Dodaj do ulubionych

Test na Europejczyka !!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 19:04
Wobec słabego rozeznania polskiego społeczeństwa w tematyce związanej z Unią
Europejską pozwoliłem sobie przygotować test, po rozwiązaniu którego każdy
będzie już wiedział, czy jest już "Europejczykiem" czy "Azjatą".

Upowszechnienie tego testu pozwoli rządowi kierować kampanię informacyjną do
najbardziej potrzebujących (po co przekonywać przekonanych?) W związku z tym,
proponuję obowiązkowe poddanie owemu testowi wszystkich obywateli.
Poniżej znajduje się 15 stwierdzeń, z którymi badany może się zgodzić (2
pkt.), może wyrazić sprzeciw (0 pkt.) lub nie mieć zdania (1 pkt.).

1. Rząd słusznie czyni, zabierając mi 80 proc. moich zarobków i przeznaczając
je na biurokrację, alkoholików, narkomanów i "uzdolnionych inaczej" artystów.

2. Jestem uczulony na banany o niewłaściwym stopniu wygięcia.

3. Teoretycznie pedofilia jest naganna... ale cóż - każdy ma jakieś wady...

4. Życie niewinnych istot ludzkich nie ma żadnej wartości.

5. Życie przestępcy jest wartością nadrzędną.

6. Słoik z ekskrementami może być wybitnym dziełem sztuki (chcę dostać coś
takiego pod choinkę).

7. Św. Inkwizycja? - No, właśnie! Każdy katolik to morderca!

8. Komunizm? - Ja tylko wykonywałem rozkazy, poza tym to było tak dawno...

9. Z radością oddam swoje dzieci do adopcji parze homoseksualnej.

10. Kopernik była kobietą.

11. Pułkownik Kadafi, komendant Castro, generał Jaruzelski - to skandal, że
jeszcze nie dostali pokojowego Nobla!

12. W latach 1939-45 Polacy wymordowali 90 proc. swoich żydowskich sąsiadów
(10 proc. przeżyło dzięki Niemcom, którzy zamknęli ich w niedostępnych dla
Polaków obozach).

13. Krzyż gustownie wkomponowany w sedes to inteligentna prowokacja
artystyczna, analogiczna instalacja z użyciem półksiężyca, gwiazdy Dawida czy
sierpa i młota - obrzydliwy przejaw nietolerancji i złego smaku.

14. Niezmiernie się cieszę z faktu, że rząd zabiera mi co miesiąc pewną kwotę
na tzw. "ubezpieczenie emerytalne", gdyż na starość (jeśli dożyję) dostanę
połowę tych pieniędzy z powrotem (w postaci emerytury).

15. Francuskie promy kosmiczne są dużo lepsze od amerykańskich.

Jeśli zdobyłeś: 0 punktów - jesteś wrogiem wolności, rozumu i tolerancji.
Wstydzę się, że ktoś taki wszedł do mojego wątku!
1-5 punktów - jesteś szubrawcem, ale gdzieś na dnie tej czarnej duszy tli się
mała, czerwona iskierka nadziei.
6-15 punktów - S. Wiatr będzie miał z tobą pewien kłopot, ale nie traćmy
nadziei! Zaprenumeruj "NIE", "Trybunę", "Nigdy Więcej" i któreś z pism
feminazistowskich. Wskazane byłoby nawiązanie kontaktów z organizacjami
gejowskimi.
16-29 punktów - właściwie już jesteś w Europie! Nie zmniejszaj codziennej
dawki "(...)" - no wiecie, nie chcę być niemiły wobrec Gospodarza Forum,
powieś na ścianie portret G. Verheugena.
30 punktów - możesz ubiegać się o stanowisko redaktora naczelnego jednej z
największych polskojęzycznych gazet codziennych, przez złośliwych nazywaną
też "(...)" - patrz powyżej.
Obserwuj wątek
    • kropekuk Twoje, czy skopiowales? Wcale niezle... 06.11.04, 19:10

• Gość: stranger Re: Twoje, czy skopiowales? Wcale niezle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 19:12
        Częsciowo moje, częsciowo załyszane.
        • kropekuk Nie nadaje sie, ale na Wyspach jestem w NORMIE... 06.11.04, 19:20
          Coz, mu ciagle jezdzimy "do Europy"...
          • Gość: stranger Re: Nie nadaje sie, ale na Wyspach jestem w NORMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 19:25
            Tylko nie mów, że wyszło ci "0" punktów. Tym sposobem czynisz zawód co
            niektórym. Nie jest ci wsytd równać takim jak ja?! Co na to Che, dana33 etc.
            • krystian71 Re: Nie nadaje sie, ale na Wyspach jestem w NORMI 06.11.04, 20:13
              qrwa,te pytnia sa tendencyjne,mi tez wyszlo 0 pktow
              Co zrobic,zeby wiecej zarobic?
              • Gość: rachelka Re: Nie nadaje sie, ale na Wyspach jestem w NORMI IP: *.twcny.rr.com 06.11.04, 20:15
                krystian71 napisała:

> qrwa,te pytnia sa tendencyjne,mi tez wyszlo 0 pktow
                > Co zrobic,zeby wiecej zarobic?
                chyba zjesc gotowana baranine w sosie mietowym, na sama mysl 10 punktow leci:)
                • kropekuk Ja podaje tylko smaczne, meskie, sprawdzone 06.11.04, 20:18
                  przepisy: pieczony comber jagniecy w sosie mietowym; gotowana baranine zjadaj
                  sobie sama...
                  • krystian71 Re: Ja podaje tylko smaczne, meskie, sprawdzone 06.11.04, 20:21
                    ale za to juz nie daja 10 ptow,to malo europejskie jest
                    • kropekuk Rachelko, Krystianie-to naprawde nie jest paskudne 06.11.04, 20:34
                      Boned Roast Rack of Lamb with Roast Garlic and Spring Mint Pesto

Prep and cook time: 30 mins to 1 hour

Serves: 4

Ingredients
                      1 x 8 bone rack of lamb, boned and trimmed of excess fat
                      For the stuffing:
                      8 large cloves of garlic, unpeeled
                      large handful mint
                      3 x 15ml spoons extra virgin olive oil
                      1 x 5ml spoon muscovado sugar
                      salt and freshly ground pepper
                      For cooking:
                      100ml (3fl oz) white wine
                      100ml (3fl oz) water
                      For the gravy:
                      1 x 15ml spoon flour
                      300ml lamb stock or water
                      salt and freshly ground pepper
                      To serve:
                      sprigs of mint
                      spring vegetables

Method
                      Preheat the oven to 200°C/400°F/gas mark 6

Score the fat in a lattice pattern and season the inside of the meat with salt
                      and pepper. Chill until required.

For the stuffing:
                      Roll the garlic in a little of the olive oil and roast in the oven for 7-8
                      minutes or until soft. Peel and crush to a paste with a little salt and the
                      remaining olive oil.

De-stalk and wash the mint. Sprinkle with the sugar and chop finely. Stir into
                      the garlic mixture and season to taste with salt and black pepper.

Spread the mixture over the boned side of the lamb and roll up and tie with
                      string. Season the outside of the lamb with salt and pepper and place into a
                      roasting tin.

For cooking:
                      Pour the wine and water around the meat and roast in the preheated oven for 25-
                      30 minutes, or until a skewer comes out hot. Once cooked, lift onto a carving
                      plate and rest for 10 minutes.

Tip all the juices from the pan into a jug. Replace 1 x 15ml spoon of fat from
                      the lamb and add the flour, place over a low heat, stirring continuously until
                      the flour has begun to brown.

Add the stock and bring to the boil. Skim the fat from the remaining juices and
                      add these to the roasting tin. Simmer for a few minutes and season with salt
                      and pepper. Pour into a jug.

To serve:
                      Once the lamb has rested, remove the string and carve into thick slices,
                      arrange on a serving dish and garnish with the mint. Hand the potatoes and
                      gravy around separately.
                      • Gość: rachelka Re: Rachelko, Krystianie-to naprawde nie jest pas IP: *.twcny.rr.com 06.11.04, 20:54
                        gabryska, ja w koncu siedzialam w krajach gdzie baranina to chleb powszedni. po
                        pierwsze masz racje mozna jesc jedynie mlode jagnie a ze starszym trza uwazac,bo
                        czasem szpetnie cuchnie. co do przepisu to zawsze trzeba baranine robic na
                        silnym ogniu,jaki tylko daje grill albo rozen,tak aby miec dobry smak. co do
                        przepisow to baranina jako ciezkie mieso zawsze wymaga podlania czerwonym winem
                        a dobre przyprawy to jalowiec,rozmaryn i czosnek. afrykanie i australijaczycy
                        pieka to mieso na eukaliptusowym drewnie,co dodatkowo dodaje zapachu.
                      • krystian71 Re: Rachelko, Krystianie-to naprawde nie jest pas 06.11.04, 20:56
                        jestes pewien ze to nie na slodko
                        Co to za miara 5 ml spoon muscavado sugar
                        i musi byc lamb
                        • kropekuk Lyzeczka, tego sie nie czuje... 06.11.04, 20:57

• Gość: rachelka Re: Ja podaje tylko smaczne, meskie, sprawdzone IP: *.twcny.rr.com 06.11.04, 20:24
                    kropekuk napisał:

> przepisy: pieczony comber jagniecy w sosie mietowym; gotowana baranine zjadaj
                    > sobie sama...
                    no ten twoj meski przepis na starego mattona przyprawil mnie o mdlosci gabcia.
                    nic dziwnego,ze chlop od ciebie spieprza w krzaki. tozto baranina nadaje sie
                    tylko na ruszt albo grill, inaczej smierdzi. a ten sos mietowy,nawet juz nie mow
                    tylko dla odwaznych z wysp. nic dziwnego,ze kazdy woli isc na "fish and chips"
                    zawiniete w gazete.
                    • kropekuk A kto ci,golebico,kaze brac za real "Carry on..." 06.11.04, 20:38
                      Wy, skapi Amerykanie, moze zrecie muttony - mu wolimy jagnie: widzisz, to taka
                      mloda baranina z niewielka iloscia bialego tluszczyku i z bardzo jasnym w
                      kolorze mieskiem.
              • domix Re: Nie nadaje sie, ale na Wyspach jestem w NORMI 06.11.04, 20:38
                Mnie też wyszło "0"- można się gdzies zapisać na reedukację???
                • Gość: stranger Re: Nie nadaje sie, ale na Wyspach jestem w NORMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 20:46
                  Zaczyna być niebezpiecznie - FŚ "GW" opanowane przez Ciemnogród, Nietolerancję,
                  Fobię, Antysemityzm. Za Odrą tak się starają a tu „czarna reakcja”. Chyba
                  powstanie apel do tow. Kwaśniewskiego by rozwiązał... naród i wybrał nowy.
        • antek_cukierman zrodlo: czyli pokaz mi co czytasz a powiem ci kim 06.11.04, 22:31
          jestes. swojakiem jestes.

members.rogers.com/zbiglab/
          Gość portalu: stranger napisał(a):

> Częsciowo moje, częsciowo załyszane.

copright by:

www.naszawitryna.pl/europa_216.html
          • Gość: stranger Re: zrodlo: czyli pokaz mi co czytasz a powiem ci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 22:50
            Jołki połki, Mossad przy tobie to pestka.
            • antek_cukierman Re: zrodlo: czyli pokaz mi co czytasz a powiem ci 06.11.04, 22:58
              masz absolutna racje. kto nie z mieciem tego zmieciem.

• Gość: stranger Re: zrodlo: czyli pokaz mi co czytasz a powiem ci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 23:05
                Z podręcznika Mossadu - "Do czego służy chlebak??
                - Chlebak (jak sama nazwa wskazuje) służy do noszenia granatów, gdyż jak
                żołnierz chodzi to granaty chlebocą!":)
          • Gość: dana33 Re: zrodlo: czyli pokaz mi co czytasz a powiem ci IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 08:43
            antus!!!! you made my day!!!! :)
            • Gość: stranger Re: zrodlo: czyli pokaz mi co czytasz a powiem ci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 10:45
              A co cię tak uszczęśliwia? Przecież mówiłem, że częściowo to moje a częściowo
              zasłyszane? A każdy rozgarnięty wie, że zaglądam na w/w strony skoro tak często
              podaje z stamtąd linki... Oj dana33, budzisz się z ręką w nocniku skoro
              dopiero teraz racząc to zauważyć?
              • Gość: dana33 Re: zrodlo: czyli pokaz mi co czytasz a powiem ci IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 11:11
                hihi, teraz ty mnie uszczesliwiles twoim "Przecież mówiłem, że częściowo to
                moje a częściowo zasłyszane?"
                a co tam jest twojego???? bo nie zauwazylam.
                a co mnie uszzesliwilo? zawsze mnie uszczesliwia potwierdzenie mojego
                twierdzenia, ze nic tylko klamiecie i manipulujecie. nawet odwagi cywilnej nie
                macie powiedziec po prostu "nie to nie moje". zawsze lubicie byc lepsi niz
                jestescie w rzeczywistosci. oj stranger stranger, ale z was ludziki maluczkie...
                • Gość: stranger Re: zrodlo: czyli pokaz mi co czytasz a powiem ci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 11:49
                  Ach, to cię boli!
                  Nie dowcip całego tekstu tylko jego "otoczka" i o tym mówisz. Jest to tym
                  dziwniejsze, że bardzo często sam podaję w/w adres.
                  Ależ cię ubodło: cyt.:
                  "12. W latach 1939-45 Polacy wymordowali 90 proc. swoich żydowskich sąsiadów
                  Polaków obozach). i
                  "13. Krzyż gustownie wkomponowany w sedes to inteligentna prowokacja
                  sierpa i młota - obrzydliwy przejawnietolerancji i złego smaku. !!!"

A czy to się tobie podoba czy też nie zmieniłem sporo w w/w tekście. A teksty
                  zamieszczane w:

www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/index_ksiazki_21.php
                  polecam wszystkim. Są bardzo interesujące. Ty pewnie je wszystkie znasz na
                  pamięć.

• dritte_dame Hi, hi 06.11.04, 21:07
      Mam 3 punkty!

> 1-5 punktów - jesteś szubrawcem, ale ...
      • Gość: stranger Re: Hi, hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 21:33
        Nie może być - jak ty to zrobiłaś? Banan czy prom Francuzów?
        • dritte_dame Re: Hi, hi 06.11.04, 22:43
          Gość portalu: stranger napisał(a):

> Nie może być - jak ty to zrobiłaś? Banan czy prom Francuzów?

"Nadmierna wiedza moze byc przyczyna wielu groznych ..."
          itede.

wiec szczegolowo nie powiem :)
          (ale jestes dosc blisko)

Odpowiadalam uczciwie, bez oszukiwania, starajac sie spostrzec gdzie
          oprocz "tak" lub "nie" walsciwa (dla mnie) odpowiedzia jest: "moze tak a moze
          nie, za malo informacji aby zdecydowac".

• Gość: stranger Re: Hi, hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 22:56
            Jeśli wszystkie dzieci poszły spać to ośmielę sie spytać - potraktuj to jako
            uzupełniające pytanie.

Czy wiesz dlaczego jest tak malo homoseksualistów wśrod ludzi z wyksztalceniem
            technicznym???

Poniewaz oni wiedza, że tłok powinien poruszac się w cylindrze a nie w rurze
            wydechowej.

Kto się z tym nie zgada może sobie doliczyć 2 pkt. Europejskości.
    • Gość: elle Re: Test na Europejczyka !!!! IP: 195.116.149.* 06.11.04, 22:01
      super, będę mieć śmieszne sny! dobranoc, papapa
      • Gość: homus crasusususus hi, stranger, u was w zerówce takie marne teksty IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.04, 22:21
        przerabiacie???
        • kropekuk I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkolki 07.11.04, 01:45
          koranicznej...
          • Gość: stranger Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 11:04
            Nie zwracaj na niego uwagi - nie ma nic do powiedzenia a swoim słownictwem i
            obsesjami próbuje zwrócić na siebie uwagę.
            To charakterystyczne dla "filozofii" żydowskich dyskutantów tu na forum -
            według obserwacji Hennecke Kardela "Najpierw zrób głupca z przeciwnika. Jeżeli
            to nie pomoże sam udawaj głupca. Jeżeli i to nie pomoże, zmień temat i upieraja
            się przy oczywistościach". No i teraz spójrz na "mądrości" homosia" - jest
            teraz na etapie: "sam udawaj głupca". Co mu łacniej wychodzi bo chyba nie musi
            udawać?!
            • Gość: dana33 Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 11:13
              alez stranger, przeciez z was nie trzeba robic glupca, sami sie robicie....
              a co? nie zrobiles z siebie glupca tym twoim "czesciowo moje czesciowo
              zaslyszane"? nu, zlotko, ile twoje a ile zaslyszane w tym???? :)))))))
              • krystian71 Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol 07.11.04, 11:20
                juz na temat robienia z siebie glupca to ty sie zlotko nie wypowiadaj!!!
                Razem z wtracalskim dzierzycie palme pierszenstwa,ktora z Kosmosu widac
              • Gość: mirex Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.abhsia.telus.net 07.11.04, 11:22
                widzialas sie w lustre dzis? jak myslisz dana, znalazl by sie glupiec-kupiec co
                by dal za ciebie wielblada?:)))
                • majka_molly Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol 07.11.04, 11:43
                  No chociaz koze!
                  • Gość: dana33 Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 11:47
                    co sie tak liczycie na wielblada i osla, co? juz mialam oferte 50 wielbladow.
                    jeszcze nie zauwazyliscie jakie ja cudo? uj, uj, nieladnie, nieladnie.
              • Gość: stranger Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 12:02
                A tak przy okazji dana33 co sądzisz o:

Polaków obozach).

13. Krzyż gustownie wkomponowany w sedes to inteligentna prowokacja
                sierpa i młota - obrzydliwy przejaw nietolerancji i złego smaku."

Twoja odpowiedz to zgoda (2 pkt.), sprzeciw (0 pkt.) lub nie nasz zdania (1
                pkt.).

I jeszcze jedno, życie dopisuje dalszy ciąg - co powiesz na dalsze pytania:

16.Żyd zawsze jest ofiarą i cierpiał ze strony gojów/katolików - winnych zawsze
                za swoich, Żyd dopuszczający się "coś złego" wobec gojów i ujawnionego nie jest
                już Żydem i Żydzi nie są winni za niego. Słowem Żyd nie jest katem.

• Gość: dana33 Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 12:08
                  stranger, nie zauwazylas, ze nie wzielam udzialu w tym tescie?
                  ja nie europejka, ja z orientu, u nas zadaja madrzejsze pytania.
                  • Gość: stranger Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 12:13
                    Ejże, wszak Izrael ubiega się o członkostwo w Unii Europejskiej. To raz a dwa
                    co ci szkodzi zabrać głos i odpowiedzieć na te 3 pytania. Może dowiesz się (i
                    my) coś o tobie. Np. one plus reszta pytań dają... ponad 30 punktów - możesz
                    ubiegać się o stanowisko redaktora naczelnego jednej z największych
                    polskojęzycznych gazet codziennych. Co ty na to" staniesz się "Marianną
                    rewolucji" taką A. Kołątaj współczesności.
                    • Gość: dana33 Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 12:24
                      zlotko, wszystko co ja chce to o mnie wiecie. a tego co nie chce, to wam nie
                      powiem, farsztejst?
                      ty myslisz, ze ja sie bede wypowiadac w sprawie sedesu??? chyba upadles na
                      glowe w dziecinstwie.
                      • Gość: stranger Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 12:30
                        No co ty złociutka, przecież nie mówiłem żebyś się wypowiadała w sprawie sedesu
                        tylko czy się "zgadzasz", wzgl. "nie" lub "nie masz zdania": "13.Krzyż
                        gustownie wkomponowany w sedes to inteligentna prowokacja artystyczna,
                        analogiczna instalacja z użyciem półksiężyca, gwiazdy Dawida czy sierpa i
                        młota - obrzydliwy przejaw nietolerancji i złego smaku." Czy nie dostrzegasz
                        różnicy w tym co "ja" napisałem w w/w pytaniu a w tym co "ty" twierdzisz, że
                        powiedziałem (zapytałem)?
                        • Gość: dana33 Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 12:45
                          stranger, nie masz co robic?
                          • Gość: stranger Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 12:54
                            Mam, ale skoro weszłaś do mojego wątku to uprzejmie proszę o odpowiedz
                            (przepraszam, za swoją ciekawość), choćby na trzy pytania (a może na
                            wszystkie?), no nie daj się dłużej prosić.
                            Coś nie tak? Przecież niedawno oskarżałaś międzywojenną Polskę o antysemityzm.
                            Masz znakomitą okazję ustosunkowąć się do w/w tematu.

Polaków obozach)."

16.Żyd zawsze jest ofiarą i cierpiał ze strony gojów/katolików - winnych zawsze
                            za swoich, Żyd dopuszczający się "coś złego" wobec gojów i ujawnionego nie jest
                            już Żydem i Żydzi nie są winni za niego. Słowem Żyd nie jest katem.

Twoja odpowiedz to zgoda (2 pkt.), sprzeciw (0 pkt.) lub nie nasz zdania (1
                            pkt.).

• Gość: dana33 Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 12:59
                              aaa, nie wiedzialam, ze tu sa watki prywatne, na ktore daja lub nie daja
                              pozwolenia wejsc.... ile zaplaciles za to pozwalanie, szalenie mnie to
                              interesuje... moze mi rothschild da forse, to tez zaloze watek i zabronie
                              niektorym tam wchodzic. bedzie zabawa...
                              • Gość: dana33 Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 13:02
                                p.s. tylko miedzywojenna polska byla antysemicka? zlotko, bolska zawsze byla
                                antysemicka. a ty nie widzis roznicy miedzy twierdzeniem o antysemityzmie
                                polski a morderstwami na zydach? ty uwazasz, ze antysemityzm rowna sie
                                morderstwu? hmm, ciekawa teoria.....
                                nu, konczmy ta zabawe, bo juz nudne.
                                • Gość: stranger Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:07
                                  Ucieczka i unikanie odpowiedzi na niewygodne pytania. Oto dana33
                                • Gość: stranger Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:35
                                  ? Hmm, czy możesz mi napisać dlaczego twoim zdaniem Polska była zawsze
                                  antysemicka? Rozumiem że zawsze to znaczy od XIV wieku.
                                  Na mało obeznanych w temacie przypomnienie:

Po wygnaniu Żydów z Europy Zachodniej z końcem średniowiecza, Polska przyjęła
                                  ich gościnnie i pozwoliła im być kupcami i przedsiębiorcami - czyli klasą ludzi
                                  biznesu. Taką klasę zachodni Europejczycy wytworzyli sobie spośród własnych
                                  mieszkańców po usunięciu Żydów. Był to okres, kiedy Polska uratowała Żydów
                                  przed wymarciem. Przez następne czterysta lat, do 1764 roku, liczba Żydów w
                                  Polsce powiększyła się siedemdziesiąt razy w porównaniu z rokiem 1333. W tym
                                  samym okresie rodzima ludność Polski powiększyła się tylko około
                                  sześciokrotnie - czyli przeszło dziesięć razy mniejszym tempem niż to się stało
                                  z ludnością żydowską.

Fragment książki Mariana Kałuskiego "Cienie które dzielą" Wydawnictwo von
                                  borowiecky - Warszawa 2000, str. 113-121.
                                  Według Małego rocznika statystycznego 1937, w Polsce w 1931 roku było 3.113.900
                                  ludzi wyznania mojżeszowego, którzy stanowili 9,8% ogółu ludności Polski. Żydzi
                                  stanowili w tymże roku 9,1% ogółu uczniów szkół podstawowych (na Kresach dużo
                                  religijnych Żydów nie posyłało dzieci do „gojowskich" szkół), 18% uczniów szkół
                                  średnich, 16,2% szkół zawodowych i 14,8% szkół wyższych, z tym, że na
                                  Uniwersytecie Warszawskim stanowili 23,7% ogółu studentów, na Uniwersytecie
                                  Jagiellońskim 25,8%, Uniwersytecie Stefana Batorego w Wilnie 29,7% i
                                  Uniwersytecie Jana Kazimierza we Lwowie 31,8% oraz na Politechnice Warszawskiej
                                  10,1% i Politechnice Lwowskiej 12,2% studentów. Pan Grynberg zakochany w
                                  Stanach Zjednoczonych, w których mieszka („Wprost" 22.3.1992), powinien
                                  wiedzieć, że to w przedwojennej Ameryce wiele renomowanych uniwersytetów w
                                  ogóle nie przyjmowało na studia Żydów.

Jak widać z powyższej statystyki, Żydzi na pewno nie byli w Polsce
                                  dyskryminowani. Jest faktem, że katolicy żydowskiego pochodzenia, jak i Polacy
                                  wyznania mojżeszowego a wiec Żydzi, którzy uważali się za patriotów polskich,
                                  mieli możność zajmowania najwyższych stanowisk w państwie polskim, l tak dla
                                  przykładu:

— ministrami i wiceministrami byli: Henryk Floyar-Rajchman (Reichman) w latach
                                  1933-34 wiceminister i w latach 1934-35 minister przemysłu i handlu, Hipolit
                                  Gliwic (Gliwitz) w roku 1926 minister przemysłu i handlu, Tadeusz Grodyński w
                                  latach 1927-31 i 1935-39 wiceminister skarbu, Ignacy Matuszewski w latach 1929-
                                  31 minister skarbu, Franciszek Sokal w latach 1924-25 minister pracy i opieki
                                  społecznej, Ignacy Wienfeld w latach 1920-22 wiceminister skarbu;

— w ministerstwach na wysokich stanowiskach pracowali: Włodzimierz Adamkiewicz -
                                  naczelnik wydziału w Ministerstwie Spraw Zagraniczynych (MSZ), Stefan
                                  Frankenstein-Sieczkowski w Ministerstwie Sprawiedliwości, Tadeusz Gwiazdowski
                                  (Grostern) — w latach 1934-39 wicedyrektor departamentu politycznego w MSZ,
                                  Stefan Kramszytyk — w Ministerstwie Zdrowia, Adolf Langrod — w Ministerstwie
                                  Komunikacji, Witold Langrod w latach 1932-35 naczelnik w MSZ, Melania Łychowska
                                  (Bornstein) - w Ministerstwie Pracy i Opieki Społecznej, Ignacy Matuszewski —
                                  dyrektor departamentu MSZ, Stanisław Pozner w latach 1919-20 naczelnik wydziału
                                  w Ministerstwie Pracy i Opieki Społecznej, Alfred Rundo w latach 1937-39
                                  kierownik Instytutu Hydrograficznego Ministerstwa Komunikacji, Wiktor Skiwski —
                                  do 1939 roku naczelnik wydziału w MSZ, Henryk Tennenbaum w latach 1920-25
                                  dyrektor departamentu w Ministerstwie Przemysłu i Handlu, Franciszek Wiedeń w
                                  latach 1936-39 dyrektor departamentu w Ministerstwie Komunikacji, Herman
                                  Wiesenberg — generalny inspektor Ministerstwa Skarbu, Helena Winawer — do 1932
                                  roku w Ministerstwie Pracy i Opieki Społecznej;

— Hipolit Gliwic (Gliwitz) był w latach 1928-30 wicemarszałkiem Senatu;
                                  dyplomatami byli: Jerzy Adamkiewicz, Szymon Askenazy, Karol Bader, Hipolit
                                  Gliwic, Leon Goldstand, Ignacy Matuszewski, Anatol Muhlstein, Władysław Neuman,
                                  Karol Poznański, Rudolf Rathaus, Franciszek Sokół, Leon Berenson był w latach
                                  1920-23 radcą prawnym poselstwa polskiego w Waszyngtonie;

— Wojsko Polskie: gen. Jakub Krzemieński był do 1930 roku prezesem Najwyższego
                                  Sądu Wojskowego, a w latach 19.30-39 prezesem Najwyższej Izby Kontroli;
                                  generałami Wojska Polskiego byli Bernard Mond, Juliusz Zulauf i Wilhelm
                                  Ruckeman; Mieczysław Birnbaum był szefem wydziału politycznego II Oddziału
                                  Ministerstwa Spraw Wojskowych, płk-lekarz Mieczysław Kowalski był podczas
                                  kampanii 1939 roku szefem służby zdrowia 10 Dywizji Piechoty, płk Feliks
                                  (Efraim) Kwiatek był szefem sztabu Dowództwa Okręgu Korpusu X w Przemysłu i
                                  następnie dowódcą 19. Dywizji Piechoty we Lwowie, Maksymilian Landau był
                                  pułkownikiem WP i brał udział w przygotowaniu zamachu majowego przez marsz.
                                  Józefa Piłsudskiego w 1926 roku Edmund Rosenhauch był w latach 1918-35 lekarzem-
                                  pułkownikiem WP;

— Policja Polska: jedną z czołowych postaci w Komendzie Głównej Policji
                                  Państwowej od chwili jej założenia był insp. Ignacy Koral; nadinspektorem,
                                  czyli prawą reką komendanta głównego Policji Państwowej był do 1939 roku dr
                                  Leon Nagler, a Żydzi stanowili 7% kadry oficerskiej Policji Państwowej (Adam
                                  Hempel, Pogrobowcy klęski, Warszawa 1990);

— Emil Rappaport był w latach 1924-32 sekretarzem generalnym Komisji
                                  Kodyfikacyjnej RP, a jej członkami prof Maurycy Allerhand i Henryk Etłinger;
                                  Jakub Krzemieński był w latach 1930-39 prezesem Najwyższej Izby Kontroli;
                                  Włodzimierz Orski był w latach 1924-34 prezesem Najwyższego Trybunału
                                  Administracyjnego;

— w sądownictwie np.: Maurycy Karniol był w latach 1926-30 sędzią powiatowym w
                                  Drohobyczu i od 1930 do 1931 roku podprokuratorem Sądu Okręgowego w Piotrkowie
                                  i w Częstochowie, Jan Jakub Litauer był sedzią Sądu Najwyższego, Stanisław
                                  Lubodziecki-Libkind był w latach 1931-39 prokuratorem Sądu Najwyższego, Artur
                                  Miller był także prokuratorem Sądu Najwyższego;

— Ignacy Wienfeid był w latach 1922-24 wicedyrektorem Głównego Urzędu
                                  Statystycznego; Jan Hołyński był wiceprezesem Komisji Kontroli Długów Państwa,
                                  Alfred Lauterbach był w latach 1928-37 dyrektorem Państwowych Zbiorów Sztuki,
                                  Ignacy Matuszewski był w latach 1932-36 redaktorem rządowej „Gazety Polskiej",
                                  Anatol Minkowski byt w latach 1937-39 dyrektorem Polskiego Instytutu
                                  Rozrachunkowego, Stanisław Muszkat był do 1939 roku wicedyrektorem Głównego
                                  Urzędu Miar, Ludwik Rajchman był w 1926 roku założycielem Państwowej Szkoły
                                  Higieny w Warszawie;

— banki państwowe: Henryk Gruber był do 1939 roku prezesem Pocztowej Kasy
                                  Oszczędności (PKO) i Banku PKO; Piotr Minkowski był zastępcą dyrektora Banku
                                  Gospodarstwa Krajowego; Marcin Szarski był prezesem rady Banku Polskiego;

— Stefan Drzewicki (Bernard Mandelbaum) był w latach 1934-36 wiceprezesem
                                  Zarządu Głównego Związku Nauczycielstwa Polskiego, Mieczysław Ettinger był
                                  sekretarzem Naczelnej Rady Adwokackiej, Stefan Groitern byt w latach 1932-35
                                  wiceprezesem Związku Dziennikarzy RP, Henryk Konie byt w latach 1919-32
                                  prezesem Naczelnej Rady Adwokackiej, Bolesław Leśmian (Lesman) był od 1933 do
                                  1939 roku członkiem Polskiej Akademii Literatury, Mieczysław Maplicki był
                                  prezydentem Krakowa, Józef Sare był wiceprezydentem Krakowa;

— czołowymi działaczami politycznymi w Polskiej Partii Socjalistycznej (PPS)
                                  byli m.in: Herman Diamand, Daniel Gross, Herman Lieberman, Feliks Perl, Adam
                                  Pragier, Eugenia Pragier;

— czołowymi działaczami w Narodowej Demokracji (endecji) byli: Rudolf Gali
                                  (oboje rodzice byli Żydami) - w latach 1919-22 poseł na Sejm Ustawodawczy RP,
                                  Stanisław Stroński (matka z domu Lewi była wyznania mojżeszowego) - czołowy
                                  publicysta pism narodowych i w latach 1930-35 poseł na Sejm, Wojciech
                                  Wasiutyński (matka była córką neofity, malarza Józe
                                • Gość: stranger Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:37
                                  c.d.
                                  malarza Józefa Buchbindera); od 1928 do 1933 roku działacz Obozu Wielkiej
                                  Polski, w roku 1934 działacz Obozu Narodowo-Radykalnego, a w latach 1935-38
                                  jeden z przywódców Ruchu Narodowo-Radykalnego „Falanga" i kierownik propagandy.
                                  Po zerwaniu z „Falangą" zrewidował wiele swoich dotychczasowych zapatrywań i
                                  był działaczem Stronnictwa Narodowego; jeden z czołowych dziennikarzy i
                                  publicystów skrajnie prawicowych w międzywojennej Polsce: w latach 1930-37
                                  redaktor „Akademika Polskiego", od 1933 do 1934 roku kierownik działu krajowego
                                  dziennika „ABC", w latach 1935-37 sekretarz redakcji tygodnika „Prosto z
                                  mostu", redaktor „Ruchu Młodych" (1935), dziennika „Jutro" (1936-37), „Wielkiej
                                  Polski", „Szczerbca" (1939), współpracownik „Gazety Warszawskiej" i „Wieczoru
                                  Warszawskiego".

— Obóz Narodowo-Radykalny (ONR): Stanisław Piasecki (matka Gizela z domu
                                  Silberfeld, córka Izraela i Szajndli z Austerweilów, była Żydówką, która
                                  przeszła na katolicyzm); od 1930 roku w Warszawie związany ze Stronnictwem
                                  Narodowo-Demokratycznym, następnie z Obozem Narodowo-Radykalnym; w latach 1930-
                                  35 współpracownik dziennika „ABC" i „Wieczoru Warszawskiego", w latach 1935-39
                                  założyciel i redaktor tygodnika społeczno-kulturalnego „Prosto z mostu".

— Na każdym polskim państwowym uniwersytecie i w wielu innych uczelniach i
                                  instytucjach naukowych profesorami lub docentami byli Polacy pochodzenia
                                  żydowskiego lub Żydzi, jak np.:

Ignacy Abramowicz, Maurycy Allerhand, Maurycy Altenberg, Szymon Askenazy,
                                  Herman Auerbach, Marian Auerbach, Majer Bałaban, Adolf Beck, Leon Biegeleisen,
                                  Ludwik Bruner, Leopold Caro, Leon Chwistek, Samuel Dickstein, Ludwik Ehrlich,
                                  Marian Eiger, Filip Eisenberg, Aleksander Elkner, Henryk Elzenberg, Feliks
                                  Erbrich, Adam Ettinger, Józef Feldman, Ludwik Finkel, Wilhelm Friedberg,
                                  Zygmunt Fuchs, Hipolit Gliwic, Tadeusz Grodyński, Leon Gruder, Alfred Halban,
                                  Henryk Halban, Leon Halban, Marceli Handelsman, leodor Heryng, Aleksander
                                  Hertz,Tadeusz Hilarowicz, Ludwik Hirszfeid, Henryk Hirszfinkel, Roman Ingarden,
                                  Marian Mojżesz Jacob, Juliusz Kleiner, Henryk Kuna, Kazimierz Kurnatowski, Jan
                                  Hilary Lachs, Ludwik Landau, Adolf Lindanbaum, Stanisław Loria, Joachim
                                  Metallmann, Władysław Natanson, Marian Nunberg, Wiktor Orlicki (Nusbaum), Jakub
                                  Parnas, Eleonora Reicher, Michał Reicher, Henryk Reinhold, Karolina Reisowa,
                                  Józef W. Reiss, Maksymilian Rose, Alfred Rosenblatt, Izaak Rosenzweig, Jakub
                                  Rostowski (Rothfeid), Zygmunt Rozen, Stanisław Saks, Julian Schauer, Mojżesz
                                  Schorr, Marian Serejski, Piotr Słonimski, Stefan Srebrny, Hugo Steinhaus, Leon
                                  Sternbach, Stanisław Stroński, Rafał Taubenschlag, Izaak Wajnberg, Ignacy
                                  Weinfeid, Ludwik Wertenstein, Zygmunt Zalcwasser, Juliusz Zweibaum, Ferdynand
                                  Zweig.

Także Polacy żydowskiego pochodzenia lub wyznania mojżeszowego pochodzący z
                                  Ziemi Drohobyckiej wysoko zaszli w życiu społeczno-polityczno-kulturalnym
                                  Polski, l tak, dla przykładu drohobyczanin Herman Wiesenberg (1876— po 1939)
                                  będąc skarbowcem, był w latach 1917-18 pracownikiem Departamentu Skarbu
                                  Tymczasowej Rady Stanu Królestwa Polskiego; 1 XI 1918 roku został delegowany
                                  przez Radę Regencyjną Królestwa Polskiego do przejęcia austriackich urzędów
                                  skarbowych w Królestwie Polskim; od 7 do 17 XI 1918 roku był zastępcą ministra
                                  skarbu w polskim Rządzie Ludowym w Lublinie Ignacego Daszyńskiego; następnie
                                  organizował skarbowość polską na terenach byłej okupacji niemieckiej i był do
                                  1939 roku generalnym inspektorem Ministerstwa Skarbu, opracował szereg
                                  projektów ustaw sejmowych z dziedziny podatków bezpośrednich. Jego brat Leon
                                  Wiesenberg (1873- po 1939) był literatem tworzącym w jezyku polskim;

w latach 1914-15 był członkiem Polskiego Towarzystwa Demokratycznego, a po
                                  wojnie długoletnim współpracownikiem „Nowej Reformy" i „Głosu Narodu" w
                                  Krakowie, gdzie mieszkał. Herman Lieberman (1870-1941), również drohobyczanin,
                                  był czołowym działaczem Polskiej Partii Socjalistycznej (PPS) i ministrem rządu
                                  polskiego. Profesorami uniwersytetów byli: filolog klasyczny Leon Sternbach
                                  (1864-1940) i geolog i paleontolog Wilhelm Friedberg (1873-1941). W literaturze
                                  polskiej zaznaczyli się: pisarz Bruno Schulz (1892-1942), literat Leon
                                  Wiesenberg (1873— po 1939) i poeta Juliusz Wit (1901-1942) - wszyscy z
                                  Drohobycza.

lnną sprawą jest, że Polacy starali się nie dopuszczać do współrządzenia Polską
                                  ludzi, którzy nie uważali się za Polaków, a Polski za swoją ojczyznę, którzy
                                  źle mówili po polsku (co było nagminne wśród polskich Żydów !). To jednak jest
                                  całkiem naturalne i zrozumiałe. Jak człowiek nie władający dobrze językiem
                                  polskim mógł zostać np. nauczycielem w polskiej szkole czy być urzędnikiem w
                                  polskim urzędzie?

To nie Polacy byli głównymi winowajcami zaognionych stosunków polsko-żydowskich
                                  w okresie międzywojennym. Byli nimi często sami Żydzi!

Stosunek Polaków do Żydów przez wieki był pozytywny, czemu nie mogą zaprzeczyć
                                  uczciwi historycy żydowscy. Sam fakt, że w XVIII wieku mieszkało w Polsce aż
                                  70% Żydów europejskich mówi za siebie. To na ziemiach polskich kwitła żydowska
                                  wiara, kultura i literatura. Bez tego, bez tej pomocy ze strony Polaków, nie
                                  wiadomo jak wyglądałby dzisiaj naród żydowski.

• Gość: stranger Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:05
                                To nie jest odpowiedz na zadane pytania - dlaczego tchórzysz i
                                wynajdujesz "zastępczy temat"?

Pytam się:

Polaków obozach)."

"16.Żyd zawsze jest ofiarą i cierpiał ze strony gojów/katolików - winnych
                                zawsze za swoich, Żyd dopuszczający się "coś złego" wobec gojów i ujawnionego
                                nie jest już Żydem i Żydzi nie są winni za niego. Słowem Żyd nie jest katem."

Twoja odpowiedz to zgoda (2 pkt.), sprzeciw (0 pkt.) lub nie masz zdania (1
                                pkt.).

Zawsze masz tyle do powiedzenie o antysemityzmie Polaków i masz teraz okazje to
                                uzasadnić i... nabierasz wodę do ust. Oj Dana, Dana.
                                • Gość: dana33 Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.broadband.actcom.net.il 07.11.04, 13:43
                                  zlotko, ja kiedys odpowiadalam na wszystkie pytania. dzisiaj juz nie. i napewno
                                  nie na te twoje idiotyczne listy, ktore wyciagacie regularnie, a zktorych
                                  wynika, ze niby w polsce zyje pare tysiecy polakow, a reszta to zydzi.
                                  wiesz, nie ma co duzo dyskutowac. poczytaj sobie "my z jedwabnego" a juz
                                  bedziesz mial odpowiedz jesli nie na wszystkie, to na wiekszosc pytan.
                                  jak jakis kraj ma w swojej historii jedwabne, to taki stranger powinien co nie
                                  co uwazac, co, i do kogo pisze. wiesz, tak ze zwyklej przyzwoitosci. ale
                                  niektorym na tym forum to wlasnie brakuje, tej przyzwoitosci.

• Gość: stranger Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 14:04
                                    1.Po raz kolejny nie odpowiadasz na temat - dlaczego tchórzysz i
                                    wynajdujesz "zastępczy temat"?
                                    Pytam się:
                                    Polaków obozach)."
                                    "16.Żyd zawsze jest ofiarą i cierpiał ze strony gojów/katolików - winnych
                                    zawsze za swoich, Żyd dopuszczający się "coś złego" wobec gojów i ujawnionego
                                    nie jest już Żydem i Żydzi nie są winni za niego. Słowem Żyd nie jest katem."
                                    Twoja odpowiedz to zgoda (2 pkt.), sprzeciw (0 pkt.) lub nie masz zdania (1
                                    pkt.).
                                    Zawsze masz tyle do powiedzenie o antysemityzmie Polaków i masz teraz okazje to
                                    uzasadnić i... nabierasz wodę do ust. Oj Dana, Dana.

2.Teraz rozumiem po co była hucpa z kłamstwem o Jedwabne - po to by Żydzi mogli
                                    teraz mówić cyt.: "jak jakiś kraj ma w swojej historii Jedwabne, to taki
                                    stranger powinien co nie co uważać, co, i do kogo pisze. wiesz, tak ze zwyklej
                                    przyzwoitosci. Ale niektorym na tym forum to własnie brakuje, tej
                                    przyzwoitosci".

Jakie to proste i infantylne - posiedliście etykietkę zamykającą dyskusje, bo
                                    jak co nie tak w jakiejś dyskusji to tacy jak ty dana33 zaraz powiedzą: "stul
                                    py.k, wy macie w historii Jedwabne". A do tego "właściwe" media dodadzą coś
                                    o "polskich obozach koncetracyjnych" Smaczego brr.

• Gość: michal Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.04, 13:41
                      Od kiedy Izrael ubiega sie o czlonkostwo w UE? Pierwsze slysze.
                      • Gość: stranger Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:42
                        Moje gratulacje z powodu chwalenia się przez ciebie, że mało wiesz?
                        • Gość: michal Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.04, 13:46
                          Dzieki za cieple slowa. No to od kiedy?
                          • Gość: stranger Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:54
                            Sorry, nie chciałem cię urazić - od kilku lat Izrael podejmuje wysiłki o
                            dopuszczenie do wyznaczenia przez UE rozmów na ten temat. Podane Izraelowi
                            warunki na razie nie zostały spełnione przez Izrael.
                            Mea culpa za "opryskliwe słowa":)
                            • Gość: michal Re: I tak lepsze, niz z twojej talibanskiej szkol IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.04, 14:04
                              Wiec to dopiero rozmowy o mozliwych rozmowach. Pewnie dlatego nic o tym nie
                              slyszalem. Osobiscie watpie czy Izraelowi zalezy naprawde na wstapieniu do UE.
                              Waga ich glosu bylaby wielokrotnie mniejsza niz prawdziwa sila tego panstwa, a
                              to sie Izraelowi nie oplaca. Pewnie woleliby stowarzyszenie gospodarcze, czyli
                              taki status jak maja teraz Norwegia i Szwajcaria.
    • Gość: che guevara Brawo stranger, masz szansę tym postem zwyciężyć IP: 217.153.221.* 07.11.04, 13:44
      w konkursie na największy stek bzdur.
      • Gość: stranger Re: Brawo stranger, masz szansę tym postem zwycię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 14:22
        Dzięki za głos - tylko dlaczego brakuje w nim wszystkiego a przede wszystkim
        merytoryczności. Zdobyłeś się tylko na stwierdzenie to: "stek bzdur". A
        dokładniej co jest stekiem bzdur? Czy np.pytania:

7. Św. Inkwizycja? - No, właśnie! Każdy katolik to morderca!
        8. Komunizm? - Ja tylko wykonywałem rozkazy, poza tym to było tak dawno...
        9. Z radością oddam swoje dzieci do adopcji parze homoseksualnej.

No, co o tym myślisz i pozostałych pytanich. Jaka jest twoja
        odpowiedz: "tak", "nie" czy "nie mam zdania"?
        • Gość: che guevara Nie bądź śmieszny, na tą twoją żałosną prowokację IP: 217.153.221.* 07.11.04, 14:25
          mam wymyślać coś merytorycznego?
          To co napisałem powyżej jest całkiem przyzwoitym podsumowaniem tego co
          wymyśliłeś.
          • Gość: stranger Re: Nie bądź śmieszny, na tą twoją żałosną prowok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 14:29
            No cóż, jesteś kolejną osobą która tchórzy i ucieka przed odpowiedzią
            (merytoryczną) na w/w pytania. Jesteś infatylny i nie umiesz dyskutować, stać
            cię tylko na "etykietki", reszta przekracza twoje możliwości intelektualne - To
            co napisałem powyżej jest całkiem przyzwoitym podsumowaniem tego co wymyśliłeś.
            • Gość: che guevara Dyskutować?? Z CZYM?! Ja też nieprzepadam za IP: 217.153.221.* 07.11.04, 14:49
              Unią Zachodioeuropejską, kibicują prowschodniemu kierunkowi Białorusi i
              Ukrainy, ale bez przesady!
              Jeszcze można dyskutować z głupotą jakoby to uczciwi ludzie mileli na Zachodzie
              płacić 80% podatek i ze zbyt dosłownym rozumieniem tam praw człowieka, co
              sprawia że zbyt toleruje się przestepczość i pozwala się istnieć neofaszystom.
              Jednak brednie o wydawaniu wszystkich publicznych pieniędzy na narkomanów i
              alkocholików, czy insynuacje jak to niby promuje się w Europie pedofilię (idę o
              zakład że nie odróżniasz tego od homoseksualizmu).
              Człowieku daj sobie siana!
              • Gość: stranger Re: Dyskutować?? Z CZYM?! Ja też nieprzepadam za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 15:10
                1.To różnimy się bardzo - dla mnie nie ma żadnego problemu z "sezonowymi
                państewkami", na wschód od Bugu są tylko polskie Kresy, tymczasowo poza nasza
                administracją. Poniał? Problem tylko w tym czy Rosja je sama skonsumuje czy też
                również my coś z tego tortu będziemy w stanie ustrzknąć?
                2.Nie skorzystam z oferty "Człowieku daj sobie siana!"
                3.Owszem odróżniam "pedofilię" od "homoseksualizmu" - m.in. obydwie nazwy
                inaczej się pisze acz dużo je łączy. To tylko zboczenia.
                4.Powiadasz, że twierdziłem cyt.: "Jednak brednie o wydawaniu wszystkich
                publicznych pieniędzy na narkomanów i alkocholików..." Widzisz złociutki, ja
                się pytałem czy: "Rząd słusznie czyni, zabierając mi 80 proc. moich zarobków i
                przeznaczając je na biurokrację, alkoholików, narkomanów i "uzdolnionych
                inaczej" artystów." Widzę że nigdy nie byłeś np. w Fracji czy Niemczech i nie
                wiesz ile płaci podatku np. pracownik naukowych w tych krajach (bezpośrednich i
                pośrednich).
                5.Może tego nie czujesz ale list rozpoczynający wątek (w/w 15 pytan) miał
                początkowo wydźwięk satyry - to przykre, że nie masz poczucia humoru. Pewnie w
                następnym liście zaczniesz udawadniać mi, że jedank Kopernik była kobietą.

Każdy chwali co lubi - ty mówisz cyt.: "Człowieku daj sobie siana!" a ja tobie
                odpowiadam: "Człowieku więcej kawioru i koniaku":))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka