы президента Турции Реджепа Тайипа Эрдогана в отношении Казахстана. Независимо от того, есть ли турецкий след в нынешних событиях в Казахстане, он всегда рассматривался Анкарой в качестве важнейшего партнера для реализации своих геополитических амбиций.

"Турецкий президент, еще вчера фотографировавшийся на фоне "карты Турана", на которой, помимо прочего, были и субъекты РФ, потеряет своего основного партнера в Центральной Азии", – отметил Восканян.
      Według orientalisty, udział organizacji w stabilizacji Kazachstanu jest również ważny z punktu widzenia neutralizacji ekspansjonistycznych planów Turcji. Faktem jest, że wzmocnienie pozycji Rosji w Nur-Sułtanie (a Moskwa jest niekwestionowaną lokomotywą w CSTO) w sposób trwały pogrzebie pantureckie plany prezydenta Turcji Recepa Tayyipa Erdogana wobec Kazachstanu. Niezależnie od tego, czy w obecnych wydarzeniach w Kazachstanie można doszukać się tureckiego śladu, kraj ten zawsze był postrzegany przez Ankarę jako kluczowy partner w realizacji jej geopolitycznych ambicji.

"Turecki prezydent, który jeszcze wczoraj robił sobie zdjęcia na tle "mapy Turanu", na której między innymi znalazły się podmioty Federacji Rosyjskiej, straci swojego głównego partnera w Azji Środkowej" - powiedział Voskanian.

ru.armeniasputnik.am/20220106/usilenie-odkb-i-treschina-v-tyurkskom-mire-erdogana-zachem-mirotvortsy-nuzhny-v-kazakhstane-37235157.html  
      Akurat w tej kwestii można się z armeńskim Sputnikiem (w zakończeniu przedstawia własne motywacje) zgodzić.
      Czyli przejęcie władzy (jak się wydaje, pełni władzy) przez Tokajewa oznacza zmniejszenie wpływów Turcji, wygląda na to, że na rzecz Chin (Rosja jest out, to podwykonawca). Ale czy ten układ będzie trwały? Żadnej pewności nie ma.

W Kazachstanie rozruchy podwyżkowe (cen gazu) dały okazję do próby zamachu ministrowi od bezpieczeństwa Karimowi Masimowi. Masimow jest Ujgurem, zatem bardziej proturecki niż Nazarbajew, bo antychiński. Masimow wykorzystał rozruchy do wprowadzenia własnych oddziałów, złożonych z kryminalistów oraz dywersantów tureckich lub ujgurskich (chyba z Kirgistanu, ale to musiałbym sprawdzić).
      Masimow chciał zdobyć władzę (najwyższe stanowisko), ale że jest Ujgurem (w kazachskim układzie społecznym ono było zarezerwowane dla Starszego Żuza), w zwyczajny sposób nie mógłby go zdobyć. No to spróbował inaczej.
      Przeciw temu był chiński hegemon (Ujgur na czele Kazachstanu to nie do pomyślenia, wystarczy obecnych kłopotów w Sinkiangu), któremu wygodnie było pozwolić na pomoc w załatwieniu sprawy rękami rosyjskiego wasala (podwykonawcy), a jakieś prężenia muskułów rosyjskiego (dla Chin papierowego) tygrysa były tu bez znaczenia.

Sama ros. interwencja także była bez większego wojskowego znaczenia, bo za mało ich, żeby byli siłą. Oni są tam jako gwardia broniąca strategicznych miejsc, dopóki lojalność własnych jednostek jest problematyczna. I chyba chodzi też o to, żeby choć ciut uspokoić wpływy tureckie. A Kazachstan niedawno przeszedł na alfabet łaciński (jakaś mutacja tureckiego) i nikt nie myśli tego likwidować.

Przy okazji miatieża Maksimowa Tokajew zneutralizował Nazarbajewa i sam zaczął grać główną rolę. A Maksimow był, zdaje się, człowiekiem Nazarbajewa (chyba Nazarbajew pomagał mu w ukrywaniu jego przynależności etnicznej, ktoś pomagał, ale już mi się miesza, kto).

Rosja powoli staje się chińskim protektoratem, przyznają to sami Rosjanie uczestniczący we wspólnych pracach z odpowiednikami chińskimi. Od lat. Poniżej szczebla ministerialnego nie ma udawania i Chińczycy nawet nie udają dyskusji, tylko dyktują wspólne działania.

Łamanie Konstytucji RP

Pegasus na opozycję

zdrada i wydanie na śmierć współpracowników polskiego wywiadu w Rosji

50 tysięcy Kaczyńskiego

mordy polityczne świadków koronnych Cygana i Malwy
      • borrrka Ciekawe analizy i zgodne z moim przekonaniem 10.01.22, 12:24
        Dodam tylko, że Tokarjew jest postsowieckim tworem i może być nawet czekistą.

To złożona sytuacja i wymaga dogłębnej znajomości zagadnienia.
        A tego nie mam i dlatego sobie upraszczam - Moskwabad dostał zielone świało z Pekinu na akcję w małej skali .
        I tyle można wiarygodnie powiedzieć.

Reszta to domysły.
        • buldog2 Re: Ciekawe analizy i zgodne z moim przekonaniem 10.01.22, 19:08
          Niewątpliwie, mógł być (szczególnie w tej SSR) i to dałoby się z dużym prawdopodobieństwem ustalić na podstawie funkcji, jakie sprawował (umownie: I czy II sekretarz). Ale dziś to chyba nie aż tak ważne, ważna przynależność rodowa, nic poza tym. Dla nas ważne powiązania z innymi rządami, w sumie liczą się Chiny, Turcja, USA i trochę Rosja. Reszta bez znaczenia, chyba że ktoś chce robić tam interesy. Niech się kotłują jak chcą.
          • borrrka Klany najważniejsze 10.01.22, 20:10
            Fakt.
            Ale co czekista, to czekista.
            • buldog2 Re: Klany najważniejsze 11.01.22, 00:28
              youtu.be/Bb0beZtpr0I
            • buldog2 Re: Klany najważniejsze 11.01.22, 02:27
              youtu.be/1yXPguetgwg
            • buldog2 Re: Klany najważniejsze 17.01.22, 20:45
              graniru.org/Politics/World/Asia/m.283739.html
    • jorl9 Re: Bunt w Kazachstanie 09.01.22, 22:57
      boomerang napisał:

> Może się pospieszyłem. Nie wiem na którym etapie jest Projekt Gorgon - transpor
      > t gazu z Zachodniej Australii do Azji właśnie, ze skraplaniem na wyspie Barrow
      > i podwodną infrastrukturą.

Ja przed kilku laty z moimi chlopcami skonstruowalismy pewne sensory to statku Prelude budowanym w Koreii Pd:
      Tutaj opis po niemiecku ale sa zdjecia.
      www.welt.de/wirtschaft/gallery122742460/Shell-bringt-groesstes-Schiff-der-Welt-zu-Wasser.html

Ten statek mial wlasnie kolo Australii, na pelnym morzu, gaz wydobywac zamrazac i pompowac na gazowce. Nowa koncepcja, dotad wydobywany byl gaz na morzu, rury na lad, tam zamrazyny port i na statki gazowce.

Te sensory musialy spelniac i wymagania ATEX na atmosfere wybuchowa, wiadomo gaz na statku aby nie bylo explozji i wymagania bezpieczenstwa SIL3 gdzie prawdopodobienstwo bledu niewykrytego musialo byc odpowiednio male, jak normy SL3 wymagaja. No bo przy pompwaniu na gazowiec inna pozycja niz mierzone, weze z plynnym gazem sie zerwa no i katastrofa jak cholera.

Nie bylo proste, melismy niezle potkniecie ale potem produkowalismy je i statek gaz wydobywa mysle.
    • peace2u Re: Bunt w Kazachstanie 10.01.22, 18:12
      jeśli to prawda to naprawdę bomba - Rosja pomaga zaprowadzać New World Order
      www.henrymakow.com/2022/01/headlines-for-jan-10-2022.html
      KAZAKHSTAN - Reader says rebellion was ignited by unvaxed people being refused access to their bank accounts
      All part of the NWO plan.
      Russian military begin killing Kazakhstan protesters (bitchute.com)

'Piss off' (a la Macron) the Kazakhstan people - no access to bank deposits without a vaccine passport.
      Auto abolish the government and call for "help" from a foreign nation (Russia) to quell the uprising against vaccine passports and the unfolding NWO
      tyranny.
      Have the Russian troops kill the Kazakhstan protesters in cold blood to show (via all media) the rest of the world what will befall them if they try to get out from under the the great NWO reset = total economic and social slavery.

Ponoć zamieszki wywołali niezaszczepieni którym odmówiono dostępu do ich kont bankowych
    • kobieta_jesienna Re: Bunt w Kazachstanie 17.01.22, 08:57
      Kazachstan jest republiką rosyjską i nic tego nie zmieni. Putin juz stamtąd się nie wycofa. Kolej na Ukrainę, a potem.... zakusy na Polskę. Drobnymi kroczkami, powolutku... przy pomocy pisu.....
      • buldog2 Re: Bunt w Kazachstanie 17.01.22, 20:34
        Zadzwonili telefon z obkomu w Pekinie czy Szanghaju, i już się wycofuje.
        youtu.be/fRRYHW-azok
        • kobieta_jesienna Re: Bunt w Kazachstanie 20.01.22, 13:35
          Wszystkim Furomowiczom pomyślności i mądrych wyborów życiowych w NOWYM ROKU.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka